Зависимост от наркотици. Симптоми на наркозависимост и справяне

Наркотиците представляват психоактивни вещества, които влияят пряко на здравословното състояние на употребяващите ги.

Ако се експериментира с взимането на леки наркотици, каквато е марихуаната, невинаги се стига до зависимост, но ако употребата продължи дълго, прогнозата е лоша. В случай че дадено лице е пристрастено към наркотиците, трябва да се действа решаващо, защото освен влошеното здраве, всичко това може да има летален изход.

Какво е наркозависимост?

Зависимостта от наркотици е позната още под термина „наркомания“, който се използва по-често. Има различни групи наркотици, които водят до пристрастяване, като това са стимуланти, опиати, халюциногени, депресанти и марихуана. Химичните субстанции в упоменатите видове дрога, влияят пряко на мозъка и водят до резки промени в настроението и поведението на човешките същества. Някои от тези субстанции имат приложение в медицината, но в много минимални количества. Злоупотребата с наркотици може да доведе до внезапна смърт.

Зависимостта от наркотици се поражда от психическото състояние на консуматора, а в определени случаи, се касае до чисто физически нужди. Така например, ако употребяващият е изолиран от обществото и страда от депресия, то дрогата може да му помогне да се почувства добре. Има и хора, които страдат от различни болестни състояния, които потискат посредством използването на наркотици. Морфинът например е начин да се тушира болката, но когато се злоупотребява с него, то той се превръща в истински бич, който може да съкрати един живот.

Различните наркотици действат по различен начин на психиката. Те могат да доведат употребяващия ги до възторг, еуфория, халюцинация, сила, отпадналост, умора, шемет и други. Дългата употреба на психотропни вещества уврежда мозъка и физиката на хората и води до нестабилно поведение, противообществени прояви, кражби и асоциални поведение. Колкото по-бързо започне лечението на наркозависимостта, толкова по-добре да пациента.

Наркотична зависимост – симптоми

Наркотичната зависимост може да се разпознае, така че е добре да прочетете какви са симптомите, и ако ги видите в лицето на ваш близък и роднина, моментално да поговорите с него, без да се натрапвате, и без да хвърляте обвинения, а просто да го попитате какво го мъчи и можете ли да помогнете. В следващите редове публикуваме най-честите симптоми за наркотична зависимост, които е добре да имате предвид:

  • Колебливо настроение, което се мени постоянно;
  • Избягване на контакти с приятели и семейството;
  • Занемарен външен вид;
  • Липса на интерес към любимите неща на човека;
  • Неглижирани на ежедневните отговорности.

Имайте предвид, че по-горе посочените симптоми, могат да се дължат и на друг вид зависимости, както и на депресия. Ето защо написахме, че най-добрият начин да разберете какво се случва, е да проявите интерес към състоянието на близкия Ви човек. Опитайте се да потърсите мнение от негови приятели, преподаватели, шефове в работата и странични хора.

Лекува ли се зависимостта от дрогата?

Да, лекува се! Най-важното е ранното откриване на проблема. За това могат да се спомогнат разговорите и разбирането от страна на любимите хора. В никакъв случай не бива да се отправят упреци или да се наранява ползвателят на наркотици. Тук трябва да има толерантност, за да се постигне добър резултат в борбата срещу дрогата.

В наши дни има специализирани центове за наркомании, където се лекуват всякакви зависимости, не само от наркотици, но и от алкохолна зависимост, прекаляване с хазартни игри и залози, пристрастеност към тютюнопушене, злоупотреба с храна и тем подобни. Специалистите по хазартни игри от сайта CasinoRobots.com разкриват, че най-важното е да се действа решително и да се намерят точните специалисти – психолози, психиатри и психотерапевти, които да работят с пациента.
Обобщителни думи

Наркотичната зависимост е бич за обществото не само в България, но и за много други държави по Европа и света. Всички ние трябва да се обединим и да изхвърлим наркотиците от земята, за да предпазим нашите деца, братя, сестри и приятели от този порок. По-горе дадохме съвети, които можете да използвате, за да защитите любимите си хора от опасната дрога.

Вижте и ТОВА:

Демир бозан билки за бъбреци

Ксанакс (xanax), Деанксит или Лексотан при депресия и тревожност? С или без рецепта?

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.