Хитозан плюс. Мнения, странични ефекти. Колко време се пие? Цена

Мнения за Хитозан плюс. Цена в интернет и в аптеките. Странични ефекти на Хитозан+. Колко време се пие и как за намаляване на креатинина? Хитозан Тиенс, Тянши и др.

Хитозан е вещество, което се добива от черупките на ракообразни – натурален източник на особена липофилна форма на хранителни влакна. Извлича се с цел производство на добавки за отслабване.

Фарма компаниите ползват името Хитозан, затова различаваме продуктите по името на производителя и по концентрацията на активната съставка в капсулите.

Хранителни добавки „ХИТОЗАН“
Производител хитозан в една капсула (в мг)
Tiens 150
Фортекс 250
Биохерба 230
Биовеа 350
Хая Лабс 500
Булгарикус 500
Нау Фудс 500
Еквилибра 500
Хелт Ейд 700
GNC 1000

Някои продукти са комбинации на хитозан с други вещества. Производителят Фортекс има три варианта – чист Хитозан, Хитозан Плюс и Хитозан Зелено кафе.

За какво се пие Хитозан Плюс? Действие

Хитозан Плюс на Фортекс е комбинация от хитозан, Л-карнитин и хром. Хитозан Плюс на Tiens е комбинация на растителен хитозан с оризово брашно.

 • За отслабване. Резултати и ефект. Хитозан е уникално вещество, което свързва с мазнините от храната и ги извежда от тялото, преди да се усвоят. Той е решение за хора, които не успяват да се въздържат при хранене (да следват диети) и за такива, които са дългосрочно на рестриктен режим заради голямо количество килограми за сваляне. Максималният резултат от хитозан е 1.7 кг от един прием;
 • За намаляване на креатинин. Приемът на хитозан редуцира нивата на креатинин в тялото, които са високи при редица заболявания като Крон, анемия, xипepфocфaтeмия, пациенти на хемодиализа;
 • За имунитет и пречистване. Хитозан подобрява синтеза на имуноглобулини и интерферони, нужни за производството на лимфоцитги, неутрофили и макрофаги. Стимулира защитните функции, предотвратява развитие на инфекции. Извежда от тялото соли на тежки метали, шлаки, токсини, остатъци от лекарствени с-ва. Вредните съединения се натрупват в тъканите и свалят ефективността на имунната защита. Хитозан изчиства лимфната с-ма, в която се отлагат токсични в-ва;
 • За храносмилането. В тялото попадат вредни бактерии, вируси, алергени. Хитозан ги абсорбира и потиска, поддържа здравата флора в червата, предотвратява дисбактериоза, нормализира метаболизма, подобрява перисталтиката;
 • За ставите. Хитозан е източник на глюкозамин, необходим за образуване на връзките, сухожилията и ставните хрущяли. Молекулите постъпват в тъканите и хрущялите, преобразуват се в необходимите съединения, свалят болевите усещания в краката, подобряват подвижността и укрепват костите. Ускоряват възстановяването, предотвратяват артрит, артроза;
 • При диабет. Намалява риска от възникване на тази болест. Ежедневният прием намалява нивата на кр. захар, повишава чувствителността на клетките към инсулина.

Конкретни показания за приема му са чернодробни изменения, травми (порязвания, рани, изгаряния), диабет, стомашно-чр. патологии, затлъстяване, атеросклероза, инфаркт, нарушен метаболизъм (липиден обмен), артрит, алергии, дихателни заболявания, тромбози.

hitozan-01

Три добавки с едно и също име

 1. За регулиране на холестерол. Хитозан е природен продукт без аналог в способността си да редуцира нивата на холестерол в кръвното русло. Хитозан се съединява с жлъчната к-на, с чиято помощ става усвояването на холестерола, и го извежда с изпражненията. Това е втори механизъм на въздействие, който се ползва за лечение на висок холестерол. Ежедневен прием в течение на 60 дни намалява холестерола с 20% и се провежда реална профилактика на атеросклероза;
 2. При високо кръвно и за сърце. Намалява риска от възникване на заболяване, намалява нивата на кр. налягане, укрепва съдовите стени и подобрява проходимостта на кръвта. Предотвратява образуването на плаки. Потиска негативното въздействие на готварската сол. Свърза се с йони на хлора и ги извежда естествено. Работи като антиоксидант, потиска негативното въздействие на св. радикали. В обобщение: поддържа здравето на системата от сърце и съдове;
 3. При онкологични заболявания (рак). Хитозан потиска токсина, освобождаван от раковите клетки. Заради него онкопациентите губят тегло. Оживява лимфните клетки, способни да унищожат поразените от рак. И трето, препятства преместването на клетките, поразени от рак – тоест метастазирането. Тези ефекти на хитозан са на експериментален етап и имат потвърждение върху животни;
 4. При псориазис. Стимулира циркулацията на кръв в микросъдовете и капилярите, укрепва стените на дермата, поддържа водния баланс, прави кожата еластична и здрава. На основата на хитозан се приготвят маски, кремове и серуми. Влага се в козметика при кожни заболявания като псориазис, акне, пъпки, пигменти петна, излющване;
 5. Профилактика на подагра. Прекаленият прием на белтъчини може да наруши пуриновия обмен и да се образува прекалено много пикочна к-на. Хитозан въздейства на обмена и намалява нивото й;
 6. При рани и изгаряния. Благодарение на лекото усвояване, антибактериалната и хемостатична активност, както и на способността да стимулира регенерацията на кожата, хитозан  получи широко признание за ефективност и бързина в заздравяването на кожни рани.

Мнения за Хитозан Плюс от БГ мама и др.

Очаквано интересът към Хитозан е огромен. Добавката активно се обсъжда във форумите, особено женските. Коментира се способността й да редуцира теглото. Медицинските ефекти остават на втори план.

hitozan-03

От ракообразните се извличат и хитин, и хитозан

Да отбележим, че във форумите не се прави разлика между добавките с хитозан, нито се отличава Хитозан Плюс. Потребителите коментират самото вещество хитозан и неговото въздействие.

Прекалено въодушевени отзиви не се откриват. Потребителка от БГ-мама предупреждава да не очакваме чудеса. Друг потребител твърди, че Хитозан е супер ефективен, но само с диета. Трети го подкрепя, като казва, че само Хитозан без диета не е дал осезаем ефект.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Има мнения, че Хитозан помага само на злоупотребяващите с мазни ястия – месо и пържено, но не и на любителите на сладкото.

Без съмнение остава само фактът, че Хитозан е напълно безвреден.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Хитозан Плюс и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Странични ефекти на Хитозан Плюс

В няколко изследвания е доказано, че хитозан не причинява негативни ефекти, не оказва вредно въздействие върху тялото, дори при предозиране и постоянен прием в големи количества.

Този факт не отменя нуждата да се съблюдава дневната норма. Прекалената употреба може негативно да се отрази на здравето, защото ще наруши усвояването на полезни в-ва и ще провокира дефицит на витамини и минерали.

Следователно витаминният дефицит е единственият евентуален нежелан ефект от прием на хитозан и то в случай на системно прекаляване. В някои източници се споменава и за регистрирани случаи на запек.

Колко време се пие Хитозан Плюс?

Приемът на хитозан зависи от възрастта, пола, состоянието и целите на терапията. Курсът продължава стандартно от 1 до 3 месеца.

Как се пие?

Обикновено дозата се дели на 1 – 3 приема за деня.

 • При отравяния за бързо подобряване се пият по 5 капсули, разделени на 2-3 пъти;
 • За ускорено задравяване на кожата съдържанието на капсулата се разтваря в 50 мл вода и 20 мл лимонов сок;
 • За отслабване Хитозан се приема систематично 15 минути преди всяко хранене. Веществото се разтваря в жлъчната киселина, преобразува се на гел и свързва липидите.

Специалистите препоръчват съчетаването на хитозан с аскорбинова к-на с цел повишаване на нейната ефективност.

Противопоказания

Хиперчувствителност към компонентите на конкретния препарат, алергия към ракообразни (раци, омари и др.), бременност, гръдно хранене, възраст до 12 г.

Веществото влиза в категорията на хипоалергените – продукти, които не причиняват алергичен отпор. Може да се приема от хора с алергия към други храни. Но след първия прием е нужно да се провери състоянието и да се наблюдава за реакция. Индивидуалната непоносимост към ракообразните не е изключена.

Възможни вреди

Хитозан е несъвместим с лекарствени форми на маслена основа – маслени извлеци на витамини и лекарства, защото намалява тяхната ефективност.

При бременност?

Абсолютните противопоказания за хитозан са бременност, лактация и алергия към морски дарове. Жените, износващи плод, попадат в рестриктираната група. Причината не е доказана вреда, а липсата на информация за евентуални вреди. Забраната е предпазна мярка.

Кой е най-добрият хитозан? Марки и мнения

hitozan-04

Етапи на обработка на суровината и крайният продукт на прах

Животински или растителен?

Хитозан се определя като биополимер от животински произход. Промишлено се получава предимно от черупките на ракообразни, отпадъци от хранителната промишленост.

От суровината се извлича хитозан чрез два основни процеса  – деминерализация и деацетилиране. Най-добрият източник на хитозан са стридите, но се ползват и сладководни раци. Суровината не влияе върху качеството на извлечения хитозан – той е със сходна структура.

По-различен е хитозанът от растителен източник – това е гъбата кладница. Различава се по гъстота, молекулна маса, степен на деацетилиране. Според специалистите, тези разлики не се усещат от потребителя. Растителният хитозан показва близки до животинския свойства.

Процент на деацетилизация

Друг важен параметър е степента на деацетилизация. Ще забележите при някои добавки, че има записано DDA в проценти. Например Хитозан на TIENS е с 85% деацетилизация.

Защо се отбелязва това? Водният разтвор на хитозан е много гъст, дори в малки концентрации. Затова се намалява неговата молекулярна маса, за да се повиши разтворимостта (и усвояването). Има три степени:

 1. Деацетилираният на 55 – 70% (ниска степен) е почти напълно неразтворим във вода;
 2. Степен от 70 – 85% (средна степен) може частично да се разтвори;
 3. 85 – 95% е висока степен – този хитозан е добре разтворим;
 4. 95 – 100% е свръхвисока степен, която трудно се достига.

Обикновено добавките са с ниска степен на разтворимост, затова и процентът не се отбелязва в листовките. Но ако го има, това е добра атестация за продукта.

Чист или с добавки?

Потребителят преценява продукта и по количеството хитозан в една капсула (вижте таблицата горе). Най-високото съдържание е от порядъка на 500 – 1000 мг в капсула.

Отделно някои добавки са с чист хитозан, а други имат добавени съставки – микроелементи и растителни екстракти.

Описахме параметрите, защото няма обективна класация на добавките с хитозан. При избора четем упътването и преценяваме.

Хитозан Зелено кафе

Компанията Фортекс комбинира хитозан с екстракт от зелено кафе и хром. Впрочем, хитозанът е с висока степен на деацетилиране – 90%.

hitozan-02

Серията на Фортекс Хитозан

Екстрактът от зелено кафе съдържа около 50% хлорогенови к-ни. Те намаляват всмукването на въглехидратите от храната, което допълва действието на хитозан, който работи с мазнините. В резултат намалява кр. глюкоза, ускорява се метаболизма.

В състава има хром за метаболизма и подобряване на действието на инсулина, за понижаване на стремежа към сладки храни и за енергиен синтез.

Дневната дозировка е 3 капсули. Кутия за 20 дни е 24.30 лв.

Хитозан Плюс с Л карнитин и Хром

Друг вариант на Фортекс допълва хитозан с Л-карнитин и хром. Л-карнитинът подпомага превръщането на мазнините в енергия.

Добавката със зелено кафе е подходяща за пасивно отслабващи любители на сладката храна, а тази с Л-карнитин е за спортуващи хора.

В добавка карнитинът подкрепя сърцето, повишава активността и способността за работа, бързо възстановява след боледуване и тежък труд.

Нормалната дневна дозировка е 2 капсули, допускат се до 6. Кутия с 60 бройки и 30 подарък струва 29.40 лв. В аптеки Гален дават по-добра цена от 19.45 лв, а сега има и 15% отстъпка до 16.53 лв.

Хитозан Тиенс (Tiens)

Китайската компания е на нашия пазар с два продукта – обикновен и „плюс“. Бихме могли да се заблудим, че в Хитозан Плюс има повече хитозан, но всъщност и двата вида подават по 150 мг. В „плюс“ има добавени фибри от ориз до общия обем от 595 мг.

Цената на кутия със 100 бройки обикновен Хитозан е 99 лв.

Допелхерц систем Fettbinder Хитозан (Фетбиндер)

В този продукт виждаме растителен хитозан, без да се уточнява източникът му. В листовката пише, че е първият продукт на немския пазар с растителен природен хитозан.

Добавен е вит. С за по-висок процент на усвояване. Продуктът е с базовото си предназначение – улавяне на мазнините от храната, поддържане на холестерол в норма.

Германската фирма ползва патентованият комплекс KiObind™ за по-ефикасно действие. Производителят посочва, че капсулите блокират усвояването на до 33% от мазнините в храната. Добавени са влакнини за ситост.

През ноември 2022 г. Фетбиндер се продава в промоционална опаковка. Тя съдържа редовните 60 капсули плюс 30 капсули подарък. Тук намираме добра цена от 36 лв.

Още продукти с хитозан в нашите аптеки.

 1. Хитозан 1000, 40 капсули. Нека не ни заблуждава цифрата 1000 в името на Еквилибра Хитозан. В капсулите са сложени по 500 мг от веществото. Остатъкът са хром и фибри. Equilibra Chitosan е направен за допълване на нуждата от разтворими влакнини и редукция на апетита. Цена 34.40 лв;
 2. Хитозан Кафе х 12 сашета. Компанията Фортекс прави хитозан и на сашета под формата на напитка – кафе. В състава са добавени L-карнитин и хром. Хитозан е 200 мг. Цена на 12 сашета – 13.69 лв;
 3. Хитозан Олимп е комбинация от 400 мг хитозан и 30 мкг хром. Дневната дозировка е 3 бройки за цената от 10.99 лв – 14.20 лв;
 4. Хитозан Now Foods. Тук капсулите са по 500 мг, кутиите по 120 бройки и струват по 52 лв;
 5. Хитозан и гарциния. HCA комплекс на Еспара е насочен към пациенти с проблемно тегло, диабет, хипертония, сърдечни проблеми. Изсушена кора от гарциния блокира метаболизма на въглехидратите и натрупването им под кожата и в ч. дроб. Глюкоман дава ситост, протеин от бял боб забавя превръщането на скорбяла в глюкоза. Другите познати ни съставки са хитозан и хром. Количеството хитозан е 300 мг за 4 капсули (дневната доза). Цена 34.50.
hitozan-05

Добавки с хитозан

Цена и откъде се взема най-изгодно?

Добавките се продават в дрогериите и аптеките, като цените им варират. Не е възможно просто да търсим най-добра цена. Аптеките разполагат с различен набор от препарати с хитозан. Ако сме избрали конкретен, следва да открием къде е зареден.

 • В Ремедиум има 6 препарата с хитозан – всички на Фортекс, на GNC (80.39 лв) и един бюджетен продукт – Linda Ren Diet 80 капсули за 19.15 лв;
 • Цени в аптеки Марешки – те са изгодни спрямо други вериги, но е нужно да се провери какви продукти са заредили конкретните поделения;
 • Други аптеки: богат избор от добавки има във веригата Фрамар. Отлични цени дават аптеки Гален, но там са налични само продуктите на Фортекс.

Още информация и източници на английски: Колко време се приема Хитозан и как? * Странични ефекти и противопоказания на Хитозан; * Какви резултати се постигат при отслабване с Хитозан?

Какво е Хитозан? Съдържание, съставки

Хитозан е линеен полизахарид. Получава се от хитиновата обвивка на ракообразните, обработена с алкални вещества.

Фармацевт. компании добавят още вещества за подобряване на усвояването и ефективността. Често се слага хитин (около 10 – 15%), витамин С, сгъстители като хидрокси пропил метилцелулоза за контрол на гъстотата и др.

Заместители и аналози

Всички добавки с хитозан са аналози по състав. Но самото вещество хитозан е без аналог. То има заместители – други влакнини и фибри, но те само донякъде повтарят неговото действие.

Заместители като функция са препаратите, които улавят мазнините от храната и не им позволяват усвояване. Те имат различен състав, но идентично действие.

Най-точно „повторение“ на хитозан са продуктите на основата на орлистат. Те потискат усвояването на около 1/3 от мазнините в храната. Представители в нашите аптеки са лекарствата Ксеникал и Алли.

Калорекс или Хитозан?

Калорекс не е заместител на Хитозан. Този препарат е от същата голяма група на средствата за вталяване. Но съставът му е съвсем различен, както и начинът на действие. Калорекс е гарциния + хром. В комбинация не те улавят мазнините, а увеличават изгарянето им. Следователно…

с Хитозан мазнините не се усвояват, а се изхвърлят непроменени, а с Калорекс те се усвояват, а след това се ползват по-бързо и ефективно.

Вижте и тези свързани информации на нашия сайт:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Хитозан плюс. Мнения, странични ефекти. Колко време се пие? Цена

 1. Пила съм Хитозан, препоръча ми го една позната. За 2 опаковки не отслабнах, но ми се отрази добре на червата, на стомаха и не съжалявам.

 2. Има една добавка на GNC с глюкоманан, много яка! Струва пари, но работи и съм я изпробвал лично, с режим и тренировки стават нещата

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *