Мнения за Тамифлу. Сироп и др. Цена, заместители: Авирон, Ремантадин…

Доволни ли сте от Тамифлу? Или Авирон Рапид е по-добър? Цена и мнения. Ремантадин или Тамифлу? Сироп, прахчета, таблетки. Заместители: Изопринозин, Реленца

Съвременната медицина добре се справя с бактериите, но вирусите я затрудняват. В много случаи тя лекува само симптомите, без да достигне причинителя. Създаването на добри противовирусни лекарства се оказа голямо предизвикателство. Тъй като вирусът живее в клетката на човека, дълго се вярваше, че няма начин да бъде убит, без да се нанесе съществена вреда на организма.

Днес има противовирусни препарати, които атакуват вируса в различни негови етапи от живота. Някои му  пречат да се „хване“ за клетката и да проникне в нея, други спират на размножаването, трети пречат на зрели вирусни частици да излизат от клетката и да се репликират. Действието на всички тези лекарства в терапевтична доза е пагубно за вируса и безопасно за човека.

Противовирусни лекарства
Разновидности Същност и качества
с пряко противовирусно действие имат строго определена точка на приложение, потискат определени типове вируси на разни етапи от развитието им
интерферони изработват се от имунните клетки в отговор на влизането на вирус. Потискат активността му чрез изменения вътре в клетката
индуктори на интерферона стимулират синтеза на собствени защитни противовирусни вещества
имунотропни препарати действат върху различни звена от имунната защита, използват се в комплекс с противовирусните

Имунотропните лекарства ще разгледаме по-долу като алтернатива на преките противовирусни средства. Тамифлу е представител на препаратите с пряко действие. Той се цели право в агресора.

Мнения за Тамифлу сироп и др. видове

Тамифлу предизвиква колебливи отзиви сред потребителите. Те не са сигурни за отношението си към типа препарати. Усеща се безпокойство спрямо противовирусни лекарства. Някои ги имат за слаби и недействащи, а други се боят от тях. Широка практика е да се самопредписват антибиотици, но малцина си го позволяват с противовирусните.

По-запознатите с препарата отбелязват, че Тамифлу работи само срещу грип и е безсмислено да се взема напосоки. Ако се прилага при ковид, да е в ранните етапи, докато е обхванат горния дихателен път.

Във форумите с научна тематика се обсъжда, че Тамифлу и Реценца са най-успешните антивирусни средства у нас и наистина работят добре срещу множество щамове, като резистентните са малко.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Тамифлу сироп и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Доволни ли сте от Тамифлу? Пробвали ли сте Авирон, Ремантадин, Изопринозин или Реленца? Помогнаха ли ви?

Лечение с Тамифлу сироп и др.

Особеност на Тамифлу е строгото изискване за начало на прилагането му. Стартът трябва да е не по-късно от 2 денонощия от момента на поява на симптомите. Дали ще се вземат капсули, разтворен прах или сироп, е без значение. Формите са създадени за удобство на дозирането и прилагането. Ключови са началото и дозировката.

tamiflu-01

Озелтамивир е в тези две форми – капсула и разтвор

Как се пие? Дозировка, прием

Общо указание е провеждането на 5-дневно лечение, при което лекарството се приема по 2 пъти.

 • За пациенти над 12 г: по 75 мг еднократна доза;
 • За пациенти до 12 г.: същата доза, стига да са с тегло над 40 кг;
 • За тегло под 40 кг: капсули не се употребяват. Дава се разтвор, който позволява дозиране под 75 мг. Теглото се причислява към някоя от три групи, за всяка от които е предназначена доза от 30 мг, 45 мг или 60 мг от лекарството.

Увеличаването на дозата над 150 мг за 24 ч. (2 Х 75 мг), както е указано, не води до усилване на ефекта.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
 • За възраст под 1 г.: има общи фармацевтични указания за лечебна доза за бебета, което е определена на 2 до 3 мг на всеки килограм от теглото, давани на 12 часа или двукратно всеки ден. Тази доза е ефективна, но безопасността не е докрай изучена.

Постконтактна профилактика на грипа

 • След тесен контакт с болен от грип се приема 75 мг Тамифлу веднъж дневно в разстояние на 10 дни. Приемът започва не по-късно от 2 денонощия след момента на контакта;
 • За профилактика по време на епидемия 1 Х 75 мг в разстояние на 6 седмици.
tamiflu-03

Това са трите серотипа на грипния причинител, Тамифлу е ефикасен спрямо първите два

Конкретни въздействия

 • Против грип, действие. Препаратът е създаден за лечението на грип. Но внимание, грипът често се бърка с други вирусни причинители, причинители на идентични симптоми. Тамифлу пречи на вирусът да се разпространява в тялото. Схемата по-горе е типична за лечение на грип;
 • Профилактично. Кога се пие? Показание за Тамифлу е и профилактика на грипа. Обосновано е да се приема в рисковите групи, податливи на заразяване при епидемична обстановка – членове на големи производствени колективи, на воински части, детски заведения и др. Предпазва от заразяване пациенти с други заболявания, които са отслабили защитните им сили;
 • При настинка. Проведени изследвания показват, че Тамифлу е безвреден, добре се понася и е ефективен в лечението на ОВИ и ОРВИ – т. нар. простуди и настинки, причинени от респираторни вируси. Но действието му върху тях не е сигурно и гарантирано;
 • Тамифлу за деца и за бебе? Препаратът се ползва за лечение от 1 г. и за профилактика в случаи на несъответствие на циркулиращия щам и направената ваксина, в периоди на епидемии и за сезонна профилактика на посещаващи детски заведения. Тамифлу има схема и за приложение върху бебета до 1 г. Категорична е забраната единствено за възрастта под 1 месец и за недоносени деца;
 • Сваля ли температура? Препаратът не влияе директно върху терморегулацията на тялото и няма бърз ефект за понижаване на температурата. Влиянието се основава на противовирусната му активност – отслабвайки действието на вируса се лекуват и симптомите, възникнали спрямо него;
 • При варицела. Варицелата е остра инфекция, вирусно провокирана, поразяваща кожата и НС. Тя има сходна на вирусната симптоматика, затова някои специалисти изписват Тамифлу за овладяване на реакциите. Не е показание за лечение;
 • При вируси, вкл. и коронавирус Омикрон. За профилактика и лечение на коронавирусна инфекция мнозина специалисти изписват Тамифлу. Това е ефективен препарат спрямо вируса, но не подкрепя имунитета като други предписвани средства. Показан е след контакт с болен човек, помага да се отстранят вирусните агенти от горния отдел на дихателния път. Намалява риска от минаване на инфекцията в бронхите и алвеолите. При заразяване потиска вирусната клетка.

Видове Тамифлу, цена и откъде?

Тамифлу се продава в големите вериги като Софармаси, Ремедиум и Марешки. Закупува се срещу рецепта, като често фармацевтите са категорични в това изискване и не правят отстъпки. Достъпен е само във физически аптеки, за да може да се представи рецептата.

Препаратът може и да не е наличен в по-малките аптечни обекти и в малки населени места, защото няма масово приложение.

 • Тамифлу сироп (прах за суспензия) 60 мл. 6 мг/мл. Продава се в шишенце, напълнено с прах. Преди започване на лечението се налива преварена вода и се получава течно лекарство – някои го наричат сироп, но по-точното име е перорален разтвор. Тази форма е лесна за дозирането при малки пациенти. Цената на флакона е максимално 25.46 лв;
 • Тамифлу 75 (10 капсули). Това е стандартната доза. Кутията е с 10 бройки, които напълно покриват курса от 5 дни. Цената е максимално 35.32 лв. В Марешки се продава за 32.27 лв.
 • Тамифлу 45 таблетки (капсули). Дозировката е удобна за деца и за профилактични нужди. Кутията е с 10 броя и струва максимално 30.56 лв;
 • Тамифлу 30 е най-малката концентрация. Капсулата не се дели, не се разтваря. Удобна е за деца, които умеят да преглъщат. Цената е максимум 19.20 лв.

Заместители на Тамифлу. Аналог

Преки аналози на Тамифлу са други лекарства с озелтамивир:

 1. Оселтамивир АБР. Ново лекарство на твърди капсули, безопасно за всички възрасти, включително новородени, ако са доносени. Продава се само по 75 мг. Схемата е като при Тамифлу – стандартно лечение 5 дни, двойно по-дълго – при ослабен имунитет. Цена за 10 табл. – 19.75 лв;
 2. Ебилфумин на Актавис е в пълната гама от дозировки, като пълен аналог на Тамифлу – 30, 45 и 75 мг. За сравнение 75-милиграмовите капсули са на цена от 20.36 лв.

Заместители на Тамифлу са други противовирусни средства и второ, имунотропните препарати. Мнозина предпочитат именно лекарства за имунитета. Ще ги разгледаме накратко.

Имунната система защитава тялото от биологични агенти, които причиняват инфекции. Тя е бариера за вредни химикали и за физически повреди. Работи благодарение на клетки и органи, чиято задача е да разпознаят антигена и да го премахнат.

tamiflu-02

Тамифлу прави живота на вируса невъзможен

Много болестни състояния се решават от корен с приема на препарати за имунната система. Подкрепяйки нея, тя получава сила да се справи с негатива. За тази цел са създадени т. нар. имунотропни препарати, разновидностите вижте в таблицата.

Имунотропни лекарства
Разновидности Същност и качества
имуностимулатори усилват при слабо ниво на защита
имуномодулатори усилват, но и понижават отделни показатели, за да въведат всички в норма
имуносупресори потискат реакцията, когато пречи на целите (трансплантации, автоимунни патологии и др.)
имунизация стимулиране създаването на конкретни антитела
заместителна терапия внасяне на готови конкретни антитела

Ще сравним конкретни представители на имунотропните препарати с Тамифлу, защото често пациентите са изправени пред подобен избор.

Авирон или Тамифлу? Рапид?

Авирон Рапид и Авирон Рапид Кидс са двата варианта на препарата, който се отличава с активната си съставка – хумусна киселина. Този медикамент се доказа през ковид пандемията. Той бе изписван като основна терапия, заедно с цинк и вит. Д.

Въпреки еднаквото приложение на двата медикамента, те имат коренно различен механизъм на действие.

Авирон не атакува вируса. Той работи с имунната с-ма, чиято задача е да се справи с вируса. Тамифлу директно удря патогена, целейки неговото унищожаване.

Различният механизъм на Авирон и Тамифлу им позволява да се съчетават в обща терапевтична схема.

Погледнете тук за подробности: Мнения за Авирон Рапид. Как се пие профилактично? Тамифлу по-добро ли е? Или Изопринозин?

Ремантадин или Тамифлу?

Ремантадин, който в някакъв период се продаваше и като Римантин, също е лекарство против грипен вирус. Но той има тясна специалност – само вирусите от тип А, докато Тамифлу работи срещу по-голям кръг от патогени, дори и „негрипни“.

Терапията с ремантадин също протича 5 дни. Проблем при него е развитата устойчивост на някои щамове, които не се повлияват ефективно от медикамента.

Още по темата ТУК: Схема за пиене на Ремантадин, прием. Кога се пие? Мнения: Ремантадин или Инфлуцид? Инструкция и заместители.

Изопринозин или Тамифлу?

Ако Ремантадин е по-ограничен от Тамифлу като обхват, то Изопринозин е разширен и далеч надхвърля способностите на разглеждания от нас препарат. Той е активен и показан не само за грип и респираторни вируси, но още за генитален, зостер и обикновен херпес, шарки като варицела, морбили и рубеола, заушки, хепатит, папилома вирус, Епщайн-Бар и други.

По отношение на грипния вирус обаче Изопринозин има по-слабо действие и дори в максималната си доза не успява да стигне категоричността на Тамифлу.

Плюс на Изопринозин е, че има и имуностимулиращ ефект, заедно с противовирусния.

Допълнителна информация ТУК: Как действа Изопринозин? Биозин по-добър ли е? Мнения и схема за възрастни. Кога се дава на деца?

Реленца или Тамифлу?

Реленца съдържа занамивир – противовирусно, сродно на озелтамивир, както личи от наставката „мивир“ в имената. Но този препарат е направен за инхалации. Той се въвежда направо в дихателния път. Тамифлу се възприема добре чрез поглъщане, а Реленца – чрез вдишване.

Недостатък на Реленца е, че работи от 5-годишни пациенти нагоре, докато Тамифлу е приложим и при бебета. Негов плюс е, че атакува директно вируса в дробовете и бързо овладява симптоматиката, водейки до облекчаване на болния.

tamiflu-04

Тези и подобните им препарати с противовъзпалително и противотемпературно съдържание добре се съчетават с Тамифлу

 • Терафлу или Тамифлу? Препаратите имат близки имена, но същността им е коренно различна. Терафлу е на основата на парацетамол с добавка на компоненти против кашлица и запушване на носа. Взема се за облекчаване на симптоматиката при грипни и простудни състояния. Терафлу не засяга вируса, а само последиците от него.

Странични ефекти от Тамифлу

Списъкът с негативи, даден от производителя, е плашещо дълъг, но нарушенията се регистрират крайно рядко. Като цяло препаратът се понася супер и рядко създава проблеми.

Тежките прояви са в две посоки: алергичен отпор с обрив, оток и задух, и негативи в черния дроб, наподобяващи хепатит.

Като чести реакции на Тамифлу производителят класифицира прояви на коремна болка, гадене, разстройство, главоболие. Обикновено се регистрират при старта на лечението и бързо отшумяват. Приемането на Тамифлу с храна намалява риска от негативни явления.

 • Тамифлу и антибиотик едновременно се прилага с цел предпазване или ограничаване на усложненията в долния дихателен път (възникване на пневмонии);
 • Тамифлу и алкохол може ли? Производителят не указва противопоказания при съчетаване на Тамифлу със спиртни напитки. Но това не значи, че едновременният прием се одобрява. Състоянието на болния може да се влоши от алкохола, защото той разширява съдовете и причинява отичане. Не се препоръчва консумацията и няколко дни след завършване на лечението;
 • При бременност? Тамифлу се прилага в случаите, когато предполагаемата полза превишава потенциалният риск за плода. Същото важи и за кърмачките. Значи, преценка на лекаря!
 • Тамифлу и Парацетамол са стандартно съчетание при грипни състояния. Тамифлу атакува вируса, а парацетамол се бори с проявите. Едновременният прием не влияе на плазмените концентрации на озелтамивир и активния му метаболит, нито на концентрациите на парацетамола;
 • Тамифлу и Нурофен. Описаното за парацетамол точно важи и за ибупрофен (Нурофен) – ефективно противовъзпалително при простудни и вирусни патологии. Двата препарата не си влияят един на друг и работят в пълна сила при съчетаване.

Тамифлу се съчетава спокойно с ацетилсалицилова к-на (вит. С), антиацидни средства, варфарин, римантадин, амантадин, антихистамини.

Още информация и източници на английски: Прием и дозировка на Тамифлу; * Противопоказания и странични ефекти от Тамифлу; * Как се дава Тамифлу на деца и бебета?

Листовка на Тамифлу

Листовката ни припомня точните признаци на грипа с цел да ги различим от другите респираторни патологии.

Непременно прочетете предупрежденията от производителя, особено ако имате хронифицирали заболявания. Полезна е таблицата за дозиране на Тамифлу при деца, макар че изчислението ще направи лекуващият специалист.

Със сигурно трябва да се прочете раздела за странични ефекти, за да е подготвен пациентът при поява на някой от тях.

Състав на Тамифлу. Какво лекарство е?

Озелтамивир фосфат е противовирусен препарат, който потиска определен жизнен процес във висура, наречен невраминидаза. Той се произвежда под марките Тамифлу,  Гриптера, Флустопя Номидес, Инфлуцеин. У нас се продава само първото.

Озелтамивир е разработен за тип А и В на грипните вируси. Той ускорява извеждането на вирусните частици от инфектираните клетки и пречи на проникването им в неинфектирани клетки в епитела на дихателния път. Потиска репликирането на вируса и неговата патогенност.

Тамифлу не оказва влияние върху образуването на противогрипни антитела. В този смисъл препаратът няма профилактично влияние. Той работи само върху проникнал вирус. Профилактичното му приемане цели лекарството да посрещне вирус, когато той проникне в тялото. Това се прави само при сериозни условия за заразяване, например при грипна епидемия.

Видео: Ревю на препарата (английски).

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Мнения за Тамифлу. Сироп и др. Цена, заместители: Авирон, Ремантадин…

 1. Значи Тамифлу, Авирон, витамин Д и цинк е идеалната комбинация при грип, такъв извод си направих. Смятам да изпробвам, ако се случи.

 2. Няколко пъти пия Авирон и за мен това е суперско нещо, веднага пресича каквото и да има. Вече не чакам, веднага го започвам

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *