Обложен език и парене. Причини и почистване със сода. Кафяв, жълт или зелен език. Червени петна

♠ Какво има в налепа ♠ Почистване на обложен език ♠ Дезинфекция ♠ Причини за обложен език ♠ При деца, при бебе ♠ Налепи по цвят ♠ Бял език ♠ Жълт ♠ Оранжев ♠ Синкав ♠ Сив ♠ Червен (малинов) ♠ Кафяв ♠ Черен език ♠ Други ♠ Доп. симптоми

Съдържание на статията:

Още в текста: ♠ Разранен език ♠ Изприщен ♠ Възпален ♠ Нацепен ♠ Географски ♠ Горчив вкус ♠ Кисел вкус ♠ Сухота в устата ♠ Лош дъх ♠ Болести с обложен език ♠ Храносмилателни ♠ В устната кухина ♠ Вътрешни ♠ Диагностика ♠ Лечение ♠ Лекарства ♠ Дезинфекция ♠ Нетрадиционна и нар. медицина

Езикът е отражение на здравето. Звучи като клише, но е изпълнено със смисъл. По вида на езика могат да бъдат разпознати куп болести или поне да получим насока. Езикът ни сигнализира, ако прекаляваме с вредности.

Появата на налеп рядко е 100% безобидно. Да, има и физиологични причини за него, но зад тях пак се крие навик или действие, които са в разрез със здравословното поведение.

Родителите с малки деца на момента реагират, когато забележат отлагания по езика. Съзнават, че има нещо. Но щом се касае за големи хора, проблемът честичко се неглижира. Усещането за връзка между налеп и болест се губи.

Тук ще разгледаме цветовете на налепите и към какви проблеми ни насочват, как да ги премахнем и как да лекуваме причините.

Езикът в здравото тяло

Той е бледорозов, с правилна надлъжна бразда, която визуално го дели на две половини. Мек, грапав, с кадифена повърхност и ясно изразени папили. Движението на езика не бива да води до неприятни усещания.

Обложен език

Езикът ни може да изглежда и така! Вижте какво означава

Образуването на слаб бял налеп по повърхността е допустимо. Той е вариант на физиологичната норма и не е потребно да се търсят причините или лечение. Обичайно подобни отлагания се проявяват след сън, особено през зимата, когато помещенията се отопляват и влажността в тях е ниска.

Характерни признаци на безобидния физиологичен налеп, по които той се разграничава от болестния, са следните:

Отсъствие на какъвто и да било мирис;
 На цвят е бял, прозрачен или бледожълт;
 Липсва възпаление на лигавицата;
 Папилите не са изменени;
 Налепът се отделя с лекота.

Демир бозан билки за бъбреци

Най-общи симптоми, които сигнализират болестна причина:

 Болка в езика;
 Обезводняване;
 Втрисане;
 И когато белият налеп не изчезне за няколко дни.

Какво има по езика ни

Налепът съдържа основно бактерии, гъбички, мъртви клетки и остатъци от храна. Дори и физиологичен, той трябва да се чисти. Периодичното почистване, впрочем, забавя следващото образуване на видима плака.

Строежът на езика у вс. човек е специфичен и индивидуален. Затова и към хигиената се подхожда според конкретната ситуация. Ако езикът има ямки и е по-набразден, той се нуждае от по-обстойно почистване, отколкото гладкият орган. В грапавините се задържат бактерии, които въздействат неблагоприятно върху зъбите и венците и причиняват лош дъх. Налепът съдържа голямо количество бактерии, които отделят киселини. Киселините пък разрушават зъбния емайл и провокират болести на венците.

Затова езикът трябва да се чисти всеки ден, без разлика дали съществува забележим налеп или не. Върху повъхността му винаги се отлагат бактерии и отпадни продукти.

Почистване на обложен (бял) език

И физиологичните, и болестните отлагания по езика се чистят незабавно, защото са източник на замърсяване и инфекции.

Ето ефикасна процедура в три стъпки: механично отделяне на налепа, промиване на устната кухина и дезинфекциране.

Първо: Изчеткайте повърхността на езика с четката за зъби. Така ще се отделят механично мъртвите клетки, бактерии и отпадъци, „набити“ в грапавините и между папилите. Може да четкате със зъбна паста или само с вода, но първият вариант е за предпочитане. Не търкайте прекалено силно, за да не нараните кадифената повърхност на органа. Почистването не трябва да бъде болезнено!

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Ако четкането на езика предизвиква гадене, купете си от специално произведените за това скрепери (стъргалки, четки за език). Те не са четки в истинския смисъл на думата, а пластмасови приспособления за изгребване на отлаганията. Някои четки за зъби са снабдени с грапавини на гърба си, но те не винаги са достатъчно ефикасни.

Възможно е да ви се гади и защото четката за зъби е неподходяща. За почистване на езика са идеални меките или поне средните по твърдост четки, докато твърдите наистина могат да провокират гадене и дори повръщане.Обложен език, почистване, дезинфекция

Почистването се извършва чрез движение на четката напред – назад (навътре – навън). Не „загребвайте“ прекалено навътре, защото това също причинява гадене.

Ако ви боли, значи натискате ненужно силно. Внимавайте да не нараните езика, защото при наличие на налепи раната вероятно ще се инфектира.

Второ: Промийте устата с вода – жабурете и плюйте по няколко пъти, за да се отмият всички откъртени парченца от налепа.

Впрочем, ако обложеният език е причинен от сухота в устата, то само една промивка ще премахне отложената плака.

Трето: Дезинфекцирайте устата с антисептик, за да ликвидирате останалите бактерии.

Вариантите за дезинфекционен разтвор са два: готов от аптеката за плакнене на уста или домашен разтвор на сол (2 – 4 г на стандартна чаша позатоплена вода).

Дезинфекция в две стъпки

За максимално добър ефект подръжте течността за плакнене в устната кухина ок. 2 минути. Внимание! Силните антисептици може леко да парят или щипят.

Отметнете глава назад и правете гаргара на гърлото ок. 1 мин. Така ще отмиете бактериите, които са се разположили в дълбочина – на местата, които са недостижими за механично обработване с четка или скрепер. Не гълтайте течността, изплюйте я. Тя е пълна с бактерии и отпадъци.

Четвърто: Нанесете на езика някакъв натурален антисептик, например смес от лим. сок и куркума на прах. Втрийте сместа в повърхността на езика с помощта на четката за зъби. Куркумата притежава мощни антибактериални свойства, а лимонът отделят частиците мъртва тъкан и убива бактериите.

Друг вариант за обеззаразяване е в горната рецепта да замените куркумата със сода бикарб. Содата отлично отлющва мъртвите клетки от езика.

По-трайни мерки

(при налепи от нездравословно поведение)

Ако налепите по езика са резултат от вредности и нездравословно поведение, почистването ще има твърде краткотраен ефект. Алкохолът, цигарите, обезводняването и гнилостните процеси в устата са постоянен източник на материал за отлагания върху езика.

Няколко трайни правила срещу образуване на налеп:

Първо: Пийте достатъчно течности. Обезводняването и сухотата в устата често причиняват облагане на езика с бял цвят. С налепи от такъв произход решението е просто: повече вода. Количеството за ден зависи от теглото, нивото на физическа активност и климата, при който живеете.

По-съществено е да се пие периодично и да не се неглижира жаждата – тя винаги е симптом за обезводняване. Следете и за други признаци като рядко уриниране, тъмна на цвят урина, бързо настъпваща умора и често главоболие.

Второ: Откажете цигарите. Пушенето възпалява рецепторите на езика и по тях се закача двойно повече отпадък. Мъртвите клетки се задържат по издатините и се превръщат в превъзходна среда за живот на всевъзможни бактерии.

Цигареният дим съдържа хим. в-ва, които увреждат тъканите в устната кухина.

Трето: Намалете употребата на алкохол. Големите количества и честото пиене също водят до възпаляване на езика, обезводняване и бели налепи.

Четвърто: При зачестяване на налепите подобрете хигиената на устата си. Чистете зъбите след всяко приема не храна и въведете в редовна употреба разтворите за жабурене и дезинфекция.

Причини за обложен език

(побеляване по симптоми)

Ето ви още едно клише: езикът е като лакмусова хартия. Върху него се отпечатват проблемите в организма. Той променя цвета си, отразявайки в кой орган има изменение. Най-грубо казано белезникавият налеп говори за проблеми със стомаха, жълтият – за изменения в ч. дроб. Ако едновременно с жълтото отлагане се появи и горчив вкус, веднага идете на лекар! А сега по-подробно.

Обложен език, симптоми, налеп

Допълнителни симптоми, които могат да се съчетаят с облагане на езика

Обложен език

при деца, при бебе

При кърмачетата причина за облагане може да бъде храненето (просто следи от мляко) или млечница. Над 1 г. обложеният език евентуално е свързан с храносм. тракт, да е изразен симптом на стоматит или резултат от вирусна инфекция. За съжаление вариантите са повече.

Физиологичен, нормален налеп при бебе

Ако на езика се образува неплътен, тънък бял налеп, през който прозират папилите, за детето няма опасност. Такова образувание говори за естествен процес – остатъците от храна хранят микроорганизмите в устата, а те пък се поглъщат от левкоцитите.

Дебелината и цвета на налепа зависи от климатичните условия и начина на хранене. Лете той е по-дебел, между сезоните – тънък и сух, зимата придобива жълт оттенък.

Нездрав налеп

На какво да обърнете внимание:

 • Дебелина – колкото е по-дебел налепа, толкова по-сериозна е причината за него;
 • Разположение – дали езикът е облепен с налеп локално или изцяло;
 • Плътност – дали налепът се задържа дълго и не се почиства добре с четка. А ако се почисти, то скоро се образува отново;
 • Консистенция – може да е сух, влажен, мазен, рехав или като пресечено мляко;
 • Цвят – възможни оттенъци са жълт, светлосин, зелен, кафяв.
Възможни заболявания:

Гъбична инфекция (кандидоза, млечница) – открива се обикновено при кърмачетата до 1 г., но не е изключение и при по-големи. Кандидата се разраства при снижен имунитет, прекаляване с въглехидратна храна, нарушена микрофлора, болести на храносм. тракт, хормонален срив, прием на антибиотици и дори стресова ситуация.

Налепът при кандидоза прилича на пресечено мляко. Той се отлага на петна, появава се по небцето, бузите, венците. При тежки форми се появява болезненост, температура, парене при поемане на храна.

Вирусна инфекция – понякога началото се бележи от поява на бял налеп. Той е следствие от естествен процес на нарастване на микроорганизмите и левкоцитите. След излекуване налепът изчезва (напр. при ангина, грип, ОРВИ) или придобива друг цвят (напр. при скарлатина преминава в ярко червен).

Храносмилателни проблеми – доста пъти такива заболявания имат скрит характер и хронична ф-ма. Допълнителни насочващи симптоми са: неприятен мирис в устата, гадене, оригване, колики, горчив вкус, нарушено изхождане (запек или диария), подуване на корем.

Дисбактериоза – често явление при деца над 1 г. Представлява нарушение на качествения и количествения състав на полезната микрофлора в червата. Дисбактериозата задължително е следствие от нарушение в организма – тя е върхът на айсберга. Възможни причини са антибиотично лечение, слаба моторика на червата, инфекции, недостиг на ензими, алергия, неправилно хранене, смяна на климата и др.

Обложен език, локация, органи, болести

Локацията на налепа е показателна за причината, учи Аюрведа. Принципът й е възприет широко днес от конвенционалната медицина

Стоматит – възпаляване на устните лигавици по разни причини:

 • Гъбичен – млечницата е такава от рождението до 3 г. При кандидозния стоматит белият налеп по бузите, езика, венците  и устните се превръща в тънък слой със симптоми: болезнена реакция на кисели храни, парене, сухота, капризност, загуба на апетит;
 • Бактериален – при попадане на бактерии в устата заради мръсни ръце, немити плодове, нарушена хигиена;
 • Херпесен – появява се при деца над 1 г. Инфектирането с вируса на херпеса се случва именно в тази възраст. Острите форми протичат болезнено, с повишена темп.;
 • Алергичен – провокира се от храна, лекарство, външни агенти. Явява се част от общата алергична реакция на организма. При алергичен стоматит често възниква отичане на езика, бузите, венците. Лигавицата се изпъстря с мехурчета, превръщащи се впоследствие в ранички с бели налепи;
 • Афтозен – налепи във вид на афти (кръгли бели ранички с характерни червени очертания). След няк. дни се покриват с налеп, който получава сив оттенък.

  Обложен език, локация, органи, болести

  Още възможни локации на налепи по езика

Спад в имунитета – за такъв свидетелстват честите простуди и различни инфекц. Заболявания. Отслабената защита е следствие от прием на антибиотици, некачествено хранене, липса на активност и закаляване, но може да е по наследство.

Обезводняване – разпознава се по налепите, съчетани с жажда и сухота в устн. кухина, обилно изпотяване при активни игри, пасивност и вялост, рядко и оскъдно уриниране.

Анемия – наследственост, небалансирано хранене, прием на лекарства, храносм. проблеми, дисбактериоза са сред факторите за нея.

Анемията не провокира строго определен вид облагане на езика, по който да бъде разпозната. Причините за нея са твърде различни и изискват подробно изследване.

Как се лекува облагане на езика при деца

Да се борите с детските налепи, без да знаете причината за тях, е обречено усилие. Каквото и да правите, пак ще се появяват, докато не излекувате основното заболяване.

Но докато се атакува болестта, има какво да се предприеме и за облагането. Ето важните неща:

При кандидозен стоматит – необходимо е непосредствено да се въздейства върху киселата среда, идеална за развитието на гъбичките. Налепите се обработват с разтвор на хранит. сода, промиват се с антисептични средства, обработват се с билкови отвари (подходящи са лайка, градински чай).

При бактериален, херпесен и алергичен стоматит също са показани локални процедури с дезинфекцираща цел, промивки и обработване на налепа. Медикаментозното третиране е насочено към възбудителя на инфекцията.

При вирусна инфекция – облагането на езика понякога остава известно време след оздравяване на детето. В този период е необходимо поддържането на организма с витамини и да се даде ресурс на тялото да си възстанови силите.

При храносмил. заболявания – налепът ще изчезне, само когато бъде проведено правилно лечение на основното заболяване. Затова приоритет е да се мине през комплексно обследване – кръв, урина, фекална проба, ултразвук на органите и др. анализи, според показанията.

При дисбактериоза – назначават се пробиотици и се търси причината за дисбактериозата. С нея си отива и облагането на езика.

При снижен имунитет – технически въпросът се решава с имуностимулатори. Но от огромно значение е и емоционалната среда. Дете, което получава удоволствие от живота и живее в приятна среда, по-бързо ще възстанови силите си. Междувременно се практикува по-усилено почистване на устн. кухина и специално отстраняване на отлаганията по езика.

При обезводняване – нормата от 2 до 7 г. е 1,2–1,7 л. Крайно наложително е да се достига в горещо време, при физическо натоварване и обилно изпотяване. При децата по-скоро проблемът е, че предпочитат сокове и газирано пред чиста вода. Но сладките напитки не утоляват жаждата, нарушават обменните процеси и правят кариеси. Налепите по езика ефикасно се отстраняват само с вдигане на количеството изпита чиста вода.

Обложен език при възрастни

Обложен език, локация, органи, болести

Диагностициране на заболявания по местоположението на налепите

Разграничаваме децата от възрастните, защото заболеваемостта в различните възрасти има своя специфика. Един и същи симптом при бебе насочва към една патология, при голям човек вероятностите са съвсем други. Така например белият налеп при бебетата в огромен процент от случаите насочва към млечница, докато при възрастните тя е рядко явление. По-вероятно е такъв налеп да свидетелства за инфекция или стомашен проблем.

Принципно при възрастните провокиращ фактор за поява на облагане е неглижиране на хигиената + приемане на вредни в-ва + разнообразни храни и напитки. Устата става идеална среда за размножаване на патогенна микрофлора.

Друга специфична причина при възрастните са диетите, строгите хранителни режими и периодичното лечебно гладуване. Дори 3-дневен детокс на сокове изкарва токсини и може да се отложи налеп по езика.

Специфични болести на възрастните, съпътствани от налепи, са остри и хронични поражения на пародонта, инфекциозни процеси и патологии на вътрешни органи, онкологични образувания.

Налепи по езика и гърлото по цвят

За какво говори цветът на налепа?

Бял езикОбложен език

Най-често срещан. Ако не е продукт на употреба на млечни и кисело-млечни храни, той насочва към инфекциозни заболявания. Бяло наслояване често съпровожда ангината. Обичайно е налепът да остане още дълго след излекуването.

Бял слой върху крайчеца на езика показва проблеми с дихат. органи и е характерно за пушачите.

Някои стомашни проблеми също се отразяват с бяло облагане.

Ако наслоението е дебело, има вероятност от проблем с имунитета. Когато защитата на тялото е слаба, в него се размножават много бактерии. Такива се заселват и в устата.

Както при децата, и тук налеп като пресечено мляко е явен признак за гъбично заболяване (кандидоза или млечница).

Ако белият слой е в основата на езика – проверете бъбреците.

Белезникав език – анемия, изтощение.

Жълт или жълтеникав език
Обложен език, жълт език, жълт налеп

Жълто отлагане по езика

Жълт налеп може да се отложи в горещо време. Ако е ясно изразен, проверете стомаха и жлъчния мехур. Наслоение с жълт цвят се образува и по следните причини:

 1. Остра респират. вирусна инф. – тънък жълт слой по повърхността говори за остро заболявания. Тогава налепът се съпътства с повишена темп.;
 2. Жълт цвят + горчив вкус в устата показва проблеми в работата на ч. дроб;
 3. Храносм. нарушения – бележат се от тънък жълтеникав налеп, сигнал за натрупване на шлаки и токсини в организма. Плътни, дебели наслоявания с лош мирис говорят за сериозни заболявания на храносм. с-ма. Жълто, постоянно отлагане по езика, има при гастрит;
 4. Жълто наслояване може да възникне при продължителен прием на витамини и антибиотици. Това е норм. явление и не се лекува, минава само;
 5. Жълтото може да идва от прекален синтез на жлъчен сок, от чернодробно изменение и дори недостатъчност. Понякога жълто облагане говори за ранен стадий на жълтеница.
Оранжев език

Появата му има само едно основание – в устата е попаднала жлъчна к –на. Това се случва при обостряне на гастрита.

Светлосин език, синкав
 • Посиняването на отлаганията по повърхността може да са проява на:
 • Недостатъчно хранене на тъканите с кислород;
 • Сърдечно-съдов проблем;
 • Анемия – недостиг на фолиева к-на, желязо и вит. В12;
 • Син език се наблюдава при пушачи с дълъг стаж. Задната част на органа се уплътнява и посинява.
Червен (малинов) език
Обложен език, червен налеп, стомах, болести

Различни нюанси на червеното и налепи върху езика

Често свидетелства за инфекции в организма, ако не е оцветен от ягоди, малини, къпини. Такъв ефект дават и разтворимите сокове с интензивни оцветители.

По-сериозни предположения са исхемия, повишена темп., пневмония.

Тъмночервен език

Тежки и дори опасни за живота форми на инфекциозни и бъбречни патологии, тежка пневмония.

Тъмновиолетов език

Стенокардия, исхемия, нарушения на мозъчното кръвообращение или съсирването на кръвта, сърд. недостатъчност.

Кафяв език
Обложен език, кафяв език, кафяв налеп

Налеп, оцветен в кафяво. Би могъл да бъде обикновен бял, нюансиран от кафе и цигари

Характерен за обилна употреба на кафе, шоколад, цигари, ч. чай, какао. Това не е заболяване, но появата на цвета върху езика сочи прекаляване.

Ако кафявият налеп не е причинен от храни, насочва към следните най-чести проблеми:

 1. Проблеми с бял дроб;
 2. Срив в работата на жлъчния мехур;
 3. Кафяв език + диария и болезненост в корема – нарушено храносмилане;
 4. Алкохолизъм и задълбочено разрушаване на ч. дроб.
Черен език

Явява се изключително рядко и практически винаги е спътник на сериозни заболявания. Такъв симптом се проявява при крайно обезводняване на тялото, проблеми с панкреаса, при болест на Крон. Впрочем, не бързайте да изпадате в паника. По-вероятно е налепът да е бял, оцветен допълнително от храни със силни оцветители или от „цапащи“ плодчета като боровинки, бъз и др.

 1. Една от разпространените причини е неправилна работа на стом.-чр. тракт или общо затлачване на организма със замърсители.
 2. Черен език + пукнатини и петна – застой на жлъчен сок (нарушена работа на ч. дроб и панкреас). Усеща се постоянна горчивина в устата.
 3. Черен език + черни точки – отравяне на тялото с олово.
 4. Черен език + потъмняване на зъбния емайл – признак за хромогенни гъбички в устата.
 5. Рядката болест на Крон – ако не се разпознае и лекува навреме, патологията влече тежки усложнения, примерно перитонит, и риск от летален изход.
Сив език
Обложен език, сив език, сив налеп

Сив език. Принципът е, че налепите в по-тъмен цвят посочват по-разгърната патология от тези в светъл нюанс

Този цвят е по-сериозно проявление от белия. Причините за наслояване на такъв налеп са аналогични с белия (виж по-горе), но свидетелстват за по-задълбочен стадий на заболяването. Например човек с остра инфекция получава бяло облагане на езика, но без лечение с времето налепът ще стане мръсно бял, а след това и сив.

Много продължителното антибиотично лечение също може да предизвика облагане със сив налеп.

Такова оцветяване се среща и при проблеми с червата.

Зелен език
Обложен език, зелен език, зелен налеп

Внимавайте със зеленото! То понякога бележи отравяне на тялото

Открива се по-рядко и принципно се възприема като симптом на глосита (възпаляване на повърхностни и по-дълбоки тъкани на езика).

 • Езикът позеленява още при отравяне, включително алкохолно.
 • Съществуват определен вид гъбични болести, които могат да провокират зелен налеп.
 • Зеленият език може да насочва към пренатоварване на ч. дроб с прекалено много пържена и мазна храна.
 • Много рядко, но все пак е възможно, облагането да се обагри в зелено заради дълга употреба на антибиотици.

Още нюанси на обложен език и предполагаемите заболявания, свързани с тях, са дадени ТУК: Светло, тъмно и жълто-кафяв налеп. Тъмножълт цвят с лоша миризма и други нюанси на обложен език. 

Внимание!

При диагностиката не се основавайте единствено на цвета на обложения език, защото през устата преминават най-различни вещества, които изменят оригиналния вид на отлагането. Отчетете какво сте яли и пили през последните часове. За да елиминирате фактора оцветяване, може да изчистите основно езика и да направите един ден на неоцветяващи храни. Тогава налепът ще се яви с оригиналния си цвят.

Диагностика според разположението

на налепите

Разположението на налепа ни насочва към това кой орган е заболял:

 • При локализация върху крайчеца на органа, може да се предположи болест на сърцето или нервен срив;
 • Отстрани в предната зона на езика – проблеми с дихателната с-ма (бронхи, бял дроб);
 • Отстрани в задната зона на езика – има изменения в бъбреците;
 • В средата на езика – проблеми със стомаха или далака. Лявата част се свързва с далака, а дясната – с ч. дроб;
 • В корена на езика – заболявания на червата – тънки и дебело;
 • При обложеност на страничните ръбове проверете жлъчния мехур и ч. дроб;
 • Браздата по средата на езика „отговаря“ за гръбначния стълб.

  Обложен език, локация, органи, болести

  Основните органи в тялото и съответните им точки върху езика според Аюрведа

Описани на хартия, зоните на облагане изглеждат ясни. Но на практика затрудняващо да се различат предвид малката площ на езика. Използвайте снимките в статията ни, за да се ориентирате. Много важни са и допълнителните симптоми

Обложен език и

допълнителни симптоми

Разранен език, изприщен език

(ранички, язви, афти)

Зачервен език с бял налеп, точковидни пъпки (изприщване), ранички и други подобни представляват вторични изменения при протичащи инфекциозни процеси. Те сочат снижено ниво на защитните сили и са резултат от гъб., бактер. и вирусни поражения. При нормално ниво на имунна с-ма, те не се проявяват.

Подобен ефект в най-ярка степен се наблюдава при ХИВ инфекцията.

Ранички по езика се появяват при кандидозния (гъбичния) стоматит или млечница. Придружават се с облагане в бял цвят.

Афти на Беднар –  детско заболяване. Раничките са покрити със светложълт налеп. Причина за появата на тази разновидност на афтите е влошено поддържане на устн. кухина.

На фона на вирусни инфекции, алергични стоматити, общо изтощение на организма или преохлаждане може да се провокира никротичен гингивостоматит, чието външно проявление са раничките по лигавицата на устата, включително върху езика. Др. ориентиращи симптоми са остър неприятен мирис от устата, изобилно отделяне на слюнка, вис. темп., жълто-сив налеп по венците. Язвите са с неравни ръбове, покрити със зеленикав налеп, и кървят.

Възпален език

Медицинското му название е глосит – възпалителен процес върху лигавицата на езика. Глоситът е отделна патология и симптом, съпровождащ развитието на друга болест. Към глосит водят основно термично раздразване и патогенна микрофлора.

Разновидности на пораженията:

 • Катарален глосит – езиковата повърхност е ярко червена, гладка и блестяща. Покрива се с плътен налеп. Усеща се болезненост и парене, загубва се вкусът. Причина: грип, ОРЗ, влияние на алкохола и цигарите, храносмил. болести и внимание – множество кариеси;
 • Язвен глосит – съпътства язвено-некротичния стоматит. Развиват се ерозии и язви върху повърхността при рязък спад на имунитета. Съпровожда се с неприятен дъх и мръсно-сив налеп по езика;
 • Абсцес на езика – развива се при травмиране, протичащо тежко. Езикът подпухва, става болезнен, отделни зони почервеняват. При дълбока локализация на възпаляването може да се затрудни гълтането и дишането (свързано с оток на меките тъкани);
 • Десквамативен глосит  – симтом на системни нарушения в организма: поражения на кръвоносната и храносм. с-ми, нарушена обмяна, болести на бъбреците, дискабтериоза и др. Проявява се във вид на ярко червени „полирани“ петна като сурово месо или участъци на уплътняване на папилите. Субективно се чувства като парене и сърбеж със слаба болезненост.
Нацепен език
Обвожен език, болести, лечение, причини

Различни по тежест нацепвания по езика

Бяло облагане на езика с малки пукнатини говори за ранен стадий на гастрит. Незабавно коригирайте храненето си и изключете дразнещи повърхността на езика храни като кисели сокове и зеленчуци, солено, маринати. Откажете се временно от подправките и пушенето.

Дълбоки цепнатини

5-6-милиметрови пукнатини по езика се определят за дълбоки. Протичат по-сложно и носят повече болка. Често се съпровождат с вис. темп., зловонен дъх (поради загниване на хранителни остатъци в дълбочина), обща слабост и силна болезненост. Пукнатините кървят, покрити са с бял налеп и се задържат дълго.

Географски език
Обложен език, глосит, петна, налепи

Петната наподобяват географска карта

Наименованието „географски“ език идва от сходството с географските карти. Той е признак на обща дисбактериоза и сериозни системни патологии в тялото. Червените петна са участъци, върху които отсъства епител, или изменения на папилите.

Заболяването приоритетно се проявява при жени след зачеване и по време на кърмене, при деца и в период на хормонални пренастройки. Негов симптом е десквамативния глосит – езиковата повърхност е покрита с бели отлагания с червени петна.

Свързани симптоми

Обложен език и

горчив вкус в устата

Усещане за горчивина, съчетана с:

 • бяло отлагане, лесно отлепящо се с четка, а отдолу езикът е светлорозов, с нормална чувствителност, показва излишък на сладки храни, способстващи размножението на бактерии;
 • плътно сиво-бяло отлагане, което не се изчиства + неприятен мирис показват киселини, язва, гастрит, диспепсия. Допълнителен указател са чисти от налеп зони по върха на езика и неговите страни;
 • бял налеп с червени петна (географски език) + сухота + парене + нарушени вкусови възприятия показва нарушения във вътр. органи, ослабена имунна с-ма или наследствени отклонения;
 • гъст бял налеп, отлепянето на който е трудно. Под него се открива наранена повърхност – гъбично поражение, нарушена микрофлора, възникнали заради ослабен имунитет или лоша хигиена;
 • плътен бял или сив налеп в основата на езика + неприятен дъх – признак за язва или натрупване на токсини в червата;
 • петнист налеп с бял или жълт цвят и увеличени по размер папили – признак на хроничен гастрит. Освен горчивината в устата, се проявяват тежест и подуване на стомаха, киселини;
 • жълт налеп с възможен зеленикав оттенък, при който горчивината се усилва след мазна храна, показва патологии на жлъчка или жл. пътища, възпаляване в ч. дроб, обострен холецистит. Изисква спешна помощ!;
 • кафяв налеп върху корена на езика се срещат при пушачите заради оцветяване от смолите в цигарите. Но горчивината може да сочи дефицит на желязо или тежка интоксикация на червата;
 • бяло отлагане и горчивина още може да се проявят като реакция срещу материалите, използвани при лечение на зъби.

Обложен език и

кисел вкус в устата

Киселият вкус в устата насочва към проблеми с храносм. с-ма и нейните органи.

Налеп, който стои постоянно или се появява често, съчетан с кисел вкус и неприятен мирис от устата, говори за:

 • Гастрит с понижена или повишена киселинност – обикновено налепът се е насъбрал в центъра на езика и върху него се виждат малки пукнатини. Подобна картина бележи началните стадии на гастрит, докато други симптоми още не са се изявили. Налепът е бял или сивее;
 • Язва на стомах или 12-пръстник – съчетава се с болка, утихваща след ядене, и оригване на гнили яйца;
 • Нарушена работа на ч. дроб – бял налеп по лявата половина на езика;
 • Болести на жлъчните пътища;
 • Панкреатит – налепът се разполага в дясната половина на езика;
 • Чревни проблеми – налепът е в основата и говори за голямо количество шлаки и токсини в червата, дисбактериоза и евентуално – начален признак на гастрит;
 • Белодробно заболяване – налеп върху основата на езика. Цветът може да е бял, а може да тъмнее или да придобие сив или жълт оттенък. Както посочихме, по-тъмният цвят говори за по-дълбоко разстройство на с-мите в тялото.

Киселият вкус в устата с побелял език може да са причинени още от:

 • травма в гръдна област;
 • тежко и постоянно физич. натоварване;
 • затлъстяване;
 • хроничен запек;
 • нарушена проводимост на нервни импулси в зоната на диафрагмата.

Обложен език и

сухота в устата

Усещането за сухота идва в резултат на намаляване или пълно прекратяване на слюноотделянето. Това се получава при ред възпалителни процеси, захарен диабет и храносмил.  проблеми (ако е съчетано с киселини, гадене). Други по-специфични причини:

 • дисбаланс на електролитите;
 • високо или ниско кр. налягане;
 • болести на сърце или съдове в остра и хрон. ф-ма;
 • странично въздействие на леч. препарати (антибиотици и др.);
 • поражение на лигавицата от химикали.

Физиологична причина е спането с отворена уста, при което лигавицата се изсушава, а по езика се отлага налеп.

Бял език и лош дъх
Обложен език, кафяв налеп, стомах, болести

Лошият дъх може да се прояви и с кафяв налеп, заради стом. проблеми, които бележи той

Облагането на езика и лошият дъх обикновено са неразделни явления, които показват активно размножаване на микроорганизми. А ръстът на микроорганизмите се благоприятства от лоша хигиена, наличие на кариеси, ендокринни нарушения, диети и гладуване, лошо функциониране на някое звено от стом.-чр. тракт.

Към непатологичните причини за лоша миризма в устата спадат пристратията към алкохол и цигари и някои специфични храни.

Причинителите на лош дъх са дадени по-детайлно ТУК: Как да се отървем от гнил дъх?

Обложен език и

болки в гърлото

Болезнеността обичайно се съчетава само с бял или жълт налеп и зачервяване на гърлото. Тази комбинация от симптоми показва на първо място възпалително заболяване по дихат. път. Възможности:

 • Фарингит, първичен или вторичен тонзилит (ангина);
 • Скарлатина, дифтерия;
 • Кандидоза в устната кухина.

При дихателните заболявания езикът често е сух, налепите го покриват изцяло или са по края. На небцето и по сливиците се откриват жълто-бели точки, които свидетелстват за ангина. Но налепът при обикновената ангина най-често не излиза извън пределите на сливиците и е важен диференциален признак при съмнение за дифтерия.

Дифтерията, както и скарлатината, също имат бактериален причинител – тоест, създават се условия за налеп, и се бележат от болки в гърлото. Други симптоми са слабост, оток на ларинкса и на сливиците и вис. темп. до 40°С.

Болести с обложен език

(класификация по заболявания)

Заболявания на храносм. с-ма

Заболяване основна проява допълнителни симптоми
Остър гастрит дебел бяло-сив налеп, езикът отстрани и на върха е чист, сухота в устата болезненост в областта на жлъчката, гадене, диспепсия
Хроничен гастрит жълтеещ или сивеещ налеп, увеличени папили, малки петна тежест в стомаха, оригване
Язва налепи по корена на езика, плътно закрепени, с бяло-сив цвят парене, болки при глад, прекратяващи се с нахранването
Остър панкреатит жълто-бял налеп, силна сухота в устата, изменена вкусова чувствителност остра болка в ляво подребрие
Хроничен панкреатит бял налеп резултат е от млечница, следствие на нарушена обмяна и хиповитаминоза
Рефлукс www.zdrave.org/23172/рефлукс-билки-и-лекарства/ кафеникаво оцветяване или гъст жълт налеп в следствие на изхвърляне на стомашното съдържание по хранопровода чак до устата, вкус на кисело или горчиво киселини, оригване с кисел вкус и въздух, болка в гръдна зона, нощни пристъпи
Интоксикация, отравяне с токсични в-ва бял плътен налеп ерозия на лигавицата, ерозия и язви с умъртвени клетки, лошо общо състояние
Рак на стомаха дебел бял налеп с характерен мирис свидетелства за нарастване на микроорганизмите и левкоцитите

Негативно въздействие в устната кухина

Изменение основна проява допълнителни симптоми
Прекаляване с въглехидратна храна, оцветители бял налеп след извара, мляко, сирене и оцветени налепи според оцветителите в сладка среда се размножават бакт. и гъбички
Лоша хигиена налеп, неприятен дъх от устата плаки по венци и зъби, остатъци от храна, размножение на микроби
Непоносимост към зъбна паста или вода за уста постоянно присъствие на облагане химично или алергично поражение на лигавицата
Вредни привички цигарите въздействат химически, алкохолът обезводнява сухота в устата
Кандидоза гъбички по езика, млечница налеп и парене, ресечена консистенция, разраняване под налепа
Обложен език след антибиотик и др. антибиотици и силни лекарства като цитостатици, глюкокортикостероиди, наркотици, орални контрацептиви
Нарушен баланс в тялото дисбактериоза, авитаминоза причини като лош имунитет, алкохол, общи заболявания
Заболявания на езика, глосит разнообразни прояви като цвят и разположение на налепа отсъствие на епител, червени петна, системни заболявания
Стоматит налепи, петна, мехурчета, ерозия, парене при метални протези

Вътрешни заболявания

Вид заболявания прояви и симптоми
Инфекциозни заболявания скарлатина, дизентерия, дифтерия, ангина, гонорея, ХИВ и др. облагане + вис. темп., болка, обрив, дискомфорт, диария и др.
Наследствени и системни левкоплакия, различни видове лишеи – розов, червен, плосък, крауроза, дерматози, синдром на Брунауер и др. Нарушен процес на вроговяване на клетките на езика
Сърце и кръвоносна с-ма различни поражения на съдове и сърце налепи върху предна третина на езика
Дихателни и белодробни болни сливици, гнойна ангина, бронхит, пневмония, грип налепи по предна третина и по краищата
Бъбреци възпалявания и недостатъчност налепи по задна третина, „лакиран“, с язвички и ерозия
Имунна с-ма инфекциозни възпалявания, кандидоза и др. налеп, специфичен спрямо изменението
Черен дроб, болна жлъчка жълти и кафяви налепи болезненост под дясно подребрие
Чревни патологии колит, ентероколит и др. налеп в основата на езика, замърсяване на тялото с шлаки и токсини, дисбактериоза
Апендицит в началните стадии – бял налеп, при развитие на усложнения – мръсно-сив дифузна болка отдясно, отначало мигрираща, а след това – локализирана
Слюнчени жлези налепи по целия език, сухота, лош дъх
Анемия блед цвят на езика, който създава илюзия за облагане
Ендокринни диабет, щитовидна жлеза, Базедова, Адисонова болест и др. плътен налеп или на петна, ерозии, язви

Още за диагностиката на болести по вида на езика и налепа върху него е публикувано ТУК: Възможни причини, видове налепи, др. симптоми: значението им и как се лекуват?

Диагностика

при облагане на езика

Ако намерите налепи по езика си и вида им или продължителността ви притеснят, първо трябва да отидете на стоматолог. Той ще огледа устата и лимфн. възли и ще изключи някои от възможните заболявания.

При необходимост се правят консултации с гастроентеролог, инфекционист, ендокринолог и др. специалисти според признаците и симптомите.

Самостоятелно може да направите изследване на кръв, урина, посявка от секретите по езика. По лекарска прецента – анализи за ХИВ, сифилис, хепатит В и С.

Изследванията помагат да поставяне на правилна диагноза.

Лечение на обложен език

Предприема се терапия, целенасочена към ликвидиране на причинителя, както и на симптоматиката. Както става ясно от написаното дотук, един налеп е хигиенен проблем, а друг – симптом за рак.

Обложен език, афти по езика

Афти в устн. кухина – по лигавиците (а) и по езика (б)

Подпомагащи диагностиката и лечението стъпки:

 • Почистете налепа и въведете редовно почистване на устата, обърнете внимание кога пак ще се образува налеп;
 • Почистете налепа и спрете оцветяващите храни, минете на безцветни и обърнете внимание дали отново ще се прояви оцветяване;
 • Отидете на стоматолог и отхвърлете причини като кариеси, възпалявания по венци, афти и други;
 • Ако дотук нямате резултат, минете към търсене на специфични вътрешни заболявания.

Някои мерки за самостоятелно провеждане:

Причина Лечение
Цигари, алкохол детоксикация, възстановяване на водн. баланс, защитаване на ч. дроб с хепапротектори
Прекомерно въглехидратна храна, оцветители почистване на езика, промивки на устата
Лоша хигиена, кариеси санация, щателно почистване, отстраняване на кариесните маси
Гъбични заболявания вътрешно: амфотерицин В, клотримазол, дифлукан, бифиформ, локално върху лигавицата: маз 1% клотримазол, амфотерицин маз
Заболявания на езика антисептична обработка с хлорхексадин, тантум верде, противовъзпалителна и витоминотерапия
Симптоматично лечение на бял налеп при общи заболявания

Заключава се в:

 • отстраняване на раздразващите фактори (пикантна и гореща крака, протези, остри ръбове на пломби, санация на зъбите);
 • антисептипична обработка, хигиена на устата;
 • заздравяващи препарати според конкретните прояви.

Лекарство при възпален език

(какво предписват)

Възпалението по езика (глосит) се лекува едновременно с няколко вида лекарств. средства, насочени към патологичния процес, симптомите и възстановяването на организма.

Антибиотици

Използват се относително рядко, само в случаите, когато глоситът е предизвикан от бактерии. За да се подбере оптималния препарат, се взема секрет от езика и се определя разновидността на бактериите и чувствителността им към определени лекарства.

Показания за прилагане на антибиотици са рани, повишена местна или обща темп., гной, ерозия.

Ровамицин – отнася се към групата на макролидите. Прониква във вредоносните клетки и прекратява синтеза на белтъчини. Неподходящ за бременни и пред лактационния период;

Ируксол – въздейства върху пълното очистване и регенерация при разраняване. Препоръчва се при задълбочили се възпалителни процеси по езика, незаздравяващи рани и ерозия Има ред противопоказания.

Обложен език, лекарства, лечение

Антибиотиците се ползват рядко

Антисептици

Препаратите от тази група се ползват при вс. форми на глосит с инфекциозна природа. За препоръчване е локално приложение. Стандартно тези препарати потискат реакциите на окисление и заедно антибактериалните средства извършват пълно прочистване от гъбички.

Имуномодулатори

Те са необходими за по-бързото излекуване на възпаления език и недопускане на рецидиви. Укрепвайки имунитета, те помагат тялото да поеме защитните си функции в пълна степен.

Противовъзпалителни средства

Когато глосита се съпровожда от гнойни секрети, повишена локална и обща темп., както и болка, са необходими противовъзп. ср-ва от нестероидната група. Такива лекарства се борят добре с отоците и другите неприятни последствия от възпаленията. Някои примери:

Кетопрофен – препарати с негово участие намаляват проявите на възпалението и задържат отделянето на ензими, които водят към деструкция на тъканите и хронифициране на патологията;

Тантум верде – в удобна спрей-форма за гърло, препаратът има антибактериално, противовъзп. и обезболяващо действие. Особено показан за болки при преглъщане. Показан при всякакви възпалителни състояния в уста, гърло, ларинкс, венци и бузи.

Лекарства при

гъбични и бактериални инфекции

Нистатин при гъбичкиОбложен език, кандидоза, бял налеп, бял език

Лекарството се предлага на таблетки и като крем, но само за външна употреба. За проблеми с език се вземат таблетки.

Представлява антибиотик, който стопира развитието на гъбички, а някои унищожава. Показано при наличие на кандидози в уста и гърло, в хранопровода, стомах и черва. Полезно за профилактика на появата на гъбични инфекции в резултат от продължителна терапия с антибиотитици и имунопотискащи препарати, при лош имунитет.

Таблетките се дозират стандартно 3-4 Х 1-2 бр. за възрастни, ½-1 бр. за деца – при лечение. За профилактика – 2 бр. дневно, като хапчето се задържа в устата.

Ако Нистатин не подейства до 14-я ден, следва да се смени с друг препарат.

Нежелани ефекти от предозиране – гадене, болезненост в коремна зона, разстройство.

Цена 5.37 лв.

Амфотерицин В

Представлява антибиотик срещу гъбички (микози), чията поява е била провокирана от прием на лекарства, лош имунитет, алкохолизъм, снижена хигиена или вътр. заболявания. Разрушава нормалното функциониране на гъбичките и води до ликвидирането им.

Дифлукан 

Показан при инфекции на лигавиците, причинени от кандида и други дрожди. Сред заболяванията, за които се предписва, са млечница, кандида в бял дроб, инфекции в устата заради протези, гъбички по вътрешни органи и много други. Цена 7.01 лв.

Бифиформ  

Представлява капки, които балансират чревната  флора и храносмил. процеси. Бофиформ е течна форма, съдържаща млечно-кис. бактерии.  Цена 16.21 лв.

Метронидазол при бактерии

Предлага се като разтвори за венозно въвеждане, на таблетки (Флажил), на гел.

Представлява антиинфекциозен препарат, производен на имидазол. Показан за терапия на бактериални инфекции в различни зони, включително по дихат. път (ангини, пневмония, белодробен абсцес) и храносмилателни (перитонит, чернодр. абсцес и др.).

Метронидазол не е подходящ за самолечение. Прилагането му се извършва по схеми, определяни от специалист според конкретните показания.

По-обширно ползите от лекарството са дадени ТУК: Кои болести цери Метронидазол. 

Септадин за дезинфекция

Представлява разтвор за локално приложение в устата, базиран на хлорхексидин. Активната съставка действа антибактериално, ликвидирайки гъбички, бактерии, дрожди и вируси, които провокират поява на възпалителни огнища  по лигавиците и езика.

Препаратът е показан при локални инфекции в областта на зъбите, венците, езика и др. меки тъкани, както и гърлото, при стоматологична хирургия, афти и орални кандидози. Премахва налепите от тъканите и потиска повторното им образуване, както и на зъбната плака.

Цена 6.47 лв.

Елудрил

Водите за уста също имат антимикробно и почистващо налепите действие и са показани при леки случаи, физиологични отлагания, замърсявания и др. подобни случаи. На пазара се излагат десетки препарати, като за пример ще дадем Елудрил. Базиран на хлорхексадин и хлоробутанол, тази вода има почистващи свойства и противодейства на микробните плаки. Отстранявайки колонизирането на микроорганизми по зъби и венец, препаратът намалява една част от причините за поява на налепи по езика. Ликвидира хранителните остатъци и обеззаразява.

Водите за уста се справят с остатъци, които остават и след четкане с четка и третиране със специалните конци за уста. Редовното поддържане на дезинфекцирана устна кухина е съществен фактор срещу бактериално размножение с всичките му последствия.

Лечение на обложен език с

нетрадиционна и народна медицина

Обложен език, почистване, дезинфекция

Още начини за поддържане на чиста устна кухина

В ред случаи облагането на езика има физиологична причина и не е свързано със заболявания. Тогава е показано ползването на нар. цярове – билкови отварки, които отделят налепите, обеззаразяват мястото и успокояват.

Противовъзпалителните билки добре се съчетават и с лекарствено лечение на възпаления, за облекчаване на симптоматиката.

Варианти на отварки:

 • Еднокомпонентни отварки от риган, листа живовляк, липа, лайка – стандартно сваряване;
 • Отварка от семе на лен – пие се сутрин за стабилизиране на работата на червата и храносм. процеси;
 • Сбор от мента, лайка, град. чай и лист ягода – по 1 лъжичка. Попарват се за 1/2 час и с билковия извлек се жабури устата – максимален брой пъти;
 • Дъбова кора – 1 супена лъжица на 200 мл вода. За жабурене.

Кислородна вода

Разредена, кислородната вода също е подходяща за жабурене. Тя има дезинфекциращ, бактерициден ефект. Внимание! Прилага се само силно разредена или по предписание на специалист.

Обложен език и хомеопатия

Аконит – при бяло отлагане по повърхността, съчетано с възпалени венци и парене;
Ескулус – при дебели отлагания, съчетани с усещане за попарен език;
Антимониум крудум – когато целият език е обложен с дебел, плътен, белезникав налеп, съчетан с пукнатини по ъглите на устата;
Апис – при почервеняване и подпухване на езика, усещане за парене и болка, груба повърхност;

Аргентум нитрикум – при географски език с червени петна;
Арсеникум албум – бял или сив налеп, географски език, при червен, сух език с уголемени папили;
Баптисия – при сух език с дълбока бразда по средата. Налепът отначало е бял, а после почернява. Усещане за парене;
Беладона – зачервен език, сух, с червени краища и бял налеп по средата;

Бриония – необичайна сухота по езика и гърлото, жълт или кафяв налеп, силна жажда;
Карбо вегетабилис – бял, жълт или кафяв налеп с малки, болезнени червени ранички;
Каустикум – обложен език отстрани и червен по средата. Неясна реч и парализиране на езика;
Хамомила – при жълт налеп и горчив вкус в устата;

Хелидониум – жълт език, голям и отпуснат, по краищата му се отпечатват зъбите;
Еупаториум – жълт налеп с пукнатини в ъглите на устата, силна жажда;
Гелземиум – жълт налеп, неприятен вкус и мирис на гнило;
Калиум бихромикум – жълт налеп само в основата на езика. Езикът е сух, гладък, блестящ. Усещане за косми по езика.

Калиум фосфорикум – кафяв налеп, пресъхване на устата, особено сутрин.
Лак канинум – бяло отлагане в края, среда – ярко червена, обилно слюноотделяне;
Лахесис – географски език, много сух, отекъл, червен, с пукнатини по края и усещане за парене;
Меркуриус – мек, подпухнал език, кървящи венци, зловонен дъх;

Фосфорус – сух, гладък език, зачервен или бял, с много тънко облагане;
Пулсатила – жълт или бял език, покрит с лепкава слуз
Рус токсикодендрон – сух, обложен, напукан и с рани език, зачервен по краищата;
Сулфур – пареща болка в езика, зачервяване на върха и по краищата отстрани. Устните за ярко зачервени. Лекарството намалява застойните явления в кръвообращението.

Каквото и лечение да приложите, каквито и да са причините за облагането на езика, първата задача – най-важна през цялата терапия, е поддържането на чиста устна кухина. Налепът трябва да се махне максимално бързо и да се пресече рецидив. Всеки час повече бактериите в плаката се размножават и увеличават риска от инфекция.

Завършваме с видео, в което се демонстрира правилното почистване на устата:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.