Всичко за подагра – победимо ли е царското заболяване?

Симптоми. Обичайното лечение. Волтарен. Мовалис. Аспирин. Цистон. Зловещата пикочна киселина. Диета и хранене. Елда. Червено цвекло. Зелен чай. Кисело зеле. Овесени ядки и овес. Забранени храни. Подагра и алкохол. Лекарства. Билки. Лечение с мед и оцет. С демир бозан. С л карнитин. С женшен. Снимки. Подагрозен артрит. Подагра и диабет. И хипертония (високо кръвно).

Подаграта представлява възпалителен артрит. Общоприето е мнението, че той е най-често срещащият се сред хората, преминали 40-те.

Вижте още подробната статия за Лечение на подагра с билки, домашни средства и диета!

Наричана още царска болест, подаграта се проявява с внезапни и тежки болки в ставите, както и зачервяване, най-вече в основата на палеца. Счита се, че нездравословният начин на живот е основна причина за развитието на подагра.

Заболяването би могло да се раздели на два вида – първична и вторична подагра. Първичната се свързва с редица фактори, каквито са начинът на живот, приемът на лекарства и наследствената неправилна обмяна на веществата.

Вторичната пък се появява като следствие от други болести като диабет, хипертония, бъбречна недостатъчност, затлъстяване, левкемия, метаболитен синдром и др.

Симптоми.

Белтъкът в урината е първи признак за наличие на подагра. В областта на пояса започват да се появяват болки, а също така диурезата се увеличава. При ⅓ от пациентите се повишава кръвното налягане. Увеличено е съдържанието на пикочна киселина в кръвта. В бъбречното легенче често се стига до образуването на уратни камъни, което пък води до уроколики, а постепенно и до развитие на бъбречна недостатъчност.

Внезапната остра болка в глезенната става или в големия пръст на крака, трудните движения на ставата, отточността и зачервяването са симптомите, които имат значение за поставянето на диагнозата. А подагра се диагностицира много лесно – правят се кръвни изследвания за установяване на нивото на пикочната киселина. Когато има наличие на пристъп, се тегли течност от засегнатата става, за да се намерят кристалите, в които киселината се отлага.

Ставният ехограф спомага за различаването на т. нар. кристален артрит от останалите артрити. Прави се и рентген. Подаграта се лекува медикаментозно.

Четири са етапите на напредване на заболяването. Липсата на симптоми при повишено ниво на пикочна киселина е етапът на безсимптомната хиперурикемия. Лечение при този етап не е нужно.

Острият подагрозен артрит е следващ етап и може да бъде провокиран от наличие на друга болест, наркотици, алкохол или стрес. В повечето случаи се проявява през нощта, като спонтанно може да отзвучи след няколко дни до три седмици. Острата подагра е съпътствана от левкоцитоза, повишена температура и увеличение на СУЕ.

Развитието на болестта включва и така наречения междупристъпен стадий – липса на симптоми между два пристъпа.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Последният етап се проявява с необратими ставни изменения и образуване на тофи. Това вече е хроничната подагра. Увреждането на ставите при нея вече е трайно. Понякога се увреждат и бъбреците.

Обичайното лечение.

Назначава се от ревматолог. Нестероидни противовъзпалителни средства(НСПВС), колхицин или кортикостероиди се прилагат за овладяване на пристъпите на остра подагра. Нивото на пикочна киселина трябва да бъде намалено между пристъпите. Когато функцията на бъбреците е запазена, се употребяват лекарства, увеличаващи уратната екскреция, комбинирани с колхицин или НСПВС за да се предотврати евентуален пристъп.

Необходимо е да се алкализира урината. Производството на пикочна киселина също трябва да се потисне, като се ограничи консумацията на алкохол, тлъсто месо, храна, богата на белтъчини. Инхибиращи производството на урати медикаменти също могат да се използват. Понякога е нужна оперативна намеса.

Волтарен.

Медикаментите, които помагат

Медикаментите, които помагат

Волтарен е медикамент, облекчаващ симптомите на възпаление, каквито са отокът и болката. Действието му се основава на блокиране на синтеза на причиняващите възпаление, болка и температура молекули, наречени простагландини. Важно е да се отбележи, че волтарен не въздейства върху причината за възпалението.

Сред състоянията, за които е подходящ волтарен, са и пристъпите на подагра.

Мовалис.

Възпалението и болките в ставите, които са предизвикани от подагра, могат да бъдат лекувани с мовалис 15 мг, като дозировката е една таблетка 1-2 пъти на ден за 7-14 дни или да се бие мускулно при силна болка във формата на ампула.

Аспирин.

Употребата на аспирин не се счита за особено подходяща при подагра, още повече, че взиман в малки дози и редовно, е спряган за един от факторите за увеличаването на пикочната киселина в кръвта и способстващ по този начин за развитието на подагра.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

И все пак, при ставна криза и ако няма на разположение други лекарства в даден момент, може да се приемат до 6 хапчета аспирин на ден за облекчение.

Цистон.

Сама по себе си подаграта е метаболитно нарушение, в резултат на което в кръвта се образува голямо количество соли на пикочната киселина. Тези соли се отлагат в различните тъкани, най-вече в ставите, предизвиквайки силни болки при пристъп. Солите на пикочната киселина се инфилтрират и в тъканите на бъбреците.

Изменя се съставът на урината (наличие на белтък), повишава се кръвното и се появяват признаци за възпаление на бъбреците (пиелонефрит). В повечето случаи пиелонефритът настъпва неусетно за пациента и води до постоянно намаляване на бъбречната функция.

Лечението изисква специално лечение, започващо със специална диета, приемане на много течности и медикаменти, снижаващи нивата на пикочна киселина в кръвта, инхибирайки образуването й.

Къде тук е ролята на цистон? В качеството му на подобрител на обмяната на веществата и диуретичното му действие. Назначава се за продължителна употреба, за да подобри обмяната на веществата и да предотврати натрупването на пикочна киселина в тъканите.

Зловещата пикочна киселина.

Нейното образуване в организма е следствие на нуклеиновите киселини РНК и ДНК. Синтезът й става в черния дроб и се намира в кръвта като натриева сол.

Излъчването на пикочната киселина е през бъбреците, а нивото й в кръвта се обуславя от равновесието между синтеза й и нейното излъчване. Премине ли концентрацията й границата от 540 mmol/l, солите кристализират, понеже разтворът на пикочната киселина е преситен. Тогава в меките телесни тъкани започват да се отлагат уратни кристали, най-вече в ставите, но и в други органи, включително в сърцето.

Повишеното ниво на пикочна киселина се нарича хиперурикемия. Голямо значение за равнището на пикочна киселина в кръвта имат приемът на алкохол и диетата. Поемането на големи количества месо и особено на алкохол довежда до производството на по-голямо количество на киселината и до нарушение на равновесието между излъчване и синтез.

Това е предпоставка за появата на уратните кристали в меките тъкани и за развитие на подагра.

При някои заболявания като лимфоми, левкози, диабет, чернодробни и жлъчни заболявания, псориазис и др. също може да се наблюдава високо ниво на пикочна киселина. Тогава говорим за вторична подагра.

Понеже за основна причина за отделяне на пикочна киселина се смятат пурините, експертите препоръчват редуциране на храните, които са богати на тези органични съединения. Такива храни са месото, гъбите, морските деликатеси, варивата.

Пурини има и в полезните спанак и карфиол.

Диета и хранене

Обърнете голямо внимание на диетата при подагра

Обърнете голямо внимание на диетата при подагра

Все пак говорим за храни, част от които основни. Затова няма да се налага пълното им отказване. По-скоро правилната посока се състои в построяване на балансиран хранителен режим, при който приемът на рискови храни да бъде разреждан с други в седмичното меню. Такива биха могли да бъдат нискомаслени млечни произведения като сирене, прясно и кисело мляко, извара.

Важно условие при наличие на подагра е приемът на много вода, понеже при хидратиран организъм токсините се отделят от тялото по-безпрепятствено. Препоръката е за дневен прием на вода от поне 2,5 литра вода.

Добре е диетата да бъде богата на витамин C, защото той стимулира разпада и отвеждането на пикочната киселина от тялото чрез урината. Богати източници на витамина са доматите, чушките, броколи, зелето, както и цитрусите като мандарините, лайм, лимон, киви, портокал.

Редица изследвания доказват, че фибрите също спомагат за понижаване на пикочната киселина, като вероятно взимат участие в нейното абсорбиране и отделяне от организма. Фибри се набавят от портокалите, ябълките, боровинките, краставиците, морковите, целината, ечемикът, овесените ядки, ягодите и др.

Пресен сок от моркови е изключително полезен против подуването на ставите, предизвикано от пикочна киселина. 300 милилитра на ден е препоръчителният дневен прием на този сок.

Водата от лайм е полезна, тъй като съдържа лимонена киселина в голямо количество. Половин лайм се изстисква в чаша с вода. Тази напитка се пие сутрин и вечер.

Доматите отлично алкализират организма, което довежда до намаляване на стойностите на пикочна киселина. Подобно действат броколите и краставиците.

Не изключвайте варивата, а ги консумирайте по-умерено. Фолиевата киселина в тях е нужна за профилактиране на подагра. Добър пример е лещата.

Ябълка на ден облекчава ставното подуване и неутрализира пикочната киселина. Полезни са и бананите.

При всяка възможност трябва да се ядат ягоди, череши и горски плодове. Особено черешите, съдържащи антоциани – флавоноиди, редуциращи пикочната киселина и спиращи кристализацията и отлагането й в ставите. 200 гр на ден могат да нормализират равнището на пикочна киселина.

Горските плодове и ягодите пък се славят с противовъзпалителния ефект на пигментните си вещества.

Виненият оцет е добре да бъде заменен с ябълков, когато се приготвят салати. Добавянето на сурови слънчогледови семки в салатата също увеличава качествата й. Ябълков оцет може да се пие и вместо сок от лайм. Три супени лъжици оцет се смесват с вода и се приемат по същия начин, но с един прием повече.

Зеленчуците могат да се приемат и варени. Семена от целина, използвани като подправка, смъкват пикочната киселина в кръвта.

Продуктите, много богати на омега-3, са силно препоръчителни заради свойствата на мастните киселини от този тип да намаляват процесите на възпаление, реципрочно – болката в ставите и подуването им. Мазните риби като херингата, скумрията, сьомгата са източник на омега-3. Същото важи за лененото семе и орехите.

Елда.

След полезните храни срещу подагра е елдата. Може да се приема като каша. Необходими са една чаша елда, две чаши мляко, половинка ч. л. краве масло, половин чаша вода и една с. л. захар.

Докато водата ври, елдата се изсипва постепенно и се бърка непрестанно, докато не се получи еднородна смес. Тя се поставя на водна баня или на слаб огън за 40 мин. В горещата каша се добавят млякото, малко сол, захарта и още три минути се вари, докато се разбърква. Накрая се прибавя маслото и се разбърква отново.

Червено цвекло. Зелен чай.

Червеното цвекло помага при подагра. От около 100 грама от него може да се получи 40-50 милилитра сок. Възможно е да се консумира и смесен с портокалов сок. Благоприятно въздействие оказва и зеленият чай, подсладен с мед.

Кисело зеле.

Специално място в списъка на продуктите, които са полезни при подагра, заема киселото зеле. То нормализира обмяната на веществата и подобрява работата на червата.

Привържениците на народната медицина често спорят за това дали прясното, или киселото зеле са по-полезни при лечението на подагра. По-важното в случая е, че всичко зависи от конкретния организъм и дали подаграта е съпътствана от други заболявания. Например има болести, при които зелето е абсолютно противопоказано. Например при редица бъбречни болести, някои стомашно-чревни заболявания и др.

Благодарение на съдържащите се в зелето вещества, независимо дали е прясно, или кисело, то извежда от тялото солите на пикочната киселина, излишъкът на които води до появата и развитието на подагра.

Добре е да се отбележи, че за постигане на желания резултат, зелето не бива да се обработва топлинно, понеже би изгубило голяма част от полезните си свойства.

Сокът от кисело зеле също се явява силен помощник в борбата с болестта. В него се съдържат множество полезни и лечебни хранителни компоненти, много ефективни в случай на подагра.

Овесени ядки и овес.

Овесът и овесените ядки се препоръчват при подагра. Полезна е овесената каша, както и питието, което се приготвя посредством варене на 40 грама овес в 500 мл. вода.

Силициевата киселина, съдържаща се в сламата на овеса, накисната във вана с топла вода, я прави чудесно облекчаващо средство, когато има ревматизъм или подагра.

Забранени храни.

Списъкът на силно непрепоръчителните храни при подагра започва с шунката, телешкото и свинското месо. Съдържанието на пурини в шунката е от 30 до 50 мг. на всеки 100 гр.

Избягвайте карантиите като черен дроб, език, мозък, бъбреци и др. Пурините в тези продукти варират от 35 до 90 мг. за 100 гр.

При дивеча, заешкото, пилешкото от дивеч и в месото от сърна съдържанието на пурини е между 25 и 90 мг. на 100 гр.

Шаран, пъстърва, сардина и раци съдържат 40-120 мг. пурини. Бобовите култури и спанакът могат да ви “снабдят” с 20-75 мг. пурини на всеки 100 грама от тях.

Силни подправки като дафиновия лист, индийското орехче, джинджифила и черния пипер е добре да се избягват.

При високо равнище на пикочна киселина в кръвта и при подуване на ставите, по-добре е да се лишите от какаото и шоколада, а кафето да се ограничи. Теоброминът в какаото е алкалоид от групата на пурините. Заедно с кофеина теоброминът се метаболизира до пикочна киселина в човешкия организъм.

Съдържанието на пурини в какаото, кафето, шоколада и черния чай за 100 грама варира между 20 и 190 мг.

Алкохол

Алкохолът също трябва да бъде избягван при подагра. Връзката между нея и алкохола е ясна от години. По-нови проучвания сочат, че употребата на алкохол и най-вече бира повишава риска от развитие на подагра.

Възможността за заболяване от подагра се увеличава дори при консумация на малки количества от конкретни видове алкохол. На първо място е бирата, следват спиртните напитки. Най-безопасна е консумацията на умерени количества вино (не повече от две чаши дневно).

Количеството алкохол също е свързано с риска от подагра. Колкото по-голямо е то, толкова е по-голям съответно е и рискът.

Лекарства.

Употребата на лекарства може да допринесе за развитието на подагра. Такива могат да са диуретиците, лекарствата, които са нужни при трансплантация на органи и ниските дози аспирин.

Голям процент от хората, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система, профилактично употребяват аспирин в ниски дози всеки ден. Както вече писахме, този начин на прием на аспирин би могъл да увеличава стойностите на пикочната киселина, което повишава и риска от поява и развитие на подагра.

Ситуацията може да бъде влошена още, когато всекидневно се приемат диуретици.

Билки.

Лечението на подагра с билки включва няколко опции. Започваме с пиенето на чайове и отвари. Чаят от кориандър или коприва помага на бъбреците да изведат пикочната киселина от организма.

Чаят от глухарче също е полезен. Два-три корена от билката се варят един час под капак в литър вода. Пие се преди ядене три пъти дневно.

Правенето на ароматизиращи вани облекчават симптомите при подагра. Към водата за ваната се добавят 30 капки масло от лавандула, а когато има болки, изборът е между лайка или чаено дърво.

С билки може да се направи загряващ компрес с 12 капки масло от лавандула и още толкова капки хвойна, разтворени в съд с топла вода. Получилият се маслен слой на повърхността на водата се обира с плат и се налага върху ставата, която е засегната. Отгоре се покрива с хавлиена кърпа, поставя се термофор и се оставя така за 30 минути да подейства. Този метод не се прилага при остро възпаление. При криза се препоръчва студеният компрес. Прави се с помощта на лед увит в парче плат или кърпа. Поставя се само при нужда и се държи 20 до 30 минути.

Със смесването на масло от жожоба, 10 ч. л. зехтин, по две капки масла от лайка, черен пипер и хвойна, както и 5 капки масло от лавандула може да се направи масажно олио, с което ставите, които са засегнати, се мажат всеки ден.

Лечение с мед и оцет.

Съставката, за която се смята, че е най-ефикасната при лечение на подагра, е натуралният ябълков оцет. Това е така, защото съдържащата се в него ябълчена киселина способства за разтварянето на пикочната киселина в организма.

Съчетан с мед, ябълковият оцет ще помогне за намаляване на кризите и бързо ще облекчи болките. Две супени лъжици мед се смесват с две супени лъжици ябълков оцет. След разбъркване сместа се консумира. Прави се три пъти дневно.

С демир бозан.

Оздравявайте, докато пиете Демир Бозан

Оздравявайте, докато пиете Демир Бозан

Основното действие на демир бозан е свързано с прочистването на кръвта, а оттам и всичките му уникални свойства. Пречистването на кръвта спомага и за отлагането на пурините, виновници за подаграта.

Ключът е във качествата на билките да елиминират всички вредни вещества, плаки и др, които са причинители на подаграта. Пиейки чай Демир Бозан, вие се изчиствате от вредните съставки, приятно и комфортно.

С л-карнитин.

Част от лечението на острите пристъпи се състои в употребата на противовъзпалителни средства и покой. Една от най-важните пък е диетата. Насочеността й е към регулиране на телесното тегло.

Като добавка към диетата в този случай може да се употребява и л-карнитин. Между 500 и 1000 мг. на ден ще помогнат на мастните киселини да навлязат в клетките, където биват изгаряни от митохондриите.

С женшен.

Женшенът би могъл да се използва за намаляване на възпалението на мускулната тъкан. Това е билка с противовъзпакителни свойства, употребявана за засилване на имунитета, подобрение на когнитивните процеси, намаляване на стреса и безпокойството.

За облекчение при подагра може да поемате между 600 и 1000 мг. женшен дневно.

Снимки.

Тук ще ви предложим галерия от снимки на последствията от подагра:

 

Подагрозен артрит.

Когато уратните кристали се натрупат започва вторият стадий на подаграта след безсимптомния – ставното възпалително заболяване подаргрозен артрит.

Възможно е той да се дължи на множество заболявания и причини, сред които, разбира се, подагра, повишената пикочна киселина, фамилната нефропатия, хроничната неутрофилна левкемия и др.

Когато плазмените стойности на пикочната киселина се редуцират бързо, е възможна подаргрозна артритна атака.

Подагра и диабет.

Изследванията сочат, че съществува връзка между подагра и диабет. Подаграта би могла да увеличи опасността от развитие на захарна болест тип 2, най-вече при жени.

Вероятността от развитие на диабет при болни жени от подагра е около 70% по-голяма, сравнено с хората, които нямат царското заболяване. При мъжете тази цифра е 22%.

Подаграта е фактор за развитие на диабет, който е абсолютно независим от останалите предпоставки за възникване на захарна болест, една от които например е затлъстяването.

Проучването прави изводите за ясна връзка между заболяванията, но все още тя не е напълно обяснена и доказана.

И хипертония (високо кръвно).

Известна е вече и връзката между хипертонията и подаграта. Установено е, че страдащите от подагра много често имат и високо артериално налягане. Приемайки медикаменти за свалянето му обаче, възможно е да получат остър подаргрозен пристъп. Както вече споменахме, рискът е най-голям при диуретиците.

Необходимостта от всекидневен прием на такива лекарства крие опасност от проява на пристъп. В такива случаи специалистите съветват профилактично да бъде ограничен или намален приемът на алкохол, месо и  изобщо храни, които са богати на пурини.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Всичко за подагра – победимо ли е царското заболяване?

  1. Нищо не пишете за Benzbromarone AL 100 а той премахва подаграта за няколко години

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.