Хитозан – що е то и как да го използваме

Хитозан – това е полизахарид, който се съдържа в черупките на скариди, раци, миди, омари.

Има разнообразни употреби предимно в медицината, но и в земеделието, винопроизводството, хранителната индустрия, хидрологията, спорта.

Употреба на хитозан в медицината

Хитозанът има широко разпространение в медицината поради своите специфични свойства да спира усвояването на мазнините от храната, да намалява холестерола, както и да помага в процеса на съсирване на кръвта.

Хитозан се употребява, когато има нужда от лечение на висок холестерол, завишено кръвно налягане и болест на Крон. Подходящ е и при проблеми, причинени от бъбречна недостатъчност (особено при продължителна хемодиализа), загуба на сила и апетит, хиперфосфатемия, анемия. Причината за тези усложнения е повишеното ниво на вредния креатинин в кръвта, който се причинява при недобра работа на бъбреците. Хитозанът помага за прочистването на кръвта и за намаляването на креатинина.

Външно хитозанът се прилага върху венците при пародонтит – възпаление, свързано с отдръпване на венците и загуба на зъби. Има и дъвки с хитозан, чиято цел е да помогнат в борбата със зъбните кариеси и зъбната плака.

В пластичната хирургия може да се използва, за да помогне на регенерирането на „донорната тъкан“. Хитозан се прилага директно върху места, от които са отнели тъкан за присаждане. Това подпомага възстановяването ѝ и намалява белезите.

Хитозан се употребява и след някои операции, понеже спира кървенето. Затова често се поставя в превръзки. Може да помогне и при безсъние и лечение на сухи очи.
В производството на лекарствени продукти хитозанът участва в ролята си на пълнител в таблетки, за подобряване на начина на разтваряне и за прикриване на горчив вкус на съставките.

Използва се също така и в производството на храни като консервант, за да удържи срока на годност.

Хитозан в ролята му на хранителна добавка

Най-широко рекламираната полза от приема на хитозан е, че помага за отслабване, като увеличава загубата на мазнини. На практика той се свързва с мазнините в тялото, пречи те да бъдат усвоени и помага да бъдат изхвърлени. Научните изследвания обаче все още не са единодушни по въпроса дали хитозанът има значимо въздействие върху теглото.

В доклад от 2008 г., публикуван в Cochrane Database of Systematic Reviews, изследователите анализират различни клинични проучвания с общо 1219 участници, които тестват ефектите от приема на хитозан при възрастни с наднормено тегло. В тестовете една група участниците получават плацебо, а друга – хитозан. Във втората се наблюдава значително по-бързо отслабване, а нивата на холестерола и кръвното налягане се подобряват. Авторите на доклада обаче отбелязват, че много от прегледаните проучвания не са с добро качество. От друга страна, висококачествените тестове сочат, че хитозанът вероятно не влияе значително в промяната на теглото.

Странични ефекти при прием на хитозан

хитозан плюс мнения

Хитозан се предлага в различни варианти – с витамин Ц, с хром и много други.

Демир бозан билки за бъбреци

Според изследванията хитозанът може да има някои странични ефекти, например констипация или стомашно разстройство. Може и така да намали усвояването на основни хранителни вещества като калций и витамини A, D, E и K.

Важно е да помните откъде се извлича хитозанът, тъй като може да предизвика алергични реакции при непоносимост към миди. Макар че алергията е към месото на мидите, проявете повишено внимание, ако имате подобен проблем и започнете да приемате хитозан.

Някои видове лекарства, включително противозачатъчни таблетки, са разтворими в мазнини и хитозанът може да влоши усвояването им.

Смята се, че хитозанът е безопасен при използване върху кожата или при прием през устата до 6 месеца. Дългосрочната употреба не е достатъчно изследвана и не е препоръчителна.

Не е изследвано и влиянието на хитозан при бременност и кърмене, така че препоръчваме да не го употребявате в такива ситуации. Избягвайте вътрешната употреба и при деца.

Дозировка на хитозан

Трудно е да се говори за универсална дозировка на хитозан. Когато решите да използвате конкретен продукт, прочетете внимателно указанията за употреба на производителя и следвайте стриктно неговите препоръки за прием.

Приблизителните препоръчителни дози са:

  • За високо кръвно налягане: до 3 грама от трапезна сол с хитозан, вместо обикновена готварска сол.
  • За възстановяване след операция: гел с хитозан, нанесен от медицински професионалист в рамките на 10 минути след операцията.
  • За понижаване на холестерола, за благоприятно въздействие върху анемията и съня, за подобряване на апетита и физическата сила при болни на продължителна хемодиализа: 1,35 грама хитозан, разпределени в три приема през деня.

Не пропускайте да обсъдите предварително със своя лекар дали за вас е подходящо да приемате хитозан.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Вижте и ТОВА:

Активен въглен за отслабване: трите най-добри диети. Как да дозираме безопасно. Резултати

А ето и едно интересно видео по темата:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.