Може ли да се яде лютеница при подагра? Кисело зеле, овесени ядки и пикочна киселина

Може ли да се яде кисело зеле при подагра? За и против лютеница в диета при подагра. Действие на овесените ядки при пикочна киселина и хапчета за намаляване. Ядене на червено цвекло. Качамак. Маслини. Абсолютно забранени храни при подагра

Подагра представлява възпалителен артрит. Най-често се среща сред хората, преминали 40-те. Наричана още царска болест, подаграта се проявява с внезапни и тежки болки в ставите, както и зачервяване.

Водещи причини за подагра
Преяждане, неправилна храна консумацията на много месо, солени, сладки и подправени храни, оцет, алкохол в непремерени количества
Липса на активност седяща работа, обездвижване, липса на тренираност и използване на мускулите
Психическо състояние стрес и нервно изтощение
Наследствен фактор навици в семейството за обилно хранене, заболявания на бъбреците, патологии с отлагане на соли

Нездравословният стил на живот е водещ фактор за развитието на подагра. Тук ще разгледаме правилното хранене при това заболяване.

Кисело зеле при подагра

Започваме с него, защото е изключително полезно при подагра. То заема специално място сред най-добрите храни за болните от това заболяване. Защо?

Киселото зеле нормализира обмяната на веществата и подобрява работата на червата.

Зелето е ценен продукт от диетичното меню при подагра, който практически не съдържа пурини. Обикновеното бяло зеле подхожда както за ядене, така и за компреси за намаляване на отока и възпаляването на болната става.

Зелето трябва да присъства в храненето на болния. Може да се яде без ограничение.

Привържениците на народната медицина често спорят за това дали прясно или кисело зеле е по-полезно за лечение на подагра. Отговорът е: и двете. Независимо дали е прясно или кисело, зелето съдържа вещества, които извеждат солите на пикочната киселина. А тя е главният виновник за появата и развитието на подагра.podagra-01

Единствено да се знае, че за постигане на желания резултат, зелето не бива да се обработва топлинно – така би изгубило голяма част от полезните си свойства.

Сокът от зеле също се явява силен помощник в борбата с болестта. В него се съдържат множество полезни и лечебни хранителни компоненти, много ефективни в случай на подагра.

Китайското зеле не е забранено. То не е полезно като бялото, но няма да нанесе и вреда.

Всички видове зеле дават голямо количество целулоза, която е добре за храносмилането.

Някои болни със съпътстващи заболявания не могат да се възползват от екстрите на зелето., например при редица бъбречни и стомашно-чревни заболявания зелето е абсолютно противопоказано.

“Демир
Туршия и подагра

Тук ще кажем не! Туршиите съдържат големи количества сол и оцет. Оцетът е особено вреден, защото подкиселява средата в тялото, а целта при подагра е тя да се алкализира. Киселата среда препятства елиминирането на пикочната к-на.

Карфиол, как действа?

Ако обичате карфиол, няма причина да се отказвате от него. Някои го дават в черния списък на храните при подагра, защото цифрите казват, че съдържа 19 мг пурини на 100 г, които създават 45 мг пикочна киселина. Но това е 3.3 пъти по-малко, отколкото в бобовите. Същата доза пуринови съединения се намират и в овеса.

Както пише American Journal of Clinical Nutrition, карфиолът е допустим, просто трябва да си знаем мярката. Нормалното е да участва в менюто до 2 пъти седмично.

Не изключвайте карфиола от прекалена предпазливост. Той е богат източник на витамини С, К и бета-каротин; бета-криптоксантин; няколко вида важни киселини, кемпферол, кверцетин и рутин.

Флавоноида рутин (рутозид) се отнася към антиоксидантите, намалява интензивността на възпалението, защитава клетките от увреди.

При подагра броколите се предпочитат варени, в супи и салати. От панираната по-добре да се откажем, защото пърженото натоварва стомаха и забавя обменните процеси (а това е нежелателно при подагра).

Лютеница при подагра

Основен продукт в лютеницата са доматите, а те са плод на нестихващ спор между медици и диетолози по отношение на диетата при подагра. До този момент няма окончателно становище, а само аргументи за и против. Някъде ще прочетете, че може домати, другаде – че не може. Знайте, че и двете твърдения са несигурни.

podagra-02

Стотици статии в интернет нищят въпроса за доматите при подагра

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Със сигурност не трябва да се яде готова лютеница от супермаркета. В масовото производство се влагат вредни добавки, например царевичен сироп.

Вредна ли е?

Толкова категорично мнение не се изказва. Съветът е да опитате и да прецените как ви влияе лютеницата – дали след консумация ще се изостри възпаляването или няма да забележите промяна.

Доматите полезни ли са?

Доматите отлично алкализират организма, което принципно води до намаляване на стойностите на пикочна киселина. На базата на този факт в интернет се разпространяват рецепти и съвети. Например някои казват, че трябва всеки ден да се приема порция гаспачо (млени пресни домати, краставици, пипер, лук и чесън с оцет и зехтин). Това е абсолютно невярно, да не кажем глупост. Нито една храна не се препоръчва ежедневно и в огромни количества, колкото и да е полезна.

Противниците на доматите изтъкват, че те подават глутаминова киселина. Глутаматът е източник на азот в синтеза на пурините и когато е в излишък, той стимулира производството на соли на пикочна к-на. А това е съвсем нежелателно!

Други храни в диета при подагра

Правилната посока се състои в построяване на балансиран хранителен режим, при който приемът на рискови храни да бъде разреждан с други в седмичното меню.

Важно условие при наличие на подагра е приемът на много вода, понеже при хидратиран организъм токсините се отделят от тялото по-безпрепятствено. Препоръката е за дневен прием на вода от поне 2,5 литра вода.

Овесени ядки и пикочна киселина

Овесът и овесените ядки се препоръчват при подагра. Полезна е овесената каша, както и напитка, която се приготвя чрез варене на 40 грама овес в 500 мл. вода.

Някои лекари забраняват консумацията на овесени ядки при нарушение на пуриновия обмен. Други определят тази храна като съвършено безопасна. Кой е прав?

Овесът заема междинно положение между безвредните и опасните храни. Затова той не се разрешава безконтролно, но и не се забранява напълно.

Ето защо: овесът е богат на витамини – ниацин, фолиева к-на, А, C, B1, 5, 2, E и K. Подава още желязо, манган, мед, натрий, калий, фосфор и магнезий. С този си състав овесената каша има лечебно въздействие върху нивата на кр. захар, костите, сърцето, холестерола в кръвта, храносмилането, имунитета. Извежда токсините, добре се усвоява, подобрява метаболизма.

Всичко това е положително за болните от подагра. Единствено те трябва да приготвят овеса с вода.

Червено цвекло

Може да се яде, дори по време на пристъп. Няма ограничения.

podagra-03

Казваме твърдо да!

При подагра е разрешено и варено, и прясно цвекло. Консумацията му не влияе върху ставите. Дори има полза. В цвеклото се съдържа червен бетанин. Това е антоциан, а тези биоактивни в-ва намаляват възпаляването и дават антиоксидантен ефект. Ето защо червеното цвекло дори помага при подагра.

От около 100 грама ч. цвекло се получават 40-50 милилитра сок. Възможно е да се консумира и смесен с портокалов сок.

Качамак

Въпросът се състои в царевичното брашно, от което се прави качамак. А царевицата е още една храна, за която има разнопосочни мнения.

От една страна тя дава полезни елементи и действа като антиоксидант. Активизира метаболизма, което е важно при подагра.

От друга страна царевицата води до нежелани ефекти върху храносмилането, сърцето и съдовете на болния, влошавайки общото му състояние.

В заключение ще кажем, че домашен качамак може. Не може качамак от полуфабрикатите (защото съдържа много сол).

За предпочитане е обаче да хапвате варена царевица – възможно най-млада, без сол, с малко масло. Тя съдържа повече полезни в-ва, които не се губят при термичната обработка.

Маслини

Маслините са полезни при подагра, артрити и артрози, при заболявания на гръбнака. Калцият участва във формирането на костна тъкан, укрепва я. Манганът отговаря за съединителната тъкан, способства за възстановяване на ставния хрущял.

Маслините се отразяват благотворно върху ставите. Витамини С и Е са мощни антиоксиданти и се борят с вредностите във възпалените ставни тъкани.

Накрая, маслините имат противовъзпалително действие, намаляват отока и болката. Те стимулират работата на ч. дроб и жлъчния мехур. Предпазват от застой на жлъчка и образуване на холестеролови камъни.

Боза

Тя е в списъка на забранените храни, защото днес се употребява само промишлено произведена боза с различни добавки, включително и алкохол.

Орехи и подагра

Продуктите, много богати на омега-3, са силно препоръчителни заради свойствата на мастните киселини от този тип да намаляват процесите на възпаление, реципрочно – болката в ставите и подуването им. Добър източник на „омеги“ са ядките, конкретно орехите и лененото семе.

Орехите при подагра са не само разрешени, но и препоръчителни. Но трябва да се консумират в ограничено количество. Те влияят отлично върху сърцето, нервна с-ма и съдове. Дават много калций за костните тъкани. Подобряват метаболизма и функционирането на стомаха.

Минус на ореха е, че сериозно натоварва ч. дроб. Това задължително се отчита при подагра, защото органът изработва особени ензими, нужни за неутрализиране на пикочната киселина.

Още полезни храни

podagra-04

Да и не при подагра

Елда. След полезните храни срещу подагра е елдата. Може да се приема като каша. Необходими са една чаша елда, две чаши мляко, половинка ч. л. краве масло, половин чаша вода и една с. л. захар. Докато водата ври, елдата се изсипва постепенно и се бърка непрестанно, докато не се получи еднородна смес. Тя се поставя на водна баня или на слаб огън за 40 мин. В горещата каша се добавят млякото, малко сол, захарта и още три минути се вари, докато се разбърква. Накрая се прибавя маслото и се разбърква отново.

Витамин С. Добре е диетата да бъде богата на витамин C, защото той стимулира разпада и отвеждането на пикочната киселина от тялото чрез урината. Богати източници на витамина са доматите, чушките, броколи, зелето, както и цитрусите като мандарините, лайм, лимон, киви, портокал.

Фибри. Редица изследвания доказват, че фибрите също спомагат за понижаване на пикочната киселина, като вероятно взимат участие в нейното абсорбиране и отделяне от организма. Фибри се набавят от портокалите, ябълките, боровинките, краставиците, морковите, целината, ечемикът, овесените ядки, ягодите и др.

Пресен сок от моркови е изключително полезен против подуването на ставите, предизвикано от пикочна киселина. 300 милилитра на ден е препоръчителният дневен прием на този сок.

Водата от лайм е полезна, тъй като съдържа лимонена киселина в голямо количество. Половин лайм се изстисква в чаша с вода. Тази напитка се пие сутрин и вечер.

Варива. Не изключвайте варивата, а ги консумирайте по-умерено. Фолиевата киселина в тях е нужна за профилактиране на подагра. Добър пример е лещата.

Ябълка или банан на ден облекчават ставното подуване и неутрализира пикочната киселина.

Горските плодове, черешите и ягодите се славят с противовъзпалителния ефект на пигментните си вещества. При всяка възможност да се ядат особено череши, които подават антоциани – флавоноиди, редуциращи пикочната киселина и спиращи кристализацията и отлагането й в ставите. 200 гр на ден могат да нормализират равнището на пикочна киселина.

Ябълков оцет да замени винения, когато се приготвят салати. Добавянето на сурови слънчогледови семки в салатата също увеличава качествата й. Ябълков оцет може да се пие и вместо сок от лайм. Три супени лъжици оцет се смесват с вода и се приемат по същия начин, но с един прием повече.

Зеленчуците могат да се приемат и варени. Семена от целина, използвани като подправка, смъкват пикочната киселина в кръвта.

Абсолютно забранени храни

 • Списъкът започва с шунката, телешкото и свинското месо. Съдържанието на пурини в шунката е от 30 до 50 мг. на всеки 100 гр;
 • Избягвайте карантиите като черен дроб, език, мозък, бъбреци и др. Пурините в тези продукти варират от 35 до 90 мг. за 100 гр;
 • При дивеча, заешкото, пилешкото и в месото от сърна съдържанието на пурини е между 25 и 90 мг. на 100 гр;
 • Шаран, пъстърва, сардина и раци съдържат 40-120 мг. пурини;
 • Бобовите култури и спанакът могат да ви “снабдят” с 20-75 мг. пурини на всеки 100 грама от тях;
 • Силни подправки като дафиновия лист, индийското орехче, джинджифила и черния пипер е добре да се избягват.

При високо равнище на пикочна киселина в кръвта и при подуване на ставите по-добре е да се лишите от какаото и шоколада, а кафето да се ограничи. Съдържанието на пурини в какаото, кафето, шоколада и черния чай за 100 грама варира между 20 и 190 мг. Теоброминът в какаото е алкалоид от групата на пурините. Заедно с кофеина теоброминът се метаболизира до пикочна киселина в човешкия организъм.

Алкохолът също трябва да бъде избягван при подагра. Връзката между нея и алкохола е ясна от години. По-нови проучвания сочат, че употребата на алкохол и най-вече бира повишава риска от развитие на подагра.

Възможността за заболяване от подагра се увеличава дори при консумация на малки количества от конкретни видове алкохол. На първо място е бирата, следват спиртните напитки. Най-безопасна е консумацията на умерени количества вино (не повече от две чаши дневно).

Количеството алкохол също е свързано с риска от подагра. Колкото по-голямо е то, толкова е по-голям съответно е и рискът.

Хапчета за намаляване на пикочна киселина

Подаграта е метаболитно нарушение, в резултат на което в кръвта се образува голямо количество соли на пикочната киселина. Тези соли се отлагат в различните тъкани, най-вече в ставите, предизвиквайки силни болки при пристъп. Солите на пикочната киселина се инфилтрират и в тъканите на бъбреците.

Нестероидни противовъзпалителни средства, колхицин и кортикостероиди се прилагат за овладяване на пристъпите на остра подагра.

Нивото на пикочна киселина трябва да бъде намалено между пристъпите, а производството й да се потисне с подходяща диета.

Всички специфични медикаменти действат в едно от следните направления:

 1. Препятстват прекомерния синтез на пикочна к-на;
 2. Извежда съединенията, получени при метаболизма на пикочната к-на.

Първите се наричат блокатори на синтеза на пикочна к-на, инхибитори на ксантинооксидазата. Тук влизат два изключително известни препарата – алопуринол и фебуксостат. И двата блокират ензима, участващ в синтеза на опасната киселина, като така водят до намаляване на нивото на урати в кръвта.

Инхибиторите алопуринол и фебуксостат се назначават и за лечение, и за профилактика на пристъпите на подагра (на дълги курсове). Старта на терапията с тях нерядко провокира обостряне на заболяването, затова те не се назначават по време на остър възпалителен процес.

Вторите лекарства са урикозурични. Блокират обратното всмукване на пикочна к-на в бъбречните каналчета, вследствие на което се намалява нивото в кръвта. В това време уратите в урината се увеличават – те просто постъпват там, за да се изхвърлят.

Към урикозуричните препарати се отнасят колхицин и пробенецид. Те влизат в международните препоръки за лечение на остър пристъп на подагра.

За да не се допусне образуването на камъни, двете лекарства се назначават на кратки курсове и в ниски дози.

Обезболяващи препарати

Волтарен. Волтарен е медикамент, облекчаващ симптомите на възпаление, каквито са отокът и болката. Действието му се основава на блокиране на синтеза на причиняващите възпаление, болка и температура молекули, наречени простагландини. Важно е да се отбележи, че волтарен не въздейства върху причината за възпалението. Сред състоянията, за които е подходящ волтарен, са и пристъпите на подагра.

Мовалис. Възпалението и болките в ставите, които са предизвикани от подагра, могат да бъдат лекувани с мовалис 15 мг, като дозировката е една таблетка 1-2 пъти на ден за 7-14 дни или да се бие мускулно при силна болка във формата на ампула.

Аспирин. Употребата на аспирин не се счита за особено подходяща при подагра, още повече, че взиман в малки дози и редовно, е спряган за един от факторите за увеличаването на пикочната киселина в кръвта и способстващ по този начин за развитието на подагра. И все пак, при ставна криза и ако няма на разположение други лекарства в даден момент, може да се приемат до 6 хапчета аспирин на ден за облекчение.

Цистон в качеството му на подобрител на обмяната на веществата и диуретичното му действие. Назначава се за продължителна употреба, за да подобри обмяната на веществата и да предотврати натрупването на пикочна киселина в тъканите.

Билки и домашно лечение при подагра

Чаят от кориандър и коприва помага на бъбреците да изведат пикочната киселина от организма.

Чаят от глухарче също е полезен. Два-три корена от билката се варят един час под капак в литър вода. Пие се преди ядене три пъти дневно.

Ароматни вани облекчават симптомите при подагра. Към водата за ваната се добавят 30 капки масло от лавандула, а когато има болки, изборът е между лайка или чаено дърво.

Загряващ компрес с 12 капки масло от лавандула и още толкова капки хвойна, разтворени в съд с топла вода. Получилият се маслен слой на повърхността на водата се обира с плат и се налага върху ставата, която е засегната. Отгоре се покрива с хавлиена кърпа, поставя се термофор и се оставя така за 30 минути да подейства. Този метод не се прилага при остро възпаление.

Студен компрес. При криза се препоръчва студен компрес. Прави се с помощта на лед увит в парче плат или кърпа. Поставя се само при нужда и се държи 20 до 30 минути.

Масажно олио. Със смесването на масло от жожоба, 10 ч. л. зехтин, по две капки масла от лайка, черен пипер и хвойна, както и 5 капки масло от лавандула може да се направи масажно олио, с което ставите, които са засегнати, се мажат всеки ден.

Женшен. Женшенът намалява ъзпалението на мускулната тъкан. Това е билка с противовъзпалителни свойства, употребявана за засилване на имунитета, подобрение на когнитивните процеси, намаляване на стреса и безпокойството. За облекчение при подагра може да поемате между 600 и 1000 мг. женшен дневно.

Лечение с мед и оцет. Натуралният ябълков оцет съдържа ябълчена киселина, способна да разтвори пикочната киселина в организма. Съчетан с мед, ябълковият оцет ще помогне за намаляване на кризите и бързо ще облекчи болките.  Две супени лъжици мед се смесват с две супени лъжици ябълков оцет. След разбъркване сместа се консумира. Прави се три пъти дневно.

С л-карнитин. Част от лечението след острите пристъпи се състои в отрегулиране на теглото. Тук помага л-карнитин. Между 500 и 1000 мг. на ден ще съдействат на мастните киселини да навлязат в клетките, където биват изгаряни от митохондриите.

Лечение с Демир бозан
Оздравявайте, докато пиете Демир Бозан

Оздравявайте, докато пиете Демир Бозан

Основното действие на Демир бозан е свързано с прочистването на кръвта, а оттам и всичките му уникални свойства. Пречистването на кръвта спомага и за отлагането на пурините, виновници за подаграта.

Ключът е във качествата на билките да елиминират всички вредни вещества, плаки и др, които са причинители на подаграта. Пиейки чай Демир Бозан, вие се изчиствате от вредните съставки, приятно и комфортно.

Усложнения при подагра

Подагрозен артрит: когато уратните кристали се натрупат започва вторият стадий на подаграта след безсимптомния – ставното възпалително заболяване подаргрозен артрит. Когато плазмените стойности на пикочната киселина се редуцират бързо, е възможна подаргрозна артритна атака.

Подагра и диабет: изследванията сочат, че съществува връзка между подагра и диабет. Подаграта би могла да увеличи опасността от развитие на захарна болест тип 2, най-вече при жени.

Вероятността от развитие на диабет при болни жени от подагра е около 70% по-голяма, сравнено с хората, които нямат царското заболяване. При мъжете тази цифра е 22%.

Подаграта е фактор за развитие на диабет, който е абсолютно независим от останалите предпоставки за възникване на захарна болест, една от които например е затлъстяването.

Проучването прави изводите за ясна връзка между заболяванията, но все още тя не е напълно обяснена и доказана.

Подагра и хипертония (високо кръвно): Известна е вече и връзката между хипертонията и подаграта. Установено е, че страдащите от подагра много често имат и високо артериално налягане. Приемайки медикаменти за свалянето му обаче, възможно е да получат остър подаргрозен пристъп. Както вече споменахме, рискът е най-голям при диуретиците.

Необходимостта от всекидневен прием на такива лекарства крие опасност от проява на пристъп. В такива случаи специалистите съветват профилактично да бъде ограничен или намален приемът на алкохол, месо и  изобщо храни, които са богати на пурини.

Вижте още подробната статия за Лечение на подагра с билки, домашни средства и диета!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Може ли да се яде лютеница при подагра? Кисело зеле, овесени ядки и пикочна киселина

 1. Нищо не пишете за Benzbromarone AL 100 а той премахва подаграта за няколко години

 2. Не бих рискувал с лютеница, защото е вид консервиране. Не си позволявам консерви и съм добре.

 3. Киселото зеле е пълно със сол, която е супер вредна, не знам как изкарахте, че е полезно кисело зеле при подагра.

 4. Отдавна ям овесени ядки при подагра и не съм усетил вреда. Така ако почнем да гледаме, нищо да не ядем.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.