Видове и сортове босилек: как се гледа в саксия и в градината. Съхранение

♠ Босилекът като растение ♠ Видове и сортове ♠ Съдържание на босилека ♠ Отглеждане в саксия ♠ В градината ♠ Условия ♠ Грижа за босилека

Още в текста: ♠ Събиране на босилек ♠ Как да го съхраним ♠ Замразяване, сушене, в масло

Роден в Азия, издигнат в култ в Иран, Индия и на Цейлон, босилекът постепенно покорява и Европа. Дотолкова сме свикнали с подправката, че я смятаме за наша, родна. И тя донякъде е такава, защото с лекота вирее навсякъде и се чувства у дома си.

Индийците вярват, че босилекът е пропуск за рая. И в съвременен смисъл са прави – той радва душата с красотата си, обогатява ястията и е прекрасен лекар за 100 болежки.

Но в Европа минали векове, преди да бъде оценен по достойнство. В Средните векове се вярвало, че босилекът е магическо и дори проклето растение, което превръща човека в скорпион. Вратата към реабилитацията му се оказва Италия, където първо започва да се отглежда и да се цени като символ на семейното благополучие и плодородието. След това го приели французите, коит го ценят заради вкуса и аромата.

Растението

Ocimum basilicum е името, което означава босилекът, който познаваме и ползваме. В естествена среда обаче има ок. 60 вида. Те са доста разнообразни – едно- и многогодишни, треви и храсти, тропични или повсеместни.

Ocimum е едногодишен. Образува красиво декоративно храстче, достигащо в зависимост от сорта височина 20 – 60 см.

отглеждане на босилек, босилек в саксия, босилек в градината, грижа за босилек, посяване на босилек
Босилекът без затруднение се захваща от семе

Формата и цветът на листата също зависят от сорта – те са продълговато-овални, блестящи, ярко или тъмно зелени, дори виолетови. Някои са плоски, други с грациозно изрязани ръбове, трети – като гофрирани. Биват големи и малки, тесни и широки… И заради техния аромат се отглежда босилекът.

Растението цъфва в края на юли. В този миг листата са акумулирали максимално к-во етер. масло и от тях се разнася интензивен аромат. Това е идеалният момент за събирането му.

Мнозина мислят, че босилекът се цени заради аромата си, но той има и друга ценност. Малките бели и уж невзрачни цветчета привличат в градините рояци опрашващи насекоми. Заради това растението постоянно се множи и сякаш се придвижва.

В средата на септември на мястото на цветчетата съзряват плодове – черно-виолетови семенца.

Сортове

Съществуват над 150 разновидности на босилека, но доста по-малко на брой са популярните сред тях. Тук говорим за основния – този с кулинарно и медицинско приложения, наречен камфорен. Той се отглежда навред по света. Израства до 50 см и листенцата му се отличават с тръпчив вкус, леко сходен на карамфила.

“Демир

Най-добрите сортове от камфорния босилек са Magical Michael, който се оформя на красиви храстчета, Mammoth, отличаващ се с големи листа и доста остър вкус, Genovese Gigante – любимец на италианците.

Нареченият мексикански има привкус на канела и люляково виолетови цветове. Виолетовият е взел име от от ярката виолетова окраска на листата. Листата му са големи и гладки, с нежен вкус.

В Кавказ предпочитат сорта Purpurascens, който е сладък и по-леко тръпчив, както и Osmin Purple и Red Rubin – с накъдрени листа, чудесни като декорация.

Интересен е лимонният, който привнася лимонов аромат и привкус към спецификата на босилека. Сортовете са плод на кръстоски с Аmericanum, те носят подчертана полза като подправка.

отглеждане на босилек, босилек в саксия, босилек в градината, грижа за босилек, посяване на босилек
Босилекът има много лица – видове и сортове бележат драстични различия

Дребнолистният Minimum и особено сорта му Green Globe е предпочитан в Гърция, гледа се в саксии. С по-едри листа са Lettuce Leaf и Italian, ползвани за песно и Genovese, перфектен за комбиниране с чесън и домати.

Разновидностите с цветен лист се обичат и като декоративни, особено Ararat, който е пъстра смесица от зелено и лилаво.

Овчарски босилек, конски босилек

А ето, тези наименования са заблуждаващи, защото растенията не са босилек, а са наподобени на него.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Овчарският е Origanum vulgare или обикновен риган.

Конските са 14 вида, всички разновидности на Salvia – градинският чай. Но и трите растения са от семейство Устноцветни, заедно с мащерката, маточината, ментата и чурбицата.

Съдържание на босилека

Цъфтейки лятото, босилекът пръска наоколо прекрасен аромат. Той идва от етер. масло, съдържащо се в надземната част на растението. Според сорта делът му се колебае от 0.2% до 1.5%.

Етер. масло има сложен състав. В него се намират камфор, органич. в-во естрагол, цинеол, оцимен, линалоол, сапонини, дъбилни в-ва, каротин, захари, фитонциди, рутин и вит. С, РР, В2.

100 г босилек съдържат 2 г мазнини и 319 килокалории.

Приложение

Босилекът е първо подправка, но се отглежда за красота и с лечебна цел. Той е лекарствено растение с подчертано очистващо действие. Някогашните египтяни са го влагали в смесите за мумифициране.

