Сладък пелин: Мнения и противопоказания. Артемизинин при рак. Рецепти

♠ Билка сладък пелин ♠ Мнения ♠ Противопоказания ♠ Странични ефекти ♠ Като чай ♠ Как да се приема за лимфа ♠ Рецепти ♠ Тинктура от сладък пелин ♠ Отвара от сладък пелин ♠ Други лечебни свойства ♠ Сладък пелин при диабет ♠ За пречистване на лимфа ♠ За деца ♠ Конкретни рецепти

Още в текста: ♠ Сладък пелин в аптеките ♠ Сух на пакет ♠ На капсули ♠ Тинктура Чай от сладък пелин ♠ Мнения за сладък пелин ♠ Отглеждане на сладък пелин

Един от упоритите бичове на човечеството е маларията. Казват, че мори човека отпреди 50 века, а от 2 века китайците я борят с една особена билка – сладък пелин.

60 г. по-рано пак китаец – фармацевтът Ту Юю, изучава екстракти от сладък пелин, за да подобри използването му срещу маларийния плазмодий.

През 1972 г. той изолира вещество с удивителни свойства – артемизинин. През 2015 г. става Нобелов лауреат. Защо толкова късно?

В първите десетилетия артемизинин се ползва само срещу малария. После внезапно привлича вниманието на онколозите. Днес билката фокусира надеждите на хиляди раковоболни по света.

Какво представлява билка сладък пелин

Към момента са известни над 400 вида пелин (Artemisia). Те са Сложноцветни и в по-голямата си част – устойчиви треви и храсти, в състава си с етерични масла.

Тук спадат известните див пелин, естрагон, горчив пелин и този, от който правят абсент. Някои пелини са декоративни заради уникалната си издръжливост.

Пелините се отличават от другите растения по горчивия си вкус, от помежду си – по външния вид и свойствата.

Сладък пелин, китайски пелин, едногодишен пелин, пелин против рак

Едногодишен, сладък пелин

Ние се интересуваме от сладкия пелин – Artemisia Annua, чиито силни лечебни качества продължават да се разкриват.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Как изглежда сладък пелин?

Пелинът Annua (сладък, китайски, едногодишен, Чин Хао) има невзрачна външност. Като някаква трева е, с мънички цветове. От събратята си се отличава по цвят, мирис, форма на листата и стъблата.

Как да го различим от другите видове пелин?

Стъблата на сладкия пелин са високи 30 – 100 см, прави, с приятен аромат. Те са голи, ребрести, с кафеникав или кафеникаво-виолетов оттенък.

Листата на стъблата са с къса дръжка, яйцевидни, с дължина 2.5 – 10 см и ширина 2.5 – 4 см. Крайните части са заострени.

Цветовете са жълти – малки кошнички, уж обикновени, но отблизо са съвършени.

Плодът е продълговат и плосък.

Цъфтежът на този едногодишен вид е юли/ август, плододаването – август и септември.

Къде расте?

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Artemisia Annua расте в изобилие при влажния субтропичен климат на Виетнам и Китай.

Сладък пелин, китайски пелин, едногодишен пелин, пелин против рак

Цветните кошнички отблизо

Среща се още в Русия – Крим, Белорусия, Украйна, в Япония и Иран, в северна Америка и в някои европейски страни.

Пелин в лечението на рак

Днес учените работят върху подобряването на екстракта от сладък пелин, който побеждава рака. Благодарение на китайците знаем, че единственият вид, способен на това, е Artemisia Annua. От листата му се добива противораковият артемизинин.

Как работи артемизинин?

Сладък пелин, китайски пелин, едногодишен пелин, пелин против рак

Надежда за онкоболните: сладък пелин

Раковите клетки се отличават от здравите по това, че за жизнените си процеси черпят голямо количество желязо. Те предвидливо се запасяват с железни съединения.

Артемизинин влиза в реакция с желязото и отнема нужния на раковите клетки елемент. При реакцията се освобождава кислород, който окислява желязото и раковата клетка загива.

Сега учените работят върху стабилизиране и потвърждаване на резултата, за да се въведе лекарството като стандарт в онкологичното лечение.

Ако клиничните изследвания завършат положително, артемизинин ще се причисли към противораковите лекарства с таргетно (целево) действие.

Този тип по-модерни препарати унищожават тумора чрез блокиране на съставки от самите му клетки (гени, протеини). Те не засягат здравите клетки, по което се отличават от химиотерапевтиците.

Обяснение накратко: химиопрепаратите ликвидират клетките наред, те по принцип са токсични за живите тъкани. След химиотерапевтична обработка на тялото му трябва време да се възстанови. Ето защо тази терапия се прави на курсове, между които организмът си отдъхва от отровата.

