Как се сваля висок креатинин? Норма и референтни стойности. Опасен ли е? Признаци и лечение

Висок креатинин и норма. Лечение, как се сваля. Признаци на повишен креатинин, симптоми и изследвания. Референтни стойности за нисък креатинин. Урея и креатинин.

Преди 20 години лекарите правели поне 5-6 изследвания, за да проверят работата на бъбреците.  Днес медицината приема стандартизиран вид и вече е достатъчно да се погледне само един показател – креатинин, за да се направи достатъчно точен извод.

Нивото на креатинин в тялото има първостепенно значение за оценяване на работата на бъбречния филтър, за диагностицирането на хронични изменения в този орган, както и за избора на метод на терапия.

Какво представлява

изследването за креатинин

Креатининът показва състоянието на отделителната с-ма, но той се търси в кръвта. Следователно: трябва да дадем кръвна проба и да поръчаме тя да бъде анализирана по този показател.

Защо в кръвта? Креатининът е отпадъчен продукт от метаболизма на мускулите. „Боклукът“ се изхвърля в кръвта, а оттам се почиства от бъбреците. Тоест неговите стойности ни показват доколко бъбреците са си свършили работата по неговото „извозване“.

Креатинин се анализира при съмнение за нарушаване на работата на бъбреците, но може да се провери и рутинно, като част от профилактичния преглед на човека.

Тази диагностика може да бъде предприета и при някои външни признаци за бъбречна дисфункция като:

 • Поява на отоци, подпухвания, особено на лицето и глезените;
 • Изменение във вида на урината – запенване, кръвни включвания, друг цвят и пр.;
 • Изменение на уринирането – честота, количество;
 • Поява на парене, болки по пътя на урината или в зоната на бъбреците;
 • Поява на умора, влошаване на апетит, концентрация, сън.

  изследване за креатинин

  Креатинин се проверява още при заболявания на мускулната с-ма, за точно дозиране на лекарства с токсично д-вие и ако ще ставате донор на бъбрек

Провеждане на теста

Самият тест представлява даване на кръвна проба в лаборатория и след това нейното изследване. От пациента се иска само да се подготви за изследването, така че да не излязат изопачени резултати. Важно е да не се съчетае даването на кръв с вземане на нестероидни противовъзпалителни като аспирин, на антибиотик от цефалоспорините, на циметидин за язва и на химиотерапевтици.

За да получим адекватен резултат, трябва да изключим и други фактори, които влияят на този показател. Вижте изискванията по-долу.

Висок креатинин

Креатининът се показва по физиологични и патологични причини.

Демир бозан билки против инсулт

Сред естествените – неболестните, са особености на храненето и бременността.

Сред болестните са изменения в работата на бъбреци и ч. дроб, нарушен обмен на в-ва.

изследване за креатинин

Надеждна диагностика на бъбреците

Точно разпознаване на болестта само по стойността на креатинина не е възможно. Но това насочва към две главни възможности:

 1. Влошаване на гломерулната филтрация – креатининът се образува в нормално к-во, но заради проблем с филтрирането се задържа в кръвта, вместо да бъде изхвърлен с урината. Това е типично нарушение в работата на бъбреците, което се провокира по различни механизми, тоест е белег за няколко бъбречни заболявания;
 2. Повишено образуване на креатинин – по-рядко, но се случва тялото да произвежда повече креатинин и затова бъбреците да не успяват да го изведат при нормална скорост на филтрация. При тази хипотеза креатининът е увеличен пропорционално и в кръвта, и в урината. Усилен синтез на креатинин се наблюдава при разпад на мускулна тъкан. Проблемът се търси извън отделителната с-ма.

Съществуват доста патологии от различен характер, които повлияват образуването и извеждането на креатинина от чов. тяло. Те се концентрират около три точки – бъбреци, черен дроб и муск. тъкан.

Някои болести (ендокринни, генетични) засягат цялото тяло. Повишеният креатинин при тях е съпътстващо нарушение и не винаги постоянно. Той не е и основен проблем.

изследване за креатинин

Молекулата на креатинин

Концентрираността в кръвта се вдига при:

 • Остра/ хронична недостатъчност – нарушено филтриране на кръвта. Тук креатининът е важен диагност. показател;
 • Заболявания на черен дроб – инфекциозни, токсични, травматични и възпалителни процеси нарушават нормалното изработване на в-ва, свързани с образуването на креатинина;
 • Травми – при обширни травми на меки тъкани следва некроза (отмиране) на голямо к-во клетки. Веществата от тези клетки „наводняват“ кръвта и вдигат креатинина. Сред така действащите травми са изгаряния, измръзвания, премазване на тъкани. Отделно тъкани загиват заради недостатъчен кислород при травми на съдове, тромбози, гангрена;
 • Инфаркт на миокарда – след такъв сърдечен инцидент креатинина задълго остава висок, защото загива участък от сърдечния мускул;
 • Ендокринни (хормонални) болести – тиреотоксикоза, диабет и др. провокират усилен синтез на креатинин;
 • Обезводняване – при продължителна диария или обилно повръщане, които намаляват обема на циркулиращата кръв, а концентрираността на креат. относително расте, макар като количество той да остава без изменение;
 • Мускулни заболявания, свързани с разпад на мускулни тъкани като миастения, миозити, дистрофия и др.;
 • Инфекции – някои микроорганизми поразяват тъканите на бъбреци, мускули, ч. дроб;
 • Автоимунни – възпаления на стави, поражения на бъбреци и мускулна тъкан и др. повреди, нанесени от собствения защитен апарат.

Болестните причини за скок на креатинина трябва внимателно да се отделят от някои естествени процеси, които влияят. Сред тях са тежък физически труд, спортни усилия, натрупване на мускулна маса, продължително недохранване (диета), подчертано месно хранене.

Още в текста: ♠ Какво представлява изследването ♠ Какво е висок креатинин ♠ Защо се повишава ♠ За какви болести се проверява ♠ Висок креатинин при бременност: защо ♠ Висок креатинин при диабет ♠  Висок креатинин заради храненето ♠ Какво е креатинин ♠ Опасен ли е ♠ Симптоми за висок креатинин ♠ Симптоми на бъбречна недостатъчност ♠ Норма и стойности на креатинин ♠ Креатининов клирънс ♠ Албумин и креатинин ♠ Нисък креатинин ♠ Подготовка за изследването ♠ Има ли рискове ♠ Лечение при висок креатинин ♠ Лекарствена терапия ♠ Билки, чай ♠ Диета

За какви болести се проверява?

 • Гломерулонефрит – възпаляване на бъбреците, което поразява приоритетно филтриращия апарат. Креатининът в кръвта е нормално к-во, но щом стигне до бъбреците, те не успяват да изведат достатъчно от него към урината. Така той се натрупва в кръвта и ние го „хващаме“ с анализите. Гломерулите се възпаляват при някои автоимунни процеси, при усложнения като след стрептококова ангина, при инфекциозни и токсични поражения;
 • Пиелонефрит – заболяване на бъбречното легенче, понякога и на бъбречните каналчета. Обичайният агент е болестотворна бактерия, попаднала от кръвта в долните отдели на отделителната с-ма. В някои случаи гломерулната филтрация не е засегната, а се нарушава само оттичането на вторичната урина. Обаче със задълбочаване на процеса възпаляването засяга и др. участъци от бъбреците, нарушава работата им и така креатининът в кръвта расте;
 • Бъбречна недостатъчност (изострен или хроничен процес) – това е синдром, съпровождащ разни патологии на бъбреците. Непосредствена причина е влошаване на филтрирането на кръвта. При остра недостатъчност креатининът рязко нараства, при хронична – постепенно;
 • Хепатит – възпаляване на тъкани на ч. дроб, с което се нарушава работата му;
 • Онкологични съст. и химиотерапия – типично тук е загуба на телесна маса, разпад на мастна тъкан и дегенерация на мускулни влакна. В резултат креатининът расте. Описаното се случва при някои ракови болести. Но при химиотерапия креатининът винаги е висок (самите химиопрепарати го причиняват).

Висок креатинин

при бременност: защо?

висок креатинин през бременността

След зачеването се срещат нарушения в работата на бъбреците. Нормално е креатининът да варира. Затова и бъдещите майки се проверяват периодично

През първия триместър нивото е обичайно понижено, защото се задържат повече течности и кръвта нараства по обем. Нормалното ниво е 35 – 70 мкмол/л.

В късните стадии на бременността креатининът се повишава, заради усиления разход на енергия при растежа на плода.

Значително повишаване на показателя може да е знак за сериозни усложнения като еклампсия, изразена токсикоза, кръвоизливи.

Висок креатинин

при диабет: защо?

Креатининът не винаги е повишен при диабет, но щом се стигне до диабетична нефропатия и влошаване на бъбречната филтрация, без съмнение показателят го отразява. За да се избегне усложнението, диабетикът трябва да следи захарта и да я поддържа в норма.

Диабетичната нефропатия възниква след продължително боледуване и зависи от формата на заболяването. При пациенти без усложнения креатининът се поддържа в норма.

Висок креатинин

поради вида хранене

Върху стойностите на показателя влияе прекаляването с мазни меса и въобще с месо като цяло, с животински мазнини, мазни риби и въобще при непрекъснато хранене с риба, морски дарове, хайвер, дроб и други богати на белтъчини продукти.

Прекаляването с такива продукти влияе по два начина – пряко, при самото им разграждане и смилане, и чрез задържането на вода в тъканите.

Какво е креатинин

Все пак да обясним за любознателните и какво точно е креатинин.

Работейки, тялото ни представлява гигантска лаборатория, в която протичат огромно количество процеси. В резултат от тези процеси се синтезират необходимите за човека вещества, но задължително се получават и ненужни – отпадни продукти.

Един от тези естествени отпадъци е креатининът. Той се получава от вещество, наречено креатин (креатинфосфат), което храни мускулатурата с енергия. Щом креатин свърши своята работа и подхрани мускулната тъкан, той се превръща в креатинин и е готов да напусне тялото.

Отпадъкът креатинин попада в кръвта, а кръвта ни се прекарва през бъбреците с цел от нея да се отделят всички отпадъчни в-ва като креатинин. Така ненужната съставка на 100% минава в урината, а оттам – навън.

Опасен ли е креатининът?

Да! Всяко в-во, което е предвидено да напусне тялото, но остане в него, нарушава природният разчет на процесите.

Когато креатининът не се изкарва навън, но продължава нормално да се образува, то неговото количество започва да расте, той се натрупва и се превръща в отрова – отравя клетките и променя киселинно-алкалния баланс. Подкиселявайки биологичните течности, този отпадък нарушава нормалния ход на обменните процеси и може да обърка нещата чак до смърт

Най-голяма опасност високият креатинин носи на гл. мозък, на дихателната и кръвоносната с-ми. Ето защо при големи превишавания се предприема изкуствено снижаване на к-вото.

Симптоми за висок креатинин

 • Слабост;
 • Сънливост;
 • Отпадане на силите;
 • Гадене;
 • Главоболие;
 • Тежко дишане.

  симптоми, висок креатинин, бъбречни болести

  Болката: ясен признак

Високият показател на креат. в кръвта е косвен признак на първо място за бъбречна недостатъчност и след това се проверяват възпаления на мускулатура, инфекциозни болести и др.

Симптоми на бъбречна недостатъчност

Остър процес се бележи от сериозна редукция на количеството отделяна урина (олигурия) или пълно спиране на уринирането (анурия).

Състоянието на пациента се влошава, той започва да изпитва гадене, диария, спад в апетита, повръщане. Появяват се отоци на крайниците, увеличава се размера на ч. дроб. Болният може да е потиснат или обратно – превъзбуден.

Началният стадий се бележи от признаци на интоксикация като бледност, гадене, болки в корема. През втория стадий тялото се самоотравя с всички последствия от това, включително хипертония, тахикардия, анемия и др.

Хроничната форма предполага постепенно отпадане на бъбречните функции до гибел на бъбречни тъкани и заместването им със съединителна „кръпка“.

Норма и стойности,

с които се работи, резултати

Креатининът е отпадъчен продукт, но той никога не спада до нула. Неговото количество в кръвта се запазва донякъде константно, тъй като докато една порция се извежда, друга постъпва на нейно място. Креатининът никога не се извежда напълно, защото той участва в поддържането на баланса между киселини и основи в човешкото тяло и по този начин осигурява провеждането на адекватен метаболизъм в тъканите.

Има средно възприети норми за креатинин в кръвта, но както знаем – лабораториите работят с различна апаратура и тя е по различен начин калибрирана. Затова всеки анализиращ дава на листа с резултатите свои референтни стойности. Те са водещи за нас. Все пак стойностите само варират,  а не се различават драстично.

Изследвана група Норма в мкмол/л Норма в мг/дл
Новородени до 28 денон. 27-88 0,3-1
Дете до 1 г. 18-35 0,2-0,4
Деца 1-12 г. 27-62 0,3-0,7
Младежи 12-18 г. 44-88 0,5-1
Възрастен мъж 73-110 0,7-1,4
Възрастна жена 61-100 0,5-1,1

Всяко отклоняване от показателите е повод да се повтори изследването и ако резултатът се потвърди, да се предприеме изясняване на състоянието. Важно е да стане незабавно, защото някои усложнения носят смъртна опасност за пациента (напр. бъбр. недостатъчност).

За детайлизиране на състоянието се прибягва до

Допълнителни изследвания

Креатининов клирънс

К-вото на креатинин в циркулиращата кръв дава косвени данни за работата на бъбреците – ако креатининът в кръвта е много, предположението е, че той не се извежда добре през бъбреците.

Но за да се докаже тази хипотеза, се прави целенасочено изследване, наречено креатининов клирънс. Тук се проверява едновременно количеството на креат. в кръв и урина – тоест преди и след филтриране.

Изследването се провежда върху проба от урина, събирана 24 ч.

Албумин и креатинин

Съотношението между тях се означава като UACR. Изследва се сутрешна урина.  Албуминът се измерва в мг/л, креатининът – в ммол/л, съотношението се получава в мг/мол.

Оценява се какво количество албумин се отделя в урината. Изменение на този показател е ранен признак за бъбречно заболяване.

Урея и креатинин

Това изследване се провежда върху кръвна проба и се сравнява количеството на двете отпадни вещества. Уреята е отпадък от обмяната на белтъците и също излиза през бъбреците.

Съотношението на показателите помага за установяване на дехидратация и ред бъбречни патологии.

Следователно креатинин се търси в две телесни субстанции:

 1. В кръв – първоначалното изследване, което търси признаци за изменение;
 2. Креатинин в урината е последващо изследване, което помага да се установи на кое място се е получил срив в извеждането на креатинин.

Нисък креатинин

Показателят може да падне под нормата  – по изключение, рядко. Недостигът на креатинин показва не толкова болест, колкото неправилно хранене и по-точно – недостиг на белтъчини.

Креатининът е продукт от метаболизма на аминокиселините. Щом той е нисък, значи  аминокиселините са недостатъчни или човекът изпитва дефицит на мускулна маса.

Типични причини за нисък креатинин са строго и продължително вегетарианство или  гладуване, от болестите – миодистрофия, тоест патологична редукция на мускулната маса.

Креатининът може да спадне моментно при поемането на огромно количество течности, което да увеличи обема на кръвта.

Затова едно от изискванията за правилно провеждане на изследването е ограничаване на течностите преди даване на кръвна проба.

Как се изследва креатинин

За да се провери креатининът с кръвта, трябва да дадем кръвна проба. Ако се проверява и в урината – ще ни трябва и проба и от нея.

симптоми, висок креатинин, бъбречни болести

Месото е вредно преди теста и въобще – ако креатининън е завишен

Преди кръвния анализ се изисква:

 • Не се храним 4 часа преди даването на кръв;
 • Намаляваме приема на протеини в последния ден преди изследването. Това значи по-малко месо, рибни, млечни (не повече от 100-200 г);
 • Ограничаване на физическото натоварване, на силовите упражнения и усилен физически труд. Използването на мускулите повлиява върху креатинина;
 • Ограничаване на течностите до 1.5 л в последните няколко часа.

Подробностите по процедурата са описани ТУК: Как се взема кръв за креатинин? Какво се усеща? Боли ли? Стягане с турникет. 

Има ли рискове

Изследването не създава дискомфорт на пациента. Самото даване на кръв може да бъде дискомфортно и в изключителни случаи да провокира слабост, спад на кръвното, завиване на свят. При проблем с пробовзимането може мястото на проникване на иглата да посинее или да заболи.

Кога не бива да се изследваме?

При вземане на кръвна проба трябва да се знае, ако пациентът има затруднено съсирване, за да се предотврати продължително кървене.

Къде в България се изследва креатинин?

Креатинин се анализира във всяка лаборатория – самостоятелни и в болнично заведение. Базовият анализ на кръв струва едва 2-3 лв. Резултатът излиза до края на деня.

Уреята и албуминът са на същата с-ст. 3 лв е цената за изследване на 24-час. урина.

Състоянието на пациента може да бъде детайлно изяснено за по-малко от 15 лв.

Лечение при висок креатинин

Как да сваля креатинина, се пита пациентът, след като излезе негативен резултат.

Главната му задача в бъдеще е да лекува осн. заболяване, провокирало повишените стойности на отпадния продукт.

Лечебната тактика се определя според конкретното заболяване. От пациента зависи да не се бави и да не отлага терапията, защото бъбречните патологии са сериозни и оставят отпечатък върху здравето.

Помощни действия

 • Изменения на стила на живот – отказ от пушенето и алкохола, рязко ограничаване на приема на нестероидни противовъзпалителни, каквито сме свикнали да пием с повод и без повод (пр. парацетамол, аспирин, колдрекс и др.);
 • Сваляне на наднормените кг – постепенно, но категорично теглото трябва да приближи нормата. Тази мярка има принципиално значение в терапията на бъбреци;
 • Корекция на приема на вода – това зависи индивидуално от състоянието на пациента. В първите стадии на заболяванията и при отсъствие на значително задържане на течности се предлага стандартната схема:

Обем на питейната вода = урината от предния ден + 500 мл

 • Диета с ограничаване на солта – до 5 г. на денонощие, и с ограничаване на протеините до 400 г на денон.

Лекарствена терапия

Медикаментите се назначават индивидуално, но винаги присъства лекарство-защитник, което забавя прогресирането на бъбречното заболяване. Този тип защитници се делят на два вида – АСЕ инхибитори и сартани.

Необходимостта от диализа и хирургия се определя според патологията. При значително свиване на бъбречните артерии се предприема оперативно разширяване на просвета и възстановяване на храненето на органа.

При ниска скорост на филтриране нерядко единствен изход е хемодиализата.

Затова добър отговор на въпроса е: креатининът се сваля чрез адекватна терапия на основното заболяване.

Вижте и ТОВА: Как се сваля много висок креатинин правилно? Добри хапчета и билки.

Билки, чай

Рецептите на нар. целители по-често не успяват ефикасно да се справят с бъбречните патологии, но те са чудесно помощно средство.

Някои ефикасни рецепти:

 • Чай от коприва – сух лист се запарва в термос за 6 часа (2 с.л. билка на 500 мл). Чаят се пие в доза 2-3 чашки на ден;
 • Корен от салвия – продава се в аптеките. 2-3 пълни ч.л. се сваряват в литър вода;
 • Шипкова отварка – 2 с.л. се попарват с 1 л и се изчакват 4 ч. Приемът е 3 Х 2 с.л.;
 • Семе от копър – 1 пълна ч.л. се попарва със 100 мл вода. Изстива до стайна Т°. Изпива се наведнъж.

Посочените чайове имат диуретичен ефект и подкрепят работата на бъбреците. Те подпомагат извеждането на креатинина с урината.

Внимание! При сериозни заболявания, при което кръвта се филтрира зле, нар. средства могат да навредят. Много е опасно към бъбреците да се насочва повече кръв и те да бъдат претоварени.

Затова преди да изберете рецепта от нар. арсенал, питайте лекаря си.

Във всякакви случаи помага диета, насочена към редукция на креатинин-създаващи храни като:

 • Месни, особено мазни;
 • Остра, пикантна храна;
 • Млечно-кисели, сирена;
 • Силно кафе и чай;
 • Сол и захар.

Пониженият креатинин не е опасен и няма нужда той да бъде вдигат принудително.

Източници на руски и английски: Креатинин при жени, деца, мъже – стойности и данни; * Причини и симптоми на висок креатинин. Що за вещество е той?

Вижте и защо изследваме хемоглобина в кръвта – за какво е показател и какви болести показват неговите отклонения ТУК:

Хемоглобин, норма. За какво служи? Изследвания. Стойности по възраст

За по-любознателните още данни за работата на бъбреците във видеото:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Как се сваля висок креатинин? Норма и референтни стойности. Опасен ли е? Признаци и лечение

 1. За бързо сваляне на креатинин се използват лекарства от рода на Леспенефрил, Хитозан и Кетостерил Кетоцид. Но още по-добре разбира се е да потърсите подходящи билки, като например Демир бозан (от 43 лева, иначе рискувате да попаднете на фалшификат!) или да пиете повече лайка, астрагалус, царевична коса, салвия, ревен, канела и т.н.

 2. От въпросните референтни стойности на креатинин не може да се разбере много, ако не се вземат предвид полът, възрастта на изследвания човек, наличието на възпалителни процеси в уринарния тракт. Също така ако човек се натоварва физически, референтните стойности на неговия креатинин растат. Същото се получава и при дерматомиозит, при изгаряне и т.н. Има и още много други фактори. Да не ми приказват ония доктори, които само гледат в таблицата и не питат нищо пациента. Медицината не е математика или химия!

 3. Какво сваля креатинин при мен? Аз имах повишени нива на урея и креатинин и моят лекар ме посъветва да пия от билките “Демир бозан”, но с това уточнение, че има много фалшификати и е добре да взема от оригиналните на “Фарма витал”, които струват 43 лева. Другите просто не вършат работа. Пих ги един месец и референтните ми стойности влязоха в норма. Препоръчвам!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *