Кой антибиотик за зъб да вземем? Азакс, Аугментин, Далацин, Нифламол или…?

Топ 10 антибиотик за зъб и лекарства. Азакс при зъбобол. Аугментин за зъб или Далацин Ц? Нифламол при абсцес или Доксициклин? При деца.

Първа помощ с лекарства

при зъбобол

Болката в зъбите е съсипващо преживяване. Тя носи риск от шок и кома. Дори слабо изразена, подобна болка проваля дневния ред – прави ни неспособни да работим, да се забавляваме, да се радваме и да функционираме нормално. Мозъкът е фиксиран в източника и не е способен на нищо друго, обяснява д-р Чаушев от едноименната дентална клиника във Варна.

Но в същото време много хора търпят болката, защото така са научени в детството: потърпи и ще ти мине. Търпенето на зъбобол обаче е вредно. Първо, той не минава сам (моментите на затихване са коварни и бележат задълбочаване и необратими промени).

И второ, болката:

⊗ разрушава нервните окончания и клетки в главния мозък;
⊗ може да прерасне в хронично състояние;
⊗ провокира раздразнителност и перманентна тревога;
⊗ създава риск от сърдечни и съдови патологии, както и физиологични изменения в клетките.

антибиотик при зъбобол, лечение с лекарства лек

Лекарства и домашни лекове при зъбобол е темата ни днес

Болката в зъба винаги значи проблем, за който самолечението не помага. Разумно е да се отиде веднага на стоматолог, отколкото да се изчаква.

При зъбите болестните процеси се развиват бързо, водят до необратими изменения, а лечението на по-късен етап е по-болезнено.
Самопредписването на лекарства също е опасно. Те се ползват за първа помощ до отиване на зъболекар. Средства, които помагат при зъбобол:

 • Антибиотик
 • Аналгетик
 • Народни цярове с обезболяващо действие

Изборът зависи от същността на проблема и силата на болката.

Преди да продължим със самите антибиотици, вижте това супер полезно и кратко видео:

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ето какво още можете да прочетете в текста по-долу:

Антибиотик

за лечение на зъб при зъбобол

зъбобол лек антибиотик лекарства

Хигиената не е всичко, макар че помага

Повечето хора вярват на антибиотиците, имат ги за панацея. Но при зъбобол самолечението с тях носи риск от непоправими вреди, без това да реши проблема. Назначаването на антибиотик е  прерогатив на лекарите. В какви случаи се предписват?

Преди да се изпише антибиотик, е потребно да се знае причината за зъбобола.

Факторите са основно два:

Кариес, развиващ се до пулпит. Когато кариозният процес засегне нерва, зъбът започва да реагира на дразнители – кисело, сладко, студено, горещо. След като болката е причинена от възпалителен процес вътре в зъба, антибиотиците са абсолютно безполезни. Такава болка се третира с противовъзпалителни препарати като ибупрофен. Освен медикаментозно лечение, се премахват разрушените тъкани и се пломбират зъбните канали.

Инфекция, локализирана в „мъртъв“ зъб. В такава ситуация след премахването на нерва зъбът не реагира на кисело, сладко и прочее раздразнители. Но въпреки това боли – и то все по-силно и по-силно. Причината е в микробите, които се размножават или в недопломбирания канал, или в някоя малка пукнатина върху корена. В резултат около корена на зъба се развива гноен абсцес или периостит. Второто е животозастрашаващо. За описаните възпаления в корена на зъба се назначават антибиотици, но след отваряне на гнойното образувание.

зъбобол лек антибиотик лекарства

Няколко факти, които трябва да се знаят за антибиотиците:

 • Антибиотиците помагат в лечението на заболяванията, провокирали зъбобол, но не премахват самата болка (за тази цел се вземат аналгетици);
 • Антибиотиците въздействат по специфичен начин върху болестотворните микроорганизми и затова пациентът не е способен да подбере вид, без информация за активните вещества;
 • Ефективността от антибиотика без съпътстващо стоматологично лечение клони към нула;
 • Курсът на лечение на антибиотици не трябва да се прекъсва.

Изборът на антибиотик зависи от това кои тъкани в устата са засегнати – венците или корен на зъб.

При възпаление на венците

Сред патологичните изменения на венците, които се лекуват с антибиотици, са гингивита и пародонтита. Не всички случаи на парадонтит се третират по този начин, а и при дадени показания някои специалисти предпочитат поставяне на препаратите директно в джобовете, които са се получили и в които се отлага плака, съответно и бактерии.

Група Име Как се приема Особености на препарата
Нитроимидазол Метронидазол 0.5 таблетки 3 Х 1 използва се само в комбинация с един от основните антибиотици
Линкозамид Линкомицин 0.25 капсули 3 Х 2 влияе зле на храносмил. с-ма и може да провокира дисбактериоза
Линкозамид Линкомицин 30% разтвор 2 Х 2 мл инжекциите с Линкомицин са за предпочитане пред капсулите
Линкозамид Клиндамицин 150 мг капсули 3 Х 2 при парадонтит е за предпочитане пред Линкомицин
Линкозамид Клиндамицин 300 мг разтвор 2 Х 2 мл предпочита се при парадонтит
Флуорохинолон Нолицин 400 мг таблетки 2 Х 1 основно се ползва при зах. диабет и за нечувствителни към останалите антибиотици
Флуорохинолон Таривид 200 мг таблетки 2 Х 1 22.16 лв

Антибиотиците се приемат средно 7 – 10 дни. При лечение на деца дозата и продължителността на курса се коригира.

Някои специалисти държат на вътрешното приемане на антибиотици, а други – за инжектиране във венците. Според вторите пиенето дава минимални резултати, а според първите – местното приложение вреди. Изтъкват се следните последствия:

 • Подобряването е илюзорно. При инжекция болката във венеца, кървенето и възпалението минават, но това е само видимата част от айсберга;
 • Умъртвяване на околозъбните структури. Инжекцията на висока доза антибиотик в тях разрушава патогените. Но при умирането си те изхвърлят токсини и цитокини, поради което микровръзката между зъба и костната тъкан некротизира;
 • Повишаване на подвижността на зъба. Тъй като тъканите около зъба отмират, областта, в която той се крепи към костите, се смалява. Такава подвижност е необратима.

Противниците на директното третиране на венците препоръчват инжектирането да бъде мускулно.

При възпаление на корена

на зъба

Гнойните възпаления в корена на зъба основно се предизвикват от стафилококи и стрептококи. За препоръчване е предварително изследване. Видове медикаменти:

Група Наименование Как се приема Цена
Пеницилин Амоксиклав 500 мг таблетки 1 бр на 12 часа 7.55 лв
Пеницилин Аугментин 500 мг таблетки 2 Х 1 17.54 лв
Флуорохинолон Ципрофлоксацин 500 мг таблетки 2 Х 1 5.54 лв
Тетрациклин Доксициклин 100 мг капсули 2 х 1 1.88 лв

Курсовете са от 5 до 14 дни и варират според тежестта на заболяването.

При периостит, открит в ранен стадий, може да се мине само с употребата на медицински препарати и жабурене. Но ако процесът е напреднал или пациентът е пробвал самолечение, вероятният изход е операция.

Още в текста: ♠ Зъбобол: Бърз лек при първа помощ ♠ Антибиотици ♠ Зъбобол при деца ♠ При бременни и кърмене ♠ Дом. лечение ♠ Нар. цярове ♠ Тампон ♠ Жабурене ♠ Компреси ♠ Болкоуспокояващи ♠ Аналгин и други метамизоли ♠ Аспирин и други ацетилсал. к-на ♠ Аулин и нимезулиди ♠ Опиоидни аналгетици ♠ Наркотични ♠ Гелове и мехлеми ♠ Общоуспокояващи ♠ Хомеопатия ♠ Да загреем или да охладим ♠ Причини за болка ♠ Умъртвяване на нерв ♠ Масаж

Правилно подбраният антибиотик е способен да избави от много проблеми в устната кухина. Но понякога той не оправдава надеждите. Антибиотикът не сработва, ако е:

 • нарушен приемът му;
 • употребяван алкохол заедно с лекарството;
 • не е спазена изписаната доза (или тя е определена неправилно);
 • пациентът е прекъснал курса по-рано от необходимото (например при установяване на подобрение).

По-подробно за антибиотиците може да прочетете ТУК: Антибиотик за зъб. Търсене на лек при зъбобол.

Болкоуспокояващи медикаменти

При силен зъбобол болкоуспокояващото (обезболяващо) лекарство няма алтернатива. Този тип болка възниква внезапно. Тя е сигнал за патологичен процес, чиито причини следва да се установят. Но междувременно острите усещания са трудно поносими.

Как да премахнем болката с обезболяващи?

Обезболяващите препарати не са идентични по механизма си на д-вие:

Ненаркотични обезболяващи за слаба и умерена болка – Аспирин, Аналгин, Парацетамол. Те свалят температурата, оказват противовъзпалителен ефект и намаляват болевия синдром.

зъбобол лек антибиотик лекарства

При разрушаване на емайла разрушителните процеси достигат първо до дентина, после до пулпата и нервът губи защитата си от външните дразнители

Ненаркотични обезболяващи при силна болка –Ибуфен, Ибупрофен, Бруфен, Ибупром макс, Нурофен и други. Главното при тях е да се придържаме към показаната дозировка. Денонощната за възрастни е не повече от 4 таблетки. Някои от препаратите комбинират ибупрофен с парацетамол. Тази група е подходяща за деца.

Особено мощни са обезболяващите, които имат в състава си нимезулид . Те са ефективни при наличие на комбинация от болка и възпаление. Действат срещу силно изразен болеви синдром. Но те дават странични ефекти и имат определени противопоказания. Затова се приемат с внимание и най-добре да не се превишава повече от 2 дози (таблетки) на ден.

В групата попадат наименования като Олдън, Енетра, Нимезил, Биолин, Аулин – всички те са чист нимезулид без добавки.

Наркотична група обезболяващи препарати  – ефикасни при особено силна болка, надхвърляща обичайното ниво на зъбобол. Дори за зъб не следва да се употребяват, защото нарушават работата на нервните окончания в главния и гръбначния мозък и въздействат на психиката.

Противоспазматични средства – такива с активни вещества папаверин, дротаверин (Папаверин, Но-шпа, Дро спаз). Тези препарати отпускат спазъма на гладките мускули. Рядко се ползват при болка в зъбите, но показват добър ефект.

Как да успокоим зъбната болка с таблетки?

При избора на обезболяващо се отчитат евентуални хронични заболявания и противопоказанията, описани в инструкцията.

Ненаркотични средства за слаба до умерена болка

Аналгин и други с метамизол
Таблетки

зъбобол лек антибиотик лекарстваТова са най-популярните таблетки, които добре отнемат болката. Активното в-во е метамизол натрий, който има и свалящо температурата д-вие. Максималната доза на този вид медикаменти е 2 таблетки на един прием и не повече от 5 броя за денонощието. Не се препоръчва при бременност, под 15 години и при болести на бъбреците и черн.дроб.

Активното в-во metamizole в България се продава под различни търговски наименования: Аналгин (Софарма), Проалгин (Актавис), Алгозон (Озон), Тониалгин (Чайкафарма), Диалгин (Химакс Фарма),  Медфалгин (Медфано Арцнаймител) и т.н.

От терапевтична гл. точка е едно и също кой от горните препарати ще бъде избран. Още повече, че стандартното съдържание в една таблетка е 500 мг активно в-во. Лекарство под едно или друго име се отпуска произволно.

Известна, но незначителна разлика има в цената, като почти всички продукти са в еднакви опаковки от по 20 броя. Цените са: Аналгин – 2.06 лв, Генералгин – 2.21 лв, Проалгин – 1.84 лв, Алгозон – 2.24 лв, Аналгин Хин – 2.98 лв (за 10 бр), Ангетоп  – 1.86 лв, Медфалгин – 2.51 лв.

Други, нетаблетирани форми на аналгетика

 • Сашета: Диалгин (3.60 лв за 6 бр)
 • Капки (опаковки по 20 мл): Аналгин – 5.49 лв, Хексалгин – 9.06 лв, Диалгин химакс – 6.54 лв.
 • Ампули: Амизолмет – 5.18 (за 10 бр), Аналгин – 0.95 лв, Метамизол – 0.73 лв.

Лекарствата на основата на метамизол са дотолкова широко употребявани и съответно – произвеждани, че дадения списък търпи промени постоянно.

Аналгинът е най-евтиното и достъпно средство, но не е особено ефикасно, особено при силен болеви синдром с източник зъбите. Той се справя добре с по-слаба и нощна болка.  Не се препоръчва таблетката да се налага локално върху зъба (да се дъвче), защото поврежда зъбния емайл.

Течният Аналгин (на капки) има преимуществото пред другите форми със своято бързо действие и възможност за индивидуално дозиране. По скоростта на поява на първия ефект таблетираните препарати като цяло отстъпват на течните. Минус е, че вероятността от предозиране е по-голяма, отколкото при хапчетата.

При предозиране се появява хипотензия, хипотермия, задух, сърцебиене, гадене, слабост, повръщане, остра бъбр. И чернодр. Недостатъчност, хеморагичен синдром, гърч, сънливост, нарушения в съснанието и други симптоми. Тези медикаменти се смятат за безобидни и се пият безотчетно понякога, но те съвсем не са безопасни (както всяко лекарство по принцип).

Темпалгин

зъбобол лек антибиотик лекарстваТой е комбиниран препарат с участието на триацетонамин 4-толуенсулфонат. Помага при слаба и средна дентална болка. Забранен за приемане при определени заболявания на кръвта и нарушени функции на черн.дроб и отделителната с-ма. При зъбобол дозата е до 4 Х1 бр, максимум 6 таблетки.

Освен болкоуспокояващо действие, темпалгин сваля температура, но в тази част е по-слаб. Втората му съставка има централно успокояващо д-вие. Затова медикаментът се пише най-често за краткотрайно третиране при слаби до умерени болки. Цена 3.20 лв.

Паракофдал

Комбиниран препарат с участието на метамизол, парацетамол, кодеинов фосфат и кофеин. Благодарение на формулата си действа срещу болка и температура, а като плюс (в сравнение с другите представени медикаменти) има противокашлечна активност.

Показан е за зъбобол, наред с другите причини за лека до средно изразена болезненост. Цена: 4.28 лв за 30 бр.

Паракофдал е представен подробно ТУК: Състав, действие, аналози, противопоказания и взаимодействия на Паракофдал.

Аспирин и други с ацетилсалицилова киселина

зъбобол лек антибиотик лекарстваАспиринът има свойството да понижава температурата и донякъде – да овладява болевия синдром. Много хора го имат за чудодейно лекарство и посягат към него при всякакви проблеми. Дори се смята, че той не може да нанесе вреди.

Но аспиринът има противопоказания и съвсем не е безобиден. Ацетилсалициловата к-на – основният му компонент, не се препоръчва при язва на стомаха, астма, ниска способност за съсирване на кръвта.

При зъбобол аспиринът помага, но само при незначителна болка. Вземането на повече на брой таблетки води само до предозиране с всички последващи неприятности. Той е добър за деца, чиито тела още не са привикнали към медикаментите. Но аспиринът въобще не се дава на бебета под 1 година (макар че при тях няма зъбобол), а при по-големите малчугани все пак за предпочитане са парацетамолът или ибупрофенът.

Възрастните със силен зъбобол по-добре да се насочат към други препарати, които са предназначени за успокояване на именно такава болка.

Цена на Аспирин Байер – 6.25 лв за 20 бр.

Ацетизал

За Ацетизал важи всичко, посочено при Аспирин. Активното в-во е същото. Производителят на Ацетизал Актавис посочва, че е подходящ за лека до умерена болка. Цена – 1.94 лв за 20 бр.

зъбобол лек антибиотик лекарстваПарацетамол и други подобни

Активно в-во парацетамол успокоява болка и понижава температура. Подходящо е за слаба до средна болка, особено когато е съчетано с грипоподобни и простудни патологии.

Максималната доза е 8 бр, под 12 години – 6 бр. Цена 1.91 лв за 20 бр.

Панадол

Друго търговско наименование на парацетамол. Произвежда се на таблетки (с овална форма, лесна за поглъщане) и сироп за бебета. Цена на първия вид – 1.25 лв за 12 бр., на втория – 7.77 лв за 100 мл.

Ацефеин

Представител на комбинираните препарати на основата на парацетамол. Съдържа още ацетилсалицилова к-на, кофеин и кодеин фосфат. Заради този състав, освен че сваля болка и температура, лекарството има и слаб противовъзпалителен ефект. Зъбобол е едно от първите му показания.

Но той е абсолютно неподходящ за бременни, защото влияе негативно върху плода. Въобще не се изписва за лица под 15 години. При предозиране показва доста неприятни ефекти като забавени реакции, сърцебиене, ниско кръвно, кървене, гърчове до възможна кома. Максимумът за ден е 4.

Цена  – 3.35 лв за 20 бр.

Ненаркотични обезболяващи при силна болка

Лекарства с ибупрофен
Нурофен

зъбобол лек антибиотик лекарстваНурофен избавя от болките и намалява възпалението на венците. Основното му действащо вещество е кодеинът. Но не се допуска превишаване на максималната доза. Сред противопоказанията му са хипертензия, болни бъбреци и други.

Произвежда се под формата на таблетки и сироп. Първата е на цена 6.50 лв за 12 бр, а втората форма – 7.07 лв за 100 мл. Сиропите са разработени за бебета от 3 месеца нагоре.

Други

В тази група влизат още медикаменти с активно в-во ибупрофен – Ибуфен, Ибупрофен, Бруфен, Ибупром макс и други. Всички те имат близко до идентично действие. Дозирането е според указанията на производителя, но там също приликите са големи. Причината е, че първите три посочени наименования съдържат равни количества ибупрофен – 200 мг, а Ибупром макс – двойно количество (означено с „макс“).

Аулин и други с нимезулид

зъбобол лек антибиотик лекарстваНимезулид е мощно обезболяващо в-во, много ефикасно при силна болка и възпалението. Много хора ще споделят, че убийствената и непоносима болка в зъбите им минава само и единствено с Аулин. Тези прахчета имат широка известност у нас и се радват на голямо доверие от страна на пациентите. Но истината е, че същото важи и за останалите медикаменти, които съдържат веществото нимезулид .

Действително нимезулид-съдържащите препарати са идеални за силна болка. Но при тях трябва да се видят и отчетат множеството противопоказания.

Аулин прахчета

Медикаментът се продава с рецепта на лица над 12 години. Не е подходящ за:

 • хора, подложени на риск от инфакт и инсулт, прекарани такива състояния;
 • сърдечни патологии;
 • високо кръвно;
 • диабет и висок холестерол;
 • през последния триместър на бременността.

Пушачите го употребяват с внимание.

Предупреждението е препаратът незабавно да се спре при поява на обриви, алергии, болки в стомаха и/ или кървене, почерняване на фекалиите.

Стойност – 7.56 лв за 6 прахчета.

Енетра

зъбобол лек антибиотик лекарстваПрепаратът е таблетиран вариант на Аулина, като всяка таблетка също съдържа 100 мг активно в-во, както и при прахчетата. Показанията са същите – остра и силна болка.

Противопоказанията са идентични с тези на Аулин, нежеланите реакции – също.

Цена – 3.82 лв за 10 бр.

Олдън

зъбобол лек антибиотик лекарстваРазличието при това търговско наименование е във формата – таблетките са ефервесцентни. Цена – 14.22 лв за 20 бр.

Нимезил

Представлява прахче като Аулин, активно в-во – нимезулид, количество – 100 мг в доза. Всичко, посочено по-горе за Енетра и Аулин, важи в пълна степен и за този медикамент.

Цена – 16.64 лв за 15 бр.

Биолин

Различието при това търговско наименование е броят на таблетките в опаковка – 30 на брой, като цената е 11.12 лв.

Опиоидни аналгетици

Те са природни, полу- и синтетични препарати с действие, което наподобява това на морфина. Те не са опиати, защото като такива се класифицират само морфин и кодеин и техните производни. Но са отделени в група „подобни на опиати“ заради морфиноподобното си действие.

Най-разпространените са на основата на трамадол.

Трамадол

Активното в-во се прилага при умерена до по-ярко изразена болка. Ефектът на обезболяване е доста бърз и продължава няколко часа.

Има много противопоказания: възраст под 1 година, както и съчетанието с антидепресанти, алкохол, невролептици, седативи, сънотворни и други.

Обширен е списъкът с нежелани ефекти – изпотяване, виене на свят, суха уста, сърцебиене, умора, хипер- и хипотония,главоболие, безпокойство,спазми,  треперене,  еуфория, объркване и много други.

Максималната дозировка е 50 мг, а използването – само по показания, изписано от лекар. Повторение на дозата – не по-рано от 30 до 60 минути.

Към групата се числят наименования като:

 • Трамадол Стада (5.09 лв за 30 бр);
 • Трамалгин ампули (11.58 лв за 10 бр);зъбобол лек антибиотик лекарства
 • Дорета таблетки – трамадол и парацетамол ( 6.98 лв за 30 бр);
 • Паратрамол таблетки – трамадол и парацетамол (10.38 лв за 30 бр). Повече за него ТУК!
 • Маброн таблетки (27.53 лв за 120 бр);
 • Трамал ампули (3.94 лв за 5 бр).
Наркотични обезболяващи

Тези обезболяващи се използват само в драматични случаи, когато болката е така ярка и продължителна, че провокират съпътстваща симптоматика като разстройство на съня, температура и други.

Наркотичните аналгетици се характеризират със следното:

 • Максимална аналгизираща активност, която позволява използването на препаратите дори в случаи на най-силна болка;
 • Изразено влияние върху психофизиологическите процеси при човека, висока адитивност (сумира пълното влияние на всички свои компоненти);
 • При честа употреба може да се развие болестно пристрастяване.

Тази група аналгетици се използват за зъбобол крайно рядко. Тяхното производство и отпускане се контролира и продажбата без рецепта е невъзможна. Причината е, че нивото на евентуалната вреда не оправдава обезболяването при проблем със зъбите.

Наркотичните аналгетици са два основни вида – на основата на морфин и на основата на кодеин.

Представители на групата: Омнопон ампула (1 мл, цена 0.41 лв), Фентанил ампула (2 мл, цена 0.58 лв) и други.

Лидокаин

зъбобол лек антибиотик лекарстваПроизведен под формата на спрей за локално третиране. Действието му се основава на потискане на подаването на нервните импулси. Потиска не само болката, но и всякакви други усещания на мястото – за допир, топлина и други.

Лидокаин има място в стоматологията, но предично за анестизиране при провеждането на хирургични и други манипулации.

Внимание! Чести и изразени са алергиите към този препарат. Опасност представлява попадане на препарата в дих. пътища. Може да затрудни гълтането и дишането. Дори да не ги застрашава реално, създава усещане за задушаване. Причината е, че мястото става нечувствително и неуправляемо + някои ефекти на подуване. При понижена чувствителност в устата има риск от прехапване на езика. Категорично се забранява самостоятелната употреба у дома.

Спрей от 38 г е на цена 11.20 лв.

Зъбни гелове и мехлеми
Солкозерил

Паста за възпаления в устата, венците и устните, при афти, наранявания от протези, гингивит, периодонтит. Само при никнене на постоянни (не млечни) зъби и мъдреци. Полезен след манипулации, операции и дори почистване на зъбен камък.

Апликация – до 5 пъти на ден. Цена 10.92 лв.

Галапродентален гелзъбобол лек антибиотик лекарства

Съдържа прополис , етерични масла и билкови екстракти. Насочен към възпаления, тървени, ранички, увреждания, болки. Прилага се локално. Цена 9.10 лв.

Гингивал кеър

Формула за възпаления, кървене, при пародонтит. Съдържа екстрактите на седем билки, етерични масла. Апликация – до три пъти. Цена 6.30 лв.

Медикаменти с общ успокоителен ефект
Валериана – таблетки и капки

Препаратът се приготвя от екстракт от корен на едноименното растение. Той няма пряко действие по отношение на зъбобол, но съдейства със седативните и сънотворни качества. Има способността за цялостно успокояване, сваляне на напрежение и улесняване на съня.

Максималната доза е 8 бр. Предозиране обаче е почти невъзможно, освен ако не се изпие цялото шишенце наведнъж. Цена на 100 бр – 2.70 лв.

Тинктурата Валериана (15 г, 1.60 лв) е показана при тревожност и нервозност и слабо изразени нарушения на съня. При зъбобол върши работа като помощно средство.

Валидол таблетки

Активно в-во: ментил валерат. Успокоява ЦНС. Цена 2.19 лв за 60 бр.

Хомеопатия

зъбобол лек антибиотик лекарстваЛечението на зъбобол с хомеопатия дава поразителни резултати. При това възможностите за избор са множество.

Аконитум напелус – подходящ когато болката в зъбите е последствие от простуда.

Арника монтана – при болки от увреждане на зъба или удар, при пулсирата зъбна болка с възпаление на венците. След изваждане на зъб спира кръвотечението и помага за по-бързо затваряне на раната.

Преди да се извади зъб, три дни поред се взимат по 10 гранулки, при кръвотечение от венците е показано съчетаниетона три препарата с потенция 9 СН, по 5 гранулки – Хина рубра, Фосфорус и Арника Монтана (по няколко пъти, докато кърви).

Кофеа круда – специално за болки в зъбите и непонасяне на болки. Много полезен при нервни състояния, както и когато болката прилица на боцкане и убождане и стихва при дъвчене.

Хамомила вулгарис – изписва се против зъбобол при деца и хора, обичайно изпиващи голямо количество кафе. Други потенциални пациенти на хомеопатичният продукт са жени, които изпитват зъбобол във връзка с простуда, при болни с повишено потоотделяне, силна възбуда и нетърпеливост. Болката градира през нощта, след ядене и пиене и особено при съприкосновение с топло. Но най-лошото е студена вода, попаднала върху болния зъб.

Нукс вомика – много добро средство срещу зъбобол. Предписва се на хора със слабоактивен стил на живот, лесно възбудими, употребяващи много кафе и спиртни напитки, лесно разболяващи се от простуди. Препаратът е за болки с прострелващ характер.

зъбобол лек антибиотик лекарства

Оток, който обхваща обширна зона

Нукс мосхата – препоръчва се при зъбобол при деца и бременни, за истерични и нервни пациенти, в студено време и пребиваване сред природата. Подходящ, когато жабуренето с топла течност незабавно смекчава болката.

Антимониум крудум – доста полезно средство при кух зъб и болка, която идва на приливи или тръпки. Болката градира вечер, от хладна вода, от храна и стихва при свеж въздух.

Пулсатила – препоръчва се на жени и деца с мек нрав, склонни към плачене. Болката в зъбите е прерязваща. Усилва се при съприкосновение с топла вода, от топла стая, топлото легло и въобще от всичко топло в устата. Облекчение носи свежия въздух и жабуренето с хладки течности.

Меркуриус – доста полезен при съчетание на болка в зъбите и възпаление на венците. Показание за употребата му е нощна болка,движеща се отдолу нагоре. Тя се увеличава през нощта от топлото легло, от храна и питиета. Бузите и венците са подпухнали и болезнени.

Беладона – средство, което подхожда предимно на децата и жените. При болезнени състояние, комбинирани с възпаления на венците, при абсцеси и разкъсващи болки, което едва се понасят.

Бриония – при зъбобол от простуда, при чувствителни зъби, при болка, усилваща се от движение, хладни промивки, пушене. Подходящ за възбудими и нетърпеливи пациенти.

Рус токсикодендрон – при силна вечер и през нощта болка, при възпалени и силно набъбнали венци, чувствителни към студен въздух, при разкъсваща болка. Болката стихва от горещи компреси.

