Мнения: Топ 10 антибиотик за синузит и ефикасен спрей

Кой е №1 най-ефикасен спрей за синузит. Мнения за антибиотик за синузит. Най-доброто лекарство. Калменте, Назостад и другите

Ще започнем с това, което най-често ни питат: Лечението на синузит с Цинабсин и хомеопатия, а по-долу ще продължим с антибиотиците, антибиотичните спрейове и другите средства.

Медикаментозно лечение

Добрите антибиотици за синузит
Антибиотици при синузит, лечение при синузит

Антибиотиците не са единствената възможност за лечение на синузит. Напротив – подходете внимателно

Антибиотиците лекуват бактериални синузити. Доста често ги изписват при вирусни и такива с неизяснен произход за предотвратяване на усложнения. Вече споменахме, че заради прекомерното и неправилно прилагане на антибиотиците, множество щамове бактерии не реагират на лечение с антибиотици. Тяхната резистентност провокира специалистите да сменят антибиотиците или да изписват такива със силно действие.

Помагат ли? Мнения

Главният недостатък на антибиотичната терапия е, че нейната ефикасност е най-висока в началото на заболяването, когато на никой не му идва на ум да ги изписва.

В началото синузитът прилича на обикновена простуда. А и дори да е установен синузит, специалистите изчакват няколко дни, за да се уверят, че той няма да мине сам. Най-често до антибиотик се стига, когато друго лечение се е оказало неефикасно 10 дни. А тогава вече и антибиотикът не е в пика на възможностите си.

ВАЖНО: Вижте мнения за антибиотиците против синузит и непременно оставете и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Какво ви изписаха? Каква работа ви свърши? От кой спрей сте доволни? Бихте ли препоръчали антибиотик и антибиотичен спрей! Пишете! Нека да бъдем полезни на хората!

Основният антибиотик при синузит е

Амоксицилин

Разновидност на аминопеницилините, това активно в-во стои в основата на десетки лекарствени препарати, в повечето случаи усъвършенствани чрез добавяне на клавуланова к-на.

Аугментин, Амоксиклав, Форсид, Медоклав, Климокс

Това са най-ползваните у нас препарати с амоксицилин. Разновидността на пеницилина е основен антибиотик при синузити, но с времето става все по-слабо ефикасен.

Аугментин е предпочитан при остри бактериални синузити при деца и възрастни. Този тип пеницилин работи против широк диапазон от спектъра на бактериалния свят.

Амоксиклав също се предписва при широк кръг инфектирания. Специално е предпочитан при инфектирани синуси и инфекциозни процеси в главата, устата, включително костна с-ма, зъби и стави.

“Фигурин

Качествата на всички аминопеницилини и тяхното приложение ще научите чрез представянето ни на Амоксиклав ТУК:

Амоксиклав 1000, 375 или 875? Кое и как се дава на деца? Мнения

Пациентите, които в анамнезата си имат алергия към пеницилина и не могат да приемат Аугментин, Амоксиклав и други от класа на аминопеницилините, получават назначение на препарат от някоя от другите ползвани в това направление разновидности.

Да не забравяме за страничните ефекти при приема на антибиотици от групата на пеницилините, които могат да варират взависимост от конкретния препарат и индивидуалната реакция на пациента. Стандартно неблагополучията се описват така:

 • Разстройство на стомаха;
 • Вагинални гъбични инфекции;
 • Алерг. реакции и анафилакт. шок.

Съдържание на статията:

Тетрациклини – Доксициклин

Антибиотикът е така широко използван, както споменатите дотук препарати. „Специализиран“ е при инфектирани дихат. пътища в пълния спектър на възможните заболявания – от тонзилитите (сливици) до бронхопревмонии. Действен е при засягане на ушите (отит) и синусите.

Терапевтичните дози на Доксициклин, нежеланите реакции при него и други подробности са описани ТУК: Може ли да си самопредпишем Доксициклин? 

Аминогликозиди – Гентамицин

Курсът на лечение с гентамицин оптимално е 7-10 дни. Срокът идеално приляга към времевото развитие на синузитите. Широкоспектърното му действие е довод да се предпочита при синузите. Гентамицин прониква скоростно във вредния микроорганизъм и блокира синтезирането на белтъчини, необходими за неговата жизнена дейност.

Често се изписва при наличие на алергична компонента в заболяването. Тогава гентамицин се комбинира с антихистамини и предотвратява възникване на вторична бактериална инфекция.

Клиндамицин, Далацин СКлиндамицин, Далацин С при синузит, лечение

Представителите на линкозамидите са показани при остра и хронична форма на синузитите, както и за целия спестър дихателни инфекции от тонзилите до пневмонии и други белодробни процеси. Инфибира синтеза на белтъчини в чувствителните към него микроорганизми.

При вътрешен прием клиндамициновите антибиотици бързо и добре се всмукват в стомашния тракт (по-добре от линкомицин). Биодостъпността е 90 %, но едновременният прием с храна забавя абсорбирането. Леко прониква в биологични течности, органи и тъкани на организма като сливици, мускулна и костна тъкан и др.

Активното в-во в Далацин С (под формата на хидрохлорид) е дозирано в капсули по 150 или 300 мг. Приема се с внимание от болки със стом. патологии в анамнезата (особено язвен колит и нарушения на нервно-мускулното предаване на импулси, тежка чернодр. недостатъчност.

Левофлоксацин – Флексид

Представител на флуорхинолоните (III поколение), този препарат е от първа линия при инфекции на синусите и на всякакви проблеми по дихателния път до дробовете.

При възрастни със синузит и алергия към пеницилин, специалистите по правило изписват доксициклин, левофлоксацин или флуорхинолонът моксифлоксацин.

Последните две са за предпочитане при деца. Левофлоксацин е стандартен антибиотик, алтернатива за деца с алергии към пеницилина. Малчуганите не бива да приемат доксициклин, защото той може да провокира изменение на цвета на зъбите.

Ципрофлоксацин

Още един препарат от III поколение флуорхинолони – „тежката артилерия“ за резистентни бактериални щамове. Ципрофлоксацин, както и левофлоксацина се „пестят“ – предписват се при лошо повлияване от други антибиотици и доказана резистентност. Третото поколение флуорхинолони се пазят от изхабяване в резултат от прекомерна употреба, както стана с пеницилините.

Някои типове антибиотици като макролиди и сулфонамиди са с по-слаба ефикасност при остра ф-ма на бактер. синузит и се изписват ограничено. С някои изключения.

Кларитромицин – Клацид

Представител на макролидите, който е „специализиран“ при инфектирани долни (бронхит, пневмония) и горни (фалингит, синузит) дихат. пътища. Има ред ограничения на комбинирането му с други лекарствени в-ва, включително някои препарати срещу алергия. Ползвайте само по предписание.

Цефалоспорини
ЗинатЦефалоспорини Зинат лечение антибиотик синузит

Антибиотик от цефалосопиновия ред, II поколение, цефуроксими. Има широк спектър с бактериостатично и бактерицидно действие.

Зинат е показан специално при инфектиране в зона на гърло – синуси – уши – дробове. Показан от 3-я месец.

Средният курс на приложение е 7 дни, което го прави удобен за синузити. Приема се заедно или веднага след нахранване. Дозировките се подбират от специалист индивидуално и според тежестта на инфекцията.

Стандартно при умерени инфекции възрастните приемат 2 Х 250 мг, децата 2 Х 125 мг, под 2 години има още по-редуцирани дозировки.

При тежки инфекции възрастните пият 2 Х 500 мг, децата 2 Х 180-250 мг.

За нуждата от антибиотикограма

Антибиотиците са достатъчно много, те покриват пълния спектър бактериални причинители на инфекции. Препаратите имат сходни, а някои – напълно еднакви свойства.

Как да изберем тогава?

Правилният подход е изготвяне на антибиотикограма, за да се види конкретният щам на конкретната инфекция към кои препарати е изработил резистентност и да се подбере друг, който да е ефикасен и да действа. Така се съкращава срокът на приемане на лекарства, както и количеството им.

Намалява и най-вредното последствие от антибиотиците – унищожаването на полезната флора в организма, наред с вредната. След прием на антибиотици е показано възстановяване с пробиотици.

Назални спрейове с

Кортикостероиди

Назалните спрейове, съдържащи в състава си кортикостероиди, са ефикасни препарати за алерг. ринит. Не не са одобрени за лечение на синузити, но могат да бъдат полезни на пациентите с хронични и остри синузити, които по-рано са имали в анамнезата си алергичен ринит.

Кортикостероидите са в достъпна форма на назален спрей. Одобрените за лечение на назални симптоми на алергии включват в себе си:

 • Триамцинолон – одобрен за деца над 6 г.;
 • Мометазонов фуроат (Блоктимо, Назонекс, Калменте, Назостад) – разрешен над 3 г.;
 • Флутиказон (Авамис, Фликсоназе) – одобрен над 4 г.;
 • Флутиказонов пропионат (Димиста) – над 12 г.;
 • Беклометазон (Беконазе), флунизолид (Назалид) и будесонид (Ринокорт) – одобрени над 6 г.

Въпреки че кортикостероидите са мощни противовъзпалителни препарати, оралните стероиди могат да дадат много стран. ефекти. За разлика от тях назалните спрейове оказват местно въздействие и рискът от странични реакции и редуциран.

Все пак съществуват нежелани ефекти от назалните кортикостероиди, които в страндартния случай включват:

 • Сухота, парене, бодежи в ноздрите;
 • Кихане;
 • Главоболие и кръв от носа (среща се рядко).

Симптоматично лечение

Срещу подпухване и отичанелекарства срещу оток на лицето при синузит

Препаратите, които помагат да се намали запушването на носа, са достъпни както на таблетки, така и като назални капки и спрейове.

Противооточните препарати не са способни да излекуват синузит. Те само подобряват общото състояние на болния и премахват негови тежки белези като нарушено дишане, усещане за задушаване.

Негативи на противоотечните средства

Ако предполагате синузит, консултирайте се, преди да използвате препарати срещу отичане и подуване. И никога не слагайте такива капки на новородени и деца под 4 г. без лекарско становище. Децата са податливи към страничните реакции на противоотечните препарати, като при тях има реакции на ЦНС като сърцебиене, загуба на съзнание, гърч.

Към страничните ефекти на всички съдосвиващи противоотечни средства се отнасят:

 • Нарушен механизъм на дрениране (очистване) на кухините;
 • Намаляване на кръвотока в лигавицата на носа и кухините;
 • Тахикардия, хипертония, потискане на дейността на гл. мозък – при предозиране.

Въпреки че се препоръчват за намаляване на отока, аерозолите и капките за нос имат само едно преимущество – бързото си действие, и много минуси (странични ефекти), способни да усложнят протичането на заболяването.

