Болки в рамото: Защо боли и какво да правим? Хапчета, инжекции лечение. Лява и дясна ръка

♠ Защо боли при болки в рамото? ♠ Анатомия на раменна става, лява и дясна ръка ♠ Причини за болка и лечение с хапчета и инжекции ♠ Болести в ставата ♠ Тендинит ♠ Бурсит ♠ Капсулит ♠ Замръзнало рамо и др.

Болката в рамото не се появява случайно. Нито пък внезапно. Като изключим травмите и болести от типа на простуда и грип, при които боли цялото тяло.

Патологиите, засягащи раменете, започват със слаба, едва забележима болезненост. В началото вероятно няма да обърнете внимание на тези усещания. Но с времето (и без терапия!) последствията ще станат по-ясно изразени. Вече няма да сте в състояние да ги пренебрегвате.

Защо получаваме болка в рамото?

Раменна става е с максимална подвижност. Тя осигурява движение в почти всяка посока. Ръката се върти около ос – нагоре-напред, зад глава, зад гръб.

Раменна става е и функционално най-активната. На нея се падат значителни натоварвания. Тя има предел на издръжливост и ако не се употребява правилно, в даден момент „отказва“.

Раменна става е свързана с шията и ръката, с гърба и гръбнака. Болката се поражда в самата нея или ирадира от свързана зона. В нея понякога резонира още по-далечна патология, напр. сърдечна.

Идентифицирането на причинителя на болезнеността е съществената част от работата. Тя гарантира, че болният ще получи адекватна терапия.

болка в рамото, защо боли и какво да правим, диагностика на заболяването по мястото и характера на болката

Раменна става е съвършено произведение, много фин механизъм. И като такъва, много елементи в него може да се повредят

И ще бъде оздравен, доколкото е възможно.

Анатомия на раменна става

Животните ползват лапите си за опора, затова раменната става при тях е здрава, но пък слабо подвижна.

Човекът, понеже живее изправен, започва да използва ставата за по-точни движения. Животинската здравина, съпроводена със слаба подвижност, само биха попречили на развитието му. Затова по време на еволюцията някои части от съединението – напр. допълнителните връзки, значително намаляват или съвсем изчезват.

Демир бозан билки против инсулт

Съдържание на статията:

Човекът получава „собствен модел“ става – не толкова здрава, но пък с възможности за голям обем движения. Частична компенсация дават силните мускули, обкръжаващи раменен пояс.

Раменна става („артикуацио хумери“ на латински) е впечатляващо произведение на механиката. Струва си да я погледнете отвътре. Във видеото по-долу се показва устройството й, анимирано по чудесен начин само в 2 минути.

Причини за болки в рамото

Условно те се разделят на 2 групи:

Първо, патологии, свързани със самата става и околните връзки, сухожилия или мускули. Тук се отнасят възпаленията на капсулата, на околоставната торбичка, на мускулите-ротатори, на другите мускули, сухожилия или на цялата става. Също някои невъзпалителни заболявания на посочените структури;

Второ, патологии с локализация извън ставата – остеохондроза на шиен отдел, възпаления на нервни влакна (неврит) или на целия нерв, който участва в раменното нервно сплетение (плексит). Отделно в групата са патологии в гръдния кош, заболявания на сърцето и храносмил. тракт, възпаления и тумори, които ирадират в областта на рамото.

I група: Болести на раменна става

Тендинит

(възпаление на мускулните сухожилия)

Раменна става се обгръща от множество мускули, прикрепящи се към нея със своите сухожилия. Затова тендинитът има различна локализация и съответно – симптоматиката варира.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Общи черти на всички разновидности:

⇒ Тендинитът възниква най-често у хора, изпълняващи стереотипни движения (спортисти, товарачи);

⇒ Болезнеността е остра, придърпваща или тъпа;

⇒ Най-често болката в областта на рамото е рязка и възниква без видима причина;

⇒ По-силно боли през нощта;

⇒ Намалява се подвижността на ръката (трудно й е да се сгъне, разгъне, повдигне).

Тендинит на надбодилков мускул – възпаляването на неговото сухожилие приоритетно се среща при травми. Болезнеността е на периоди – ту се усилва, ту отслабва. Максимална болка се отбелязва, когато се отведе ръката встрани на 60-120°. Болезнено е и когато се натисне рамото или се почука по него. Усложнение е непълният разрив на сухожилието.

Тендинит на сухожилията на двуглавия мускул (бицепс), който осигурява сгъване в раменна и лакътна става и завъртането на дланите нагоре. Симптоми на този тендинит са повтарящи се болки в предната повърхност на рамото, които понякога се отдават надолу по ръката. В покой няма болезненост. Появява се при сгъване в рамото и в лакътна става. Болезнен е натискът върху областта от лакът до китка. Палпацията в определена точка върху главата на рам. кост предизвиква рязка болка. Усложнението представлява пълен разрив на сухожилието.

тендинит на рамото, тендинит на раменна става

Тендинит – страдание на прекалено експлоатираната става

Тендинит на подбодилковия мускул – заболяване, типично за спортистите и изпълняващите тежък физически труд. Няма ярко изразени симптоми. Болезненост се появява при всякакво движение, ако заедно с това се натиска раменна става. Такава болка се локализира не толкова в рамото, колкото се разпространява по задната повърхност на ръката до лакътя, а понякога и надолу – до пръстите. Усложнение при липса на терапия е пълен разрив на сухожилието.

Възпаление на ротаторния маншон – болезнеността възниква в раменната става при вдигане на ръката нагоре (при опит да се достигне нещо или при протягане). Появява се 2 денонощия, след като човек интензивно е работил с ръцете, особено ако движенията са били необичайни за него. Болезнеността е изострена, силна и минава при отпускане на ръце. В покой не боли. На рентгеновата снимка, заснета в този етап, рентгенологът няма да види нищо. Диагнозата ще я постави травматолог или лекар по спортна медицина.

Бурсит и тендобурсит
бурсит на рамото, бурсит на раменна става

Разположение на синовиалната торбичка, която заболява при бурсит

Представлява възпаление на бурсите – синовиални торбички, самостоятелно (бурсит) или заедно с прилежащите сухожилия (тендобурсит).

Болката в раменна става е остра, възниква без видима причина, ограничава извършването на каквито и да е движения с ръката, не разрешава и извършването на пасивни движения от страничен човек (пр. лекар да раздвижи ръката).

Капсулит

Състоянието се среща рядко, затова за него се мисли накрая, след изключването на сериозни и по-вероятни изменения като артрит, разрив на ставни връзки или ирадиращи болки от прилежащи органи.

Капсулитът представлява възпаление на капсулата на ставата. Приоритетно се засича при 40-50-годишни жени, принудително обездвижени (на постелен режим) за продължителен период, без да движат ръката в пълен обем.

Възпалението прогресира незабележимо, на етапи. В даден момент човек забелязва, че е станало прекалено трудно да изпълнява привични движения като вдигане или извеждане на ръката зад гърба. Усещането е като за вцепеняване, поради което симптомът е получил название

Замръзнало рамо

Със замръзнало рамо е затруднително да се свири на музикален инструмент например или да се закопчее сутиен. Болезнеността причинява сковаване и обездвижване.

При замръзнало рамо първата работа е да се обезболи, за да се съхрани възможно най-широк диапазон на движение. Прилага се лекарствена терапия, вкл. с кортикостероиди. Провеждат се още

Физиотерапия, масаж, рехабилитация, раздвижване и др.

Когато лекарствената терапия и раздвижването не дават приемлив резултат и измененията в ставата продължават, се предприема артроскопия (оперативно вмешателство) с цел ускоряване на възстановяването.

травма на рамото, скъсано сухожилие, разтегнато сухожилие

Скъсано сухожилие – ето как изглежда чрез двата най-информативни образни диагностични методики

Артрит

Заболяването прогресира вследствие на:

 • Съприкосновение на ставата с инфектирани тъкани;
 • Проникване на нестерилен инструмент при операция или раняване с инфектиран предмет;
 • Попадане на бактерии в ставата от кръвотока;
 • Ревматизъм, причинен от стрептокок (обикновено след ангина, гломерулонефрит);
 • Кръвоизливи при изменено съсирване на кръвта (попадналата в ставата кръв загнива);
 • Травма на ставата с последващо възпаляване и загнояване;
 • Болести на обмяната на веществата (пр. подагра), при които ставата се раздразва от попаднали в нея соли на пикочна к-на;
 • Алергична реакция към въведени в тялото в-ва (пр. серуми, ваксини);
 • Автоимунно поражение, когато тялото приеме протеините на ставата като чужди и започне да произвежда антитела срещу тях (ревматоиден артрит).

Когато артритът не е причинен от травма, той може да има двустранна локализация.

Симптомите на артрита е невъзможно да бъдат игнорирани. Те са:

 • Силна болка в раменна става;
 • Тя не преминава при покой, но нараства при движение (особено при опит да се сложи ръката зад глава, да се вдигне нагоре или отведе настрани);
 • Болката се уголемява при палпация или леко докосване на ставата;
 • Невъзможно е да се повдигне ръката по-високо от нивото на рамото;
 • Отокът деформира ставата;
 • Ставата може да бъде гореща на пипане;
 • Повишава се темп. на тялото.
Артроза
артроза, артрит на рамото, артроза, артрит на раменна става

Различие между артроза и смесена форма с артрит

Представлява невъзпалително поражение на тъканите на ставата, свързано с изменения в ставн. хрущял („тапициращ“ главата на раменна кост или ставн. повърхност на лопатката). Типичен случай е да се развие след прекаран артрит и при нарушение на нормалното кръвообращение в структурата на ставата при възрастни хора.

Симптоми на артрозата са:

 • Остра болезненост в рамото, възникваща при всякакво движение на ръката, както и в покой;
 • Максимална болка – при повдигане на тежест;
 • Болезненост при докосване на ключицата и лопатката;
 • Постепенно се развива лоша подвижност на ставата: невъзможно е да се вдигне ръка или да се изведе зад гърба, дори и когато не боли;
 • При движение в рамото се чува хрущене или шум.
Травма на рамото

Болка, явяваща се в рамото след удар, падане настрани, вдигане на тежест, рязко или неестествено движение на ръката, говори за травма на ставата или околните връзки и сухожилия.

Нараняването на околоставните тъкани провокира болка в рамото, но двигателната функция не е нарушена.

Разтегнато сухожилие, скъсано сухожилие – те се различават от травматолог. Болка в рамото до лакътя или на цялата ръка, болезненост или абсолютна невъзможност да се помръдне – това са детайли, по които специалистът ще разграничи степента на увреждане.

Деформация на ставата със стопирано норм. движение говори за изкълчване.

Счупването се бележи от невъзможността за активно движение (само пасивно, с помощта на страничен човек). Понякога се усеща хрущене при движение, областта на ставата или под нея има оток и докосването носи болка.

Травмирането на раменна става понякога е свързана с обичайни действия, свързани със спорт и ежедневието. Сред тях по-чести са:

 • Претоварване с фитнес, неправилни движения при тренировка;
 • Тенис лакът – болката е външна страна. Представлява възпаляване или дегенеративно изменение на сухожилието вследствие на специфично натоварване на китка и предмишница, характерно за ракетните спортове (фехтовка, бадминтон, голф);
 • Седене на компютър и лежане пред лаптоп – продължителната работа в несвойствена за ставата позиция прекомерно натоварва и травмира. Страда рамото откъм активната ръка. Облекчава се с периодични разпускащи упражнения и ергономични приспособления.
Шипове, отлагане на соли
калциране, отлагане на соли, шипове на раменна става, рамо

Същност на увреждането – на схемите се показва размерът и формата на отлаганията

Отлагането на калциеви соли в тъканите на сухожилията и връзките (калцификация на меките тъкани) се явява след 30 години на фона на влошаване на метаболизма. По-рано подобни изменения възникват при хора, страдащи от патологии на паращитовидните жлези (свързани с нарушен обмен на калций).

Освен това повърхността на калциевите соли може да придобие вид на шип – остеофит и да травмира сухожилията.

Симптоматиката е следната: неспирна болка, която не изчезва при покой и се усилва при повдигане на ръката и отвеждането й встрани. С времето интензивността се усилва.

II група: Извънставни патологии

причиняващи болка в раменна става

Гръбначни заболяванияболести, които причиняват болка в рамото

В рамото ирадира болка, провокирана от изменения в 4 – 7 прешлен от гръбн. стълб (шиен отдел). Такива заболявания са:

 1. Неусложнена остеохондроза;
 2. Дискова херния;
 3. Спондилолистеза – разместване на прешлени;
 4. Спондилит – възпаление на гръбнака;
 5. Изкълчване и счупване на прешлен вследствие на травми.