Босилекът овкусява най-различни ястия, но знаменито е участието му в италианската кухня. Струва си да опитате пестото с домати и босилек или да обогатите вкуса на печеното месо. За кулинарните подвизи на подправката разказваме ТУК:

Днес се ползва при ревматизъм и артрит, при главоболие, аменорея и повръщане. Отварките лекуват хронични страдания на стомах и пикоч. с-ма. Бактерицидното му свойство е подчертано. Гони газове и успокоява спазми. Гони насекомите отвън и паразитите вътре в тялото. Пие се като чай, прилага се за гаргари, промивки и компреси. Прекрасни са ароматичните вани с негово участие.

Босилекът е стъпил и във фармацевтичната, и в козметичната промишленост.

Терапевтични рецепти с босилек сме описали ТУКПолзи от босилек и рецепти за лечение!

Отглеждане в саксия

и в градината

разсад босилек, семе босилек
Разсад – приготвянето му стартира април

Като повечето подправки, босилекът обича откритите слънчеви участъци с плодородна водо- и въздухопроницаема почва. Именно на подобни терени се сее. Върху влажни и тежки почви растението се развива крайно зле, боледува и накрая загива.

Не бива да се отглежда няколко години поред на едно и също място, защото това може да доведе до масово заболяване на растенията с фузариоза – кафеникави петна по листата. Връщането на босилека на вече ползвано място става не по-рано от 5 години.

Босилекът страда и от малки понижения на температурата. Въобще не понася замръзване. Затова разсадът се изнася на постоянното място в началото на юни.

За подложка слагаме компост или торф, на 1 м2. Растенията се слагат на редове през ок. 30 см., с отстояние между тях 15-20 см. Прекрасно е да се засади в мрачен ден, вечерта. Веднага се полива обилно, с престояла и затоплена вода.

Босилекът прекрасно се хваща от семе. Той може да се посее направо на открит терен (в началото на юни) или в съдчета, напълнени с добре овлажнен субстрат, състоящ се от равни части почва и компост (в началото на април).

У дома, на прозореца, босилекът се отглежда през цялата година. Стига да му се осигурява достатъчна темп. 20-25°С.

Три начина за отглеждане

на босилек в саксия:

  1. Пренасяне на възрастно растение от открит терен в саксия. Вземат се най-младите храстчета, не успели да цъфнат, и се преместват заедно с почвата около корена. Вегетационният период на такъв босилек е къс;
  2. Захващане от издънки или от връхче – поставя се във водичка за 1-2 седм., докато пусне коренче и тогава се премества в почва. След ок. половин месец ще отрежете първите листа. Подобно растение ще ви служи 3-4 мес.;
  3. Отглеждане от семе – храстчето се оформя напълно за 8-12 мес., но осигурява свежи листа значително по-дълго. В началото се поставя в малки пластасови чашки, но щом се появят няколко листа, растението трябва внимателно и без увреждане на корена да се пресади в по-голям съд. Процедурата може да се опрости, ако направо засеете в постоянен, поне еднолитров съд.

Процедурата е показана във видеото:

Босилекът обича + 25 – 28 °C. Отзивчив е към торене, затова преди посев почвата се полива с разтвор от по 0.5 ч.л. калиев сулфат, калиев хлорид, суперфосфат и урея, разводнени в 5 л.

Грижа за босилека

Заключава се в своевременно поливане и подхранване.

Поливайте според изсъхването на почвата, без преувлажняване и ползвайте азотни торове, стимулиращи прираста на зелената маса. За да се осигури максимален добив листна маса, премахваме цветоносите. Тогава млади листа и нежни върхове се събират по няколко пъти в сезон.

Растението се радва на периодично разрохкване на почвата и защита от плевели. Плевенето и разрохкването се правят ок. 7 пъти за периода на вегетация. Веднага след процедурата се прави обилна поливка.

Събиране на босилек

Като повечето подправки, и босилекът се събира на отделни листенца, без да се изкарва основното растение. Редовно отрязвайте връхчетата заедно с листата.

Как да съхраним босилек

съхранение на босилек, замразяване на босилек, сушене на босилек, босилек в зехтин
Лесно, бързи и… в камерата!

Подправката винаги е налична в магазините – но сушена. По-рядко се намира на китка. Как да купим и съхраним правилно?

При покупката избирайте билка с неувяхнали листа, без тъмни петна и повреди. За кратко ще я съхраните добре в чаша вода, защитена от пряко слънце. В такъв вид растението ще остане свежо до 2 седм.

Ако покриете чашата с найлонов плик, ще удължите запазването с още няколко дни.

Ако босилекът е малко к-во и ще потрябва след няк. дни, може да го увиете във влажна кърпа и да го сложите в найлонов плик. В хладилник ще издържи 3-4 денон.

Друг вариант е да го нарежете и да го залеете със зехтин, а съдът да държите на студено. Така ще се запази 2-3 мен. Зехтинът ще ползвате за салати.

Как се съхранява зимата

За по-дълъг срок босилекът се замразява. Най-простият способ е да го измиете, подсушите и завиете в хартия – всеки стрък отделно, да не се докосва с друг. Като замръзне, преместете в найлонов плик, изкарайте въздуха и върнете в камерата. Така босилекът се запазва цяла година.

Друг начин е да смелите в блендер и сложите във форма за лед (+ малко водичка). Като замръзнат, кубчетата се преместват в найлонова торбичка.

Последен вариант е сами да изсушим билката. Струва си, ако сме я отглеждали собственоръчно. Отделете само листата и ги разположете върху хартия . Помещението да осигурява оборот на въздуха, да е невлажно и непряко осветено от слънцето. Щом изсъхне, подправката се премества в хартиен плик или памучна торбичка – ако е за по-кратно, или в херметично затварящ се буркан.

Оценка на читателите
[Гласували: 5 Средно: 3.4]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.