Ябълков оцет за отслабване: диета, рецепти. За бързо отслабване

♠ Защо се отслабва с ябълков оцет ♠ Ползи и вреди, ефекти ♠ Как се пие ♠ С вода ♠ С мед ♠ Интензивно пиене на ябълков оцет ♠ За бързо отслабване

Още в текста: ♠ Как да изберем добър ябълков оцет  ♠ Готов, марки, цени ♠ Как се прави домашен  ♠ Диета с ябълков оцет ♠ Процедури с ябълков оцет ♠ Отзиви на лекари

По какъвто и метод да отслабваме, топенето на мазнините не може да се случи без ограничаване в храненето (най-малкото на пържените и мазните блюда) + засилено натоварване на мускулатурата. Намаляваме притока на енергия и увеличаваме разходването й. Чиста физика!

Но съществува категория хора, която недолюбва фитнеса и тичането. И друга, която по никакъв начин не може да отдели време в обремененото от задължения ежедневие.

Затова спортуващите критикуват открито и гледат с пренебрежение не-спортуващите и не-любителите на фитнеса, а ние продължаваме да търсим „другия начин“ – метод, който ни помага в условията, в които живеем. Без да се налага да възприемаме чужд стил на живот.

Възможно ли е?

И да, и не. Не е реалистично да очакваме, че докато похапваме торти и пържени картофи, чудодейно лекарство ще ни топи мазнините.

Но има средства, които подкрепят преобразуването на стари мастни слоеве, ако се съчетават с разумен режим – доколкото е възможно.

Ето как стигнахме до натуралния ябълков оцет – достъпен и нескъп, така лесен за употреба, че чак ни е трудно да му повярваме.

Защо се отслабва с ябълков оцет?

отслабване с ябълков оцет
В този материал ще разкажем по какъв начин ябълковият оцет наистина работи за вталяване. Без крайности и жертви

Натур. оцет е източник на ценни микроелементи, аминокиселини, ензими, пектин, витамини, токоферол, на органични к-ни като ябълчена, гликолева, лимонена, млечна, оцетна, оксалова. В състава му намираме магнезий, фосфор, калий, натрий, желязо и др.

Не толкова отделните съставки, колкото съвкупността им, както и уникалното съотношение между тях води до най-желания ефект за днешния човек:

ускоряване на метаболизма

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Оцетът го постига по някои простички „пътечки“ – подобрява храносмилателните процеси и новопостъпващата суровина започва да се усвоява по-добре, намалява се отлагането на шлаки. Същевременно оцетът директно действа за по-бързо разграждане на мазнините.

Тези два съществени механизма се подкрепят от недребни добавки като намаляване на апетита до пълно убиване на желанието за сладко и тестено. И най-същественото: яб. оцет почиства тялото от стари боклуци, които го задръстват и му пречат да работи по заложения от природата оптимизиран начин.

Трябват ли тренировки?

Някои автори твърдят, че пиейки яб. оцет, не са потребни резки ограничения в храната и физически упражнения. Така е, но диетата и известното раздвижване ускоряват процеса и правят оцета още по-категорично лекарство.

Как става самото отслабване?

Оцетът притежава богат запас от калий, равен на 240 мг за една чаша течност. При пиенето на оцет за отслабване запасът на тялото се попълва и елементът се включва интензивно в действие. Калият участва в метаболитните процеси, в поддържането на мускулния тонус и е крайно съществен за правилното функциониране на сърцето.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Освен това калият неутрализира натрия, което освобождава задържани в тъканите течности и нормализира налягането на кръвния поток.

При пиене на ябълков оцет, в тялото протичат едновременно следните процеси:

 1. Очистване на организма от шлаки;
 2. Нормализиране на киселинно-алкалното равновесие;
 3. Потискане на апетита и пристрастието към сладко;
 4. Възстановяване на секреторната функция на стомаха, оптимизиране на храносмилателните процеси, включително разграждането на мазнините и укоряване на обмяната;
 5. Стабилизиране на нервната с-ма, активизиране на общия тонус на тялото, на умствената и физическата работоспособност;
 6. Повишаване на еластичността на епитела, поради което кожата се събира и стяга, заедно с отслабването.

диета с ябълков оцет
В резултат получаваме осезаемо снижаване на телесната маса

Допълнително оцетът противодейства на някои болестни процеси в тялото. Самите те нямат отношение към теглото, обаче затормозявайки организма, му пречат да се саморегулира и да се самооздравява. Да си припомним цялата редица болести, които водят до напълняване, а напълняването на свой ред ги задълбочава.

Не се въздържайте да приемете малко натурален, за предпочитане домашен ябълков елексир, когато сте се простудили, имате възпаления в тялото или страдате от гъбички. Оцетът е чудесен за овладяване на температура, както обща, така и локална при кожни проблеми, травми и др.

На вълшебните лечебни качества на оцета сме посветили отделен материал. Ще видите връзка към него в края на статията.

Как се пие

ябълков оцет за отслабване

Задължително: разреден!!!

Моля, забележете, че той е киселина. Колкото и меко, щадящо да е неговото действие (напр. ако е от хубави ябълки и направен у дома), той си остава киселина. Директният контакт с лигавиците по хранопровода и стомаха носи риска от неприятности, които никой не желае да си причини. Разумното използване на оцета никак няма да намали ефекта му. Напротив, смесен с вода, той се усвоява по-добре.

Ябълков оцет с вода

Може да е на стайна темп. или леко затоплена – според вкусовите предпочитания, но водата непременно трябва да присъства. На нейна база се приготвя напитка, като оцетът и евентуално медът са в значително по-малко количество.

Не следвайте диети, които препоръчват пиенето на чист оцет – опасно е и е безсмислено.

Оптималното съотношението оцет: вода в милилитри е

10: 250

10 мл от киселината е 1 с.л. или 2 ч.л. Хубаво разбъркваме, за да се разтвори равномерно, и изпиваме.

Ябълков оцет с мед

Лъжичка мед (чайна) е чудно допълване на гореописаната напитка. Прави я по-приятна на вкус, но по-съществено е, че увеличава лечебните й качества. Такъв елексир се ползва не само за вталяване, но и за лечението на редица заболявания.

Ябълковата „лимонада“ става по-приятна с хладка вода, когато е без мед, и с топла – щом се добавя подсладител.

Схема за отслабване

Разработена е схема на приемане на яб. оцет, която позволява да се свалят до 5 кг в рамките на 3 – 5 дни.

отслабване с ябълков оцет, доза, рецепта
Макар и от ябълки, този продукт е оцет – киселина, и категорично се разрежда!

Тридневната оцетена диета се рекламира като режим за лениви, да не кажем мързеливи, както и за хората, които не могат да се ограничават в храненето. Причината е, че в първите два дни от схемата няма драстични правила за храненето, но третият не е така – за него са предвидени сериозни рестрикции. Но все пак е само един ден.

Ябълков оцет за 3 дни

Първи ден: нормално хранене, макар и в умерено количество. Пред ядене се изпива по една оцетена напитка. Разчетът е 5 мл оцет за всеки 30 кг телесно тегло. Максимално допустимото количество оцет обаче е 3 лъжички или 15 мл.

Втори ден: повтаряме схемата от първия ден, но увеличаваме броя на оцетените напитки. Стараем се да изпием и 1-2 чаши през нощта.

Трети ден: задачата е да се поеме 1 л оцетен разтвор, като храненето този ден се състои само от зелени ябълки – около 4-5 броя, ср. р-р. Ябълковата диета помага да се свалят повече мастни отлагания, като в същото време целулозата убира отделените шлаки.

Как да приложим безопасно?

Често сме нетърпеливи да видимт по-категорични резултати от предприетите отслабващи инициативи. Позволяваме си да „пипаме“ дозата, да си налагаме по-драстични ограничения.

Какво е недопустимо при ябълковия оцет: прием в неразредено състояние и в прекалено концентриран вид – максимумът е 15 мл на доза, оптималното количество – 10 мл.

Щадяща схема за 5 дни

Очакваните резултати от „меката“ схема са съответни на гореописаната, но вталяването се случва постепенно и за повече дни.

Сутрин, преди закусване: 1 напитка ябълков елексир (15 мл оцет в 200 мл вода);

През деня: приемането на 15 – 30 мл яб. оцет под формата на подправка към салати, сосове, супи или месни/ рибни блюда. В този пункт оцетът облекчава храносмилането;

Периодично през деня: пийване на чай от лайка (1 ч.л. цвят на чаша). Поохладената напитка се подправя с 10 мл яб. оцет и мед. Оптимално се пие по един чай през 60 минути, като последният е 30 мин. преди лягане.

Изход от диетата: след приключване на 5-те дни запазваме само третия пункт от схемата. Още около месец приемаме по минимум три лайкови чая на ден, подправени със съответното количество яб. оцет и мед.

Интензивно пиене

на ябълков оцет

Схеми за бързо отслабване (рискови):

 • №1: 10 мл оцет + 20 мл вода, четвърт час пред храна, няколкократно за ден;
 • №2: 10 мл оцет + 5 мл мед + 10 мл вода, приемани ЗАЕДНО с храната, неколкократно за ден;
 • №3: пелинова напитка. Сипваме в буркан 500 мл оцет + шепа сух пелин. Слагаме капак и прибираме в някой затворен шкаф – далеч от светлина. След няколко денонощия махаме билката и прибираме в хладилника. Чайна лъжичка от заготовката се разрежда и пие Х 2 пъти, за месец.

Профилактичен прием

на ябълков оцет

За терапия или за поддържане след проведена диета, тази схема е подходяща за продължително изпълнение. Напитката се приема само сутрин – само една лъжичка с малко водичка и животът продължава в нормален ритъм.

Как да изберем добър ябълков оцет?

Днес е доста сложно да се намери натурален яб. оцет. Във фабричните продукти се слагат химикали, които ги правят устойчиви и трайни, нерядко – и ароматизатори, оцветители и пр. Естествено подобни продукти нито са здравословни, нито ефективни за отслабване.

диета с ябълков оцет, отслабване с ябълков оцет
За качествено вталяване трябва и качевствено средство

Когато купуваме оцет, гледаме за следното:

 1. Да е произведен чрез ферментация. Ако не е отбелязано, не купувайте;
 2. Да не включва оцветители, ароматизатори и оцетна к-на;
 3. Търсим 6%-ови продукти;
 4. Утайката на дъното на бутилката потвърждава натуралността на ябълковия оцет;
 5. По-качествените оцети са по-скъпи и в тъмни стъклени бутилки;
 6. В търговския обект оцетът да е сложен на прохладно, сухо място.

Оцетът изисква да се пази на хладно, но хладилникът не е подходящ за него. Когато избираме, нета не забравяме да хвърлим поглед и на срока на годност. Фабричните оцети са с трайност 2 години.

Ясно е, че домашният оцет превъзхожда фабричните, когато говорим за лечение и отслабване. За него ТУК: Защо да правим оцет вкъщи + някои проверени рецепти.

Ябълков оцет от магазина

Наред със стандартните оцети за кулинарна употреба (рафинирани, дестилирани), в био и диетичните магазини се предлагат такива с означения „натурален“ и „био“. Разнообразието е немалко, даваме някои само за пример.

Марки, цена

 • Натурален от Зоя.БГ – суровината е отгледана от самия производител, а продуктът е плод на естествена ферментация. С-ст 7.15 лв/ 1 л;
 • Натурални и био оцети Лидия – нерафинирани и без дестилация, те са произведени от пресовани ябълки, преминали през естествена ферментация. С-ст – от 4.00 лв/ 0.5 л до 5.50 лв/ 1 л според вида и качеството;
 • Био Byodo – сладко-кисел на вкус, оцетът се отличава с плодовия си аромат. Обогатен на микроелементи и ензими. Без подгряване. С-ст 7.02 лв/ 500 мл;
 • На Veda – натурален, създаден от български био-ябълки, цедени на сок и подложени на ферментация. С-ст 3.78/ 500 мл;
 • Със мед от манука – интересна разновидност, предназначена само за терапии, като дн. доза е 10 мл. С-ст 25.3/ 300 мл.

Натурален и чист ябълков оцет лесно се произвежда и в дом. условия.

Как се прави домашен

Малко количество хубав оцет можем да си изработим и у дома, защото процесът е достатъчно прост. Изходната суровина са ябълки, които се режат на парчета, пюрират или изцеждат на сок – според избраната технология.

Подходящи са добре узрели плодове от най-сладките сортове. Високата захарност на суровината е важна, защото тя ще бъде подложена на ферментиране. Възможно е да бъде подкрепена с допълнително к-во захар или мед.

Домашното производство на оцет отнема около месец до 45 дни.

Ако желаете да се пробвате, изберете си рецепта ТУК:

Как се прави домашен ябълков оцет (рецепта). Ябълков оцет и мед

Диета с ябълков оцет

Разчетена е за 3 дни и е доста интензивна, при положение, че се спазват препоръчаните храни в указаните грамажи.

отслабване с ябълков оцет, преди и сега, снимки
Резултати от яб. оцет – снимки на доволна потребителка

Оцетът се разрежда в доза: 5 мл на вс. 30 кг телесно тегло. За пример: ако тежите 65 кг, ще пиете по 2 ч.л. с 250 мл вода. Напитката се взема ½ ч. пред храна. Общо за деня: 1 литър.

Първи ден

 • Закусване: овес. ядки или каша с мляко (2.5%), 1 банан, кафе/ чай;
 • Обяд: 200 г супа – пиле, овощна, може с фиде, 150 г салата (2 краставици + 1 домат + 1 яйце, подправена с яб. оцет, без мазнина), 25 г хляб;
 • Вечеря: 1 запечена тиквичка, 1 пресен домат.

Втори ден

 • Закуска: 200 г сварена елда или каша, 1 ябълка, зелен чай;
 • Обяд: 1 ябълка, 200 г немазна извара, 1 банан;
 • Вечеря: 200 г варено сухо пилешко, 1 краставица, 1 домат, малко зеле.

Трети ден

Разтоварващ ден на ябълки – 4 Х 1 ябълка, заедно с много оцетена вода, на практика без ограничение в количеството. Минимумът е 1 литър, оптималното к-во – 1.5-2 л, разделени на порции във времето. Разреждайте силно оцета, за да нямате стомашни проблеми.

Първите два дни са подготвили тялото, но реакцията е индивидуална. Повечето хора преживяват третия ден мъчително и ги мъчи чувство на глад, което ябълката не успява да потисне. Тялото обаче добре се изчиства и тонизира.

Резултатът от диетата е дълбоко почистване от шлаките. Белези за ефективен процес са главоболие, облагане на езика, избиване на пъпки или просто слабост. Това са симптоми на леко отравяне от отделящите се от тъканите токсини.

Внимавайте третият ден да е в уикенда, най-добре в събота, за да имате още един ден за възстановяване преди началото на новата работна седмица. Прекарайте го не в леглото, а на открито – разходете се поне за 1 час.

Диета с мед

отслабване с ябълков оцет и мед
Това е класика

По-мек вариант на диетата, при който напитката се подкрепя с лъжичка мед. Сладкият пчелен продукт помага по-леко да се понесе режима и особено неговият трети ден. Но за да има все пак ефект, не прекалявайте – максимумът е 1 ч.л. мед на чаша оцетена напитка.

Още една вариация е оцетът и медът да се разтварят в отварка от лайка, липа или друга любима билка с меко действие. Важното е да не бъде с изразено слабително и диуретично действие.

И с лимон

4 ч.л. цвят лайка се попарват с 500 мл. В охладената напитка се добавят 60 г мед, 15 мл лимон. сок и 10 мл яб. оцет. Дозата е за цял ден.

Противопоказания на диетата

Оцетът от ябълки е рисков за всеки, който злоупотребява с него, забравяйки, че той е киселина. Тази киселина има капацитета не само да раздразни, но и да изгори и дори ерозира лигавиците по пътя на храната.

Дори и при умерена употреба яб. оцет и оцетените диети са несъвместими със следните заболявания:

 • Цистит – оцетът до известна степен обеззаразява пикочния мехур, но ползата от това е нищожна на фона на засиленото болезнено уриниране;
 • Панкреатит – обостря заболяването;
 • Гастрит и язва – киселината, попаднала на открита рана, провокира силни болки и допълнително разяжда тъканите.

Оцетът не е изцяло забранен за страдащите от указаните заболявания. Те могат да правят отслабващи процедури с външно прилагане на ябълков оцет. Впрочем подобни процедури са чудодейни за всички, предприели отслабване.

Процедури с ябълков оцет

Обтриване с ябълков оцет

Нанесен на кожата, този оцет веднага се изпарява и интензивно охлажда тялото. В отговор организмът засилва кръвообращението, за да си върне обичайната температура. Крайният резултат е разграждане на мастни клетки, отстраняване на застойните явления и извеждане на отложени излишни течности.

Обтриването с оцет е възхитително за отслабване, при отоци и за лечение на варикоза.

Маска с ябълков оцет за точково отслабване

Тя е чудесна за целенасочено обработване на определени зони от тялото, в които са натрупани по-дебели мастни слоеве.

Смесваме 500 мл оцет и толкова вода. Напояваме обилно в течността памучна тъкан и обвиваме проблемните места. Отгоре закрепяме фолио, за да не мокри и тече. Държим 1 час.

Обтриване срещу целулит на бедрата и дупето

процедури с ябълков оцет
Някои дами загряват с фолио, за да повишат ефикасността

Смесваме 50 мл оцет с 50 мл мед и мъничко вода, за да се повтечни. Нанасяме кашицата на кожата, покриваме с фолио и отмерваме 1 час.

За максимален ефект трябват 12 – 16 процедури.

Вана с ябълков оцет

Вземаме си лек душ, за да отмием потта и отлаганията по кожата и да отворим порите. Отпускаме се във ваната, в която сме добавили 500 мл яб. оцет. Наслаждаваме се, но не повече от 1 час.

След излизане от ваната се завиваме с одеяло и си полягаме да се затоплим.

Отзиви на лекари

Диетолози и гастроентеролози се изказват положително за вталяването и процедурите с ябълков оцет. Във форуми и сайтове откриваме не едно окуражаващо мнение.

Но специалистите винаги акцентират на два пункта:

 • първо, оцетът не отслабва, а провокира телесни процеси, които водят до стопяване на килограми;
 • и второ, диетата с оцет носи рискове и към нея трябва да се подхожда с отговорност.

Специалистите специално подчертават, че срещу ябълков оцет има ред противопоказания, които е  опасно да се пренебрегват.

За максимална полза от оцета лекарите препоръчват: кратки курсове с оцет, последваща почивка, съчетаване с правилно хранене и физическо раздвижване.

Ще подкрепите ли лекарските мнения или имате друг опит?

Заповядайте в коментарите и споделете!

Ползите от ябълковия оцет за лечение сме разгледали ТУК:

Ябълков оцет: Топ ползи и лечение по заболявания. За козметиката и домакинството

И накрая – вижте една интересна видео рецепта за домашен оцет:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

One thought on “Ябълков оцет за отслабване: диета, рецепти. За бързо отслабване

 • 09.10.2018 в 14:55
  Permalink

  Можете ли да кажете диета само с ябълков оцет? Да сваля бързо, защото трябва спешно да сваля 3 кг, след 3 седмици имаме състезание и трябва да съм свалила 3 кг. Ако пия много вода с оцет, ме заболява корема. Ако знаете, моля напишете диета с оцет.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.