Гъбички по краката – природни методи за неутрализиране на действието им!

Топлите месеци от годината са свързани със силния порив към морето, летните къси дрехи и приятните изживявания на открито.

Тогава хората се забавляват и събират повече на различни атрактивни обществени локации – плажове, басейни и паркове. Медицинската статистика обаче показва, че освен сезон за забавление и положителни емоции, лятото е и времето, което предразполага най-много към поява на кандидоза. С този термин обобщено се групират различните гъбични инфекции, които засягат хората най-често. Те се разпространяват предимно в областта на ноктите и кожата на краката и са способни да предизвикат остър дискомфорт, заради различните симптоми, с които се проявяват.

Защо и как се появяват гъбичките по краката? Какви симптоми предизвикват и лесно ли се премахват? Какви са ефективните методи за справяне с проблема? Кои са най-препоръчителните антимикотични средства? Можем ли да си осигурим превенция срещу гъбичките?

Микозата е инфекция, която се характеризира с упорито действие. Веднъж щом се появи, тя се развива бързо и трайно. Ефектите, свързани с наличието на гъбички по краката, имат негативен характер. Те предизвикват остри симптоми като зачервяване и сърбеж по кожата, и лющене на повърхностните слоеве на епидермиса. Ако не бъде третирана, микозата може да доведе и до поява на болезнени рани и пожълтяване на ноктите. Специалистите в областта препоръчват да се вземат своевременни мерки, които да противодействат на гъбичната инфекция. Има различни природни методики, които включват локално третиране на засегнатите участъци от кожата с билкови и растителни продукти. Повече детайли в тази насока, можете да разберете от тук.

Онихомикоза – какво представлява и как да се предпазим?

Данните от статистиката на медицинската сфера установяват, че над 20% от населението на планетата има (или е имало) гъбички на краката и ноктите на пръстите. Повечето хора смятат, че проблемът има по-скоро козметичен и естетичен характер. Реалността е, че онихомикозата е упорита инфекция, която лесно предразполага организма към по-сериозни здравословни последствия.

Установено е, че дейността на гъбичките е съпътстване от процес, при който в тялото се отделят токсини. Те активно понижават имунитета и така отслабват защитата на организма срещу инфекции и вируси. Игнорирането и липсата на ефективно третиране на онихомикозата в много случаи отключва проява на сериозни алергични пристъпи, както и на заболявания на органите. В този контекст дерматолозите често споменават диагнози като хроничен дерматит, астма и чести настинки. Съветите за превенция срещу появата на гъбична инфекция, включват следването на определени насоки. Ето някои от тях:

  • поддържайте висока лична хигиена, особено през лятото;
  • избягвайте да се движите на обществени места боси (фитнес, спа, басейн и т.н.);
  • носете обувки от естествена/дишаща материя и сменяйте ежедневно чорапите си;
  • приемайте течности и храни, които подхранват организма с витамини и минерали.

Кои са ефикасните натурални рецепти за третиране на гъбички по краката?

Вече споменахме за наличието на природни средства, които ефикасно противодействат на гъбичната инфекция. Те спират нейното развитие и елиминират всички симптоми, които са се проявили. Повечето от натуралните методи имат и благоприятно въздействие върху здравето и вида на дермата. Тя, както и ноктите, възстановяват своя нормален изглед, а сърбежът, зачервяването и пожълтяването изчезват. Ето някои от разпространените методики за справяне с онихомикозата:gabichki-po-krakata-noktite-02

  • черен чай – този конкретен тип чай е полезен при гъбички по краката, заради таниновата киселина, която съдържа. Тя предизвиква изсушаване на кожата, което премахва бактериите в нея и намалява инфекцията. Порите на дермата се пречистват и затварят, а това осигурява защита срещу гъбичките;
  • сода за хляб – тя може да се използва или под формата на разтвор, или като паста за локално приложение. Ефикасността на содата за хляб е свързана с нейното действие в посока към спиране развитието на гъбичната инфекция по ноктите и кожата на краката;
  • зехтин – той има в съдържанието си олеуропеин. Това е агент, който има антимикробни свойства. Те действат като ефикасно противогъбично средство, затова е препоръчително зехтинът да се намаже директно върху засегнатите участъци. При орален прием, той подсилва и имунитета.

Народната медицина е неизчерпаем източник на здравословни рецепти и методики за неутрализиране на различни състояния и симптоми. Научете още за тях като на интернет списанието Здраве днес.

Освободете се от гъбичната инфекция с добра хигиена!

Оказва се, че най-добрата превенция срещу онихомикозата е високата лична хигиена. Това е особено валидно в месеците, когато сме изложени на външни влияния като повишени температури и изпотяване. Бъдете съвестни и отговорни при посещаване на обществени локации и поддържайте добра хигиена. Тези прости правила ще ви помогнат да се предпазите от упоритото и неприятно действие на гъбичките по краката.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.