Приспивателни лекарства при безсъние с или без рецепта

Бързо лечение на безсъние с приспивателни лекарства (сънотворни) с или без рецепта. Подробен и изчерпателен справочник.

В този материал успоредно ще разглеждаме „теорията на безсънието“ и лекарствата без рецепта или пък с рецепта. Ще ви бъдем благодарни, ако ни помогнете да допишем този справочник на средствата за безсъние. Така че пишете ни и вие какво ползвате и кое ви действа или пък напротив. Ще използваме информацията, постъпила от вас, за дообогатяването и разширяването на текста-

Първото лекарство е арника монтана, което свободно може да се купи в интернет на цена от 4-5 лева без включена доставка.

Лекарство от арника без рецепта.

лекарство арника монтана без рецепта
Арника монтана може да се използва против безсъние.

Арника монтана е предназначено за лечение на удари и синини от падане, но е идеално и при безсъние. Ползват го също така при разширени вени и хемороиди, но става и за акне розацея, и за кръвоизливи в пурпурата. Защо е цялото това многообразно действие? Много просто: Арниката е вълшебна билка!

Тя помага при мускулна треска и „чупливост“ на кръвоносните съдове, но е окей и при всякакви видове физически травми. Може да се вземе на гранули против безсъние. 5 от тях преди лягане и още пет при евентуално събуждане през нощта ще оправят работата!

Но, както казахме, ще се отрази добре и на болка в мускулите, разширени вени, кървене на венците (пародонтоза) и на още един куп проблеми.

Нека сега продължим с теоретичната част, после ще добавим и други средства (може и с ваша помощ, ако ни помогнете по-долу във формата за коментари!).

Според статистиката около 15% от пациентите използват лекарства при безсъние.

Медикаментозното лечение винаги се съчетава с хигиена на съня. Понякога дори само спазването на правилата за добър сън, без приемане на лекарства, е достатъчно, за да се преодолее безсънието.

Задължително е да се лекува и основното заболяване, довело до нарушенията на съня (ако има такова), включително и с фармакологични средства. В този случай е важно да се подберат правилно схемите и дозите на медикаментите, защото някои от тях нарушават нормалния сън.

Другите популярни хапчета за сън са таблетките мелатонин.

мелатонин лекарство за сън
Мелатонин – едно от добрите хапчета за сън. Продава се свободно в интернет за 20-23 лева

За него подробен материал има в Лекар.БГ, виж ТУК! Хапчето е кръстено на приспивното вещество мелатонин, което се отделя от епифизната жлеза на човека, когато стане тъмно. То набавя нужното сънотворно на организма, ако производството му по един или друг начин е затруднено.

Мелатонинът също така се използва и при лечението на шизофрения, депресия и други заболявания. Повече ще научите от текста, към който ви дадохме линк по-горе.

За лечение на синдрома на безсънието се използват също психотерапия

и автогенен тренинг, ако причините за безсънието са психологически проблеми или стрес. Релаксиращите техники на автогенния тренинг са много ефикасни, защото водят до състояние на покой, което бързо преминава в здрав сън.

Не съществуват стандартни правила за това колко дълго и в какви дози трябва да се приемат приспивателните. Лекарството трябва да бъде предписано от лекуващия лекар. Най-важното е да се подбере така, че ефективната доза да е възможно най-малка, а курсът на лечение – възможно най-кратък.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Обикновено се прилагат 1-3 таблетки или капсули преди лягане, като се започва с най-малката доза активно вещество. Продължителността на курса е от 1-2 денонощия до 1-2 седмици, което е достатъчно при правилно лечение.

приспивателни лекарства при безсъниеСамо при хронично безсъние се налага по-продължителна терапия.

Тогава се препоръчва лечението да започне с няколко кратки курса на приемане на медикаменти.

Това е необходимо, тъй като лекарствата с продължително действие се извеждат бавно от организма поради свойството си да се натрупват и постепенно да увеличават концентрацията си в тъканите на организма.

В паузите от по 1-2 седмици не се приемат никакви приспивателни. Това очистване на организма от лекарството позволява да се прецени ефективността му. На всеки 3-6 месеца е целесъобразно да се проверява има ли нужда от сънотворни.

Дори и безсънието да се лекува с помощта на психотерапия, на първо време е необходимо 2-3 пъти седмично да се приемат медикаменти за сън.

Приспивателните средства се предписват строго индивидуално, като се вземат под внимание особеностите на нарушенията в структурата на съня и причините за безсънието.

Идеалното приспивателно трябва да действа моментално.

Трябва да осигурява бързо заспиване и да не оказва вредно влияние върху различните фази на нормалния сън.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

То не бива да предизвиква сънливост на следващия ден и да влияе негативно на паметта, координацията на движенията и скоростта на психичните реакции.