Стафисагрия – при счупени, разрушени, извадени зъби, при силно разядени. При гнойни образувания и възпаления по венците, при разпростиране на болезненост към ухото и влошаване от студен въздух, пиене на вода и други хладки напитки, като най-лошо е в ранните утренни часове.

Калкареа карбоника – полезна е при фистули, при болки от простуда, усилващи се на студ. Пациентът не понася нито топли, нито студени напитки. Болката е като убождания и като дълбаене със свредло. Добро е за млади хора и бременни.

зъбобол лек антибиотик лекарства

Вида на болката е основен критерия за избора на хемеопатичен продукт при зъбобол

Магнезиум фосфорикум – при силна нощна болка, която не дава да се спи. При влошаване при студ и стихване от горещи отварки и жабурене с топли течности.

Натриум сулфурикум – болката стихва при жабурене с хладки течности и се усилва от горещи.

Петролеум – при проблеми в корена на зъба, при отделянето на гной и зловоние, при тумори и болезнени състояния на долната челюст.

Плантаго майор – смята се за много специфично средство за болки в зъбите. Местното приложение чрез напоено памуче дава много бързо облекчение. Добро е при ярка болка, резонираща в сърцето. Показание е почервеняване на лявата страна на лицето.

Сепия официналис – предписва се при хроничен зъбобол и за бременни.

Сулфурикум ацидум – когато болката започва слабо и бавно, развива се постепенно и внезапно прекратява.

Домашно лечение

(добър лек)

Всеки, който изпитва болка от зъб, желае само едно нещо – да се избави от нея незабавно. Възможно най-бързо. Много често пристъпът се появява в края на деня или късно през нощта.

Първа помощ

Какво да направим най-напред:

 • Почистете внимателно устата и зъбите. Понякога остатъци от гниеща храна между зъбите стават причина за поява на болка;
 • Спрете за момента да се храните, не поемайте нова храна в устата и не дъвчете, особено на болезнената страна;

  зъбобол лек антибиотик лекарства

  Болката е така стресираща, че човек желае зъба за го няма

 • Затваряйте челюстите, защото често въздухът активизира болезнеността. Но при неправилна захапка е за предпочитане челюстите да са полураздалечени;
 • Помасажирайте с ръка страната на болящия зъб. Този простичък жест има капацитета да облекчи нощната болка на 50%;
 • С кубче лед обработете от външна страна бузата, точно над мястото на болния зъб. Обхождайте малко по-голям периметър, като редувате натиск и потъркване в продължение на 5 до 7 минути. В никакъв случай не загрявайте. Топлите компреси увеличават притока на кръв и усилват болката;
 • Станете от леглото, изправете се или направо се разходете. Хоризонталното положение активизира кръвообращението в околозъбните тъкани, които води до увеличаване на налягането върху тях. От това болката става по-интензивна;
 • Намерете работа или занимание, с което да ангажирате ума си. Фиксирането на мислите в болното място още повече усилва непоносимите усещания.

Ако всичко изброено не доведе до желания резултат, следващата стъпка (още преди лекарствата) са някои народни, лесно достъпни средства, повечето от които винаги са ни под ръка.

Народна медицина

При зъбобола има един интересен феномен – повечето хора нямат представа от възможностите за обезболяване с домашни средства, защото са свикнали веднага да изпият хапче. А всъщност някои от т.нар. нар.цярове са по-ефикасни от зле подбрано лекарство.

Сода за хляб

зъбобол лек антибиотик лекарстваНай-първото средство е изплакване със сода за хляб. Прави се разтвор – 1 лъжичка на чаша вода, с който внимателно и неагресивно се жабури устата. Содата дезинфекцира и почиства максимално добре устната кухина.

Разтворена сол

След содения разтвор повторете процедурата със солен  – в същата пропорция. Няма полза да жабурите, просто задръжте течността възможно най-дълго в устата. Изплюйте и поемете чисто количество разтвор – и така няколко пъти. Соленият разтвор ще изтегли от околозъбните тъкани течности, ще намали отока и ще затормози бактериите около мястото на инфекцията.

Следва тежката артилерия – чесънът.

Чесън

Вземете една скилидка чесън и я разрежете наполовина. Притиснете половинката откъм среза към вътрешната страна китката – там, където се усеща пулсът. За да не изпада, прикрепете с пластир. Специално изискване – чесънът да се постави на ръката, която е противоположна на страната на болящия зъб (ако зъбът е от дясно – на лявата ръка и обратно).

Как бързо да се справим с лечение на зъбобол с помощта на антибиотик и други лекарства, билки и разни домашни средства. Кой е най-работещият лек?

Ръката може да се бинтова, за да не пада скилидката

Ако се питате как чесън на ръката ще помогне на зъба в устата – на този въпрос нар.целители не дават отговор, може би нямат обяснение. Но факт е, че способът работи и успокояването става осезаемо след броени минутки. След още десетина болката утихва.

Чесънът с неговите антисептични и антибиотични с-ва води до огромно облекчение и при директно налагане върху зъба. Вариантите са:

 • Счукайте чесъна и го размажете по зъба – чист или размесен с малко сол (на каша);
 • Вземете малко мек черен хляб (без кора) и завийте в него парченце чесън. Сдъвчете хапката и я залепете върху зъба и венеца.

На третия етап може да замените чесъна с някое от другите средства на народната медицина.

С какво още да третираме

Тампони

Поставяме на първо място тампоните, защото те са максимално ефикасното средство за успокояване на болката. Причината е, че активното в-во се поставя директно върху мястото на инфекцията и сработва максимално бързо.

Тампонът представлява памук, увит около зъба. Той или се напоява в лечебен разтвор, или по него се намазват кашообразните смеси, приготвени за обезболяване. Ето варианти:

 1. Разтвор на хлебна сода;
 2. Смес от сол, чесън и лук, смлени на максимално гладка каша;
 3. Алкохол (ракия);
 4. Воден екстракт на прополис (готов или домашно направен, но предварително);
 5. Спиртен екстракт (тинктура) от прополис – накапан директно върху зъба и покрит с тампон;
 6. Смлян на каша пресен картоф;
 7. Черен пипер и сол в миниатюрно количество, размити в 2-3 капки водичка;
 8. Ет.масло от чаено дърво – 2-3 капки;
 9. Масло от риган, разредено със зехтин – буквално по 2-3 капки и от двата компонента;
 10. Масло от инд.орехче – 2 капки;
 11. Масло от карамфил – 1 капка директно върху зъба и се покрива с тампона;
 12. 2 стрити на прах пъпки карамфил, размити с малко зехтин;
 13. Екстракти от бадем, ванилия, лимон, мента;
 14. Ябълков оцет;
 15. Билкови отвари – подходящи са билки като салвия, лайка, бял равнец, невен, мента, жълт кантарион, дъбова кора, маточина, мащерка, къпина, корен цикория. Всички те имат противовъзпалителни и антисептични свойства. Сваряват по обичайния начин, запарват се и се охлаждат преди жабурене.
 16. Сок от живовляк;
 17. Сок от цвекло и водка – равни части, по няколко капки;
 18. Маслен извлек на риган – 2 щипки суха билка на 30 мл затоплен зехтин, кисне се 9 часа и се филтрира;
 19. 1 щипка сусам, сварен в 30-40 мл вода и охладен;
 20. Мумие – една таблетка се размива в ограничено к-во вода. Напоеният тампон се държи петнайсет минутки и се маха. Още два пъти по толкова време в устата не се слага нищо.
Жабурене

Повечето по-горе посочени разтвори са напълно подходящи и за жабурене. Например посочения брой капки от етеричните масла се накапва в малко вода и се изплаква устата. Алкохолът също се разрежда малко. Най-подходящи питиета са водката, ракията и уискито.

Още няколко рецепти за жабурене:

зъбобол лек антибиотик лекарства

Природата има решения за зъбобол

 1. Една голяма щипка хвощ на 100 мл възвряла вода, кисне се десетина часа;
 2. Корен от черен оман – 10 г на 0.2 л – варене 10’;
 3. Отварка от лайка;
 4. Разтвор на ябълков оцет и сол, разредени с вода;
 5. Тиквени семки, залети с вряла вода и запарвани около час;
 6. Кислородна вода – чиста или леко разредена;
 7. Разтвор на калиев перманганат – много слаб.

Битува митът, че това средство умъртвява нерва. Истинската опасност е веществото да не попадне в хранопровода. Много внимателно!

Компреси
 1. Готов чай на пакетчета – сварен и оцеден. Топлото пакетче леко се охлажда и се поставя като компрес между болящия зъб и бузата;
 2. Смрадлика (тетра) – подходяща при разпространение на отока към бузата и ухото. Компресът се напоява в стандартно приготвена отварка. Той се разполага според големината на поразения участък отвътре между зъба и бузата и/ или външен компрес върху подутото място;
 3. Компрес под формата на резен (парче) от различни храни и природни продукти:
 • Топче прополис – пчелният клей има обезболяващо и противовъзпалително действие. Ако причината за болката е паднала пломба, запълнете дупката малко прополис. Той е добър дизенфектант и ще предпазва мястото от директна външна интервенция;
 • Парченце от корен на живовляк – измива се добре, разрязва се и със среза се притиска към зъба. След 30 минути болката изчезва;
 • Резен суров картоф – налага се или леко се раздъвква. Действа добре на възпалени венци (изтегля ненужните и заразени течности);
 • Едно от месестите листа на растението каланхое се сдъвква набързо откъм здравата страна и се прехвърля върху болната. Задържа се поне петнайсетина минути. Сваля възпалението;
 • Парче лайм, така че сокът да облее болното място;
 • Късче сланина (има способност да изтегля течности) е идеално при оток и възпаление;
 • Корен от джинджифил;
 • Сдъвкани листа от мента, от живовляк, лук;
 • Краставица – затоплена, ако е от хладилник.

Още обезболяващи от нар.целители са описани ТУК: Народна медицина при зъбобол и оток около зъба.

По-особено предложение: Магнит. Той се полага на бузата от външна страна. Принципът на действие не е известен, но по пътя на пробата и опита е доказано, че болката преминава за 30 минути.

Да загреем или да охладим

В интернет ще срещнете съвети за затопляне на болен зъб или за жабурене с топли разтвори и отварки. Наистина има болки, които преминават при затопляне, докато друг вид се повлияват от охлаждане. Но какъвто и да е случаят, затоплянето е вредно. Буквално е забранено:

зъбобол лек антибиотик лекарства

Студените компреси облекчават

 • Жабуренето с топли течности;
 • Загряване на бузата с грейка;
 • Поставяне на топли компреси;
 • Завързване на бузата с шал – той също затопля.

Причината да се избягва топлото е, че под негово влияние се съдовете се отпускат, потокът кръв се увеличава, както и размерите на възпалението и отокът набъбва.

Студеното също не е препоръчително за зъбите, ако се поставя директно. Впрочем понякога то е непоносимо и провокира още по-силна болка. Затова то се прилага от външна страна – върху бузата и дори върху ухото.

Зъбобол при деца

Защо децата ги боли зъб? Най-разпространените причини са:

зъбобол лек антибиотик лекарства

Първи зъбчета, пробиващи венеца

Поникване на нов зъб – болка, отичане на венеца и висока температура често съпровождат появата на първите зъби при дечицата;

Кариес – емайлът на млечните зъби е много тънък и чуплив и бързо се разрушава под въздействието на бактерии. Болка може да възникне дори в ранните стадии, когато все още няма дупчица, особено при контакт със студено и горещо. Ако в зъба вече се е образувала кариозна маса, болезнеността е още по-драматична. Този етап се разпознава по това, че зъбът започва да реагира не само на температура, но и на сладко, както и от физическо въздействие (например дъвчене);

Пулпит – когато разяждането на дентина не се лекува, рано или късно стига до пулпата – вътрешната мека тъкан на зъба. Болката при пулпит е много силна, възниква внезапно, без явни причини и не спира. Пулпитът не само боли, но е и опасен – възпалението може да отиде към челюстта;

Болка след вадене на зъб – болезнените усещания в първите часове и дори дни след изваждането са задължителни. Те се овладяват с обезболяващи, предписани от специалист. Тъканта на венеца обаче се възстановява много бързо, отокът спада и болката преминава. По изключение болезнеността и отокът се задържат няколко дни. Детето вдига температура и се появява неприятен мирис в устата – значи нещо не е направено при процедурата както трябва и е необходимо повторно посещение при зъболекаря;

Други причини – малките дечица не винаги правилно и точно описват усещанията си. Понякога те си мислят, че ги боли зъб, а всъщност става въпрос за глава, ухо, челюст. Може да е невралгия. В случай че стоматологът не открива причина, следва посещение при терапевт.

Какво да направим

при детски зъбобол

Първо огледайте устата – доста често проблемният зъб е ясно забележим и от неспециалист. Възможно е да откриете веднага причината за болката – гниещо между зъбите или в кариозната маса парченце стара храна (премахнете и почистете).зъбобол лек антибиотик лекарства

Второто е да ограничите храненето на детето – да се спрат горещи, студени, сладки и много солени храни, които дразнят повредения зъб.

Трето, дайте на детето да жабури с топличка (но не много) отварка от лайка, дъбова кора или градински чай – тези растения свалят възпалението, и/ или разтвор на сода.

Четвърто, ако всичко посочено дотук не помогне, дайте обезболяващо на основата на парацетамол или ибупрофен (справка по-горе в списъка на обезболяващите препарати). Продължете паралелно да давате да жабури с билкови отварки и/ или сода.

Пето, всички посочени мерки са „първа“ помощ, докато се заведе детето на стоматолог. А това трябва да стане в първия възможен момент, максимум до 24-36 часа.

Болка без болен зъб

При никнене на нови зъби болката се успокоява със специални приспособления – чесалки/ гризалки, които предварително се охлаждат в камерата. Студеното носи облекчение, а физическият натиск подпомага пробиването на венеца. Бебето може да гризе още охладено късче ябълка или морков. Аналгетици са показани, но не и като самоинициатива.

Гелове за венци

(специфични препарати при никнене на зъби)

Калгел на френската Famar OrleansКак бързо да се справим с лечение на зъбобол с помощта на антибиотик и други лекарства, билки и разни домашни средства. Кой е най-работещият лек?

Препаратът е показан за бебета над 3 месеца. Съдържа лидокаинов и цетилпиридинов хидрохлорид. Специално разработен за местно обезболяване на мястото, на което пробива нов зъб. Поради естеството на основния компонент (лидокаин) и местното приложение болката се овладява почти незабавно. Има и антисептичен ефект.

Единственото противопоказание е алергия към самия продукт. Еднократната доза е 7 мм от гелчето, намазани на венеца. Максимум 6 апликации за ден. Цена 6.59 лв, 10 г.

Дентинокс на германската Dentinox Gesellschaft

Комбиниран препарат, който съчетава лидокаин с тинктура от лайка и макрогол лаурилетер. Специално насочено към най-малките, за никнене на млечните зъбки. Лидокаинът дава бързо облекчаване, а полидоканол – продължително обезболяване. Лайката е вложена като противовъзпалително с-во.

Предупреждения на производителя:

 • при гъбична инфекция се повишава резорбцията на лидокаина;
 • Гелът да се пази от очите;
 • Етеричните масла имат капацитета да влошат състоянието при астма и да провокират конвулсия или бронхоспазъм;
 • Нежелани ефекти – рядко обрив, локалнозразнение, сънливост, затруднено преглъщане при по-дълбоко проникване на гела към гърлото.

Цена за 10 мл – 7.17 лв.

Анафтин бебе на италианската Sinclair Pharma Sri

зъбобол лек антибиотик лекарстваПрепаратът е разработен за бебета, на които никнат първите зъбки. Той не залага на местното обезболяване (не съдържа аналгетик), а на механичното изолиране на болното място. Гелът се  отлага като защитаващ слой, който пази венеца от дразнене. Така болката и дискомфортът намаляват, както и възпалението. Нанася се с апликатор, който осъществява нежен масаж и облекчава директно мястото.

Освен анестетик, гелчето не съдържа и други лекарства или алкохол, то е изцяло с натурални съставки и вкус на банан.

Гелът се нанася на мястото толкова, че да го покрие напълно, след което се масажира. Цена за 10 мл – 11.69 лв.

Пранабебе на белгийската Pranarom international

Гелче с името „Първи зъбки“ е разработено за местно успокояване на мястото, на което ще се появи зъбче. Този продукт също не ползва аналгетици, а залага на свойствата на етеричните масла – лайка, катрафай и карамфил, както и на органични масла от невен и слънчоглед (отгледани чрез биоземеделие). Заради специфичния потребител, гелът е ароматизиран и овкусен, без алкохол и захар. Продуктът е безопасен при евентуално поглъщане.

Нанася се върху ренеца и се масажира с пръст – до 4 апликации на ден. Цена за 15 мл – 20.70 лв.

Мулти Мам Бейби-Дент на холандската BioClinзъбобол лек антибиотик лекарства

Биоактивен препарат, който успокоява чрез 2QR компрес. Направен за бебета, следователно – безопасен при поглъщане.

Продуктът е с натурални съставки, без анестетици, химикали, захар. Освен за зъби, се ползва и за обриви по кожата (комбинирано приложение). При никнене на зъбки, мястото се масажира с пръст или тампон.

Цена за 15 мл – 16.00 лв.

Галапро на македонската „Галафарм“

Активната съставка в този продукт е прополисът. Той е с по-широк спектър на приложение – освен никнене на зъби, но и при възпаления, ранички, афти, увреждания от механичен характер, при зъбобол. Прополисът допринася с ефекта си против бактерии, вируси и гъбички и предизвиканите от тях възпаления. Други компоненти са масло от мента (обезболяващо, антисептично д-е) и екстракт от лайка (противовъзпалително, бактерицидно д-е).

Гелът се нанася на място и се масажира с пръст до 3 апликации на ден. Противопоказан за лица с алергия към пчелни продукти. Цена за 30 мл – 5.59 лв.

Бочко на българската „Лавена“

зъбобол лек антибиотик лекарстваПрепарат на основата на билкови екстракти – лайка, шипка и градински чай. Насочен за успокояване при първи зъби, против възпаление и за обеззаразяване. Овкусен и допълнен с витамини – В1, С, Е и К.

Гелчето се нанася с четка за зъби или пръст и се втрива в мястото. Цена за 20 мл – 4.60 лв.

Още препарати накратко:
 • Пансорал на Пиер Ф. Медик. (Франция) с лайка и бяла ружа, цена 8.60 лв.
 • Дентокинд на Mama Natura (Германия) – хомеопатичен продукт, съчетаващ хамомила, беладона, пулсатила, ферум фосфатикум и хепар сулфурис, цена 8.50лв.
 • Орамил на Istituto Ganassini (Италия) – мед и екстракти от лайка, невен и мента, цена 9.27 лв.

При вадене на зъб болката се овладява с детски аналгетици и редовно жабурене със соден разтвор. Като минимум – един път след всяко нахранване. Така се премахват частиците храна, които попадат в раната и имат капацитета да провокират възпаление.

зъбобол лек антибиотик лекарства

Страхът от зъболекар се формира в детството

Зъбоболът намалява с масаж на ухото от страната на болния зъб. Масажира се ушната мида най-малко 5 и максимум 7 минути.

Децата се страхуват от зъболекар и преживяванията в кабинета му оставят дълбоки следи за дълго време. Болката също е трудно поносима от малчуганите. Затова родителите по-добре да се стремят въобще да избягват изпадането в болезнени ситуации, като водят детето на профилактични прегледи. Когато при първия си допир със стоматолог няма болка и манипулации, детето свиква и не формира в себе си страх.

Още интересни неща са публикувани и ТУК: Лечение, лек и рецепти при зъбобол и афти, вкл. и при малки деца.

Зъбобол при бременни и кърмене

Какво се пие и какво се прави

зъбобол лек антибиотик лекарства

Бъдещата майка винаги се пита какво може да вземе, без да навреди на плода

През посочените периоди тялото на майките изпитва повишено натоварване, а в същото време често не достига време за добра грижа. Стандартно намалява нивото на калция и се пропускат визити при стоматолога. Условията за поява на болен зъб и съответно болка са достатъчно. Най-обичайното е кариес и възпаление на венците.

Кърменето не е противопоказание за лечение на зъбите. Позволена е дори местна анестезия, без да се прекъсва храненето на детето. Безопасните обезболяващи са на основата на парацетамол и ибупрофен в стандартни дози за възрастни. Приемането им три дни не е проблем.

Рискът за бебето намалява, ако обезболяващото се взема преди сън, когато е най-голямата пауза между кърменията. До следващото хранене на детето голяма част от лекарството ще е изведено от организма на майката.

Анестезия при лактация
зъбобол лек антибиотик лекарства

Пулпитите са чести гости по време на износването и първите месеци на детето

Добър вариант е лидокаин – местно приложение в крайно малки дози. Препаратът скоростно се извежда от организма, затова употребата му в това специфично време е допустимо. Въпреки това лекарят ще каже дали това важи за конкретния пациент и случай.

Смята се, че принципно лидокаинът в минимални дози и пръснат върху зъба, би проникнал съвсем минимално в млякото. При подобни микроскопични дози той не е опасен за детето, но само ако то няма алергия.

Внимание! По-голям проблем е появата на гноен процес в устата на майката, съпроводен с болка. Подобна ситуация създава голям стрес за детето и има по-големи последствия, отколкото остатъците от лидокаин в млякото.

Впрочем в някои детски гелове против болка при никнене на зъби се съдържа ледокаин, което говори за неговата безопасност (Калгел е изцяло на основата на лидокаинов хидрохлорид, Дентинокс съчетава лидокаин с други компоненти).

Бременните и кърмачките без никакви ограничения могат да третират с разтвори и отварки за жабурени, без да гълтат лекарството. Сред най-ефикасните и безопасни за плода и бебето лекарствени разтвори са тези с фурацилин, калиев перманганат, хлорхексидин, кислородна вода. Всички те имат противовъзпалително и дизенфекциращо действие.

Причини за зъбобол

Основната причина за болезненост на зъба е раздразване на чувствителните рецептори, които са разположени в пулпата (меката част около нерва).

зъбобол лек антибиотик лекарства

Процес на проникване на инфекцията в дълбочина

В зависимост от пораженията върху тъканите, зъбоболът е провокиран или от разрушение на дентина или пулпата. Той обаче се разпростира към напълно здрави зъби и често затруднява определянето на източника.

Зъбите винаги болят по различен начин – болката може да нараства постепенно, да е нощна или тъпа, да пулсира или да се появява и изчезва внезапно.

Причините за болки в зъбите се делят на две: стоматологични и нестоматологични.

Стоматологични причини
 • Травма в зъба – пукнатина, нараняване;
 • Кариес – разрушаване на дентина (проблемът има генетичен характер. Преяждането със сладко и нередовното почистване на зъбите имат второстепенно значение. Зъбоболът идва не от самото разрушаване, а от факта, че посредством него външните дразнители проникват в близост до нерва);
 • Повишена чувствителност – това е белег за изтънен слой на зъбния емайл (усеща се всяка по-рязка промяна в нормалната среда в устата);
 • Гингивит – възпаление на венеца в резултат от образуване на зъбна плака, замърсяване и задържане на храна;
 • Пулпит – възпаление на меките тъкани в зъба. При остра фаза болезнеността е ярка и напомня пристъп. Тя възниква спонтанно, основно през нощта и резонира в ухото и челото. На този етап решението е единствено умъртвяване на нерва и запълване на каналите на зъба. Болката минава едва с елиминирането на нерва, който преди това на практика е оголен и изложен на външни въздействия;
 • Пародонтоза (кървящи венци) – хронично възпаление на венците, които се отдръпват от зъба и постепенно го оголват. Нелекуваната парадонтоза води до самоволно изпадане на зъбите, които губят опора. Стандартно състоянието не провокира болка, освен от дразнене на самия венец и оголената шийка.

По-специфични причини:

Болка от мъдрец

зъбобол лек антибиотик лекарстваНикненето на осмия зъб често е затруднено по ред причини. Там не е имало млечен зъб и венецът не е подготвен. Второ, този зъб се появява в зряла възраст, когато костта на челюстта вече е окончателно формирана. Затова мъдрецът трудно си пробива път и често провокира възпаление на околните тъкани, болки и вдигане на температура. Понякога болката отива към гърлото и ухото. Плюс всичко това процесът понякога е продължителен.

Сред усложненията от описания процес ще посочим проникване на възпалението в костта и формиране на киста в мъдреца. Често за този зъб няма достатъчно място и той може да заеме неправилно положение. Ако се наклони към седмия зъб, между тях може да започне да се задържа храна. Така възниква кариес, а мъдреците първи стават жертви на такива процеси.

Друг проблем при мъдреците е невъзможността да пробият, заради което се разполагат в костта.

За премахване на възпалението на венците се прилага жабурене с антисептични разтвори. Особено ефикасни са тези със сол и сода, които добре обеззаразяват травмираните венци. Освен това се ползват аналгетици. Нар.цярове в такива случаи обикновено са недостатъчни.

При сериозни усложнения се стига до вадене на мъдреца. По тази тема прочетете подробности ТУК: Вадене на мъдрец. Къде и как.

Гранулом (гнойна торбичка) и киста

Грануломът  е резултат от хронична инфекция или е усложнение след недобре лекуван пулпит. До корена се появява сак с гной. Инфекцията се разпространява в костта и тъканите.

Често грануломите не сигнализират с болка. Но с времето те се превръщат в кисти, които се лекуват трудно и дълго.

Зъбен абсцес

Той също представлява гнойна торбичка около зъба или във венеца. Освен с лош дъх и непоносим вкус в устата, той се проявява със силна, пулсираща болка.

зъбобол лек антибиотик лекарства

Кубче лед, приложено в червената точка, облекчава болката

Нестоматологични причини
 • Мигрена, която резонира до зъбите;
 • Сърдечни патологии;
 • Отит;
 • Синузит;
 • Невралгия на троичния нерв.
Лимфни възли

Възпалени лимфни възли на шията рядко резонират с болка в зъба, но те пък биха могли да станат причина за абсцес. За тях е разказано подробно ТУК: Какво да правим при подути лимфни възли?

Умъртвяване на оголен нерв

Засягането и възпаляването на пулпата, която е най-близо до нерва, безалтернативно изисква умъртвяване на зъба. Нервът се изважда, а каналите се запълват със специални медицински субстанции. Такива зъби се поставят под корона, защото след умъртвяването стават чупливи и скоро ще бъдат загубени.

Помощни средства срещу болка
зъбобол лек антибиотик лекарства

Точки за въздействие при стандартен масаж

Точков масаж

(акупресура)

Масажирането на ушната мида от страната на болния зъб успокоява. Масажът се провежда с палец и показалец, като ухото се разтрива и разтяга във всички страни.

Достатъчно е 10 минути и болката утихва. Това средство рядко е ефикасно самостоятелно, но подпомага работата на другите избрани медикаментозни или народни способи.

зъбобол лек антибиотик лекарства

Точките за въздействие при “шиацу”

Масаж Шиацу

Представлява оказване на преса върху определени точки, показани на рисунката. Натискът е с три пръста, без много сила.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Кой антибиотик за зъб да вземем? Азакс, Аугментин, Далацин, Нифламол или…?

 1. Изключително полезна и обширна статия, много съм впечатлена и благодарна!

  • Благодарим ви! Добавихме някои нови неща във връзка с това, кой е най-добрият антибиотик за зъб, как се отразява Азакс при зъбобол, как се взема Аугментин за зъб и Далацин Ц, Нифламол и Доксициклин. Най-ценното са новите лекарства в текста. Благодарни сме на всички читатели, които участват с коментари и препоръки за подобряване на текстовете!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *