Босвелия: Ползи и противопоказания. Лечение чрез мазане

♠ Индийски тамян ♠ Ботаническа характеристика ♠ Химически състав ♠ Събиране и приготвяне ♠ Защо се правят екстракти ♠ Ползи от босвелия ♠ Като противовъзпалително ♠ За спортисти и във фитнеса ♠ За хрущяли, съдове и други въздействия ♠ Заболявания, които се лекуват с Босвелия

Още в текста: ♠ Норма и прием ♠ Противопоказания ♠ Отзиви, мнения ♠ Лечение с босвелия ♠ Препарати с босвелия ♠ Марки, видове, цени ♠ Лечение чрез мазане

Босвелия е името на род дървета от семейство Бурсерови, роднина на смирната. Жизнените му сокове са смолисти. При излизане на въздух те се втвърдяват, получавайки се смола с благовонен аромат – тамян.

Родът Босвелия включва около 30 вида. Те са с различна ценност.

Най-известна е Свещената Босвелия – Сакра, която дава висококачествена смола. Тя расте в Югозападна част на Арабския полуостров (Оман и Йемен), на остров Сокотра и по сухите планински склонове на Сомалия. От нея се добиват най-ценните видове тамян, отличаващи се с тънък благороден аромат.

Какво е индийски тамян Босвелия

В планинските райони на Индия расте друг вид Босвелия – Серрата (Serrata), наречен Индийски тамян.

Смолата, добивана от това дърво, се има за нискокачествена и слабо пригодна за богослужения. Но тя пък притежава уникални лечебни качества.

Босвелия серата екстракт, капсули

Босвелия Серрата

Босвелия Серрата е най-ценна от медицинска гледна точка. Нейният аромат не е така силен, както при други представители, но смолата й е ценна за медицината като противовъзпалително средство при заболявания на мускулите и ставите.

Това качество на Босвелия Серрата идва от факта, че в нейната смола се съдържа най-голямо количество босвелиеви киселини – именно те носят подчертаното противовъзпалително действие. Заради тях Серрата е наречена в Индия – „борец с възпаленията“.

Качествата на Босвелия Серрата ни се разкриват от Аюрведа, а днес нейни екстракти се предлагат като хранителни добавки. Дървото расте в строго определени райони, но всеки по света днес може да се лекува с него, купувайки си шишенце капсули от аптеката.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ботаническа характеристика

Растенията от рода Босвелия представляват храсти или дръвчета с неголеми размери. Те развиват един, два или три ствола, покрити с много тънка, леко отделяща се от кората червеникава, пепелна или сиво-зелена окраска. На височина не прехвърлят 6 м. Структурата на дървесната кора напомня пергамент. Хвърляйки кората си, Босвелията веднага започва да образува нова.

Химически състав

Смолата от Босвелия (тамян) съдържа:

 • 30 до 47% дървесен сок, състоящ се от галактуронова киселина и полизахариди, представени от арабиноза и галактоза;
 • Над 50% ароматни смоли, съдържащи ред органични босвелиеви киселини;
 • От 2 до 8% етерични масла, съставът на които зависи от разновидността на босвелията и индивидуалните условия на растеж на дървото.

Събиране и приготвяне

През февруари и март стволовете на дръвчетата, прехвърлили 8-годишна възраст, се нарязват. От разрезите започва да изтича смола и да покрива кората. За около месец смолата покрива всичко и изтичането й пресъхва. Тогава тя се събира и сортира.

Най-чистите полупрозрачни парченца с лек жълтеникав, лимонен или розов оттенък, получават оценка за високо качество. По-тъмните, кафеникави или кехлибарени парчета с чужди примеси и неравномерна консистенция се оценяват като ниско качество.

Това е тамянът с лечебни качества от Босвелия Серрата. В някои добавки той присъства директно, смлян на прах.

Други производители го обработват, създавайки стандартизиран екстракт. Преминавайки през особен (защитен с патент) процес се получава продукт с точно установени и дозирани като количество активни вещества.

Добавките със стандартизиран екстракт осигуряват единство и последователност при дозирането на капсулите. Пациентът винаги получава едно и също количество лечебни съставки с приема на една капсула.

Добавките, съдържащи стандартизиран екстракт, са по-качествени и на по-висока цена.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Ползи от босвелия

Главното лечебно свойство на индийския тамян идва от босвелиевите киселини. Те блокират синтеза на левкотриени, аналогично на нестероидните противовъзпалителни препарати. Само че без присъщите им странични ефекти. Босвелиевите киселини никога не дразнят лигавиците на стомашно-чревния тракт, не провокират бронхоспазъм, уртикария и други типични за НПВС прояви.

Има изследвания, които доказват намаляване на болката и подобряване на състоянието на ставите и хрущялите при прием на босвелия. Пиенето на добавки с екстракт от босвелия помага за справяне с болката и сковаността на ставите, облекчава състоянието при артрити, артрози и ревматоиден артрит.

Босвелиевите киселини предотвратяват проникването в хрущяла и в ставната течност на левкоцити, което намалява възпаляването и предотвратява разрушаване на хрущяла.

Босвелия серата екстракт, капсули

И тази Босвелия дава тамян – неароматен, но целебен

Също така е изяснено, че приемът на босвелиеви к-ни при дегенеративни разрушения на хрущяли води до намалено извеждане на структурни елементи от хрущялни тъкани. Това говори за намаляване на процесите, разрушаващи хрущялите и следователно – за ускоряване на възстановителните процеси.

Второ, но не маловажно качество на босвелията е, че възстановява целостта на съдовете и подобрява кръвоснабдяването на ставите. Това й качество я прави незаменима при ставни патологии и особено при артрит.

Много важен е приемът на препарати с босвелия при прекомерно натоварване на опорно-двигателния апарат. Хранителните добавки са идеални при упражняване на тежък физически труд и при усилено спортуване.

Един от ефектите на босвелия в тази посока е профилактика и лечение на травми.

Съставът на екстракта от босвелия (комплексът от биологични активни в-ва в него) има следните свойства:
Босвелия серата екстракт, капсули

 • Оказва противовъзпалително действие, разпространяващо се във всички структури на тялото. Това е ефект от босвелиевите к-ни, блокиращи активността на левкотриените, отговорни за възникването на възпалителни реакции;
 • Произвежда обезболяващ ефект, като редуцира силната болка;
 • Унищожава патогенната микрофлора;
 • Укрепва съдовите стени и възстановява целостта им, способствайки за значително подобряване на кръвната циркулация;
 • Благотворно повлиява нервната система, облекчава при стрес и депресия, лекува неврози, главоболие;
 • Облекчава болни със стомашно-чревни разстройства, подпомага ги в терапията на стомашна язва и възпаления по пътя на храната;
 • Приема се в качеството на противотуморно средство, като се включва в терапевтичната схема за лечение на някои форми на рака;
 • Оказва противоалергично действие, помага при астма;
 • Облекчава клинични прояви на ревматизъм и подагра;
 • Помага при възпаления в устната кухина като гингивит, пародонтоза, кариес;
 • Работи като антисептик при катари на горните дихателни пътища.

Противовъзпалителното свойство на босвелията е използвано от индийската традиционна медицина в течение на 300 години. Установени са всички възможни приложения.

По-важните от тях са: отделителна, храносмилателна с-ма, кожни заболявания, дихателни пътища (бронхити, тонзилит, ларингити, астма), простуди, вирусни инфекции, кашлица.

За спортисти и във фитнеса

Всички спортисти и специално бодибилдърите получават микроскопични увреждания на мускулните тъкани, които се съпровождат с възпаляване. Процесът е естествен, но е желателно да му се помогне за по-бързо възстановяване.

Без съмнение има разлика между пренасянето на мебели или инцидентното прекопаване на картофи, след които откриваме, че имаме мускулатура, и усилията на бодибилдъра, който вдига два пъти собственото си тегло.

Травмите и разтеженията в спорта са достатъчно чести, затова спортистите често използват противовъзпалителни препарати. Дори естествената мускулна болка след тежка тренировка може да бъде достатъчно силна и да има нужда от успокояване.

При такива обстоятелства е логично спортистите да избягват редовното използване на противовъзпалителни като диклофенак и ибупрофен с техните неизбежни странични ефекти. И е логично постоянно да търсят здравословна и естествена алтернативна, която няма ограничения в кратността на използване.

Босвелия! От една страна противовъзпалителната ефективност на босвелията се равнява на цитираните противовъзпалителни препарати. От друга страна за съжаление не са проведени специални изследвания на въздействието й върху при спортни мускулни болки. Но мнозина са доволни и екстрактът все повече се използва. Поне си струва да бъде опитан.

Босвелия серата екстракт, капсули

Това дръвче расте само при специални условия – не добри, а просто специфични

Други въздействия на организма

 • Забавя разрушаването на хрущялите;
 • Премахва сковаността от ставите;
 • Редуцира отоци и подпухвания по тялото и ставите;
 • Укрепва съдовете, затваря рани;
 • Действа умерено като диуретик и жлъчегонно средство.

Заболявания, които се лекуват с Босвелия:

 • Полиартрити, артрити и артрози, подагра, патологии на гръбнака;
 • Повишена кр. захар, диабет;
 • Поражения на черен дроб и жлъчни пътища, мастна хепатоза;
 • Болки в гърба, ставите на краката и ръцете;
 • Възпалителни процеси с различен произход;
 • Травми, навяхване, разтежения, рани;
 • Заболявания на бъбреци, пикочни пътища;
 • Язвен колит;
 • Варикозни разширени вени;
 • Хемороиди;
 • Наднормено тегло, затлъстяване;
 • Тумори.

Норма и прием

Говорейки за прием на екстракт от босвелия, ние отчитаме съдържанието на основното действащо вещество, а именно босвелиевите киселини. Те трябва да представляват 60-70% от всички киселини в екстракта.

Концентрация на босвелиеви к-ни от 30% е подходяща за профилактика и за намаляване на разрушаващите фактори върху клетките на хрущяла – хондроцитите. Такъв екстракт облекчава процесите на самовъзпроизводство и възстановяване.

Но повечето производители препоръчват приемането на 65% киселини. Затова трябва да се обръща по-голямо внимание не на количеството на екстракта в една капсула, а на съдържанието на босвелиеви к-ни в единица екстракт.

Екстракт, който съдържа 65% босвелиеви к-ни, се приема на 2 или 3 пъти.

Що се отнася до количеството, някои източници смятат за достатъчен приема на 200 мг, а други настояват за 600 до 3000 мг на ден на курсове от 1 до 3 месеца.

Подобни указания не трябва да са водещи. Приоритет имат указанията, които са дадени на всеки конкретен препарат. От друга страна трябва да следим за усещанията си и по ефекта да преценяваме дали трябва да бъде намалена или увеличена дозата.

Имайте предвид, че липсата на нежелан ефект се гарантира само при приема на указаната от производителя доза.

Противопоказания на босвелия

При изобилието от полезни свойства, босвелията е напълно лишена от странични ефекти и противопоказания. Препаратите и добавките на нейна основа не причиняват алергични реакции. Единствена пречка за използването им може да се окаже индивидуална непоносимост точно към това растение.

За сигурност приемът на босвелия се спира през бременност и лактация, не се дава – което е стандартно, и на деца до 12г.

Препоръчваме да се консултирате със специалист, ако имате псориазис, витилиго, паркинсон, лупус, множествена склероза, онкозаболяване – това са главните противопоказания за прием на тамян.

При имунен дефицит и след заболяване (при отслабен организъм) дозирането на препарати на основата на босвелия и нейните смоли може да се отличава от стандартното.

Странични ефекти – няма.

Босвелия серата екстракт, капсули

И по света се пишат статии за целебната сила на Босвелия – в случая за улцерозен колит

Отзиви, мнения

Босвелия не е силно разпространена и позната сред българския потребител. В световен мащаб получава възторжени отзиви от изпробвали добавки, таблетки и мехлеми. Ще цитираме някои, споделени в интернет:

Александра: Периодично страдам от болки в ръката и рамото. Пристрастена съм към нестероидните противовъзпалителни и не вярвах, че ще ми помогне нещо по-слабо от тях. Но чух за босвелия и си поръчах по интернет. Въздействието на капсулите усетих към края на третия ден. Не беше за вярване – босвелия наистина обезболява, макар и не незабавно като нестероидните. Но когато се пие постоянно, болката напълно минава. След като пих капсулите 10 дни поред, се престраших да ги спра. След още няколко дни се върна и болката. Предполагам, че босвелията трябва да се пие по-дълго.

Мария: Препоръчаха ми капсули босвелия преди една голяма екскурзия в чужбина. Тревожех се, че перманентните ми болки в ставите ще ми развалят прекарването. Взех със себе си босвелия и в продължение на две седмици просто забравих за болките в кръвта и коленете. Наистина успях да се отдъхна и да се насладя на екскурзията.

Людмила: За мен екстрактът от босвелия се оказа незаменимо средство срещу болката. Купувам си добавката редовно и не се ограничавам в използването й. Спокойна съм, защото е напълно безопасна и с натурален състав.

Лечение с босвелия

При подагра – отлагането на пикочна к-на в ставите провокира тежка болезненост и подуване. Тези симптоми са съпроводени със зачервяване и деформации. Използването на екстракт босвелия редуцира болезнеността, намалява подуването, разширява обхвата на движение и подобрява ходенето на пациентите. Болката спада на 90%, твърдят в листовките си редица производители на капсулиран екстракт;

При ревматоиден и остеоартрит – тук водещи са възпаляването и силната болка. Пациентите имат нужда от успокояване на мястото и от подобряване на движението. Босвелия активно се включва в намаляване на възпалителните реакции, обезболява и ускорява възстановяването;

При остеохондроза – дистрофични нарушения на ставните хрущяли могат да се развият на практика във всяка става, но най-често страдат междупрешленните дискове. Болните страдат от постоянни болки в гърба, в гърдите или врата, според местонахождението на проблема. Босвелия ефикасно се бори с болката и подкрепя възстановяването на хрущялите;

При диабет – босвелия регулира кр. захар и помага в терапията на диабет от втори тип. Подобрява обменните процеси и профилактира някои основни усложнения от заболяването.

По-детайлно по заболявания действието на босвелия е дадено ТУК: Босвелия за мозъка, при астма, болест на Крон, за кожа, при деца и др. 

Препарати с босвелия

(видове, марки, цени)

Концентрацията на босвелиеви киселини в смолата и кората на дървото босвелия е твърде малка за промишлено производство. Ето защо производителите на специализирани добавки използват не могат да използват само директно смолата (т.нар. тамян), а и добавят концентрирани екстракти от смола и кора. Така се постига по-голямо количество на полезните съставки и по-голяма концентрация на босвелиеви к-ни.

Добре е да знаем, че най-ценната съставка в екстракта босвелия е бета-босвелиевата к-на или acetyl-11-keto-beta-boswellic acid, накратко AKBA. Когато купувате, погледнете за тази абревиатура. Наличието й на етикета е знак за качествен състав.

Днес босвелията се намира в аптеките, дрогериите, аюрведичните магазини и в интернет-магазините.

Препаратите с екстракт босвелия представляват биологични активни добавки. За този сектор принципът е при избор да се осланяме на авторитета и надеждността на производителя.

В какъв вид се използва босвелия: на таблетки, капсули и сух екстракт.

Босвелия серата екстракт, капсули

Множество компании капсулират екстрахирано в-во от Босвелия

Най-удобната форма, която с лекота се усвоява от организма, е капсулата с екстракт босвелия, затворен в мека растителна обвивка. Капсулите се разтварят бързо и почти мигновено започва въздействието на препарата.

 • Босвелия на Хималая – 125 мг екстракт, препоръка за 2 Х 1 бр., 11 лв за 60 к.;
 • На Natures Way – 310 мг сух екстракт 65% босвелиеви к-ни, 34.80 лв за 60 к.;
 • На Solgar – 350 мг смола и екстракт, от които 100 мг необработена смола на прах, 47.95 лв за 60 к.;
 • На Safe Herbs – 250 мг екстракт, препоръка за 2 Х 1 бр., 14 лв за 60 к.;
 • На Viridian – 270 мг екстракт с 65% босв. к-ни върху люцерна, спирулина и боровинка. Препоръка 1 Х 1 бр., 30.80 лв за 30 к.;
 • На Биовеа – 250 мг, препоръка 3-5Х 1 бр., 26 лв за 100 к.;
 • На Суонсън – 400 мг, препоръка 2-3Х 2 бр., 24.90 лв за 100 к.;
 • На Хая Лабс – 250 мг, препоръка 3 Х 1 бр., 40 лв за 100 к.;
 • На Нау фудс – 250 мг стандарт. екстракт 65% босв. к-ни, 3 Х 1 бр., 39 лв за 60 к.;
 • На Биохерба – 400 мг смола, 2-3 х 2 бр., 14.40 лв за 100 к.;
 • На Хербал Хилс – 500 мг смола, 2 Х 1 бр., 20.50 лв за 60 к.;
 • На Нейчърс Ансър – 400 мг, 65% к-ни, стандартизиран екстракт, 3 Х 1 бр., 64.40 лв за 90 к.;
 • На Суонсън – 125 мг 5-Loxin екстракт,  30% AKBA, 2 Х 1 бр., 69.90 лв за 60 к.

Лечебни свойства има също така белият тамян под формата на тинктура, масло и мехлем. Неговото приложение е малко по-различно и не така специфично насочено към ставните проблеми. За терапията с бял тамян разказваме ТУК:

Тамян, бял тамян, масло. За пиене и лечение. Ползи и рецепти

Лечение чрез мазане

Екстракт или Boswellia Serr. Oil се влага в удобни за външно приложение готови мазила – крем, мехлем или гел. Те се употребяват главно за обезболяване и като противовъзпалително за стави.

Някои наименования:

 • Балсам за стави на Медосан – за мускулни и ставни болки, срещу схващания. Цена 28 лв;
 • Балсам на Живокост – многокомпонентен на база зарасличе, биоактивен по отношение на хрущялни тъкани. Цена 19 лв;
 • Boswellin крем за стави и болезненост – за обезболяване и терапия;
 • Тинктура от Панацея – за износени стави, цена 12.20 лв.

Във видеото се разказва за етер. масло от тамян:

За още информация: На английски, немски, испански, френски: Boswellia, на руски: Босвеллия.

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.