За гръбначните заболявания са характерни:

 • Болките възникват в рамото и ръката: те се разпространяват от раменна става към лакътна, а понякога и до китката;
 • Усилват се при въртене и накланяне на главата;
 • Нарушава се чувствителността на ръката: тя изстива или обратно – усеща горещина;
 • По болната ръка пробягват мравки, наблюдава се изтръпване и обезчувствяване.
Остеохонзроза

Най-разпространеното гръбначно заболяване, което причинява болезненост в рамото, е остеохондрозата. При нея се наблюдава изтъняване на хрущяла, находящ се между прешлените. Неговото желеподобно ядро се измества към гръбначно-мозъчния канал. Когато таково изместено ядро или останалите оголени прешлени притискат корените на IV, V или VI шиен гръбначно-мозъчен нерв, възниква болка в рамото.

Периартрит

Остеохондрозата може да се усложни с периартрит на рам. става. Така се определя състояние, при което се възпаляват сухожилията на мускулите, движещи рамото, а също капсулата и връзките. Увреждането се формира още при травми на рамото или реактивно възпаление в резултат от хроничен инфекциозен процес в тялото като тонзилит, бронхит или нефрит.

Описание на болката: тя се съсредоточва в рамото и шията. Появява се рязко, без видима причина, нощем. Нараства постепенно, усилва се при вдигане на ръка и при опити да се отведе зад гърба или встрани. Денем и при покой болката стихва.

След броени месеци без лечение болевият синдром преминава, но ставата губи подвижността си: става невъзможно тя да бъде вдигната над линията на рамото или да бъде изведена зад гърба.

Невралгия на раменния нерв

Неврит и невралгия са различни съст., които обикновеният пациент трудно различава. Невритът (плексит) е възпаление на самия нерв, а невралгията е болезнената реакция на нерва спрямо възпалителен процес, който протича край него (близкостоящият оток го притиска).

Но ситуациите са сродни, така че невралгията може да се преобразува в неврит.

Патологията се характеризира с пробождане, след което остава остра болка. Тя нараства при придвижване на ръката.

Плексит (неврит)плексит, неврит, невралгия на рамо, раменна става

При него се увреждат 1/ 2/ 3 големи нервни ствола, минаващи точно под ключицата. Те отнасят команди към шията и ръката и събират информация за техните усещания.

Патологията се провокира от следните ситуации:

 • Травми: счупване на ключицата, разтягане на връзки или изкълчване на рамото;
 • Родилна травма (при новороденото);
 • Продължително заемане на неестествено положение (пр. извършване на работа с вдигнати ръце);
 • Вибрации, ползване на патерици;
 • Общо инфекциозно заболяване (особено мононуклеоза, варицела, херпес-вирусна, херпес зостер);
 • Преохлаждане на рамото;
 • Нарушен метаболизъм при диабет, подагра.

Заболяването изисква спешна помощ. То се разпознава по:

 • Силна болка, локализирана над или под ключицата, но ирадираща в рамото;
 • Болезнеността градира при натискане в зоната под ключицата и при движение на ръката;
 • Болката е пронизваща, като свредло, но и постоянна;
 • Може да се проявява в рамото и шията;
 • Ръката губи чувствителност от вътрешната страна, побледнява или посинява;
 • Китката отича, появява се мравучкане от вътрешната страна, повече в долната част;
 • Ръката се усеща гореща или студена и боли.

Възпален нерв на рамото се разглежда и ТУК: Общи симптоми, предпазване, терапия и всичко важно при прищипване на нерв.

Други причини
импиджмънт на раменна става, рамо

Не особено известното заболяване импиджмънт представлява пресиране на тъкани между две кости

 • Импиджмънт – притискане на мека тъкан между две кости (главата на раменната и лопатката). Компресията се случва при придвижване на ръката напред, настрани и при вдигане над глава. Първата помощ е налагане на лед. Лекува се с нестероидни противовъзп., а при затягане – с физиотерапия и гимнастика. В краен случай се провежда миниинвазивната операция, наречена остеопластика на акромиона;
 • шийно-раменна плексопатия (заболяване на нервния сплит);
 • миофасциален синдром – отразена в ставата болка от спазъм на мускул;
 • миелопатия – увреждане на гръбначния мозък.

Отразена в рамото болка

от заболели вътр. органи

Стенокардия

Състояние, при което страда в резултат от недостатъчно постъпление на кислород. Болката тук се локализира зад гръдна кост и едновременно – в ляво рамо. Възниква при натоварване от всякакъв характер, било то ходене срещу посоката на вятъра, качване на стълби (движението не е обвързано с лявата ръка). Билката минава при покой. Може да се съпровожда от усещания за прескачане на сърцето.

Инфаркт
болка в ляво рамо, инфаркт, стенокардия, сърдечни болести

Най-опасната причина за болка в рамото

Проявата му е подобна на стенокардията. Но тук главният симптом е общо влошаване на състоянието – на сърдечен ритъм, страх, избиване на лепкава пот, тремор, понякога и загуба на съзнание. Болката е драматична. Внимание! Осигурете незабавно медиц. помощ.

Възпаление на панкреаса

или жлъчен мехур (холецистит)

Болката в рамото и лопатката е много характерна за възпалителния процес при двата органа. Тя е силна и ирадира към горната половина на корема. И при двете се съпровожда с гадене и повишена темп. При панкреаса – + диария, при холецистита – + горчив вкус в устата.

Пневмония

Болезнеността при пневмониите бележи страната на засегнатия дроб. Заедно с това се усеща слабост, недостиг на въздух, кашлица (суха или мокра).

Ревматична полимиалгия

Ревматизмът се появява като усложняване в един специфичен случай: при прекарана ангина или скарлатина, предхождана от увеличение и болезненост в колянна става. Една от проявите на състоянието е болеви синдром в рамото.

Тумори в гръдния кош

Злокачествени образувания с различни локации на гръдната кухина, могат да засегнат (притиснат) нерви и да провокират болка в рамото и/ или между лопатките. Такива патологии са рак в горната част на бял дроб, рак на тимуса (тимом) и други.

При подобен тип провокатори стандартните мерки за обезболяване не дават траен резултат.

Диагностика по място на болкатадиагностика на болка в рамото, диагностика до амплитуда на движение, движение на ръката

 • При вдигане на ръката напред и настрани – тендинит на надбодилковия мускул
 • При въртене на ръката около оста й с прибран лакът напред, в посока палеца – тендинит на подбодилковия мускул
 • При въртене на ръката около оста й с прибран лакът назад, в посока кутре – възпаление на мускул под лопатката
 • Болка в предната част на ръката при движение на рамото към кутрето, при отключване на врата, при вдигане на тежко, при сгъване в лакътната става, при пронизване от лакът към рамо – възпаление на сухожилието на бицепса
 • Болка в ставата при всякакво движение. Усилване при въртене на главата и движене на шията – възпалена капсула на ставата
 • Болка при вдигане на тежести – възпалено сухожилие на делтовидния мускул
 • Болка при отвеждане ръката назад – тенденит или разтежение на сухожилие
 • Болка в рамото при вдигане на ръката вертикално – артрит или артроза на неголяма става м/у лопатка и ключица (със съпътстващо възпаление на мускула край него)
 • Болка в рамото при опит за сресване и при въртене на ръката около оста й напред – разтегнато сухожилие
 • Тъпа, дърпаща болка, проявяваща се при поставяне на ръка зад гърба или когато бъркате в задния джоб – разтегнато или възпалено духожилие на мускула под лопатката
 • Болка в рамото и шията – артрит, остеохондроза, миалгия, плексит, артроза
 • Болка в рамото и ръката – дискова херния, тендинит, бурсит, периартрит на рам. става
 • Болка от лакът до рамо – периартрит, остеохондроза, бурсит, възпаление на хрущяла на лакътна става (лакът на тенисиста), ревматоиден артрит, изкълчване на лакътна става, артрит, артроза на раменна става, подагрозен артрит на раменна става
 • Болка в рамо и гръб – мускулен спазъм вследствие на неудобна поза, еднотипна мускулна работа, преохлаждане, притискане
 • Болка в рамо и ключица – счупване на ключища, прищипване и възпаление на коренцетата на гръбначно-мозъчни нерви, невралгия на раменния сплит, междуребрена невралгия, периартрит
 • Болка в рамото и гърдите – пневмония, плеврит
Защо боли дясно рамо
защо боли дясно рамо, болка в дясно рамо

Най-чести локации на болката отдясно

Болка в рамото на дясната ръка е характерна за бурсит, тендинит на бицепса, травма на ставата, миозит на раменен мускул, калцификация на околоставни тъкани, периартрит на рам. става, дясностранна пневмония, обостряне на жлъчно-кам. болест.

За поражение на дясната раменна става, а не на мускускулните тъкани, говорят следните признаци: болката е постоянна, проявява се в покой, при движение нараства, разлива се. Всички движения са ограничени, очевидно е увеличаване на ставата.

Защо боли ляво рамо

Болка в рамото на лявата ръка е най-сериозният сигнал. Ляво е по-опасна локализация на симптома: болката в ляво рамо е характерна за инфаркт. Дори инфарктът може да няма други симптоми освен внезапен страх и рязко обливане в пот.

Друга вероятна диагноза за болки в лявата ръка и рамото е стенокардията, когато симптомът се съпровожда от физическо натоварване, ходене срещу вятър (особено студен), качване по стълби. Обичайно болката изчезва в покой и се премахва при приема на нитроглицерин.

Сърдечните патологии ирадират и към гърба. Болезнеността там бележи определено съществени заболявания.

Разчитане на вероятните заболявания по характера на болката в гърба сме направили ТУК:

Болки в различните части на гърба: защо боли и какво да правим

Още детайли:

Болка в ляво рамо възниква още при раменен периартрит, калциране на сухожилия, импиджмънт, прищипване на коренчета на гръбначно-мозъчния нерв, травма на раменна става, тумор .

Болка в рамото при вдигане на ръката – вероятно увреждане вътре в ставата. Възможни причини:

 • Болката възниква в момента на вдигане – възпаление на ротаторния маншон;
 • Болката пречи на вдигането на ръката – капсулит;
 • Болката нараства при вдигане на ръката – периартрит, шипове, калцификация, импиджмънт;
 • При вдигане на ръка с тежест – артроза, травма на рамото, възпалено сухожилие;
 • При вдигане напред, встрани, назад – тендинит или разтягане на сухожилие;
 • При вдигане вертикално – артрит, артроза.

Болки в рамото и изтръпване на ръцете – гръбначни патологии, увреждане на нерв. Подробно за изтръпването сме описали ТУК:

Изтръпване на ръцете: всички причини и заболявания. Първа помощ и терапия

Болка с обездвижване на ръката: периартрит, дискова херния, тумор в гръден кош, бурсит, изкълчване на рамо.

Болки в рамото нощем – тендинит, периартрит.

Болка в рамо, плешка, ключица и гърба – изисква диференциална диагностика. Вероятни причини са патологии на гръбнака, увреждане на нерв или артрит, но не е изключено ирадиране на болка от рак на бял дроб, инфаркт, диабет.

Болки в рамото и врата – остеохондроза, дискова херния, травма, артрит.

Подутина между шията и рамото
оток на рамото, оток между рамо и шия

Локацията и вида на отока са силно информативни за същността на патологичния процес

Причините за такова образувание са доста различни – инфекция, киста, увеличен лимфен възел, доброкачествен и дори метастази на злокачествен тумор. В разглежданата от нас област вероятността е травма или увреждане на шийния отдел на гръбнака и/ или околните меки тъкани.

Обичайно е вследствие на удар да се формира оток. При травми в разглежданата зона възможно е да пострадат трахеята, различни мускулни групи, шийни прешлени.

Диагностика при болки в рамото

При толкова широк спектър от възможни патологии, които се изразяват с една уж проста болка в рамото, диагностиката е задължително условие за правилното лечение.

Специалисти и изследвания

Консултациите започват от кабинета на терапевт или общопрактикуващ, където ще бъдат изключени опасните за живота патологии като инфаркт, остър холецистит, пневмония, остър панкреатит, стенокардия. Назначават се изследвания като електрокардиограма, кръвна картина, рентген на бял дроб и други, според показанията.

Ако дотук не се установи причината, следват две възможности:

 1. При оформена хипотеза за вътрешна болест, терапевтът ще ви отправи към хирург, гастроентеролог, ревматолог, кардиолог;
 2. При симптоматика, насочваща към проблеми с опорно-двигателни апарат, вие ще бъдете насочени към ортопед. Той ще тества движението на ръката по всички направления и ще назначи потребните изследвания:
 • Рентген на раменна става – за евентуални проблеми с костите (счупване, изкълчване);
 • Рентген на шиен и/ или гръден отдел на гръбнак – за изменения в структурата му;
 • Компютърна томография на ставата или гръбнака – ако рентгенът не е дал изчерпателна информация;
 • Ултразвук на ставата – за евентуални увреждания на меките тъкани (възпаление на мускули, разтягане или скъсване на връзки и сухожилия, наличие на възпалителна течност в ставата).

Когато бъдат изключени изменения на опорно-двигателн. апарат, следващата стъпка е невролог. Той ще тества чувствителността, рефлексите и болезнеността, търсейки неврологични причини. При необходимост ще назначи:

 • КТ на гръбначен стълб;
 • Изследване на нервната, електромиография;
 • Ултразвукова доплерография на големите съдове на главата, шията и горни крайници.

Първа помощ

Какво да правим преди да отидем на лекар

Ако болевият синдром е свързан с движение:

 1. Може да обезболим, но само с локални препарати – мехлем, крем или гел. Подходящи са Диклофенак, Волтарен, Алгезал, Deep Relief, Диклак, Фелоран, Финалгон и др. подобни. Те се прилагат в раменна зона (става и околни тъкани).
 2. Внимание! Непосредствено преди прегледа не купирайте болката. Това ще затрудни специалиста в откриване на причината.
 3. Може да имобилизираме (обездвижим) ръката. Сгънете я в лакътната става и я прилепете към торса.първа помощ, обездвижване на рамо

Ако вече са отхвърлени животозастрашаващите патологии, в очакване на консултацията с ортопед или невролог може да вземете общи обезболяващи като аналгин, ибупрофен, диклофенак на таблетки и др.

Ако болевият синдром се е появил след травма или тренировка, освен имобилизацията и обезболяващите таблетки, допълнете с:

 1. В първите часове наложете лед (но не директно, а увит в плат) върху болезнената става – по 15-20 мин. на всеки 3 часа;
 2. От второто денонощие слагайте сухо топло (може нагряване със синя лампа, електрическа възглавница) – по 20 мин. на всеки 8 часа.

Внимание! Преди консултацията с терапевт е противопоказано приложението на каквито и да било нар. средства, масаж на рамото и лечебна гимнастика. Те се решават, след като се засече източникът на болезнеността.

Лечение на болки в рамо

Лечението на вътрешните болести, сред чиито симптоми е болеви синдром в рамото, като инфаркт, стенокардия, пневмония, онкологични патологии и др. тук няма да разглеждаме. Тези страдания са достатъчно тежки. Консултирайте се, без да пробвате домашна самопомощ.

Ще разгледаме терапията при опорно-двигателните и неврологични болести.

Стандартен подход

към лечението на болевия синдром в рамото

Терапията се състои от:

 1. Етиотропна терапия, насочена към отстраняване на причината за болката;
 2. Патогенетично лечение, което спира прогресирането на симптомите;
 3. Симптоматично лечение, което ликвидира признаците – болка, оток и др.;
 4. Възстановителна терапия за възвръщане на нарушените функции на рамото и амплитудата на неговото движение + профилактика на евентуални рецидиви.

Всяка терапевтична схема трябва да включва и четирите принципа и тогава тя ще постигне бързо изцеляване на болевите усещания, без възвръщането им впоследствие.

Всички прилагани методи може да бъдат разделени на 2 големи групи: консервативни и хирургични. В преимуществена част от случаите консерват. методи са напълно достатъчни за приключване с проблема. Но има и такива, при които операцията е неизбежна.

Медикаментозна терапия

(лекарства – хапчета, мазила, инжекции)

На всички пациенти с болки в рамото се дават

НПВС

(Нестероидни противовъзпалителни средства)лечение на болки в рамото, раменна става

Те позволяват бързо и ефикасно да се отстрани болевия синдром. Имат две точни приложения:

 1. Симптоматично: отстраняват болката, отока, почервеняването
 2. Патогенетично: намаляват възпалението (основният механизъм за развитие на болката).

НПВС се отличават със силен противовъзпалителен и обезболяващ ефект, а също така носят сериозен риск от развиването на странични реакции.

Най-ефикасни са лекарствата от I поколение – диклофенак, ибупрофен, индометацин, но при тях и количеството нежелани реакции е най-голямо.

Препаратите от следващите поколения (селективни и високоселективни СОХ-2 инхибитори като нимезулид, мелоксикам, ксефокам) имат по-малка противовъзпалителна ефикасност, но са много по-безопасни за пациента.

Препаратите от I поколение се използват основно при остър болеви синдром, когато е необходимо бързо прекратяване на страданието. Продължителността на приложение не трябва да превишава 14 дни.

Лекарствата от II и III поколение са подходящи за по-дълга употреба, при хронифициране на болезнеността, когато пациентът се нуждае от ежедневно обезболяване.

Нестероидните противовъзпалителни съществуват във всички лекарствени форми: разтвори за мускулни и венозни инжекции, капсули и таблетки, маз, гел, крем, пластири за локално приложение. Върху патологичното огнище се въздейства едновременно от няколко страни, което само повишава ефективността на обезболяващото действие.

Важно! Някои от медикаментите в групата на НПВС се продават без рецепта, но самостоятелното им назначаване и определяне на дозата е опасно! Всички препарати имат някакви противопоказания и съпътстващи нежелани ефекти. Единствено мазилата могат да бъдат прилагани по собствено усмотрение.

Диклофенак

Той е познат и предпочитан препарат при остра, неочаквано появила се болка, обичайно с възпалителен произход. Изписва се при ставни и гръбначни възпаления, артрити, ревматизъм, подагра и др.

Като лекарство от първо поколение, диклофенак дава изразени странични реакции особено при възрастни пациенти. Основно вреди на стомашната лигавица.

Форми

 • Таблетки 25 и 50 мг на Стада
 • Таблетки 50 мг на Чайкафарма
 • Капсули Дуо 75 мг на чешката PharmaSwiss
 • Гел 1% на Ветпром

Всички детайли по употребата на лекарството + дозировки сме дали ТУК:

Диклофенак – мощното средство срещу болка и възпаления

Диклофенак е наименование на активно в-во, един от генеричните представители на нестероидните противовъзпалителни. Тази активна съставка стои в основата на редица лекарствени препарати с различни наименования, като точното Диклофенак е само едно от тях.

Диклофенак като активна съставка се съдържа още във Волтарен, Диклак, Диклорапид, Наклофен, Алмирал, Геровит. Всички те на практика имат идентично съдържание.

Разликата се състои в количеството активно в-во, сложено в единица, както и има някои разлики във формите. Количеството при таблетките и капсулите варира от 25 мг (Волтарен табл.), през 50 мг (табл. Наклофен, Волтарен, Алмирал), 75 мг (Диклорапид капс, Диклак ретард табл., Наклофен дуо капс.) до 100-милиграмови с удължено освобождаване (Наклофен R, Волтарен Ретард).

Диклофенак за мазане – гел-форми с марката Фелоран, Волтарен, Диклак, Наклофен, Алмирал.

Тук освен таблетки, капсули и гел, се произвеждат още две форми:

 1. Ампули по 75 мг за инжектиране (по-бързо действие);
 2. Супозитории по 50 и 75 мг (ректални свещички). Тази форма е разработена, за да се „заобиколи“ стомахът и така да се елиминира главният негативен ефект от лекарството – увреждането на стомашната лигавица.
Ибупрофенлекарства за болки в рамото, болкоуспокояващи, противовъзпалителни лекарства

Подобно на диклофенак, и при ибупрофен има ред лекарства, които носят наименованието на активното в-во, и други със собствено търговско наименование. Всички те са обединени от една и съща съставка и са в групата на нестероидното противовъзпалително от първа генерация – ибупрофен.

Наименованията тук са изключително много – Блокмакс, Бруфен, Долорен, Ибудолор, Ибулек, Ибупром, Ибупрофен, Ибурапид, Кафетин, Миг, Нурофен, Панактив, Сиафен, Флексистад.

Лекарствените форми при ибупрофен са още повече на брой – има сироп и суспензия (заради използването му при простуди и срещу температура при деца), както и специално насочени към грипа продукти.

Принципно Ибупрофен е от най-слабите противовъзпалителни, сочени като безопасни за самолечение без лекарство предписание. Подходящ е при неясен произход на болката в рамото.

Кетопрофен

(капсули, гел)

Противовъзпалителният ефект настъпва в края на първата седмица от приема. Препаратът притежава еднакво изразен противовъзпалителен, аналгетичен и температуропонижаващ ефект.

При ставни заболявания отслабва болката в ставата в покой и при движение, намалява утренната скованост и подпухването на ставите, способства увеличаването на обема на движенията.

При вътрешен прием се всмуква бързо и достатъчно пълно (биодостъпност ок. 90%). Терапевтичната концентрация в синовиалната течност се запазва 18 – 20 часа.

При кожна апликация (локално под формата на маз, гел) кетопрофен поддържа достатъчна концентрация във възпал. тъкани (в пределите на терапевтичното ниво). Добре прониква в съединителната тъкан.

Ползва се при изменения на опорно-двигат. с-ма с възпалителен и дегенеративен генезис. Пр. ревматоиден артрит, спондилоартрит, спондилит, подагрозен артрит, псевдоподагра, остеоартроза, тендовагинит, бурсит, капсулит.

Купира болеви синдром с различен гинезис, вкл. миалгия, радикулит, разтежение на мускули, неврологични болки, от травми и т.н. Подходящ за симптоматично лечение на остър болеви синдром при възпалителни заболявания на костно-мускулната с-ма.

Локалното приложение е показано при опорно-двигат. изменения с възпалителен характер  (остри и хронифицирали). Пр. ревматоиден артрит, спондилоартрит, артрози, остеохондроза. Други случаи – спортни и битови травми на стави, сухожилие, връзки и мускули, в т.ч. артрит, периартрит, тендинит, тендосиновит, бурсит, мускулни травми, скъсвания, разтежения, изкълчвания и др.

 • Под наименованието Кетопрофен се предлагат гел и таблетки;
 • С активното в-во кетопрофен се предлагат Фастум гел;
 • Таблетки, капсули – Кетонал, Профенид, Би-профенид;
 • Ампули, флакони за интравенозно/ интрамускулно приложение – Кетонал, Профенид;
 • Супозитории – Профенид.
Дексофен

(таблетки, ампули, саше)

Новият стереоселективен изомер на кетопрофена декскетопрофен в последните 2 години получи широко разпространение като аналгетично средство за купиране на остър болеви синдром с различна патология, особено в ревматологията.

Декскетопрофен трометамол има два механизма на действие:

 • Централен – блокира болевия импулс;
 • Периферен – потиска раздразването на нервните окончания.

Достойнства на препарата: прониква през хемато-енцефаличната бариера, въздейства на задните стълбове на гръбначн. мозък, има пряко и бързо действие върху трансмисията на болката.

Прилага се за умерена болка в мускулно-скелетн. с-ма с максимално дневно к-во 75 мг. Не е предназначен за продължително приложение, а основно за острия симптоматичен период.

Подробности за сравнително новото лекарство сме дали ТУК:

Дексофен – мощно средство срещу всяка болка

Други нестероидни
 • Пироксикам – изписва се при липса на ефект от други НСПВС. Има много противопоказания и ограничения. Продава се на капсули, таблетки, гел, супозитории.
 • Индометацин – таблетки, унгвент, свещички. Показан за цялата палитра от заболявания, които разглеждаме.
 • Мелоксикам – Мелбек, Мелокс, Мовалис, Тросикам;
 • Нимезулид – Евр. агенция по лекарствата го ограничи за ползване в рамките на краткотрайна остра болка.

Препарати за

Вътреставни инжекции

Кортикостероидни хормони

В случаите, когато болевият симптом не се парира с помощта на НПВС, се прибягва към глюкокортикостероидните противовъзпалителни средства.

Такива медикаменти обичайно не се назначават системно при болки в ставите, ако са предизвикани от ревматологични заболявания, а се прилагат локално, във вид на инжекции в областта на ставата.

Кортикостероидите имат мощно противовъзпалително и обезболяващо действие. Често е достатъчно само 1 инжектиране. При особено утежнени състояния се прибягва към поставянето на 2-3 инжекции. След тях болката изчезва при 80-90% от пациентите.

Сред кортикостероидните хормони активната съставка с най-широко ползване е бетаметазон (Betamethasone): Целестон, Кеналог, Флостерон, Дипрофос.

Хидрокортизон е друг широко ползван кортикостероид, но приоритетно под формата на крем за намазване.

Кортикостероидите се ценят заради бързото и ефективно потискане на болката, особено в крупни  стави като раменната. Прилагат се при артрози, но с уговорката, че не лекуват. Тези препарати не оказват никакво влияние върху ставата – не подобряват състоянието на ставната тъкан, не възстановяват кръвообращението. В тази връзка вътреставното приложение се извършва в комплекс с вит. В1 и В6.

Дипрофос

Глюкокортикостероид за облекчаване на възпалявания. Прилага се с цел редуциране на отоци, зачервяване, при проблеми с мускулно-скелетн. система (бурсит, патологии на кости и дълбоки тъкани и др.)

Най-типични нежел. р-ции са от алергично естестество – вкл. шок. Лекарството представяме детайлно ТУК:

Дипрофос (diprofos) – какво трябва да знаем преди употребата му

При особено тежки случаи глюкокортикостероидите се съчетават с местни анестетици. Такива ставни блокади прекратяват дори високоинтензивна болка. В качеството на анестетик основно се ползват новокаин и лидокаин.

Новокаинова блокада

Приоритетно се прилага при артроза на раменна става. Представлява специално лечение, при което инжекционно, мускулно се въвежда новокаин с определена честота и периодичност – в зоната на възпаляването.

вътреставни инжекции при болки в рамото, новокаинова блокада

Начин на инжектиране в ставата

Новокаинът премахва болевия синдром за дълго. Процедурите се повтарят 1 – 3 пъти в месеца и се съчетават със задължителна витаминотерапия (гр. В, особено В1 и 6). Между процедурите може да се ползват други методи на лечение, насочени към отстраняване на причината на болестта.

Блокадите с местни анестетици позволяват да се предотвратят ред усложнения – напр. ограничаване на амплитудата на движение в раменна става заради болката. Това с времето води до атрофия на определени групи мускули, поради която ръката остава ограничена и не може да се движи в пълен обем дори след отстраняване на болката.

Хиалуронова киселина

Сравнително ново средство в арсенала на лекарите – това е смазка, течност, която облекчава приплъзването на разрушения хрущял и се явява стопроцентов заместител на синовиална течност. Инжектира се вътре в уязвимата става на рамото.

Лечението е ефикасно, но скъпо. Поставят се от 3 до 5 инжекции.

Хондропротектори

Тези лечебни вътреставни препарати подпомагат възстановяването и заздравяването на ставата. Често се ползват при непълноценно хранене на ставата (при дефицит на вит. В1 и В6) или при травмиране на раменна става.

Целесъобразно е да се прилагат вътреставни инжекции при артроза на раменна става само след премахване на възпалението.

Вътреставното инжектиране на хондропротектори оказва по-бързо действие в сравнение с пероралния прием. Резултат се достига още при първа инжекция – рамото започва да боли по-слабо.

Глюкозамин

(инжекции, капсули, крем)

Той е един от структурните елементи за изграждане на хрущялите и синовиалните течности. Внася се в организма под инжекционна или перорална форма, дори под формата на крем за локално нанасяне. Спада към протекторите, които в доста аптечни продукти се комбинират с хондроитин, хиалуронова к –на, колаген.

Описаните дотук препарати за вътреставно инжектиране не минават безследно. След лечението с тях е необходимо да бъде възстановен балансът на някои вит. (В1-6-12, А, С и т.н.). За целта ползвайте комплексите Невробекс (В1, В6, В12), Триовит (А, С, Е + селен) или непосредствено въвеждане на витамини подкожно или венозно.

Други консервативни методи

Медикаментозното лечение задължително се допълва от други консервативни методики, които се явяват основа на терапията и профилактика на бъдещи рецидиви на болевия синдром.

Имобилизация на ставата

Ограничаването на нежелателните движения се постига чрез режим на легло и налагането на еластични превръзки и ортопедични изделия. В случай на необходимост от твърда фиксация (пр. след травма, операция) лекарят може да приложи и гипсова превръзка.

Физиотерапия
физиотерапия на рамо, физиотерапия на раменна става, лазер, магнитна терапия, иглотерапия, мануална терапия

Почти всички физиотерапевтични методи помагат при болеви синдром на рамото

Такива процедури се назначават след стихване на острия болеви сидром. Програмата за терапия зависи от основното заболяване.

 • Физиотерапия – предпочитани методи са ултравиолетова, магнитна, ударно-вълнова, лазерна терапии, електро- и фонофореза и др.;
 • Лазерна и електро терапия – осъществява въздействие върху причината, стимулира нервните връзки през кожа. Болевият синдром отслабва или изцяло преминавана заради обработването на нервните влакна. Поразените тъкани се възстановяват и болевия синдром се облекчава;
 • Ултразвук – стимулира тъканите около увредената става. Прилага се след утихване на възпалителните процеси;
 • Магнитотерапия – друг метод за стимулиране и съответно – ускоряване на възстановяването;
 • Мануална терапия – възвръща подвижността на ставата, подобрява храненето й и по този начин оптимизира нейната функционалност;
 • Сеанси при остеопат – той е специалист по мускули и скелетната структура на тялото. По оригинален метод подобрява работата на всички с-ми и тъкани. Чрез техники, наподобяващи опипване, натискане и изтеглянте, тези специалисти всъщност обработват мускули, връзки, стави, подобрявайки кръво и лимфотока, както и нервната проводимост. Остеопатията не само облекчава болката, но и отива по-нататък – към излекуване на причината за нея и превенция на понататъшната й поява.

Важно условие за успешно лечение е процедурите да се правят редовно и да се премине пълен курс, дори и междувременно болката да изчезне.

Лечебна физкултура и масаж

Това е неотменна част от общия лечебен процес. ЛФК укрепва мускулите на раменния пояс, повишава степента на подвижност в рамото, възобновява цялата необходима амплитуда на движение на горен крайник.

Комплексът се съставя от специалист, който и контролира правилното изпълнение. Тук включваме линкове към две видеа със стандартни упражнения, но внимавайте при прилагането им. Ако болезнеността градира, непременно прекъснете.

Интересни процедури са криотерапията и масажът с лед, които са споменати ТУК: Болезненост в рамото: как да я лекуваме?

Още упражнения за рамо – в края на материала.

Лечебен масаж

Използва се за подобряване на местното кръвообращение в тъканите на ставата, увеличаване на еластичността на мускулите в областта.

Алтернативни методи

Тук се числят апи- (пчели), хирудо-(пиявици), иглотерапията. Преди да използвате, консултирайте се за целесъобразността спрямо конкретния индивидуален случай и вашите лични противопоказания.

Хомеопатия
 • Arnica – за острия стадий на възпаление, при разтежения, изкълчване, пренапрежение;
 • Arsenicum album – при пареща болка;
 • Бриония – при остра болка и зачервена, подпухнала, гореща става;
 • Conium – при тежък, уморен крайник с изтръпнали пръсти. При мускулна слабост и отекли китки;
 • Ferrum – при болка в ляво рамо, усилваща се в покой и намаляваща при движение, при ревматични поражения на раменния пояс;
 • Iris – при болка в дясно рамо;
 • Ledum – при пулсиране на дясното рамо, тежест, усилваща се при движение. При хрущене в ставата, влошаване при топло и подобряване при студ;
 • Lycopodium – при раздираща болка в рамокто и лакъта;
 • Magnesia carbonica – болка от дясна страна, като при изкълчване, ирадираща към китката. Ревматизъм на дясно рамо. При влошаване при ходене и движане на ръката, подобряване от топло;
 • Nux moschata – болка в дясно рамо, усилваща се при движение;
 • Rododendron – при оток на ставата и болка, усилваща се в покой;
 • Sanguinaria – болка в дясна става и във врата, ирадираща към китката;
 • Silicea – болка отдясно и паралитична слабост на рамото. Подобрение при топло и влошаване нощем.

Хирургично лечение

Назначава се, щом консерв. способи не са донесли желания резултат и болестта продължава да прогресира.

гимнастика за раздвижване на рамо, раменна става

Гимнастика за раздвижване на раменна става

Домашно и народно лечение

билки

Те помагат сами по себе си, и в комбинация с медикаментозното лечение и физиотерапията.

Първо, дайте почивка на рамото

Често причината за болезненост в рамото е просто пренапрежение, провокирано от вдигане на тежко или прекалено често окачване на пълни чанти на рамо. Постарайте се да освободите рамото от тежести за няколко дни. Сменете вида дейност, а ако не е възможно – вземете кратка почивка.

Прекаленото лежане в леглото обаче не е удачен избор при мускулно-костни увреждания. За стимулиране на кръвообращението и по-бързо заздравяване е необходимо някакво движение. Почивката е добра, но нека не бъде „пълна“.

Второ, вижте къде спите

Болеви синдром в раменен пояс понякога се способства от прекалено мек матрак или дебела възглавница. За да се намали болката, поспете няколко нощи на твърдо и на гръб.

Трето, компреси

Наложете на рамото комплес лед. Той е ефикасен в лечението на почти всички остри увреди и травми, включително при разтягания и изкълчване на рамото. Леденият компрес ще двие кръвоносните съдове, ще ограничи притока на кръв и ще намали чувствителността на нервните окончания.

За понижаване на отока и болката лечението със студ е показано за тъканите на рамото, в които се усеща дискомфорт.

Слагайте лед за 15 мин, а когато болката и отичането намалеят, редуцирайте честотата на компресите.

Ледените компреси се закрепят с помощта на бинт или еластична превръзка. За да предотвратите измръзване на кожата, завивайте леда в кърпа или ползвайте компреси с гел.

Топъл компрес

Той се комбинира с противовъзпалителни мехлеми като Диклофенак, Фастум, Финалгон и др. Принципът е сухо топло. Използвайте електрическа възглавница напр. Топлият компрес не винаги е показан и не за всички патологии (за разлика от ледения). Консултирайте се.

гимнастика за раздвижване на рамо, раменна става

Гимнастика за раздвижване на раменна става, II част

Дом. компреси, мехлеми, масла
 • С хума – разредете с вода и намажете между 2 слоя тъкан. Дебелината на хумата нека бъде 3 см. Положете върху рамото за час. Необходими са 10-12 ежедневни процедури;
 • С бишофит (магнезиево олио/ гел) – налейте в купичка разтворен бишофит или магнезиево олио/ гел. Загрейте рамото, то трябва да е топло, но не горещо. Положете върху него торбичка с топла сол или загрейте със синя лампа. След това положете компрес с магнезиевото олио. Курсът е 12 – 14 дни;
 • С мед – взевете по 30 мл мед и растит. масло + 15 г суха горчица. Смесете, нагрейте (да не е гореща), размажете на ленена тъкан и приложете към рамото за 20 мин. Курс – 10 дни;
 • Мехлем с мас – вземете 100 г мас, разтопете и добавете червен пипер и жълт кантарион. Втривайте в рамото всяка вечер;
 • Мехлем с мас и сол – разтопете мас и смесете със сол. Втривайте при нощни болки;
 • Противовъзпалителни билки – лайка, жълт кантарион, пелин, маточина и други лебечни растения приемайте на час;
 • Лавандулово, камфорово, ментолово масло – втривайте леко затоплено масло, с масажни движения. Или съчетайте с лечебния масаж. Маслата отпускат мускулатурата, релаксират, купират болката.
Вана с английска сол

Терапевтичната полза от нея се проявява при:

 • умора, пренапрежение и травми на мускулатурата;
 • При разтягане на връзки и сухожилия;
 • Има противовъзпалит. свойство;
 • Успокоява при болка, травма, натъртване;
 • Разпуска крампи и спазми;
 • Успокоява възпаление вътре в ставата;
 • Лекува навяхвания, намалява посиняването;
 • Подобрява кръвообращението и регенерирането на тъканите.

Всички ползи от магнезиевия сулфат сме описали ТУК:

Английска сол: за отслабване, пречистване и лечение. Точните дози

Пчелна отрова, змийска отрова,
екстракт лют червен пипер

Те се водят стимулиращи препарати с местно действие. Напоследък предизвикват сериозен интерен, защото са ефикасни, но нямат характерните за хормоналните и нехормоналните противовъзпалителни нежелани ефекти.

Използват се при дегенеративно-дистофични процеси. Активните в-ва предизвикват разширяване на съдовете в областта на приложение, подобряват структурата на ставата и околоставните тъкани, което води до снижаване на болевия синдром.

Отровите пресират възпалителн. реакции и значимо подобряват състоянието при подагрозен и ревматоиден артрит. Те стимулират нервната с-ма и най-важното – обеззаразяват, предотвратявайки възникването на вторични инфекции.

Още народни рецепти са изредени ТУК: Десет знаменити билки за болно рамо и още топ-средства от народната медицина. 

Видео-анатомия на рамо

Още гимнастика

За още информация: На английски: Shoulder pain. На немски: Schulterschmerzen. На испански: Dolor de hombro. На гръцки: Πόνος στον ώμο. На турски: Omuz Ağrısı. На руски: Боль в плече.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Болки в рамото: Защо боли и какво да правим? Хапчета, инжекции лечение. Лява и дясна ръка

 1. Материалът е чудесен! Аз съм рехабилитатор и от години терапевтирам проблемни рамена. Чел съм безброй статии по темата, но тази определено е една от най-добре систематизираните, без да е излишно обстоятелствена като в същото време е изчерпателна.

 2. Имам проблеми с дясната ръка и рамото. Намерих много симптоми, описани в статията, които съответстват на моите болки и ограничени движения. Толкова добре е написана статията, така е систематизиран материала, че почти успях, без да съм лекар, но с дългогодишни проблеми с опорно-двигателния апарат, че успях почти да си поставя диагноза…

 3. Не ми е чуждо писането на статии (в друга област), но този материал е отличен. Всеки може да го прочете, за да може да помогне на специалиста-лекар да направи точната диагноза. Частта „лечение“, според мен, е само за младите лекари и в това отношение е много полезна. Не зная автора, но браво. Браво и на „Здраве“ ORG.

 4. Статията е чудесна ! Наистина всичко е описано като заболявания и симптоми, както и лечения. Благодаря за информацията, която много ми помогна.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.