Ръководство за измерване на кръвно налягане. Рискови фактори и общи причини за високото налягане

Кръвното налягане е от изключително значение за нашето здраве. Редовното следене на кръвното налягане може да предотврати рискове за нашето здраве и да ни помогне да създадем по-добър живот.

При нас можете да видите и точни прегледи за апарат за кръвно налягане. Ние сме описали в това ръководство различните категории, рискови фактори и причини, които могат да доведат до повишаване на кръвното налягане.

Кръвно налягане: Категории

Има пет различни категории спрямо кръвното действие:

Нормално

Кръвно налягане под 120/80 mm Hg се счита за нормално. Ако резултатите ви попаднат в тази категория, се придържайте към здравословни за сърдечна навигация, като спазвайте балансирана диета и редовни физически упражнения.

Повишено

Повишено кръвно налягане е това, при което се показва постоянно варират между 120-129 систолични и по-малко от 80 mm Hg диастолични. Хората с повишено кръвно действие е вероятно да развият високо кръвно действие, ако не се вземат мерки за контрол на ситуацията.

Хипертония, стадий 1

Хипертония стадий 1 е, когато кръвоизливът постоянно се променя от 130-139 систолично или 80-89 mm Hg диастолично. В този момент на високо кръвно лечение може да се предвиди промяна в начина на живот и може да се обмисли добавянето на лекарства за кръвно въздействие на базата на риск от атеросклеротично свързано действие (ASCVD), като например инфаркт или инсулт.

Хипертония в стадий 2

Хипертония стадий 2 е, когато кръвопроизводството постоянно се променя на 140/90 mm Hg или високо. В този етап на високо кръвно лечение на лекарите вероятно ще предложат комбинация от лекарства за кръвно действие и промяна в начина на живот.

Хипертонична криза

Този стадий на високо кръвно действие на медицинския помощник. Ако показанията на кръвообръщението ви излязат извън обхвата, надхвърлят 180/120 mm Hg, извадете пет минути и след това повторете проверката на кръвното налягане. Ако показанията ви са все повече с необичайно високи, вероятно се свързват с Вашия лекар.

Рискови фактори

Често срещаните наследствени и физически рискови фактори за високо кръвно налягане включват:

 • Ако родителите ви или други близки роднини имат високо кръвно налягане, има повишен шанс и вие да го получите.
 • Възраст – Колкото по-възрастни сте, толкова по-голяма е вероятността да получите високо кръвно налягане.
 • Пол – До 64-годишна възраст мъжете са по-склонни да получат високо кръвно налягане, отколкото жените. На 65 и повече години жените са по-склонни да получат високо кръвно налягане. Научете повече от проучването на Medconsult за жените и високото кръвно налягане.
 • Хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) ХБЗ може да се появи в резултат на бъбречно заболяване. Притежаването на високо кръвно налягане също може да доведе до допълнително увреждане на бъбреците.
Общи причини
 • Храната, лекарствата, начинът на живот, възрастта и генетиката могат да причинят високо кръвно налягане.
 • Диета с високо съдържание на сол, мазнини и/или холестерол.
 • Хронични заболявания, като бъбречни и хормонални проблеми, диабет и висок холестерол.
 • Семейна история, особено ако родителите ви или други близки роднини имат високо кръвно налягане.
 • Липса на физическа активност.
 • По-напреднала възраст
 • Наднормено тегло или затлъстяване.
 • Някои противозачатъчни лекарства и други лекарства.
 • Стрес.
 • Употреба на тютюн или пиене на твърде много алкохол.
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.