Верутол. Важни указания и опасности. Мнения, цена

♠ Какво е Верутол и как работи? ♠ За какво се употребява ♠ Как се нанася (инструкция) ♠ За какво да внимаваме? ♠ Верутол за брадавици ♠ За папиломи ♠ При кондиломи ♠ Премахване на бенки с Верутол? ♠ А за гъбички по ноктите? ♠ Верутол против кокоши трън ♠ Против мазоли

Още в текста: ♠ Противопоказания и вреди ♠ Странични действия ♠ Мнения, отзиви и коментари ♠ Цена и видове Верутол

Вирусните брадавици са разпространена патология на кожата. Обикновено се появяват на ръцете и краката след заразяване с Човешкия папилома – вирус.Верутол лекарство против брадавици и кокоши тръни

Въпреки че образуванията не нанасят вреда и понякога минават без лечение, те имат неприятен вид и могат да са болезнени.

Най-неприятни и дискомфортни са плоските брадавиците на ходилата, които познаваме като кокоши тръни.

Ефективно средство за тези образувания е комбинацията от салицилова киселина и 5-флуороурацил. Патентовани наименования на лекарства с такъв състав продават фармацевтичните компании от Германия Almirall Hermal и от Турция ORVA.

И двата препарата не са регистрирани за продажба в България. Закупуват се отвън, внасят се от частни лица и се продават на ръка или по обява.

Поради близостта на производителя турското лекарство е придобило широка известност у нас. В тази статия ще опишем неговото действие, начин на употреба и особени указания.

Какво е Верутол и как работи?

Верутол е разтвор за външно третиране на кожни образувания. В 1 г се съдържат:

 • 100 мг салицилова киселина (salicylic acid);
 • 5 мг 5-флуороурацил (fluorouracil).

Сред тези два компонента салициловата к-на е по-известното лекарство, което се съдържа във всички готови препарати срещу кокоши тръни. По-силният компонент обаче е флуороурацилът.

Флуороурацил е цитостатик (противотуморен препарат) от групата на антиметаболитите. Структурно той е сходен с една от 4-те азотни бази в състава на ДНК – тимин. Благодарение на това сходство флуороурацил потиска образуването и утилизацията на производни на тимина като по този начин потиска синтеза на ДНК и РНК. В резултат на това химическото вещество затормозява:

“Фигурин
 1. репликацията на вирусите, които причиняват брадавиците и кокошите тръни;
 2. множенето на клетките на брадавиците, които се намират в състояние на принудителна репликация.

По-просто обяснено: флуороурацил се внедрява в структурата на ДНК и РНК, блокира синтеза на ДНК и образуването на структурно несъвършена РНК и така потиска деленето на клетките на брадавиците.

Химикалът не позволява на брадавицата да създава нови ДНК и РНК и да расте, докато паралелно с това потиска самовъзпроизводството на папилома-вируса.

По същия начин флуороурацил работи и срещу ракови образувания. Той се прилага при онкопатологии на кожа, черва, млечна жлеза, стомах, ендометриум, яйчници, пикочен мехур и т.н.

Салициловата киселина е евтино и достъпно средство за лечение на брадавици, което оказва умерен положителен ефект. Тя е ефикасна при брадавици по всички части на тялото и има малко нежелани ефекти. Действието й става забележими след няколкоседмична употреба.

Салицилът има кератолитично действие. Той разрушава дезмозомите – междуклетъчните структури, чрез които клетките влизат в контакт. Така се разрушава горния слой на брадавиците, като те биват принудени да отмрат и да се излющят.

Паралелно с това салициловата киселина работи като антисептик, поради което обработената повърхност на брадавицата остава чиста и не се възпалява.

Най-важната особеност на салицилът е, че той подпомага проникването на флуороурацилът в самата брадавица.

За какво се използва Верутол

Верутол лекарство против брадавици и кокоши тръни

Главната цел: брадавиците

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Разтворът е предназначен за борба с брадавици от всички видове. Въпреки че работи и срещу гъбички, например по ноктите, той не е най-точното средство за тази патология.

Как се нанася (инструкция)

Препаратът се нанася с четчица върху всяка брадавица поотделно, внимателно като се стараете течността да покрие цялата площ на образуванието. Процедурата се прави минимум през 12 часа, като най-добре да бъде през 8 часа (т.е. 3 пъти на денон.).

Внимание! Предупреждение за опасна практика: Верутол трябва да се нанася само в/у брадавицата, без засягане на околната здрава кожа. Както действа върху изродените клетки, така лекарството работи и върху всяка друга клетка, така че то може да нанесе сериозни поражения върху тъканта наоколо.

Как да решим проблема? Отговорът е: чрез изолиране на околните тъкани. Кожата около брадавицата се намазва с дебел слой вазелин или много мазен крем, така че течността на лекарството да не може да проникне през него.Верутол лекарство против брадавици и кокоши тръни Верутол лекарство против брадавици и кокоши тръни

Предизвикателство са малките брадавици, които са като точки. Те не могат да бъдат обработени с четка, колкото и тънка да е тя. За целта вземете клечка за зъби. Или леко затъпете върха, или завийте малко памук, за да се получи главичка.

При нанасяне на лекарството, върху брадавицата се образува филм, нещо като лакирана повърхност. Това покритие трябва да се отстранява, преди отново да обработваме.

Внимание, второ предупреждение! По тялото си може да имате десетки, дори стотици брадавици. Ако са много, не бива да ги обработвате всички наведнъж. Максималната площ, която се обработва наведнъж, е 25 кв.см.

Колко е това? Представлява квадрат със страни от по 5 см. Представете си колко брадавици и кокоши тръни могат да се съберат на такава площ. Един по-голям кокоши трън може напълно да изчерпи допустимия лимит.

Какво да правим? Обработвайте брадавиците и кокошите тръни постепенно, на етапи. След като отмрат и паднат третираните образувания, можете да преминете към следващата „порция“.

Средна продължителност на лечението до получаване на категоричен ефект: 6 седмици. Третирането трябва да продължи още 1 допълнителна седмица, след като е получен желаният резултат.

За какво да внимаваме?

Верутол лекарство против брадавици и кокоши тръни

Нанесен върху брадавица Верутол

Лекарството Верутол не бива да попада в очите, върху лигавици и върху нокътното легло (епидермалния слой, върху който ляга нокътя). Ако образуванието е разположено на повърхността на тънък епидермален слой, то лекарството се нанася по-рядко и постоянно се контролира отблизо произведения ефект. Рискът е да се образува белег върху вроговения слой на епидермиса в резултат от кератолитичното действие на салициловата киселина.

Ако брадавиците показват тенденция да прораснат в дълбочина на тъканите отдолу, целесъобразно е преди началото на лечението да се сложи пластир със салицилова киселина.

В ред случаи се изисква да се отстранява некротизиралата в резултат от обработката с Верутол тъкан.

При нанасянето на препарата върху кожа се образува тънко еластично покритие, което подпомага проникването на лекарството до по-дълбоките слоеве на брадавицата.

Верутол за брадавици

Брадавиците са вроговени клетки от кожата – уплътнения, които се издават над повърхността, груби са и се лющят. Те се причиняват от вирус, чието съкращение е ЧПВ или HPV.

Но ние знаем, че има различни на вид брадавици. Да, защото върху различни типове тъкани образуванията имат различен вид и различни клинични прояви. Така например:

 • ако излязат върху дланите или стъпалата, брадавиците растат навътре, силно се втвърдяват, обхващат голяма площ. Това са кокошите тръни;
 • ако излязат върху кожа, те може да се оформят с широка основа. Това са плоските брадавици;
 • ако излязат върху кожа, те може да се оформят с тънка основа и разширяване нагоре – на краче, като висулка. Това са папиломите;
 • ако излязат върху лигавица, тогава говорим за кондиломи. Това са гениталните или венерични брадавици.

Отделно има два вида невирусни брадавици:

 • Възрастови или себорейни – излизат по кожа, където има нагряване, триене и потене;
 • Фиброми – меки образувания, които често висят. Излизат главно в гънки и зони на триене.

По-важно е да се ликвидират вирусните образувания, защото те имат свойството да се разпространяват неконтролируемо, особено при намален имунен статус. Освен това са заразни за контактните лица.

За какво от тези видове помага Верутол?

Верутол лекарство против брадавици и кокоши тръни

Втора цел: кокошите тръни

Терапията на брадавиците с вирусен произход задължително изисква те да бъдат механично премахнати. След това се прави профилактика срещу евентуални рецидиви – с терапия срещу вируса и за повишаване на имунитета.

Механичното премахване става чрез химически агент, какъвто е Верутол, а може и да се изрежат с лазер, да се замразят и т.н.

Верутол за папиломи

Лекарството е категорично ефикасно за папиломите, които традиционно покриват откритите части – шията и деколтето. Те носят дискомфорт заради визията си, а има риск и да бъдат откъснати при обличане, носене на шалове, колиета и т.н. Потенето също създава проблеми и ги разранява.

Добре е механично да се отстраняват такива брадавици, без да се чака те са се размножават. Верутол е подходящ за целта, но най-добре да започнете още с излизането на първите образувания. Иначе процесът на премахване ще бъде твърде дълъг – по 7 седмици за всеки 25 кв. см.

За видовете папиломи, как изглеждат и за лечението им с други лекарства и народни цярове ТУК:

Как изглеждат папиломите? Премахване и лечение с конец, лепенки (пластири), лекарства и др.

Верутол при кондиломи

Кондиломите също са брадавици, също са вирусно причинени, но те имат една особеност – излизат върху лигавици или полулигавици. Главно по гениталиите и в устата.

Основата на кондилома е много нежна и лесно уязвима. Затова Верутол не е лекарство от първи избор за този тип образувания. В действителност, препаратът ще унищожи кондилома до дъно, както го прави с другите типове брадавици. Проблемът е, че около кондилома има лигавици, а не кожа, тоест още по-рискова за изгаряне тъкан. За да се приложи Верутол, тази тъкан трябва наистина надеждно да се защити, а лекарството да се нанася съвсем прецизно само върху брадавицата.

Внимание! Излезлите в устата кондиломи не могат да се третират с Верутол, защото компонентите му не са предназначени за поглъщане (вътрешна употреба).

Премахване на бенки с Верутол?

Съставките на Верутол могат да умъртвят клетките на бенка и да ги излющят. Имат тази способност. Обаче не използвайте лекарството за такъв тип образувания, защото при тях има голям риск за израждане в рак.

Идентифицирането на типа бенка и решенията за лечение трябва да се вземат единствено от специалист. В повечето случаи бенките се премахват инструментално, а по-големите – оперативно. Верутол не е подходящ за тях.

Верутол за гъбички по ноктите

Някои частни лица, които внасят и продават Верутол, описват в обявите си, че лекарството става за лечение на гъбички по ноктите. Уточняват, че е подходящо за ръце и крака.

Във Верутол наистина има салицилова киселина, която убива гъбичките. Като антисептик, унищожава всякаква патогенна микрофлора и дезинфекцира мястото. Много препарати против гъбични инфекции се базират на салицила.

Салицилов спирт (салицилова киселина). Приложение за лице, за пъпки и др. С аспирин

От друга страна това не е точният препарат за гъбички по ноктите поради естеството на тъканта – твърдата и гладка нокътна пластина. Върху нея лекарството няма как да се задържи достатъчно добре, да проникне и да бъде ефективно.

За гъбични инфекции по ноктите са по-подходящи специалните лечебни лакове, които се „залепват“ за нокътя и напълно запечатват неговата повърхност.

Всички наистина ефективни препарати срещу гъбични инфекции по ноктите сме дали ТУК:

Лекарства и мазила при гъбички по ноктите. Ламизил, Низорал, Екзодерил и др.

Верутол против кокоши трън

Ето едно образувание, за което Верутол е незаменим. Много потребители споделят задоволството си от това, че лекарството сравнително бързо и окончателно премахва тези неприятни и болезнени образувания.

Начин на работа: кокошият трън се маже в продължение на няколко дни. Постепенно повърхностният слой започва да се отлепя. Той трябва да се премахне механично, да се изстърже с пила или да се изреже, но непременно трябва да се отстрани, за да може при следващите нанасяния лекарството да продължи да прониква към още по-дълбоки слоеве от образуванието.

С Верутол кокошият трън се обработва методично и на етапи, докато се получи достъп до корена му. Ако лечението се завърши докрай, образуванието се премахва окончателно.

Кокоши трън. Лечение с лепенки, крем и лекарства. Спрей, гел, мехлем

Верутол против мазоли

Мазолът прилича на кокошия трън по това, че кожата се вроговява. И при двете образувания има болка от притискането и триенето.

Разликата е, че мазолът е повърхностно вроговяване. Той не се разраства в дълбочина и няма корен (жило).

Верутол помага срещу мазоли, защото умъртвява и излющва повърхностните слоеве, които се обработват с него. Въпреки че е направено за по-сериозни случаи, лекарството помага и тук.

Противопоказания и вреди

Лекарството не трябва да се употребява след зачеване, т.к. не може напълно да се изключи системното абсорбиране на флуороурацил.

Неизвестно е дали лекарството прониква в кърмата. Ако е необходимо лечение по време на лактация, по-добре кърменето да се прекрати.

Странични действия

Може да възникне чувство на парене, особено веднага след нанасянето. Рядко, но е възможна ерозия.

В следствие на кератолитичното действие на салициловата киселина е възможно да се появи излющване и депигментиране на участъци от кожата. Под риск са граничните с брадавиците зони.

Верутол лекарство против брадавици и кокоши тръни

Върху дебела кожа лекарството работи почти без неприятни усещания

Възможна е появата на местни алергични реакции.

 • Противопоказания: бременност, нарушения в работата на бъбреците, възраст до 3 г., кърмене, завишена чувствителност към състава.
 • Взаимодействие с други лекарства: трябва да се отчита теоретичната възможност салициловата киселина да си взаимодейства с метотрексат и със сулфанилурейни препарати.
 • И още едно предупреждение: лекарството е запалимо. Необходимо е да го държите винаги добре затворено с капачката му и далече от източници на топлина. Също така не го вдишвайте.

Мнения, отзиви и коментари

от специалисти и клиенти

В страните, където са регистрирани, лекарствата Верутол и Верумал се изписват от дерматолог и се продават срещу рецепта. Специалистите ги използват, като преди това прецизират случаите, в които е необходимо подобно лечение.

Тъй като у нас този тип лекарствата не се внасят, те не се и изписват от лекарите. Употребата им става след самодиагностика и по собствена преценка. Вероятно на това се дължат и разнопосочните отзиви от местните потребители.

Преобладаващите оценки са положителни оценки, особено Верутол е използвано за брадавици и кокоши тръни.

Ето някои извадки от интернет-форумите:

 • Т.Nicht: Лекувах се с Верутол, когато бях в Турция. Изписа ми го лекар. Доволен съм, изгори ми 4 кокоши тръна, единият беше просто огромен и много дълбок.
 • Meli Sandra: Имат 6-7 брадавици на врата, които мазах с Верутол. Така се възпалиха, че се наложи да отида на лекар. Той каза, че и при друго се е случвало така.
 • Ели: Пробвах Verutol, купих го за 15 лв. Без грешка е! Само с няколко мазания и то за 10 дни всичко падна. На мястото остана само едно потъмняване на кожата.
 • Mariya96: Махнах едни висящи брадавици, много гадни. Мазах ги с турското лекарство, докато изсъхнаха и просто се отрониха като корички.
 • Невена: Моите плоски брадавици с нищо не се махат – какво ли не съм мазала, и Верутол също, но нямам ефект.
 • Marin: Махам си кокошите тръни с лекарство, закупено от Турция. Много бързо се махат.

Цена и видове Верутол

Верутол, който се продава в България, е един вид – разтвор 15 г в шишенце с четчица, закрепена към капачката.

Често за негова разновидност се възприема друг продукт на същия турски производител, който е предназначен специално за гъбички по ноктите. Името му е Тросид.

Цената на Верутол не е фиксирана, тя се определя от моментното търсене. Обичайно се предлага за 15 лв.

Най-известният метод за премахване на кокоши тръни е лазерът. Във видеото е демонстрирано как се прави и какво представлява:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

10 коментара по “Верутол. Важни указания и опасности. Мнения, цена

 1. Има подобно лекарство в Бг, американско е и е 2 пъти по-евтино. Води се за мазоли, но става и за кокоши тръни. Марката е д-р Ханс. Маже се точно отгоре, същото е, само че струва 8 лв.

 2. Нещо е изчезнал Верутол от сайтовете за обяви. В Олх и в Базар съм го виждал, но са свалени обявите. Някой знае ли откъде да си купя?

 3. Това на д-р Ханс е друго, пише само за мазоли. И освен това въобще не е лекарство. По-добре гледайте какво пише на етикета, ако е само салициловата, значи не е същото.

 4. Само с мазане не става, защото това са вируси. Вирусът като живее в теб, как ще спрат да излизат брадавици. Трябва имунитета да се оправи най-напред.

 5. Ееее, много скъпо това лекарство. Едно мъничко шишенце 15 лв. Сега лирата толкова падна, що не намаляват цената, нали е турско.

  • Идете и си купете директно от производителя, така ще ви излезе най-евтино!

  • Здравейте! Купих преди месец Verutol-а от Турция за 23,17 турски лири – тоест, за 4,80 лв.

 6. Доста полезна и обективно написана статия!
  Поздравления за автора!

  • Много полезна информация, много благодаря! Започнах и аз да ползвам Веритол, дано да ми помогне, вечер дори не мога да спя от болка, тупти ми петата, имам според мен, 5-6 кокоши тръни!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.