Защо имаме специфична миризма на тялото? Потта мирише на оцет, а какво мирише на ацетон?

Според учените всяко заболяване има своята специфична миризма, като например при рак на простатата усещате мириса на гнила тъкан. 

Всеки човешки организъм издава специфичен аромат. Промяната в специфичната телесна миризма често пъти издава някакъв вид заболяване.

Главната причина за това е че при “нормалната“ си работа, тялото произвежда определени видове химикали като резултат от жизнените функции на тялото, но при наличие на заболяване техния състав бива променен, което води до промяна на клетъчната функция.

Именно поради тази причина най-честия резултат е променен телесен мирис. При различните заболявания, различни участъци от тялото ни могат да бъдат “производител“ на странна миризма. Това е съществено защото по този способ също много по-лесно се откриват проблемите, причинители на тези промени. По преценката на лекари, участващи в редица изследвания по насока на този въпрос, именно това “свойство“ на тялото би могло да бъде полезно в навременното откриване и лекуване на редица опасни и сериозни болести, застрашаващи живота ни.

Именно според млада жена, болна от рак, участваща в едно от проучванията изтъкнала че долавя миризма на гнила тъкан. Със същото твърдение бил и мъж, който страдал от раково заболяване на простатната жлеза. Според неговите думи, след излекуването си вече не надушвал тази миризма. Този въпрос е до толкова разработен, че дори сред някои възниква идеята за обучаване на кучета, които със своя невероятен нюх, да помагат при издирването на промени в човешкия мирис. Това например би било полезно при ранното диагностициране и на ракови заболявания, навременната борба с които би била да предотвратила редица смъртни случаи.

Но нека все пак разкрием какво са установили учените след редица изследвания, проведени на базата на твърдения предоставени, както от болни пациенти, така и хора от близкото до тях обкръжение.

Според тях, лошия дъх невинаги подсказва за лоша хигиена.Той често се проявява при наличието на чернодробно заболяване, напомняйки силния мирис на сурова риба.

Също така дъхът на хора страдащи от диабет, напомнял за специфичния аромат на ацетон.

Дъхът на амоняк идващ от урината, най-често би трябвало да бъде причина да премислите дали не страдате от инфекция на отделителната система.

Шизофрениците разнасяли аромат на оцет чрез потта си, а от хора заболели от възпаление на лимфните възли се усещала миризмата на престояла бира.

Рак на простатата "мирише" на гнила тъкан

Рак на простатата „мирише“ на гнила тъкан

Жълтата треска пък се обуславяла с миризмата на сурово месо.

Каквато и да е причината, като изключим лоша хигиена, и при най-малкото съмнение за нередност и промяна в телесната ви миризма е най-добре да се посъветвате с вашия лекар, защото може да бъде животоспасяващо навременната намеса на специалист.

Още за четене. Форум с мнения и коментари – по-долу:
Оценка на читателите
[Гласували: 3 Средно: 3]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *