Бирена мая: за отслабване и за мускули, за коса и лице. Рецепти и терапии

♠ Състав и ползи ♠ Бирена мая за деца ♠ Показания ♠ Дозировка ♠ За анемия ♠ За ръст и тегло ♠ За апетит, имунитет ♠ При диабет ♠ За лечение на акне ♠ За коси и нокти при деца ♠ Как работи маята ♠ Бирена мая за отслабване ♠ Хранене за вталяване ♠ Маска за тяло

Още в текста: ♠ Бирена мая за напълняване ♠ Хранене за пълнеене ♠ Напитки с бирена мая ♠ За мускулна маса ♠ Тренировки ♠ Популярни маски за коса ♠ Популярни маски за лице ♠ Митове и заблуди ♠ Лечение с мая ♠ При запек и диария ♠ При диабет ♠ За ч. дроб и жлъчка ♠ За щитовидна жлеза ♠ При рак ♠ При бременност и за кърма ♠ Други ♠ Бирена мая на пазара ♠ Вреди и противопоказания ♠ Мнения

Кой не е чувал за бирената мая и кой действително я познава?!

Отслабва ли се или се напълнява с нея? Как се отслабва, щом повишава апетита? И как така едновременно се формира мускулна маса? Коя мая е пробиотик? Полезна или вредна е живата мая?

Неяснотите убиват митовете, които традиционно витаят около здравословните продукти. Потребителите днес са дълбоко и категорично убедени, че бир. мая е нещо чудесно, но редовно се чудят дали тя би им помогнала за конкретния проблем.

Какво е бирена (дрождева) мая

В моя град има бирена фабрика и като дете нееднократно съм чувала за нечии опити да се снабди с бирена мая. За мен тя беше мистичен продукт, който съществува само зад високите огради, законно принадлежи на бирата, а гражданите се мъчат по „втория“ начин да я отклонят за частното си здраве.

Бирена мая, отслабване, лечение, дрожди, напълняване

Ето как изглежда бирената мая, преобразувана в хранит. добавка – дрождите са изсушени и таблетирани

Каква изненада, че днес – след десетилетия и вече в интернет, все още има питащи как да вземат мая от бирената фабрика. А междувременно фармацевтичните гиганти произвеждат милиони шишенца таблетирана, капсулирана или прахообразна мая, която чака в аптеките.

Бир. мая като хранит. добавка и лечебно средство

не е това, което слагат на бирата

Отначало пивоварите не знаели, че естественото газиране, алкохолното съдържание и специфичният вид на бирата се дължат на ферментация, осъществявана от дрожди (едноклетъчни гъбички). Бирата си ферментирала спонтанно с диви микроорганизми. После микробиологията си казала думата и днес производителите отглеждат точно определени щамове пивоварни дрожди – култивирани и стабилни.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Съдържание на статията:

Нашата бир. мая като здравословно средство стъпва на пивоварните дрожди, но те са само началото. „Заготовката“ за маята се взема след края на ферментацията, защото по време на процеса дрождите поемат от хмела и ечемика витамини и ред други важни в-ва. В този си вид маята (течна) се изкупува за селскостопански нужди (повишава млеконадоя с 20% и яйценосенето) и за производство на витаминна добавка.

Състав и ползи накратко

Дрождите от течната заготовка се изсушават в инсталации и така се появява сухата бир. мая. Микроорганизмите загиват, но полезното им съдържание остава. Получава се 100% натурален продукт, естествен източник на 14 вида минерални соли, 17 витамина (цялата гама В +), ензими (пептидази и др.) най-важните за тялото амино и мастни киселини, липиди и др. сложни в-ва.

По-долу вижте резултати от анализ на конкретна проба бир. мая, които дават представа какво и по колко се съдържа в продукта като цяло.

Минералите и витамините в дрождите са част от протеинови комплекси, затова се освобождават постепенно. Отделно някои производители обогатяват бирената мая, с което я „специализират“ и засилват в желано направление.

Обогатена бирена мая

С янтарна к-на – за спортисти и хора, подложени на повишени физически натоварвания. Повишава еластичността на мускулите, профилактира появата на болка в мускулите от пренапрежение, повишава приспособяемостта на тялото към натоварвания без изтощение;

С магнезий – за дефицитни състояния. Магнезий в съчетание с дрождите участва в синтеза на белтъчините и поддържа запасите от енергия в организма;

С цинк – при недостиг, при повишено ниво на холестерола. Липсата на цинк провокира заболявания на простатата, потиска сексуалната активност, развива безплодие, проблеми с кожа, коси, нокти;

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

С желязо – прекрасно средство срещу анемия;

Със селен – укрепва имунитета, стимулира защитните и противовирусните способности на тялото, положително се отразява в/у ф-ята на черен дроб (особено при хронични или остри ф-ми на заболявания). Дрожди със селен профилактират преждевременно стареене и поява на тумори;

С калций – укрепва зъби, коси, нокти;

С калий – възстановява нервната с-ма и повишава мускулния тонус;

Със сяра – съхранява еластичността на кожата, профилактира стареенето;

С йод – възстановява нормалното функциониране на щитов. жлеза.Едно

Бирена мая, отслабване, лечение, напълняване, мускулна маса

Едноклетъчните гъбички, наричани днес пивоварни дрожди, са едни от първите „домашни“ микроорганизми

Сушената мая се ползва:

1-във фармацията  – като диетична и биологична добавка и като хранителна среда за отглеждане на микроорганизми. Дава се за прочистване на кръвта, за имунитет, за укрепване на тялото след срив или боледуване, за увеличаване на кърмата и др.;

2-в хранителната индустрия – като подправка и добавка, като диетична храна;

3-във ветеринарното дело – като добавка към храните и фуражите, за захранване на малки животни и др.

Прахообразната мая лесно се таблетира, капсулира или прави на люспи. Така е удобна за употреба и прецизно дозирана.

Но съществува мнението, че сухата мая с мъртви дрожди е по-долно качество от живата (затова са напъните да се вземе директно от фабриките). Естествено, има и обратно мнение: че живите дрожди изпиват от чов. тяло полезните в-ва, както го правят с хмела. После ще разгледаме това.

Бирена мая за деца

Натуралният минерално-витаминен комплекс на бирената мая оказва полза за детския организъм във всяка възраст:

 1. За малчуганите в доучилищна възраст тя укрепва имунитета, подобрява храносмил. функции и тези на задстом. жлеза, подобрява апетита и устойчивостта на нервната с-ма към стрес, повишава концентрацията и запомнянето, попълва дефицита от биологично активни в-ва при нерационално хранене;
 2. На учениците от началните класове помага за преодоляване на стресиращи ситуации, с натоварващите учебни програми и допълнителни дейности, с евентуални тренировки или танцови групи. Комплексът от минерални в-ва и витамини участва в растежа и формирането на здрав опорно-двигател. апарат, повишава общия тонус и устойчивостта на инфекциозни заболявания;
 3. В пубертета дава устойчивост по време на хормоналното пренастройстване на тялото: уравновесява нервната с-ма, повишава устойчивостта към емоционални натоварвания, нормализира всички видове обмяна (вкл. хормоналната), изработването на мастни секрети, спасява от пъпки.
Показания

за пиенето на бир. мая от деца:

 • Профилактика на хиповитаминоза (особено от група В);
 • Нарушения на въглехидратния, протеиновия, минералния обмен;
 • Непълноценно, небалансирано хранене;
 • Повишено натоварване (физическо и нервно-психическо);
 • Въздействие на радиация и токсични химич. в-ва;
 • Период на възстановяване след инфекции;
 • Предотвратяване на сърд.-съд. изменения;
 • Диабет;
 • Анемия;
 • Невралгии;
 • Кожни болести (екзема, псориазис, циреи, акне в пубертета;
 • Корекция на теглото (при хипотрофия и при затлъстяване);
 • Ангуларен стоматит (напукване на кожата и лигавицата в ъгълчетата на устните);
 • За оздравяване на коси, нокти, кожа.

Правила за ползване на бир. мая за деца

Бирена мая, суха, течна, детска

В някои страни се подава бирена мая, специално дозирана за деца и дори за бебета

Когато вземете даден продукт, трябва ясно да разберете какъв е той – дали съдържа живи дрожди или сух екстракт. Това има значение за дозирането, срока на годност и начина на съхранение. Живите дрожди се държат при температура +4–10˚С (без да се допуска замръзване).

Прием, дозировка

Бирената мая на таблетки (екстракт)

Те се употребява след храна. Приема се двукратно на всеки 24 ч. Профилактичният курс е с дължина от 1 месец. Приемът се възобновява при нужда след 2-3 месечна пауза.

Дози:

Профилактични: 3 – 7 г. – по 0,25 г; 7 – 12 г. – по 0,6 г; повече от 12 г. – 1 г.

Лечебни: 2 пъти по-големи от профилактичните.

При значителни нервно-психически натоварвания: 0.3 – 0.5 г на вс. 1 кг от теглото на детето, разпределени на приеми в 24 часа.

Бирена мая от пивоварна (на прах, течна)

При нетаблетираните форми дозата за деня се разтваря предварително (сутринта) и се дели на 3 приема. За разреждането се ползва 100 мл кипната и впоследствие охладена вода.

Ако имате мая от фабрика или течна от флакон, то дозата на най-малките се определя от лекар. Дози за останалите възрастови групи: 1 чаена лъжица за 6 – 12 г. и 1 супена – за над 12 г. (отмерват се преди разреждане).

Живи дрожди

Те се пият ½ ч. пред нахранване. Използването им въобще се решава от специалист, ако малчуганът е под 6 г. Дозите и на по-големите се съгласуват. Средни стойности са: 6 – 12 г. – 1 ч. л., 12 – 16 г. – 1 с.л. мая (разделена на три приема за деня).

Вкус

Таблетираната мая не създава проблем с вкуса, но при другите форми не е така. За да се подобри поносимостта, в разтвора се добавят мед, захар, плодов сироп. Вариант: да се размеси с лъжичка плодово сладко (но не и ако се лекуват пъпки).

Прахообразната мая се слага в готови ястия. В тях се разтваря по-бавно и вкусът й не е така натрапчив. Но внимавайте – ако ползвате живи дрожди, те ще бъдат унищожени в горещо ястие. Впрочем, живите дрожди се съхраняват само седмица.

Бирена мая за хиповитаминоза (група В) и

при анемия
Бирена мая за лечение, за коса, за имунитет, витамини

По време на ферментацията гъбичките извличат от хмела и ечемика много полезни в-ва и буквално се напълват с витамини

Пивоварните дрожди съдържат пълния набор от В-витамини. Накратко функциите им:

 • В1 – тиамин – за нормалната работа на сърд.-съд., нервната и ендокринната с-ма. Подпомага усвояването на вит. С и участва във формирането на костно-ставната с-ма;
 • В2 – рибофлавин – стимулира кръвотворенето, подобрява състоянието на лигавиците и кожата, подобрява остротата на зрението;
 • В3 (вит. РР) – влияе на функцията на храносм. и нервната с-ма, на периферното кръвообращение;
 • В4 – холин – регулира функциите на ч. дроб и обмяната на мазнини;
 • В5 – пантотенова к-на – активно участва в мастния и протеиновия обмен, в синтеза на ацетилхолин и кортикостероиди;
 • В6 – пиридоксин, и В7 (Н) – биотин – участват в регулацията на протеиновия обмен, нормализират функциите на периферната нервна с-ма и подобряват състоянието на кожата;
 • В9 – фолиева к-на – регулира кръвотворенето, функциите на ч. дроб, състоянието на лигавиците по пътя на храната.

Дефицитът на В-витамини се проявява под формата на слабост, повишена уморяемост, снижен апетит, нарушено храносмилане, отслабване, лошо настоение или апатия, спазми на мускулите на краката.

Вит. В1 е потребен на любителите на сладкото, защото при повишено ниво на глюкозата се вдига и потребността от В1. Той е нужен и при спортуване.

Профилактиката на хиповитаминоза В е от огромно значение за децата, подложени на градиращ стрес и натоварване в училище.

За растеж на ръст и тегло

Бир. мая има капацитета да подпомогне израстването на детето и увеличаване на неговото тегло. Обичайно такъв проблем се появява в ранната възраст, когато на родителите постоянно им се струва, че малкото не се храни и не нараства достатъчно на тегло.

Преди да предприемете „обработка“ с бирена мая, проверете дали детето действително се нуждае от витаминозни инжекции – ТУК:

Тегло, ръст и възраст от 0 до 17 години: норми, таблици, прогнози

При действително изоставане в развитието на детето (ръст, тегло) първо се издирва причината – има ли нарушения в обменните процеси, има ли свързано с това заболяване (пр. повишена функция на щитов. жлеза) и т.н. Не е излишна и консултация с диетолог, който да прегледа начина на хранене на детето.

За увеличаване на теглото при деца бирената се назначава на тримесечни курсове. След завършването на един период се отчитат резултатите и евентуално може да се назначат допълнителни профилактични курсове (в случай на нестабилно тегло и тенденция към отслабване).

За апетит, за имунитет

Това е стандартното действие на маята, постига се със средносрочни лечебни курсове в обичайните, посочени по-горе дози.

Имунната профилактика е показана като при имуномодулаторите – преди зимата и атаката на грипните вируси или при признаци на срив в защитните сили, след боледуване и периоди на тежки натоварвания и изтощаване на силите.

При диабет

Според заключение на изследователи от университета на щата Мичиган, хромът в бирената мая повишава чувствителността на организма към глюкозата и снижава кр. захар при диабет. Присъствието на цинк на свой ред стимулира синтеза на ензими в задстомашната жлеза, участващи в обмяната на въглехидратите. Това откритие отваря нови пътища в лечението на диабет в детска възраст.

За лечение на акне и пъпки

в пубертета

Бирена мая за деца, за младежи, за пъпки, акне, лице

Ефект, който се приписва на действието на бирената мая: пъпките по тялото и лицето почти напълно изчезват

Нарушения в храносм. с-ма могат да провокират появата на акне. Ензимите в състава на бир. мая, както и микроелементите цинк, фосфор и сяра пряко влияят върху процесите на храносмилането. Освен това дрождите помагат за нормализиране на отделителната функция на мастните жлези, подпомагащи проблемите с кожата.

Акнето е актуално в пубертета заради хормоналните изменения в тялото. Бир. мая помага чрез коригиране и доколкото е възможно – нормализиране и стабилизиране на хормоналния фон.

Отделно, съставки в маята намаляват възпалителните процеси, подобряват микроциркулацията в съдовете на кожата и повишават нейната еластичност.

За борба с акне се препоръчва комбинация от бирена мая с цинк на таблетки. Дозата във възрастовата група 12 – 16 е 3 бр. вс. ден в теч. на 1 – 2 мес. Отделно се прилагат маски с мая.

За коси и нокти при деца

Ако косите на детето са сухи, слаби и растат бавно, препоръката е за пиене на бир. мая в комбинация със сяра и цинк. Освен вътрешно, маята се използва и във вид на маски.

Рецепта за деца: 1–2 хапчета се счукват, размиват се с вода и се разнасят по скалпа. Това ебазова рецепта, която по желание се обогатява с други компоненти. Напр. благотворно действат плодови и зеленч. сокове, мед, рициново или масло от репей.

След нанасяне на маската, следва увиването с найлон и кърпа. Достатъчни са трийсетина минути. Очакван резултат: след ок. месец.

За нокти маята се взема вътр. Съдържащият се в нея селен предотвратява дистрофични изменения на нокътните плочки и подпомага здравословния им ръст. Терап. курс – до 10 дни.

Да се дава ли бир. мая на кърмачета и как – отговори на този и други въпроси ТУК: Уникалната б. мая като лек, стимулант и антидепресант.

Противопоказания при децата

Бирената се понася от децата добре, мн. рядко се проявява алергична реакция под формата на уртикария, метеоризъм, оригване и главоболие.

Общите противопоказания за ползването й са:

 • Възраст до 3 г;
 • Заболявания на бъбреците;
 • Гъбични заболявания;
 • Дисбактериоза на червата.

Не се препоръчва съчетаването на бирена мая с антибиотици от пеницилиновата група, с противотуберкулозни препарати , с теофилин и пикочогонни средства. Всички те намаляват ефикасността на биодобавката и обезмислят поемането й.

Бирена мая:

отслабване или напълняване?

Бирена мая за отслабване, бирена мая за напълняване, бирена мая за мускулна маса

Вталяващият ефект на бирената мая широко се прокламира, но много потребители помнят от детството си, че маята се дава за апетит

Това е главна неяснота около бирената мая. Някои я дават за отслабване, а други  – за напълняване. Пие се за растеж – за общо повишаване на теглото и за натрупване на мускулна маса. Със сигурност отваря и апетита.

Тогава? Как е въздможно един и същ продукт да се пие за противоположни цели?

Без съмнение и многократно е установявано, че с пивоварните дрожди се отслабва. Тя се води в класа на диетичните храни и добавки – официално!

Категорично е доказано и обратното – с тази мая се напълнява. С нея слабичките деца растат на височина и на килограми. Младежите формират мускули и оформят тяло. Със сигурност маята лекува злоядство.

Как е възможно?

Бирената мая не причинява нито отслабване, нито напълняване. Тя регулира и нормализира обменните процеси. Връща на тялото неговите „фабричните настойки“, да се изразим образно.  Правилният метаболизъм позволява на слабите хора да качат килограми, а на пълните – да се избавят от излишните мазнини. Организмът започва правилно да усвоява нужните му вещества и безпрепятствено да извежда излишните. Тялото с лекота се установява в нормалните за конструкцията си килограми и с лекота ги поддържа, независимо от бъдещите нарушавания на здравословното и разумно хранене.

В резултат от пиенето на бир. дрожди се случва това, от което тялото е имало нужда: слабите напълняват, пълните отслабват. Свидетелствата за дисхармонията в обмяната изчезват, били те наднормени или поднормени килограми.

А тогава как се трупат мускули?

Бирената мая нормализира обмяната, но действието й подлежи на по-фина настройка – чрез начина на хранене и вида на физическото натоварване. Маята хармонизира, оздравява и стабилизира процесите в тялото, а чрез останалите компоненти потребителят насочва действието й конкретно към отслабване, напълняване или оформяне на мускули.

Внимание! Ефектът от бир. дрожди се регулира посредством храненето. Ако само приемате добавката, без определен режим на хранене, то резултатите ще бъдат стихийни и непридвидими.

Бъдете внимателни какво и колко ядете и колко се движите по време на терапията с дрожди!

Защо? Бир. мая, съчетана с хранителен режим с нормална и повишена калорийност, притежава изразен анаболитен ефект. Тя съдейства за увеличаването на мускулната, но и на мастната маса. Второто се елиминира чрез тренировки и двигателен режим. Като цяло това обстоятелство се използва от желаещите да напълнеят и тези, които оформят мускули, но не е от полза на желаещите вталяване. Те – обратно, ще трябва да осигурят строг диетичен режим.

Бирена мая за спортисти

Бирената мая е сред добавките, които помагат на трениращите да натрупат мускулна маса

Пасивният стил на живот и преяждането, съчетани с бир. мая, ще доведат само и единствено до образуването на нови мастни слоеве и до нови – по високи! показания на кантара.

Как работи маята в детайли:

 • Хармонизира храносмил. с-ма, ускорява усвояването на веществата, поради което спира отлагането на мазнини върху вътр. органи;
 • Регулира ендокринната с-ма, нормализира хормоналния фон;
 • Подобрява обменните процеси в тялото;
 • Стабилизира работата на органите;
 • Възвръща здравословно ниво на апетита;
 • Поддържа холестерола в пределните норми;
 • Подобрява имунитета;
 • Намалява умората и нервозността;
 • Витамините и минералите енергизират клетките, попълвят запасите им от енергия;
 • Целулозата очиства червата, участва в преработването на микроелементите.

Обобщено: под влияние на бирената мая организмът първо се очиства, системите и органите му нормализират работата си, а после се възвръща енерг. баланс. Тялото започва да работи като часовник: усвоява добре протеините и изгаря мазнините.

Бирена мая за отслабване

В-витамините се смятат за главни „,ускорители“ на метаболизма. Те влияят върху възстановяването на муск. тъкани след тренировки и позволяват изразходването на повече енергия в състояние на покой.

Обичайно витам. В6, В12, В2 и В1 се назначават на придължащите се към нискокалорийни диети, когато се занимават допълнително с фитнес.

Освен това тази мая съдържа магнезий и цинк – микроелементи, балансиращи нервната с-ма на човека. Те успокояват и отварят възможност за контрол над емоциите и чувствата.

Аминокиселините в маята са пълноценни по състав и се усвояват леко. Те помагат за възвръщане на силите след натоварвания (по-скоростно и по-качествено), особено при придържането на ограничителни диети – например при приема не недостатъчно количество протеини.

Правилното пиене на бир. мая

за отслабване

Дозировката е изписана на фабричните опаковки. Ако е прахообразна и насипна, стандартното к-во е 1 супена лъжица, залята с кипяща вода. Изпиването е половин час – строго!, преди закуска.

За най-пълно усвояване на витамините и минералите, следва впоследствие да се въздържате от кафе, силен чай и въобще от горещи напитки за няколко часа. Самата закуска трябва да бъде протеинова – пр. омлет или извара. Така ще получите по-голяма полза от витамините и аминокиселините.

В ден без тренировки маята се приема стандартно според показанията, а в ден с тренировки се взема още една допълнителна доза – 1/2 час от приключване на упражненията. Така препаратът ще защити мускулите и в същото време ще повлияе именно изгарянето на мазнините.

бирена мая за тяло, тренировки, диета

Бирената мая не е вълшебно хапче. С нея се отслабва, само ако бъде гарнирана със специален хранителен и двигателен режим

Специалистите казват, че маята може да се дозира по-прецизно с отчитане на приеманите калории и интензивността на физическите натоварвания + индивидуалната възприемчивост на организма към препарата. Но до това се достига по пътя на самонаблюдението и продължителното отчитане на реакциите на тялото.

Да подчертаем, че отслабването с бир. мая е проблематично и негарантирано за хора, на които им е извън силите да се ограничават в яденето. Нещо повече – има риска да се случи обратният на желания ефект. Ако не сте в състояние да си наложите твърд режим на хранене, по-добре вземете друг продукт за отслабване.

Хранене при слабеене

с бир. мая

Бир. мая регулира апетита, което за някои хора ще означава, че го увеличава. За да обуздаете приемането на повече храна, яжте начесто – през 2-3 ч. Гответе си храната в порции от по 200-300 г, за да не се изкушите да преядете. Именно такава е нормата за еднократно хранене.

Забравете за печенето и пърженето. Докато сте на бирена мая, единствените методи за готвене, които са позволени, са варене и на пара. Запичането е компромис – допустим, ако спестите мазнината.

Откажете се от междинните похапвания на джънк – храни. При глад хапнете свеж зеленчук или натурален йогурт без захар.

Диетата ви не включва хляб, тестени, сладости и захар. Може да отпускате психическото напрежение с миниатюрни трохи горчив шоколад, плодово желе, сладък плод – но малко!

Старайте се основата на храненето да бъдат немазните меса, свежите зеленчуци в качеството им на гарнитура и пълнозърнестите храни. Вегетарианците ще трябва да осмислят менюто си спрямо допустимите за тях храни и да следят на практика как ще им подейства бирената мая.

Жените, които се вталяват с пивоварните дрожди, отбелязват подобряване на общото си състояние, прилив на сили, укрепване на коси и нокти, оздравяване на кожата. Топенето на мастните отлагания значително се ускорява, но пак да подчертаем – само в съчетание с диета и физически активности.

Маска за тяло с бирена мая
маска за тяло с бирена мая, целулит

Бирената мая буквално възражда кожата и премахва всякакви вредности и отлагания под нея

Маската е последният щрих към цялостната процедура на вталяване с бирена мая. Тя се справя с външните последствия от натрупването на излишни мазнини, а именно с целулита на бедрата, корема, на дупето.

За маска най-удобна е прахообразната мая – 15 г за една доза. Тя се размесва с мъничко сметана и се чака да се активизира. Тогава се изсипва около 150 г течен мед и цялата маса „втасва“ около 20 мин. После се разнася по проблемите зони и се държи да действа минимум ¾ час.

Бирена мая за напълняване

Колебанието на теглото както към високи стойности, така и към ниския диапазон се обуславя от една и съща причина – вътрешно разстройване на регулацията на организма:

 • ендокринни и хормонални нарушения;
 • проблеми с надбъбречна и щитов. жлези;
 • разстройване на водно-солевия и на киселинно-алкалния баланс,
 • с една дума: неправилно протичащи обменни процеси.

Едни и същи разстройства при различни хора се отразяват с интензивно пълнеене или с бързо отслабване. Крайните диети например или гладът може да стане причина за изтощение или за прекомерно напълняване.  До голяма степен посоката на реакцията зависи от конституцията на тялото, наследствеността и най-вече – от конкретната патология.

В такива случаи бир. дрожди се оказват ефективен коректив на теглото чрез нормализиране на процесите в тялото и неговото оздравяване. Ако трябва да посочим как точно се напълнява с бир. мая, ще се наложи да изброим същите действия, които дадохме в раздела за отслабване – енергизиране на клетките, изчистване на червата, настройване на хормонална и ендокринна с-ма и т.н.

Хранене за пълнеене

с бирена мая

Хранителният режим осигурява натрупването на допълнителна маса и за разпределянето ѝ равномерно по тялото. Докато бирената мая за отслабване се съчетава с нискокалориен режим, тук – за целите на напълняването, калориите са повече, но вредните храни остават забранени. Тестените и сладкишите не са позволени, а повечето въглехидрати и калории се получават от плодовете, сушените плодове и меда. Напълняващите увеличават количеството на протеиновата храна и за разлика от вталяващите се имат право на доста по-големи порции. Те обаче са през 3-4 часа, за да се обработят протеините.

Закуската за напълняване е плътна, здрава, засищаща. Най-голяма част от дневните калории се изяждат до средата на деня. Вечерният прием на храна се ограничава до минимум, точно както и при отслабващите.

И за напълняващите не са допустими вредните храни – пържени, мазни, джънк, силно подправени и остри.

Напитки с бирена мая
Напитка с бирена мая, ферментация

Напитки с бирена мая – в основата им стои ферментационен процес

Увеличаването на телесното тегло ефективно се подпомага с коктейли, които внасят допълнително калории и бирена мая. Ето няколко добри рецепти.

Напитка с черен хляб

Бирена мая – 50 г, чер хляб – 15 г, филтрирана вода – 300 мл.

Хлябът се нарязва на неголеми залци, разстила се в тава и се пуска във фурната да получи запечена коричка. Готовите сухарчета се заливат с водата, докарана до максимално активно кипене, и се оставят под плътно затворен капак, увит отгоре с дебело одеяло.

След 3 ч. се отделя течността и в нея се пускат 45 г мая. Загрява се само да кипне. Веднага се отдръпва и се охлажда. В топлата напитка се сипва остатъкът от 5 г мая.

След още 8 часа, в които напитката е ферментирала, тя е готова за пиене. Не се поема наведнъж. Еднократната доза е от 70-100 мл, ок. 30 мин. пред храна, до 6 пъти за денонощието.

Напитка с лимон

Ръжен хляб – 200 г, кипната филтр. вода – 1 л, мая – 200 г, кората от половин лимон – само повърхностната оцветена част.

Хлябът се начупва и запича. Сухарчетата се заливат с врялата вода и се държат в нея 4 часа. Отделя се само течността, отново се загрява и се слага маята, заедно с кората от лимон. Чака се да ферментира 8 часа.

Напитката се дели по на 100 мл, четирикратно за денонощието.

Напитка за деца

Бирена мая – 10 г, захар – 10 г, вода – 100 мл.

Маята и захарта се събират и се заливат с водата – кипната и охладена до стайна темп. Сместа ферментира за час. Готовата напитка се пие пред храна – към трийсетина мин. Даденото тук количество е разчетено за 2 приема – 1 ден.

Още рецепти за по-високо теглото ТУК: Чудесата на бирената мая и нейните безбройни ползи.

За подсилване на апетита

Отказът от храна е саморазрушителна постъпка, резултат от нарушения в иначе идеалния механизъм на тялото. Външните признаци са прекалена слабост и изпитост, а вътрешните изменения най-вероятно са болестни.

Възможни причини за липсата на апетит са:

 • Гастрит, холецистит, дисбактериоза, съпроводени с болезнени усещания, слабост;
 • Неправилни диети, некачествено хранене, изнурителни ограничения, отказ от групи храни;
 • Стремително отслабване, прерастващо в неконтролируема загуба на тегло (анорексия);
 • Неправилно лечебно гладуване;
 • Доброволен отказ от храна като форма на протест;
 • Резултат от неправилно лечение;
 • Продължителен прием на лекарства и билки по сгрешена диагноза;
 • Наркотици, пушене, хапчета за отслабване, некачествени мед. препарати;
 • Безразборно хранене във всякакви часове или през  неравномерни интервали;
 • Психически и емоционални разстройства във връзка със стрес, неприятности, загуби.

Липсата на апетит, причинен по някоя от гореизброените причини, няма как да бъде решен с приемането на бир. мая. Провокаторът на проблема трябва да се идентифицира и лекува или поправя отделно. А маята може само да бъде помощник в този процес.

Препоръчително е да се предприемат действия незабавно, защото систематичният отказ от храна влияе крайно зле на всичко в тялото, включително върху мозъка.

Бирена мая за мускулна маса

(за фитнес, тренировки)

Бирена мая за отслабване, за напълняване, мускулна маса

С бирената мая може да се натрупат мускули, а може и мазнини – от храненето зависи какъв вид ще бъдат новообразуваните тъкани

Бир. мая си е спечелила слава на чудесна добавка в спортното хранене в помощ на формирането на муск. маса. Да припомним: единствено пивоварните дрожди няма да помогнат, ако не бъдат подкрепени с правилно хранене и подходящи тренировки.

С бирена мая наистина се качват килограми. Но дали тези килограми ще дойдат в резултат на образуване на допълнителна мускулна тъкан или от образуването на мазнинни запаси – това вече не зависи от маята, а от стила на живот и поведение на човека.

Под д-ето на маята тялото отначало се изчиства, детоксикира и регулира. На следващия етап се балансира енергийната му система. Хранителните елементи влизат по правителн начин в обмяната – разграждане и усвояване. В резултат натрупаните излишни складове от мазнини започват да се изразходват, а при наличие на специална грижа – и да се образува мускулна маса.

Най-бързо се добавя телесна маса при големи отклонения от нормата. Апетитът се повишава, затова се иска разнообразно и калорично хранене, но не вредно.

Хранене

Препоръчва се балансирано, 5-кратно меню, без преяждане. Най-значима е закуската, която – както при процеса на напълняване, следва да бъде здравословно питателна и обилна. В същото време се прекратява приемът на храни с прекалено съдържание на мазнини, захар и сол.

При такъв режим на хранене бир. дрожди се пият не по-малко от месец. Времето на приемане на маята не е от голямо значение. Може да се изпива преди тренировка, заедно с храната, ако закусвате веднага след събуждане. Ако основното хранене е след тренировката, тогава маята е заедно с него.

Физическите упражнения осигуряват равномерното увеличаване на масата на тялото, както и това то да става за сметка на мускулите, а не на мастни депа.

Бирена мая и натоварване

Маята се съчетава с тежки видове спорт, със сериозни натоварвания във фитнеса или като минимум – домашни тренировки с гири. След сериозна тренировка давайте на тялото да почине 2-3 дни. Тъй ще нараства не толкова мазнината, колкото мускулн. маса.

Пивов. мая се пие до момента, в който се образува поне 70% от желаната маса на тялото.

Как се приема правилно

Маята се дозира за 24 ч. така:

 • Прахообразна: 1-2 супени л.;
 • Таблетирана – 8 до 16 бр. по 500 мг;
 • Течна – на напитки (рецептите по-горе).

Бирена мая за кожа, нокти и коса

Витаминозният състав, ензимите, органичните съставки, аминокиселините и най-вече минералните соли в съвкупност образуват чудодеен комплес за прекрасен и здрав вид на нокти, кожа и коса. Те подхранват, регулират обменните процеси, регенерират, обогатяват и дават бласяк и свежест.

За коса

бирена мая за коса, маска за коса

Ползите от бирената коса за косата накратко: по-здрав, дълъг и плътен косъм

Бир. мая е силно ефикасна срещу косопад и за усилен растеж на косъма. Най-силно влияе биотинът в състава й, който има структурна функция за космените клетки. За укрепване на косите и придаване на обем допринасят и останалите витамини от групата на В. За растеж особено важни са В1 и РР.

Оздравяването на косата се върши по два метода едновременно:

 • Вътрешен прием – приемане на таблетирана или капсулирана бирена мая. Тя оздравява тялото в цялост и така косвено се отразява и в/у здравето на косата;
 • Локално действие – като компонент на подхр. маски за скалп и коса. Тук най-подходяща е прахообразната мая, която по-леко се разтваря и обработва.

За максимално благоприятен ефект по време на терапията с бирена мая напълно се изключват алкохолните напитки и оралните контрацептиви.

Популярни маски за коса

За укрепване на косъма и срещу разслояващи се краища: 50 г жива бир. мая, 100 мл зехтин, втеч.  Мед – 150 мл, 200 г отвара от коприва.

В керамичен съд се смесват всички компоненти и кашата се разнася в/у кичурите поетапно. Отначало обстойно се обработват корените, а остатъкът – до края. Главата се завива с целофан и кърпа.

За растеж на косата: 1 гл. – голяма! лук, 15 г суха бир. мая, 20 мл затопленка вода, 5 мл рициново масло, 5 мл масло от репей.

Лукът се настъргва и се изцежда само сокът му. Сухата мая се размива в затоплена вода. Вс. компоненти се докарват до еднородност и се нанасят. Отгоре – найлон и кърпа.

Против косопад и при увредени коси: 10 г жива мая, 15 мл тинктура от червен лют пипер.

Разреждаме тинктурата с 15 мл вода и в разтвора добавяме маята. Бъркаме до еднородност и нанасяме. Обстойно обработваме целия скалп като настойчиво втриваме в кожата с кръгови движ. Затопляме под найлон и кърпа.

Против пърхот: 10 г бир. мая, 100 мл кефир. В топлия кефир размиваме маята и оставяме да ферментира 40 мин. получава се пенлива течност, която разнасяме по цялата коса и покриваме с найлон.

А ето и една видеорецепта на руски език:

Бирена мая в шампоана

Потребителите знаят, че множество средства за терапия на косата работят добре чрез обливане или добавени към шампоана. Затова във форумите се среща въпросът дали така се процедира и с бир. мая. По-долу ще видите, че имаме подобен отзив. Но принципно маята трябва да действа по-дълго време, каквото шампоанът при миенето не осигурява. По-силен ефект ще бъде постигнат с маска, която да стои върху косите минимум 40 мин.

За лице

Бир. мая се назначава вътрешно за детоксикация и изчистване. Същото е действието й и спрямо кожата. Покритието на тялото ни периодично се нуждае от премахване на вредни съединения и вроговени клетки, които остават на повърхността му.

Бирената мая лекува проблемна кожа, акне, възпаления и изменения вследствие на хормонални промени. Аминокиселините и В-витамините в нея създават защитна бариера и забавят стареенето. Свойствата на дрождите са особено ценни за сухата и за зрялата кожи. Маските с мая качествено подхранват в дълбочина и разглаждат недълбоките бръчици.

Популярни маски за лице
бирена мая в козметиката, лице,

Едновременното вътрешно и външно прилагане на бирената мая може да преобрази кожата на лицето до неузнаваемост

Маски за комбинирана/ мазна/ проблемна кожа

Рецепта № 1: 10 г б. мая + 30-40 мл сок от кис. зеле (яб. оцет). Маята се смила на прах и се размива в зелевата чорба. Нанася се за 12 мин.

Рецепта № 2: 10 г б. мая + 15-20 мл кислородна вода + 1 белтък. Има лек избелващ ефект.

Рецепта № 3 – с мая и мляко: 10 г б. мая се размива в кисело мляко. Ферментира 30 мин. и се нанася на равен слой на лицето с внимание към проблемните зони.

Маски за суха/ зряла/ увяхваща кожа

Рецепта № 1: 10 г б. мая + 20 мл натур. Мед + 30-40 мл сок от лук. Нанася се за 12 мин.

Рецепта № 2: 20 г б. мая се размива в леко топличка вода, слага се и ръжено брашно и се размесва до консистенция на гъста сметана. 20 часа сместа отлежава на топло и се полага на следващия ден – за 15 мин.

Рецепт № 3: 10 г б. мая + 30 мл сок/ пюре от киви.

Маски срещу акне и др. пъпки

Пивоварната мая се съчетава с:

За омазняващо се лице: със синя глина. Прахообразните компоненти са в равни пропорции и се размиват с лъжичка минерална вода. Маската нормализира мастната секреция и очиства порите;

При много силно акне: с кефир. Той насища епидермиса със селен, цинк, мл. и други к-ни. Таблетирана мая се стрива + същото к-во кефир. Показана е добавката на мед и етер. масла (по желание);

За пъпки по тялото: със сулфатиацол (прах от аптеката). Комбинацията с дрожди възстановява мастния баланс и премахва възпалението. Сулфатиацолът унищожава болестотворните микроорганизми в порите.

При ечемик: препоръчва се бир. мая вътрешно. При по-тежки случаи и особено при рецидивиращ ечемик са необходими общоукрепващи решения, които вклучват приемането на витаминни комплекси и бир. мая в комбинация.

Митове и заблуди

Целителните сили на бир. мая действително са огромни (по-долу ще посочим и болестите, срещу които помага). Но те не са безгранични, а хората са склонни да им придават вълшебни свойства.

Митът за растеж на бюста
бирена мая за гърди, лечение, добавка,

Цели поколения са израснали с убеждението, че от бирената мая гърдите порастват

От бирената мая гърдите растат и набъбват – сигурно няма момиче, което да не е чувало за това магическо средство. Но е мит. Маята се отразява положително, но не и в зоната на гърдите.

Вероятно митът се е зародил от наблюдения над бираджии, които често се сдобиват с по-големи от обичайното гърди. Те обаче са резултат от фитоестрогените, съдържащи се в хмела, а пивоварните дрожди нямат отношение към това.

Митът за лечението на гъбички

Това е друг мит за способностите на дрождите, който за разлика от предходния, може да бъде и опасен. Вярва се, че бир. мая може да лекува гъбички по ноктите. Всъщност тя е противопоказана при всякакви гъбични инфекции – вътрешни или повърхностни. Наличието на гъбична инфекция в тялото е категорично противопоказание за ползването на пивоварните дрожди.

Вътрешен прием

(как се пие, дневна доза)

При запек и диария

Бирената мая – заради витамините и минералите в себе си, е добро средство за размекване на фекалните маси и за подпомагане на изхождането.

Но пивоварните дрожди са два пъти по-ефикасни като предпазно средство за получаване на запек. Те са препоръчителни за предразположени към тази патология.

В 30 г дрожди има 6 г диетична целулоза (25% от препоръчителната 24-часова норма). Фибрите подобряват храносмилането и увеличават обема на изпражн., ускорявайки извеждането им от тялото.

Същото свойство на бирената мая я прави ефикасно средство и срещу диария.

При гастрит и други

стом. и чревни болести

Руският лечител Малахов твърди, че бир. мая в течна форма е възбудител на секрецията в стомаха и оказва лечебно въздействие при язви, гастрити, колити, ентероколити.

Благоприятното въздействие на дрождите се корени не само в нормализирането на стомашната секреция, но и в подобрението на моторните функции на стом.-чр. тракт, в подобряването на апетита, общото състояние и др.

Симптоми за непоносимост към бир. мая са оригване, тежест под лъжичката, издуване на корема, понякога диария. За да се избегнат тези прояви, храносмил. тракт първоначално се укрепва със зеленч. сокове, а после на гладно сутринта се взема течна бир. мая. След маята се яде, едва когато се почуства глад.

При диабет

Бир. мая се ползва при недостиг на хром в организма. В 2 големи лъж. има 120 мг хром – препоръчваната 24-часова доза. Той участва в регулацията на нивото на кр. захар. Наличието на хром подпомага транспорта на глюкоза.

Бирената мая облекчава симптом. на диабет и хипогликемия – патологии, които повече от всичко се влияят от нивото на кр. захар. Нещо повече – тя съдейства за предотвратяването на диабета при хора, в чиято семейна анамнеза е записано това заболяване (което, разбира се, не отменя необходимостта от правилно хранене и активности).

Пациенти с хипогликемия, приемащи 2 супени лъжици вс. ден (1 м.) показват значително подобрение.

За ч. дроб и жлъчка

Витамините А, С, К, цялата група В – в качеството им на укрепващи средства, са от особено значение при заболявания на ч. дроб и жлъчка. Те нормализират работата на органите, повишават антитоксичната им функция, участват в енергийния обмен на клетките и препятстват гибелта им. Много са ползите от витамините, а всички необходими се съдържат в бирената мая.

В добавка дрождите детоксикират тялото, с което подпомагат работата на ч. дроб. На трето място – стимулират синтеза на жлъчен сок.

Хомеопатът д-р А.Михайлов твърди, че бир. мая, пчелният клей и още няколко природни имуномодулатори са много важни при лечение на хепатит и за всякакви патологии на ч. дроб. В едно интервю той казва, че е изпробвал лично маята и може да твърди, че превъзхожда препарати като Есенциале форте.

В подкрепа на храносмилането, жлъчката и  ч. дроб бир. мая се пие в стандартни дози, както е описано на опаковките.

За щитовидна жлеза

Бирената мая в качеството си на регулатор на ендокринните жлези и хармонизатор на хормоналния фон в тялото подпомага и лечението на патологични изменения на щитов. жлеза. Като добавка, тя е съпътстващо средство в терапиите и не заменя изцяло медикаментите.

В някои страни специално за лечението на щитовидна жлеза се продава бирена мая, обогатена с йод.

При рак

Световно известният диетолог и автор на редица книги за рака Пааво Айрола обявява бирената мая като основен противораков продукт. Той изброята ред витамини – повечето от групата В, чието приемане в големи количества действат подкрепят онези органи, които имат важни защитни функции спрямо развитието на онкологични страдания.

Дозата, посочвана от автора, е 3-4 супени лъжици ежедневно, като са еднакво показани и сухата, и живата мая.

За левкоцити

При болестни промени в кръвната картина, спад на левкоцитите след химиотерапия и други изменения на кръвта, пиенето на бир. мая действа силно оздравяващо. Причината е, че някои от витамините в нея отговарят за кръвотворенето и нормализират този процес.

Други чудесни средства има ТУК: Как да повишим белите кр. клетки в кръвта?

При бременност и за кърма

Знаем, че след зачеването жената трябва да следи и да си набавя някои важни витамини. Сред тя е А – за растежа на клетките и за костната с-ма на бебето, група В (и особено фолиевата к-на) – срещу анемия при майката и изграждане на кръвоносна и нервна с-ма на плода, С – за по-пълно усвояване на желязото и за оформяне на плацентата и т.н.  Минералите пък, без които не може, са калций (за костна плътност), желязо (за транспорта на кислород) и др.

Всичко изброено и нещо повече се намира в бирената мая. Като продукт тя е показана за бременните. Тя действа отлично и при кърмачките, като увеличава лактацията

За да бъде от още по-голяма полза, са създадени продукти, в които маята се съчетава допълнително с най-важните за бременните и кърмачките витамини като B1,2,6  и фолиева к-на. Такива препарати могат да се поемат в значителни к-ва, защото са безопасни. Примерно при показана стандартна дневна даза от 6 таблетки, броят на хапчетата може да се вдигне до 12.

При екзема
Бирена мая за лечение, за коса, за имунитет, витамини, екзема

При екземи нар. целители препоръчва пиенето на жива мая, която отвътре да помогне на тялото да се справи само с патологията

Лечението на екземите е процес, иска търпение и настойчивост. Атопичната, контактната, себорейната – повечето видове на това заболяване се третират комплексно. Някои източници сочат като прекрасно помощно средство живата бирена мая. Дрождите освобождават постепенно витамините, макро и микроелементите от протеиновите си комплекси. Те активизират обменните процеси и повишават самоочистването.

За екзема се препоръчва пиенето на бир. мая двукратно, 40 мин. пред храна. Дозата за възрастни е 1 супена, а за деца – 1 чайна лъжица. Приятно е да се съчетае със затопленко мляко.

Още болести

за които помага бирената мая

Нар. целители ползват бирената мая за ред заболявания, защото се усвоява добре, не предизвиква подуване, нито газове, нито разстройства на червата. Тя:

 • подобрява секреторната дейност на стомаха и лекува ентероколит. К-вото е 1 ч.л. суха мая в чаша морковен сок. Ферментира 20 мин. и се пие;
 • лекува болни с понижена киселинност на жлъчния сок;
 • подобрява усвояването на белтъчни храни;
 • оздравява червата, лекува спазми и парене. Дозата е 25 г суха бир. мая в чаша вода. Обогатява се с 2 лъжички настърган джинджифил. Прием: 2-3 пъти за 24 ч. Не след дълго спазмите в червата изчезват;
 • лекува спазми на мускулите на краката;
 • нормализира съня – 1 супена л. мая във водичка + кардамон, и се изпива. Курсът при безсъние е 20 дни;
 • премахва раздразнителността и невъзможността за концентрация;
 • лекува някои форми на малокръвие, подобрява кръвотворенето, нормализира състава на кръвта.

За всички заболявания, при които не посочваме конкретна доза, се предприема оздравителен курс по общите показания, дадени на опаковките.

Синтезирано леч. свойства на маята са описани ТУК: Как и за какво ползваме бирената мая?

Бирена мая на пазара

(продукти, употреба, цена)

По отношение на бир. мая потребителят има широк избор. Предлагат му се няколко десетки продукти на различни производители, в разнообразни форми, грамажи и цени. Ще прегледаме основните, без да претендираме за изчерпателност.

Бирена мая на таблетки

(капсули, хапчета)

Бирена мая, готов подукт, цена, аптека

Това са само малка част от продуктите, които в момента са в продажба на нашия пазар

Представляват концентрирани екстракти от пивоварни дрожди. Производителите описват действието им в различен обем, като най-много подчертават ползата от В-витамините, оздравяването на кожата и косите, за енергия, имунитет и по-добър метаболизъм. Стандартните показания при дозирането са трикратни приеми по 2 таблетки.

 • На Буров – 60 броя Х 480 мг, стойност 6.51 лв;
 • На Никсен – 60 броя – 2.40 лв, 120 броя – 3.71 лв;
 • На Хая Лабс – 120 броя Х 800 мг, 17.01 лв;
 • На Евкалибра – 250 броя Х 400 мг, 15.80 лв;
 • На Mason – 100 броя Х 680 мг, 15.10 лв;
 • На Вита Голд – 100 броя, 12.80 лв;
 • На Ботаник автолизирана – 120 броя , 5.20 лв;
 • ЦЕРВЕГЕМ – 250 броя, 12.05 лв;
 • Лева Пол – 400 броя, 10.40 лв;
 • На Нейчърс Ейд  – 500 броя Х 300 мг.
Бирена мая + (с добавки):
 • + витамини А, С, Е немска бирена мая Soma (Сома) – 125 брой, 5.85 лв;
 • + витамин В 12 на Солгар – 250 таблетки, стойност 20.95 лв;
 • + витамини на Sanct Bernhard – 500 таблетки, стойност 48.00 лв;
 • + витамин А, С, Е на Химакс – 60 бр. – 4.21 лв, 125 бр. – 7.91 лв;
 • + витамин С, Е, В1, А, биотин ВИТАМИКС активна – 125 броя, 11.60 лв;
 • + B1, B2, B6, фолиева к-на на Биомеда – 100 броя Х 500 мг, 5.31 лв.

Бирена мая

с живи дрожди (жива)
 • На Аро лайф – 125 броя Х 630 мг, стойност 7.20 лв., 60 броя – 3.80 лв.
Подходящи таблетки за деца

При бирената мая няма отделяне на продукти за деца и за възрасти. По-скоро се варира с дозите, макар че и там показанията не са много отчетливо различни. Причината е, че продуктът е основно витаминен комплекс, който се счита за безвреден.

За сигурност четете опаковката, там е посочена минималната възраст и детската доза. В стандартния случай децата приемат по 1 таблетка, когато за възрастните са показани 1-2 на брой.

Бирена мая на люспи

Това е продукт на Биония в опаковки от 125 г, цена 5.27 лв. Дава се за имунитет и защитни сили. Показана за спортуващи и за градене на муск. маса.

Дозира се в супени лъжици – 2 Х 1 за 24 ч., като се съпровожда с малко течност. При тежки извънредни и прекомерни натоварвания к-вото се вдига на 2 Х 2 лъжици или общо 4 за деня.

Бирена мая на прах
 • На Път към здраве – 150 г, 3 лв. Представлява суха мая, която се на лъжици или се влага в ястия – супи, салати, кисело мляко, каши и други;
 • На Нау фудс  – 454 г, 34.00 лв. Представя се като диетична добавка, с пречистване на естествения горчив вкус на дрождите. Дозира се по 15 г за 24 ч, разрежда се в напитки и зърнени закуски.
Бирена мая за пчели

Продукт за подхранване на пчелните колонии, внос от Румъния. Производителят подчертава, че в състава има 17 витамини, 16 аминокиселини и 14 минерали – това е стандартното съдържание на бирената мая.

Продуктът стимулира белтъчното възстановяване след зимата. Поставя се в съдове пред кошерите, както е показано във видеото:

Течна бирена мая

Течната мая се дава за ветеринарни нужди, за подхранване на крави и кокошки с цел увеличаване на добивите. Ето продуктът, който хората си набавят директно от бирените фабрики. Течна се прави и у дома. Аптечни продукти за хуманна употреба у нас не са налични, доколкото ни е известно.

Козметични продукти
 • Шампоан “Маргарита” – за подхранване, съживяване и подсилване на косата. Опаковка 200 мл, 7.11 лв;
 • Балсам „Маргарита“ – за подсилване на корена и заглаждане на повърхността. Опаковка 150 мл, 7.11 лв;
 • Амрита – маска за омазняваща се кожа с хидратиращи функции, цена 1.69 лв;
 • Шампоан „Гарниер ултра нейчъръл“ с бирена мая и нар – за тънка коса, за възстановяване, обем и блясък.  Опаковка 400 мл, 6.61 лв;
 • Балсам „Гарниер“ с бирена мая и нар за тънка коса – за възвръщане на виталността и обема. Опаковка 200 мл, 5.20 лв.

Вреди и противопоказания

 1. Алергични реакции при чест прием;
 2. Чувствителните хора могат да получат газове, издуване на корема, силно оригване и други разстройства на храносмилането;
 3. Бир. мая е категорично противопоказана за хора с бъбречна недостатъчност, подагра и гъбични заболявания;
 4. Живите дрожди могат да провокират нарушения на чревната флора и дисбактериоза;
 5. Живи дрожди не се препоръчват при гинекологични заболявания заради риск от млечница.

Едно видео на английски показва процесите в тялото под влияние на бир. мая:

Мнения

Марина Костадинова: Започнах бирената мая лятото, когато отчаяно търсех нещо за премахване на пъпките ми от лицето. В горещината и влагата положението беше станало трагично. Не помня кой ми я препоръча, но му благодаря от все сърце! За 3-4 дни възпалението намаля, а  за месец постигна пълно обновяване на кожата си. Пия я по 5 хапчета сутринта и вечерта и още не съм я спряла, толкова ми е добре.

Xeon-57: Съветвам ви да внимавате с бирената мая, все пак тя е БАД – не се увличайте прекалено. Аз я взимах точно 1 месец за ноктите и кожа и повече не мисля да пия. По-нататък ще си набавям витамини от плодовете.

Галина Карапетрова: Аз съм почитателка на бирената мая, у нас я пием за имунитет. Но съвсем случайно открих и друга полза от нея. При едно пътуване отлях шампоан в едно шишенце от бирена мая, без да го измия. Поразителен резултат, вярвайте ми! Косата ми стана гъста, подредена, някак тежка и обемна – и то за 2-3 измивания. Мисля занапред като купя нов шампоан, да пускам в него по няколко таблетки.

Луси: За имунитет и при често боледуване взимайте смело бирена мая. Аз я пия всяка пролет и есен, по 1 месец – ей така, за сила и енергия. И се чувствам прекрасно.

За още инфо: на английски: Brewer’s yeast, на руски: Пивные дрожжи, на немски: Bierhefe, на испански: Levadura de cerveza, на латински: Saccharomyces cerevisiae.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.