Таргетните лекарства като артемизинин се прицелват само в тумора и заобикалят здравите клетки. Те се понасят по-леко от пациентите и по принцип не предизвикват тежки странични ефекти.

В лабораторни условия учените са успели съществено да повишат противотуморната активност и целенасоченост на артемизинина, като предварително насищат раковите клетки с йони желязо. Потвърждава се действеността на лечебна схема, при която се редува приемът на препарати с желязо и на лекарство с артемизинин.Сладък пелин, китайски пелин, едногодишен пелин, пелин против рак

Артемизинин: панацея срещу рака?

Дотук са направени окуражаващи разкрития и дори са пуснати в производство конкретни лекарства.

Но артемизинин няма капацитета да се превърне в панацея срещу рака, защото:

 1. Доклиничните изследвания показват различна активност на лекарствата от сладък пелин по отношение на разните видове туморни клетки. Например препаратите са по-ефективни при левкемия, отколкото при белодробен и чернодробен рак;
 2. Препаратите унищожават 98% от раковите клетки. Оцеляват 2%, които обаче са напълно способни да дадат началото на нов тумор. Проверява се дали евентуалния нов тумор няма да е устойчив спрямо артемизинин, тъй като знаем, че повечето видове рак бързо се „самообучават“;
 3. Лабораторните мишки имат продължителност на живота от 3 г., затова те се излекуват от рака завинаги. А как ще бъде при човека?
 4. И накрая: дори всички препятствия да бъдат преодолени, ние ще го разберем след няколко години.

И все пак артемизинин концентрира надеждите, защото таргетните препарати са бъдещето в онкологията.

Освен това има начин да се преодолее проблемът с 2-та % оцеляващи клетки. Ключов момент в онколечението е имунитетът. Той би довършил въпросните 2%, ако са възстановени естествените му способности да се справя с рака. А ред имуномодулаторите от ново поколение могат да помогнат в това.

И така, екстрактът от сладък пелин има мощна опора. Главното е да се разработят ефективни схеми на лечение, да се подберат оптимални съчетания и дози.

А докато чакаме:

Как да се приема артемизинин?

Тъй като още няма категорично и официално становище, към момента съществуват две различни „философии“ за използването на сладкия пелин.

 • Едното мнение е, че за лечение на рак болните могат да използват непосредствено части от растението, като приготвят воден или спиртен екстракт (отварка или тинктура);
 • Другото мнение е, че действителни резултати дава единствено екстракт, добит чрез промишлена преработка на суровината. Такъв екстракт е концентриран, пречистен и безопасен.

Двете мнения индиректно воюват в интернет форумите. Едни не желаят да чакат и сочат, че сладкия пелин е средство от народната медицина на 2000 години. Други изтъкват, че отварките от сладък пелин дразнят и рушат стомаха.

По-убедителен довод е, че в спиртния извлек от листа и стъбла на сладък пелин се намира артемизинин в количество едва 0,022% – 0,054%. Подобно количество не може сериозно да навреди на раковите клетки.

При промишлената преработка се екстрахира и концентрира артемизинин. Така активното вещество се дозира точно и в съответствие с индивидуалните особености на болния и тумора.

Някои сериозни публикации сочат, че фармацевтите повишават активността на артемизинина, като видоизменят неговата структура. Получават се полусинтетични лекарства, с по-висока ефикасност от натуралните.

Въпреки доводите, между болните се обменят рецепти за домашно приготвяне на воден и спиртен извлек от сладък пелин.Сладък пелин, китайски пелин, едногодишен пелин, пелин против ракСладък пелин, китайски пелин, едногодишен пелин, пелин против рак

Сладък пелин, китайски пелин, едногодишен пелин, пелин против рак

Пелините се различават лесно, но въпреки това много се грешат

Рецепти

Тинктура от сладък пелин

Тази рецепта използва корени от сладък пелин. Почистени и измити, те се слагат в стъклен съд и се покриват със спирт или ракия, позатоплени. Като ниво течността надвишава корените с 2-3 см. Необходимо е да тинктурата да престои 15 дни. Ползва се след прецеждане.

Схемата предписва 1 с.л. да се разтвори в 50 мл води и да се изпия 30 мин. преди храна. Трикратно на ден.

Готова тинктура се продава в аптеките.

Според народни целители тинктурата от сладък пелин се ползва и външно – като компрес директно върху областта на тумора.

Отвара от сладък пелин

Водният извлек е по-подходящ за пациентите, които не понасят алкохол или на които той е противопоказан. Според нар. целители, отварката е подходяща при ракови образувания на ч. дроб, кръвта, храносмилателните органи, дебелото черво, белите дробове, женските пол. органи.

1 ч.л. млян корен се попарва и държи 40 мин. Ползване: Х 4 пъти, за 10 дни и още две повторения на курса след кратка пауза.

При злокачествени образувания на яйчниците и матката се препоръчва спринцоване на течността или микроклизми с 200 мл отвара, разредена с 1 л топла вода.

Специфика при белодробен рак

Определени източници предупреждават, че неправилната употреба и дозиране на сладкия пелин при рак на бял дроб носи риска от задълбочаване на болестта.

Главна причина е, че растението се бърка и от незнание се замества с дивия или горчивия вид.

Други лечебни свойства

Китайските целители лекуват със сладък пелин от 2 века. Има сведения, че растението е било използвано и преди новата ера. То помага със съставките си танин, киселини (янтарна, оцетна, ябълчена), витамини (A, К, B, C), дъбилни в-ва, аминокиселини, ред минерали като алуминий, бром, бор, калций, цинк, калий и др.

Сладък пелин, китайски пелин, едногодишен пелин, пелин против рак

Това е препаратът срещу малария, който се изследва за онко употреба

Сладък пелин помага при:

 • Проблеми с храносмилането, като стимулира секрецията на жлъчен и панкреатичен сок;
 • Тонизира организма като цяло;
 • Капилин унищожава болестотворните микроорганизми;
 • Лекува рани, язви, изгаряния, екземи, гнойни образувания по кожата;
 • Успокоява нервите, нормализира съня;
 • Намалява отрицателното въздействие на свободните радикали.

Още действия на сладък пелин са:

 • Ликвидира паразитите;
 • Купира гърчове;
 • Стимулира имунитета;
 • Спира кръвоизливи;
 • Обезболява;
 • Подобрява апетита;
 • Подпомага редуциране на теглото;
 • Понижава температура на тялото;
 • Има противовъзпалително действие.

Сладък пелин цери следните конкретни заболявания:

 • Малария;
 • Сибирска язва;
 • Туберкулоза;
 • Камъни в бъбреците;
 • Бъбречни, чернодробни патологии;
 • Гинекологични болести.

Конкретни рецепти

 • За прочистване на лимфата – 0.8 мл готова тинктура, разредена с вода според указанието. Пие се трикратно за ден, на курсове;

ТУК ще се ориентирате за какви болести сигнализира подуването на лимфни възли.

 • За общ детокс, за имунитет и тонус, след боледуване, за чревна флора и подобрено храносмилане – същата рецепта с готова или домашна тинктура;
 • За апетит при деца – 1 с.л. стрък, попарен с 200 мл, се държи на слаб котлон в течение на 10 мин. Пият се по 1-2 ч.л. ПРЕДИ всяко хранене;
 • За отслабване – 120 мл чай от сладък пелин, разделен на 3 пъти СЛЕД хранене. Преди храненето пелинът подобрява апетита, а след храненето – метаболизма;
 • За лечение на кожни образувания – щипка суха билка се запарва в 1.5 л. Пие се на порции, на гладно.
 • При диабет – вари се отварка от сладък пелин, глухарче и черничеви листа в равни количества. 1 лъжица от сбора се попарва в 400 мл за 15 мин. и се пие. Регулира кр. захар;
 • При миома – 2 с.л. сух пелин + 500 мл чист спирт или водка, стои 9 – 11 дни. Пие се 2 Х 1 ч.л. в течност, заедно с храна, 14 дни. След 30-дневна почивка може да се повтори.

Всички терапии при миома ТУК: Лечение според локацията. Със и без операция. Спирала и контрацептиви при миома. 

 • При Хашимото – въпреки че билката се спряга и по отношение на тази болест, няма сигурни данни и рецепти за автоимунни патологии.

Сладък пелин в аптеките

(цена на сладък пелин)Сладък пелин, китайски пелин, едногодишен пелин, пелин против рак

Сушена билка, пакетирана по 50 г, предлага фирма Стел Арго. С-стта е 1.50.

Сладък пелин на капсули предлагат:

 • Биохерба – 100 бр. Х 280 мг. Описан като помощ при гъбички, вируси и паразити. Показана 1 капсула дневно. С-ст 15.00 лв;
 • Булбиохерба – 90 бр. Х 350 мг. От българска суровина. Показана 1 капсула дневно. С-ст 68.02 лв.

Като Артемизинин – Artemisinin или Sweet Wormwood с поръчка по интернет се предлагат:

 • Doctor’s Best – 90 бр. Х 100 мг. Описан като добавка срещу рак, натурален антиоксидант и за подкрепа на имунитета. Схема: 1-2 Х 1-2 капсули;
 • Vita World – 100 бр. Х 400 мг. Екстракт 30:1.

Тинктура

Две са възможностите: шишенце на Панацея от 100 мл струва 8.60 лв, на Хербалкан 50 мл е 10.50 лв. Дозирането е според конкретното упътване. Панацея казва 2 Х 30 капки, Хербалкан – 3 Х 20 капки, винаги в течност.

Чай от сладък пелин

Използва се като стимулатор на храносмилането, за общо изчистване и енергизиране, за успокояване. Вари се от сух пелин, купен пакетиран или приготвен домашно.

Рецепта: 1 ч.л. сух пелин на 200 мл кипната вода. Запарката е 10 мин. Поема се на малки глътки, като приемът е независим от храната.

Сладкият пелин също е горчив. Подобряваме вкуса с мед или други подсладители.

Противопоказания

Билката не се използва при:

 • Наличие на алергична реакция
 • След зачеване, при лактация;
 • При венозни заболявания;
 • При нервни разстройства;
 • Язва на стомаха.

Къде се бере в България сладък пелин ще разберете ТУК.

Мнения за сладък пелин

У нас сладък пелин се коментира по повод капсулите Триактал, в които билката е комбинирана с цвят от карамфил и от зелената обвивка на орех. Добавката е насочена към пречистване на кръвта и лимфата.

Обсъждайки самата билка, потребители изказват мнения като:

 • Дорис: Този пелин не е безобиден. Не е да се приема всеки ден, дори е слабо отровна.
 • Abadjieva: Има ли клинични изследвания, резултати от безпристрастен екип?
 • Живка Димитрова: Пия го от 60 дни, но не забелязвам промяна в състоянието ми.
 • Last roman: Предлагат се някакви капсули със сл. пелин, но каква е гаранцията, че в тях има екстракт артемизин?

В коментарите хората питат как се приемат капсулите, помагат ли при рак, има ли разлика между българската и китайската суровина и т.н. Добавете непременно и вие своето мнение, за да се знае от читателите!

Отглеждане на сладък пелин

Сладкият пелин обича топъл и влажен климат. Той е чувствителен към студа повече, отколкото събратята си. Но все пак той се отглежда и у нас, макар и на ограничени площи.

Размножаването е от семена. При сеитба се изразходват от 30 до 100 г семена на декар.

Семената на този вид пелин се образуват през септември, но се сеят в последните дни на зимата или в самото начало на пролетта. Ако са поставени директно в земята, семената поникват до 15 дни.

От семената може да приготвим и разсад. Тогава трябва да си предвидим към 50 дни, в които растенията ще израснат и укрепнат. Те се прехвърлят на открита площ, когато разсадът достигне височина от десетина см. Присаждането се извършва на разстояние от 30 – 60 см, препоръчват агрономите.

Какъв терен да изберем? Нека е слънчево място, а почвата да е богата и влажна. Подходящи са неутрални към слабо алкални почви.

Едногодишният пелин не понася прекалената влага, затова теренът трябва добре да се отводнява. Той би изтърпял и засушаване, но то ще се отрази на реколтата.

От 1 дка се добиват от 100 до 500 кг пелин.

Във видеото са показани стръкове сладък пелин:

Знаете ли места у нас, където расте сладък пелин?
Заповядайте с тази ценна информация в коментарите.
Добре дошли са и ваши рецепти за използването му.
Благодарим!

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Сладък пелин: Мнения и противопоказания. Артемизинин при рак. Рецепти

 1. Аман от хапчета…Какво общо имат те с древните лечители..От друга страна,ако са помогнали на ваш познат,не означава,че ще помогнат на всички.Всяко тяло е различно и не всяко понася хапчета и тем подобни…

  • Това е билка, направена на хапче, за да се приема лесно. Самата таблетка мирише на нея….

 2. Активното вещество от билките се извлича или като се свари на чай, или в маслен/спиртен извлек. Раздробената на дребно дрога и направена в таблетна форма няма механизъм по който да се извлече активната съставка, защото в тялото нито може да си свараи билкат, нито да се направи тинктуа. Таблетните форми може и да съдържат суха дрога, но за тялото те имат ефект само на метла т.е баластни вещества, които преминават през червата и ги прочистват. Със същия успех може да се яде зеле, моркови, ябълки за мноооооого по-ниска цена. Този пазар с добавки експлоатира човешкия мъзел и злоупотребява с човешкото доверие!!!

 3. Хемотиповете на сладкия пелин виреещ в България НЕ СЪДЪРЖАТ АРТЕМИЗИНИН. Справка-институт по органична химия с Център по фитохимия -БАН.

 4. Ако имате проблеми с имунитета (не непременно СПИН, а всякакви проблеми), това отива в графата противопоказания на сладкия пелин. Той притежава така наречената имуносупресивна активност, което ще рече, че потиска допълнително имунитета. Ако сте бременна или кърмачка, не си и помисляйте да го купувате. Не са открити до момента научни доказателства, че това ще остане без последствия за ембриона или бебето. Така че най-вероятно ще му навреди. Също така не бива да се взима заедно с каквито и да били антибиотици. Само казвам.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.