Конопено семе: какво и как лекува. Откъде да го намерим? Канабис и марихуана същото ли е?

♠ Как се консумира конопено семе ♠ Как се бели ♠ Рецепти за отвара и чай ♠ Каша от конопено семе ♠ Конопено мляко ♠ Видове коноп и разликата между тях ♠ Ползи от конопено семе ♠ Рецепти за лечение ♠ При миома ♠ При мастопатия ♠ За отслабване ♠ За мускули ♠ При диабет ♠ За сърце ♠ За стомах ♠ За рак ♠ При ПМС и менопауза

Още в текста: ♠ За кожа, коса, нокти ♠ Камъни в бъбреците ♠ При бронхиална астма ♠ При безсъние ♠ За възобновяване на лактацията ♠ Мехлем при изгаряне, дерматит, лишеи, екзема, псориазис ♠ За снемане на болка ♠ Вреди, странични ефекти ♠ Цена, марки и откъде се взема ♠ Кълнове от конопено семе ♠ Съхранение

Конопът си е създал отрицателна репутация, поради което много хора пропускат неговите позитивни свойства. Това е уникално растение, чиито семена са вълшебно лекарство. Те се ползват от медицината, козметиката и в кулинарията от няколко века.

Консумирането на конопени семена е отлична профилактика на ред заболявания и поддържа тялото в тонус. Те нямат упойващо свойство и са на 100% здравословни.

Как се консумира конопено семе?

Конопено семе – както подсказва името, е семето на растението коноп. Латинското му име е канабис – Саnnаbіѕ ѕаtіvа. Това не е марихуана, нито индустриален коноп, нито див коноп. Разликите ще дадем по-долу.

Има няколко начина за консумиране на конопени семена:

 • в суров вид – раздъвкват се и се поглъщат с помощта на малко вода. Ако не са почистени от външната обвивка, е необходимо предварително да се накиснат за няколко часа;
 • покълнали семена – оставят се да покълнат, както това правим с пшеница или лимец;
 • леко запечени – хапват се като семена;
 • добавят се в ястия;
 • с лечебна цел от тях се варят чай, отвара, каша, конопено мляко;
 • семената се преработват на брашно;
 • от семената се извлича масло.

Как се бели?лечение, рецепти със семена от коноп, конопено семе

Как да обелим конопено семе? Семето на конопа е покрито с твърда люспа. Ако искаме да я премахнем, трябва да обелим семената на ръка. Предварителното накисване във вода помага за това.

Продава се готово обелено семе, като цената му е по-висока от тази на небеленото.  Беленото се означава като конопени ядки подобно на овесените и пшеничните

Как се прави отвара, чай?

 • Чай от конопено семе: 1 ч.л. се запарват за ок. 10 мин. в 200 мл. Най-широкото приложение на този чай е при простуда, при болезненост в гърлото, при кашлица, при болести на бронхите и ларингса. Благотворно влияе на нервната с-ма, намалява стреса и подобрява съня. За изброените цели се пие по 2 пъти на ден.
 • Отвара от конопено семе: 1 каф. чашка конопено се смила в блендер или кафемелачка и се запарва за ок. 30 мин. в 200 мл. Този воден екстракт има силни диуретични свойства и оздравява бъбреците. С тази цел се пие трикратно на ден, с мед.

Каша от конопено семе

Накисваме ½ ч.ч. семена за 8-10 часа, прехвърляме ги в кастрола и ги сваряваме. Посоляваме и добавяме подправки на вкус. Когато семената набъбнат и омекнат, кашата е готова.

Ако предварително сме смелили семената, тогава кашата става веднага – без накисване.

Конопено мляко

Казват му напитка за младост, защото укрепва костите и зъбите. Необходими са ни 450 г семена, 750 мл преварена вода и 1-2 с.л. мед.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Семената се накисват в хладката вода за 8-10 часа. Добавя се и меда и всичко заедно се пресипва в блендер за пасиране. Получената смес се прецежда. Вместо мед, някои ползват други подсладители като банан или какао.

Видове коноп и разликата между тях

Конопът е едногодишен. Стига до 2 м., стъблото – до дебелина 3 см.

 • Стволът има необичайна форма. В корените той е кръгъл, в средата става шестстенен, а на върха – четиристенен.
 • Листата имат сложна форма с назъбени краища.
 • Плодовете са сиво-зелени семена с овална форма.

Родът се състои от три вида коноп:

 • Индийски – Cannabis indica;
 • Културен (посевен) – Cannabis sativa;
 • Плевелен – Cannabis ruderalis.

Преимуществото на посевния вид е неговата висока хранителна стойност. ¼ от него са протеини, 1/3 – полезни масла. Останалият дял се изпълва от хранителни влакнини, витамини, мастни к-ни, минерали – все важни съставки за поддържане на имунитета и укрепване на системите на сърцето и съдовете.

Има ли разлика със семки от марихуана?

Марихуана се нарича изсушената растителна маса, събрана от женски растения от специално култивиран коноп. В тази разновидност е засилено присъствието на канабиноиди с цел предизвикване на психоактивен ефект. В този смисъл семе от марихуана не съществува и е плод на неправилен превод.

Разлика с индустриален коноплечение, рецепти със семена от коноп, конопено семе

Индустриалният коноп е култивирана разновидност на растението. В него канабиноидите са минимално количество. Растението се гледа зарази влакната, маслото и семената. От него се произвеждат хартия и изолационни материали, той е източник на дървесна сърцевина.

Див коноп се нарича съвсем друго растение – Eupatorium cannabinum, познато още като дъбравник, от сем. Сложноцветни. То е многогодишно, среща се из влажните територии в България.

Ползи от конопено семе

Консумирането на конопени семена е напълно безопасно. Те не променят съзнанието. Напротив, доставят на човека ред необходими в-ва като витамини В, А, С, Е, желязо, калций, мед, натрий, цинк, магнезий, мастни к-сни, антиоксиданти и каратиноиди.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Комбинацията от посочените съставки има следните ефекти:

 • Подобрява съня и паметта;
 • Укрепва имунитета;
 • Оздравява храносмилателния тракт, нормализира микрофлората в червата, чисти от токсини и др. вредни в-ва в тялото;
 • Профилактира онкозаболявания;
 • Подобрява състоянието на костната с-ма, вкл. зъбите, както и на косъма и ноктите;
 • Лекува кожни патологии като псориазис;
 • Оздравява сърцето, нормализира кръвното;
 • Има бактерицидно и противовъзпалително д-вие;
 • Подобрява емоционалната сфера.

Хранителна стойност и състав: калоричността на 100 г семена е 610 кал. В тях откриваме 30 г белтъчини, 15 г въглехидрат и 48 г мазнини

Вкус: орехов.

Семето на конопа съдържа и лецитин, заради което се смята за храна на бъдещето. Повече ТУК: Особености на растението коноп, как се оглежда. 

Рецепти за лечение

(прием и приложение)

Конопено семе при миома

 • 1 ч.л. семе се запарват за 10 часа в 200 мл. Схемата е 4 Х 3 с.л.
 • Семената може да се сварят – 2 с.л. в 200 мл, и тази доза да се изпие в рамките на 1 ден.
 • Друга рецепта препоръчва в продължение на 15 дни да се поемат по 3 каф. чашки отвара от семена на коноп (виж рецептата по-горе).

Във всички варианти семената премахват възпалението. Други подходи за неоперативно лечение на миома описваме ТУК:

Билки за миома. Лечение на миомен възел и кисти без операция: Примолут нор и др. средства

Конопено семе при мастопатия

Използва се брашно от изпечени семена. Може да изпечете у дома, във фурната, на умерена температура. След охлаждане смелете с  кафемелачка.

Своеобразното препечено брашно се накисва за 8-10 часа, филтрира се и се взима по 1 доза пред закуска.

Една доза е 1 с.л. брашно към 150 мл вода. Така 1 седмица.

Едновременно с това се препоръчва налагане на гърдите с компреси с конопено масло.

Конопено семе за отслабване

Препоръчва се раздъвкване на семена. Те създават усещане за ситост, намаляват апетита и влечението към вредни храни. Съставките в семето ускоряват метаболизма и ускоряват топенето на килограмите.

Препоръчително е да се поемат сутрин. Семената набухват в стомаха и отлагат необходимостта от храна. Може да се смесват и с други храни, например да се гарнират салати. Ако се разбият с мляко или кефир, се получава вкусен коктейл.

Конопено семе за мускули

Тези семена възстановяват мускулните тъкани. Съдържащият се в тях растителен белтък е от най-високо качество и може да се използва за строителен материал за мускула. Освен това семето добавя нужни аминокиселини.

Консумирайте с храната – в салати или просто раздъвквайте семена.

При диабет

Семената са от полза за профилактика и за лечение. Те предоставят вит. В2 и омега 9, които редуцират кр. захар. Мангана подобрява действието на инсулина. В резултат се регулира преобразуването на глюкоза в енергия.

Конопеното семе се приема на чай, отварка или с храната.

Конопено семе за сърце

Семената на конопа са едно от най-ефективните природни средства за профилактиране на инсулти, инфаркти, исхемии и др. патологии на сърцето, мозъка и съдовата с-ма. Те регулират нивото на холестерола и пречат за отлагането на атеросклеротични плаки по съдовите стени. Освен това предотвратяват формирането на тромби.лечение, рецепти със семена от коноп, конопено семе

Горещо се препоръчва консумацията на конопено семе на мъжете, прехвърлили 50 г. Над тази възраст те са особено склонни към сърдечни и съдови патологични изменения.

Още лечебни действия

на конопеното семе:

 • За стомах – високото съдържание на фибри прекрасно оздравява храносмилателния тракт. Грубите влакна стимулират храносмилането и лекуват хроничен запек. Употребявайте в храната постоянно, за да усетите благотворното му влияние в тази посока, както и ако страдате от метеоризъм, гадене, киселини;
 • За профилактика и лечение на рак – тук помага вит. Е като качествен антиоксидант. Редовната консумация на конопено семе съдейства за по-бързото обновление на клетките и препятства възникването на злокачествени тумори. При лечение добре се комбинира с медикаментозната терапия;
 • При ПМС и менопауза – семената смекчават симптомите на ПМС. Гама-линоленовата к-на в тях купира обострената чувствителност и синтеза на пролактин. Клинично е доказано, че редовната консумация на семена регулира хормоналните нива, премахва възпалителни процеси, намалява дискомфорта при менструация и подобрява емоционалното състояние на жените;
 • Приложение в козметиката – семената се влагат в промишлени и домашни козметични с-ва. Главно се ползват млени семена или получено от тях конопено масло. Подходящи са за маски, кремове, лосиони, хидратиращи балсами. Успокояват кожата, премахват възпаления и излишна сухота, борят се с възрастови бръчки. Чрез участието си в шампоани, те укрепват косата и тонизират скалпа;
 • За кожа, коса и нокти – употребявайте конопено семе в салати, на каша или чай;
 • Камъни в бъбреците – 1 с.л. кон.семе се меле и залива с 600 мл пр. мляко. Врат, докато млякото се изпари на 2/3 от обема си. Млечната отварка се пие на гладно 5 дни. След интервал от 1 година се повтаря;
 • При бронхиална астма – 10 г семена (1 с.л. с връх) + 200 мл пр. мляко или вода се кипват. Веднага течността се отделя и се поема на мънички глътки до вечерта;
 • При безсъние – 2 с.л. се запарват за ок. 30 мин. с 200 мл. Не се прецежда. Изпива се на два пъти – първият е 2 часа преди лягане, а вторият е точно при лягането. Пие се 14 дни;
 • За възобновяване на лактацията – накиснете 1 ч.ч. кон. семе в ок. 200 мл вода и след набъбване размачкайте до кашообразно състояние. Приемайте 3 Х 1 ч.л. Готовата маса се пази в хладилник до 48 часа;
 • Мехлем при изгаряне, дерматит, лишеи, екзема, псориазис – 1 ч.ч. се мелят и размиват с малко кипната вода, докато се получи мляко. Филтрира се и се смесва с по 1 ч.ч. млени орехи, краве масло и млян стрък здравец. Довежда се до еднородност. Пази се на студено;
 • За снемане на болка – взема се вана с отварка от семена или се налагат топли компреси върху болезненото място;
 • Тинктура за рани, при херпес, при болки в ушите, за гаргара на гърлото при ангина – 50 г семе +  500 мл водка или спирт. Държат се 2 седмици и се филтрират.

Вреди, противопоказания, странични ефекти

Преки противопоказания за ползване на семената няма. В неголеми количества те се дават на деца, бременни и кърмачки. Негативна реакция се появява само поради индивидуална непоносимост.

Безопасната доза е 2-3 с.л. семена на ден. Предозирането води до главоболие, световъртеж, разстройство на стомаха, повишено изпотяване, сърцебиене, замъгляване на съзнанието.

ТУК: Как конопено семе замества рибата. Защо забавя стареенето и подобрява хормоните.

Цена, марки и откъде се взема?

Кон. семе се продава в билковите магазини и тези за диетични и био добавки. Може да се поръча и по интернет от специализирани сайтове за здравословни храни.

Ето някои цени към момента на съставяне на материала:

 • Насипно био семе, белено, 100 г – 3.91 лв;
 • Белено семе, 200 г – 11.71 лв;
 • Органични семена за покълване, 250 г – 15 лв;
 • Цена на едро – 27.55 лв/ кг;
 • Конопено масло – 2.5% 39.02 лв., 5% 72 лв. На Балчо – 16.80 лв. за 250 мл;
 • Конопено мляко – 6.96 лв/ л;
 • Конопено брашно – 2.86 лв/ 200 г.

Марки: Био класа, Navitas Naturals, Purasana, Dragon Superfoods и др.

Конопено маслолечение, рецепти със семена от коноп, конопено семе

Маслото, добито от конопени семена, има висока калоричност – ок. 900 кКал на 100 г продукт. 99.9 г от тях са мазнини, 0.01 г – вода.

Конопеното масло има светъл зелен цвят и ядков привкус. Получено по пътя на студеното пресоване, то съдържа много полезни в-ва. Най-ценна е линолевата к-на, която получаваме само отвън. Тя осигурява прекрасното функциониране на клетките ни, поддържа междуклетъчните връзки и помага за вталяване.

Маслото е отлично и за предпазване от рак заради своите антисептични и антиоксидантни свойства.

Конопеното масло се прилага и външно – ускорява заздравяването на рани и има обеззаразяващ ефект. Високо се цени в козметиката, защото подобрява тонуса и дълбоко хидратира кожата.

ТУК: Как да направим сами конопено масло, рецепти за лечение с него. 

Кълнове от конопено семе

 • Почистете от повредените семена и накиснете във вода за 5 часа;
 • Премахнете изплувалите семена;
 • Още веднъж измийте и разположете семената върху влажна тъкан или марля;
 • Отгоре покрийте с още един слой тъкан;
 • Ако материята изсъхне, допълнително овлажнете;
 • Съхранявайте семената на стайна температура до появата на първите кълнове. Това става от 12 до 36 часа.

Така кълновете са готови за употреба, но може допълнително да се почакат да израснат.

Съхранение

За да се предпази, семената се пазят в херметично затворени съдове. Непременно – в сухо помещение. Пазете от пряка слънчева светлина.

Видеото е за конопеното масло в козметиката:

Източници:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Конопено семе: какво и как лекува. Откъде да го намерим? Канабис и марихуана същото ли е?

 1. Чел съм, че лекуват епилепсия с марихуана. Трябват точно канабиноидите от опиатните сортове. Сега разбирам, че и семената са лечебни, само че за други болести. Благодаря ви за описанието и рецептите.

 2. Горещо ви препоръчвам да купувате белени семена или да си ги белите. Люспата е много твърда и мен лично ми дразни стомаха. Няма смисъл да лекуваме едно и да разваляме друго.

 3. Безопасно ли е да се поръчват семена по интернет? Канабисът не е ли забранен от закона? Питам, защото ми казаха супер рецепта за косопад и имам намерение да я опитам. Много ми пада косата и всичко съм слагала досега, но без ефект. Благодаря!

  • Въпрос към Богдана Александрова
   Бихте ли споделили рецептата за косопад?
   Благодаря!

 4. Канабисово масло наистина се използва за лечение на епилепсия и при онкологични заболявания. Ползвала съм го за епилепсия при куче. Мои близки го ползваха при раково болна. Колко лекува – не знам. Но помага. Успокоява. Не съм наблюдавала странични ефекти.
  В България вече се продава свободно от лицензирани фирми. Не давам адреси, но всеки може да ги намери в интернет. Към тя има лекар и аптека. И всичко е законно. Защото тези масла нямат нищо общо с наркотика от канабис.
  Благодаря за статията.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.