Магнерич възстановява магнезиевия баланс в тялото. Ползи, доза, приложения

♠ Магнезиев баланс възстановяване ♠ Какво е Магнерич ♠ Как работи ♠ За какво се използва ♠ Попълване на магнезиев недостиг ♠ Ранни и хронични симптоми ♠ Невидимият дефицит ♠ При стенокардия и аритмии ♠ При болки в краката ♠ При изтръпване ♠ При бременност ♠ При прееклампсия или еклампсия ♠ При менопауза ♠ В старческа възраст ♠ При болести и лечения ♠ Магнезий при диабет и рак

Още в текста: ♠ Противопоказания на Магнерич ♠ Нежелани ефекти ♠ Може ли алкохол ♠ Как се приема Магнерич ♠ Аналози и заместители ♠ Магнерич или Магнерот ♠ Или Магне В6?

Неочаквано спазмиране на мускули, болки в краката, безпричинно гадене, слабост, изтръпване на крайниците. Болки в гърба и шията. Може би главоболие? Напрежение в челюстите. Странно усещане, че някой ви стиска през гърдите и ви пречи да вдъхнете дълбоко…

Тези неприятни усещания нерядко алармират за нарушен магнезиев баланс. Авторите на популярни статии винаги подчертават, че Mg участва в 300 биохимични процеси в човешкото тяло. Ако живеем здравословно, не би трябвало да мислим имаме ли достатъчно магнезий. Но днес това е невъзможно.

Как да възстановим магнезиевия баланс?

Магнерич, магнезий

Има няколко начина

Логичният отговор е: да приемаме магнезий. Но не е така просто. Магнезият не се приема чист. Използваме негови съединения, а те се усвояват различно.

Трябва ни този, който се усвоява най-добре. Да го откроим от десетките добавки, които се намират на пазара.

Какво е Магнерич?

Специалистите са категорични, че сред всички съединения на магнезия, с най-добра усвояемост са лактатът, хлоридът и аспартатът.

Магнезиевата добавка под името Магнерич представлява аспартат тетрахидрат. Тази форма се отличава с отлична разтворимост, която води и до голяма процент на усвояване на приетия магнезий. Това съединение на магнезия е за предпочитане през карбонатите, хидрооксидите, оксидите и сулфатите.

Ето защо Магнерич се сочи за един от най-добрите и ефикасни продукти с магнезий.

Действие на магнезия в Магнерич

Магнезиев аспартат представлява хелат на аминокиселина с Mg, който е свързан с аспарагинова к-на. Тази киселина е сред 20-е протеиногенни аминокиселини в чов. тяло.

Демир бозан билки за бъбреци

Приемът на магнезиев аспартат активно се противопоставя на умората, намалява напрегнатостта на мускулатурата, увеличава енергията в клетките. Ако изпитвате постоянна умора и ви липсват сили – това е първата добавка, за която да се сетите.

За какво се използва Магнерич?

Магнерич, магнезий

Различните опаковки на Магнерич

При магнезиев недостиг

От магнезиев недостиг страдат 80% от съвременните хора. Причината е в стила на хранене днес.

Алкохолът пречи на всмукването на витамин D, който е необходим за усвояването на магнезия. Прекаленото количество захар води до извеждането на магнезий с урината. Прекалената употреба на газирано и кафе ускоряват загубата на това вещество.

Недостигът на магнезий е коварно състояние. Свикнали сме да дадем кръв за анализ и да разберем какво се случва. Но не и тук – тази липса не се улавя при кръвни изследвания. В кръвта се съдържа една 1% от магнезиевите запаси в тялото. Останалата част е концентрирана в костите и органите на човека.

Необходимо е да търсим

Ранни и хронични симптоми

за недостиг на Mg в тялото

Симптомите на магнезиев недостиг напомнят хронична умора, съпроводена с болезнена мускулатура, крампи, главоболие.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Магнезий се използва от сърцето, мускулите и бъбреците. Умора и слабост без причина, нарушение на сърдечния ритъм и мускулни крампи могат да насочват към липсата на достатъчно к-во от този минерал.

Невидимият дефицит

Магнезият се съдържа в 300 различни ензима. Важен е за изчистването на чов. тяло, за защитата от тежки метали и токсини.

Mg активира мускулите и нервите, създава енергия в тялото, участва в усвояването на протеините, въглехидратите и мазнините, в синтеза за ДНК, в създаването на серотонин.

Критично важен е за поддържането на електрическа стабилност във всяка клетка, затова при недостиг се влошава работата на мускулите, на вътрешните органи, на синтеза на хормони. Липсата на Mg се отразява върху съня и производителността.

Дефицитът му лежи в основата на повечето съвременни заболявания: депресии, астми, възпаление на червата, цистит, хипертония, хипогликемия, безсъние, болести на бъбреците и черен дроб, мигрена, болка в гърба, невралгия, болезнена менструация и ПМС, безплодие, остеопороза, кариес, синдром на Рейно, гестоза.

 1. Ранните симптоми на магнезиев глад напомнят началото на простуда: загуба на апетит, гадене, слабост.
 2. Хроничният недостиг на магнезий се проявява чрез изтръпване на крайниците, мравучкане и боцкане.
 3. По-тежката форма виждаме чрез опасни аритмии, спазми на коронарни артерии, делириум тременс.

  Магнерич, магнезий

  Естествени източници

Още симптоми за задълбочаване на негостига са:

 • Запек, спазми на пикочните пътища;
 • Менструални болки;
 • Трудно преглъщане, явлението „заседнала буца“ в гърлото;
 • Чувствителност от светлина и силен звук.
 • Ако не се възстанови минералният баланс, се развиват:
 • Незадържане на урина;
 • Загуба на слуха;
 • Проблеми с очите;
 • Нараства риска от епилепсия.

Тревожност, хиперактивност, безпокойство. Човек с дефицит на магнезий изглежда постоянно тревожен, яде му се солено, не понася шоколад и изпитва болки в гърдите. Ако се появят проблеми със сърцето, те нерядко се асоциират със стрес.

Магнезият помага да се разтварят камъните от калциев фосфат в бъбреците. Затова на фона на дефицита му се появява бъбречно-каменна болест.

Усиленото извеждане на калций с урината води до стремителна поява на кариеси.

Силният дефицит на магнезий намалява нивото на калций и калий в кръвта, което може да се види при изследване. Той нарушава фазата на бързия сън, което води до разбитост сутрин.

При стенокардия и аритмии

Добавянето на магнезий е полезно при всякакви проблеми със сърцето, включително при аритмии и стенокардии.

Основна цел на приема на магнезий е възстановяване на загубите от калий при приема на диуретици, каквито се използват широко при хипертонии и сърдечна недостатъчност.

При аритмия Магнерич може да нормализира ритъма, макар че по-често се изписва като спомагателно средство.

Лекарството се назначава и като профилактика за пациенти в старческа възраст в случаите, когато постоянно се поставят естрасистоли, пароксизмални тахикардии в съчетание с понижено ниво на калий.

Впрочем, магнезият подобрява поносимостта на сърдечните гликозиди и предотвратява появата на нежелани ефекти от тях.

Магнезият се включва в комплексни терапии и като профилактично средство при:

 • Инфаркт;
 • Сърдечна недостатъчност (хронифицирала);
 • Аритмии поради недостиг на Mg;
 • Ангиоспазъм;
 • Атеросклероза;
 • Дислипидемия.

Още особености на таблетирания магнезий ТУК:

Магнезий на таблетки: за деца, бременни, спортисти. Продукти за всички

При болки в краката

Спазмите и болезнените съкращения на мускулите са признак на недостиг на микроелементи в тялото. Препаратите с магнезий и калий пряко отстраняват неприятните прояви, премахват болката и сковаността.

За какво са магнезий и калий? Тези минерали отговарят за нормалната работа на мускулите, меките тъкани, костната основа. Недостигът им провокира сериозни заболявания, води до снижаването на имунните сили, влошава здравето и работоспособността.

Магнезий е активен участник в провеждането на нервните импулси, регулатор на мускулния и на съдовия тонус. Без него е невъзможен нормалният синтез на въглехидрати, липиди и белтъчини.

И още: липсата му провокира алергии, възпалителни реакции и кръвоизливи.

Тези проблеми се отстраняват с приема на Магнерич.

Алтернатива на таблетките е приемът през кожата – чрез втриване на олио. За този вариант разказваме ТУК:

Попълване на недостиг на магнезий с магнезиево олио. Лечение на 25+ заболявания. Как се прави

При изтръпване на ръцете или краката

Изтръпването на крайниците се провокира главно от недостига на минерали: предимно на калций, желязо и магнезий. Добавянето на тези елементи е първа мярка при перманентна проява на този симптом.

По-общо разглеждаме лекуването на изтръпване ТУК:

Изтръпване на ръцете и пръстите: На лявата и дясната ръка. Преумора, схващане и др. причини

При бременност

На бременните често се изписва прием на допълнителни количества магнезий. Причината е, че след зачеването потребността от този минерал нараства от 300 на 450-500 мг.

Втори проблем е, че се създават условия за по-бързо извеждане на магнезия – при токсикоза, усилено уриниране, прием на лекарства против киселини.

При прееклампсия или еклампсия

Прееклампсия е усложнение, получавано от някои жени през бременността, най-често около 20-та седмица. Основни признаци са високо кръвно, излишък на белтъчини в урината (протеинурия) и разстройство в работата на органите.

Еклампсия се наричат необясними генерализирани конвулсии, появяващи се при болни с прееклампсия.

Диагнозата се установява чрез измерване на нивото на протеините в урината.

Лечението е прием на магнезий, като Магнерич е прекрасен източник на този елемент.

Ако състоянието не се лекува, то застрашава живота на майката и на плода.

При менопауза

По време на хормоналното пренастройване на женското тяло обменните процеси се забавят, влошава се абсорбирането на полезни в-ва, включително на магнезий.

Много жени страдат от болка в мускулите, недостиг на въздух, от учестено сърцебиене. Тези и други подобни симптоми нерядко се приписват на хормоните, а всъщност липсата е на магнезий.

Приемането на Магнерич директно подобрява понасянето на менопаузата и нейната дискомфортна симптоматика.

В старческа възраст

В напреднала възраст се влошава усвояването на хранителните в-ва, развива се резистентност към инсулина, намалява синтеза на инсулин на фона на намалена мускулна маса.

Приемът на магнезий се противопоставя на визираните процеси.

При болести и лечения

Определени лекарства като диуретици, някои антибиотици (гентамицин и тобрамицин), кортикостероиди (Преднизолон), антиацидни препарати и инсулин намаляват усвояването на магнезия.

Нарушения в работата на храносмилателната с-ма също редуцират усвояването на магнезия. Диагнози, при които се появява този проблем, са болест на Крон, синдром на раздразненото черво и др.Магнерич, магнезий

Магнерич, магнезий

Сравнение на магнезиевите съединения

Магнезий при диабет и рак

Приемът на магнезий подобрява метаболизма на глюкозата и инсулина, забавя развитието на преддиабетно състояние.

Ако повишите ежедневния прием на магнезий на 100 мг, рискът от развиване на колоректални тумори намалява на 13%. Противораковият ефект на Магнерич е свързан с намаляване на инсулиновата резистентност, която води до риск от онкологични преобразувания.

Мнения и отзиви за Магнерич ТУК: Здравословни проблеми, при които се изписва Магнерич, дозиране и др. детайли 

Противопоказания

 • Алергичен отпор към магнезиев аспартат;
 • Възраст под 6 г.
 • Креатининов клирънс под 30 мл/ мин.;
 • Миастения гравис;
 • Предсърдно-камерен блок 3 степен.

Странични ефекти

Производителят на Магнерич предупреждава за диария и кашообразни изпражнения, което се нормализира чрез понижаване на дозата.

Може ли алкохол?

Не, спиртните напитки увеличават загубата на магнезий и затрудняват усвояването на добавката. Де факто спиртното питие е несъвместимо с приема на магнезиеви препарати

Как се приема Магнерич

Дозата се определя от установения при пациента недостиг. Стандартното количество е

3 Х 2 таблетки

Курсът обичайно продължава 7 дни, след което дозата се снижава до

2-3 Х 1 таблетка

Специфични случаи:

 • При бременни – 1 Х 1 табл.;
 • При риск от аборт и преждевременен родов процес – 1-3 Х 2 табл.;
 • При леки форми на прееклампсия и еклампсия – 2-3 Х 1 табл;
 • Над 6 г. – 10 до 30 мг на кг, разделени на три приема.

Пресмята се така: ако детето тежи 40 кг, даваме 40 Х 10 мг, 400 мг, което се равнява на 1 таблетка за денонощие. Можем да разделим едната таблетка на два пъти по половинка.

Продължителност на терапията: минимум 1.5 месеца. Препаратът е подходящ и за още по-продължителна употреба. Таблетките се преглъщат с вода.

Аналози и заместители

Магнерич, магнезий

Магнезият участва в различни комбинации

Магнерот

В този препарат е вложено друго съединение на магнезия – оротат дихидрат. Оротовата к-на по структурата си прилича на витамин и често се използва за съединяване с метали като желязо, калций и магнезий.

Всеки органичен радикал увеличава биодостъпността на металите, затова магнезиевия оротат има медицинско приложение, както аспартата.

Магнерот е класически представител на магнезиев оротат, като във всяка таблетка се съдържат 500 мг.

Показан е специално при кардиологични пациенти, при недостиг на матнезий. Магнерот е показан при пациенти с инфаркт, исхемична болест на сърцето, на фона на хронична сърдечна недостатъчност и нарушения на сърдечния ритъм, при атеросклероза и др.

Стандартното му дозиране е 3 Х 2 табл.

Магнерич или Магнерот?

Магнезиевият оротат има нелоша биодостъпност, но при хелатните комплекси тя е по-добра.

Цената на Магнерот е по-висока, поради което той се позиционира като лекарство при сърдечно-съдови патологии.

Магнерот е противопоказан при бъбречно-каменна болест с предразположение към образуването на магнезиеви, фосфатни, калциеви и амониеви камъни. Тоест препаратът е нежателен при пациенти с всякаква форма на бъбречно-каменна болест.

Магне Б6

Препаратът представлява комбинация от магнезий с вит. В6.

Санофи произвежда Магне B6 на капсули, таблетки и в течна форма на ампули.

Таблетираните форми се дават за подкрепа при умора и слабост, за повишаване на енергийното ниво и метаболизма, в подкрепа на мозъка и мисловните процеси. Като цяло този препарат подобрява работата на нервната с-ма.

Ампулите са за венозно и мускулно въвеждане. Магнезият е под формата на лактат и пидолат. Приемът на 3 ампули  ежедневно позволява напълно да се удовлетрови потребността на организма от магнезий и бързо да се попълни дефицита.

Магне В6 в течна форма е показан при повишен разход на магнезий и главно при стомашни проблеми. Едно от най-честите показания за изписването му е бременността, както и при лошо хранене на фона на бременност.

Този препарат е показан за малки пациенти над 1 г., като дозата е 10-30 мг на килограм. За назначаването му обаче трябва да се потвърди обективно липсата на достатъчно магнезий.

Преимущество на Магне В6 на ампули е възможността да бърза корекция на нивото на магнезий в тялото, добра поносимост и възможност да се дава на деца.

Магнерич, магнезий

Mg e метал: лек, ковък, сребристо-бял

Магнум Антиспазми

Този продукт е обогатен в сравнение с Магне В6 с още една съставка – калий. И трите съставки повлияват съкращаването на мускулатурата. Затова първо показание за избора на Магнум Антиспазми са болезнени мускулни спазми и трепкане на клепачите.

Като цена това лекарство се разполага между по-евтиния Магнерич и по-скъпия Магне В6.

Биолектра

Представлява съчетание на магнезиев карбонат и оксид под формата на разтворими таблетки.

Производителят го предназначава за попълване на магнезиев дефицит и нарушения в мускулатурата.

20 таблетки Х 365 мг са на с-ст 25 лв.

Магнезиум Диаспорал

Различието на този препарат е в съдържанието – магнезият е под формата на цитрат, и във формата – продава се на сашета в еднократни дози по 300 мг. Показанията са идентични като при предходните 2 препарата – при дефицит и мускулни проблеми. Цената е 17.72 лв за 20 бр.

Ето и официалното представяне на „Магнерич“:

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.