Витамин Б12. Референтни стойности и изследвания на метилмалонова киселина, цена

Референтни стойности на Витамин Б12. Какво може да значат? Изследвания и цена. Метилмалонова киселина. Симптоми на дефицит на Витамин В12 и какво да правим?

Чували ли сте за В12-дефицитна анемия? За този витамин нямаме навика да следим. Изследването му не влиза в стандартните пакети, трябва сами да се поинтересуваме. Не задълго!

Днес дефицитът на В12 достига размерите на епидемия – неглижирана, недооценена, но много скъпа! Той засяга най-ценното ни – производството на кръв и на ДНК.

Защо епидемия? Защото рядко се изследват дори пациенти с проявена симптоматика. И защото медицината прилага референтни стойности, които са меко казано неверни. Отделно съвременният стил на живот предполага дефицит.

Как се стига до дефицит на В12
Причина Последствия
Недостатъчно постъпление с храната среща се при пациенти, които се придържат към растително хранене и не компенсират потребността на организма с био активни добавки
Болести на храносмилателния тракт среща се при атрофичен гастрит, автоагресия, поражение на стомашната лигавица от прекалена секреция на солна к-на, инфекция на H.pylori, нарушено всмукване в тънките черва в частност при цьолиакия
Стресов фактор образуването на кортизол влошава кръвоснабдяването на стомашната лигавица вследствие на което артериите спазмират
Напредване на възрастта в норма се отбелязва атрофия на някои структури и тъкани, която представлява инволюция
паразитна инвазия човешкото тяло като гостоприемник се конкурира за кобаламина с ламблиите и хелминтите
лекарствени препарати инхибитори на протонната помпа, антагонисти на Н2-хистаминовите рецептори, метформин, колхицин

Защо да си изследваме Витамин Б12

Витамин B12 е ключов за общото ни здраве. Той е необходим за функциониране на нервната с-ма и за производството на кръв (еритроцити).

При тестване се определя неговата концентрация в кръвта или в урината.

 • Анормално високо ниво на В12 ни насочва към проблеми с бъбреци или черния дроб, към диабет и определени форми на левкемия;
 • Анормално ниско ниво на В12 може да даде неврологични симптоми, да причини умора, запек, загуба на тегло. Депресията може да е признак за дефицита му.

Липсата на В12 може да обясни сърцебиене, изтръпване на ръцете, мравучкане по краката, влошаване на паметта, болки в устата.

Тясната взаимовръзка между нормалното всмукване на кобаламин и здравето на храносмилателния тракт изисква да се изключат възпалителни процеси в лигавиците.

Съществува рискът бебетата с такъв дефицит да изостанат в развитието си. В старческа възраст се среща анемия в резултат от неспособността да се поглъща В12.

Vitamin B12 -22

Референтни стойности и значение

Дефицит на B12 се диагностицира при измерени стойности под 148 pmol/L. Използват се и втора мерна единица –  (200 pg/mL). По-долу даваме как се преобразуват една в друга.

Лабораториите прилагат референтни стойности в диапазона 145.4 – 569 pmol/l.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма
Концентрация на В12 в плазмата
Степен на дефицит в pg/mL в pmol/L
Лека 190-151 pg/mL 140.22 – 111.44 pmol/L
Средна 150-101 pg/mL 110.7 – 74.54 pmol/L
Тежка 100-51 pg/mL 73.8 – 37.64 pmol/L
Много тежка под 50 pg/mL под 36.9 pmol/L

Преобразуваме отбелязаните в нашата бланка от изследването стойности, като използваме коефициент 0.738.

Vitamin B12 -01

Ако референтните ви стойности са по-ниски от нормалните, можете да компенсирате това с тези ампули ТУК: Витамин B12 и фолиева киселина.

Лечение на анормален В12

Високият В12 поражда тревога, защото свидетелства за някакво сериозно изменение. Но той не се лекува. Достатъчно е да се работи по основн. заболяване.

Ниският В12 изисква приемането му за попълване на дефицита. Можем донякъде да компенсираме, ако ядем повече риба и морски дарове, месо, яйца, млечни и обогатени на В12 зърнени закуски.  При сериозен дефицит обаче няма да се мине без добавянето му. Най-качествено това става в течна форма – чрез инжектиране.

За предпазване от дефицит на В12 американските протоколи препоръчват профилактично ежедневно потребление на следните дози:

 • За възрастни мъже и небременни жени – 2.4 мкг;
 • По време на гестация – 2.6 мкг.
Дневна доза за добавяне по Астил-Смит и Рирдон
Възраст в години Стойности в µg (мкг)
до 0.5 0.4
до 1 0.5
до 3 0.9
до 8 1.2
до 13 1.8
до 14 2.4
след зачеване 2.6
при кърмене 2.8
Къде се правят изследвания, цена

Лабораториите у нас предлагат два възможни подхода – да се изследва В12 (често е изписан като кобаламин) или да се изследва комбинацията от В12 с фолиева к – на или хомоцистеин. В преобладаваща част от ценоразписите виждаме, че първото струва 9.00 – 20.00 лв, а второто – 30.00 – 50.00 лв.

Изследването се прави върху проба от венозна кръв. Изисква се 2-3 часа преди това да не се яде, може чиста вода. 30 минути преди това да се изключи физическо и емоционално напрежение. Изследването се извършва в рамките на работния ден, резултатът се предоставя до следващия работен ден.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Определянето на концентрацията на витамина в кръвната плазма е стандартен метод за диагностицирането на неговия дефицит.

Проследява се за:

 1. намален средния обем на еритроцитите (MCV);
 2. увеличен среден обем на тромбоцитите;
 3. увеличена MCH — средна концентрация на хемоглобина в еритроцитите.

Косвен маркер е увеличената концентрация на хомоцистеин в плазмата. В процесите на обезвреждане на тази аминокиселина участва вит. В9 (фолиевата к-на). Следователно недостигът на В9 също води до натрупване на хомоцистеин.

Чувствителни маркери:

 • Определяне на нивото на метилмалонова к-на в органичните киселини в урината;
 • холотранскобаламин.

Клиничен анализ на кръвта се провежда за хиперсегментирани нетрофили и макроцитарна анемия.Vitamin B12 -02

Концентрацията на цианкобаламин не винаги е диагностично-важен маркер. Повишената концентрация на тази форма на В12 в кръвта не изключва неговото ниско ниво в самите клетки.

Метилмалонова киселина – изследване

Понякога при гранични или незадоволителни резултати се прави допълнително изследване на метилмалонова киселина. Тя се търси в проба от урина. Количеството й зависи от В12, защото той участва в нейното превръщане до сукцинил коензим А. Ако витаминът не достига, не се стига до крайния продукт, а въпросната киселина се натрупва в кръвта и урината.

Само определени лаборатории посредничат за изследването метилмалонова киселина в урина. То се извършва в чужбина, обикновено Германия. Цената е 80.00 лв.

Използва се втора порция урина, взета сутринта. Тя се носи от пациента.

Симптоми на дефицит на витамин Б12

Замайване, световъртежи, умора и мускулна слабост, отпадналост, проблеми с паметта и концентрацията, „мравучкания“ и тръпнене по мускулатурата на крайниците, нарушен сърдечен ритъм, честа смяна на настроенията, мозъчна „мъгла“ и др. подобни. Ако не се предприемат мерки, има риск да се стигне до деменция.

Важно! В12 е способен да се отлага в черния дроб в течение на 10 и повече години. Това в значителна степен пречи за проявата на характерните симптоми.

Клиничните прояви са доста обширни и засягат основни системи в тялото. Те се различават по степен на тежест.

Прояви на дефицитното състояние
Система в организма Прояви и симптоми
Кръвотворене потискане на процеса в костния мозък, най-тежко се отразява на червените кръвни телца. Възниква мегалобластна анемия — в кръвта циркулират големи незрели предшественици на еритроцитите
Кръвоносна с-ма намаляване на нивото на хемоглобина, регулатор на обмена на желязото, повишена концентрация на ядрени предшественици на еритроцитите, тромбоцитопения и левкопения – намалени концентрации на тромбо- и левкоцити
Нервна демиелинизация на нервните влакна, поради която се нарушава изолираното предаване на импулси по едно определено влакно, а също гибел на неврони. Последствията са деменция и др. когнитивни нарушения, депресия, раздразнителност, нарушения на обонянието, липса на рефлекси, нарушена чувствителност на сухожилните механосензорни неврони – рецептори
Храносмилателна глосит – възпаляване на езика
Кожа хиперпигментация, витилиго, жълтеница

Надеждният сайт за здравни съвети zdraveplus.com съветва при проява на симптоми задължително се изследвайте и консултирайте с хематолог!

Защо се стига до дефицит на витамин Б12

Хората с хронични заболявания – автоимунни, с нарушения на стомашно-чревния тракт, са най-изложени на риск от дефицит на витамин Б12. В рисковата група попадат и хора с вегетариански и вегански режим на хранене.Vitamin B12 -11

Б12 е единственият витамин, който съдържа следови елемент – това е кобалтът. От него идва и научното му наименование – кобаламин. Витамин Б12 се произвежда в храносмилателната система на животните и е единственият витамин, който не може да се набави от растенията. За някои растения се твърди, че са богати на Б12, но всъщност това е псевдо-Б12, който деактивира истинския витамин Б12.

За набавяне на витамин Б12 е необходимо да се консумира месо, вкл. органно месо (черен дроб), риба, миди.

Много хора, които консумират месо и нямат хронични, автоимунни заболявания и заболявания на стомашно-чревния тракт, също са с дефицит на Б12 заради смущения по храносмилателната верига на усвояването на този витамин.

На първо място, необходимо е стомахът на човека да произвежда достатъчно от ензима пепсин, за да освободи Б12 от животинския протеин, както и някои други ензими и протеини, които да го пренесат до тънкото черво, където той се абсорбира от организма.

Друг протеин в кръвта – транскобаламин II, пренася витамин Б12 до клетките на организма.
При най-малко отклонение в храносмилателната функция и уврежданията на стомашната лигавица се нарушава метаболизма на витамин Б12.

Какво да правим при дефицит?

Дефицитът на витамин Б12 придобива мащаби на епидемия. Дори и привидно здрави хора могат да страдат от дефицит на витамин Б12, което носи сериозни последствия за организма.

Витамин Б12 участва в множество процеси в организма. Той има ключова роля при формирането на червените кръвни клетки и миелина, изключително важен е за здравословното функциониране на нервната система, за правилното функциониране на имунната система, за психичното здраве, концентрацията, доброто настроение и енергията.

Дефицитът на витамин Б12, колко е често срещан в съвремието, толкова е и често подценяван, особено при възрастни и/или хора с хронични заболявания, които всъщност са изложени на най-голям риск.

Проблем е и че скалата с референтните стойности на лабораториите е от – до и много хора, дори да са правили изследвания, си мислят, че нямат проблем, а всъщност са вече в „сивата“ или дори надълбоко в „черната“ зона на недостатъчен прием на Б12.

Консултацията с лекар е задължителна при наличие на симптоми. При тежък дефицит се поставят инжекции на определен период от време. При по-умерен дефицит витамин Б12 може да се набави и чрез подезични таблетки, спрей, капки и други добавки.

Важна е формата на витамин Б12, която ще приемате. Най-разпространената, но и по-сложна за усвояване, е цианкобаламин. Това е синтетично съединение, при приемът на което се освобождава цианид.

Хидроксокобаламинът е по-лесен за усвояване от организма, както и метилкобаламинът, който директно в кръвообращението.

Важно е при веднъж констатиран дефицит на витамин Б12 и назначено лечение нивата да се проследяват, за да се оценява необходимостта от периодичен или постоянен прием на добавки в зависимост от начина на живот и здравословното състояние.

Вижте и ТОВА:

Витамини за косопад. Капсули за коса и ампули. Народни средства

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Витамин Б12. Референтни стойности и изследвания на метилмалонова киселина, цена

 1. Бихте ли публикували референтни стойности на Витамин Б12 при новородено, има ли симптоми? Съмнението ми е поради такава анемия при майката.

 2. Изследването на ММА, което е метилмалонова киселина е по-ценно от изследването направо за В12, защото хваща дефицита в ранна фаза. Обаче наистина не се прави в Бг.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.