Капки за уши: Видове, най-търсените капки, как се слагат правилно. Свещи за уши

♠ Видове капки за уши ♠ Преимущества ♠ Как се слагат капки за уши правилно ♠ Показания ♠ Как да изберем подходящи капки ♠ Противовъзпалителни ♠ Антибактериални ♠ Антисептични ♠ Капки за болки в ушите при бременност ♠ Антимикотични ♠ Капки за уши за деца ♠ Най-търсените капки за уши

Още в текста: ♠ Домашни капки ♠ С алое ♠ От чаено дърво ♠ Капки от праз ♠ С чесън ♠ С прополис ♠ Зехтин при запушено ухо ♠ Още рецепти

Някои заболявания при човека се атакуват едновременно чрез два подхода – системно, като вътрешно се приемат медикаменти с общо действие, и локално, чрез прилагане на лечебни препарати върху самото заболяло място. Например, мажем прищипан нерв или възпалена става с противовъзпалителен гел.

При патологиите на ушите локалното средство е капки за уши. То внася лечебния препарат точно на мястото на заболяването – през слуховия канал.

Капките са само външната форма, под която се поднася лекарството. Те всички са течни, броят се при накапване и се задържат вътре, без изтичане. Но с това приликите завършват.

Лечебните разтвори, които накапваме в ухото, са съвършено различни. Създадени са разновидности, които се отнасят към разните заболявания, от които страдат ушите.

Видове капки за уши

Болки в ушите възникват по различни причини. Най-разпространената е възпаление на ухото (отити). Той се поражда от преохлаждане, вирусна инфекция или като последица от простудно заболяване.

капки за уши, лечение

Капките: лесното локално лечение

Болките в ушите могат да свидетелстват за патологии на съседните органи – врат, гл. мозък или носо-гърлова с-ма. Към органа може да се прехвърли бактериална  инфекция.

Заради разнообразието от причинители са създадени и следните капки за уши:

Противовъзпалителни – овладяват възпалителния процес, който се е образувал в ухото. Отчитайки съпътстващите прояви на възпалението, тези медикаменти са направени да обезболяват и да подсушават.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Видове противовъзпалителни капки

нестероидни препарати;

 глюкокортикостероиди.

Антибактериални – прилагат се при бактериален причинител. Представляват течна форма на антибиотик за локално приложение. Показание за употребата им е наличието на гнойно възпаление.

Противогъбични – те са капков еквивалент на антимикотичните препарати, които се противопоставят на гъбични инфекции.

Съдосвиващи капки – те влизат в действие при усещане за запушване на ушите, но без болка.

Както всички други форми на лекарства, и тази може да бъде изградена върху основата на едно активно вещество (монопрепарат) или да комбинира няколко действащи в-ва (комбинирани капки).

Преимущества на капките

за уши

Капките са много удобна форма за прилагане на лекарство, особено при лечение на възпаления във всички части на ухото.

капки за уши, слагане

Капките се слагат с лекота

Те имат предните преимущества:

 • Не оказват системно влияние върху организма;
 • Въздействат пряко върху засегнатите тъкани;
 • Бързо премахват възпалението и неприятните му симптоми или поне намаляват изразеността им;
 • Имат ограничен брой противопоказания;
 • Не дават странични реакции;
 • Достъпни са по цена;
 • Продават се без рецепта;
 • Икономични са благодарение на малките дозировки.

Как се слагат правилно

капки за уши?

Една малка хитрина премахва неприятното усещане при поставяне на капки – това е лекото загряване на препарата, преди да се накапе в ухото. Когато лекарството е с температурата на тялото, то влиза почти неусетно.

Капките за уши не са неприятни, нито болезнени. Те нито парят, нито щипят, а може и да не бъдат усетени.

Как да загреем? На водна баня или просто като подържим шишенцето няколко минути в ръце. Затоплянето е задължително, ако очакваме вестибуларна реакция.

Технология на накапване:

 • Пациентът ляга настрани, с болното ухо нагоре;
 • Ухото се хваща с ръка и се опъва лекичко нагоре и назад, така че каналът да се открие и ухото да се стабилизира;
 • С пипета или фабричния накрайник накапваме лекарството, като стриктно броим капките;
 • Натискаме трагусът (хрущялния израстък, издаващ се над канала) и леко масажираме. Така лекарството се разпределя равномерно;
 • Пациентът остава да полежи 10 мин.;
 • Преди да стане, той слага в ушния канал памучен тампон, който ще поеме остатъка от лекарството.

Показания

(как да изберем подходящи капки)

Капките се продават без рецепта, но за назначаването им трябва специалист. Само лекар може да определи етиологията на болестта, спрямо която се подбира и лекарство. Ако имаме бактериална инфекция, ще ни трябват антибиотични капки, а другите видове капки не биха помогнали. Гъбичните инфекции се обработват с антимикотични капки, но първо трябва да се диагностицират като такива.

И така, капките се избират според показанията и причината за заболяването. Самоназначаването им крие опасности или поне няма да се постигне желаният ефект.

Противовъзпалителни капки

за уши

При неинфекциозни възпаления на ухото се прилагат капки, които основно обезболяват и успокояват. Те купират възпалителния процес и подпомагат възстановяването.

Подобни капки се назначават в съчетана терапия при остър среден отит с вирусна етиология.

Показания за използването им са е възпаления, които възникват в резултат от рязко повишаване или понижаване на атмосферното налягане (скоковете в налягането повреждат слуховия канал).

Противовъзпалителни капки се предписват при болки в ушите, за успокояване.

Към тях се отнасят:

 • Отинум – базиран на холин салицилат, производен на салицилова к-на. Показание за използване: остро възпаляване на външното ухо и тъпанче, начален етап на възпаление на средно ухо. Капките са удобни за промиване на обеззаразяване на канала. Дозата е до 4 Х 4 капки;
 • Отипакс – за локално симптоматично лечение и купиране на болка. Показания за използване са остра ф-ма на неперфорирано възпаляване на средно ухо, вирусни възпалявания като следствие от ОРЗ, грип, ОРВИ инфекции, развиване на отит при баротравма. Стандартно се накапват до 3 Х 4 капки;капки за уши, лечение
 • Отирелакс – за купиране на болезненост в ухото. Показанията за предписване са идентични с тези на Отипакс, както и дозирането е същото. И двата препарата съдържат феназон, обогатен лидокаин за купиране на болката;
 • Долоргитмед – капки, които успокояват възпаляването и редуцират оплакванията. Базирани на глицерол, цетилпирид. хлорид и пантенол, те са подходящи за съпътстващо лечение и за симптоматично лечение при разни оплаквания в слуховия канал, вкл. при отит на външн. ухо;
 • Цитросепт – противовъзпалително лекарство на базата на червен грейпфрут. Биофлавоноидите му ликвидират възпалявания, дори провокирани от бактериален причинител. По-често се включва в състава на комбинирани терапии. При здраво тъпанче може да се накапва като капки или да се постави в ушния канал напоен тампон с 5 капки, разтворени в 20 мл растително масло.

Антибактериални капки

(антибиотични капки за уши)

Възпаление на ушите нерядко се причинява от патогенни микроорганизми. Такъв процес да се лекува без антибиотици няма никакъв смисъл.

Добрите ушни капки с антибиотик съдържат вещества с широк спектър на действие като левомицетин, еритромицини др. Такива лекарства имат антибактериален ефект, защото са показани при заболявания, предизвикани от попадането на бактерии в ушния проход.

Често първоизточникът е простуда, която се усложнява до отит на вътрешното, средното или външното ухо. Заболяването представлява възпаление, съпроводено с отделяне на гной (свидетелство за наличие на бактериална инфекция) от слуховия канал.

При отит винаги се слагат ушни капки. Те спират инфекцията, предотвратяват образуването на гной и възможното увреждане на тъпанчето.

Ефективни капки със силни антибиотици са:

 • Унифлокс (офлоксацин) – за уши/ очи, базирани на широкоспектърния и ефикасен офлоксацин, 0,3%. Представлява флуорхинолон, който предотвратява размножаването на бактерията. Предписва се при бакериални инфекции, провокирали възпаление на външния канал и гнойна секреция от средно ухо (с перфориране на тъпанче). Лекът е за над 1 г.  Др. негова служба е профилактиране на ухото преди операция;

Унифлокс помагат и при шум в ушите. За този симптом подробно разясняваме ТУК:

Как се вземат Кавинтон Форте при шум в ушите и др. средства

 • Флоксал (офлоксацин) – продукт, идентичен с Унифлокс, но изписан като колир (за очи);
 • Цилоксан (ципрофлоксацин) – за уши/ очи, базирани на  широкоспектърния Ципрофлоксацин , 3 мг. Представлява хинолон, който е активен спрямо множество бактерии, които инфектират очите и ушите. Показан при повърхностни инфектирания и обострен външен отит, при възпалявания след влизане на вода, при обострено възпаляване на средно ухо, перфориране на тъпанче и гнойна секреция;
 • Фуроталгин – съчетаване на нитрофурал (антибиотик), феназон (противовъзпалителен агент) и локален анестетик – тетракаинов хидрохлорид. Така капките работят против бактерии, против възпаление и против болката. Чудесен е при остри възпалявания в канала и ср. ухо. Феназон помага и срещу висока темп.;
 • Левофлоксан (левофлоксацин) – препарат с флуорохинолон, който официално е за очи. Но той подвлиява развитието и на ред бактерии, които инфектират ушите. Сравнително безопасни, тези капки се употребяват във възраст над 1 г.;
 • Сулфацетамид (сулфонамид) – притежава широк бактерициден и бактериостатичен ефект. Официално формата е колир;
 • Тобрекс (тобрамицин) – колир с противовъзпалителен ефект. Антибиотикът е с широк спектър и се използва и за уши.

Комбинация на

антибиотик с глюкокортикостероид

При задълбочаване на възпалителния процес и липсата на ефект от противовъзпалителните нестероидни капки, лекарят предписва хормонални препарати. По правило тези капки са с двойно предназначение – за очи и за уши.

Към тях се отнасят:

 • Гаразон – комбиниран препарат, който съдържа бетаметазон и гентамицин. Капките комбинират противовъзпалително и антиалергично действие на първата съставка с бактерицид. Бетаметазон се предпочита като кортикостероид, защото дава добър ефект при ниска доза;
 • Гентазон – идентично съдържание, съчетаване на кортикостероида бетаметазон с антибактериалната съставка гентамицин. Показанията за употреба са външен отит при незасегнато тъпанче, инфекции от податливи на гентамицина микроорганизми. В тази си част тези комбинирани препарати се покриват с антибактериалните капки за уши.
 • Целестон-C – колоидни капки с бетаметазон (кортикостероид) и сулфацетамид. Друга комбинация на бетаметазон, която предоставя същото като описаното по-горе действие, а именно съчетаване на противовъзпалителна, противоалергична и антибактериална активност.  Кортикостероидът облекчава симптоми като оток, зачервяване, сърбене;
 • Дексаметазон – кортикостероид, който се прилага при всички УНГ-органи. Удобен при средни по интензивност инфекции. Подходящ за краткотрайно лечение.
 • Тобрадекс – комбиниране на тобрамицин (антиб.) с дексаметазон (кортикост.). Предписва се само от специалист, който трябва да прецени необходимостта от подобна комбинация.
 • Берлицетин – комбиниране на хлорамфеникол с преднизолон (антибиотик и хормонален препарат). Показан при възпалителни процеси, изискващи локално третиране с глюкокортикостероид и особено при инфектиране на външно и средно ухо. Препаратът е удобен при хронични и остри възпалявания на слуховия канал, както и след оперативна намеса;
 • Макситрол – колир с приложение и за уши. Съчетава кортикостероида дексаметазон с  широкоспектърни противовъзпалителни съставки неомицин и полимиксин-В сулфат;
 • Дипросалик – съчетава бетаметазон със салицилова к-на. Разтворът се дава като дермален и само за външна употреба. Преди накапване задължително консултирате с УНГ – специалист;
 • Хидрокортизон с хлорамфеникол – аниинфекциозен агент и кортикостероида хидрокортизон. Повлиява добре очни инфекции, за уши се използва само по изрично предписание.

Съдосвиващи капки

 • Виброцил – съчетание от фенилефрин и диметинден малеат (антихистамин). Създадени за нос, капките свиват съдовете и отбъбват лигавиците. Това съдосвиващо свойство се употребява и при ушите, като допълнение в терапията на отит на ср. ухо – само по решение на лекар!правилно поставяне на капки в ушите

  правилно поставяне на капки в ушите

  Правилно поставяне на капки в ушите в 4 стъпки

Капки с ксилометазолин

Капки като Олинт с ксилометазолин са създадени за нос с цел свиване на съдовете. Той се използва и при възпаляване на синусите и при инфектиране на Евстахиева тръба. Удобни са за съчетана терапия при възпаляване на средно ухо, синуси и нос. Решението и тук се взема само от лекар. Към ксилометазолин има ред противопоказания като високо кръвно, съдови патологии, диабет, глаукома и др.

Изборът на капки за уши действително е сложна задача. Още повече като имаме предвид, че някои от препаратите са комбинирани за очи или нос, а на други въобще не е отбелязана употреба за уши, но те имат такова приложение и се предписват от специалистите.

Още по темата е написано ТУК: Правилните лекарствени капки за възпалени и болни уши: как да избираме?

Антимикотични капки

 • Куе – препарат, който атакува гъбичките и спорите им. Прекрасно повлиява микози, отити, екземи, дерматити. Показани са при сърбеж в ухото, когато инфекцията е с гъбичен произход. Омекотява и успокоява. Без антибиотик и кортикостероиди, този препарат е основан на климбазол, оцетна к-на и етерични екстракти. Притежава антимикотично и антибакт. д-вие. Оцетната к-на действа срещу спорите и подкиселява средата;
 • Минотик – препарат срещу гъбички и бактериални инфекции. Съчетава борна к-на и натриев докузат. 2 Х 4 капки, за деца – два пъти по-малко;
 • Екзодерил – разтвор с нафтифин, създаден за ликвидиране на гъбични инфекции върху краката и ноктите. Въпреки изричното предписание на производителя, че препаратът е само за външна употреба, във форумите се споделя опитът с накапването му в ушите при наличие на гъбична инфекция в слуховия канал. Подобна употреба обаче трябва да се консултира с УНГ-специалист.

Капки за бременни

По време на бременността жената може да изпита болки в ушите или да получи отит, провокиран от хормоналния дисбаланс и спада в имунитета. Лечението трябва да бъде проведено при минимален риск за плода.

Опасни през бременността се смятат капките, съдържащи хормони (глюкокортикостероиди).

Ако тъпанчето не е перфорирано, за предпочитане е ползването на Отипакс – едно от немногото препарати, смятани за безопасни след зачеване.

При гноен отит се предпочита антибактериална терапия с бисептол и амоксицилин. Локално се залага на хидрокортизонът, която не е токсичен за плода.

Най-търсените капки за уши

са тези, които са помогнали на пациента и бързо са овладели симптомите му. Отзивите на пациенти показват, че няма откроен лидер сред лекарствените препарати.

капки за уши в аптеката, наименования

Някои артикули от нашите аптеки

Специална група капки са тези за почистване на обеззаразяване на ушите, за размекване и премахване на секретите (ушна кал).

Капки за ушна хигиена

В тази група влизат наименования като А-церумен, Ауди спрей, Ваксол, Отомер бебе, Отосан, Тонимер, Humex, Хюмер, Церустоп.

Повечето от хигиенните капки се основават на идентичен механизъм на действие: те размекват и втечняват твърдите отлагания в слуховия канал и така ушната кал излиза навън и се отстранява.

Капките се явяват антисептици, защото профилактират възпаления във външния канал, почистват ушната мида и обеззаразяват.

Фитосвещи

Изградени от пчелен восък и етер. масла, те са създадени да подпомогнат изчистването на прохода от вода, замърсявания, секрети. Акт. в-ва са благоприятни при възпалявания на УНГ-зоните. Действайки хигиенно и оздравително, се отразяват и върху проблеми със слуха и чуването на шумове. Релаксират и подобряват съня.

Фитосвещите са показани от 3 г. и се ползват точно преди заспиване.

Не са подходящи при гнойно секретиране и спукано тъпанче, както и при образувания в обл. на ухото.

Използване: свещта се поставя в канала и се запалва. Гори до определено ниво, отбелязано върху нея, и се гаси във вода. Ухото се избърсва от отлаганията.

Домашни капки

Натуралните средства, които използват нар. целители, повишават ефикасността на официалната терапия. Ушните капки, направени у дома, премахват болка, редуцират оток, лекуват възпаление.

Как да приготвим домашни капки при болки в ушите?

Първо, да определим компонентите, които ще окажат лечебен ефект. В капките за уши е добре да присъства някоя от следните съставки:

 • Сок от лимон;
 • Сок от лук;
 • Отвара от дафинов лист;
 • Растително масло;
 • Отвара от лайка;
 • Отвара от невен;
 • Мед;
 • Сок от цвекло.

Тези компоненти премахват отока и възпалението. Някои от тях са природни антисептици и убиват болестотворни бактерии.

При поставяне на домашни капки се спазва следното:

 • Ползва се само чиста, дезинфекцирана пипета. Периодично се изварява или сменя с нова;
 • Капките се слагат затоплени, но не се нагряват пряко на открит огън или котлон. Топлят се в сгрята вода;
 • След накапване в канала се слага сух памучен тампон;
 • Не се допуска охлаждане на ухото. Дори в топло време се слага шапка или се увива шал, ако се е появил вятър.

Рецепти за домашни капки

домашни капки за уши

Затоплено растително масло – каквото и да е, просто капнато с пръст, помага при болезненост в ухото

 • Капки за уши от лук – той е мощен антисептик. Настъргваме малко лук и го изстискваме през марля. Този сок се накапва по 3 капки преди сън, в болното ухо. Луковият сок мирише и може да пари, но отлично се справя с възпалението;
 • Капки от праз – един стрък се изпържва в тиган (незалепващо покритие) и му се изцежда сокът. Още топъл се накапват 2-3 капки. Тази рецепта не подхожда при пробито тъпанче;
 • Бадемово/ орехово масло – гъстата консистенция на растителните масла добре повлиява възпалителните процеси. Тези две предложения са най-лечебни, но може да се накапе и друг вид масло, след като е било затоплено на водна баня. Растителните масла са прекрасна база за приготвяне на многокомпонентни капки;
 • Чеснови капки – настъргваме на ситно чесън и го смесваме с масло. Подгряваме и прецеждаме. Растителните масла са подходящи при възпаление на ухото. При отит на ср. ухо те се накапват, а при възпаление на външното – с тях се намазва болната зона. Същите капки помагат за изваждане на насекомо или чуждо тяло от ухото;
 • Ментови капки – те са полезни при ушни заболявания и успокояват. 1 г суха мента се накисва в 20 мл спирт. Прибира се на тъмно за 24 ч. Периодично шишенцето се разклаща. Накрая течността се прецежда и прибира в тъмно стъкло. Може да обогатим с няколко капки ментово масло. При болка подгряваме и слагаме 2 Х 3 капки;
 • Капки за уши с лайка – тя е мек антисептик и е чудесна при раздразнения и алергични реакции. Подхожда на всякакви ушни заболявания. Сушен цвят се сварява, растителната маса добре се оцежда и се отделя течността. От тази отварка се капе в ушите;
 • Капки с мед/ прополис – медът помага при ушни болки, прополисът обеззаразява. Могат да се съвместят в общи ушни капки. Приготвят се като се смеси течен мед със същото к-во прополисова тинктура. Капките се затоплят и слагат 2 Х 3 капки на ден;
 • Капки за уши от алое – алоето е силно противовъзпалително. То лекува отит, синузит, патологии на слуховата тръба, дисфункции на евстахиевата тръба, възпаления на ср. ухо. Бързо премахва болката. В ушите се накапва сок, добит така: разрязваме листо и с чайна лъжичка отделяме малко гел. Загряваме го на парна баня и веднага накапваме 4 капки. Повтаряме по веднъж в течение на 4 дни;
 • Чаено дърво – то е от малкото етер. масла, които се капят в ухото в неразреден вид. Дозата е 2 капки.

Още домашни капки и рецепти за компреси са дадени ТУК: Непознати рецепти за уши с шведска горчивка, извара, орехов лист, живовляк и още 10+ природни средства

Зехтин при запушено ухо

Зехтинът е мощно лекарство, когато ухото страда от натрупване на секрети и изпитва болки. Ушната кал защитава открития канал, но и съдържа прах и бактерии. Нормално тя се отделя с ушна клечка, но не и ако се е втвърдила навътре във вид на тапа.

За запушването на ушите и почистването им разказваме ТУК:

Заглъхване на ушите, запушено ухо: Защо заглъхва и как да го оправим?

На 1 минута от началото на видеото е демонстрирано как се слагат ушни капки:

Споделете вашата рецепта за ушни капки!
Заповядайте в коментарите!
И благодарим!

Източници:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Капки за уши: Видове, най-търсените капки, как се слагат правилно. Свещи за уши

 1. Здравейте, аз правя капки за внуците от лайка и мента, смесено. Те са и за болка, и ако има някаква инфекция. От малкия син внуците ми много имат проблеми с ушите. Капя им и предварително по 2-3 капки и затоплям, за всеки случай. Много препоръчвам!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *