Клименум: таблетки ДЕН и НОЩ срещу горещи вълни, тревога, потене и др. симптоми на менопауза

♠ Какво представлява Клименум ♠ Таблетки ДЕН ♠ Червена детелина ♠ Магнезий ♠ В6 ♠ Таблетка НОЩ ♠ Хмел ♠ Калций ♠ D3 ♠ В9 ♠ Напълняване и възрастови мазнини ♠ Колко време се пие? ♠ За какво се пие? ♠ Нощно изпотяване ♠ Вълни ♠ Безпокойство и раздразнителност ♠ За кости

Още в текста: ♠ Мнения, отзиви, коментари ♠ Има ли видове, цена ♠ Аналози и заместители ♠ Фемимодел, Феминорм, Фемовита, Мирифемин и др.

Климаксът е физиологично състояние. То е следствие от възрастовото намаляване на нивото на естрогените и изменения в работата на хипоталамуса.

Симптоматиката на неговото начало е всеизвестна – горещи вълни, нервозност и т.н. Менопаузата измъчва дамите средно от 2 до 5 години.

Най-простият начин за противодействие е да се внесат синтетични вещества – аналози на половите хормони.

Но съществува по-щадящ начин да се противодейства на менопаузата и провокираните от нея нежелани реакции. Този начин е със забележима ефикасност и се възприема отлично. Говорим за

Нехормоналните средства при менопауза

Те имат силата да неутрализират както комплексното проявление на менопаузата, така и отделните й признаци.

Според принципа си на въздействие нехормоналните препарати са:

 • Селективни модулатори;
 • Витаминни комплекси;
 • Растителни аналози на естрогените.

Към последната група се отнасят някои известни и с добро име препарати. Те не се класифицират като лекарства, а като хранителни добавки, защото съдържат само натурални съставки.

Прекрасен пример за овладяване на менопаузата чрез природната сила е полският препарат

КлименумКлименум, фитоестрогени за менопауза

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Производител е полската Natur Produkt Ph., специализирана в добавки и витаминни комплекси с разнообразно предназначение. В Европа препаратът се продава под името DUO-FEM.

Тук името подчертава двукомпонентното действие на системата. Тя работи чрез две различни по състав таблетки, които се приемат дневно и нощно време. Съответно и във всяка опаковка има по 28 броя от дневните и нощните хапчета.

Какво представлява Клименум

Съчетанието на активните съставки е с доказана ефикасност в борбата с безпокоящите симптоми, свързани с менопаузата. Създадени са два различни и добре обмислени комплекса за тъмната и светлата част от денонощието.

Общите съставки и на двата вида таблетки са:

 • екстракт от соево семе;
 • фруктоолигозахариди.

От соята се екстрахират веществата генистеин и даидзеин. Тяхната структура и функции поразително приличат на дамските полови хормони, затова и биват наречени фито или растителни естрогени.

Соевите „хормони“ се приемат от тялото като собствени естрогени. А покачването на нивото на естрогените нормализира функционирането на тялото. Изчезват негативите, които са били провокирани от недостига – топлите вълни, потенето, напрежението и тревожността.

Плюс на соевия екстракт е, че той има силно антиоксидантно свойство и бие спирачки на процеса на стареене.

Фрукто-олигозахаридите са включени и в двата състава, защото имат пребиотичен ефект и регулират чревната функция. Те се срещат в ред зеленчуци и представляват разтворими фибри. С тях дамите се справят със запека, който нерядко съпровожда периода на менопаузата.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

В останалата си част (като изключим помощните в-ва) таблетките ДЕН и НОЩ се различават помежду си.

Във всеки от двата вида има още фитоестрогени, минерали и витамини. Но те се различават по вида си. Ще разкажем защо.

Таблетки ДЕН

Фитоестрогените в дневните таблетки идват от

Червената детелина

Клименум, фитоестрогени за менопауза

Червена детелина

Тя дарява едни от най-качествените фитоестрогени за борба с проявите на менопаузата. Тези вещества абсолютно повтарят действието на човешките естрогени.

Детелината се използва за подобряване на общото състояние на жената:

 • Тя регулира настроението;
 • Усилва половата функция;
 • Благотворно влияе косите и ноктите;
 • Намалява сухотата на лигавиците и кожата;
 • Бори потенето и горещите вълни.

Много ценно качество на детелината е, че профилактира появата на неприятни възпалителни процеси във влагалището, свързани с физиологичните промени и възникналата сухота.

Виждаме, че фитоестрогените от червената детелина подкрепят активността на жената и добрата й кондиция през активната част от деня. Ето защо те присъстват в таблетките ДЕН.

Дневният минерал в Клименум е

Магнезий

под формата на магнезиев оксид. Той е необходим за костите минерал.

През менопаузата  изтънява костната структура и има риск да се развие остеопороза. Магнезият пречи на калция да се отлага в бъбреците, артериите, хрущялите.

На втори план магнезият профилактира образуването на бъбречни камъни, атеросклероза, ставни калцификати.

Трето, минералът участва в синтезирането на няколко стотин ензима, подкрепя метаболизма и захранването на клетките.

И накрая – той е важен за нервна с-ма и правилната психична функция.

Магнезият и калцият са супер важни за човека, но когато се приемат едновременно, те се конфронтират и си пречат на усвояването. Затова в Клименум двата минерала са разделени – магнезият се приема през деня, защото дава енергия, а калцият е вложен в нощната таблетка.

Дневният витамин е

пиридоксин или В6

Той подобрява имунитета, подкрепя психичното състояние, бори вялостта, умората, липсата на сили през менопаузата. Подобрява нервната с-ма. Отлично работи, когато се приема сутрин.

Таблетки НОЩ

Фитоестрогенът в тях е от

Шишарки хмелКлименум, фитоестрогени за менопауза

Той оказва комплексно въздействие върху организма, главно овладява приливите, състоянието на стрес и подобрява съня. Затова съставката е включена в нощната таблетка.

Минералът тук е

Калций

под формата на карбонат. Той е комбиниран с вит. D3, защото в тандем те поддържат костите и противодействат на загубата на костната плътност през менупаузата

Витамин D3

в допълнение подобрява регенерацията, тъй важна в напреднала възраст. Подобрява имунитета.

Витаминът в нощната комбинация е

фолиева киселина

или вит. В9. Той подобрява хормоналния баланс, намалява риска от патологии на сърце и съдове, също така противодейства на обичайната за напредналата възраст хипертония.

Как се пие?

Всяка сутрин се изпива 1 табл. ДЕН, а вечер – 1 табл. НОЩ.

Въпреки че таблетките са по 28 в кутия и броят им се асоциира с нормалната продължителност на менструален цикъл, приемът им не се прекъсва. Добавката се взема всеки ден.

Всяка двойка таблетки осигурява пълно въздействие за 24 часа, в идеалния случай – 24 часа без вълни, раздразнителност, потене и т.н.

Важно уточнение:

Дозата е внимателно прецизирана и не се препоръчва превишаването й.

Таблетките не заместват нормалното хранене, но добре се комбинират с щадяща диета.

Фитоестрогените се приемат за алтернатива на хормоно-заместващата терапия. За нея разказваме ТУК:

Менопауза: Съвременното лечение. Ефективните лекарства. Работещите терапии

Как се пие за отслабване?

Във възрастта 40-45 г. женското тяло се подлага на стремително развиващи се изменения. Сякаш само преди дни всичко е било нормално, а изведнъж се оформят мастни гънки по корема и около талията.

Менопаузата не прощава никому. Нейните ефекти не успява никой да избегне, дори спортистите, които са се хранили внимателно и да тренирали през целия си съзнателен живот. Мастните слоеве започват да растат и неравномерно да се разпределят по цялото тяло.

Възрастови мазнини

Здравето и особено красотата на жената пряко зависят от концентрацията на половите хормони. Водеща роля сред тях играят естрогените. Синтезът им започва чувствително да намалява след 40 г. и почни напълно спира след 50 г. с настъпването на климакса.

Точно в тази възраст повечето жени отбелязват натрупването на повечко килограми, придружено с повишаване на кръвното и болки в ставите.

Обяснението: женският организъм се готви за менопауза, пренастройва се към нея, а хормоналните изменения преразпределят подкожните мазнини и увеличават количеството им. Такова натрупване на мастни запаси е необходимо на тялото, защото при намаляване на изработката на естрогени от яйчниците тази функция се поема от мастната тъкан.

Съществуват химикали, които повишават естрогена, но и медицината, и самите пациентки единодушно дават предпочитания към фитоестрогените.

Растителните хормони не са продукти на ендокринната система, но те въздействат по същия начин на клетъчните рецептори, както човешките естрогени. Употребата на храни с фитохормони и още повече – приемът им в концентриран вид (екстракти) незабавно се отразява на менопаузалните изменения, включително на наднорменото тегло.

Следователно, приемат на продукти като Клименум + хранене със съответните фитоестрогено-съдържащи храни, ще подобри параметрите и ще забави настъпването на иначе необратимите изменения.

Сред най-силните източници на фитоестрогени са избраните от Клименум – соя и бобови култури, шишарки хмел.

Европа късно открива ползите от соята. Но в Япония, Китай, Индонезия, Тайван и Корея, където тази култура се използва в големи количества, смъртността от рак и кардиологични заболявания е в пъти по-ниска, отколкото в Европа и Америка. По-малко жени страдат от климактерични разстройства, остеопороза и рак на млечна жлеза.

Клименум, фитоестрогени за менопауза

Ето къде се разполага менопаузата

Допълнително помага консумацията на соеви продукти, вегетариански протеин, тофу, соево мляко и соев йогурт, соеви напитки, соев протеин.

Шишарките на хмела съдържат флавоноиди, които се свързват с рецепторите на естрадиола (един от естрогените) и оказват аналогично действие. Те са супер за дамите след 40 г., защото купират симптомите на климакса.

Колко време се пие?

Производителят не фиксира срок за приемане на Клименум. Според медицински източници, обичайният прием на фитоестрогени е от порядъка на няколко месеца, не по-малко от 2-3 месеца, тъй като иначе не би се постигнал устойчив резултат.

Много жени свидетелстват, че със спирането на приемания препарат (какъвто и да е той от групата на фитоестрогените) симптомите на менопаузата се завръщат. Някои дами приемат подобни продукти дори и с години.

Обяснението е, че фитоестрогените не се натрупват. Те работят, докато бъдат приемани. Следователно, подобни натурални препарати се пият, докато жената изпитват дискомфорт и симптоми на менопаузата.

За какво се пие?

Таблетките Клименум са предназначени за облекчаване на симптомите на

Менопауза

Въпреки че действат отслабващо, това е техен „страничен“, а не целенасочен ефект.

Нощно изпотяване

Около 70% от жените изпитват приливи на пот (някои го описват като обливане с вряла вода) и прекомерно пототделяне по време на менопаузата.

Тези „приливи“ може да продължат от 30 сек. до 30 минути. Това е свързано с промяна в нивото на естрогена, който влияе на терморегулацията на тялото. Добавянето на негов фитоеквивалент решава проблема.

Топли и горещи вълни

Те са една от проявите на хормоналното пренастройване на организма през менопаузата. Вълни наричаме краткотрайния срив в терморегулацията, при който мозъкът интерпретира погрешно постъпващите сигнали. Всичко това е свързано с механизма за поддържане на нормална температура на тялото.

Безпокойство и раздразнителност

Клименум, фитоестрогени за менопауза

Сега и след 5 мин.

Те са част от психо-невротичните симптоми на менопаузата. Други прояви са намалена памет и внимание, емоционална неустойчивост, чувство за умора. При мнозинството дами спада работоспособността.

13% развиват невротични разстройства, страх или тревога, пристъпи на безпричинна раздразнителност, непоносимост към миризми и звуци.

10% развиват депресия поради окончателното настъпване на старостта, а след нея – края на живота.

Приемането на фитоестрогени противодейства и на психо-невротичните симптоми.

За кости

В значителен процент от жените спада в нивото на естрогена води до повишено измиване на калция от костите, спад в синтеза на вит. Д и в усвояването на калция.

Започва да доминира процес на разрушаване на костите. Вследствие възникват остеопороза, нощни болки в крайниците, поражения на гръбнака.

Клименум целенасочено работи срещу този проблем с всичките си съставки, включени в таблетките Ден и Нощ.

Мнения, отзиви, коментари

 • Мария Иванова, 40 г.: Случайно видях реклама на Клименум и го купих. Лично на мен много ми помага. Но се чудя дали фитоестрогените причиняват рак на гърдата? Имам мастопатия и ми е дискомфортно, когато пие хормони. Засега с Клименум нямам нищо тревожно.
 • Glamour: Ще напиша как съм след първа кутия Клименум, дано не го приемете за реклама. Отлагах вода, краката ми бяха отекли. Като с магическа пръчка това се оправи. Няма напълняване. Огромното облекчаване на горещите вълни почувствах още след първите няколко дни. Имам колит, но Клименум ми понесе. Нямам дискомфорт, нищо.
 • Shushi77: Отрекоха соята, че била вредна. Сега се чудя дали и Климениума е вреден, защото имат аденом на хипофизата.
 • NariaT: Нямам оплаквания от гърдите, когато прие Климениум. Пила съм и само детелина, но не усетих никаква полза.

И други отзиви, включително на чуждестранни потребители, показват, че само фитохормони от червена детелина не премахват напълно дискомфортните и болезнени усещания, ако измененията през менопаузата имат тежък характер. Много по-добре работи комплексът с витамини и минерали, избран от Климениум. Той допринася за комфортни усещания и отлично самочувствие по време на климакса.

Хормони или фитоестрогени?

ТУК: Всички „за“ и „против“ и още мнения от форумите за контролиращите медикаменти и добавки. 

Има ли видове, цена

Клименум няма разновидности. Продава се само един вариант на препарата – кутия, в която са поставени таблетките Ден и Нощ заедно. Те дори са в общ блистер.

Цената на 28-дневния прием е 34 лв.

Противопоказания: не са упоменати от производителя.

Странични ефекти: също няма.

Аналози и заместители

Клименум, фитоестрогени за менопауза

Други варианти

Аналог на Клименум – таблетки със същия състав, не съществува.

Пълни заместители са препарати, които са създадени със същата цел – овладяване на симптомите на менопаузата, също са базирани на фитохормони и витамини, но източниците им и комбинирането са различни.

Сред заместителите ще откроим:

Феминорм

Този продукт е изцяло базиран на извлек от червена детелина, без други съставки. Според производителя работи спрямо всички прояви на естрогенов дефицит.

Дозата е от 1 до 3 таблетки на ден, следователно 1 кутия е за 10 до 30 дни, на стойност 13 лв.

Фемовита

Това е от най-богатите на съставки продукти. Съдържа калций от стриди, екстракти от соя, памуково дърво, хмел, Кудзу, ангелика, рейши, бамбукови фибри, витамини Е, С, В5, В9, Д, растително масло.

Терапията за 1 месец възлиза на 33.30 лв.

Фемимодел

Тук съставът включва L таурин, L-триптофан, екстракти от хвощ, бреза, центела, джинджифил, вит. В3 и В6, манган и селен.

20-дневен курс възлиза на 20.90 лв.

Мирифемин

Откроява се със състава си. Основната съставка в него е извлечена от Pueraria mirifia, която се среща само в Северен Тайланд. Тя е много богата на естрогени и местното население я обожествява.

Две вещества, извлечени от Pueraria, напълно повтарят формулата на естрадиола. Смята се, че активността им е в пъти по-висока от тази на соевите фитохормони и на веществата в червена детелина и черен кохош.

В комплекса има и други съставки, които подобряват хормоналното равновесие, оказват противовъзпалително и антистареещо действие, регулират състава на кръвта и кръвния поток.

По цена този продукт е с най-добър показател. Двумесечен прием възлиза 22.82 лв.

А вие кой продукт за менопауза сте използвали и какви са впечатленията ви?
Молим да споделите в коментарите.
Благодарим от името на всички читатели.

Още фитоестрогенови препарати при менопауза разглеждаме ТУК:

Менопауза: Лекарства на билкова основа. Билки, добавки, витамини

Във видеото се представя идентичен продукт на Now Foods.

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.