Витамин Б12: Витаминът на доброто здраве

Дефицитът на витамин Б12 придобива мащаби на епидемия. Дори и привидно здрави хора могат да страдат от дефицит на витамин Б12, което носи сериозни последствия за организма.

Витамин Б12 участва в множество процеси в организма. Той има ключова роля при формирането на червените кръвни клетки и миелина, изключително важен е за здравословното функциониране на нервната система, за правилното функциониране на имунната система, за психичното здраве, концентрацията, доброто настроение и енергията.

Дефицитът на витамин Б12, колко е често срещан в съвремието, толкова е и често подценяван, особено при възрастни и/или хора с хронични заболявания, които всъщност са изложени на най-голям риск.

Проблем е и че скалата с референтните стойности на лабораториите е от – до и много хора, дори да са правили изследвания, си мислят, че нямат проблем, а всъщност са вече в „сивата“ или дори надълбоко в „черната“ зона на недостатъчен прием на Б12.

Симптоми на дефицит на витамин Б12

Замайване, световъртежи, умора и мускулна слабост, отпадналост, проблеми с паметта и концентрацията, „мравучкания“ и тръпнене по мускулатурата на крайниците, нарушен сърдечен ритъм, честа смяна на настроенията, мозъчна „мъгла“ и др. подобни. Ако не се предприемат мерки, има риск да се стигне до деменция.

Надеждния сайт за здравни съвети zdraveplus.com, съветва при проява на симптоми задължително се изследвайте и консултирайте с хематолог!

Защо се стига до дефицит на витамин Б12

Хората с хронични заболявания – автоимунни, с нарушения на стомашно-чревния тракт, са най-изложени на риск от дефицит на витамин Б12. В рисковата група попадат и хора с вегетариански и вегански режим на хранене,
Б12 е единственият витамин, който съдържа следови елемент – това е кобалтът. От него идва и научното му наименование – кобаламин. Витамин Б12 се произвежда в храносмилателната система на животните и е единственият витамин, който не може да се набави от растенията. За някои растения се твърди, че са богати на Б12, но всъщност това е псевдо-Б12, който деактивира истинския витамин Б12.
За набавяне на витамин Б12 е необходимо да се консумира месо, вкл. органно месо (черен дроб), риба, миди.

Много хора, които консумират месо и нямат хронични, автоимунни заболявания и заболявания на стомашно-чревния тракт, също са с дефицит на Б12 заради смущения по храносмилателната верига на усвояването на този витамин. На първо място, необходимо е стомахът на човека да произвежда достатъчно от ензима пепсин, за да освободи Б12 от животинския протеин, както и някои други ензими и протеини, които да го пренесат до тънкото черво, където той се абсорбира от организма. Друг протеин в кръвта – транскобаламин II, пренася витамин Б12 до клетките на организма.
При най-малко отклонение в храносмилателната функция и уврежданията на стомашната лигавица се нарушава метаболизма на витамин Б12.

Какво да правим при дефицит?

Консултацията с лекар е задължителна при наличие на симптоми. При тежък дефицит се поставят инжекции на определен период от време. При по-умерен дефицит витамин Б12 може да се набави и чрез подезични таблетки, спрей, капки и други добавки.
Важна е формата на витамин Б12, която ще приемате. Най-разпространената, но и по-сложна за усвояване, е цианкобаламин. Това е синтетично съединение, при приемът на което се освобождава цианид.

Хидроксокобаламинът е по-лесен за усвояване от организма, както и метилкобаламинът, който директно в кръвообращението.
Важно е при веднъж констатиран дефицит на витамин Б12 и назначено лечение нивата да се проследяват, за да се оценява необходимостта от периодичен или постоянен прием на добавки в зависимост от начина на живот и здравословното състояние.

Вижте и ТОВА:

Витамини за косопад. Капсули за коса и ампули. Народни средства

Демир бозан билки против акне
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.