Йодасепт при открити и инфектирани рани, при гъбички, хемороиди и др. Как да приложим?

♠ Повидон-йод ♠ Как работи Йодасепт ♠ За какво се прилага ♠ Видове Йодасепт ♠ Начин на прилагане ♠ Терапии ♠ При гъбички по ноктите ♠ При открити рани ♠ Антисептик или антибиотик? ♠ Декубитални рани ♠ За гърло, при гнойна ангина ♠ За венци, афти, херпес ♠ При циреи

Още в текста: ♠ Още приложения на Йодасепт ♠ Противопоказания ♠ Нежелани ефекти ♠  Лекарствени взаимодействия ♠ Аналози и заместители ♠ Други форми на повидон-йод

Йодасепт е антисептик, базиран на повидон-йод. Той се полага локално в огнището на замърсяване/ заразяване. Активен е срещу всички видове патогенни микроорганизми, включително спрямо чревна пръчица и златист стафилокок.

Ликвидира спори и щамове, изработили резистентност към антибиотици и сулфонамиди.

Йодасепт е създаден в две форми – за мазане и течна за апликиране. Йодът се отделя бавно, поради което препаратът има продължително действие.

Йодасепт е с толкова широк обхват на въздействие, че той се полага, където е необходимо, без преди това да се изследва вида на инфекциозния причинител.

Активното вещество

Йодасепт за рани, антисепктик

Йодасепт и Йодасептадон

Йодасепт е търговското наименование, а същността е т.нар. повидон-йод или йод-повидон. Йодът е разтворен в органичен разтворител, при което се е получил стабилен комплекс на юод с биополимера поливинилпиролидон.

Поливинилпиролидон е бял прах с качества на сгъстител. Образува гелообразно вещество, което се разпределя на прозрачен слой и има фиксиращо свойство. По този начин се произвеждат унгвенти като една от формите на Йодасепт.

Безвреден е, в добавка овлажнява и стяга тъканите.

Концентрацията на активния йод е 0,1 – 1 %.

Демир бозан билки за бъбреци

При контакт с кожа и лигавици йодът постепенно и равномерно се освобождава, при което оказва бактерицидно действие.

На мястото на полагане на унгвента или солуциото остава тънък оцветен слой. Той се съхранява, докато не се освободи цялото количество йод.

Как работи Йодасепт?

Йодасепт за рани, антисепктик

Йодът е доказал се ликвидатор на всякакви зарази

Комплексът поливинилпиролидон йод оказва:

 • Антисептично, дезинфекциращо, противогъбично и антипротозойно действие;
 • Блокира аминогрупата на клетъчните протеини;
 • Има широк обхват на антибактериално действие;
 • Ускорява локално разграждането, най-добре във възпалени тъкани;
 • Подпомага изчистването на умъртвени материи;
 • Стимулира локално възстановяването и образуването на нова тъкан.

Показания за приложение

 • Рани от изгаряне, порязване, трофични язви, рани от залежаване, повърхностно инфектирани дерматози;
 • Профилактика на повърхности с нарушена цялост срещу вторично привличане на инфекциозен процес;
 • Дезинфекциране на ненаранени кожни участъци, включително преди оперативна намеса;
 • За постоперативна обработка на рани;
 • Инфекции на носоглътка;
 • Гъбични поражения на полови органи, трихомониаза, бактериален вагинит;
 • Обработка на кожа при манипулации като биопсия, пункция, вземане на кръв, инжектиране, катеризация;
 • За дезинфекциране на ръце, хигиенна обработка при грижа за пациент, манипулации, за обработка на инструменти и предмети на болния.

За обработване на вагина и влагалище повидон-йод се произвежда под формата на вагинални глобули (супозитории). Търговското наименование на тази форма е Бетадин (унгарски). Тя се използва при вагинити, бактериални вагинози, гъбични инфектирания, трехомониаза. Помага при инфектирания след прием на антибиотици.

Вагиналните глобули профилактират влагалището преди хирургична намеса или локална диагностична процедура.

В някои страни повидон-йод се произвежда като аерозол за безконтактно нанасяне и като течен сапун за дезинфекциране на ръце и вещи на болния. Тези форми не се предлагат у нас.

Видове Йодасепт

У нас повидон-йод е под формата на:

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
 • Унгвент (маз) 10% в тубички от 40 и от 90 г (цена съответно 4.82 лв и 8.04 лв). Търговското име е Йодасепт, производител Актавис;
 • Солуцио 10% в шишенце от 100 мл (3.86 лв). Търговското име е Йодасептадон, производител Химакс Фарма.

Начини на обработка

Йодасепт за рани, антисепктик

Йодасепт е подходящ за всички разновидности рани

Повидон-йод се прилага само местно, външно. Внимание! Поглъщането е опасно, съединението е отровно.

За дезинфекция на кожа се прави разтвор 1%. Нанася в/у повърхностите с напоен памук или марля.

Може повърхността да се потопи във ваничка или да се направи промивка, при което експозицията трябва да продължи не по-малко от 2 мин.

При обработка на ръце от хирургичния персонал 5 мл от разтвора се разтриват от дланите до лактите в продължение на 5 мин. За образуване на пяна добавете вода. Накрая внимателно изплакнете до пълно отмиване на препарата. Процесът се повтаря.

Инфектирана кожа и лигавици се обработват с разтвор 10% в продължение на 1-2 мин. Следва пълно измиване на повърхностите.

 • Външно: с 10% разтвор се напоява тампон и се обработва увредения участък.
 • Унгвент, маз: за лечение на изгаряния и рани лекарството се разнася на тъничко върху поразената повърхност от кожата няколко пъти в денонощието.

За какво се ползва и как?

При гъбички по ноктите

Гъбичките, които се заселват върху ноктите на ръцете и краката, разрушават нокътните пластини и се прехвърлят върху околната кожа. Това е заболяване и се казва онихомикоза.

Гъбичките не само създават дискомфорт. Те причиняват болка и значително загрозяват външния вид на краката и ръцете.

Първият признак за диагностициране на онихомикоза е потъмняването на нокътната пластина. Тя придобива неестествен жълто-зелен оттенък.

Един от похватите за лечение е с повидон-йод. Съединението дава отличен терапевтичен ефект благодарение на уникалните свойства на йода. То се използва самостоятелно или в състава на комплексни терапии.

Впоследствие се осъществява поддържаща терапия. Особено ценно за подобни продължителни манипулации е използваното средство да бъде евтино.

Но преди терапията се убедете в липсата на алергия към йод. Нанесете капка от разтвора в лакътната сгъвка и изчакайте 1 денонощие. Ако не се появят кожни реакции (раздразнение, обрив, сърбеж), значи лечението с Йодасепт е възможно.

Как се действа

Преди процедура заразените нокти се потапят във ваничка с разтвор на сапун и сода. Температурата трябва да е гореща, но търпима.

Изчакайте да се размекне повърхностния слой на нокътя, след което с пила премахнете най-горния слой, докъдето се е размекнал.

Шлифовайте плочката възможно най-фино и нанесете Йодасепт.

Терапевтичният ефект настъпва бързо – още след 1 седмица от началото на процедурата. Пълното излекуване ще видите след период от 1.5 – 2 месеца. Продължителността зависи от тежестта на заразяване и от физиологичните особености на пациента.

Ако по време на лечението с Йодасепт не получите позитивни резултати, отнесете се към дерматолог.

При открити рани

Йодасепт за рани, антисепктик

Обработка на ранева повърхност

Откритите рани са два вида – гнойни (бактериално замърсени) или чисти от патологична микрофлора. И в двата сл. е нужна обработка с антисептик.

При започнал инфекциозен процес Йодасепт унищожава причинителя ограничава разпространението на възпалението.

При липсата на вторично заразяване препаратът извършва превантивно почистване  и дезинфекциране на раната. Така той не допуска разрастване на патологична микрофлора.

Антисептик или антибиотик?

Защо при риск от бактериално заразяване не използваме антибиотик? Антибиотиците действат избирателно. Те не унищожават всички видове микроорганизми. Правилният подход изисква да се изследва пациентът и да се избере антибиотик спрямо намерения бактериален вид/ щам.

За разлика от антибиотика, антисептикът работи спрямо всичко патологично. Той унищожава наред всякакви вредни микроорганизми. Няма значение дали заразата е от бактерия или гъбичка, или вътреклетъчен микроорганизъм.

Повидон-йод е най-често използваният антисептик в ежедневната клинична практика наред с хлорхексидин, етилов спирт и кислородна вода. Но за разлика от другите препарати, той е препоръчан от FDA за лечение на повърхностни и остри рани.

Йодасепт ликвидира раневата инфекция, с което ускорява заздравяването. При бактериално инфектиране времето за затваряне на тъканите се удължава, състоянието на раната се влошава, а самият дефект се увеличава като площ.

Микробните патогени задържат заздравяването като постоянно отделят възпалителни медиатори и метаболитни токсини. Освен това бактериите се конкурират с клетките за хранителните в-ва и кислорода, които постъпват.

Раневата инфекция също така намалява синтеза на колаген и нарушава епителизацията.

Затова оптимална среда за бързо заздравяване е примахване на всякакви следи от местна инфекция. А това се извършва качествено от Йодасепт.

Декубитални рани, от залежаване

Раните, които се получават при залежаване, от варикоза и диабет са известни със своето трудно зарастване. Те излизат по гърба, таза, краката и представляват един от ключовите проблеми на съвременната медицина. И досега тя не е решила проблема с лечението на продължително задържащите се рани.

При тях съществен момент е използване на антисептици за предотвратяване на раневи инфекции или за лечение на такива, ако вече са възникнали. Антисептици като Йодасепт разрушават микроорганизмите в живата тъкан и потискат техния растеж.

За обработване на такива рани е по-подходящ унгвентът Йодасепт. Нанася се с чисти ръце на тънък слой, по няколко пъти на ден.

Гаргара за гърло и при гнойна ангина

Чужди източници дават като възможност жабурене на уста и гаргара на гърлото (без поглъщане) с неразреден повидон-йод или с разреден 1% разтвор (5 мл на 100 мл вода).

Нашите производители не предоставят такава възможност, тя не е описана в листовките им. При подобно желание посъветвайте се с лекаря си.

Антисептиците за гърло, включително Йодасепт, сме дали ТУК:

Гнойна ангина – как да се преборим с нея?

За венци, при афти и херпес

Афтите са малки ранички в устата, които се разполагат по лигавиците или езика. Точният им произход още не е открит, но те се свързват с вирусни и бактериални причинители. Затова се приема, че при афти, афтозен стоматит и поява на херпес във и около устата трябва да се поддържа хигиена и да се обработва срещу патогени.

Венците и устната кухина добре се обработват с билкови отвари от лайка, салвия или дъбова кора. Но ако търсим категоричен ефект, без съмнение по-сериозните средства са йод-повидон, хлорхексидин или кислородна вода.

Тъй като йодните препарати като Йодасепт не се дават за вътрешна употреба, то обработката може да става чрез туширане на раната или жабурене с промиване на кухината след това.

При циреи

Циреите представляват място на гнойна инфекция. Нерядко те са следствие на нарушени обменни процеси или от прекомерен прием на захари.

Лечението на циреи изисква моментално да се ограничи сладката храна, да започне прием на поливитамини и да се поддържа чисто мястото на инфекцията.

В началния стадий е необходимо да се маже точковидното възпаление и околното огнище с Йодасепт разтвор или маз. По-широк участък около цирея се обеззаразява със спирт.

При множествени циреи лекарите обикновено назначават антибиотици. През цялото лечение трябва да се обработва мястото с антисептик за ограничаване на инфекцията.

Цирей на слабините, в носа, на лице и др. Как да го махнем безопасно

Още приложения на Йодасепт

 • За пъпки – обеззаразяването на пъпките с Йодасепт е напълно оправдано. Мястото има нужда от дезинфекция и трябва да се предпазва от замърсяване и бактериална инфекция. Така разпространението на възпалението се ограничава, а заздравяването се ускорява;
 • При враснал косъм – подкожните (обърнати) косми често се възпаляват и образуват дори и гнойно огнище около себе си. Не са редки случаите, когато се налага мястото да бъде отворено хирургично, за да се осигури дренаж на събралата се в дълбочина гной. За предпазване от тежки сценарии се препоръчва обработване на мястото с Йодасепт и прилагане на превръзки с антисептика, за да не се допусне вторично инфектиране;
 • При хемороиди – обработването с унгвент или разтвор на Йодасепт оказва местно бактерицидно и обеззаразяващо действие. Възпалението се ограничава;
 • При дерматити, екземи, псориазис – на разтвор или мехлем, Йодасепт работи противовъзпалително, антисептично и успокояващо. Унищожава патогените по повърхността.

Противопоказания

 • Хиперчувствителност към йод;
 • Хипертиреоза, аденом на щитовидна жлеза;
 • Херпетиформеният дерматит;
 • Бъбречна недостатъчност;
 • Преди терапии с радиоактивен йод;
 • Кърмаческа възраст (недоносени, новородени, кърмачета);
 • По време на бременност от 3-и месец и лактация.

Нежелани ефекти

Местни алергични реакции, вкл. зачервяване и сърбежи.

Взаимодействие

Повидон-йод не се съчетава с дезинфектанти, съдържащи живак, окислители и в-ва с кисела реакция, с лекарствени форми за местно прилагане, съдържащи ензими. Йодът намалява активността на ензимите.

При предозиране лечението е симптоматично.

Аналози и заместители

Аналози на Йодасепт са други антисептици с повидон-йод.

Йодасепт за рани, антисепктик

Точен аналог на Йодасепт унгвент

Аналог на Йодасепт маз е Брауновидон. Той също е под формата на мехлем и съдъргжа 10% концентрация на йод. С-стта му е 3.61 лв.

Аналог на Йодасептадон солуцио са:

 • Йодадерм ВТ – концентрацията на повидон-йод е идентична – 10%. Предлага се като разтвор за кожа. С-ст 4.01 лв.
 • Браунол – концентрация на повидон-йод от 10%. Голяма разфасовка от 1 л. Цена 15.24 лв.

Други форми на повидон-йод са:

 • Тералора – дезинфекциращи тампони, поставени на клечка. Те са предназначени за обработка на малки по площ рани. 16 бр. струват 8.20 лв.
 • Бетадин – вагинални песари (глобули) в доза на активната съставка 200 мг за обработка на влагалище при инфектиране, преди хирургия и за диагностика. С-ст 10.48 лв.

Заместители на Йодасепт са други препарати с обеззаразяващо действие като Ихтиол, Ихтамол, Риванол, Сулфатиазол.

Ихтамол като балсам и унгвент има силно противомикробно действие. В допълнение той намалява сърбежите, секретирането и ограничава възпалението.

ТУК: Действие на Ихтамол при акне, цирей, врастнал косъм, кокоши трън, за рани, гъбички, хемороиди, херпеси и липоми. 

Други препарати като Пантенол и Дефламол имат слаба антисептична активност, но наблягат на заздравяващата функция.

Унгвент, супозитории и спрей ЦиКатрадина са разработени за ускорено възстановяване на различни по дълбочина рани от охлузване, разкъсване, пробождане, изгаряне, от залежаване и др. нарушавания на кожното покритие от всякакъв произход.

Връщаме се на трудния проблем с незаздравяващите рани. За тях във видеото разказва хирургът д-р Тодор Драганов.

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.