Повечето сънотворни средства се отпускат със специална рецепта от лекуващия лекар. Съвсем малко такива лекарства могат да се купят свободно. Точно на тях е посветена тази публикация, но със задължителната уговорка, че трябва да прочетете всичко останало в текста.

Всички приспивателни, отпускани по рецепта, потискат физическата и психическата активност на човека. Лекарствата с по-кратък период на полуизвеждане от организма по-малко влияят върху работоспособността на следващия ден.

Един от страничните ефекти при тях е т. нар. антероградна амнезия – загуба на спомените за случилото се след приемането на лекарството.

Друг проблем при сънотворните, предписвани с рецепта, е рецидивирането на безсънието.

Това става, след като се прекрати приемането на лекарството. В продължение на няколко нощи сънят постепенно се влошава и това налага да се възобнови приемането на препарата.

Такова усложнение се наблюдава по-често при лекарства с кратък период на полуизвеждане. Действието на приспивателните с по-дълъг период на полуизвеждане намалява постепенно, затова при спиране не се стига до възобновяване на безсънието.

Спирането на сънотворните, приемани в големи дози, много по-често предизвиква нарушения на съня, затова е по-добре медикаментите да се приемат във възможно най-малките ефикасни дози.

При лечение с приспивателни задължително трябва да се имат предвид не само показанията, но и противопоказанията за предписването им.

В кои случаи не бива да се приемат приспивателни медикаменти:

 • Ако не са предписани от лекар.
 • Ако не е уточнена причината за безсънието.
 • В съчетание с алкохол.
 • Когато приспивателните предизвикват сънливост през деня.
 • От бременни жени и кърмачки.
 • От пациенти с нарушения на дишането по време на сън.
 • Да не се приемат продължително време, за да не се развие психологическа зависимост.

Съществуват правила за приемане на сънотворни медикаменти и те трябва строго да се спазват.

Такива приспивателни лекарства се пият:

 1. Ако са предписани от лекар.
 2. Не повече от 2-3 седмици за лечение на краткотрайно безсъние.
 3. Един път на 2-3 дни при хронично безсъние.
 4. В минималната ефикасна доза.

При употреба на приспивателни винаги трябва да се вземат предпазни мерки и да не се предприема самолечение.

Това се отнася преди всичко за следните случаи:

 • При възрастни хора.
 • Когато се приемат голям брой други лекарства.
 • При бъбречна недостатъчност.
 • При съпътстващи заболявания на белите дробове.
 • Ако пациентът страда от психично заболяване или депресия.
 • При хъркане.
 • Когато професията изисква пълна концентрация още от сутринта (шофьори, пожарникари, лекари, диспечери, оператори на различни машини и др.).

Само лекар може да реши кое приспивателно средство е най-подходящо за преодоляване на проблема със съня и най-вече как се съчетава то с вашия начин на живот, с другите ви болести и лекарства.

Не бива да се забравя, че безсънието е сериозно оплакване, предизвикано от реални проблеми. Именно затова трябва да се потърси помощта на компетентен специалист.

Приспивателни лекарства. Малко ценна информация.

До началото на XX век като приспивателни средства са били употребявани главно бром, опиум и някои други вещества. От 1903 година започва нов етап в лечението на безсънието, тъй като тогава започват да се използват барбитуратите.

След 1950 година в терапията на безсънието навлизат невролептичните средства и антихистаминовите препарати. По-късно (след 1960 година) започва ерата на бензодиазепиновите приспивателни.

В края на 80-те години на миналия век се създават приспивателни от ново поколение – циклопиролони и имидазопиридини, които действат селективно (избирателно) на съня.

Н1-блокерите се прилагат преди всичко за лечение на алергични заболявания (уртикария, сенна хрема, алергичен конюнктивит и др.). Тези средства оказват също сънотворен и силен седативен ефект. При приемането им са възможни потискане на централната нервна система, дневна сънливост, дезориента­ция, световъртеж, замъглено зрение, особено при непоносимост или предозиране.

Те предизвикват отпускане и сънливост, което улеснява заспиването.

Повечето от тези средства имат продължително действие, затова могат да доведат до сънливост на сутринта, главоболие, потиснатост и сухота в устата.

Проблемът е, че след няколко дни или седмици ефектът от тези препарати намалява, което изисква увеличаване на дозата и съответно повишава риска от усложнения, свързани с приемането им.

Тези средства се прилагат за лечение на разстройства на съня и безсъние само под строг лекарски контрол. При възрастните хора дозата трябва да бъде намалена двойно.

Поради седативния и продължителния сънотворен ефект някои препарати от тези групи не бива да се предписват на хора, чиято професия изисква бърза психическа и физическа реакция.

Бензодиазепините са по-ефикасни от предходната група препарати. Те ускоряват заспиването, съкращават първата фаза на съня и увеличават продължителността на втората фаза. Представляват голяма група препарати, които активно се използват като приспивателни (най-известен от тях вероятно е диазепамът).

Приемането им осигурява по-пълноценен сън.

Предимствата на бензодиазепините се изразяват преди всичко в това, че те бързо се всмукват и достигат до мозъка; времето на действието им съвпада с продължителността на нощта; основните вещества и продукти от разграждането им се извеждат бързо и не предизвикват сънливост на сутринта.

Средствата с по-малка продължителност на действие обикновено се използват за улесняване на заспиването, а тези с по-голяма продължителност – за поддържане на съня.

При правилно приемане, минимална доза и кратък курс на лечение с тези препарати обикновено не се наблюдават усложнения. Но ако правилата за приемане не се спазват, чувствителността към медикаментите намалява и се налага да се увеличи дозата, а това води до формиране на зависимост. Пациентите, при които се стига до тези явления, имат склонност поначало към злоупотреба с лекарства, а понякога и към наркомания.

Често срещани усложнения, особено при по-възрастни хора, са нестабилната походка, дезориента­цията, влошеното зрение, намалената чувствителност в краката.

Опасно е да се съчетават бензодиазепини и алкохол, тъй като действието им взаимно се усилва.

В резултат на това се получават прекомерен седативен ефект, световъртеж, разстройство в координацията на движенията, водещо до падания, удари и травми.

Внезапното спиране на бензодиазепините предизвиква абстиненция и рецидив на безсънието. Поня­кога такова безсъние е много по-тежко и мъчително, отколкото преди приемането на препаратите. Това усложнение може да се избегне, като дозата постепенно се намалява.

Важно е да не се забравя, че тези препарати се приемат само по предписание на лекар, който определя схемата и продължителността на приемането им, като се съобразява с възрастта и съпътстващите заболявания на пациента, както и с някои други фактори.

Други приспивателни средства.

лечение на щитовидна жлеза с билки против безсъние
Потребител споделя, че неговият метод против безсънието е лечението на щитовидна жлеза с билки. Кажете и вие как се справяте с този проблем в коментарите по-долу, за да допишем заедно тази статия!

Вече съществуват и по-съвременни сънотворни, които се отличават с редица предимства: имат кратък период на полуизвеждане, не намаляват продължителността на бързата фаза на съня и не нарушават последователността на стадиите му, осигуряват бързо заспиване, не водят до сънливост на следващия ден.

От друга страна, все още понякога се предписват барбитурати, макар че лекарите се стремят да ги избягват поради значителните им странични ефекти. В някои случаи като приспивателни се прилагат анти-депресанти със седативно действие. Те могат да бъдат ефикасни при депресии с нарушения на съня.

От казаното дотук става ясно, че в много случаи приспивателните лекарства са необходим и полезен инструмент за справяне с безсънието, стига да се вземат в адекватни дози и за кратко. Задача на лекуващия лекар е да избере вида на медикамента и минималната ефективна доза без странични действия.

Важно е да се подчертае, че сънотворните лекарства не могат да се приемат постоянно. Те се пият само в екстрени случаи, при необходимост и винаги в съчетание с хигиена на съня и корекция на основното заболяване.

Пишете ни и вие за лекарствата и средствата срещу безсъние, за които знаете, че действат. Нека заедно да допишем този материал. Вие как се справяте с безсънието, когато ви споходи? Коментирайте във формата по-долу!

Оценка на читателите
[Гласували: 14 Средно: 2.4]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

3 коментара за “Приспивателни лекарства при безсъние с или без рецепта

 • 06.09.2015 в 16:40
  Permalink

  Интересувам се от приспивателно за специфичен случай, такова с анестетичен ефект за еднократна употреба. Става въпрос за лице с пси-увреждане, което категорично отказва да се подстригва и да се бръсне, нито позволява друг човек да направи това. Преди време го приспивах с 2,5 таблетки Ривотрил и така му оправях тоалета и след събуждане той дори се харесваше. Ривотрила вече не се намира в аптеките, пробвах с Benosen, Ecodorm, един доктор ми препоръча Лепонекс, но никакъв ефект. С по-голяма доза от Арника монтана дали ще се получи желаният ефект? Предполагам, че подобен проблем имат и други хора. Благодаря за полезната статия и за бъдещи такива!

  Отговор
  • 07.09.2015 в 9:12
   Permalink

   Принципно за заместител на изчезналия ривотрил масово се препоръчва по-скъпият клонарекс. Но дали той ще бъде подходящ за вашия човек като приспивателно, не се наемаме да кажем. Най-хубаво попитайте доктора. Арника монтана звучи добре за подобен случай, но пак не сме сигурни. Ще се радваме, ако други читатели се включат и кажат как те решават проблема с анестетиците.

   Отговор
 • 21.03.2018 в 16:09
  Permalink

  Здравейте, приемам хранителна добавка ZopiDorm от около 2месеца.Никъде не откривам дали се получава привикване към тези хапчета и колко дълго могат да се приемат?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.