Ремантадин: как работи, схема, на прием, инструкция, мнения

♠ Съдържание ♠ Лечебни свойства ♠ Преимущества ♠ Работи ли при ОРВИ? ♠ Противопоказания ♠ Става ли за деца? ♠ За бременни? ♠ Недостатъци на Ремантадин ♠ Прилагане и дози ♠ При терапия на грип ♠ За профилактика ♠ Срещу кърлежов енцефалит ♠ При херпес

Още в текста: ♠ Предозиране и отравяне ♠ Взаимодействие с други лекарства ♠ Съвместимост с антибиотици ♠ Форма, опаковка, цена ♠ Аналози ♠ Подобни лекарства ♠ Симптоматична терапия ♠ Имуномодулиращи ♠ Мнения и коментари

Ремантадин е сред всеизвестните лекарства, ползвани при остри респираторни инфектирания с вирусна етиология и грип. Той служи в течение на няколко десетилетия. Въпреки твърденията, че голям процент от вирусите са си изработили защита спрямо него, той не губи актуалността си и досега. Обясняват го с това, че при простуди и ОРВИ препаратът притежава висока ефикасност при относително къс списък от противопоказания.

С какво се бори Ремантадин

Вирусните заболявания, включително грипът, ежегодно се оказват фатални за множество хора. Ние ги приемаме като ниско ниво на заплаха, обаче имунните ни сили не винаги успяват да се справят.

Причината е една особеност на вирусите – тяхната повишена способност за видоизменяне. Протеиновите молекули на повърхността им умеят скоростно да променят състава си, поради което имунните сили понякога не ги идентифицират навреме като обект, който вече са срещали.

Ето защо разработването на категорично ефикасни средства срещу вирусите се натъква на сложности и пречки. Вирусните частици са миниатюрни и са устроени крайно примитивно, дори в сравнение с бактериите – значи имат съвсем малко уязвими места.

Ремантадин, римантадин хлорид, лекарство против грип, остри респираторни инфекцииИ все пак, противовирусни с-ва  са разработени и продължават да се разработват, и те са огромен брой.

Типове противовирусни препарати

Насочените към непосредствена борба с вирусите лекарствени средства са четири групи:

Ваксини

 Имуностимулатори и индуктори на интерферона

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

 Препарати, съдържащи интерферон

 Противовирусни лекарства с пряко действие (етиотропни).

Към всяка група се отнасят десетки препарати и никак не е просто да се открои най-ефикасният сред тях. Тук ще разгледаме Ремантадин, представител на етиотропните лекарства.

Противовирусни средства с пряко действие

Лекарствата от тази разновидност въздействат непосредствено върху вирусите на грипа и на острите респират. инфекции. Те изполват механизми, които затрудняват репликацията на вируса, или неговото проникване в клетките. Някои оказван умерено стимулиращо влияние върху имунитета.

Амантадини

Те са противовирусни етиотропни препарати от първо поколение, наричани още блокатори на М2 йонните канали. Механизмът им на действие е основан върху нарушаване на работата на определени ензими, обезпечаващи възпроизводството на вирусите в клетката. Постискат важно звено от вирусната репликация.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Основните препарати от този клас са дейтифорин, амантадин, мидантан и римантадин.  Амантадините са ефикасни срещу вирусите на грипа от тип А.

За какво е ремантадин?

Един от първите представители на групата антивирусни препарати с пряко действие е ремантадин. Той се появява в началото на 60-те и се оказва истински пробив в борбата с грипа. По онова време лекарството показва висока ефикасност във всякакви клинични изпитания.

Лекарството е било разработено в САЩ, обаче фармацевтичната промишленост и на други континенти бързо възприема и пуска противовирусния препарат. С негова помощ се удава значително да се съкрати времето за излекуване от грип. В световен мащаб и в икономически аспект това довежда до спестяването на значителни средства.

Обаче много скоро се изяснява, че вирусите на грипа твърде бързо си изработват резистентност към ремантадин. Те мутират по такъв начин, че стават практически неуязвими пред него. Някои източници твърдят, че над 90% от грипните вируси вече проявяват устойчивост към ремантадин, а други утвърждават цифрата 50%. Очевидно няма достоверни данни, а препаратът продължава да е в употреба и да се изписва активно.

Друга причина да бъде критикуван ремантадин, е че изначално той е бил активен само срещу вирусите на грипа от тип А, без да умее да засяга тези от тип В.

опаковка, таблетки, брой, цена на ремантадин, в аптеката

Ето как изглежда медикаментът в нашите аптеки

Изложените съображения стават причина в ред медицински публикации лекарството да бъде обявявано за представляващо интерес само в исторически аспект. Но то остава в употреба и продължава да се изписва.

У нас е разрешено и залегнало в списъка на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Впрочем, впоследствие ремантадин намира друго приложение –  като високоефикасно лекарство против вируса на кърлежовия енцефалит.

Ремантадин се произвежда в три лекарствени форми – на таблетки 50 мг, капсули от 100 мг и на сироп. На нашия пазар присъства само първата.

Съдържание на ремантадин

Защо лекарството се изписва по два начина – ремантадин и римантадин? Грешка?

Активн. съставка е рИмантадин хидрохлорид (rimantadine hydrochloride), а търговското наименование – Ремантадин. В Русия например се произвежда и под търговкото име Римантадин, като лекарствата са аналози.

Помощни в-ва в таблетките са лактоза монохидрат, калциев стеарат, картоф. нишесте.

Активното в-во представлява бял, кристалоподобен прах, на вкус – горчив. Той е получен през 1963 и е патентован след 2 г. в САЩ. Резултат е от изследванията на група под ръководството на Уилям Причард (William W. Prichard) в компанията Du Pont & Co. Причард го получава по метода на синтеза от кетоксим.

Лекарството срещу грип Ремантадин е синтетично, производно на адамантан. Това вещество практически не се среща в природата, намира се само в нефтените продукти и то в малко количество. Ето защо за производството на таблетка Ремантадин се прилага сложна химична формула и тя се получава по пътя на синтеза.

Как работи римантадин хлорид?

Вирусът прониква в клетката и започва активно да се мултиплицира в нея. Когато количеството му достигне пределно ниво, вирусът напуска клетката и се премества в друга, а предходната загива.

Активността на лекарството настъпва тогава, когато вирусът попада в клетката на чов. организъм. Препаратът се свързва с патогенните микроорганизми и не им позволява да се размножават. Ремантадин блокира протеинът М2, който отговаря за размножаването на вируса. Вследствие на това инфекциозният възбудител прониква в клетката, но вече не съумява да се мултиплицира в нея.

Също така лекарството блокира свързването на вирусите с други клетки. Допълнително той оказва имуномодулиращо действие, позволявайки на тялото да възстанови своите сили.

противовирусни лекарства, вирусни заболявания, грип, остри респираторни заболявания

Схемата показва как вирусът се вклинява в клетката и започва да се мултиплицира в нея

Описаният механизъм на действие прави лекарството приложимо за профилактика и за излекуване. То е най-действено в първите часове след заразяването, когато поразените клетни са ограничен брой. При такава ситуация препаратът отлично се справя с вируса и не разрешава на болестта да се развива по-нататък.

Ремантадин въздейства върху вирусите на грип А и вирусът на кърлежовия енцефалит (арбовирус).

Ефикасен е при прием в начален стадий на инфекцията (6-7 ч.), което снижава заболеваемостта и изразеността на симптомите.

Показания за използване

 • Лечение на грип в ранните стадии;
 • Профилактика на грипа при епидемии;
 • Профилактика на енцефалит, провокиран от кърлеж.
 • Състав на 1 таблетка: 50 мг римантадинов хидрохлорид.

Как се възприема?

При перорален прием римантадин почти напълно се абсорбира в червата, като това става достатъчно бавно.  С протеините в кръвта се свързва на 40%. Концентрацията на активното в-во в носовия секрет е по-висока с 50%, отколкото в плазмата.

Метаболизира в ч. дроб. Периодът за полуизвеждането му е 24 – 30 ч. Извежда се чрез бъбреците. Затова активното в-во се акумулира в токсични концентр. у пациенти с бъбречна недостат., ако липсва адекватна корекция на дозата.

75–85% от приетата доза се извежда в състава на урината преимуществено във вид на метаболити, а 15% ‒ в неизменен вид.

Инструкцията за използване на Ремантадин съобщава, че той се назначава при вирусни инфекции, в това число грип, енцефалит и др. Същият медикамент се използва с профилактични цели спрямо описаните патологии.

грип, симптоми на грипа, лекарства против грип, ремантадин

Симптомите на грипа са показания №1 за избора на римантадин хлорид

Всички форми на препарата имат идентичен повод за приложение и между тях няма терапевтична разлика.

Лечебни свойства

 • При грип тип А – при перорална употреба Ремантадин инхибира репликацията на всичките три изолирани у човека подтипа на вируса на грип А – H1N1, H2N2 и H3N2. Препаратът не влияве на имуногенетичните свойства на инактивираната ваксина срещу грип А;
 • При грип тип Б – Ремантадин оказва антитоксично действие при грип, провокиран от вирус Б;
 • Профилактика при грипна епидемия – Ремантадин като предпазно с-во в доза 200 мг (денон.) снижава вероятността от заболяване от грип, изразеността на серологичните реакции и симптомите на грипа. Терапевтично действие се изявява в най-висша степен при прилагане на препарата заедно с развиването на първи симптоми (стартовите (18 часа);
 • При херпес – препаратът се прилага за лечение на прост херпес тип 1 и 2;
 • Профилактика на кърлежов енцефалит с вирусна етиология.

В резултат от използване на Ремантадин е възможна появата на резистентни към препарата щамове на вируса на грип А. Тези резистентни щамове могат да провокират развитие на грип с типична клинична симптоматика сред хора от контакната група.

Наблюдава се развитие на устойчивост към Ремантадин у щамове на вирусите на сезонен и пандемичен грип при пациенти,  получаващи препарата.

Развитието на резистентност се обуславя от замяната на дори една от петте аминокиселини в трансмембранния домен М2. При вирусите от тип H1N1 и H3N2 приоритетно се регистрира устойчивост в случай на замяна на S31N и по-слабо – с другите четири. Многократно е засичано, че вируси на грип А, резистентни към Ремантадин, са съдържали замени в S31N.

Ето защо следва да се отчитат местните препоръки относно резистентността на грипните вируси към противовирусните средства.

Преимущества на римантадин

 • При лечение на грип активната съставка съкращава срока на появата на основните симптоми на заболяването с 3,1 – 3,6 дни;
 • Достоверно съкращава продължителността на температурната реакция, на симптомите на интоксикация, а също и катаралните симптоми в носоглътката;
 • Бързо се нормализират показателите на периферната кръв;
 • Подобряват се показателите на специфичния и неспецифичния имунитет.

При късно лечение и рецидиви на заболяването използването на римантадин съкращава продължителността на болестта два пъти и предотвратява развитие на усложнения.

Работи ли при ОРВИ?

По този въпрос са налични две мнения. Официално, в листовките, Ремантадин се описва като препарат срещу вирусите на грипа от тип А, А2 и В.

От друга страна в някои по-популярни материали се отбелязва, че в практиката лекарството активно се изписва при остри респират. инфекции с вирусен причинител. Най-горещите защитници на тази му употреба твърдят, че препаратът категорично работи при ОРВИ и простудни заболявания.

В защита на втората теза откриваме в листовката на Орвирем (аналог на Ремантадин с идентична активна съставка римантадин) следното показание за употреба:

За профилактика и лечение на грип и ОРВИ при деца от 1 година

Противопоказания

Препаратът Ремантадин не се прилага при наличие на следните диагнози:

 • Тиреотоксикоза;
 • Остри и хронични заболявания на бъбреците;
 • Остри заболявания на ч. дроб;
 • Вродени нарушения в абсорбирането на глюкоза и галактоза, непонасяне на лактоза, дефицитност на лактаза;
 • Период на бременност и лактация;
 • Индивидуална хиперчувствителност към компонентите на препарата.

С внимание се използва при:

 • Епилепсия в анамнезата;
 • Артериална хипертония;
 • Заболявания на ст.-чревния тракт;
 • Чернодр. недостатъчност;
 • Хронифицирана бъбречна недостат.;
 • Атеросклероза на съдовете на гл. мозък.

Възрастови ограничения

Става ли за деца?ремантадин, показания, противопоказания, при деца, при бременни, при кърмене

Таблетките са предназначени за възраст над 7 години, капсулите – над 14 години.

Течната форма (сироп Орвирем® за деца, действащо в-во римантадин) е разработена за малки пациенти. Пределната възраст е 1 година.

В някои издания, напр. „Съвременни лекарствени средства за деца“ на Парийска, Борисова и Половинко, се посочва, че римантадин (сироп) е единственият специфичен препарат, препоръчван за лица от 1 г. Този препарат е доказал своята безопасност. Не са изявени съществени промени в динамиката на показателите на периферната кръв, патологични изменения в урината, нито повишена алергичност при въвеждане на римантадин сироп.

Течната форма е противопоказана допълнително при още едно заболяване – диабет, заради високото (60%) съдържание на захар.

Прием при бременност и лактация

Съгласно лабораторни изследвания, големи дози от лекарството могат да окажат токсично въздействие върху плацентата и развитието на плода. Ето защо гинеколозите предписват след зачеване лекарства-аналози на Ремантадин.

Същите препоръки са актуални и за кърмещите майки. Продуктите от разпада на лекарството могат да бъдат вредни за кърмачетата и са способни да произведат неблагоприятно влияние върху ръста и развитието на детето.

Ако сте приключили с кърменето, обърнете се към педиатър, който да ви насочи как да пиете Ремантадин за профилактика на грипа.

Шофиране и опасни дейности

Влиянието на Ремантадин върху способността да се управлява автомобил и потенциално опасни машини и механизми не следва да бъде изключвана. Един от страничните ефекти на препарата е снижаване на вниманието и способността за концентрация. Лекарството се приема с внимание и се съобразяват дейностите при шофьори и оператори на техника, от които се изисква остро внимание, активност и реакции.

Недостатъци на ремантадин

 • Има данни, че при възрастни пациенти с хипертония лекарството усилва риска от развитие на хеморагичен инсулт;
 • Таблетираната форма не е подходяща за малки деца до 7 г.;
 • Възможността да се натрупват метаболити на римантадин прави препарата риско за пациенти с нарушени функции на ч. дроб и/ или бъбреци и е необходимо да се контролират страничните ефекти;
 • Спорна активност при ОРВИ;
 • Засилване на страничните ефекти с повишаване на дозата.

Потенциални нежелани ефекти

странични реакции на ремантадин, нежелани ефекти на ремантадин

Индивидуалната поносимост към дадено лекарство е важен критерий за избора му

При своевременно започнато лечение и спазване на дозировките всички форми на Ремантадин се понасят много леко. Но случаи на индивидуална непоносимост все пак се срещат, а за страничните ефекти се съди по признаци като следните:

 • Обрив, зачервяване на кожата, поява на пъпчици;
 • Разстройство на изхождането, повишено газообразуване;
 • Понякога се изявяват гадене и позивни и/ или повръщане
 • Гласът става хриплив, забележимо спада;
 • Вниманието и концентрацията се снижават;
 • Походката става полюляваща се;
 • Появяват се вялост, сънливост;
 • В ушите се явява шум.

Всеки из изброените белези е достатъчно основание за незабавното прекратяване на приема на лекарството и последваща консултация с лекуващия специалист.

Същност на страничните действия

От страна на ЦНС: снижаване на способността за концентриране и внимание, безсъние, световъртеж, нервозност, главоболие, повишена възбудимост, прекомерна умора, атаксия, депресия, нарушения в походката, еуфория, повишена двигателна активност, тремор, халюцинации, гърчове;

От страна на храносмилат. с-ма: сухота на лигавичната обвивка на устн. кухина, анорексия, гадене, гастралгия, повръщане, метеоризъм, диария;

От страна на дихателната с-ма: нарушения на дишането, задух, бронхоспазъм, кашлица;

От страна на органите на възприятията: шумове в ушите, нарушение или загуба на вкуса, нарушено обоняние;

От страна на сърце и съдов. с-ма: сърцебиене, тахикардия, артериална хипертония, цереброваскуларни нарушения, сърдечна недостатъчност, припадък.

Ремантадин, римантадин, лекарство против грип, остри респираторни инфекции

Ако забележите, че постоянно сте сънливи, отпуснати и неконцентрирани, имате причина да спрете лекарството

Как се приема Ремантадин

(дозиране, схема на прием, продължителност)

Таблетираната ф-ма – поглъщане на цяло, при пълен стомах, с помощта на вода.

Кога да започне терапията?

Лекарството започва да се приема максимално скоро след изявяването на някаква симптоматика, асоциирана с грипа. Ремантадин е с най-висока ефикасност, ако терапевтичната схема се стартира в началните 24 – 48 ч.

Ремантадин, в качеството на лечебно средство при грип, се назначава по схема (разчети за денонощие).

Схема 1 за възрастни

 • 1 ден – 3 Х 100 мг;
 • 2 и 3 ден – 2 Х 100 мг;
 • 4 и 5 ден – 1 Х 100 мг.

В най-първи ден от патологичните промени е допустимо да се назначат алтернативно:

2 Х 150 мг или 1 Х 300 мг

Схема 2 за възрастни: в продължение на 7 дни – 2 Х 100 мг.

100 мг е 2 броя табл. по 50 м/ 1 капсулка 100 мг.

Схема за лица 7 – 10 г.: 2 Х 50 мг за пет дни;

Схема за деца 11 – 14 г.: 3 Х 50 мг за пет дни.

Възрастните хора, пациентите с чернодр. недостатъчност и хронична бъбр. недостатъчност пият редуцирана доза от 1 Х 100 мг за денон.

Продължителността на лечението е пет дни.

При пропусната доза лекарството не се взема в двойно количество, за да се компенсира. Поредното хапче се приема в момента на установяване на пропуска, а следващото – в обичайното време.

За профилактика на грипа

Как грамотно да се приема лекарството за предпазване от грип? Главното правило е да се съблюдава дозировката. Пределно допустимото количество от Ремантадин е 50 мг на ден за възрастни и деца, а стандартната продължителност на курса е 10 денонощия.

Лекуващият специалист може да увеличи дозата за възрастни до 100 мг, двукратно.

Много важно е да стартира вземането на лекарството, веднага щом се яви риск от зараза с грип или простуда. Обичайно специалистите препоръчват да се направи един защитен курс в есенния сезон, а също и когато се обяви епидемия.

Ранният прием на медикамента минимализира рисковете от прихващане на вирус.

Ремантадин за профилактика на ОРВИ много добре работи в комплекс с витамини и нар. средства като лимони, чайове и отварки от лекарствени билки.

Действието на лекарството се подпомага от балансиран режим на хранене, когато в менюто се включат полезни протеини, бавни въглехидрати, а захарта в чист вид, мазнините и храните с консерванти бъдат сведени до минимум.

показания за ремантадин, ремантадин при грип, при ОРВИ, при кърлежов енцефалит

Показанията на термометъра въобще не са съществени за старта на терапията с Ремантадин. Той е по-ефикасен превантивно

Всички тези мерки целят заздравяване на имунната с-ма, която ще посрещне и следва да устои на натиска на вирусите.

Дозирането е описано и ТУК: Ефикасността на Ремантадина срещу грип.

Дозиране

при кърлежов енцефалит

Ремантадин е активен по отношение на вирусите на кърлежовия енцефалит, които са в групата на арбовирусите от семейство Flaviviridae.

За профилактика на кърлежов енцефалит с вирусна етиология се назначат

2 Х 100 мг с 12-часови интервали – за период от 3 дни

В по-специфични случаи и категорично по решение на лекар – 5 дни.

Профилактиктирането с Ремантадин стартира възможно най-скоростно след кърлежовото ухапване, но – внимание!!!, не по-късно от 48 ч. от инцидента.

За лица, при които има повишен риск от ухапване (живеещи, летуващи или работещи сред природата, в тревисти местности) е допустима профилактика срещу кърлежов енцефалит за срок от 15 дни.

Дозиране при херпес

Няма специфични дозиране и препоръки.

Препаратът е разяснен и ТУК: Профилактично и терапевтично приложение на Ремантадин.

Предозиране и отравяне

Как да разпознаем предозирането?

В медицинските обзори на лекарството се посочват изследвания, според които прилаганият срещу ОРВИ и грип Ремантадин практически никога не води до предозиране. Особено ако се приема по схемата, дадена в листовките.

За предозиране на препарата свидетелстват следните признаци:

 • Нарушение на сърдечния ритъм;
 • Хиперактивност;
 • Безпокойство;
 • Халюцинации (отбелязвани са крайно рядко).

Ако сте забелязали подобни симптоми, следва незабавно да прекратите приема на лекарството и да се срещнете с лекар. Най-често неутрализирането на действието на Ремантадин се извършва чрез инжектиране на Физостигмин –  симпатомиметичен алкалоид.

Дозиране на Физостигмин в такива случаи представлява 0.5 мг (лица над 1 г.) и 2 мг, когато пациентът вече е навършил 14 г.

В случаи на много тежки отравяния правилното действие е едновременно поддържане на жизнен. функции на пациента и провеждане на хемодиализа за частично отстраняване на предозираното лекарство.

Взаимодействия на Ремантадин

с други лекарства и вещества

взаимодействие на Ремантадин с други лекарства, с антибиотици,

Специалистът отчита комбинацията от медикаменти, които приема пациентът, и преценява дали Ремантадин е съвместим

Използвайки Ремантадин, следва да се предвиди, че той е способен да намали ефикасността на лекарствата, назначени против епилепсия.

Всякакви абсорбенти (Полисорб, активен въглен и др.) са способни да влошат процеса на всмукване на препарата, тъй като притежават защитни функции и образуват филм върху лигавиците в стомаха.

Лекарства като ацетазоламид (срещу повишено вътречер. налягане) и натриев хидрокарбонат повишават ефикасността на Ремантадин. Те преустановяват извеждането му през бъбреците и препаратът действа по-дълго.

Парацетамол и аспирин – напротив, са способни да намалят с 11% концентрацията на лекарството Ремантадин в кръвта. Най-добре е препаратът да не се комбинира с каквито и да е температуропонижаващи лекарства. При необходимост от подобни медикаменти, се организира тричасова разлика с Ремантадин.

Работата на препарата силно се влошава (ефикасността му пада с 18%) от лекарствата на основата на циметидин за терапия на стом.-чр. патологии.

Като множество други лекарства, и Ремантадин не се съчетава с алкохол. Всякакви напитки, съдържащи спирт (дори най-леките като вино и бира), могат да предизвикат реакции от страна на нервн. с-ма. Крайно и категорично е забранено подобно смесване за водачите, на които предстои да шофират.

Съвместимост с антибиотици

Допустимо и полезно ли е комбинирането на Ремантадин с антибиотици?

Самият препарат не е антибиотик и практиката показва, че едновременният прием с мощните лекарствени средства е оправдана, когато на фона на простудата или грипа се е присъединила инфекция с бактериален произход.

Комбинацията от Ремантадин и антибиотик оказва ярко изразено:

 • Противовирусно действие;
 • Бактерицидно;
 • Антимикробно.

Ремантадит отлично се съчетава с препарати за гърло на основата на амбазон, хлорофилипт, ксилометазолинов хидрохлорид (Отривин). В комбинация с тях бързо премахва болката в гърлото, отстранява запушвания на носа, помага да се свали темп. на тялото. Разбира се, подобна схема се назначава от лекар, а самолечението е недопустимо.

Ремантадин в аптеката

(форма и опаковка)

У нас се продава лекарство, дистрибутирано от Ecopharm Group. Производителят е латвийската Олайнфарм, която произвежда и аналога на Ремантадин – Ремавир на прах, капсули 100 мг, таблети 50 мг.

Предлагането у нас е само под формата на таблети по 50 мг, в два вида опаковки:

 • 2 блистера Х 10 броя на с-ст 11.78 лв;
 • 1 блистер Х 10 броя на с-ст 5.34 лв.

Аналози

Лекарството Ремантадин се отпуска без рецепта. В световен мащаб се произвеждат доста на брой медикаменти с основна съставка римантадин, отличаващи се главно по производителя. У нас препаратът е без конкуренция.

Сред аналозите на Ремантадин са Римантадин, Ремавир, Алгирем, Орвирем и др.

В Русия се продават няколко лекарства с римантадин на различни местни производители, затова и интересът към него е повишен. Във видеото специалист разяснява действието на медикамента:

Подобни лекарства

Амантадин

Той е стимулатор на допаминовите  рецептори, противовирусно и противопаркинсоново лекарство. Стимулира синтеза на допамин, повишава чувствителността на рецепторите към медиатора.

Противовирусното му действие е основано на способността на амантадин да блокира проникването на вируса А в клетката.

Добре се абсорбира в храносмил. с-ма. Максималн. концентрираност в кръвта се отбелязва след 4 часа. Минава пред плацентата, прониква в кърмата. Извежда се основно през бъбреците в непроменен вид, за ок. 15 часа.

Амантадин е лекарство за профилактика на грипа (вируси от тип А), и по това си прилича с Ремантадин. Разликата между двете активни съставки е, че амантадин има разширено приложение като антипаркинсово лекарство. Той се прилага при разстройства, провокирани от прием на невролептици или други препарати, при невралгии на херпес зостер, загуба на съзнание след травма на глава, забавен изход от наркоза.

Любопитна е историята за това как противовирусното в-во за грип се превръща в медикамент с приложение при неврологичната болест на Паркинсон (дегенериране на синтезиращите допамин неврони).

Медици забелязали, че пациенти с тази диагноза получавали съществено подобрение по време на терапия на грип с противовирусния медикамент. Оказало се, че той работи приблизително като аминокиселината L-допа. Проявявал по-слабо действие, но затова пък и страничните проявления били редуцирани.

Тамифлу

Тамифлу е противовирусен лекарствен препарат, притежаващ активност против вирусите на грипа от тип А и В. Основният действащ компонент на лекарството е озелтамивир фосфат. Той конкурентно и избирателно инактивира ензим във вируса, който способства размножаването и проникването му в здрави клетки.

Днес Тамифлу, както и аналогичното му лекарствено средство Реленца (Relenza), по отзиви на клинични експерти, се счита за най-действения противовирусен препарат за лечение и профилактика на грипа.

Разлика с Ремантадин

Докато разглежданото лекарство работи приоритетно при вируси на грипа тип А, то Тамифлу е показан и при неидентифицирани вируси.

Но и към Тамифлу, както и към Ремантадин, се отправят сериозни критики.

В световен мащаб използването на противовирусния препарат Тамифлу рязко нараства след взрива от свински грип (вирусът H1N1) през 2009 г. Първоначално се считало, че той ще редуцира хоспитализациите и усложнения на грипа като пневмонии по време на епидемии.

Съществуват заключения от клинична опитност, че Тамифлу (озелтамивир) съкращава продължителността на симптомите на грипа само с половин ден и няма доказателства за редуциране на хоспитализациите и усложненията. Затова свидетелстват изследвания, проведени от независими изследователи и публикувани в BMJ през 2014 г.

Претенциите към ефикасността на Тамифлу се свързва с правителствени решения за запасяване с препарата за случай на пандемия. За тази цел се отделят милиарди долари, като се сочи, че САЩ е платили $1,3 милиарда, Великобритания – $ 424 милиона.

Инфлуцид

Той е противовирусен препарат, представител на хомеопатичната група. Представлява комбиниране на шест съставки, тъй че да се оформи продукт специално срещу грип и простуди, характеризиращи се със скоростно възникващо и развиващо  се заболяване. Бриония работи срещу кашлица, Ипекакуана – срещу секретите, Гелземиум се дава при болезненост и възпалявания, Фосфорус – при невралгии и изтощение, за засилване на имунитета, а Еупаториум е точно средство срещу грип.

Препаратът е показан при наличие на вис. темп. Детайлно сме го описали ТУК:

Инфлуцид – нещата от листовката, които не знаем

Изопринозин

Лекарството се различава от предходно визираните по своята широта на приложение. То е противовирусно средство, но не се ограничава само с грипа, нито само с респираторните инфекции. Изопринозин се предписва при стоматити, всички видове шарки, при заушки, херпеси, хепатити, срещу последствията от папилома вируса.

Активна съст. – инозин ацедобен димепранол. Нейно качество е паралелна подкрепа на имунитета. Детайлно сме го описали ТУК:

Изопринозин – при борба с вируси и инфекции

Симптоматична терапия

И грипът, и ОРВИ в лека и средна степен се лекуват чрез симптоматична терапия, режим и диета. Без силно действащи препарати като антибиотици и противовирусни средства. Широко е мнението, че дори незадълбочените бактериални инфекции не задължават за антибиотици.

Но в същото време изразените форми на заболяванията и продължителните „простуди“ е задължително да се третират под контрола на лекар. Назначава се диагностика за вероятния възбудител, проверява се неговата чувствителност към антибиотици и се подбират правилните лекарства.

Симптоматичната терапия е насочена към снижаване на изразеността на симптоматиката  – проявленията на болестта, а тялото получава допълнителни сили за борба с възбудителя на болестта.

Към дадената група лекарства спадат аналгетичните препарати, температура-понижаващите, противовъзпалителните, муколитичните и отхрачващите, както и общоукрепващите медикаменти. Тяхна водеща задача е да облекчат болезнеността в главата и мускулите, втрисането, запушването на носа, извеждането на секретите и т.н.

Сред най-познатите ни медикаменти са парацетамолът, ибупрофенът и други подобни активни съставки. Например един от представителите е Нурофен, който принадлежи към нестероидните противовъзпалителни и работи срещу болки, възпаления, отоци и вдигната темп. Конкретно и като пример на симптоматична терапия Нурофен е разгледан ТУК:

Нурофен – всичко, което не знаем за него

Имуномодулиращи препарати

Главната задача на имунната с-ма е разпознаване и унищожаване на чужди патогенни агенти. Имунотропните препарати са група лекарствени средства, които въздействат в/у имунната с-ма, активизирайки или потискайки нейните функции. В нашия случай важни са имуностимулаторите, които широко се изпуолзват при грип във вс. възрастови групи. Много от тях притежадат противовирусно действие, което позволява да се усили ефектът от етиотропната терапия.

Имуностимулаторите повишават активността на процесите на имунитета. Те са три вида – интерферони (протеини, синтезирани при заразяването с вируси, първа линия в защитата на тялото), синтетични препарати (индуктори на интерфероните, които стимулират тяхното естествено произвеждане) и лекарства от растителен произход – адаптогени като ехинацея, женшен и др. (активират неспецифичния имунитет)

Използването на имуностимулатори при грип и ОРВИ не е императивно. Решението принадлежи на лекуващия специалист.

Представа за действието на имуностимулаторите ще придобиете от примера с Бронховаксом, който стимулира естествения имунитет. Действието му сме дали ТУК:

Бронховаксом бори грипа и инфекциите още преди появата им

Мнения и коментари

(обзор)

Положителни отзиви

Препаратът Ремантадин получава достатъчно положителни отзиви от страна на потребителите. Медикаментът е популярен, което се дължи и на дългогодишното му приложение.

Пациентите отбелязват факта, че при правилно използване таблетките им помагат да се справят с грипа в неговите начални епизоди. Още на третия ден от старта на лечението болните отбелязват видимо подобрение – усещането за болест, слабост и неактивност започват да отминават, както и главоболието и температурата.

Главното, което съветват пациенти във форумите и специализираните дискусии, са Ремантадин да се пие точно по инструкцията. Тогава грипът си отива достатъчно бързо и без усложнения.

Съществуват и позитивни отзиви от болни, вземали Ремантадин като защитно средство с/у вирусни заболявания. Особено забележим е ефектът от препарата в зимния период, когато хората масово започват да боледуват.

Без съмнение плюс на препарата е и неговата цена. Стойността на Ремантадин е невисока, което се оценява от определена група потребители.

Ремантадин за отслабване

Някои пациенти пият Ремантадин с цел вталяване. Те се възползват от негов страничен и в други случаи нежелан ефект, а именно редуцирането на апетита. В особено тежки случаи продължителното безапетитие преминава в анорексия.

Обаче официалните показания за употребата на Ремантадин не предвиждат подобна употреба. Неговото назначаване за редуциране на теглото се смята от специалистите за нецелесъобразно. Те отчитат страничните реакции, част от които са психоневрологични разстройства (45,5% от случаите) и поражения на бъбреци и ч. дроб.

Негативни мнения

Лекарството Ремантадин не събира само положителни отзиви. Определена част от потребителите  споделят, че не са придобили ефекта, на който са се надявали.  Отбелязва се факта, че докато се забележи неефикасността на Ремантадин, се пропуска началният период, най-подходящ за терапия. Това на практика пречи лекарството да бъде заменено с друго, без да се претърпи негатив.

Според автори, които са анализирали читателски и форумни мнения, в преимуществена част от случаите оплаквания срещу Ремантадин отправят пациенти, стартирали терапията по-късно от стартовия ефективен период – примерно на трети или четвърти ден от проявата на болестта.

В инструкцията на лекарството обаче ясно е записано, че то е по-ефикасно профилактично, а като терапевтично средство – основно в началните часове на заболяването. Активното в-во работи така, че борбата с вируса се разгръща основно в началните стадии на проникването му в човешкото тяло.

Страничните реакции, които приоритетно се съобщават, са гадене, обриви и главоболие.

А какъв е вашият опит с Ремантадин? Приемали ли сте го и как ви подейства?

Да бъдем още по-полезни! Моля, споделете впечатленията си в коментарите и помогнете за информираността на приятели и непознати чрез бутона за споделяне.

Благодарим!

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.