Как се пие домашен ябълков оцет за отслабване? Резултати, мнения, рецепти

Как се приготвя домашен ябълков оцет за отслабване? Как се пие? Какви резултати дава натурален ябълков оцет? Какви мнения съществуват? С мед. Със сода

Ябълков оцет – домашно производство, е продукт с впечатляващи качества и има малко общо с предлаганото в магазина. Той запазва пълният минерално-витаминен комплекс от плодовете. Това го превръща повече в лекарство, отколкото в подправка. Той нормализира храносмилането, пречиства от шлаки и токсини, разгражда мазнини и въглехидрати.

Чували сте, че с ябълков оцет се отслабва – да, но с домашен!

Как се приготвя домашен ябълков оцет за отслабване?

Избрахме най-простата рецепта, защото знаем, че целта ви е да отслабнете, а не да си правите здравословен оцет. Е, този ще е здравословен, без да го чакате.

Продукти: 50 г захар или мед, 1 кг ябълки и вода!

 1. Избираме презрели ябълки от сладък сорт – да са сочни, отгледани без химикали и сред тях да няма гнили и с червени точки. От сладостта на ябълката зависи скоростта на ферментация;
 2. Измиваме плодовете, изрязваме лошите части, махаме семената. Подсушаваме и нарязваме на ситно или мелим в блендер;
 3. Плодовата каша слагаме в стъклен, керамичен или емайлиран сън, но никога в пластмасов. Размерът да е разчетен така, че над водата да останат свободни 10 см за вкисването;
 4. Посипваме ябълките със захарта и заливаме със сгорещена точно преди кипването вода, тъй че да покрие с 3-4 см пюрето;
 5. Пренасяме съда на топло и на тъмно да ферментира две седмици. В процеса на ферментиране се отделя пяна. Тя е най-полезното на оцета, затова само я разбъркайте с течността;
 6. Оцетът се бърка по няколко пъти на ден, само с дървена лъжица. Оптималната температура е 25 – 27°С;
 7. След 14 дни прецеждаме през марля на няколко слоя и преливаме в бутилки. Гледаме да не разбълникваме. Хубаво затваряме, може с парафин. Държим бутилките на тъмно и прохладно място с постоянна температура в диапазона +6 до -15 градуса.
Какви резултати може да очакваме?

Пиенето на домашен оцет ще се отрази прекрасно върху цялото тяло. Всички органи ще „живнат“, енергизирани и витаминизирани. Тялото ще се пречисти от отпадъците. Най-добре ще се почувстват стомахът и червата.

диета с ябълков оцет, отслабване с ябълков оцет

Даваме доказани рецепти и диети!

Отслабването е сигурно, но колко? Индивидуално! Зависи колко кг имате да сваляте, как се храните, каква активност имате. Дори да махнете едва 3-4 кг, в бъдеще тялото ще работи в пъти по-добре.

Как се пие натурален ябълков оцет?

Задължително разреден! Моля, забележете, че той е киселина. Колкото и меко, щадящо да е неговото действие, директният контакт с лигавиците по хранопровода и стомаха носи риск.

Разумното използване на оцета никак няма да намали ефекта му. Напротив, смесен с вода, той се усвоява по-добре. Не следвайте диети, които препоръчват пиенето на чист оцет – опасно е и е безсмислено.

Как се разрежда оцет

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Водата да е на стайна темп. или леко затоплена. Оптималното съотношението оцет: вода в милилитри е 10: 250. Хубаво разбъркваме, за да се разтвори равномерно, и изпиваме (10 мл оцет са 1 с.л. или 2 ч.л.).

Настоятелно препоръчваме да пиете домашен оцет. Цитирахме бързарецепта за 14 дни, а традиционните процедури отнемат 30 – 45 дни. Може да ги разгледате ТУК:

Как се прави домашен ябълков оцет (рецепта). Ябълков оцет и мед

Ябълков оцет на таблетки – цена и откъде?

Екстракт на капсули, като хранителна добавка прави нещата по-прости и бързи. Поне десетина продукта се предлагат в аптеките. Те се различават по концентрацията на екстракта – от 200 до 500 мг в капсула, до съпътстващите и допълнителни съставки.

Различават се съществено по цена. Впрочем, някои продукти са доста скъпи. Непременно забележете колко капсули има в кутийката. Например добавката на Sanct Bernhard струва 50 лв за 120 бройки, а на Натурфарма е 10 лв за 40 бройки.

Мнение №1: Свалих 20 кг с оцет и билки. Как се пие?
Ирена Дончева от Варна

Ирена Дончева от Варна

Любимата ми комбинация за отслабване е ябълков оцет с билки Фигурин. Намерих си го за мен случайно и благодарение на това свалих ключови 20 кила от мене си. Ах, как ми тежаха.

В началото започнах с ябълков оцет на капсули. Купих си най-скъпите, на най-престижната фирма, за да знам, че правя нещата както трябва. Започнах да отслабвам, но бавно. По онова време прочетох за вталяващите билки Фигурин. Прецених си парите и направих така: домашен ябълков оцет, а парите да отиват за билките. Така изкарах 3 месеца. Фигурин пих без прекъсване, а оцетът на курсове. Беше ме страх за стомаха, затова правех почивки. Накрая кантарът ме зарадва с минус 20 кг.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Сега съм ок с теглото, нямам проблеми. Миналата есен направих профилактично курс оцет и Фигурин. Тази пролет съм планирала пак през април. Ще съм супер на морето, дано има такова!

Ирена Дончева от Варна

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Рецепти с оцет за отслабване

Тридневната оцетена диета се рекламира като режим за лениви, да не кажем мързеливи, както и за хората, които не могат да се ограничават в храненето. Причината е, че в първите два дни от схемата няма драстични правила за храненето, но третият не е така – за него са предвидени сериозни рестрикции. Но все пак е само един ден.

Разработена е схема на приемане на яб. оцет, която позволява да се свалят до 5 кг в рамките на 3 – 5 дни.

Ябълков оцет за 3 дни

 1. Първи ден: нормално хранене, макар и в умерено количество. Пред ядене се изпива по една оцетена напитка. Разчетът е 5 мл оцет за всеки 30 кг телесно тегло. Максимално допустимото количество оцет обаче е 3 лъжички или 15 мл.
 2. Втори ден: повтаряме схемата от първия ден, но увеличаваме броя на оцетените напитки. Стараем се да изпием и 1-2 чаши през нощта.
 3. Трети ден: задачата е да се поеме 1 л оцетен разтвор, като храненето този ден се състои само от зелени ябълки – около 4-5 броя, ср. р-р. Ябълковата диета помага да се свалят повече мастни отлагания, като в същото време целулозата убира отделените шлаки.

Как да приложим безопасно? Често сме нетърпеливи да видимт по-категорични резултати от предприетите отслабващи инициативи. Позволяваме си да „пипаме“ дозата, да си налагаме по-драстични ограничения.

отслабване с ябълков оцет, доза, рецепта

Макар и от ябълки, този продукт е оцет – киселина, и категорично се разрежда!

Какво е недопустимо при ябълковия оцет: прием в неразредено състояние и в прекалено концентриран вид – максимумът е 15 мл на доза, оптималното количество – 10 мл.

Ябълков оцет и мед

Лъжичка мед (чайна) е чудно допълване към оцета. Прави го по-приятен на вкус, но по-съществено е, че увеличава лечебните му качества. Такъв елексир се ползва не само за вталяване, но и за лечението на редица заболявания. Ябълковата „лимонада“ става по-приятна с хладка вода, когато е без мед, и с топла – щом се добавя подсладител.

Ябълков оцет и сода

½ ч.л. сода гаси 2 с.л. оцет. Щом спре кипенето, се добавят 220 мл топла вода и веднага изпиваме. Приема се преди закуска в течение на седмица, след което почиваме поне 3 дни

Отслабване с топла вода и ябълков оцет

Очакваните резултати от „меката“ схема са съответни на гореописаната, но вталяването се случва постепенно и за повече дни.

 • Сутрин, преди закусване: 1 напитка ябълков елексир (15 мл оцет в 200 мл затоплена вода);
 • През деня: приемането на 15 – 30 мл яб. оцет под формата на подправка към салати, сосове, супи или месни/ рибни блюда. В този пункт оцетът облекчава храносмилането;
 • Периодично през деня: пийване на чай от лайка (1 ч.л. цвят на чаша). Топлата напитка се подправя с 10 мл яб. оцет и мед. Оптимално се пие по един чай през 60 минути, като последният е 30 мин. преди лягане.
 • Изход от диетата: след приключване на 5-те дни запазваме само третия пункт от схемата. Още около месец приемаме по минимум три лайкови чая на ден, подправени със съответното количество яб. оцет и мед.
Други рецепти

Интензивно пиене на ябълков оцет

Схеми за бързо отслабване (рискови):

 • №1: 10 мл оцет + 20 мл вода, четвърт час пред храна, няколкократно за ден;
 • №2: 10 мл оцет + 5 мл мед + 10 мл вода, приемани ЗАЕДНО с храната, неколкократно за ден;
 • №3: пелинова напитка. Сипваме в буркан 500 мл оцет + шепа сух пелин. Слагаме капак и прибираме в някой затворен шкаф – далеч от светлина. След няколко денонощия махаме билката и прибираме в хладилника. Чайна лъжичка от заготовката се разрежда и пие Х 2 пъти, за месец.

Профилактичен прием на ябълков оцет

За терапия или за поддържане след проведена диета, тази схема е подходяща за продължително изпълнение. Напитката се приема само сутрин – само една лъжичка с малко водичка и животът продължава в нормален ритъм.

Мнение №2: Ябълков оцет сутрин и чай са супер за отслабване!
Даниел Коцев от Благоевград

Даниел Коцев от Благоевград

На 45 г. рязко намалих физическата си активност. Бях запален турист, но сериозна травма ме остави почти инвалид. Прекарах няколко месеца на инвалиден стол и с патерици, а през това време наддадох. Докато се усетя да правя нещо, вече бях с 25 кг в плюс. Не можех да тренирам, затова се насочих към други природни средства.

Много ми похвалиха ябълковия оцет. Започнах го без колебание – какво толкова! За жалост само на оцет не се свалят 25 кила. Оставих го в схемата за здраве, а сериозната работа възложих на Фигурин. Добре прецизиран билков микс, останах впечатлен. Сложих оцета при ставане, а нататък продължавах с чая. Резултатите започнаха да се случват след около месец. Нямах търпение пак да съм си аз – в добра форма, планинар. Болестта доста ме състари, но поне вече не съм дебел.

Даниел Коцев от Благоевград

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Диета с ябълков оцет

Разчетена е за 3 дни и е доста интензивна, при положение, че се спазват препоръчаните храни в указаните грамажи.

Оцетът се разрежда в доза: 5 мл на вс. 30 кг телесно тегло. За пример: ако тежите 65 кг, ще пиете по 2 ч.л. с 250 мл вода. Напитката се взема ½ ч. пред храна. Общо за деня: 1 литър.

Първи ден

 • Закусване: овес. ядки или каша с мляко (2.5%), 1 банан, кафе/ чай;
 • Обяд: 200 г супа – пиле, овощна, може с фиде, 150 г салата (2 краставици + 1 домат + 1 яйце, подправена с яб. оцет, без мазнина), 25 г хляб;
 • Вечеря: 1 запечена тиквичка, 1 пресен домат.

Втори ден

 • Закуска: 200 г сварена елда или каша, 1 ябълка, зелен чай;
 • Обяд: 1 ябълка, 200 г немазна извара, 1 банан;
 • Вечеря: 200 г варено сухо пилешко, 1 краставица, 1 домат, малко зеле.

Трети ден

Разтоварващ ден на ябълки – 4 Х 1 ябълка, заедно с много оцетена вода, на практика без ограничение в количеството. Минимумът е 1 литър, оптималното к-во – 1.5-2 л, разделени на порции във времето. Разреждайте силно оцета, за да нямате стомашни проблеми.

Първите два дни са подготвили тялото, но реакцията е индивидуална. Повечето хора преживяват третия ден мъчително и ги мъчи чувство на глад, което ябълката не успява да потисне. Тялото обаче добре се изчиства и тонизира.

Резултатът от диетата е дълбоко почистване от шлаките. Белези за ефективен процес са главоболие, облагане на езика, избиване на пъпки или просто слабост. Това са симптоми на леко отравяне от отделящите се от тъканите токсини.

Внимавайте третият ден да е в уикенда, най-добре в събота, за да имате още един ден за възстановяване преди началото на новата работна седмица. Прекарайте го не в леглото, а на открито – разходете се поне за 1 час.

Диета с мед

отслабване с ябълков оцет и мед

Това е класика

По-мек вариант на диетата, при който напитката се подкрепя с лъжичка мед. Сладкият пчелен продукт помага по-леко да се понесе режима и особено неговият трети ден. Но за да има все пак ефект, не прекалявайте – максимумът е 1 ч.л. мед на чаша оцетена напитка.

Още една вариация е оцетът и медът да се разтварят в отварка от лайка, липа или друга любима билка с меко действие. Важното е да не бъде с изразено слабително и диуретично действие.

И с лимон

4 ч.л. цвят лайка се попарват с 500 мл. В охладената напитка се добавят 60 г мед, 15 мл лимон. сок и 10 мл яб. оцет. Дозата е за цял ден.

Противопоказания на диетата

Оцетът от ябълки е рисков за всеки, който злоупотребява с него, забравяйки, че той е киселина. Тази киселина има капацитета не само да раздразни, но и да изгори и дори ерозира лигавиците по пътя на храната.

Дори и при умерена употреба яб. оцет и оцетените диети са несъвместими със следните заболявания:

 • Цистит – оцетът до известна степен обеззаразява пикочния мехур, но ползата от това е нищожна на фона на засиленото болезнено уриниране;
 • Панкреатит – обостря заболяването;
 • Гастрит и язва – киселината, попаднала на открита рана, провокира силни болки и допълнително разяжда тъканите.

Оцетът не е изцяло забранен за страдащите от указаните заболявания. Те могат да правят отслабващи процедури с външно прилагане на ябълков оцет. Впрочем подобни процедури са чудодейни за всички, предприели отслабване.

Процедури с ябълков оцет

Обтриване с ябълков оцет

Нанесен на кожата, този оцет веднага се изпарява и интензивно охлажда тялото. В отговор организмът засилва кръвообращението, за да си върне обичайната температура. Крайният резултат е разграждане на мастни клетки, отстраняване на застойните явления и извеждане на отложени излишни течности.

Обтриването с оцет е възхитително за отслабване, при отоци и за лечение на варикоза.

Маска с ябълков оцет за точково отслабване

Тя е чудесна за целенасочено обработване на определени зони от тялото, в които са натрупани по-дебели мастни слоеве.

Смесваме 500 мл оцет и толкова вода. Напояваме обилно в течността памучна тъкан и обвиваме проблемните места. Отгоре закрепяме фолио, за да не мокри и тече. Държим 1 час.

Обтриване срещу целулит на бедрата и дупето

Смесваме 50 мл оцет с 50 мл мед и мъничко вода, за да се повтечни. Нанасяме кашицата на кожата, покриваме с фолио и отмерваме 1 час.

За максимален ефект трябват 12 – 16 процедури.

Вана с ябълков оцет

Вземаме си лек душ, за да отмием потта и отлаганията по кожата и да отворим порите. Отпускаме се във ваната, в която сме добавили 500 мл яб. оцет. Наслаждаваме се, но не повече от 1 час.

След излизане от ваната се завиваме с одеяло и си полягаме да се затоплим.

Още информация и източници на английски: Как се пие домашен ябълков оцет за отслабване? * Рецепти за отслабване с натурален оцет; * Ябълков оцет на таблетки за отслабване. Ползи и недостатъци.

Отзиви на лекари

Диетолози и гастроентеролози се изказват положително за вталяването и процедурите с ябълков оцет. Във форуми и сайтове откриваме не едно окуражаващо мнение.

Но специалистите винаги акцентират на два пункта:

 • първо, оцетът не отслабва, а провокира телесни процеси, които водят до стопяване на килограми;
 • и второ, диетата с оцет носи рискове и към нея трябва да се подхожда с отговорност.

Специалистите специално подчертават, че срещу ябълков оцет има ред противопоказания, които е  опасно да се пренебрегват.

За максимална полза от оцета лекарите препоръчват: кратки курсове с оцет, последваща почивка, съчетаване с правилно хранене и физическо раздвижване.

Ще подкрепите ли лекарските мнения или имате друг опит?

Заповядайте в коментарите и споделете!

Ползите от ябълковия оцет за лечение сме разгледали ТУК:

Ябълков оцет: Топ ползи и лечение по заболявания. За козметиката и домакинството

Как да изберем добър ябълков оцет?

Днес е доста сложно да се намери натурален яб. оцет. Във фабричните продукти се слагат химикали, които ги правят устойчиви и трайни, нерядко – и ароматизатори, оцветители и пр. Естествено подобни продукти нито са здравословни, нито ефективни за отслабване.

Когато купуваме оцет, гледаме за следното:

 1. Да е произведен чрез ферментация. Ако не е отбелязано, не купувайте;
 2. Да не включва оцветители, ароматизатори и оцетна к-на;
 3. Търсим 6%-ови продукти;
 4. Утайката на дъното на бутилката потвърждава натуралността на ябълковия оцет;
 5. По-качествените оцети са по-скъпи и в тъмни стъклени бутилки;
 6. В търговския обект оцетът да е сложен на прохладно, сухо място.

Оцетът изисква да се пази на хладно, но хладилникът не е подходящ за него. Когато избираме, нета не забравяме да хвърлим поглед и на срока на годност. Фабричните оцети са с трайност 2 години.

Ясно е, че домашният оцет превъзхожда фабричните, когато говорим за лечение и отслабване. За него ТУК: Защо да правим оцет вкъщи + някои проверени рецепти.

Ябълков оцет от магазина

Наред със стандартните оцети за кулинарна употреба (рафинирани, дестилирани), в био и диетичните магазини се предлагат такива с означения „натурален“ и „био“. Разнообразието е немалко, даваме някои за пример.

 • Натурален от Зоя.БГ – суровината е отгледана от самия производител, а продуктът е плод на естествена ферментация. С-ст 7.15 лв/ 1 л;
 • Натурални и био оцети Лидия – нерафинирани и без дестилация, те са произведени от пресовани ябълки, преминали през естествена ферментация. С-ст – от 4.00 лв/ 0.5 л до 5.50 лв/ 1 л според вида и качеството;
 • Био Byodo – сладко-кисел на вкус, оцетът се отличава с плодовия си аромат. Обогатен на микроелементи и ензими. Без подгряване. С-ст 7.02 лв/ 500 мл;
 • На Veda – натурален, създаден от български био-ябълки, цедени на сок и подложени на ферментация. С-ст 3.78/ 500 мл;
 • Със мед от манука – интересна разновидност, предназначена само за терапии, като дн. доза е 10 мл. С-ст 25.3/ 300 мл.

Защо се отслабва с ябълков оцет?

Натур. оцет е източник на ценни микроелементи, аминокиселини, ензими, пектин, витамини, токоферол, на органични к-ни като ябълчена, гликолева, лимонена, млечна, оцетна, оксалова. В състава му намираме магнезий, фосфор, калий, натрий, желязо и др.

Не толкова отделните съставки, колкото съвкупността им, както и уникалното съотношение между тях води до най-желания ефект за днешния човек:

ускоряване на метаболизма

Оцетът го постига по някои простички „пътечки“ – подобрява храносмилателните процеси и новопостъпващата суровина започва да се усвоява по-добре, намалява се отлагането на шлаки. Същевременно оцетът директно действа за по-бързо разграждане на мазнините.

Трябват ли тренировки? Някои автори твърдят, че пиейки яб. оцет, не са потребни резки ограничения в храната и физически упражнения. Така е, но диетата и известното раздвижване ускоряват процеса и правят оцета още по-категорично лекарство.

Как става самото отслабване? Оцетът притежава богат запас от калий, равен на 240 мг за една чаша течност. При пиенето на оцет за отслабване запасът на тялото се попълва и елементът се включва интензивно в действие. Калият участва в метаболитните процеси, в поддържането на мускулния тонус и е крайно съществен за правилното функциониране на сърцето.

Освен това калият неутрализира натрия, което освобождава задържани в тъканите течности и нормализира налягането на кръвния поток.

При пиене на ябълков оцет, в тялото протичат едновременно следните процеси:

 1. Очистване на организма от шлаки;
 2. Нормализиране на киселинно-алкалното равновесие;
 3. Потискане на апетита и пристрастието към сладко;
 4. Възстановяване на секреторната функция на стомаха, оптимизиране на храносмилателните процеси, включително разграждането на мазнините и укоряване на обмяната;
 5. Стабилизиране на нервната с-ма, активизиране на общия тонус на тялото, на умствената и физическата работоспособност;
 6. Повишаване на еластичността на епитела, поради което кожата се събира и стяга, заедно с отслабването.

Допълнително оцетът противодейства на някои болестни процеси в тялото. Самите те нямат отношение към теглото, обаче затормозявайки организма, му пречат да се саморегулира и да се самооздравява. Да си припомним цялата редица болести, които водят до напълняване, а напълняването на свой ред ги задълбочава.

Не се въздържайте да приемете малко натурален, за предпочитане домашен ябълков елексир, когато сте се простудили, имате възпаления в тялото или страдате от гъбички. Оцетът е чудесен за овладяване на температура, както обща, така и локална при кожни проблеми, травми и др.

И накрая – вижте една интересна видео рецепта за домашен оцет:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Как се пие домашен ябълков оцет за отслабване? Резултати, мнения, рецепти

 1. Можете ли да кажете диета само с ябълков оцет? Да сваля бързо, защото трябва спешно да сваля 3 кг, след 3 седмици имаме състезание и трябва да съм свалила 3 кг. Ако пия много вода с оцет, ме заболява корема. Ако знаете, моля напишете диета с оцет.

  • Плами, опитай отслабване с домашен ябълков оцет, но винаги яж нещо, за да не си развалиш стомаха. диета на оцет няма – това си е глад.

 2. Натурален ябълков оцет за лечение се прави от първокласни ябълки. Българинът е свикнал да хвърля гнили плодове за оцет, което е много погрешно. Хубава ябълка – хубав оцет!

 3. Отдавна пия ябълков оцет на таблетки, пробвала съм всякакви марки. За хубава добавка отделям г/д 20-25 лв. Сваля се яко с диета, само оцет е за лечение.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.