Витамин Б12. Референтни стойности и изследвания на метилмалонова киселина, цена

Референтни стойности на Витамин Б12. Какво може да значат? Изследвания и цена. Метилмалонова киселина. Симптоми на дефицит на Витамин В12 и какво да правим?

Чували ли сте за В12-дефицитна анемия? За този витамин нямаме навика да следим. Изследването му не влиза в стандартните пакети, трябва сами да се поинтересуваме. Не задълго!

Днес дефицитът на В12 достига размерите на епидемия – неглижирана, недооценена, но много скъпа! Той засяга най-ценното ни – производството на кръв и на ДНК.

Защо епидемия? Защото рядко се изследват дори пациенти с проявена симптоматика. И защото медицината прилага референтни стойности, които са меко казано неверни. Отделно съвременният стил на живот предполага дефицит.

Как се стига до дефицит на В12
Причина Последствия
Недостатъчно постъпление с храната среща се при пациенти, които се придържат към растително хранене и не компенсират потребността на организма с био активни добавки
Болести на храносмилателния тракт среща се при атрофичен гастрит, автоагресия, поражение на стомашната лигавица от прекалена секреция на солна к-на, инфекция на H.pylori, нарушено всмукване в тънките черва в частност при цьолиакия
Стресов фактор образуването на кортизол влошава кръвоснабдяването на стомашната лигавица вследствие на което артериите спазмират
Напредване на възрастта в норма се отбелязва атрофия на някои структури и тъкани, която представлява инволюция
паразитна инвазия човешкото тяло като гостоприемник се конкурира за кобаламина с ламблиите и хелминтите
лекарствени препарати инхибитори на протонната помпа, антагонисти на Н2-хистаминовите рецептори, метформин, колхицин

Защо да си изследваме Витамин Б12

Витамин B12 е ключов за общото ни здраве. Той е необходим за функциониране на нервната с-ма и за производството на кръв (еритроцити).

При тестване се определя неговата концентрация в кръвта или в урината.

 • Анормално високо ниво на В12 ни насочва към проблеми с бъбреци или черния дроб, към диабет и определени форми на левкемия;
 • Анормално ниско ниво на В12 може да даде неврологични симптоми, да причини умора, запек, загуба на тегло. Депресията може да е признак за дефицита му.

Липсата на В12 може да обясни сърцебиене, изтръпване на ръцете, мравучкане по краката, влошаване на паметта, болки в устата.

Тясната взаимовръзка между нормалното всмукване на кобаламин и здравето на храносмилателния тракт изисква да се изключат възпалителни процеси в лигавиците.

Съществува рискът бебетата с такъв дефицит да изостанат в развитието си. В старческа възраст се среща анемия в резултат от неспособността да се поглъща В12.

Vitamin B12 -22

Референтни стойности и значение

Дефицит на B12 се диагностицира при измерени стойности под 148 pmol/L. Използват се и втора мерна единица –  (200 pg/mL). По-долу даваме как се преобразуват една в друга.

Лабораториите прилагат референтни стойности в диапазона 145.4 – 569 pmol/l.

Демир бозан билки за бъбреци
Концентрация на В12 в плазмата
Степен на дефицит в pg/mL в pmol/L
Лека 190-151 pg/mL 140.22 – 111.44 pmol/L
Средна 150-101 pg/mL 110.7 – 74.54 pmol/L
Тежка 100-51 pg/mL 73.8 – 37.64 pmol/L
Много тежка под 50 pg/mL под 36.9 pmol/L

Преобразуваме отбелязаните в нашата бланка от изследването стойности, като използваме коефициент 0.738.

Vitamin B12 -01

Ако референтните ви стойности са по-ниски от нормалните, можете да компенсирате това с тези ампули ТУК: Витамин B12 и фолиева киселина.

Лечение на анормален В12

Високият В12 поражда тревога, защото свидетелства за някакво сериозно изменение. Но той не се лекува. Достатъчно е да се работи по основн. заболяване.

Ниският В12 изисква приемането му за попълване на дефицита. Можем донякъде да компенсираме, ако ядем повече риба и морски дарове, месо, яйца, млечни и обогатени на В12 зърнени закуски.  При сериозен дефицит обаче няма да се мине без добавянето му. Най-качествено това става в течна форма – чрез инжектиране.

За предпазване от дефицит на В12 американските протоколи препоръчват профилактично ежедневно потребление на следните дози:

 • За възрастни мъже и небременни жени – 2.4 мкг;
 • По време на гестация – 2.6 мкг.
Дневна доза за добавяне по Астил-Смит и Рирдон
Възраст в години Стойности в µg (мкг)
до 0.5 0.4
до 1 0.5
до 3 0.9
до 8 1.2
до 13 1.8
до 14 2.4
след зачеване 2.6
при кърмене 2.8
Къде се правят изследвания, цена

Лабораториите у нас предлагат два възможни подхода – да се изследва В12 (често е изписан като кобаламин) или да се изследва комбинацията от В12 с фолиева к – на или хомоцистеин. В преобладаваща част от ценоразписите виждаме, че първото струва 9.00 – 20.00 лв, а второто – 30.00 – 50.00 лв.

Изследването се прави върху проба от венозна кръв. Изисква се 2-3 часа преди това да не се яде, може чиста вода. 30 минути преди това да се изключи физическо и емоционално напрежение. Изследването се извършва в рамките на работния ден, резултатът се предоставя до следващия работен ден.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Определянето на концентрацията на витамина в кръвната плазма е стандартен метод за диагностицирането на неговия дефицит.

Проследява се за:

 1. намален средния обем на еритроцитите (MCV);
 2. увеличен среден обем на тромбоцитите;
 3. увеличена MCH — средна концентрация на хемоглобина в еритроцитите.

Косвен маркер е увеличената концентрация на хомоцистеин в плазмата. В процесите на обезвреждане на тази аминокиселина участва вит. В9 (фолиевата к-на). Следователно недостигът на В9 също води до натрупване на хомоцистеин.

Чувствителни маркери:

 • Определяне на нивото на метилмалонова к-на в органичните киселини в урината;
 • холотранскобаламин.

Клиничен анализ на кръвта се провежда за хиперсегментирани нетрофили и макроцитарна анемия.Vitamin B12 -02

Концентрацията на цианкобаламин не винаги е диагностично-важен маркер. Повишената концентрация на тази форма на В12 в кръвта не изключва неговото ниско ниво в самите клетки.

Метилмалонова киселина – изследване

Понякога при гранични или незадоволителни резултати се прави допълнително изследване на метилмалонова киселина. Тя се търси в проба от урина. Количеството й зависи от В12, защото той участва в нейното превръщане до сукцинил коензим А. Ако витаминът не достига, не се стига до крайния продукт, а въпросната киселина се натрупва в кръвта и урината.

Само определени лаборатории посредничат за изследването метилмалонова киселина в урина. То се извършва в чужбина, обикновено Германия. Цената е 80.00 лв.

Използва се втора порция урина, взета сутринта. Тя се носи от пациента.

Симптоми на дефицит на витамин Б12

Замайване, световъртежи, умора и мускулна слабост, отпадналост, проблеми с паметта и концентрацията, „мравучкания“ и тръпнене по мускулатурата на крайниците, нарушен сърдечен ритъм, честа смяна на настроенията, мозъчна „мъгла“ и др. подобни. Ако не се предприемат мерки, има риск да се стигне до деменция.

Важно! В12 е способен да се отлага в черния дроб в течение на 10 и повече години. Това в значителна степен пречи за проявата на характерните симптоми.

Клиничните прояви са доста обширни и засягат основни системи в тялото. Те се различават по степен на тежест.

Прояви на дефицитното състояние
Система в организма Прояви и симптоми
Кръвотворене потискане на процеса в костния мозък, най-тежко се отразява на червените кръвни телца. Възниква мегалобластна анемия — в кръвта циркулират големи незрели предшественици на еритроцитите
Кръвоносна с-ма намаляване на нивото на хемоглобина, регулатор на обмена на желязото, повишена концентрация на ядрени предшественици на еритроцитите, тромбоцитопения и левкопения – намалени концентрации на тромбо- и левкоцити
Нервна демиелинизация на нервните влакна, поради която се нарушава изолираното предаване на импулси по едно определено влакно, а също гибел на неврони. Последствията са деменция и др. когнитивни нарушения, депресия, раздразнителност, нарушения на обонянието, липса на рефлекси, нарушена чувствителност на сухожилните механосензорни неврони – рецептори
Храносмилателна глосит – възпаляване на езика
Кожа хиперпигментация, витилиго, жълтеница

Надеждният сайт за здравни съвети zdraveplus.com съветва при проява на симптоми задължително се изследвайте и консултирайте с хематолог!

Защо се стига до дефицит на витамин Б12

Хората с хронични заболявания – автоимунни, с нарушения на стомашно-чревния тракт, са най-изложени на риск от дефицит на витамин Б12. В рисковата група попадат и хора с вегетариански и вегански режим на хранене.Vitamin B12 -11

Б12 е единственият витамин, който съдържа следови елемент – това е кобалтът. От него идва и научното му наименование – кобаламин. Витамин Б12 се произвежда в храносмилателната система на животните и е единственият витамин, който не може да се набави от растенията. За някои растения се твърди, че са богати на Б12, но всъщност това е псевдо-Б12, който деактивира истинския витамин Б12.

За набавяне на витамин Б12 е необходимо да се консумира месо, вкл. органно месо (черен дроб), риба, миди.

Много хора, които консумират месо и нямат хронични, автоимунни заболявания и заболявания на стомашно-чревния тракт, също са с дефицит на Б12 заради смущения по храносмилателната верига на усвояването на този витамин.

На първо място, необходимо е стомахът на човека да произвежда достатъчно от ензима пепсин, за да освободи Б12 от животинския протеин, както и някои други ензими и протеини, които да го пренесат до тънкото черво, където той се абсорбира от организма.

Друг протеин в кръвта – транскобаламин II, пренася витамин Б12 до клетките на организма.
При най-малко отклонение в храносмилателната функция и уврежданията на стомашната лигавица се нарушава метаболизма на витамин Б12.

Какво да правим при дефицит?

Дефицитът на витамин Б12 придобива мащаби на епидемия. Дори и привидно здрави хора могат да страдат от дефицит на витамин Б12, което носи сериозни последствия за организма.

Витамин Б12 участва в множество процеси в организма. Той има ключова роля при формирането на червените кръвни клетки и миелина, изключително важен е за здравословното функциониране на нервната система, за правилното функциониране на имунната система, за психичното здраве, концентрацията, доброто настроение и енергията.

Дефицитът на витамин Б12, колко е често срещан в съвремието, толкова е и често подценяван, особено при възрастни и/или хора с хронични заболявания, които всъщност са изложени на най-голям риск.

Проблем е и че скалата с референтните стойности на лабораториите е от – до и много хора, дори да са правили изследвания, си мислят, че нямат проблем, а всъщност са вече в „сивата“ или дори надълбоко в „черната“ зона на недостатъчен прием на Б12.

Консултацията с лекар е задължителна при наличие на симптоми. При тежък дефицит се поставят инжекции на определен период от време. При по-умерен дефицит витамин Б12 може да се набави и чрез подезични таблетки, спрей, капки и други добавки.

Важна е формата на витамин Б12, която ще приемате. Най-разпространената, но и по-сложна за усвояване, е цианкобаламин. Това е синтетично съединение, при приемът на което се освобождава цианид.

Хидроксокобаламинът е по-лесен за усвояване от организма, както и метилкобаламинът, който директно в кръвообращението.

Важно е при веднъж констатиран дефицит на витамин Б12 и назначено лечение нивата да се проследяват, за да се оценява необходимостта от периодичен или постоянен прием на добавки в зависимост от начина на живот и здравословното състояние.

Вижте и ТОВА:

Витамини за косопад. Капсули за коса и ампули. Народни средства

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Витамин Б12. Референтни стойности и изследвания на метилмалонова киселина, цена

 1. Бихте ли публикували референтни стойности на Витамин Б12 при новородено, има ли симптоми? Съмнението ми е поради такава анемия при майката.

 2. Изследването на ММА, което е метилмалонова киселина е по-ценно от изследването направо за В12, защото хваща дефицита в ранна фаза. Обаче наистина не се прави в Бг.

 3. Колко В12 трябва да се приема при дефицит за ден, дайте схема за лечение?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.