Моментално приспивателно. Сънотворни лекарства със зелена рецепта

Кое моментално приспивателно е добро? Как да изберем добри приспивателни хапчета? Кои са хубавите лекарства против безсъние? Сънотворни лекарства със зелена рецепта и без рецепта

Безсъние, което ни мъчи до 7-8 поредни нощи, се определя като краткосрочно. То няма нужда от терапия. Само си помагаме с леки, безрецептурни препарати, основно на билкова основа или с мелатонин. Краткосрочното безсъние обикновено се провокира от стрес. То не носи последствия за психиката и тялото за разлика от болестното (терминът е „инсомния“).

Безсъние, което продължава със седмици, изисква задължително обследване и лечение. Тогава вече се назначават сънотворни лекарства. Съществуват няколко групи:

 • барбитурати;
 • бензодиазепини като Лорапам;
 • бензодиазепиноподобни (Z-препарати);
 • антихистамини;
 • лекарства на основата на мелатонин.

Кое моментално приспивателно е добро и най-бързо?

Водещи сред сънотворните по ефект и бързина са бензодиазепините. В големи дози през нощта те предоставят скоростно сънотворно действие. В малки дози през деня успокояват тревожността.

Със зелена рецепта

Барбитуратите работят чрез ЦНС, като потискат нейните функции. Те са бързи и определено ефикасни, но е трудно да ги наречем най-добри. Причината е, че имат ред отрицателни действия, най-лошото сред които е

Придобиване на зависимост!

Освен това има риск от предозиране, отравяне и амнезия. Напълно противопоказани са при дихателна недостатъчност и апнея.

В групата на барбитуратите влизат фено- и хексобарбитал, амитал, нембутал, бутизол и др. Повечето са с продължително действие. Те дават ефект около 15 мин. след приема.

Вече 100 г. медицината използва барбитурати, но списъкът им силно се съкращава в последно време. В средата на 20 век е имало доста смъртни случаи. Все пак тези силни сънотворни още се ползват, макар и под засилен контрол чрез зелена рецепта.

Небензодиазепините или Z-лекарствата са седативи от ново поколение. Те не потискат фаата на дълбокия сън, осигуряват бързо заспиване и удължават съня. Подобрени са, но пак причиняват привикване. При спиране причиняват тревожност през деня.

Тук влизат пиримидини (имидазо-, пиразоло-), циклопиролон (Зопиклон). Зопиклон също е със зелена рецепта, значи трябват и сериозни показания за използването му.

Демир бозан билки против акне

Антихистамините са лекарства против алергия. Те не са класически сънотворни, но имат такъв ефект (страничен по отношение на основната им функция). Такива са главно лекарствата от първо поколение – Димедрол, Алергозан, Тавежил. И тези лекарства си имат „цена“ – рискът от тахикардия, изсушаване на лигавиците, затрудняване на дишането.

В обобщение: бързите и силните сънотворни са с много рискове и странични ефекти. Ето защо и при сериозни състояния хората предпочитат да започнат от безобидните сънотворни и ако съвсем нямат ефект, да продължат към „тежката“ категория.

Следователно няма еднозначен отговор на въпроса:

Как да изберем добри приспивателни хапчета?

Дотук разгледахме добрите лекарства в смисъл на бързи и категорични (сънотворни със зелена рецепта). Сега ще видим добрите лекарства в смисъл на безопасни и комфортни.

Сънотворни лекарства без рецепта

Сънотворните без рецепта най-често са под формата на капсули и са регистрирани като хранителни добавки. Те са на основата на успокояващи и сънотворни билки, мелатонин, магнезий и комбинации между тях. На пазара има буквално стотици такива препарати. Ще ги разгледаме според водещата съставка.

Валериана

Познаваме я като успокоително, но този корен води и до добър сън. Рядко се намира самостоятелно, по-често я комбинират с растителни успокояващи като глог, хмел, лайка, маточина и др. Например в Або Руе валерианата е подкрепена от теанин за подсилено въздействие върху ЦНС. Като цяло коренът понижава възбудимостта, което води до сън.

Маточина

Екстрактът от маточина успокоява ритъма на сърцето и цялата нервна система, премахва усещането за напрегнатост в слънчевия сплит. И тази билка често се съчетава с лечебни растения, вкл. екзотични като калифорнийски мак в таблетките Слийп. В Педиакид пък маточината се допълва от лавандула, портокал, лайка, риган, глог и минерали.

Пасифлора

Растението се ползва отдавна като успокоително и сънотворно. В Алора то работи самостоятелно, показвайки своите седативни и противоболкови свойства. Работи против страх и спазми. Допълва се от билки, витамини и мелатонин във Витамикс, от маточина и Л-теанин в „Сладки сънища“.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Пасифлора облекчава тревогата, релаксира нервите и оттам третира безсънието. В Беносен намалява стреса. Сомни Екс е направена в интересна форма за впръскване.

Билкови комплекси

Това са най-честите препарати на билкова основа – комбинация от няколко билки. Такива са Формулата на Евалар, който подобрява съня на база билки, витамини и магнезий. Чаят Демир бозан пък го прави само чрез билкова композиция, която дълбоко релаксира нервната с-ма. Въпреки че е чай, Демир бозан има сериозно терапевтично действие при сериозни патологии като депресия, фобии, неврози и др.

Мелатонин

Другите популярни хапчета за сън са таблетките мелатонин. Ще го намерим в различни комбинации в капсули като Сладки сънища, Спокоен сън, Супер Слийм, Здрав сън, Релакс Зон и др. По-често го съчетават с пасифлора, калиф. мак, липа, витамини, магнезий. В Sleeping Duo формулата е подсилена от GABA и витамини.

мелатонин лекарство за сън

Мелатонин – едно от добрите хапчета за сън. Продава се свободно в интернет за 20-23 лева

За него подробен материал има в Лекар.БГ, виж ТУК! Хапчето е кръстено на приспивното вещество мелатонин, което се отделя от епифизната жлеза на човека, когато стане тъмно. То набавя нужното сънотворно на организма, ако производството му по един или друг начин е затруднено.

Мелатонинът също така се използва и при лечението на шизофрения, депресия и други заболявания. Повече ще научите от текста, към който ви дадохме линк по-горе.

Магнезий

Той присъства в много комбинации, напр. в продукта на Допелхерц за сън. Лек Сън® пък е  добавка при преждевременни събуждания. Най-често магнезий се комбинира с валериана, маточина и витамини (главно В6) Микроелементът подчертано сваля умората и усещането за слабост.

Ще ви бъдем благодарни, ако ни помогнете да допишем този справочник на средствата за безсъние. Така че пишете ни и вие какво ползвате и кое ви действа или пък напротив. Ще използваме информацията, постъпила от вас, за дообогатяването и разширяването на текста.

Хомеопатия и елексири на Бах

Д-р Бах има специален продукт за трудно заспиващите. Той е наречен просто „За сън“. От хомеопатичните е интересна арника монтана, което свободно може да се купи в интернет на цена от 4-5 лева без включена доставка.

лекарство арника монтана без рецепта

Арника монтана може да се използва против безсъние.Арника монтана е предназначено за лечение на удари и синини от падане, но е идеално и при безсъние. Ползват го също така при разширени вени и хемороиди, но става и за акне розацея, и за кръвоизливи в пурпурата. Защо е цялото това многообразно действие? Много просто: Арниката е вълшебна билка!

Тя помага при мускулна треска и „чупливост“ на кръвоносните съдове, но е окей и при всякакви видове физически травми. Може да се вземе на гранули против безсъние. 5 от тях преди лягане и още пет при евентуално събуждане през нощта ще оправят работата!

Но, както казахме, ще се отрази добре и на болка в мускулите, разширени вени, кървене на венците (пародонтоза) и на още един куп проблеми.

Нека сега продължим с теоретичната част, после ще добавим и други средства (може и с ваша помощ, ако ни помогнете по-долу във формата за коментари!).

Според статистиката около 15% от пациентите използват лекарства при безсъние.

Медикаментозното лечение винаги се съчетава с

Хигиена на съня

Понякога дори само спазването на правилата за добър сън, без приемане на лекарства, е достатъчно, за да се преодолее безсънието.

Задължително е да се лекува и основното заболяване, довело до нарушенията на съня (ако има такова), включително и с фармакологични средства. В този случай е важно да се подберат правилно схемите и дозите на медикаментите, защото някои от тях нарушават нормалния сън.

За лечение на синдрома на безсънието се използват също

Психотерапия и автогенен тренинг

Ако причините за безсънието са психологически проблеми или стрес. Релаксиращите техники на автогенния тренинг са много ефикасни, защото водят до състояние на покой, което бързо преминава в здрав сън.

Не съществуват стандартни правила за това колко дълго и в какви дози трябва да се приемат приспивателните. Лекарството трябва да бъде предписано от лекуващия лекар. Най-важното е да се подбере така, че ефективната доза да е възможно най-малка, а курсът на лечение – възможно най-кратък.

Обикновено се прилагат 1-3 таблетки или капсули преди лягане, като се започва с най-малката доза активно вещество. Продължителността на курса е от 1-2 денонощия до 1-2 седмици, което е достатъчно при правилно лечение.

Само при хронично безсъние се налага по-продължителна терапия.

приспивателни лекарства при безсъниеТогава се препоръчва лечението да започне с няколко кратки курса на приемане на медикаменти.

Това е необходимо, тъй като лекарствата с продължително действие се извеждат бавно от организма поради свойството си да се натрупват и постепенно да увеличават концентрацията си в тъканите на организма.

В паузите от по 1-2 седмици не се приемат никакви приспивателни. Това очистване на организма от лекарството позволява да се прецени ефективността му. На всеки 3-6 месеца е целесъобразно да се проверява има ли нужда от сънотворни.

Дори и безсънието да се лекува с помощта на психотерапия, на първо време е необходимо 2-3 пъти седмично да се приемат медикаменти за сън.

Кои са хубавите лекарства против безсъние?

Приспивателните средства се предписват строго индивидуално, като се вземат под внимание особеностите на нарушенията в структурата на съня и причините за безсънието.

Идеалното приспивателно трябва да действа моментално.

Трябва да осигурява бързо заспиване и да не оказва вредно влияние върху различните фази на нормалния сън.

То не бива да предизвиква сънливост на следващия ден и да влияе негативно на паметта, координацията на движенията и скоростта на психичните реакции.

Повечето сънотворни средства се отпускат със специална рецепта от лекуващия лекар. Съвсем малко такива лекарства могат да се купят свободно. Точно на тях е посветена тази публикация, но със задължителната уговорка, че трябва да прочетете всичко останало в текста.

Всички приспивателни, отпускани по рецепта, потискат физическата и психическата активност на човека. Лекарствата с по-кратък период на полуизвеждане от организма по-малко влияят върху работоспособността на следващия ден.

Един от страничните ефекти при тях е т. нар. антероградна амнезия – загуба на спомените за случилото се след приемането на лекарството.

Друг проблем при сънотворните, предписвани с рецепта, е рецидивирането на безсънието.

Това става, след като се прекрати приемането на лекарството. В продължение на няколко нощи сънят постепенно се влошава и това налага да се възобнови приемането на препарата.

Такова усложнение се наблюдава по-често при лекарства с кратък период на полуизвеждане. Действието на приспивателните с по-дълъг период на полуизвеждане намалява постепенно, затова при спиране не се стига до възобновяване на безсънието.

Спирането на сънотворните, приемани в големи дози, много по-често предизвиква нарушения на съня, затова е по-добре медикаментите да се приемат във възможно най-малките ефикасни дози.

При лечение с приспивателни задължително трябва да се имат предвид не само показанията, но и противопоказанията за предписването им.

В кои случаи не бива да се приемат приспивателни медикаменти:

 • Ако не са предписани от лекар.
 • Ако не е уточнена причината за безсънието.
 • В съчетание с алкохол.
 • Когато приспивателните предизвикват сънливост през деня.
 • От бременни жени и кърмачки.
 • От пациенти с нарушения на дишането по време на сън.
 • Да не се приемат продължително време, за да не се развие психологическа зависимост.

Съществуват правила за приемане на сънотворни медикаменти и те трябва строго да се спазват.

Такива приспивателни лекарства се пият:

 1. Ако са предписани от лекар.
 2. Не повече от 2-3 седмици за лечение на краткотрайно безсъние.
 3. Един път на 2-3 дни при хронично безсъние.
 4. В минималната ефикасна доза.

При употреба на приспивателни винаги трябва да се вземат предпазни мерки и да не се предприема самолечение.

Това се отнася преди всичко за следните случаи:

 • При възрастни хора.
 • Когато се приемат голям брой други лекарства.
 • При бъбречна недостатъчност.
 • При съпътстващи заболявания на белите дробове.
 • Ако пациентът страда от психично заболяване или депресия.
 • При хъркане.
 • Когато професията изисква пълна концентрация още от сутринта (шофьори, пожарникари, лекари, диспечери, оператори на различни машини и др.).

Само лекар може да реши кое приспивателно средство е най-подходящо за преодоляване на проблема със съня и най-вече как се съчетава то с вашия начин на живот, с другите ви болести и лекарства.

Не бива да се забравя, че безсънието е сериозно оплакване, предизвикано от реални проблеми. Именно затова трябва да се потърси помощта на компетентен специалист.

Приспивателни лекарства: малко история

До началото на XX век като приспивателни средства са били употребявани главно бром, опиум и някои други вещества. От 1903 година започва нов етап в лечението на безсънието, тъй като тогава започват да се използват барбитуратите.

След 1950 година в терапията на безсънието навлизат невролептичните средства и антихистаминовите препарати. По-късно (след 1960 година) започва ерата на бензодиазепиновите приспивателни.

В края на 80-те години на миналия век се създават приспивателни от ново поколение – циклопиролони и имидазопиридини, които действат селективно (избирателно) на съня.

Н1-блокерите се прилагат преди всичко за лечение на алергични заболявания (уртикария, сенна хрема, алергичен конюнктивит и др.). Тези средства оказват също сънотворен и силен седативен ефект. При приемането им са възможни потискане на централната нервна система, дневна сънливост, дезориента­ция, световъртеж, замъглено зрение, особено при непоносимост или предозиране.

Те предизвикват отпускане и сънливост, което улеснява заспиването.

Повечето от тези средства имат продължително действие, затова могат да доведат до сънливост на сутринта, главоболие, потиснатост и сухота в устата.

Проблемът е, че след няколко дни или седмици ефектът от тези препарати намалява, което изисква увеличаване на дозата и съответно повишава риска от усложнения, свързани с приемането им.

Тези средства се прилагат за лечение на разстройства на съня и безсъние само под строг лекарски контрол. При възрастните хора дозата трябва да бъде намалена двойно.

Поради седативния и продължителния сънотворен ефект някои препарати от тези групи не бива да се предписват на хора, чиято професия изисква бърза психическа и физическа реакция.

Бензодиазепините са по-ефикасни от предходната група препарати. Те ускоряват заспиването, съкращават първата фаза на съня и увеличават продължителността на втората фаза. Представляват голяма група препарати, които активно се използват като приспивателни (най-известен от тях вероятно е диазепамът).

Приемането им осигурява по-пълноценен сън.

Предимствата на бензодиазепините се изразяват преди всичко в това, че те бързо се всмукват и достигат до мозъка; времето на действието им съвпада с продължителността на нощта; основните вещества и продукти от разграждането им се извеждат бързо и не предизвикват сънливост на сутринта.

Средствата с по-малка продължителност на действие обикновено се използват за улесняване на заспиването, а тези с по-голяма продължителност – за поддържане на съня.

При правилно приемане, минимална доза и кратък курс на лечение с тези препарати обикновено не се наблюдават усложнения. Но ако правилата за приемане не се спазват, чувствителността към медикаментите намалява и се налага да се увеличи дозата, а това води до формиране на зависимост. Пациентите, при които се стига до тези явления, имат склонност поначало към злоупотреба с лекарства, а понякога и към наркомания.

Често срещани усложнения, особено при по-възрастни хора, са нестабилната походка, дезориента­цията, влошеното зрение, намалената чувствителност в краката.

Опасно е да се съчетават бензодиазепини и алкохол, тъй като действието им взаимно се усилва.

В резултат на това се получават прекомерен седативен ефект, световъртеж, разстройство в координацията на движенията, водещо до падания, удари и травми.

Внезапното спиране на бензодиазепините предизвиква абстиненция и рецидив на безсънието. Поня­кога такова безсъние е много по-тежко и мъчително, отколкото преди приемането на препаратите. Това усложнение може да се избегне, като дозата постепенно се намалява.

Важно е да не се забравя, че тези препарати се приемат само по предписание на лекар, който определя схемата и продължителността на приемането им, като се съобразява с възрастта и съпътстващите заболявания на пациента, както и с някои други фактори.

Други приспивателни средства

лечение на щитовидна жлеза с билки против безсъние

Потребител споделя, че неговият метод против безсънието е лечението на щитовидна жлеза с билки. Кажете и вие как се справяте с този проблем в коментарите по-долу, за да допишем заедно тази статия!

Вече съществуват и по-съвременни сънотворни, които се отличават с редица предимства: имат кратък период на полуизвеждане, не намаляват продължителността на бързата фаза на съня и не нарушават последователността на стадиите му, осигуряват бързо заспиване, не водят до сънливост на следващия ден.

От друга страна, все още понякога се предписват барбитурати, макар че лекарите се стремят да ги избягват поради значителните им странични ефекти. В някои случаи като приспивателни се прилагат анти-депресанти със седативно действие. Те могат да бъдат ефикасни при депресии с нарушения на съня.

От казаното дотук става ясно, че в много случаи приспивателните лекарства са необходим и полезен инструмент за справяне с безсънието, стига да се вземат в адекватни дози и за кратко. Задача на лекуващия лекар е да избере вида на медикамента и минималната ефективна доза без странични действия.

Важно е да се подчертае, че сънотворните лекарства не могат да се приемат постоянно. Те се пият само в екстрени случаи, при необходимост и винаги в съчетание с хигиена на съня и корекция на основното заболяване.

Пишете ни и вие за лекарствата и средствата срещу безсъние, за които знаете, че действат. Нека заедно да допишем този материал. Вие как се справяте с безсънието, когато ви споходи? Коментирайте във формата по-долу!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Моментално приспивателно. Сънотворни лекарства със зелена рецепта

 1. Интересувам се от приспивателно за специфичен случай, такова с анестетичен ефект за еднократна употреба. Става въпрос за лице с пси-увреждане, което категорично отказва да се подстригва и да се бръсне, нито позволява друг човек да направи това. Преди време го приспивах с 2,5 таблетки Ривотрил и така му оправях тоалета и след събуждане той дори се харесваше. Ривотрила вече не се намира в аптеките, пробвах с Benosen, Ecodorm, един доктор ми препоръча Лепонекс, но никакъв ефект. С по-голяма доза от Арника монтана дали ще се получи желаният ефект? Предполагам, че подобен проблем имат и други хора. Благодаря за полезната статия и за бъдещи такива!

  • Принципно за заместител на изчезналия ривотрил масово се препоръчва по-скъпият клонарекс. Но дали той ще бъде подходящ за вашия човек като приспивателно, не се наемаме да кажем. Най-хубаво попитайте доктора. Арника монтана звучи добре за подобен случай, но пак не сме сигурни. Ще се радваме, ако други читатели се включат и кажат как те решават проблема с анестетиците.

 2. Здравейте, приемам хранителна добавка ZopiDorm от около 2месеца.Никъде не откривам дали се получава привикване към тези хапчета и колко дълго могат да се приемат?

 3. Не се хвърляйте на силните химии, мелатонинът е напълно достатъчен, ако няма някое психо заболяване. Аз съм изцяло доволна – заспирам бързо и непрекъснато до алармата.

 4. Какво стана с Донормил? Беше ми супер – разтворимо в чаша, само 5 лв, защо изчезна, за да се продават скъпите ли?

 5. Ако е сънотворно и върши работа, няма как да е безопасно. Ако е безопасно, не върши много-много работа, това е от мен! Пил съм доста, за по-леките става, но ако си супер изнервен, не става.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.