Предизвикване на цикъл с хапчета, упражнения, шоколад и др. методи

♠ Безопасно предизвикване на цикъл ♠ Кои са добрите хапчета? ♠ Упражнения ♠ Хомеопатия за менструация ♠ След аборт ♠ Витамин С ♠ Бял равнец ♠ Храни, ускоряващи цикъла ♠ Лекарства: Примолут-Нор ♠ Билки

Още в текста: ♠ Метергин ♠ Магданоз ♠ Дуфастон ♠ Аналгин или Аспирин ♠ Мифегин ♠ Постинор ♠ Хормонът прогестерон ♠ Норколут ♠ Утрогестан ♠ Лекарства за спиране на цикъла ♠ Пулсатила ♠ Бременност и други причини за липса на цикъл

Как да предизвикаме менструацията, когато се е забавила? Този въпрос вълнува множество дами, защото задържането е достатъчно разпространен проблем, чиято причина не винаги е бременност или патологично изменение.

Женското тяло е чувствително. Хормоналните му нива се влияят от стрес, диети, климатични изменения, от приема на някои лекарства и пр. Менструалният цикъл е хормонозависим процес, затова посочените фактори имат капацитета да провокират задържане.

В други случаи забавянето на цикъла е важен сигнал за настъпили промени – бременност, възпалителни процеси, хормонален дисбаланс, психически заболявания и други, които категорично не следва да се омаловажават.

Кога е безопасно

да се подпомогне цикълът?

Намесата в саморегулираните механизми на тялото е рисково занимание, особено при практикуване на тъмно, без информация за причината. Съвсем безопасни ситуации няма. Най-общо, ускоряването на менструацията носи нисък риск за здравето, а изкуственото й предизвикване – висок.

гореща вана, витамин Ц, магданоз, дафинов лист, дуфастон, утрогестан, примолут нор, нон овулон

Има ли действително безопасно предизвикване на цикъл?

В „безопасните“ случаи намесата не е необходима. Ако жената изключва възможността за бременност и свързва забавянето с пътуване, нервно ежедневие или диета, то може да очаква следващия си цикъл в срок.

Забавяне от 2 до 5 дни също не налага корекция. Отклонение от 10 – 14 дни вече е сериозно, но тогава се изисква проверка за бременност, хормонални проблеми или друго заболяване.

Непатологичните основания за предизвикване на цикъла са предстояща отпуска, пътуване, спортно събитие или важен празник. Дамата желане да ускори идването, да изпревари установения срок. Подпомагане на процеса в такива случаи е с ниско ниво на опасност, но винаги стои риска да се „разбута“ хормоналната система, която до момента работи хармонично.

“Фигурин

Кога е опасно

да се предизвиква цикълът?

Опасно е да се провокира менструация, когато е произтекло зачеване. Прекъсването на нежелана бременност в дом. условия, с нар. методи и самопредписани лекарства носи висок риск за жизнеустойчивостта дори живота.

Въздържайте се от изкуствено предизвикване на кръвотечение при следните обстоятелства:

 1. Задържане над 30 дни – то е вероятен симптом за извънматочна или редовна бременност. Самоинициативите за прекъсване носят риска от кръвоизлив, заразяване на кръвта и дори от летален изход;
 2. Наличие на маточна спирала. Тя може да повреди вътрешността на органа;
 3. Заболявания на органите на ендокринната система;
 4. Хемофилия;
 5. Продължителна хормонотерапия.

Съществуват ред методики и препарати, способни да ускорят или предизвикат цикъла. Безопасният начин за използването им е след ултразвуково изследване, което да отхвърли бременност или патология. Уредът обследва матката с два датчика – през коремната стена и през влагалището. В голям процент случаи ултразвукът дава изчерпателен отговор на въпроса защо цикълът не е дошъл навреме. При необходимост картината се допълва от изследване на хормоните – тестостерон, естрадиол, пролактин, прогестерон и т.н.

Неработещи методи

за предизвикване на цикъл

В сферата на митологията са ред широко разпространени начини за предизвикване на цикъл. Доста дами вярват, че менструацията им ще се ускори чрез интензивен полов акт. Но физиологията на жената е такава, че изключва „отлепване“ на ендометриума чрез физически интервенции. Рискът е за шийката на органа, която реално може да се травмира.

предизвикване на цикъл, предизвикване на цикъл с магданоз, с билки, с гореща вода, предизвикване с дуфастон, с лекарства

Разглеждаме най-популярните методики за провокиране на менстр. цикъл

По същата причина не работи и друг разпространен метод – прекомерното физическо натоварване. Връзка между старта на менструацията и физическите усилия има единствено при стартирал цикъл. Усилените тренировки или полагането на тежък труд правят кръвотечението по-обилно.

Сред неработещите методи поставяме обстрелването на тялото с еднократна огромна доза Дуфастон или Утрогестан. И двата препарата са способни да предизвикват менструация, но само ако съдържащият се в тях прогестерон се акумулира постепенно. Приемът на „конска“ доза по-скоро води до образуване на кисти на яйчниците или на жълтото тяло. Правилното използване на лекарствата ще разгледаме по-долу.

Работещи методи

за предизвикване на цикъл

Витамин С, аскорбинова к-на

Репродуктивните функции се управляват от хормони, а синтезирането им в достатъчно количество изисква наличието на аскорбинова к-на. И обратно – дефицитът на витамина провокира сривове в системата, задържане на цикъла, както и склонност към по-продължителна менструация.

Най-често аскорбиновата к-на се използва при забавяне на цикъла, но при някои обстоятелства тя може да провокира и обратния ефект.

Как работи? Приемът на увеличена доза, много над нормалната денонощна норма, потиска постъпването на хормона простагландин. Вследствие на това настъпва менструация.

Вит. С е полезен за тялото, защото:

 • Значително разрежда кръвта. Гъстата кръв задържа отцепването на вътрешната лигавична обвивка на матката и така се получава задържане;
 • Възстановява общия хормонален баланс, привежда го в норма. Непосредствено участва в изработването на фоликулостимулиращия хормон, отговарящ за излющването на горния слой на матката. Увеличените му с-сти потискат изработването на прогестерон и естроген и предизвикват идването на цикъла;
 • Приемането на вит. С автоматично повишава съдържанието на вит. Е, който отговаря за репродуктивната функция;
 • Стабилизира нервните процеси, противостои на прекомерното емоционално напрежение и на излишната нервна възбудимост;
 • Облекчава предменструалния синдром, противостои на сънливостта и на появата на кожни обриви.

Как се приема?

Нормалният прием на аскорбинова к-на е 50 – 100 мг на денонощие. Чрез повишаване на количеството се влияе на цикъла. Но внимание! Дозирането тук е от голямо значение.

 1. Вит. С за предизвикване на цикъл: постига се чрез приемането на високи ударни дози, до 2 г на таблетки + 2 лимона без захар.
 2. Вит. С за регулиране на цикъла: този ефект се осигурява от прием по схемата 3 Х 2 хапчета. Витаминът действа бавно, като процесът се регулира постепенно, в течение на няколко месеца.

Противопоказания

Вит. С изглежда безобиден, но съществуват ред противопоказания за приема му, особено в прекомерно високи дози.

Ударният прием е опасен при повишена киселинност на стомаха, диабет, проблеми с отделит. с-ма, снижено ниво на хемоглобина, алергии. Предозирането на вит. С в изброените случаи носи риска от задълбочаване на заболяването.

Нежелани реакции

Аскорбиновата к-на е и доста силно в-во. При предозиране то влече ред негативни явления, както всяко лекарство.

Конкретни рискове са развитие на гастрит и язва, провокиране на бъбречно-каменна болест заради високо съдържание на киселина, нарушаване на съсирването на кръвта, снижаване на количеството на левкоцитите, дефицит на витамини от гр. В, нарушаване на работата на задстом. жлеза.

Предизвикването на цикъла с помощта на аскорбинова к-на се използва еднократно. Ако нередовността на цикъла има постоянен характер, ежемесечният прием на ударни витаминни дози няма да реши проблема. Само специалист е способен да посочи подтика за нарушението и да предпише адекватна терапия.

Гореща вана

гореща вана за предизвикване на цикъла

Горещата вана действа в няколко направления – физически и емоционално

Горещата вода предизвиква усилено съкращаване на матката, а оттам и започване на кръвотечението. На това действие се основават ред топлинни процедури за предизвикване на цикъл, сред които горещата вана стои на първо място. Тя въздейства и самостоятелно, но е още по-ефикасна в съчетание с предходно физическо натоварване и последваща гореща напитка.

Горещата вана е силно релаксираща. Тя отпуска нервите, премахва умората и така премахва стресовите фактори, които евентуално са провокирали забавянето.  Затова простото потапяне в гореща вода не се отразява така цялостно, както организирането на приятна разпускаща процедура. Ако имате вана, не си спестявайте удоволствието от образуването на пяна и добавянето на ароматни масла. Доказано е, че чисто психически помагат приглушената светлина, арома и цветни свещи, приятна музика.

От химическа гледна точка обаче по-силно работи не чистата вода, а вана с разтворени в нея

Йод и сол

Напълнете ваната с много гореща вода и сложете в нея 8 – 10 капки йод и 2 пакетчета готварска сол.

Водата да е не топла, а гореща – колкото можете да търпите. Минималното време е 20 мин. След като изтече, излезте, добре се подсушете и разтрийте тялото с кърпа, облечете се топло и си легнете. Ваната винаги се комбинира с

Почивка

(противодействие на стреса)

Горещите вани са крайно некомфортни през лятото, но за зимата са отлични. Противопоказания за този метод са проблеми със сърцето и съдови болести, както и патологични отклонения в кръвното.

Йод с мляко

Впрочем, йодът помага за ускоряване на цикъла и по друг начин – чрез перорален прием. Разтваря се в мляко, за да е по-поносим.

Как  работи? Да започнем оттам, че влиянието на йода върху тялото е значително. При явен недостиг има риск от раждането на умствено изостанали деца, текуща бременност е под риск от прекъсване, дори в напредналите етапи. Тоест йодът е необходим след зачеване, а недостигът му води до проблеми.

Тогава как работи за ускоряване на цикъла? Недостигът на йод не е така страшен, както неговото предозиране. Спиртният разтвор на йод въобще не е пригоден за вътрешно приложение. Той е токсичен. Носи риск от изгаряне на вътрешни органи, в крайни случаи – от некроза (отмиране) на тъкани по хранопровода и стомаха. Освен това големи количества йод влияят катастрофално на щитов. жлеза и водят до необратими изменения .

Наистина нееднократната употреба на йод с мляко провокира отмиране на бременността. Плодът загива в утробата, но жената така или иначе ще трябва да направи аборт, защото последствията от пребиваването на мъртъв плод в нея са повече от тежки.

Друг сериозен риск от пиенето на йод е възпаляване на вътрешни органи, съпровождано от повръщане на кръв, кръвоизливи от уринарния трак и нарушения в работата на сърцето.

След горещата вана наистина е приятно да се изпие нещо горещо, но за препоръчване е то да бъде

Чай, топла вода или загрято вино

Горещата напитка след ваната не само е приятна, но и помага на процеса. Ред целебни билки стимулират работата на репродуктивната система и ускоряват кръвообращението. Изберете си чай от лайка, джинджифил, магданоз, розмарин, лист малина, детелина.

Червеното вино действително помага на менструацията да се появи 1-2 дни по-рано. В комбинация с гореща вана, то повишава налягането и ускорява кръвообращението, а оттам идва и ефектът му спрямо цикъла. Но забележете – виното само подпомага по-бързото стартиране на процеса, но не е в състояние да го предизвика, когато тялото няма готовност за него.

Нормалната доза червено вино по време или след ваната е 200 мл. Ефикасността му се повишава, заедно със свеж сок от

Цвекло или нар

Трите естествени продукта с червен цвят – цвекло, нар и вино, активизират кръвообращението и съкращаването на маточната мускулатура. Подобна стимулация не се отрича дори от специалистите, защото е мека и се извършва по естествен път. Ефикасността малко се вдига при прием на гладно, без това да повлиява съществено безопасността.

Други температурни методи

Горещ душ

предизвикване на цикъл с топла вода

Топлината е катализатор на процесите в матката

Дали горещият душ е равностойна алтернатива на ваната и ще свърши ли работа вместо нея? Резонен въпрос за всички, които не разполагат с вана у дома си. Със сигурност потапянето и отпускането в ароматна вана, покрита с пяна, на фона на музика и свещи, ще има по-голям психологически и антистресов ефект. Но топлина се доставя равностойно и чрез душа.

След първоначалното общо натопляне, преминете към използване на подвижния душ. Насочете струята в зоната на корема и малкия таз. Масажирайте, като постепенно увеличавате дела на горещата вода. Обливането с топла вода няма да има особен ефект, но целенасочен масаж с гореща струя – да, стига да се приложи поне за 20 мин.

Грейка

Целенасоченото поставяне на горещина върху матката – с грейка или подръчни средства (примерно бутилка със сгорещена вода) също усилва протичането на кръвта в съдовете в обработваната област. Следователно и менструацията настъпва по-рано – при условие, че няма патологичен процес и тялото вече се е подготвило за настъпване на цикъла.

Аргументи против

Ваната, душът, грейката и алтернативните начини за затопляне (сауна, парна баня) работят по естествен начин. Затоплянето активизира кръвта и ускорява естествения процес на изчистване на тялото от ненужното.

И все пак някои дами се опасяват, че прегряването ще им въздейства зле. И имат основание. Наистина горещите процедури носят риска от прегряване на тялото, от разширяване на съдовете и от „разиграване“ на кр. налягане. След подобна процедура е възможно жената да се почувства зле – отпаднала и недотам енергизирана. Особено могъщ е този ефект, ако цикълът вече е стартирал, макар и да не е дал външни признаци затова. В отделни случаи заради прегряването се стига и до моментна загуба на съзнание.

