Избелване на зъбите – какво трябва да знаем и противопоказно ли е

За разлика от косата, зъбите ни не могат да се подменят по естествен път, грижата за тях трябва да е по-упорита

Когато се сблъскаме с косопад или изтощени краища, ние можем да вземем мерки, но дори те да не доведат до бърз резултат, сме спокойни, защото косата расте. За разлика от нея, зъбите ни не могат да се подменят по естествен път, когато вече сме преминали детската възраст. Ето защо грижата за тях трябва да е по-упорита и редовна.
Неглижирането на проблема с цвета на зъбите и отлагането не е удачно, защото последиците се задълбочават и ликвидирането им става по-трудно.

Отличната хигиена

Тя е на първо място, независимо дали говорим за състоянието на зъбите или за тяхната белота. Само така можем да се подсигурим и да си гарантираме здрави венци и зъби. Понякога са нужни само пет минути, за да поддържаме в отлична форма усмивката си, но пропускането им не е желателно.
Измивайте старателно сутрин и вечер с избраната от вас четка и качествена паста. Използвайте също конци и вода за уста или орален душ. Периодичната подмяна на четката е изключително важна. При покупката внимавайте за твърдостта на влакната – те не бива да създават дискомфорт на венците и зъбите, трябва да са гъвкави и деликатни.

Профилактика два пъти годишно

Вашият стоматолог обикновено би ви посъветвал да го посещавате профилактично поне веднъж в годината. По-добре е това да се случва дори два пъти за този период, защото ако възникне някакъв минимален проблем, той може да бъде разрешен по-лесно и по-изгодно за вас. Приучете и децата към този навик. Нека те да познават зъболекаря си от малки, да не се страхуват от срещите си с него и да свикват да полагат усилия за състоянието на зъбите си.

Избелването на зъбите

Съвременното избелване, стига да е с подходящи материали, е напълно безвредно, категорични са медицинските специалисти в сферата. Бабините методи със сол, сода и лимон не са толкова препоръчителни, защото увреждат емайла. Да, ако се налага спешно, може да прибегнете до тях за кратко, но основното си остава консултацията и терапията от страна на зъболекар. Той ще прецени кой от вариантите е подходящ за вас и какво трябва да се приложи според индивидуалния статус на пациента.
Това е вид козметична процедура, която се състои в окисляване и обезцветяване на наслагванията по външната страна на зъбите. Крайният ефект зависи от редица фактори – дали са с висока степен на оцветеност, какъв процент на активните съставки е употребен, използва ли се светлина за ускоряване на процеса. По-трудно се избелват сивкаво оцветените зъби, а по-лесно жълтеникаво оцветените.

Агентите за избелване не рушат емайла, а извличат оцветителите от него. Структурата на зъба се запазва и не се стига до поражения, стига разбира се да сте попаднали на професионалист.

Правилата гласят, че преди избелването се пристъпва към почистване на зъбния камък и натрупаната плака.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.