Мурсалски чай (пирински, триградски): за лечение, младост и сила. Отслабване, рецепти

♠ Див и култивиран ♠ Чай и екстракт ♠ Ползи ♠ Как се вари ♠ Как се пие ♠ Тинктура ♠ Мурсалски мед ♠ Лечение ♠ За отслабване ♠ Със зелен чай ♠ Диета с мурсалски чай ♠ Примерно меню ♠ За храносмилане ♠ Запек, диария ♠ Гастрит, язва ♠ За черен дроб, бъбреци ♠ При цистит, простатит

Съдържание на статията:

Още в текста: ♠ За малки деца ♠ За имунитет ♠ Простуди, грип, кашлица ♠ За мъже ♠ За жени ♠ За нерви ♠ Диабет, рак ♠ Във фитнеса ♠ Напитки с мурс. чай ♠ Цена ♠ Коя билка е хубава ♠ Всичко за отглеждането ♠ Изкупуване ♠ Забрана за бране ♠ Противопоказания

За първи път опитах мурскалски чай в подножието на Белинташ. Там от години един билкар подава горещи напитки на туристите, които слизат задъхани и зачервени от скалния феномен.

Впечатли ме процедурата: старецът беше направил запарка, която разреждаше с вряла вода в момента на поднасянето. Впечатли ме и количеството на концентрата: съвсем миниатюрно на дъното на чашките. Билкарят – общителен човек, постоянно разказваше истории, но млъкваше при наливането на чая.

Ето как опитах мурсалския чай и заедно с това научих за неговата ценност.

Впрочем, Мурсалск. чай трайно е свързан с представата за

ограничен достъп, трудно намиране и доставяне

Разказва се как по социалистическо той се пазел в тайна. Как бил отреден само за представителите на властта и за малцина известни – например като Лили Иванова.

Всъщност всичко тръгва оттам, че билката е балкански ендемит – това едно. Второ, расте при специфични условия, което ограничава разпространението й. И трето, наистина е целебна.

Ето три фактора за нейният тайнствен ореол.

Що е балкански ендемит?

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма
ползи и действие на мурскалски чай, как се пие мурсалски чай, тинктура, мурсалски мед, отслабване н мурсалски чай, мурсалски и зелен чай, диета, примерно меню

Мурсалският чай изглежда необичайно и всичко около него е такова. Казват, че това е билката на вечното здраве и младост

Мурс. чай расте само на Балканите. Това твърдение не е докрай коректно, защото се среща и на Пиринеите (откъдето идват и гръцките претенции). Но все пак територията му е ограничена, а всичките му имена отразяват местообитания:

√ Мурсалснки чай – в зоната на планинския рид Мурсалица в Западните Родопи (района на Смолян – Девин – Триград);

√ Триградски чай – типичен за растението район, там е и най-известната ферма за култивиран чай;

√ Пирински чай – в южната и средната част на планината;

√ Алиботуш – от старото име на планината Славянка (част от Рило-Родопск. масив);

√ Шар-планински и оттам ботаническото му име Sideritis scardica. Scardica идва от лат. име на планината Scardus, където растението е срещнато и описано от немския ботани А. Гризебах.

Мурсалският чай вирее и на територията на Гърция, Македония и Албания, в още по-ограничено количество.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Дефицитното лечебно чудо

Казват му „билка за всякаква болка“. Или простичко: „Чудото“. Той имал решение и за най-редките здравословни проблеми, твърдят родопчани. От един стрък те варят 2 чаши, от 4-5 стръка – литър чай.

Мурсалският чай се пести, защото е дефицитен!

Колко и чудно да звучи за 21 век, но да – търсенето на този чай надхвърля добива. Билката е на изчезване, естествените й находища са застрашени от заличаване. Не зная кой и как е преброил, но и в официални документи е вписано, че са останали само 2 хиляди стръка от растението.

Министерството на околната среда забранява брането, дори и за лични нужди. Законно можем да пием само култивирана билка (култивирането също се контролира). Крупните фермери се знаят поименно – пр. Любен Ушев от района на Триград, Любомир Мишев от района на Враца.

Див или култивиран?

Мурсалският чай вирее само в един ограничен отрязък от 1300-2200 м надм. височина. При култивирането видът е селектиран, така че да се гледа и в други райони, и при по-ниска надморска височина.

В резултат се е получило растение, които визуално се различава от дивата билка. Така възниква и съмнението доколко идентични са лечебните свойства на дивото и на култивираното растение.

Родопчани вярват, че колкото по-близо до естественото находище е израснал един стрък, толкова по-истински и лечебен е. Учените от БАН пък казват обратното – че култивираното растение е подобрено, тоест съдържа ценните активни съставки в по-голямо количество.

На чай или на екстракт?

Още един спорен момент. В множество публикации се твърди, че водният извлек на растението (отварка, чай) съдържа едва 7% активни в-ва, докато екстрактът постига почти максимален процент над 90. Но нима това не е признак на екстракта по принцип?

Има множество свидетелства за огромната лечебна сила на мурсалския чай във всякакви негови форми. Затова тук обобщаваме всички важни рецепти за приготвянето му и по-важните болести, за които помага.

Действие и ползи

(Защо Мурсалският чай е така популярен?)

В какво се състои секретът на тайнствения мурсалски чай? Ако прегледаме биохимичния му състав, ще открием обичайните компоненти на всяка билка – етер. масла, флавоноиди, феноли, танини, минерали. Защо тогава казват, че нег. състав е уникален?

Заради броя на компонентите – 270 на брой! Не много растения могат да се похвалят с подобно количество съставки. Цяла аптека в един стрък!

Какви полезни в-ва съдържа?
 • Няколко групи флавоноиди и витамини Е, С, Д, РР – мощни природни антиоксиданти. Те „убират“ от организма възпалителните процеси, препятстват окислението на клетките, защитават ги от разрушителното въздействие на свободните радикали;
 • Феноли – с противовъзпалително и антимикробно действие, свалят температура, минимализират риска от възникване на сърдечни и съдови патологии;
 • Около 10 аминокиселини – съставки на протеините, главен стоителен материал на организма, подпомагат правилното развитие на мускулната маса;
 • 23 минерала и микроелемента. Особена ценност имат желязото, мед, селен, натрия, цинк, калия йод и др.
 • Няколко вида иридоиди – в-ва, стимулиращи характера, подобряващи работата на сърцето, на ч. дроб, успокояват болка и спазми, противовъзпалителен ефект. Тонизиращо въздействие на целия организъм;
 • Етерични масла – участват в синтеза на ензими, имат антибактериални свойства, нормализират съня, стимулират работата на кората на гл. Мозък, увеличават работоспособността, успокояват и премахват умората;
 • Терпеноиди – с прекрасни антибактериални свойства;
 • Танини – уплътняват кръвоносните съдове и тъкани.

  мурсалски чай, лечение, ползи, действие, употреба, рецепти,

  Стрък мурсалски чай отблизо – растението е изящно и сякаш не от нашата планета

Общо погледнато, Мурсалският чай е от най-мощните и активни антиоксиданти, с невероятна тонизираща, общоукрепваща и противоанемична функция.

Родопчани твърдят, че ред. му употреба удължава младостта. Научно погледнато, компонентите му защитават тялото от пагубното влияние на свободните радикали и забавят неговото изхабяване, амортизиране и остаряване.

По-детайлно, чаят забавя развитието на „старчески“ заболявания като катаракта, атеросклероза, остеопороза. Оздравява ключови процеси като кръвотворенето, сърд. ритъм и налягането в съдовете, изчистването от замърсявания, отрови и радиоактивности. Дава се на анемични, при проблемно зрение, при риск от инсулти и инфаркти.

Иначе, мурсалският е идеален и за „тривиалните“ случаи – настинки, простуди, кашлица, бронхити, астма и т.н.

Как изглежда мурсалският чай?

Той е многогод. растение от полувечнозелен тип. Има красиви кадифени листа. Цветоносните стебла израстват на половин метър. На тях се отварят неголеми жълти цветчета, събрани в класовидно съцветие и прикрити със зелени прицветници.

Билката се събира не по-рано от юли, когато цъфтенето клони към края си. В този момент растението вече е натрупало максимум полезни в-ва и е събрало максимална лечебна сила.

За приготвянето на качествена напитка ни трябва цял светлозелен стрък.

Чай – начин на приготвяне

За приготвянето на Мурс. чай се взема цветоносът със стъблото, цветовете и листенцата. Полезните свойства се съдържат в цялото растение, затова и при приготвянето се ползва цял стрък, без корена.

Специалистите посочват две тънкости:

 1. порцеланова или керамична посуда;
 2. мека, слабо варовита и нехлорирана вода (естествено чиста).

Ако нямате друго, освен водопровод, тогава оставете водата да престои в съда няколко часа.

Рецепта

Мурсалският чай се вари, а не се попарва. Стръкът се пуска във водата, щом тя приближава точката на кипене, и се вари много мъничко – едва 1-2 минутки.

Друг порядък за приготвяне на чая е следният:

В съд се насипва необходимото к-во от билката и 1/3 от обема му се запълва с вода – почти, но не  завряла. Прехвърля се на котлона и там ври 2-5 мин. Прехвърля се в порцеланов чайник и се затваря. Запарва се 7-10 мин.

Мурсалски чай, див, култивиран, екстракт, ползи и действие на мурскалски чай, как се пие мурсалски чай, тинктура, мурсалски мед, отслабване н мурсалски чай, мурсалски и зелен чай, диета, примерно меню

Готовият чай има такъв нежен златист оттенък

За готовността на напитката се съди до характерния златист оттенък на течността. При необходимост в чайника се долива със сгорещена вода.

Дозировка

1 съцветие е много за стандартна чаша и е малко под нормата за две. По-лесно ще дозирате, ако варите по-голямо количество чай. Пр. 3-5 цели стръка са идеални за 1 л напитка. Но не забравяйте, че Мурсалск. чай не се пие престоял, затова и сваряването на твърде големи количества не е разумно.

Стръковете Мурс. чай се варят само по един път. Повторната заварка свежда лечебния ефект до минимум, а се губи и вкусът.

Друго указание: 1 съцветие за 250 мл вода, а ако билката е мляна – 1.5 супена лъжица на 400-500 мл.

Приблизително:

 • 1 стрък мурсалски чай, нарязан на ситно, заема 2/3 от супената лъжица;
 • 4 стръка на ситно са 3 лъжици.
Как се вари?

Правилото е, че чаят винаги се пуска или залива с незавряла, но силно сгорещена вода. Варенето е на много бавен (слаб) огън и за много кратко време.

Мурсалск. чай не е от билките, понасящи дълго варене, нито се запарват дълго. За всичко са необходими броени минути. Стига дори 1 минута, отмерена след кипването на водата.

Най-точният показател за готовността на чая е неговият цвят – златист, но не наситен. Мурсалск. чай не оцветява интензивно и е по-скоро блед. Именно жълтеникавият оттенък докъм златен нюанс е маркер за готовността на елексира.

Друга технология, която се препоръчва от билкари, е пускане на билката направо в студена вода и постепенното й довеждане до кипене + варене до 5 мин., както описахме по-горе.

Как се пие

Мурсалският планински чай е супер за всеки ден. Има приятен сладко-меден вкус, с особени ментови и кисели жилки. Отлично възстановява естественото здраве на цялото тяло.

Мурсалск. чай се изпива незабавно. Според стари местни рецепти от традиционните в ползването на чая райони, напитката е стойностна само 30 мин. от момента на заварката. После се изхвърля.

Ако намирате мурсалския чай за прекалено силен, сложете в него малко натурален мед. Постарайте се да не използвате захар, защото тя съществено променя вкуса на напитката.

За да усетите целебните с-ва на мурс. чай, пийте ежедневно по 2 чаши от него. Опитът сочи, че 400-500 мл/ 24 ч. са гаранция срещу необходимостта от всякакви лекарства.

Именно ежедневното приемане на напитката произвежда прочутия ефект – системно и цялостно оздравяване, повишаване на съпротивителните сили, намаляване на заболеваемостта, подмладяване и дълголетие.

Съхраняване на чая
мурсалски чай, родопи, чудо, младост, стареене

Легендата за Орфей и Евредика. Казват, че цветчетата на мурсалския чай са оживели сълзи на разделените влюбени

Мурсалск. чай има свойството бързо да поглъща в себе си всякакви странични аромати или миризми. Те изменят или напълно развалят напитката. Затова е необх. съдът да бъде предварително добре измит и изчистен, докато се премахнат всякакви остатъчни миризми.

Самият чай пък се съхранява внимателно, за да не поеме миризми. Най-разумното е да се държи в херметически затворен съд – стъклен, глинен или порцеланов. Крайно нежелателно е да се слага в пластмасови или метални кутии. Почти 100% сигурно е, че такива материали ще развалят оригинални привкус на редкия чай.

Екстракт

(как да приготвим сами)

Екстрактите представляват изтегляне на активните компоненти от растенията, което позволява добиването им в по-концентриран вид. Затова извлеците, както ги наричат още, се дават като по-силното средство спрямо отварките (на водна основа) и те се дозират на капки или малки лъжички.

Екстрактите са два вида според използвания разтворител – маслени (растителни масла, зехтин) и спиртни (тинктури).

Принципно всички растения подлежат на екстрахиране.

Екстрактът от Мурс. чай на спиртна основа (тинктура) и на водна основа са широко разпространени форма за използване, конкурираща се дори с чая. Но за маслен екстракт няма нито една рецепта. Подробното ни издирване не даде никакъв резултат. Попаднахме единствено на няколко въпроса, зададени във форуми, относно това някой правил ли е екстракт и по каква рецепта. За жалост, въпросите са оставени без отговор.

Молим читателите да хвърлят светлина, ако имат или са чували за по-различни рецепти за приготвяне на ценния чай.

Спиртни екстракти, тинктура

Готовите екстракти в аптеките са или спиртни, или водно-спиртни. Често в интернет-описанията не е посочен способът на изтегляне на активните в-ва.

Спиртен екстракт без затруднение се приготвя и в домашна обстановка. Стандартното съотношение е 1 част билка – прясна, нарязана на ситно, към 5 части чист спирт. Колкото по-ситно е нарязано растението, толкова повече „дава“ от съставките си.

Стръковете Мурс. чай се режат внимателно на дребно и се насипват в стъклен съд. Отгоре се излива спиртът. Бурканът се завинтва здраво, съдържанието се разбива за максимално сцепление на съставките, и се прибира далеч от светлина. Убедете се, че спиртът няма да изветрее.

Разклащайте буркана в течение на 14-21 дни и накрая ще имате готов спиртен извлек. Накрая билката не само се прецежда, но и хубаво се изстисква и се изхвърля. Тинктурата се прибира на тъмно, в затъмнено шишенце, за да не губи качествата си.

Мурсалски в ракия

и други разредители

Ако желаете да направите не спиртен, а водно-спиртен извлек (той е по-слаб и по-подходящ за деца), разредете спирта наполовина с вода.

Растението се екстрахира добре и в други спиртни разтворители като

 • Водка,
 • Ракия.

Никакви други видове спирт извън изброените не са подходящи

Точната рецепта

25 г сушен мурскалски чай или 50 г пресни стръкове, 600 мл ракия, дестилирана вода. При приготвянето следвайте указанията по-горе.

Как се пие екстракт

Според д-р М.Папазова, екстрактът (воден) се пие по следния начин:

 • Еднократната доза, отмерена с мерителната лъжичка, се лапва наведнъж;
 • Елексирът се задържа в устн. кухина, за да се разтворят в слюнката лесноусвоимите елементи на мурсалския чай;
 • Преглъща се и се последва от чашка затоплена вода.
Действие на тинктурата

Дават я като средство №1 при простуди, за имунитет, срещу анемия, бактериални зарази, за пречистване, тонизиране и цялостно оздравяване на тялото.

Дозиране на тинктура

Готовите тинктури и екстракти се дозират според написаното на опаковката на конкретния продукт, а при домашните се следва правилото 3 капки на всеки 10 кг от телесното тегло. Примерно за 50-килограмова дама са отредени 15 капки. Капките се накапват в повечко вода, поне ¼ чашка.

Мед с мурсалски чай

мурсалски мед, мурсалски чай

Ето ударно лекарство срещу грипа – мурсалски чай и мед в тандем

В Родопите правят мед от мурскалски чай – продукт също толкова дефицитен, ако не и повече. Запознати казват, че лечебн. му с-ва са двойно по-силни, защото съчетава успешно целебността на меда, и на растението. В девинските хотели традиционен реверанс към туристите е чаша Мурс. чай със същия такъв мед.

Разбира се като всеки дефицитен продукт, и този е подложен на фалшификации. Наскоро големият производител от Триград Любен Ушев предупреди за това и дори даде формулата за разпознаване на истинския мурсалски мед – чрез потапяне на химически молив. Оцветяване в синьо ще разкрие, че продуктът не е истински.

Рецепти за лечение

(ползи и дозировка)

С какви здравословни неблагополучия се справя мурсалският чай?

Накратко и обобщено:

 • Простудни заболявания – чаят укрепва имунитета и хората просто по-рядко заболяват. Ког. болестта е факт, чаят намалява температурата, отхрачва секрети, облекчава дишането и преглъщането, бързо лечи бронхити, астма, грип;
 • Храносмилателни проблеми – чаят очиства ч. дроб, има жлъчегонни свойства, оздравява микрофлората, усилва перисталтиката на червата. В напитката присъства лека горчивина, която стимулира апетита;
 • Раковите клетки – чаят съдейства на тялото да се справи с тях. Инструментът за това е антиоксидантният комплекс. Чаят препятстват образуването на тумори, извежда от организма токсините, солите на радиоакт. метали. Специалисти сочат, че се забавя р-ето на метастазите у онкоболните;
 • Полово-отделителна с-ма – чаят повлиява репродуктивните органи, благодарение на селен и цинк в състава му. С негова помощ се церят нефрити, простатит, всякакви урологични патологии;
 • Сърце и съдове – чаят очиства и укрепва съдовите стени, предотвратява образуването на холестеринови плаки, намалява риска от съдови (инсулт) и сърдечни (инфаркт) заболявания;
 • Нервна с-ма – чаят я укрепва и стимулира. Чашка, макар и съвсем малка, премахва умората след работа, придава сили, успокоява. Чудното тук е, че одобрява, но не изтощава нервната с-ма.

За отслабване

и по-добро хранене

Мурсалск. чай ни доближава до мечтата на всеки от нас да похапваме, каквото желаем, без да трупаме излишни мастни слоеве. Той, разбира се, не е отслабващо хапче, което да замени яденето. Повечето от нас са опитвали гладуването – с катастрофален резултат. Килограмите винаги се връщат.

Мурсалск. чай действа по друг начин – като „ресет“ и връщане на фабричните настройки на тялото. Био-съставките му са много, разнообразни и съответстващи на нуждите на човека, че те попълват липсите, отвеждат излишъците и в крайна сметка хармонизират по изначално заложения начин процесите.

Реалният резултат не може да бъде обещан под формата, с която сме свикнали – определен брой кила за опред. брой дни. Тук няма полза и от предупреждения за въздържане от вредна храна и за повече движение. Всеки сам ще реши как да подпомогне тялото си.

Работата на билката е да синхронизира биохимичните процеси. Но ако ние продължим да ги затормозяваме, наистина ще ни трябва чудо, по-голямо и от мурсалския чай.

Принципно хората не вярват особено на отслабването с чай, но нека не гледаме на мурсалския като на чай, нито като на лекарство за отслабване.

Растението ще свърши следните важни неща:

 • Ще отрегулира обменните процеси и ще ги доведе до максимално естествено състояние. В този смисъл метаболизмът ще стане възможно най-ефикасен спрямо моментното състояние на тялото;
 • Ще изведе излишъците от течности, натрупани в клетки и междуклетъчни пространства. По този способ ще спаднат отоците и подпухванията и реално ще бъде снижено теглото;
 • Ще изведе замърсители, отложени в тялото, които пречат на органите да функционират по заложения им от природата начин, тялото ще заработи по-добре;
 • Ще редуцира директно телесна маса за сметка на мазнините, а не на мускулите;
 • Ще хидратира тялото;
 • Ще попълни липси на витамини и други елементи, участващи в синтеза на хормони и ензими.

Освен изброените общи насоки, в които действа чаят, отделният пациент ще усети и ред индивидуални – според конкретните „нередности“ в организма му.

Как се приема Мурс. чай за отслабване?

Редовно – пред дванайсетина часа, и продължително – няколко месеца поред. Хармонизирането на телесните функции и процеси изисква време.

Със зелен чай

Не е известно как се е зародила тази рецепта, защото в миналото планинците със сигурност не са и чували за зеления чай. Но сега е известна формула за вталяване. Препоръката гласи да се редува пиенето на мурсалски със зелено чайче в съотношение 1:3. Най-удобното дозиране е 2 чаши мурсалски и 6 чаши зелен – за 24 ч.

Резултатите са обещаващи, но само в случай на продължително приложение на рецептата.

Диета с мурсалски чай
диета, отслабване с чай, зелен чай, мурсалски чай

Няколко такива чашки на ден задвижват метаболизма и започва естественото вталяване

Диетата с Мурс. чай очиства организма от свободни радикали. Самата напитка е сред перфектните антиоксиданти на земята. Тя съдържа голямо колич. полифеноли, флавоноиди и други биосъставки с антиоксидантно действие. Присъстващите в цветчетата на растението ензими помагат за контролиране на апетита.

Чаят ускорява обменните процеси и подпомага изгарянето на мастни тъкани, извежда излишният холестерин и нормализира въглехидрания обмен. Вс. това се извършва в течение на месеци, през които не е показано да се спазва крайна диета. Затова режимът на хранене може да бъде степенуван по ограничаване.

Схема за вталяване с мурсалски чай

Първа стъпка: експресно вталяване

(първите 3 дни)

Диетата е разчетена за срок от 1 до 3 дни. Още първият ден може да хвърлите 0.5 – 1 кг. „Течното“ меню е 2-3 мурсалски чая на ден и поне още толкова зелен – винаги предхождащи нахранването или отстоящи 2 ч. след него.

В течение на деня ще изяждат 3 порции стафиди и суш. кайсии.

Диетата не се радва на правилен баланс на хранителни елементи, затова към нея се придържайте не повече от 3 дни. Минете към следващата стъпка.

Втора стъпка: диета за 14 дни

Вторият етап е разчетен за 14 дни и позволява да се премахнат 5-6 кг. В течението на вс. ден се вземат по 2-3 мурсалски и още поне толкова зелени чая. В идеалният случай се взема по една чаша топла напитка на всеки час, но не и по време на самото хранене.

Солта, алкохолът, мазната храна, фаст фууд, сладкишите, картофите и бананите са категорично забранени. Най-гол. е делът на сложните въглехидрати – плодчета и зеленчуци.

Примерно меню
 • След събуждане: зелен чай;
 • Закуска: пълнозърнест ръжен сухар с лютеница;
 • След 1 час: мурсалски чай;
 • Второ похапване: едно варено яйце;
 • След 1 час: зелен чай;
 • Обедно меню: зеленчукова супа без картоф и без масло, обварено месо – 150 г, за вегетарианците – елда;
 • След 1 час: мурсалски чай;
 • Следобедно похапване: плод или фреш;
 • След 1 час: зелен чай;
 • Ранна вечеря: печено пил. филе – 150 г, пресен зеленчук;
 • След 1 час: мурсалски чай, разреден с вода (50 мл чай, 150 мл вода).

Мурсалск. чай е тонизираща напитка. На някои хора той действа превъзбуждащо. Пробвайте вечерната доза и ако тя не ви понася и пречи на заспиването, тогава я изместете в по-ранен час или въобще я премахнете. 2 чая дневно принципно са достатъчни при дългосрочно прилагане.

Ако премахнете вечерния чай, заменете го с чаша билков, успокояващ – примерно мента, мащерка или друг с релаксиращ и сънотворен ефект. Внимание! Ако Мурсалск. чай ви превъзбужда, не го заменяйте със зелен.

Трета стъпка – постоянен режим

След приключване на 14-дневният ограничителен режим преминете към леко, но нормално хранене. Нека от менюто ви липсват единствено вредните мазни и сладки храни, алкохолът и газираното. Залагайте на големи порции свежа храна. На всеки 14 дни правете по 1 разпускащ – на плодове, зеленчуци, фрешове, комбинирани с чай.

Храносмилане и отделяне

Процесът на приемане на храна, преработката й в стомаха, преминаването през червата и отделяне на отпадните продукти в цялост се урегулира с редовното приемане на мурсалски чай.

Ограничени са нарочните изследвания върху начина на действие. Специалисти отдават благотворното му действие върху целия цикъл на множеството минерали и микроелементи. Да припомним, че на брой те са повече, отколкото в други растения.

А планинците, живеещи край естествените находища в Родопите, Пирин и другите планински масиви, от опит знаят: мъхестият стрък помага за всякакво неблагополучие по пътя на храната.

Внимание!

Пийването на чашка чай преди празници с обилни трапези ще подпомогне тялото с по-голяма лекота да поеме храната и да я преработи без стрес. Божественият елексир е показан около трийсетина минутки преди сядането на масите.

Тинктурата (ектракт) пък върши по-цялостна работа с храносмилането и отделянето. Периодично приемана, тя орегулира всички процеси и оздравява слабите звена в системата. Затова Мурсалск. чай лекува

запек, диария

Успокоява и релаксира стомаха, регулира изхождането, привежда консистенцията на фекалната маса към нормален вид. Но внимание! При зачестяване на запека препоръчваме да си направите изследвания и да установите причината. Колкото и прекрасно да действа мурсалският чай, той няма да помогне при проблем, които изискват хирургична намеса.

гастрит, язва

Мурсалският билков чай не е вълшебна таблетка, с приемането на която веднага да почувствате резултата. Това е натурална напитка с богат състав от полезни елементи. Необходимо е известно време, за да се „напие“ тялото с тези елементи и да се задействат естествените процеси на възстановяване.

Казаното важи за всички зони и системи на тялото, но два пъти по-вярно е за храносмил. с-ма. Нейното оздравяване и орегулиране изисква редовното приемане на чая, ежедневно, в течение на месец. Възможно е да получите успокояване, отпускане и моментно подобрение от една чашка, но  промяната в дълбочина не се случва с една чашка.

рецепти, напитки, мурсалски чай

Заварката на чай е най-лесният начин за приготвяне, но е по-трудно достъпен от аптечните препарати

И обратно – редовното приемане на две чашки мурс. чай на ден дава съвсем осезаем ефект: пациентът става бодър, енергичен, получава прилив на жизнени сили, а разстройствата започват малко по малко да се отрегулират.

При по-тежки патологии в храносмил. с-ма – примерно язва или злокачествени образувания в органите, чаят се пие като минимум 4 месеца, а много вероятно – 6 и повече месеци.

При неразположения и страдания по стом.-чр. тракт е показана ежедневна терапия.

За черен дроб и бъбреци

В интернет откриваме отзвук от някогашно изследване на мурсалския чай от Института по ботаника при БАН. При изреждане на установените свойства на първо място слагат благотворното влияние върху черният дроб и жлъчния мехур.

Отварката от мурскалски чай регулира и проблемите на органите, които подпомагат усвояването на храната и изхвърлянето на отпадните продукти. Специално за ч. дроб и бъбреци се разпространяват следните формули:

Рецепта №1 за чернодробни патологии

6 – 8 цели светлозелени стръкчета прясно набрана билка се варят в 1 л, точно 3 мин. Елексирът се пийва по 1 чашка за вино пред храна.

Рецепта №2

1 цяла опаковка Мурсалски чай се слага в 7 л сгорещена вода и ври на слабичък котлон в течение на 5 мин. Охлажда се самостоятелно и се премахват стръковете от растението. Течността се мести в хладилник. Цялото колич. е за 3-4 дни, примерпо 5 Х 350 мл. Идеята е да премине голямо количество течност (много слаба концентрация) през отделителната с-ма.

За бъбреци по Петър Димков

Според старите лечители, сред които е и Димков, Мурсалският час е изумителен за изчистване на отдел. с-ма от калцифицирани отлагания – песъчинки, камъчета в бъбреците.

Пикочн. канали се „изстъргват“ и дезинфекцират с пиенето на антибактериалния и противомикробен мурсалски чай. Билката има и профилакт. функция – с/у формирането на кисти и злокачествени образувания.

При цистит и простатит

Освен бъбреците и пикочн. канали, чаят оздравява и пикочн. мехур. Премахва зарази, инфекциозни замърсители, всякакви вредоносни микроорганизми, които населяват отделителната и половата с-ми.

И като диуретик

По отношение на отделянето чайт работи диуретично и пречистващо. Той отвежда навън всичко излишно, включително натрупаните в тъканите течности.

При нередовен стомах

и честа поява на констипация се дава спиртен извлек на чая в 60-70% спирт. Типова едноразова дозировка е 20 капки в 100 мл – двукратно.

Внимавайте, не предозирайте мурсалския чай. Казват, че с него не се прекалява, но това важи за водния, а не за спиртния екстракт. Спиртният извлек е в пъти по-силен от водния. Препоръчително е всеки пациент да се наблюдава внимателно и да установи за себе си точно как реагира неговото тяло на изключителната билка.

Билков сбор по Димков

Рецептата е предадена от внука на лечителя в едно негово интервю пред в. Доктор. Формулата е предназначена за цялостно оздравяване и е подходяща за продължително приемане. Младият Димков дори препоръчва сбора като редовен утринен чай.

Съдържание: мурсалски чай, мента, жълт кантар., мащерка в свободни дози и съотношения, според вкуса и предпочитанието на консумиращия.

Рецептата е вкусна, ароматна, приятна и много здравословна.

За малки деца

мурсалски чай, лечение, ползи, действие, употреба, рецепти,

Високопланинската билка почти няма противопоказания. Напротив – на нея придават прочутото родопско дълголетие и здраве

Даването на билки на мънички деца и особено на бебета изисква много внимание, предварителна консултация и разбира се – проба. Казват, че вс. това е ненужно при мурсалския чай, защото той е от малкото лечебни растения, които са безпроблемни под 5-годишна възраст.

Ние обаче бихме казали – не пропускайте пробата, проверете с малко количество начина на реакция и изчакайте 2 часа, за да се уверите, че вс. е наред.

Принципно Мурсалският чай е показан за деца за разрешаване на чревни проблеми и на първо място – при простуди, за увеличаване на имунитета.

За бебе

От уста на уста се предават рецепти на знайни и незнайни билкари за повишаване на бебешкия имунитет. Подчертава се ефектът на билката при кърмачета, които ги очаква отбиване и веднага след този стресиращ момент от бебешкия живот. Народният опит сочи, че даването на Мурс. чай на бебенца е безопасно, лечебно, оздравително и стимулиращо.

Специално се подчертава ефекта на билката за увеличаване на имунитета.

Внимание! Консултирайте се с лекаря на вашето дете.

За имунитет

Най-прочутата функция на мурсалския чай е укрепването на имунитета. При всяко описание на действието на билката се започва оттук. Билката почти няма равна по отношение на защитните сили и имунната с-ма на деца и възрастни. Подобрява естествените способности на тялото да противодейства на простуди, вируси, респират. инфекции.

За макс. резултат като имуномодулатор терапията с Мурсалски е миним. 1 месец в граничния сезон, преди да започне циркулацията на вирусите. При възможност, пийте 2 месеца и дори – през целия зимен сезон.

Простуди, грип, кашлица

В мурсалския чай има голямо количество флавоноиди, представители на различни групи. На тях се дължи изразеното антибактериално действие на билката. Както посочихме по-горе – действието й за имунитет и лечение на простуди се смята за определящо.

Растението, сварена на чай, обхваща пълния диапазон от простудни и вирусни инфекции на дихат. пътища – от най-обикновената настинка през бронхит, тонзилит, ларингит, фарингит до бронхиална астма. Ефикасно повлиява калица и болезнените усещания в гърлото.

На какво може да разчитате при 3 чаши мурс. чай дневно:

 • Да се пребори с инфекцията, да ликвидира вредоносния микроорганизъм;
 • Да успокои и премахне възпаленията и отоците от лигавиците;
 • Да освободи носните пътища за по-леко дишане;
 • Да успокои кашлицата, да изведе секретите навън.

На последно, но значимо място нека припомним, че Мурсалският чай оздравява имунната с-ма, което й позволява тя да се заеме с по-нататъшната защита на тялото. Изгражда се една трайна естествена бариера срещу сезонните циркулиращи щамове, които зимно време повалят доста хора.

За дишането

Интересно и малко познато свойство на мурсалския чай е способността му да регулира и „отваря“ дишането на човека до неподозирана широта. Това е рез. от силната антиоксидантност на билката. Клетките буквално изхвърлят отпадъците от себе си, дихат. пътища се прочистват, секрети и отлагания се отделят и извеждат. Тялото се отваря за кислорода и започва да работи много по-ефикасно – жизнените процеси са хармонизирани и регулирани, приведени към пълноценен режим.

Против алергия

Противоалергичното действие на билката се обяснява със способността й да засилва естествените имунни сили на тялото. Така то става по-устойчиво към дразнители и реагира на по-малък или нулев брой алергени.

За мъже като афродизиак

(за потентност, либидо)

Мурсалският чай се прокламира като средство за повишаване на потентността – българската виагра. Мигновеният ефект клинично не е доказан, но има не малко свидетелства от потребители, впрочем и от потребителки, които свидетелстват за изключително тонизиране, прилив на сили и енергизиране. В чуждестранни материали четем: местното население подсилва либидото си с мурсалски чай.

Срещу тези твърдения не се извеждат проучвания и конкретни данни, но биохимичният състав на билката дава основение да се правят подобни заключения. Цялостно оздравеният и тонизиран организъм, пълен с енергия, има капацитета да изпълнява в пълна степен жизнените си функции. Ето и проявление на подмладяването, което също се приписва на мурсалския чай.

Друга страна на мъжката сила е научно доказана – Мурсалск. чай категорично  увеличава оплодителната спосочност на сперматозоидите. Редовното пийване от вкусния елексир представлява постоянен стимулатор на мъжката оплодителна способност, поддържа естественото мъжко здраве.

За жени

(за забременяване, при безплодие)

мурсалски чай, лечение, ползи, действие, употреба, рецепти,

Така изглежда високопланинската рецепта за продължаване на рода. На мурсалския чай се приписва таланта да дава на мъжете сила за оплождане, а на жените – способност за зачеване

Има данни от пациентки, че Мурсалският чай увеличава репродуктивната способност и на двата пола. Дами, изпробвали силата на билката, свидетелстват, че 3-месечен курс с нея засилва оплодителната способност, като едновременно противодейства на първопричината за безплодието.

Рецепта за зачеване

2 стръка – свежи, светлозелени и с добра еластичност, се пускат в 550 мл студена вода. Съдът се полага на котлон и щом заври, се отмерват точно 3 мин. Напитката се дърпа от котлона и се държи под топличка завивка към 10-ина минутки. Това е к-вото за деня. Дели се на 2-3 и се изпива преди поемането на храна.

Мурс. чай и златна ябълка

В полите на Родопите съществува вярването, че зачеването на жените се протектира и благославя от Чудотворният образ на Богородица, наречен „Златната ябълка“. Изображението е много старо – от 17-и век, и краси храма на Богородица в Горни Воден.

С иконата са свързани множество поверия. Едно от тях нарежда на бездетните жени да си изплетат коланче, което да носят на кръста, докато заченат. Някои местни хора вярват, че силата на това коланче се умножава при втъкването на сушен стрък от мурсалското чудо.

За пречистване на кръв и лимфа

(за високо кръвно и по-добро кръвотворене)

Дъбилните в-ва и други биоактивни съставки на билката се отразяват идеално върху целия процес на кръвотворенето и транспортирането на кръвта. Чаят регулира гъстотата на кръвта и нейния състав, еластичността на съдовите стени и налягането в системата. Като цяло стимулира кръвообращението.

Редовното пийване на чашка вкусен чай поддържа артериалното налягане в норма по-добре от много други природни регулатори.

Но внимание! При наличие на високи стойности на кръвното, билката е потивопоказана. Има риск тя да повиши още повече нивата и да постави пациента в риск. По отношение на кръвното Мурсалск. чай има протективно и профилактично действие, но не работи като средство за бърза помощ.

При анемия

Има една любима шега, свързана с мурсалския чай: че в него е цялата Менделеева таблица. Но има пропуснати елементи. А останалите се отразяват отлично върху анемичните. Чаят по естествен начин попълва запасите на тялото от необходимите макро и микроелементи. Особено добре се повлиява желязодефицитният тип анемия.

За нерви и при главоболие

Мурсалският чай е противопоказан при високо ниво на възбудимост (на жаргон – нерви). Той вдига още повече нивото – тонизира и енергизира, много пряко влияе върху настроението (като го повишава!).

Но пък описаното свойство на билката идеално помага в другият край на тоналността – при тъга, депресия, постиснатост, липса на сили и ентузиазъм.

За подобряване на тонуса се предпочита приемането на готов екстракт от мурс. чай. Една лъжичка – мерителна, последвана от малко топла водичка, бързо се усвоява от тялото и повлиява емоционалния фон. По този начин билката става бързо средство и помощник в трудни моменти.

Планинската билка стимулира интелекта, премахва умората след дълъг и напрегнат ден, удължава работоспособността, успокоява болезненост и напрежение в главата във връзка с неприятни преживявания и стрес. Като цяло стимулира кората на гл. мозък.

Болкоуспокояващо

и за по-добър сън

Без съмнение родопско-пиринската билка успокоява, релаксира и утолява болки. Влияе изумително на цялостн. състояние на тялото и подобрява съня. Билкарите я препоръчват за по-добър и спокоен сън, но тук има една тънкост.

Мурс. чай преди лягане?

Не, в никакъв случай! Билката ще ви превъзбуди и няма да успеете да мигнете. Растението не работи по „прекия“ начин, а системно. Редовното й приемане хармонизира човека на психическо и физическо ниво и индиректно се отразява и на съня.

При диабет

Като регулатор на глюкозата и синтеза на инсулина, хармонизиращ фактор на чернодр. функция, оздравител на основните процеси в тялото, Мурсалск. чай се дава и като помощно с-во в терапията на диабет. Особено полезен е той със значимото си съдържание на цинк.

Отделно чаят подпомага пациентите в борбата им с усложненията на болестта – действа срещу възпаления, инфекции, застойни явления, наличие на рани.

При рак

Най-ценното свойство на мурсалския чай е съдържанието на природни антиоксиданти. Тези вещества притежават мощно очитващо действие, извеждат токсините, алергените, отровите, солите на тежк. метали. Те удължават живота и задържат нарастването на раковите клетки.

Пациенти, получили химиотерапевтично лечение, могат ежедневно да употребяват мурсалски чай, подготвен на отварка или екстракт. Билката ще изведе радиоакт. елементи и ще снижи интоксикацията, провокирана от препаратите за химиотерапия.

За фитнес

В състава на мурсалск. чай са установени етерични масла и 10 аминокиселини, които са основните строителни елементи на протеините в чов. тяло – важни в развитието на мускулите.

Планинците в минало време не са тренирали и не са развивали мускулна маса, но те са забелязали, че пийването на ободряващата напитка ги прави по-здрави, по-силни и по-работоспособни.

Днес способностите на растението могат да бъдат впрегнати от трениращите за намаляване на мастните слоеве и оформяне на мускулна маса. Отделно спортистите ще получат от билката много нужни им елементи.

С бабини зъби и гуарана

Трикомпонентната комбинация има уникална сила, а в пълния си съст. включва още магарешки бодил и жълт кантар. Трениращи казват, че от това съчетание мускулите „растат“ по-бързо. Като „страничен“ ефект се отбелязва повишено либидо и приповдигнато настроение.

Комплексът се предлага в готова форма – сироп под името Тонус Фортис.

Предназначен за мъже, сиропът съчетава водни екстракти от посочените 5 билки. Представя се като „гориво“ за функционирането на мъжкото тяло – във физически и психически аспект. Според описанието сиропът подобрява ефикасността при трениране, работа и дори в почивката и удоволствията. Подържа сексуалната функция, ерекцията, издръжливостта, концентрирането и хормоналния баланс.

Според потребители, не по-малко ефикасно е да се вземат петте билки отделно, в сушена форма, да се объркат в равни пропорции и от готовия сбор да се вари –  1 супена лъжица на 400 мл. Приготвянето е по технологията на мурсалския чай – пускане в незавряла вода, кратко варене и по-дълго запарване.

С шафран и зелено кафе

Тази тройна комбинация пък се препоръчва за вталяване, детокс, премахване на целулит и извайване на перфектно тяло. За разлика от предходния сбор, този се базира на спиртни извлеци от трите растения, заедно с шафран и зелено кафе, смесени в един единствен готов продукт на с-ст от 13.01 лв за 130 мл.  За по-добър метаболизъм и за ефикасно пречистване на тялото от отрови.

Приятни, тонизиращи напитки

с мурс. чай за удоволствие

Мурсалският елексир се пие в крупни количества. Някои билкари го дават – до 2-3 л на денонощие. В горещите дни той е по-приятен студен.

рецепти, напитки, мурсалски чай

Летни разхладителни безалкохолни и алкохолни коктейли с мурсалски чай

Освен лечебните рецепти, има и създадени за удоволствие и психическо ободряване.

Летен отдих

6 стъбла от растението се варят в слабо кипяща вода – 2 литра, точно 6 мин. Когато течността се охлади, растителните части се махат и елексирът се прехвърля в стъклена бутилка. Добавя се сокът, изцеден от едно лимонч, и се слага в хладилника. Тази лятна напитка се пийва 1-2 дни без допълнителна обработка.

Мурсалско опиянение

От охладения Мурс. чай с лимон, приготвен по предходната рецепта, можем да направим нещо по-силно и ободряващо – освежаващ лек алкохолен коктейл с мурсалски чай.

Вземете висока чаша с лед, добавете 15 мл водка (джин, бял ром), грейпфрутов сок 15 мл и смесете с охладения чай. Украсете с лимон или лайм. Пие се със сламка.

Мурсалско шампанско

Вземете висока чаша с лед и смесете охладена чаша Мурс. чай със същото к-ство шампанско.

Мурсалски удар

За 1 л готова напитка ни трябват 750 мл бяло винце и 250 мл нагрята вода, в която пускаме 4 стръка мурсалски, 1-2 пр. канела, 50 мл мед, сокче от 1 лимон.

По-нататък добавете късчета нарязани плодове – праскови, мандарини, ябълки, и варене на слаб огън 2-3 мин. Нека съставките покиснат още малко и отделете стръковете чай и канелата. Напитката е готова.

Още инфо за чая е дадено ТУК: Всичко за природното чудо от Мурсалица.

Цена на мурс. чай

и продукти от него

След като обяснихме колко дефицитен е мурсалският чай, сега ще ви изненадаме, че цената му все пак не е невъзможна. Да, той е с по-висока стойност от редица билкови чайове, но не е недостъпен.

Купува се директно от местните жители, които живеят в близост до естествените находища. Обяви за това има в съответните сайтове, а цената тази година (2017) е 1.80 – 2.01 лв за опаковка от 25 стръка. Както посочихме, с това количество ще направите минимум 25 чаши чай.

Разбира се, при покупката на чай по частни обяви, нямаме информация какъв е продуктът – незаконно бран в находищата или култивиран в градините. Обикновено адресът на споменатите обяви е Смолян, Девин, Рудозем, Враца, но и също така Пловдив и София.

Разлика между триградския и пиринския чай

Познавачите казват, че билката носи своя специфика според мястото, на което е израснала. Затова билкарите виждат тънки различия в аромата и силата на растения, отгледани в Пирин и в Родопите. Нещо повече – прави се опозиция между култивираните и дивите растения, между тези, отглеждани в „професионалните“ плантации и малките дворчета и нивички из родопските села.

Дали има основание – ние не можем да кажем. Малцина са опитвали от всички разновидности и местообитания, за да могат да потвърдят. Но все пак остава съмнението, че продължава да се поддържа усещането за изключителност и дефицинтност на растението.

Кой чай по аптеките е хубав?

Мурсалският чай се предлага в два вида опаковки – цели стръкове в целофан и сушена билка в традиционна картонена кутия.

опаковка, менте, оригинал, производители, мурсалски чай

На снимката фермерът Ушев със своя продукция. Стръковете са изсушени и опаковани цели

Запазването на цял стрък е гаранция за качество и лечебна сила. Малките производители също се стараят да продават растението на стръкове.

Ето някои продукти, предлагани в аптеките:

 • Мурс. чай от местн. Дурдуга край Триград – от Зоя.бг, с-ст 15.27 лв / 100 г;
 • На Тоника – 30 г, с-ст 3.97 лв;
 • Насипен на Биохерба – 25 г, с-ст 2.07 лв;
 • На Еко-Билко Триградски – 20 г, с-ст 3.32 лв;
 • Насипен на Нутримакс – 100 г, с-ст 6.32 лв;
 • На Алин – 30 г, с-ст 2.60 лв;
 • На Билкооп – 25 г, с-ст 4.50 лв.
Екстракти

Екстрактите, които се предлагат, са три вида – водни, водно-алкохолни и спиртни (тинктура). Много често в описанията не е посочена разновидността. Лесно ще разпознаете по количеството на опаковката. Малките шишенца от по 20 до 50 мл са спиртните извлеци, а водните се разливат в големи – по 100 – 300 мл.

 • На Лайф Нутришън – 300 мл, с-ст 25.83 лв;
 • На Грийнутришън – 200 мл, с-ст 16.23 лв;
 • На Биопрограма флакон – 20 мл, с-ст 6.33 лв;
 • На Макс (Цветита ООД), течна форм. – 100 мл, с-ст 29.03 лв;
 • Тинктура на Билк. аптека – 50 мл, 7.65 лв;
 • Екстракт на Зепир – 200 мл, 20.10 лв;

Неналични към момента: тинктура на Талодерма, екстракт на Еко Енерджи.

Сироп от Мурс. чай (концентрат)

Сироп на Живита – 250 мл, 6.53 лв.

Комбинирани тинктури

Зелено кафе, мурс. чай и шафран – разфасовката е от 100 мл, 13.53 лв.

Мурс. чай на таблетки, капсули
 • На Фитофарма – 60 желатинови (екстракт 5 мг), с-ст 17.53 лв;
 • Есбери баланс на германската Schaper&Brummer – 20 броя (13 г). Представлява комбинация на екстракт с вит. В6, В1, Фолиева к-на и В12 (1.25 mcg). С-ст 17.20 лв.
Мурсалски мед

Бурканче дом. мед от с. Паталеница се продава в интернет за 8 лв. Това е единствената оферта, която ни ориентира в цената на продукта. Такъв вид мед принципно се предлага от частни производители.

Има ли мурс. чай менте?

оригинален чай, менте, сертификати

Производители и износители особено държат на сертификатите за произход и за оригинален продукт, както и на наградите

През 2015 година производители алармират за имитации, но от обясненията им става ясно, че под фалшива билка те имат предвид оригиналното растение, отглеждано в неспецифични условия (под 1100 м надморска височина).

Големият производител Любен Ушев пък съобщава през лятото на 2016 за внос на билка – имитация на мурсалския чай.

В интернет намираме и „рецептата“ за фалшив мурсалов мед – сваряване на сироп от вода и захар и пускане на Мурс. чай в него за оцветяване и аромат.

Ето го и самият Любен Ушев, който разказва за уникалността на билката, която расте край Триград:

Отглеждане

Отглеждането на мурсалския чай интересува все повече фермери. Ако се съди по специализираните групи във Фейсбук, опити в тази насока правят стопани от различни части на страната, а не само от Родопите и Пирин (традиционните местообитания на билката).

Растението обича открити, варовикови, каменисти терени, добре се приспособява към ерозирали почви. Обича високите части на планината, над 1100 м, препоръчително над 1300 м височина.

Засаждане
отглеждане, разсад, цена, семе

Мурсалският чай по традиция се отглежда високо в Родопите

Като вид, Мурсалск. чай е устойчиво растение, което издържа от -20 до +40°С. Но зимата, ако няма сняг, има риск да измръзне. Затова се предпочита засаждането му на слънчеви места

Семена, разсад, цена

Площите за засаждане се подготвят 1 год. по-рано. Те се изорават и наторяват. Подходящи предходни култури са житните.

На пазара се предлагат и семена, и разсад. Растение може да се хване и от двете – директно от семе на открито или засаждане на разсад, но втория вариант е за предпочитане. Растението от семе в началото върви доста бавничко и иска много грижи, затова не се харесва процедурата.

Разсадът се отглежда 2-3 месец от годината на закрито или 10-11 месец в открити площи. Семената се засяват на 2 см дълбочина, на растояние от 10 см и се обгръщат с добре разложил се оборски тор. Разсадът следва внимателно да се окопава, плеви съвсем редовно и доста се полива.

 • Цена на готов разсад 2017 година – 0.70 лв – 1.02 лв;
 • Цена на семена 2017 г. – 2.00 – 2.50 лв/ г според закупеното количество;
 • Над 1 кг цената пада до 1.72 лв/ г – 1700 лв за кг.
Отглеждане и бране
отглеждане, разсад, цена, семе

Плантации с мурсалски чай на височина 1300 м

Засаждането се прави в бразди през 50 см и същото разстояние в реда. Растенията се напояват. Предвидени са няколко окопавания. През есента се слага об. тор и се оре. За зимата се загърлят, а напролет се отгръщат.

Брането започва от началото на цъфтенето – тогава растенията са най-богати на биосъставките си. Стъблата се режат на 20 см от върха – със сърп или механизирано. Бере се до септември (втора жътва).

Изкупуване, цена на едро

По информация на Министерството на околната среда (районните инспекции по места са контролиращи органи за изкупуването на билки), цитирана от БНР, изкупната цена на мурсалския чай – сушен, 2016 г. е била 65 лв/ кг. За сравнение – кг мащерка, маточина и др. в същата година е варирала от 8 до 10 лв.

Добив от декар

Според отчети на земеделски служби от изминали години, добивът на Мурс. чай от декар се концентрира около средната цифра от 150 кг от декар.

Забрана за бране

През 2017 за поредна година е наложена забрана за бране на Мурс. чай от естествените находища на билката в страната ни. По данни на местните власти в Родопите, тези находища постоянно биват атакувани от мераклии да изкарат пари. Лошо е, че те обират растенията на зелено, унищожават находищата, но и добиват нискокачествена суровина.

Само в Смолянско естествените находища заемат над 4500 трудни за опазване декари. 2880 дка са в местността „Мурсалица“, 1300 дка – край Триград.

Един от големите производители на култивиран чай не е в Родопите или Пирин, а във Врачанско. За неговите плантации се разказва в този репортаж от с. Игнатица.

Противопоказания

и странични ефекти

Мурсалският чай, отгледан в екологично чисти местности, се има за безопасно растение, почти без противопоказания. При култивирането му би трябвало да не се използват пестициди и химикали. Натурално, съст. му е подходящ и за възрастни, и аз деца.

И все пак заради сигурността, се посочват няколко противопоказания (по-скоро предупреждения).

Чаят съдържа танини и етер. масла, заради които се употребява само след лекарско показание от бременни и пациенти с патологии на щитовидна жлеза.

Противопоказан е за:

 • Хора с възбудима нервна с-ма;
 • Хипертоници;
 • Твърде малки деца – по реш. на лекар.

За още информация: на английски: Pirin or Olympus tea, латинско име и на испански: Sideritis scardica, на руски: Мурсальский чай, на гръцки: Τσάι του Ολύμπου, на немски: Balkan-Gliedkraut.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Мурсалски чай (пирински, триградски): за лечение, младост и сила. Отслабване, рецепти

 1. Здравейте,
  извинете ме, но не мога да се стърпя и да не коментирам това: „защото се среща и на Пиринеите (откъдето идват и гръцките претенции).“
  На Пиринеите (където се намира Испания за по- лесно подсещане) не живеят гърци, може би на планината Олимп в Гърция да го имат.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.