Внимание! При бременност горещите процедури не винаги съумяват да предизвикат аборт, но затова пък с висок процент вероятност носят риск за плода. Ако той впоследствие бъде запазен, майката няма да е безразлична към риска от малформации и здравословни проблеми.

Упражнения

за предизвикване на цикъл

Коремните преси и физическите натоварвания, спортът като цяло се възприемат като противопоказани по време на цикъл. Те са основание за свободен час по физическо в училище, както и за прекъсване на тренировки.

Но вярно ли е обратното – дали физическите усилия биха довели до менструация?

Както посочихме, физическото напрежение като средство за осигуряване на цикъл попада в сферата на митовете. Но как то влияе върху самия цикъл – времето на неговата поява, продължителността му и количеството отделена кръв?

По тези въпроси няма единно мнение. Не са огласени проучвания, а изводите се базират основно на лични наблюдения и споделен във форумите опит. По тази причина и препоръките са противоречиви, даже противоречащи се.

Специалисти по лечебна физкултура се придържат към становището, че физическите упражения реално влияят на цикъла. Нещо повече – когато са непремерени, те могат да провокират  усложнения.

Твърденията се основават на влиянието на полов. хормони в/у мускулатурата. Например във II фаза усилено се продуцира прогестерон, отговарящ за съкратителната способност на мускулите.

В първата половина на цикъла пък главна роля играе естрадиол, който отговаря за по-бързото възстановяване на мускулния апарат след усилена работа. Преди менструация неговото количество рязко пада, от което бихме се възползвали за предизвикване на преждевременно начало на месечното кръвотечение.

По наблюдения на практикуващи умерените натоварвания в коремна зона (включително коремнте преи) имат капацитета да провокират по-ранно начало на месечното кръвотечение. Към този тип упражнения отнасят още тренировките с тежести и комплексите за оформяне на коремната стена. Упражненията с щанги обаче съкращават продължителността на цикъла.

Едновременно се сочи, че прекомерно тежки упражнения имат обратния ефект – задържат началото на менструацията с часове и дори с дни. Някои треньори причисляват към т. група наклоните напред и настрани, както и усиленото натоварване на мускулния апарат в коремната зона.

Още рискове: физическите упражнения, водещи до съкращаване на маточната мускулатура и на предната коремна стена могат да предизвикат патологично нарастване на съединителна тъкан в матката. От подобен процес са застрашени дами, склонни към ендометриоза.

Дамите, които продължават да спортуват по време на менструация, следва да знаят, че в този период хемоглобинът в кръвта рязко пада, което води до кислороден недостиг в мускулните органи, включително матката. Така натоварването може да предизвика не ранно начало на менструацията, а прекалено обилно маточно кръвотечение.

Йога и менструация

Йога се препоръчва за дългосрочно нормализиране на менструалния цикъл и за премахване на предменструалния синдром.

Как работи? Тя засилва обменните процеси в тялото и регулира хормоналния фон, което положително се отразява и върху менструалния цикъл.

За ускоряване на появата на цикъла се дават асани, включващи интензивно разтягане като Утанасана.йога и менструация, асани, уатасана

При оскъдно кръвотечение през цикъла и при забавяне се препоръчват наклони от седнало положение. Други изтъкват ползата от обърнатите пози. Някои от препоръките на йога и фитнес инструктори обаче си противоречат, което отново ни води до липсата на обективни изследвания за ефекта на физическите натоварвания върху редовността и началото на месечния цикъл.

Храни, ускоряващи цикъла

Храните имат слабо влияние върху началото и протичането на месечния цикъл с някои изключения. Например богатите на вит. С плодчета и зеленчуци – те произвеждат ефекта на аскорбиновата к-на, който описахме по-горе.

Полезен е приемът на цитруси, червен пипер, брюкс. зеле, броколи, домати и други доставчици на ценния витамин. Но храните имат капацитета само да подпомогнат, не и да управляват цикъла.

Храни, които по-целенасочено влияят на цикъла са:

Джинджифил – стимулира началото на цикъла, ако се похапва 2/3 на ден. Варете на чай, цедете сок или вижте как се яде джинджифил и как помага ТУК:

Джинджифил – ползи за отслабване, лечение и в кулинарията. Отглеждане

Ананас – популярен плод, провокиращ менструацията. Препоръчва се добавянето му към нормалното меню 10 дни пред очакваното настъпване на цикъла. Ананасът помага на тялото да си изработва топлина. Той може да бъде заменен с манго или да се употребяват двата плода заедно.

Обелки от лук

Люспестата обвивка на лука има способност да провокира съкращаване на стените на матката и така да ускорява настъпването на менструацията. Средството е доста ефикасно, освен ако причината е бременност или патологична промяна. Обикновено цикълът започва 24 – 36 ч. от изпиването на течността, в която са сварени люспите. В противен случай провокаторът е по-значим.

Приготвяне: почистете няколко глави и вземете люспите, нарежете ги. Трябват ви около 3 големи лъжици от наситнената маса. Препоръчителен е обикновеният жълт лук. Сладките салатни сортове съдържат по-малко от потребните ни вещества.

Пуснете люспите в 1 л. вода и кипнете. Без да варите, оставете да постоят, докато отварата придобие наситен кафяв цвят. Охладете и вземайте по схема: 2 Х 100 мл, малко преди да решите да се храните.

Подправки за предизвикване на цикъл

Магданоз

Категорично се обявява за най-могъщо с-во за регулиране на цикъла. Същевременно е най-лек и безопасен способ за решаване на проблема. Похапван на салата, в ястията и на чай, магданозът ще съдейства за настъпване на очакваната менструация.

Как работи? Етер. масла в магданоза действат катализиращо на химич. реакции в тялото. Растението ускорява развитието на лигавицата и я довежда до точката на разпадане и извеждане. Витамините в него усилват имунитета, който е важен за нормалното протичане на вс. процеси. Аскорбиновата к-на допълва с потискащото прогестерона свое действие. Използването на магданоз сваля нивото на хормона и създава условия да започне менструацията.

В растението има и в-ва, които стимулират съкращаването на гладката мускулатура на матката. Това също ускорява процеса на обновяване на лигавичната обвивка.

Има и още ползи – магданозът успокоява нервн. с-ма, нормализира емоц. състояние. Ако задържането е в резултат на стрес и умора, той ще помогне.

Магданозът извежда излишните течности от тялото, правейки цикъла по-кратък и почти безболезнен. Премахва дискомфорта в мл. жлези, свойствен за критичните дни. Всичко това прави растението идеалното за разглежданата от нас цел.

Но внимавайте! Ако е налице зачеване и бременността е желана, магданозът трябва да се редуцира. Дори от обичайното меню.

За ускоряване на менструацията се ползва отварка от магданоз, като пиенето започва около седмица преди деня на очакваната менструация.

Приготвяне: Вземете връзка пресен магдазон, наситнете го и го попарете с чаша вода. Дръжте под капак и на топло. Половината течност се изпива сутринта, а останалото – вечерта. Ето мек начин за въздействие.

Втори вариант: 50 г сушен магданоз ври 10 мин. в чаша вода. Схемата на приложение а 2 Х 50 мл (защото е по-концентрирано).

Трети вариант: 2 с.л. семе (смляно) от магданоз + 1 л студ. вода. Стои 8 часа на тъмно. Пие се по схема: 4 Х 50 мл, за седмица.

Ако не разполагате с време да варите отвари, но искате да ускорите идването на цикъла, просто яжте семе от магданоз. Еднократната доза е 1 г. Семената се сдъвкват до каша. Дозата за деня е 4 г.

Други подправкидафинов лист за предизвикване на менструация, цикъл

 • Дафинов лист – използва се само при закъснения, по-малки от 10 дни, и когато няма съмнения за болестна причина. Идеален е да се провокира цикъла по-рано заради отпуска или празник. Вземете 10 г опаковка дафинов лист и добавете половин литър вода. Поставете на бавен огън и отмерете 60 мин. След като приключи времето, профилтрирайте, отмерете 200 мл и изпийте наведнъж, топло. Не се препоръчва предозиране, това няма да ускори процеса. Процедурата не се повтаря;
 • Канела – една голяма лъжица на сухо или две чаени, разтворени в мляко. Така изглеждат съветите за ускоряване на менструацията. Ефикасността на метода не е доказана;
 • Ванилия и кисело мляко, ванилия и кока кола/ лимонада – главната съставка е ванилията. Препоръките са 2 прахчета с някой от посочените разредители. Средството не се различава по качество от цитираното по-горе  и масово отзивите за него са отрицателни;
 • Куркума – тя притежава антибактериални и антибиотични свойства и ускорява процесите на регенерация. За стимулиране на менструацията се пие златно мляко. Приемът започва броени  дни преди предполаганата дата, 2 Х 200 мл. Що е златно мляко + рецепта ТУК:

Куркума с кисело мляко и още 15+ рецепти за лечение и готвене. Как се пие?

Подобни методи, включително регулиране на теглото, са изложени ТУК: Нар. методи без химия за ускоряване на менструацията. 

Предизвикване с билки

Някои лечебни растения умеят да ускорят настъпването на цикъла и те са чудесен вариант. Повечето от тях действат меко, просто подпомагат естествените процеси в тялото и не нанасят вреди като нарушения на хормоналния фон.

 • Лайка – много рецепти, свързани с нормализиране на менструацията, включват в състава си лайта. Тя отлично се справя със задачата, защото съдържа растителен аналог на необходимите хормони. Фитостеринът в нея регулира цикъла и стимулира съкращенията на матката. Приема се в чист вид, сварена на чай;
 • Лайка, валериана и мента – отварката от тези билки е за предпочитане при стрес и умора като фактор за забавяне на цикъла;
 • Девесил – 15 г корен спрямо 300 мл кипвала вода. Варенето е 5 мин и запарва – 30 мин. Схемата е 2 Х 50 мл;
 • Метличина – помага при болезнена менструация и за по-леко преминаване на цикъла. Голяма лъжица се задушава 1 час в 200 мл и се гълта на 3 пъти;
 • Невен – сварява се по указанията на пакетчето. Схемата е 3 Х 20 мл;
 • Босилек – отварката може да се подкрепи с с магданоз, лайка или салвия. Освен това билката цери болезнена менструация.  Лечебната му сила сме разкрили ТУК:

Лечение с босилек: рецепти по болести. Чай, сок и ракия

 • Розмарин и босилек – етер. им масла подпомагат стартирането на цикъла. Прилагат се в масажни кремове (за лек масаж на корема), чрез ароматерапия и с горещи вани;
 • Бял равнец – билката не само ускорява цикъла, но и оказва лечебно въздействие при оскъден или болезнен цикъл, при фрапантно изразен предменстр. синдром. В букет с лайка, дяволска уста и пелин действието му е подчертано. Равно к-во от всички билки се попарва с 200 мл, да стои четв. час. Схемата е 3 Х 100 мл.

Лечебната сила на равнеца разкриваме ТУК:

Бял равнец: Приготвяне на чай, тинктура, сироп и др. Противопоказания

Хормонални противозачатъчни и лекарства

Единственият начин да се предизвиква менструация в по-ранен от естествения срок, е внасянето на изменение в хормоналния баланс на тялото.

Първо да подчертаем, че не съществуват таблетки, които да са били специално разработени за стимулирането на по-ранно настъпване на цикъла. Всички медикаменти са произведени с други цели и до голяма степен носят рискове.

Вероятно най-безопасното средство е приемът на повишени дози витамини като А, Е и С или по-точно предизвикване на хипервитаминуза.

Медикаментозните начини представляват прием на хормонални препарати с най-различно действие.

Аналгин или Аспирин

Предизвикване на цикъл, Аспирин, Аналгин

Предизвикване на цикъл масово се прави с Аспирин или Аналгин, но това невинаги е безопасно

Лекарствата Аналгин и Аспирин масово се прилагат за предизвикване на цикъл, защото са евтини и лесно достъпни, има ги във всяка аптечка или кутия за лекарства. Те обаче имат един куп недостатъци, като например, че дразнят стомаха и лигавиците и може сериозно да ви притеснят, ако прекалите с тях. Аспиринът освен това и пречи на съсирването на кръвта, така че ако имате рани за заздравяване, забравете за него. Освен това може да предизвика кървене в храносмилателната система, ако имате предразположение към язва, гастрит или др.п.

И Аналгинът, и Аспиринът вършат работа при предизвикване на цикъл, само ако закъснението не е голямо, а е от порядъка на ден-два до няколко дни максимум. Две хапчета от едното или от другото лекарство се счукват и се стриват с лъжица, като се разтварят в половин водна чаша вода. Може да се подслади със захар или с мед още по-добре и да се пие на дребни глътки.

Препоръчва се тази процедура да се извършва след като сте минали през топла вана или поне душ, но за по-дълго от обичайното ви време за къпане. Също не е лоша идея като взимате примерно Аналгин, това да става не с вода, а с чаша билков чай, от стимулиращите, примерно с анасон. Много дами след душа или ваната слагат вълнените чорапи, които баба им е подарила и се мушкат под завивките с топла бутилка от минерална вода (пълна с вода от чешмата), която поставят на кръста си или на корема си. Последното ни се вижда малко прекалено, защото може да си причините дори твърде опасно кървене. Така че имайте предвид че преди подобни операции е задължително да се консултирате с личния си гинеколог. Те нерядко могат да бъдат страшни.

Стандартни

хормонални контрацептиви

Те представляват таблетки, съдържащи определени дози хормони. Приемат се от стартовия ден на цикъла в течение на 21 дни. В паузата трябва да започне кръвотечение.

Ако приемът на оралните контрацептиви се прекрати няколко дни по-рано, то и менструацията ще настъпи предварително. Тази работа ще твърши всяко лекарство, което е предписано за текуща употреба като Ясмин, Жанин, Жанги и др.

Друго решение на въпроса са таблетките за екстрена контрацепция като Ескапел. Те са разработени за предотвратяване на нежелана бременност. Ранното настъпване на менструацията след прием на такава таблетка е нейно странично действие.

Хапчетата, които провокират по-ранна менструация, съдържат високи дози синтетичен прогестаген левоноргестрел, който потиска гонадотропната функция на хипофизата, снижава изработването на фоликулостимулиращия хормон и препятства имплантирането на оплодената яйцеклетка.

Поглед „отвътре“ към противозачатъчните даваме ТУК:

Противозачатъчни Джаз, Ясмин, Регулон и другите – каква е истината за тях?

Дуфастон

Този препарат се приема двукратно на ден, по 1 таблетка, в цикъл от 5 дни. Тези дни трябва да бъдат в диапазона 11 – 25 ден от цикъла.

Дуфастон е подходящ за предизвикване на цикъл при недостиг на прогестерон в организма. Главната му съставка е производно на прогестерона – дидрогестерон. Цикълът трябва да започне на третия след след приключване на приема на таблетките.

Ако проблемът е в овулацията, Дуфастон се поема повече от 2 месеца, за които нормализира работата на яйчниците. Дозировката и срокът се определят от специалист, а самолечението е крайно неуместно.

Дуфастон се използва и за запазване на бременността при риск от аборт и проблеми с маточната шийка.

Цикълът след Дуфастон обикновено е оскъден и с по-тъмен оттенък – поради недостатъчното развитие на ендометриума.

Дуфастон въздейства върху маточната лигавица, като я кара да „набухне“. За 5 дни тя нараства дотолкова, че достатъчно дебелият слой започва да се отлющва. Ето как започва цикълът.

Противопоказания за приема на Дуфастон са кърменето, хормонопродуцираните тумори, както и алергичните реакции към лекарството.

Нон-овлон

Лекарството работи като перорален контрацептив, щом се пие по 1 драже в течение на 21 дни. За предизвикване на цикъл Нон-оволон се пие в разстояние на 2-3 дни в доза от 2 броя на ден, с разлика от 12 часа между тях.

Препаратът съдържа естроген и гестаген. Съставът му потиска хипоталамо-хипофизната система и затормозява работата на фоликулостимулиращия и на лутеинизиращия хормона.

Най-често Нон-оволон има приложението да провокира менструация при подозрение за бременност. Таблетките провокират цикъл при задържане и благоприятно повлияват спирането на ациклични маточни кръвотечения.

Противопоказанията за ползване на Нон-оволон са много – кърмене, бременност, атеросклероза, сърдечна исхемия, прекарани инсулти, тумори, патологи на ч. дроб и жл. мехур, множествена склероза и епилепсия.

След употребата на Нон-оволон доста често последствието е хормонален срив.

Мифегин

Мифегин, Постинор, Пулсатила, Утрогестан, прогестерон, Норколут,

Мифегин – категорично забранен за самоприложение

Използва се еднократно при забавяне на цикъла със 7-10 дни. Съдържа активната съставка мифепристон, която предизвиква повишена способност за съкращаване на маточната мускулатура. Веществото е антагонист на женск. хормони. Използват го за прекъсване на нежелана бременност.

Препаратът има ред странични действия и затова показанията са да се приложи само в стационар, където има квалифициран персонал, способен да предотврати възможни усложнения.

Противопоказания за използването му са бъбречна, чернодробна и надбъбречна недостатъчност, нарушено съсирване на кръвта, порфирия, анемия, прием на глюкокортикоиди.

Постинор

Приема се еднократно – 2 таблетки наведнъж. След няколко дни цикълът трябва да се появи. Препаратът съдържа голяма доза левоноргестрел – производно на прогестерон. Използват го за профилактика на нежелателна бременност след необезопасен интимен акт (в стартовите 72 часа). Тялото получава наведнъж двумесечната си доза прогестерон. Ендометриумът получава сигнал за високото ниво на хормона и започва да се разпада. Цикълът идва.

Нежелателно е да се ползва Постинов по-често от веднъж на 6 месеца, тъй като последствията са разстройване на хормоналното равновесие, изразено в прекомерни или твърде оскъдни кръвоизливи.

Противопоказания за Постинор са заболявания на ч. дроб и жл. мехур.

Внимание! Когато Постинор се използва за ускоряване на цикъла, желателно е първо да се направи УЗИ на малък таз и да се изключи зачеване. Обратното води до аборт.

Хормонът прогестерон

Той е необходим в процеса на съзряване на яйцеклетката. Затова при внос отвън (чрез инжектиране) организмът получава сигнал за започване на цикъла.

За ускоряване на цикъла прогестерон се въвежда или мускулно, или подкожно. Дозира се от специалист. Самоназначаването е изключено, защото излишъкът от хормона провокира нарушения на цикъла, прекомерно окосмяване, натрупване на излишни килограми и други, все крайно неприятни последствия.

Работата на протестерон сме разгледали ТУК:

Прогестерон: кога и защо намалява. При бременност и менопауза. Лечение

Норколут

Активната съставка в него е норетистерон.  Действието му прилича на гестагените, чийто недостиг предизвиква хормонален срив и създава пречки за излющване на ендометриума. В случай на бременност приемът предизвиква маточно кървене и аборт.

Приема се в течение на 5 дни, по 2 бр. В средата на този срок (втори или трети ден) трябва да започне менструалното кръвотечение.

Противопоказания за ползването на Норколут са анемия, затлъстяване, ракови патологии, бъбречна недостатъчност, епилепсия, хипертония, диабет и др.

Утрогестан

Това лекарство се пие между 16 и 25 ден от цикъла. Необходимо е дозата да се определи от лекар. Обичайно се дава по 200-400 мг, разделени на два приема. Четири дни след терапията се очаква да настъпи менструация.

Принципът на действие на лекарството е потискане на синтезирането на естроген, който пречи на излющването на ендоментриума и на своевременната менструация. Също така Утрогестан подпомага изработването на прогестерон, който помага на лигавицата да нарастне и да се отдели.

Положителен момент е възможността лекарството да се използва вагинално. Тази форма намалява риска от развитие на нежелани ефекти.

Противопоказания за ползването на Утрогестан са рак на мл. жлеза, епилепсия, бронх. астма.

Лекарства за спиране на цикъла

Друга група хормонални препарати имат обратното действие – те са способни да прекратят цикъл, който е прекомерно обилен или продължава неприемливо дълго.

С помощта на контрацептива Оргаметрил се отлага овулацията и съответно – началото на менструацията. Отлагане се получава и чрез пиенето на Примолут-нор или Метергин.

Всички медицински препарати се приемат по лекарско предписание. Всички имат свои особености, противопоказания и сериозни нежелани въздействия.

Хомеопатия – Пулсатилахомеопатия за предизвикване на цикъл, пулсатила, цикъл, менструация, мензис

Хомепатичното лекарство се поема еднократно. Под езика се слагат 6-7 таблетки и се чака да се стопят естествено. Цикълът трябва да настъпи след ок. денонощие.

Пулсатила е еднокомпонентен препарат, не съдържа хормони. В показанията за използването й стоят болезнена, закъсняваща или твърде кратка менструация. Има отличен успокояващ ефект и е подходяща при забавяния от стрес.

Внимание! Ефектът й намалява от съчетаването с дадени храни като лайм, шоколад, кафе, мента и алкохол.

Предупреждение: Лекарствата за предизвикване на менструация причиняват аборт!

Ако цикълът закъснява, най-естествен фактор е бременност. Преди да предприемете самолечение у дома, проверете тази опция чрез домашен тест или при лекар.

Дори бременността да е нежелана, прекъсването й с домашни способи или хормонални лекарства, създадени за други цели, носи риск от хормонален дисбаланс и по-нататъшни здравословни проблеми.

Вижте най-ранните признаци на бременността, за да сте ориентирани при закъснение ТУК:

Признаци за бременност, когато е още рано за тест. Сигурни и скрити симптоми

Причини за липса на цикъл

Тестването на бременността е с отрицат. резултат, но менструацията не започва. Провокаторите на подобно състояние са най-разнообразни и повечето от тях дават основателен повод за тревога. Тънко чувствителното женско тяло реагира на най-различни външни и вътрешни фактори:

 • Стрес, силни емоционални преживявания, голяма загуба;
 • Чести колебания в теглото, жестоки ограничения в храненето;
 • Смяна на климатичните зони, пътувания и нарушения в обичайния ритъм;
 • Начало на приема на хормонални средства за предпазване, смяна на контрацептива;
 • Неотдавна проведена операция на половите органи;
 • Хормонални заболявания;
 • Затлъстяване или обратното – недостатъчна маса на тялото, следователно липса на мастни тъкани;
 • Аборти в миналото;
 • Възпалителни процеси в отдел. с-ма;
 • Туморни образувания на матката или яйчниците.

Хормоните и стресът оглавяват този списък. Как да разпознаем какво ни се случва – този въпрос сме разгледали ТУК:

Закъснение на цикъла: причини по дни. Самодиагностика и изследвания

Споделете в коментарите вашия опит или действени рецепти. Споделете и материала ни, за да помагаме ЗАЕДНО. 

Източници:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Предизвикване на цикъл с хапчета, упражнения, шоколад и др. методи

 1. Страхувам се от лекарства, ама ми помагат релакс, СПА, масажи със затопляне и най-най хубаво Спокойствието!!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *