Хидроцефалия (вода в главата) при деца и възрастни. Различия, симптоми, терапия

♠ Какво е хидроцефалия ♠ Ликвор и функцията му ♠ Как се получава излишък при деца и възрастни ♠ Видове хидроцефалия ♠ Причини и симптоми ♠ Хидроцефалия при деца ♠ Хидроцефалия на плода ♠ Спина бифида и хидроцефалия ♠ Хидроцефалия при възрастни

Още в текста: ♠ Диагностика на хидроцефалия ♠ В утробата ♠ Трансфонтанелна ехография ♠ Други изследвания ♠ Усложнения на хидроцефалия ♠ Лечение на хидроцефалия ♠ Шунтиране Шунтиране ♠ Диуретици ♠ Диета при хидроцефалия ♠ Прогноза за излекуване

Хидроцефалия е тежко поразяване на тъканите около главния мозък. Приоритетно се явява при бебета, но и по-големите не са застраховани.

Болестта прогресира с времето и причинява тежки усложнения.

Какво е хидроцефалия?

Наименованието е образувано от две гръцки думи – «вода» и «глава», и значи буквално вода в главата.

Реалността е по-различна: течността около мозъка не е вода, а гръбначно-мозъчна или ликвор.

Защо имаме ликвор?

Ликворът е от жизнена важност за нервната тъкан и функционирането й. Затова присъства и в главния, и в гръбначния мозък.

В главния той е съсредоточен в четири кухини (вентрикули), образувани в центъра на черепа – по една в полукълбата и две край централната ос. Вентрикулите са свързани със система от тръби – „водопроводът“ на мозъка.

Ликвор постъпва и между обвивките, и в специални резервоари в основата на черепа.

Въпреки няколкото резервоара, общото количество на тази течност е ограничено. При децата тя е само 50 мл, при възрастните – 120 – 150 мл.

Ликворът е лимфата на мозъка. Той предпазва нервните тъкани от механично въздействие, доставя хранителни елементи и извежда вредни в-ва, поддържа стабилно налягането в черепа.

Демир бозан билки за бъбреци
симптоми на хидроцефалия, лечение

Увеличено к-во ликвор в „резервоарите“

Подобно на кръвта, ликворът циркулира свободно в черепната кутия. Той е бистра течност, която периодично се обновява. При възрастните това става по 3 пъти на ден, а при кърмачетата – до 8  пъти. Всяка минута възрастен образува 0.35 мл ликвор, а за денонощие – ок. 500 мл.

Налягането на ликвора при възрастен варира в широки граници от 70 до 180 мм.

Образуването на ликвора протича в съответните кухини. Ако по някаква причина се наруши циркулацията на течността или тя се всмуква недостатъчно бързо, веднага се засилва образуването. Така се стига до натрупването на излишно количество вътре в черепната кутия.

Този синдром се нарича хидроцефалия.

Излишък при деца и възрастни

В различните възрасти излишъкът от ликвор се проявява по различен начин.

Възрастните имат твърди черепни кости, затова излишното производство на ликвор вдига вътречерепното налягане.

При бебетата и до 2-3 г. костите на черепа са меки. Хидроцефалията се проявява под формата на аномално разширяване на обиколката на главата.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Видове хидроцефалия

Основните форми на хидроцефалия са: открита, закрита и хиперсекреторна.

 • Закритият тип възниква, когато има физическо препятствие за оттичането на ликвора към системния кръвоток – кисти, тумори, кръвоизливи;
 • Откритият тип се наблюдава при нарушен механизъм на всмукване на ликвора в системния кръвоток – случва се поради прекарани инфекции, пр. менингит, или при наличие на кръв в субарахноидалното пространство;
 • Хиперсекреторна хидроцефалия е относително рядък тип заболяване, наблюдавано при ок. 5% от случаите. Възниква поради прекалено производство на гръбначно-мозъчна течност.

  симптоми на хидроцефалия, лечение

  Излишният ликвор притиска мозъка

Друга класификация е: вродена, придобита и заместваща.

 • Вродена хидроцефалия се установява в момента на раждането;
 • Придобита хидроцефалия представлява последствие от прекарано заболяване;
 • Заместваща хидроцефалия възниква при деградиране на мозъчна тъкан и заместването й с увеличен обем ликвор.

По интензивност на протичане на патологичния процес има остър и хроничен тип.

 • Остра хидроцефалия се развива за няколко дни, обикновено в закрита форма, и изисква незабавна хирургия;
 • Хронична хидроцефалия се развива в течение на няколко месеца, тя по-често е открит тип.

По разположение на увеличения обем ликвор заболяването се дели на повърхностно, вътрешно и смесен тип. Освен това се различава симетрична и едностранна хидроцефалия.

Според влиянието на ликвора се различава компенсирана и декомпенсирана форма. При компенсираната няма притискане на нервни структури на мозъка и съответно – не присъстват неврологични симптоми. Но при липса на лечение може да мине в декомпенсирана форма.

По динамика хидроцефалията се дели на прогресираща, стабилизирана и регресивна.

Според налягането на ликвора бива хипертензивна (с повишено налягане), нормална и хипотензивна (с понижено налягане).

Хидроцефалия в МКБ 10

В класификатора придобитата хидроцефалия е под код G91, а вродената – в Q03.

Как се получава

Хидроцефалия при деца

Заболяването се среща повече при деца, но самото то е рядко. Сред хиляди бебета се открива едно с хидроцефалия (1:1000/3000 според различни източници).

Момченцата боледуват няколко пъти по-често от момичетата.

Най-често болестта се открива в първите 3 месеца.

Внимание! Истинската хидроцефалия няма нищо общо с по-разпространения при кърмачетата хипертензионно-хидроцефален синдром.

Синдромът представлява повишаване на налягането в черепа. Обикновено то се саморегулира, което при хидроцефалията е невъзможно.

симптоми на хидроцефалия, лечение

Ето как изглежда през рентген

Заболяването при децата може да е вродено или придобито.

Вродена хидроцефалия се поражда от родови травми, хипоксия на плода, генетични аномалии, заразяване в утробата с майчина инфекция.

Способни да причинят хидроцефалия са:

 • Инфекции като паротит, сифилис, херпес, рубеола, токсо- и микоплазмоза, ОРДИ, цитомегаловирус;
 • Вродени генетични аномалии като хромозомни аномалии, вродено свиване на съдовете в мозъка, недоразвити отвори за оттичане, малформация на Киари (мозъкът е по-малък от черепната кутия);
 • Заболявания като менингит, отит, енцефалит, кръвоизливи, тумори и др., при които хидроцефалията идва като усложнение.

Учените са открили 180 причини за събиране на ликвор в главата.

Симптоми на хидроцефалия при деца

Изменения на главата

Болестта се изразява ярко при кърмачетата и малките деца.

Най-напред привлича внимание големият размер на черепа. Нормално обиколката на главата на кърмачетата расте с 1.5 см на месец, но по-бърз темп е причина за безпокойство.

Черепните кости при новородените все още са отделени. С възрастта те ще се сраснат. Но увеличеното количество мозъчна течност пречи на този процес и движи костите. Така главата става непропорционално голяма.

Но голямата по размер глава не означава на 100% хидроцефалия. Нищо повече – възможно е точно този симптом да отсъства. Необходимо е обаче да се обърне внимание на скалпа. При хидроцефалия той е тънък и блестящ, като по повърхността ясно се забелязват кръвоносни съдове.

При кърмачетата се наблюдава издуване на фонтанелата, изпъкване на кожата над черепните кости. При докосване на костите се чува характерен шум, наподобяващ чупене на гърне.

Неврологични разстройства

Детето с хидроцефалия може да страда от различни неврологични разстройства като пареза на отделни части от тялото, изменен тонус на мускулатурата, слаба мускулатура, гърчове, лош сън, лош апетит, тремор на ръцете и под брадичката, трудности със задържането на главата, стоенето и седенето, задържане на речта и развитието.

Изменения на очите

Заболяването изменя движението на очните ябълки. Те започват да правят неконтролирани движения, появяват се кривогледство и др.

Общи симптоми

При деца над 2 г. могат да се включат белези на повишеното налягане в черепа: повръщане, главоболие, нарушена координация на движенията, раздразнителност, сънливост, двоен образ и други зрителни нарушения, вкл. да се стигне до слепота.

При деца от предучилищна и училищна възраст се наблюдават проблеми с паметта, успеваемостта, социалната адаптация, неврози, главоболие.

Хидроцефалия на плода

Хидроцефалия при бременност възниква поради вродени дефекти и генетични аномалии. 30% от случаите на истинска хидроцефалия с увеличаване на обема на черепа се наблюдават през бременността, а 50% се откриват 3 месеца след раждането.

Вторична хидроцефалия възниква вследствие на нарушен отток от вентрикулите.

Към базовите причини са:

 1. Инфекция на майката, предадена по полов път;
 2. TORCH-инфекция на бременната;
 3. Вредни навици на майката.

Някои опасни инфекции:

 • Сифилис – заразяването на плода води до възникване на вродени дефекти на нервната с-ма, водещи до хидроцефалия;
 • Хламидиоза – предизвиква аномалии в нервната с-ма;
 • Токсоплазмоза от контакт с котки и при употреба на недостатъчно обработени меса;
 • Рубеола – в първите гестационни седмици води до гибел на ембриона. В по-късни срокове създава риск за хидроцефалия;
 • Вирусът на херпеса развива дефекти на нервната тръба на плода.

Симптоми тук няма. Заболяването се открива чрез определени методи за диагностика.

Спина бифида и хидроцефалия

Спина бифида е дефект, който се формира в първия месец на бременността. Спиналният канал се развива аномално, поради което някои гръбначни прешлени не се разтварят. Гръбнакът заприличва на „разцепен“. Това е заболяване на нервната с-ма и се отразява върху движението и ред функции в тялото.

Около 70% от бебетата със спина бифида впоследствие развиват и хидроцефалия. Ето защо двете заболяването често се разглеждат в комплекс.

Причина за хидроцефалия при възрастни

В повечето случаи заболяването при пациенти над 12 г. има вторичен характер – то се появява като усложнение от друг недъг като тумор в мозъка, менингит, енцефалит, сърдечна недостатъчност, тежка хипертония, бъбречни патологии, кръвоизливи, аневризми, черепно-мозъчни травми, исхемичен инсулт, хипоксия на мозъка, алкохолизъм.

Причина може да бъде атрофия на тъканите на мозъка. В този вариант болестта се нарича заместителна хидроцефалия.

Симптоми на хидроцефалия при възрастните

Изменения на главата

При възрастните увеличеното количество течност не размества костите на черепа и не повишава обема на главата. Тя се отразява обратно – увеличава вътречерепното налягане. Това е най-характерният симптом, който повлича и други проявления като:

 • Постоянно главоболие, което не минава от аналгетици. Усилва се сутрин, тъй като налягането в черепа се вдига през нощта;
 • Влошаване на зрението;
 • Повръщане;
 • Сънливост;
 • Вестибуларни симптоми като нарушения в походката и виене на свят;
 • Парализи;
 • Изменения на мускулния тонус;
 • Нарушения в движенето на очите.

В тежки случаи се добавят нарушения в речта и поведението, повишена агресивност или апатия.симптоми на хидроцефалия, лечение симптоми на хидроцефалия, лечение

За хроничната хидроцефалия са характерни:

 • Когнитивни разстройства;
 • Безсъние и апатия;
 • Влошаване на паметта;
 • Нарушения при ходене;
 • Епилептични припадъци;
 • Изпускане на урина.

Диагностика на хидроцефалия

Разпознаването на болестта при възрастните не е лесно. Някога тя се е бъркала с психически и неврологични разстройства. Но сега има модерни технологии за диагностика.

Хидроцефалия на плода

се открива чрез ултразвук. Главата на бебето се измерва чрез напречно сканиране. Основен признак е ширината на страничните вентрикули, които нормално не превишават 10 мм.

Диагностика в утробата се извършва през 17 г.с., повтаряне на изследването – през 20-22 г.с. Обикновено патологията се визуализира през 26 г.с.

Друг метод е ехографията.

Важно е тази диагностика да се направи в утробата, защото увеличената глава на плода може значително да усложни раждането.

Хидроцефалия при бебета и деца

се установява от педиатрите при редовните прегледи. Признаците са явни – увеличаване на главата, подуване на фонтанелата, раздалечаване на черепните кости. Изменя се кожата и се появяват неврологични симптоми.

Родителите помагат да диагностицирането, като измерват периодично обиколката на главата на бебето през равни интервали.

Трансфонтанелна ехография е вид ултразвук за бебета. Методът се възползва от факта, че фонтанелите са места без кост – съединителни тъкани, през които минават ултразвуковите вълни. Накрайникът се поставя върху тази точка и се оглеждат мозъчните структури. Методът е възприет като ранен скрининг за мозъчни увреждания при новородени. Цената му е ок. 30 лв.

При подозрение за хидроцефалия детето се насочва към невролог, невро- или детски хирург. Специалистите трябва да разграничат заболяването от вътречерепни хематоми, кисти и тумори, както и от някои вродени заболявания.

Общи изследвания

Най-информативни са изследванията с ядрено-магнит. резонанс, рентген, компют. томография. При най-малките се използва и невросонография (вид ултразвук).

При закритата хидроцефалия се използва ендоскопска техника, чрез която се оглежда състоянието на вентрикулите.

При изследване на очните дъна се установява вътречерепното налягане. Но този метод е страничен, защото не всеки случай на хидроцефалия се съпровожда с повишено налягане в черепа.

Електро енцефалографията също в повечето случаи е слабо информативна и е подходяща само като спомагателно средство.

При диагностицирането се отчита динамиката на патологичните изменения. Еднократно установено с ЯМР увеличение на размера на вентрикулите все още не е свидетелство за хидроцефалия. Симптомът може да отшуми самостоятелно.

Но ако проведени през няколко месеца изследвания покажат влошаване на състоянието, тогава диагнозата е потвърдена. Но ако обема на вентрикулите е увеличен, но стабилен, лечение не се налага.

Усложнения на хидроцефалия

При липса на лечение болестта прогресира и може да постави под угроза живота на пациента. Основните усложнения са:

 • Оток на мозъка;
 • Изместване на мозъка;
 • Епилептични припадъци;
 • Кома;
 • Инсулт;
 • Дихателна недостатъчност.

При кърмачетата се наблюдава забавяне или спиране на образуването на нови тъкани на мозъка. Това води до изоставане в умственото, психическото и емоционалното развитие на детето.

Лечение на хидроцефалия

Преди четвърт век половината пациенти са загивали, а днес смъртността е сведена до 5%.

Първа цел е отстраняване на излишната течност от черепа. И при деца, и при големи прогресиращата хидроцефалия се лекува само хирургично. Консервативното лечение е с крайно слаба ефективност.

Операциите, които се предприемат при закрит и при открит тип на хидроцефалия, са различни. Доскоро откритата форма се смяташе за нелечимо заболяването, но в средата на 20 в. се появиха технологии, които позволяват да се спасят повечето болни.

Шунтиране

За извеждане на излишната течност от черепната кутия обикновено се използва шунтиране. Представлява поставяне на тръбичка, по която ликворът да се прехвърля в други части на тялото. По-голяма част от тръбичката минава под повърхността на кожата. Ликворът се извежда към естествени кухини като коремната (на 95%) или гръдната.симптоми на хидроцефалия, лечение

При децата се налага удължаване или замяна на тръбичката, когато пациентът расте и променя височината си. Съвременните катетри са снабдени с клапани, чрез които се регулира налягането на течностите в мозъчните вентрикули.

Когато няма непосредствена опасност за живота, шунтирането се осъществява планово. А преди това налягането на течността се сваля чрез лумбална пункция.

Закритата хидроцефалия изисква бърза хирургия, защото има риск да се притисне дихателния център. Друг вариант е временна операция, за да се постави съд за оттичане на ликвора.

При закритата хидроцефалия основна цел на хирурга е да премахне препятствието, което пречи на нормалната циркулация на ликвора. Най-често пречката е съдова аневризма, киста, хематом или тумор.

Каквато и да е ситуацията, операцията трябва да завърши с възстановяване на баланса между генериране и извеждане на ликвор.

При вторично възникване на хидроцефалия е нужно да се пролекува и първичното заболяване.

Медикаментозна терапия

Лекарствата при това заболяване имат спомагателни функции.

Главно се използват диуретици като Фуроземид, Фурантрил и др.

При леки случаи е възможна терапия само с помощта на диуретични препарати. Обаче при прогресиращата форма те имат място само в предоперационната подготовка и евентуално във възстановителния период след операцията.

Фурантрил табл. и амп. (инжекции). Употреба. За отслабване и др.

Диета при хидроцефалия

Диетата също има спомагателен характер и помага да се задържи бързото прогресиране на заболяването.

Изключва се консумацията на храни, които подпомагат отлагането на течности в организма. Категорично противопоказани са: колбаси, пушени меса, сладкарски изделия, мазни меса, храни с натриев глюконат, пресни тестени изделия.

Прогноза за заболяването

Развитието на болестта зависи от това доколко бързо и своевременно е поставена диагнозата и е започнало лечението.

Децата с хидроцефалия могат да прекарат живота си нормално, макар че завинаги остава необходимостта да се обслужват шунтовете.

Ако лечението на кърмачето не е било своевременно, има риск то да изостане в развитието си. Възможни са необратими изменения в мозъка, водещи до инвалидност.

Репортаж за високотехнологична операция на момиченце преди раждането му (на руски):

Източник:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.