Флудитек. Как се дава и за каква кашлица? Указания

♠ Видове Флудитек ♠ Активно вещество ♠ Принцип на действие ♠Показания за използване ♠ От каква възраст се назначава? ♠ Противопоказания ♠ Странични действия ♠ Инструкция за приложение ♠ Дозиране

Още в текста: ♠ Предозиране ♠ Взаимодействие с други лекарства ♠ Условия за продажба ♠  Съхранение ♠ Отзиви ♠ Аналози ♠ Флудитек или Вентолин ♠ Флудитек или Мукосолван

Повечето патологични процеси, развиващи се в дихателната с-ма, променят свойствата на секретите. Това пречи на очистването на бронхите и забавя оздравяването на респираторния тракт.

Борбата с гъстата и жилава секреция е съществен елемент от терапията. За нея са създадени препарати, наричани муколитици. Един от тях е френският сироп Флудитек.

Флудитек се счита за безопасен и ефикасен, затова се изписва и в детска възраст.

Видове Флудитек

Сиропът се предлага в две концентрации. Опаковките са идентични – шишенце от тъмно стъкло с вместимост 125 мл.

флудитек, сироп за кашлица

Флудитек за респираторния тракт

⇒ 2 %, за деца – съдържа 20 мг от активното в-во на всеки мл от сиропа;

⇒ 5 %, за възрастни – съдържа 50 мг на мл от лекарството.

Детският сироп е с розови елементи на кутията, а стандартният – със сини.

Течността също е различна. Детската е оранжева с аромат на банан, а за възрастни – в зелен цвят и карамелов вкус.

Сиропите имат малка разлика в цената: първият е 7.56 лв, вторият – 7.96 лв.

“Фигурин

Активно вещество

Главният компонент на сиропа Флудитек е карбоцистеин. Той е химическо съединение с муколитичен ефект. От него се съдържат 20 мг или съответно 50 мг в литър лекарство.

Принцип на действие

Карбоцистеин въздейства върху чашковидните клетки, които се намират в лигавичната обвивка на бронхите. В частност той повлиява ензима, който отговаря за секрецията на слизести вещества от тези клетки. В резултат от въздействието му се нормализират компонентите на секрета от бронхите (сиаломуцините), възстановява се вискозитетът (втечнява се) и това подпомага откъсването и придвижването му навън.

Допълнително медикаментът стимулира възстановяването на структурата на лигавицата и положително повлиява ресничестия епител. Каброцистеин въздейства върху местния имунитет, активизирайки изработването на имуноглобулин А.

След прием, лекарството достига максимална концентрация в кръвта и прониква в тъканта на бронхите за ок. 2-3 часа и се съхранява в лигавицата до 8 часа. Извежда се от тялото чрез урината.

Показания за използване

на Флудитек

Назначава се при болести на респираторния тракт, протичащи с изменено състояние на секрецията. Обичайно се изписва при трахеити и бронхити. Той е особено ефикасен при острите им форми, но не бива да се пропуска и при хронифициране на болестта.

флудитек, сироп за кашлица

Възпалявания в зоната на носа, носоглътката, средното ухо, синусите също са показания да се вземе този сироп

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

За каква кашлица е Флудитек?

За суха, която трябва да се преобразува във влажна и за влажна, за втечняване на секрети.

В резултат от приемането му сухата кашлица се трансформира във влажна, започва извеждане на секретите и очистване на дихателните пътища. Болният тръгва към оздравяване.

Показание за използване на Флудитек е възпаление на белите дробове. При него е от значение бързото нормализиране на секрецията, което оказва пряко въздействие върху скоростта на оздравяване.

Муколитичният ефект на медикамента е доказан и при астма. На пациенти с диагностицирано алергично заболяване, Флудитек се изписва в качеството му на допълнително средство, способно да втечни гъстата и жилава храчка.

В анотацията на препарата се отбелязва и употребата му в УНГ-практиката. Флудитек се изписва при синузити, ларингити, хрема, отит и др. подобни.

Още една причина да се вземе Флудитек е подготовка за диагностика на бронхите. Препаратът се дава преди бронхоскопия или бронхография, защото гъстата секреция пречи на процедурите.

От каква възраст

се назначава?

Сиропът е противопоказан за пациенти под 2 г., а в диапазона до 15 г. се използва детската концентрация. 5%-овият сироп е за възрастни от 15 г. нагоре.

Противопоказания

 • Обострена язвена болест;
 • Обострен хроничен гломерулонефрит, диагностициран цистит;
 • Хиперчувствителност към карбоцистеин.

Внимание по отношение на деца с диабет: детският сироп съдържа захароза в к-во 3.5 г в еднократната доза.

Странични действия

Флудитек се понася доста добре. Страничните ефекти са ограничени и много редки:

 • гадене, метеоризъм, болезненост и дразнене на стомах;
 • слабост, виене на свят, умора;
 • алергични реакции като уртикария.

Инструкция за приложение

флудитек, сироп за кашлица

Сиропът се дава на децата неразреден, като за дозирането му се използва чайна или супена лъжица

По-удобно е да се възползваме от мерителната чашка, която се продава заедно с шишенцето. Тя е разграфена на 5, 10 и 15 мл.

Пълноценното усвояване на Флудитек изисква той да се разграничи от храненето, примерно на 1 час преди него или 2 часа след него.

Продължителност на използване: решава се от специалиста спрямо индивидуалното протичане на заболяването. Обичаен курс е 5 – 10 дни.

Дозиране

Деца (2 – 15 години) – еднократно к-во 1 чайна лъжичка или 5 мл. С нея пациентът ще получи 100 мг карбоцистеин.

Честотата на прием зависи от възрастта:

 • 2 – 5 г. – лекарството се дава 2 пъти на ден;
 • над 5 г. – Х 3 пъти.

Пациенти над 15 г. – еднократната доза е 15 мл сироп за възрастни (1 с.л.) или 750 мг карбоцистеин. Такова количество активно вещество се приема през 8 часа или три пъти за денон.

Предозиране

Прекалено голямата доза предизвиква болезненост в стомаха, диария и гадене. При подобни признаци се препоръчва симптоматично лечение.

Взаимодействия

с други лекарства

Флудитек усилва ефекта от лечението с антибиотици и глюкокортикостероиди, назначени при болести на дихателните пътища.

Ефектът на сиропа обаче се намалява при съвместяване с атропиноподобни средства или противокашлични средства. Всъщност няма логика да се приема муколитик с лекарство, което потиска кашлицата, защото целта на муколитика е да втечни и изведе навън секретите, тоест кашлицата е необходима.

Условия за продажба

Флудитек се продава без рецепта, но е препоръчително да бъде изписан от педиатър, УНГ-специалист или пулмолог.

Съхранение

Сиропите трябва да се държат на скрито от мъниците място с температура до 25°С. Срок на годност – 2 г.

Отзиви

Над 80% от отзивите за Флудитек при бронхити, отити, ларингити и др. респираторни патологии са положителни, сочат ревютата в специализираните издания. Особено се хвали приятният вкус, лекотата на дозиране и редките странични ефекти.

Като недостатък се сочи основно цената, която не е най-ниската в сектора

Аналози

Флудитек може да бъде заменен с всеки сироп, който е на основата на карбоцистеин.

флудитек, сироп за кашлица

Карбоцистеин е доста прилаган муколитик

У нас към момента са регистрирани следните:

Ринатиол 2 % за деца, 4.31 лв и 5 % за възрастни, 4.92 лв. К-во в шишенце 125 мл. Към момента неналичен на пазара;

Хюмекскоф 2 % за деца, 6.01 лв и 5 % за възрастни, 8.02 лв. К-во в шишенце 125 мл. Към момента неналичен на пазара.

Наличен заместител са капсулите Бронлес, съдържание на карбоцистеин 375 мг, в карт. Кутия по 20 бр. Тези капсули обаче са твърди и не са предназначени за малки пациенти.

Вместо Флудитек лекарят може да изпише муколитично средство с друго активно вещество.

Популярни препарати са:

 • Амброксол – напр. сиропи от тази група са Амбиксол, Амбрекс, Мукосолван и Муколизин. Амброксол се приема вътрешно или чрез инхалации. Предлага се още на таблетки, солуцио, капсули, за инжектиране;
 • Ацетилцистеин – сиропи с това в-во няма у нас, възможностите са саше, ефервесцентни таблетки, таблетки, солуцио, назален спрей, разтвор за инхалации;
 • Бромхексин – муколитик, който принципно се произвежда на сироп, но в момента са налични само едноименния препарат на Актавис и Софарма на ампули и таблетки]
 • Ердостеин – течната форма е Ердомед (прах за перор. суспензия). Ердомед се употребява от 3 г. или от 15 кг тегло. Детайлите на това лекарствено средство описваме ТУК:

Ердомед при кашлица: аналози, лечебни свойства и опасности

В някои случаи на дете с дихателно заболяване се назначават лекарства от други групи като Бронхолитин (глауцин и ефедрин), Синекод (бутамират) и др.

Много помага включване на инхалации към терапията. Днес вече има автоматизирани устройства – небулайзери, с лесна употреба и готови препарати за тях. Пример е Викс – пълнител, който предоставя успокояващи пари от лавандула и розмарин и облекчава кашлицата.

Флудитек или Вентолин?

Между двата сиропа няма място за сравнение, защото те са изцяло различни като състав и действие.

Вентолин съдържа салбутамол, който е бронходилататор с бързо действие. Той отпуска бронхите и така облекчава преминаването на въздух, тоест дишането. Вентолин не влияе върху секрецията като качество, нито на извеждането на слузни отлагания.

Флудитек или Мукосолван?

Тези два сиропа имат различни активни в-ва, но еднаква функция – да помогнат секрецията от бронхите, когато е нарушен съставът и способността за транспорт. Активното в-во на Мукосолван е амброксол, също муколитик. Като цени сиропите са близки. Флудитек се дозира малко по-лесно, защото дозата Мукосолван за мъничките пациенти под 2 г. е 2.5 мл, което е 1/2 от чайна лъжичка.

Още лекове за влажна кашлица даваме ТУК:

Влажна кашлица, с храчки: сиропи, хапчета, антибиотик. Билки и подръчни средства

Главните качества на Флудитек в няколко секунди:

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.