Антихистамини

Антихистамините се отнасят към препаратите за лечение на алергии. Пациентите със синузит не следва да приемат антихистаминни препарати самостоятелно. Те носят потенциалната опасност от сухота и удебеляване на лигавиците. Това влошава дренажа на синусите и с това могат да усложнят и удължат протичането на синузита.

Капки при синузит

Те са течни препарати, които се въвеждат по 1-2 к. в ноздра (или указаното в листовката). Стягат кръвоносн. съдове и отварят проходите за дишане. Едновременно с това тези лекарства разреждат секретите и помагат извеждането им от синусите.

Общо действие на капките:
 • Премахват възпалението и разширяват носните проходи за извеждане на излишно натрупаните секрети;
 • Възстановяват и нормализират храненето на лигавиците;
 • Свиват съдовете и намаляват отока и подпухването на тъканите;
 • Убиват микробите, хидратират и смекчават лигавицата.

Преди да изберете назални капки, информирайте се в инструкцията. Особено внимание проявете, ако синузитът се лекува с антибиотик. Вероятно ще потрябва по-комплексна процедура, включваща още промиване на синусите и инхалации.

Ефикасни капки за синузит (до 7 дни)капки за нос при синузит

Фармацевтичната промишленост предлага много лекарствени средства за борба с възпалените синуси. Капките са преминали лабораторни и клинични изпитания и са сертифицирани. Трудно е да се обяви кои са по-ефикасни от други.

Ксилометазолин, Олинт

Той спада към симпатикомиметиците – стимулатори на съответната нервна с-ма. Въздейства на алфа 2 рецепторите, посредством които провокира свиване на кръвоносн. съдове. При стягането им, отичането намалява, както и отделянето на секрети.

Ксилометазолиновите капки (Ксилометазолин, Ксилогел, Ксилорин, Ксилофарм, Ксимерал, Олинт, Отривин) дават свиващ съдовете ефект още от първите дни на приложение. Те премахват възпалението и отечността, подобряват проходимостта на отложената в кухините и проходите слуз, отпушват носа, правят дишането свободно и дълбоко.

Действат в течение на 8-10 часа, което ги прави удобни за ползване.

Симпатикомиметиците се ползват при острите ринити и синузити.

Ксилометазолините са традиционно използвани препарати у нас, с добро име и предпочитани за малки деца. Но не следва да се прекалява с тях, защото предозирането води до атрофиране на носна лигавица, повишаване на вътреочно налягане. Не са подходящи за под 2 г.

Дозират се 1-2 к. в ноздра. До 12 г – 2 пъти дн., а по-нататък – до 3 пъти. Лечебният курс в идеалния случай е 5 дни.

Ксилометазолинът провокира нежелани еф. като парене в носа, сухота на лигавици и хиперемия. По-рядко би се получило главоболие, безсъние, умора, аритмия, повръщане, бронхоспазъм и др.

Тетрахидрозилин – Тизин

Той също е представител на алфа-адреномиметиците. Активният компонент е тетрахидрозолинов хидрохлорид с изразено влияние върху алфа-адренорецепторите. Препаратът не оказва клинически значимо влияние върху бета-адренорецепторите.

При интраназално прилагане той провокира стягане на съдовете в лигавицата на носа. Вследствие спада отокът и се облекчава носовото дишане.

Терапевтичният ефект на препарата се развива за 1-2 мин. след накапване, но се задържа по-малко от ксилометазолините – към 6 часа.

При прилагане в препоръчваните дози, препаратите практически не се абсорбират в кръвта.

Тизин се води от бързодействащите препарати, само след 1-2 мин. се диша свободно.

Назодрен

Капки срещу синузит с екстракт (лиофилизиран) от корен на цикламен. Не провокира странични ефекти, но лечението е показано само над 12 г. Това са ефикасни капки за борба с хронични и остри синузити. Действа особено силно в подочните кухини, но е достатъчно ефикасен и при другите три вида синузит.Бързо блокира възпалителния процес, отстранява отока и главното – активизира секрецията на слуз от синусовите кухини.

лечение на видове синузит

Ето още едно нагледно класифициране на синузита според местоположението му. Това обаче няма значение при лечение с капки и спрейове. Те са еднакво добре действащи и при синузити, и при ринити

Назодрен е специално предназначен за патологии на носна и околоносни кухини, особено показан при рецидивиращи и хронифициращи синузити – катарални и гнойни. Капките са показани при усложнения и преминаване на инфекцията в обща, както и при усложнения в ухо/ око.

При висока степен на общо инфектиране, темп. над безопасните стойности и остро протичане, Назодрен се комбинира с антибиотици.

Д – пантенолови капки

(Рино+, Фитолор Пантенол)

Съчетания на калциев Д-пантотенат, морска сол, витамини, парафини и други средства. На капки и спрейове за почистване на носните проходи, поддържане на лигавицата, предпазване от инфекции. Профилактично средство при предразположеност към инфектиране в зоната.

Д – пантеноловите препарати добре разреждат отложените слузни секрети в кухините и ги извеждат. Ползват се 6-7 дни.

Фенилефрин – Виброцил

Препаратът представлява комбинация от деконгестант с антихистамин. Фенилефрин намалява набъбването на лигавицата, с което носи облекчаване по отношение на запушен и секретиращ нос. Освобождава носните проходи, облекчава хрема.

Виброцил се ползват в широк диапазон от заболявания като ринит, синузит, при настинки и грип. Препаратът дава най-добър ефект в 7-дневен срок. В противен случай го сменете.

Подробно за Виброцил сме дали ТУК:

Мнения за Виброцил при задна хрема. Ксилометазолин, Назик или Отривин?

Колоидно сребро – Коларгол

Препаратът се продава на сашета – прахообразен за разреждане до капки за лечение на носната лигавицата. Основата е колоидно сребро, което санира, дезинфекцира и унищожава микробите.

Този тип капки се предпочитат с основна цел унищожаване на бактериалната или гъбичната микрофлора в лигавиците. Бързо действа – ликвидирането настъпва в рамките на 6 мин.

Капките за нос Коларгол се приготвят в аптека, по поръчка.

Дексаметазон – Макситрол

Представител на глюкокортикостероидите – хормонални препарати, дексаметазонът официално е предназначен за лечение на очи. Но той е намерил употреба като капки за нос при хреми, ринити и синузити. Ползва се неговото болкоуспокояващо, противовъзп. и противоалергично свойство.

Накапването на Макситрол в нос се смята за безопасно, защото той е разработен за очи (тоест има по-меко и щадящо д-вие). Удобен в ранна възраст. Показани 1-2 к.

Макситрол специално се изписва при синузити със зелена секреция, свидетелстваща за бактериален причинител.

Подробно за Макситрол – официалната и назалната му употреба, сме разяснили ТУК:

Макситрол. Капки за очите, носа и ушите. Заместители и опасности

Още капки за нос:

 • Куик бейби – от първите дни;
 • Diabenyl-Rhinex – дефенилхидрамин хлорид;
 • Мукосептонекс – над 1 г., за бързо възстановяване на носна проходимост;
 • Ксилофарм – ксилометазолин;
 • Грип стоп – лактоферин с локален ефект;
 • Салин – физиологичен р-р;
 • Сенсивит – натриева кармелоза, силно хидратиращ и създаващ предпазен филм върху лигавицата и др.
Как да накапем правилно

Дори и някои възрастни не знаят как правилно се ползват капки за нос и какви са подготвителните процедури преди накапването. Спазването им обаче прави понасянето по-леко и ефикасността – по-висока.

 1. Преди накапване почистете ноздрите от секрети и образували се корички. Лесният начин е със разтвор на сол (10 г готв. сол в 200 мл вода –сгорещена). Бъркайте да се разтвори и да не остане нищо грубо. Охладете до стайна темп. Промийте носа, като ползвате медицинска ръкавица или спринцовка без иглата.
 2. При подаване, разтворът постъпва в носа, обработва стените, а после се оттича в носоглътката, измивайки и носните проходи. Процедурата се изпълнява над умивалник, главата е наклонена. След изчистване на носа, направете 5-минутна пауза и след това лекувайте синузита с въвеждането на капки.
 3. Не бива твърде силно да се отпуска главата назад. Друг вар. е да се лежи настрана и да се накапва в тази ноздра, която при такъв наклон се пада по-ниско. После се извъртете на обратната страна.

  капки за нос, поставяне на капки, как се поставят капки за нос при синузит

  Неправилно и правилно положение на тялото за поставяне на капки

Съдосвиващите назални капки причиняват привикване. Консултирайте се с лекар за срока за прекъсване на лечението, съблюдавайте дозите  в инструкциите.

Спрей при синузит

Съществуват най-разнообразни спрейове за нос, прилагани при синузит. Основните им преимущества са:

 • Удобно приложение – капките се накапват в легнало положение, докато спреят се прилага на всякакво място и във всякакво положение;
 • Бърз ефект – лекарственото в-во се разпръства равномерно и по-бързо прониква в съдовете и оказва своето въздействие;
 • По-малка вероятно от предозиране – удобните дозатори позволяват да се въведе необходимото к-во от препарата.

В терапията на синузит се ползват спрейове със следните специфики:

 • Съдосвиващи;
 • Антибактериални;
 • Противоалергични;
 • Противовъзпалителни;
 • Муколитични;
 • Хидратиращи.

Някои препарати са комбинирани – с повече от един действащ компонент и съчетани свойства.

Съдосвиващи спрейове

Те не притежават лечебно действие, но достатъчно ефикасно отстраняват проявите на синузит като запушен нос. Помагат да се изведе навън секретът, натрупан в кухините. Ползват се до 10 дни, причиняват привикване. Освен това ефикасността им с времето се снижава.

Сред разпространените странични ефекти са кръвотечение от носа, алергични реакции, повишаване на кр. налягане.

Противопоказани са за бременни, кърмещи, деца до 1 г., както и за хипертоници.

В зависимост от действащото в-во, се делят на:

 • Спрей с кратко действие (на основата на нафазолин) – работят до 4 часа, действат ефикасно, но предизвикват силно изсушаване на лигавицата и бързо привикване. Препарати: Нафазолин, Нафтизин, Санорин (към момента не се предлагат у нас);
 • Спрей със средно действие (на основата на ксилометазолин) – действат 5-6 часа. Работят по-меко, отколкото предходната група. Препарати: Отривин, Ксилорин, Ксилофарм, Ксимерал, Олинт, Отривин.
 • Спрей с дълго действие (на базата на оксиметазолин) – действат до 12 часа. Препарати: Африн, Викс синекс, Муконазал плюс (Muconasal).

Муконазал е трамазолинов хидрохлорид. Той свива съдовете и отока, а оттам – и секрета. Дейстивето настъпва до 5 мин. след апликацията и локалното свиване продължава 8 до 10 часа.

Спрейове на основата на фенилфедрин – действат около 4 часа, имат меко действие и са разрешени за деца. Представител: Виброцил.

спрей за нос при синузит

Симптомите, които указват необходимостта от локално лечение на синузита, особено от съдосвиващи медикаменти

Хидратиращи спрейове

Разтворите на основата на морска сол очистват лигавицата, овлажняват я и частично намаляват отока в носните проходи при синузит. Не притежават странични ефекти и противопоказания. Показани за бременни и деца до 1 г., и за продълж. терапия.

Хидратиращите спрейове съдържат основно очистена морска вода с различна концентрация на соли или обикновен солен р-р.

Представители: Хюмер, Фитолор, Делмар, Тонимер софт, Инфлупроп.

Спрейове за секретите

(с влияние върху гъстотата и извеждането им)

Спрейовете – муколитици помагат за разреждане и извеждане на секретите от околоносните кухини при синузит.

Основни представители:

Синуфорте – растителен препарат на основната на екстракт и сок от цикламен. Значително усилва отделянето на секрет, който разрежда застоялите вече слузни отлагания и ги извежда от кухините.

Притежава рязко действие. Често провокира насълзяване или направо разплакване на очите, почервеняване на лицето, остра болка в очите.

Синуфорте е противопоказан под 12 г, за бременни, кърмещи и за склонни към алергични реакции.

Впръсква се по 1 път в ноздра, еднократно в денонощие или през ден. При синузит лечението продължава 2 седмици.

Спрейове с антибиотици

Спрейовете, които съдържат местни антибактериални препарати, се ползват при леки форми на синузит или в състава на комплексна терапия.

Представители:

Биопарокс – препарат на основата на антибиотика фузафунгин. При синузит се използва носов накрайник. Използва се по една инхалация в ноздра на 4 – 6 часа (според възрастта). Разрешен за прием над 2.5 г. и за бременни.

Виброцил – съдържа бактерицидния антибиотик фенилефрин. Използва се в течение на 7 дни и се сменя при отсъствие на резултат. Разрешен над 6 г. Ползва се 3-4 Х 1-2 пръскания.

С глюкокортикостероиди

Тези средства имат супер противовъзп. ефект, но проявяват своето действие няк. дни след първо използване на препарата. Прилагат ги за лечение на алергични и полипни форми на синузит.

Приложението на глюкокортикостероидните спрейове стандартно е 1 месец, следва пауза.

Представители: Фликсоназе, Авамис, Назонекс.

Основното стратично д-вие на глюкокорт. спрейове е сухота на лигавицата и ослабване на съдовите стени в носа. Оттам се повишава рискът за кръвотечения от носа.

За профилактика се препоръчва редовно овлажняване на лигавицата на носа с разтвор на сол или с накапването на малко растително масло, пр. зехтин или от зърнастец.

Всички спрейове се прилагат еднакво: по 2 пръскания в ноздра, еднократно в денонощие и само 1 впръскване при лица под 12 г.

Назонекс при синузитЛечение с Назонекс, синузит

Назонекс е спрей на белгийска компания в специални флакони. Активното в-во е мометазон, отнасящ се към синтетичните глюкокортикоиди. Той има много мощно противовъзпалително действие. За удобство опаковката съдържа и дозатор.

Механизмът на действие на лекарственото с-во се заключава в препятстване на медиаторите на възпаляването и затормозяване на алергичните реакции.

Назонекс се използва над 2 г. при сезонни и хронични алергични хреми, при полипи, нарушено обоняние.

При синузит и риносинузит, препаратът е показан при остър процес и обостряне на хроничен процес. Той представлява допълнение към лечението.

Синузитът се атакува с това спомагателно средство 2 Х 3 дози за един прием.

За деца от 2 до 12 год. – 3 Х 1 мерна доза.

Растителни средства

Те действат по-слабо ефективно, но са разрешени за приложение при бременни. Представител е Пиносол – спрей на основата на масла от бял бор, евкалипт и мента.

Удобното на растителните препарати е, че не изискват лекарско предписание, имат меко действие и са в голяма степен безопасни.

Комбинирани препарати

С участието на няколко активни компоненти и по-широк обхват на действие. Пример за това е Виброцил, който има едновременно съдосвиващо и противоалергично действие.

Унгвент за нос

Има подчертано възстановяващо лигавицата на носа действие – регенерират и оздравяват. Помагат да отстраняване на засъхнали секрети и корички, които трудно се отлепват и/ или провокират кървене. Помага при изсушаване на лигавицата.

Подобни кремообразни препарати подпомагат лечението с капки и спрей, които провокират изсушаване на лигавицата, предпазват от кръвотечения. Подходящи са за дълго приложение.

Представители: Ринопантеина, Ринолекс (ефедринов хидрохлорид). Ринолекс и в момента е наличен (4.83 лв) – отбелязваме го заради публикации за спиране на препарата в миналото.

Хомеопатия при синузит

При самолечение на остър синузит в дом. условия, дайте на болния 3 таблетки от необходимия препарат, почакайте 15 мин. и оценете резултата:

 • Ако има пълно и цялостно подобрение или ако болният го носи към сън, не давайте от препарата повторно;
 • Ако няма подобрение, също не давайте повече;
 • Ако подобрението е частично или пациентът се събуди със същите оплаквания, започнете редовно лечение.

Приемът на правилно подбран хомеопатичен продукт води до ликвидиране на симптоматиката след 6 часа. Ако няма подобрение, потърсете професионалист.

хомеопатия при синузит

Този лекарствен продукт съчетава няколко хомеопатични препарата, насочени специално към симптоматиката и патологичния процес при синузита

Най-подходящите за синузит хомеопатични средства са:

 • Меркуриус – при бактериален синузит (жълти и зелени сополи). Прилага се при запушен нос и жажда;
 • Калий бихромикум – при запушен нос, жълти секрети, кашлица, неприятен мирис от устата;
 • Пулсатила – при секрети от всякакъв характер, особено комбинирани с потиснато настроение;
 • Силика – при твърди корички в носа, причиняващи болка, както и кръвотечения от носа.

Посочените дотук хомеопатични продукти се използват в 12 потенция или както каже специалист.

Останалите препарати се подбират спрямо съпътстващите симптоми, такива като главоболие, темп., липса на апетит, обща слабост и др. Подходящи са например:

 • Калиум йодатум – главоболие, влошаващо се сутрин, подчертано отляво. При зеленикави секрети;
 • Туя окциденталис – жълти и зеленикави секрети с лош мирис на гной.
Готов продукт: Еуфорбиум композитум

Хомеопатичен назален спрей, който съчетава най-подходящите хомеопатични препарати при синузит – еuphoribium, пулсатила, меркуриус, хепар и други, общо 7 на брой.

Показан е за секреция от всякакъв характер, вкл. алергичен.

Хапчета за синузит

ГелоМиртол за секреция и кашлица

Капсулките са меки, стомашно-устойчиви. Техните активни съставки втечняват секретите и подпомагат отделянето им. Има и противовъзпалителен ефект.

ГелоМиртол е показан при бронхити и синузити.

Ибупром синус

Препарат на основата на противовъзпалителния и температурпонижаващ Ибупрофен, но насочен специално за овладяване на симптоматиката и специално на болката в синусите. Очиства носа от секретите, а в същото време повлиява и пълния спектор на симптоматиката, характерна при простуди.

Немедикаментозно лечение

Промивки при синузит

Промиването на носните кухини извежда навън секрети, които са достатъчно сгъстени и улегнали, за да се транспортират сами. Така се добива облекчение на симптомите на заболяването.

При промивките се очистват и самите носни пътища от замърсявания, прах, корички, микроби, алергени и други отпадъци, отложени по стените. Затова промивките имат място и като профилактично средство.

При остър синузит са показани по няколко промивки на ден.

Принципът на промивките е показан в следната анимация:

Промивките се вършат с обикновена спринцовка или малко чайниче. Американският лекар Артур Проетц разпространява „ку-ку“-методът, за да предпази попадане на вода в дихателните пътища. Идеята му е пациентът да казва „ку-ку“ по време на промивката, с което затваря дихателната тръба и водата изтича през друг. ноздра.

Добър инхалатор за синузит

Днес вече се продават доста прибори и иригатори за нос, с които промиването се улеснява. Ще откриете някои от тях под името назален душ. В комплектите се съдържат и соли в еднократни опаковки.

Готовите смеси са разнообразни, богати, точно насочени за нуждите на носните лигавици. Например физиологичните соли EMSER съдържат йони на 15 вида соли.

Приспособленията варират от небулайзери с най-различен принцип на действие до възможно най-простото – пластмасова бутилчица като приложената в комплекта КлинСин мед. Той съдържа и 16 сашета, готова смес за промивки. Така и цената варира в широки граници от примерно 200 лв за небулайзер до 14 лева за комплекс бутилка с готови соли.

Иначе промивките са възможни и с подръчни средства – просто лъжичка морска и дори най-обикновената готварска сол към 400 мл вода. Някои добавят щипка сода бикарбонат.

Други полезни добавки: няколко кристалчета калиев перманганат, миниатюрно количество хлорхексидин или фурацилин.

Подробно и визуализирано за строежа на синусите и лечението им ще намерите във видеото:

Процедури

Физиотерапия

При синузит най-ефикасна е електротерапията – електромагнитните вълни с висока честота, УВЧ, импусен ток и др. Изборът на метода зависи от локализацията на процеса и степента на изразеност на проявите. Напр. микровълнова терапия се предпочита при възпаление на големите синуси под очите, а УВЧ – на решетъчните синуси.

Електрофореза се използва за въвеждане на лекарствени разтвори, включително и болкоуспокояващи.

Масаж

Проведен правилно, с леки движения и без натиск, масажът облекчава симптоматиката. Особено полезен е при главоболие. Вниманието се съсредоточва в основата на носа и челото.

Нагревки с инфрачервена лампа

(челни лампи)

Полезни ли са нагревките при синузит или не? Мненията на специалистите се разминават. Някои считат, че сухата топлина може да е от полза за болния, а други категорично я забраняват. Те се опасяват, че нагревките ще увеличат възпалението и дори може да провокират менингит.

Възприема се като правило, че нагревките идват само след пълното премахване на гнойните секрети (със сигурност!) и кухините да започват да се възстановяват.

Лампа с хималайска сол

Те не са лечебно средство, но като естествени йонизатори на въздуха създават по-подходяща среда за болните (а и за здравите, профилактично).  Те подобряват качеството на въздуха и го насищат с отрицателно заредени йони.

Хирургично третиране на синузит

Кога се налага?

Инфекции, които се разпространяват извън пределите на носните кухини – към костите, мозъка и други части на черепа, изискват неотложна медицинска реакция. Почти винаги се налагат въвеждането на висока доза антибиотик и спешна операция.

Пункция
пункция, синуси, синузит, гной

Пункцията представлява механично почистване на кухините от отложените и сгъстени секрети

Най-простият хирургичен подход е пункция на синусите. Представлява въвеждане на дренаж и последващо промиване със стерилни антисептични разтвори.

Ендоскопска хирургия

Представлява стандартна процедура при синузит. Представлява корекция на препятствията, включително полипи, вентилация и дренаж, които да помогнат на оздравяването. Хирургичният инструмент е тъничък скалпел, лазер или коагулатор. С него се отделят болни кости, тъкани и полипи. Възрастните прекарват процедурата с местна анестезия, но на децата се слага обща.

Балонна ринопластика

Това е нов метод на хирургично лечение, малоинвазивен, с доказана безопасност, ефективност и способност да подобри живота на пациента. Представлява въвеждане на мек катетър през ноздрите, по който се подава въздух под налягане 8 атмосфери. Въздухът разширява синуките и създава нов път за протичане на въздуха. Възстановява дишането в много случаи, без отделянето на тъкани или кости.

Инвазивна хирургия

Ендоскопската хирургия днес се използва в преимуществена ст от случите на хроничен синузит, но при тежките се подхожда по „стария“ начин – традиционна хирургия със скалпел. Целта е отделяне на поразените тъкани – примерно когато гнойта пробива през синусите и застрашава очите или при тежки фронтални сизудити и гъбични инфекции, или при развитие на рак в синусите.

Как се лекува синузит с

билки и домашни средства

Прочистване на синусите
как се прави правилно промивка на носа със солен разтвор

Как се прави правилно промивка на носа с разтвор на сол и билкова отварка

Домашните средства, които подпомагат отварянето и хидратирането на синусите, често са единственото условие за лечение на леките синузити (без признаци на остра инфекция).

И при по-тежките случаи промивките са незаменими за отделяне на слузта и замърсяванията.

Парните инхалации също облекчават. Оптималното им количество е 2 – 4 –кратно. Препоръчително е във водата да се капне ментол, евкалипт или др. етер. масло.

Полезни са инхалации и с билкови отварки – пр. мента, лайка, салвия, бял равнец, маточина, жълт кантарион.

Виетнамско чудо и други балсами

Прекрасно облекчават всякакви балсами, например известното Виетнамско чудо. Те смекчават ноздрите и кожата около носа, която често се разранява.

Бабини рецепти
 • Топче мед, захаросан – в ноздра се слага по едно грахче и се поляга. Медът се стопява и се стича навътре, след което изтича, заедно с вредните секрети. Чудесно средство за почистване;
 • Корен от дива циклама – настъргва се и се изцеждат няколко капки сокче. То стига за накапване – по 2-3 к. в ноздра. Рецептата е наследство от Ванга;
 • Настърган хрян – лапнете една малка лъжичка и дръжте, докато чувствате вкуса. После изплюйте. Хрянът санира като антибиотик;
 • Кестен за синузит – настърган и суров, размит с малко мляко, той се оформя на топчета (увийте в малко бинт, да не се разпаднат). Топчетата се слагат буквално за 2 мин. в ноздрата. Кестенът изтегля гнойта;
 • Спирт от морски краставички – всъщност тинктурата се продава и е точно за синузит. Накапва се;
 • Клеева тинктура – с  прополиса пчелите обеззаразяват кошерите, мумифицират чужди тела, попаднали в него, дезинфекцират и ликвидират микробите. Поддържат „кухините“ в идеална чистота. Същото действие на прополиса наблюдаваме и при синусите. Но за по-лесно се слага неговия спиртен извлек.
 • Капки от прополис: 6 капки на 1 мл физиологичен р-р. Затворете в тъмно шишенце с капкомер. Слагайте редовно и след това издухвайте добре носа.

Всички тайни на прополиса и неговия спиртен екстракт сме разкрили ТУК:

Клеева тинктура: всички начини да лекуваме с нея. По болести, рецепти

Петопръстник – билка за прочистване на синусите. От нея се приготвят капки за 12-дневно лечение.

Хубава визуализация на синузита и пораженията от него ще видите във видеото:

Цинабсин за деца

Хомеопатично за често боледуващите

Спецификата на синузита при децата (включително честотата) провокират търсенето на максимално щадящи средства с комплексен характер. Пример за такова е комбинираният от четири хомеопатични препарата Цинабсин. Той е с целенасочено действие към лигавиците на нос и околни кухини.

Големият плюс, който ползва децата, е, възможността и безопасността на прилагането му продължително време и често. Странични ефекти липсват. Дава се над 2 г за успокояване на възпаление и оток, потискане на секретирането, срещу главоболие и общо укрепване на имунитета.

Малчуганите до 6 г. вземат 3 Х 1 табл., до 12 г. – 1 бр. през 2 ч., а над 12 г. – до 12 табл. на ден. Стойността на препарата е 12.72 лв за 100 бройки. Подробно сме разказали за Цинабсин ТУК:

Цинабсин – най-верният съюзник при борба със синузит и запушен нос

Синузит и синуит?

Разлика няма – първото е разпространеното и познато на всички наименование, а второто – медицинският термин.

Стандартното лечение на синузит

Осн. цели са намаляване на подпухването и отичането, ликвидиране на инфекцията, на застоя на секрети в кухините и като следствие – подсушаване на кухините (включително осигуряване на естествен дренаж).

Бактериалният синузит (податлив към антибиотик) заема скромен дял от 2 – 10 % от всички случаи на остър риносинузит (с възпаление на носните проходи и лигавица, т.е хрема).

В над 90% от случаите синузитът е с вирусен произход и не реагира на антибиотици. Острият вирусен синузит минава самостоятелно за 7 – 10 дни. Междувременно третира симптоматиката, за да се облекчи понасянето й.

Лекува ли се въобще?

Синузитът се лекува скоростно и ефикасно, ако се подходи правилно и не се допусне хронифициране. В доста голям процент от случаите безмедикаментозните и нар. методи са съвсем ефикасни и достатъчни.

И все пак точно при синузит не рискувайте със самодиагностика и самолечение, защото винаги стои вероятността заболяването взе пак да е бактериално. Отделно безконтролното и често използване на антибиотици води до устойчивост на бактериите и слабо въздействие в случаи на необходимост.

Първа помощ

Как да си помогнем, докато се чудим какво ни има?

Можем да започнем с болкоуспокояващо и леко противовъзпалително като ибупрофенът. Той ще свърши цялата работа при най-леките форми на синузит. При инфекции с умерен болеви синдром лекарството ще допринесе за успокояване.

Особености на лечението на синузит според типа му

Лечение на остър синузит

Вирусен: симптоматичното лечение (обработване на носните проходи със солеви разтвори, парни инхалации и лекарства против отичането) са основата на терапията при синузит, който преминава до 10 дни и е с леки до умерени изяви.

Бактериален: проточването на симптоматиката над 10 дни и прогресирането й, съчетани с много повишена темп. и зеленикави секрети (сополи) говорят за бактериален генезис и необходимост от антибиотици. Те са и първият избор за лечение. Но лекарите обичайно изчакват 7-10 дни, преди да изпишат антибиотик.

Лечение на хронична ф-ма

Терапията се гради върху антибиотици и кортикостероиди. Тази форма е трудна, не винаги реагира на изписаните препарати. Необходима е гъвкава смяна на медикаментите, докато се намери ефективен.

Ролята на антибиотиците при хроничните синузити е спорна. Някои видове все пак се ползват, но лечението често изисква дълго време.

първа помощ при синузит, обезболяване при синузит

Болката при синузит е такава, че пациентът е готов на крайности. Но без диагноза са допустими само някои леки обезболяващи

Кортикостероидните назални спрейове са предпочитана форма. Оралните кортикостероиди (например преднизолон) се препоръчват за пациенти, които не реагират на назалните кортикостероиди и за такива, които имат полипи в носа или алергичен синузит.

Ако медикаментозното лечение при хронифицирало заболяване е неефикасно, възможно е да потрябва хирургия.

Общ обзор на терапията при синузит е даден ТУК: Лекарства при болезненост в синусите.

Лечение на синузит

при пациенти с алергия и астма

Различните комбинации на синузит с алергии и астма са често срещани в медицинската практика. Тогава в допълнение към препаратите против отока и възпалението, ще бъдат изписани антихистамини и имуномодулатори.

Гъбичен синузит

Той е причинен от тежка гъбична инфекция и е ясно показание за неотложна медицинска помощ. Агресивното лечение, хирургия и високи дози химиотерапия в съчетание с противогъбични препарати могат да спасят живот.

Усложнения

 • Остеомиелит – инфекция на челни и други лицеви кости, сравнително често усложнение;
 • Инфекция на очите или орбитална – оток и отпускане на клепачите. Рядко, но сериозно усложнение. Болният губи подвижност на очите, а налягането уврежда зрителния нерв;
 • Тромби – симптомите за образуване на съсиреци приличат на обритална инфекция и може да не бъдат идентифицирани навреме;
 • Мозъчна инфекция – най-опасното усложнение (абсцеси, менингит и др.). То е животозастрашаващо. Бележи се с нарушаване на съзнанието.

За още информация: На англиски: Sinus infection. На лат. и испански: Sinusitis. На немски: Nasennebenhöhlenentzündung. На турски: Sinüzit. На руски: Синусит. На гръцки: Ιγμορίτιδα.

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Мнения: Топ 10 антибиотик за синузит и ефикасен спрей

 1. Пробвах няколко различни спрейове за моя синузит, включително Afrin и Flonase, но всички те изглежда имат ограничена ефективност. Те може да осигурят известно облекчение, но моите симптоми винаги се връщат в рамките на няколко часа. Имам чувството, че постоянно пръскам нещо в носа си, но всъщност нищо не дава трайна разлика.

 2. От месеци се боря с хроничен синузит и лекарят ми предписа амоксицилин. Приех го според указанията, но не свърши абсолютно нищо, за да облекчи симптомите ми. Синусите ми все още са възпалени и задръстени и все още се справям с болезнени главоболия. Имам чувството, че съм загубил времето и парите си за това лекарство.

 3. Дадоха ми ципрофлоксацин за синузита, но имах ужасна реакция към него. Почувствах силно гадене и повръщане и дори изобщо не подобри симптомите на синусите ми. Разочарован съм, че лекарят ми не взе предвид медицинската ми история и предписа лекарство, което очевидно не беше подходящо за мен.

 4. Използвах чайниче нети пот, за да се опитам да прочистя синусите си, но не работи толкова добре, колкото се надявах. Опитах да използвам различни физиологични разтвори, но все още имам много задръствания и дискомфорт. Разочароващо е, защото чувствам, че правя всичко по силите си, но нищо наистина не работи.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *