Крем за прибиране на хемороиди. Долопрокт или Проктогливенол?

Как да изберем крем за прибиране на хемороиди? Кой е по-добър: Долопрокт или Проктогливенол? Хеморрел или Цикатридина? Масту при кървящи хемороиди. Крем Хемороидал. Крем Здраве за домашно лечение.

Мехлемите са предпочитано лекарство при вътрешни и външни хемороиди. Те помагат в неусложнени случаи, но при задълбочаване се стига до хирург. Мехлемите бързо купират болката, успокояват сърбежа и паренето, укрепват съдовете, оказват противовъзпалително, антисептично и стягащо действие, ускоряват регенерацията на тъканите.

Разработени са десетки препарати с различен акцент във въздействието.

Крем за прибиране на хемороиди

Локалното лечение е показано в ранните стадии на образуване на хемороидите. Тогава основните симптоми все още са раздразнение на кожата и лигавиците на ануса и ректума. Хемороидите са съдова патология и затова лечението не бива да се ограничава само върху мазането. Мехлемите са част от многокомпонентна терапия. Други препарати ще се погрижат за кръвоизливите, за риска от вторично инфектиране и за част от симптоматиката.

Лечението на хемороиди изисква работа в различни направления. Ето защо и мехлемите не са еднакви, а със своя специфика, според водещата нужда на пациента

Видове мехлеми
kremove-hemoroidi

Кремовете за локално приложение са много популярни при хемороиди

 • Антикоагуланти – Хепаринова маз, Хепароид, Лиотон 1000. Изписват се при усложняване на хемороидите с тромбоза. Те предпазват от съсирване на кръвта. Лечебната съставка е хепарин, която предоставя локален противохемороидален ефект;
 • Хемостатици – Троксевазин, Троксерутин. Изписват се при кървене. Свиват съдовете и коагулират. Купират кървенето на възлите и регенерират повредените тъкани;
 • Венотоници – Проктогливенол, Индовазин, Есавен. Стимулират венозния тонус, укрепват структурата на съдовете, намаляват подпухването на тъканите в аналната зона и размерът на хемороидите, стимулират регенерацията. Ефективни при продължителна терапия;
 • Противовъзпалителни – Тетрациклин, Долопрокт. Това са мехлеми, които премахват отока, сърбенето и др. ефекти на възпалителен процес;
 • Хормонални – Ултрапрокт, Адвантан. По-силно средство срещу възпалението. Действат бързо и са силно ефективни, но имат големи ограничения в използването;
 • Стягащи – Безорнил. Използват се при отделяне на ексудат. Подсушават и стягат, създават специален филм върху хемороидите и защитават тъканите от инфекция;
 • Хомеопатични – Репахерб, Апимед Хемопро. Отличават се с мекота и малко странични ефекти. Включват се в комплексни терапии, но никога не са единствено лекарство;
 • Антисептици – Вишневски, Ихтиол. Мехлеми с изразени антибактериални и антисептични свойства. Предпочитат се при вторично инфектиране на хемороидите с патогенни микроби.
Долопрокт или Проктогливенол?

Пациентите търсят Долопрокт при кървящи хемороиди, но тази маз е представител на комбинираните средства и може да предостави по-обширно въздействие. Тя има мощен противовъзпалителен ефект и добре обезболява локално. Бори се с отока, сърбежа и болката.

Показание за използването й са остри и хронични хемороиди с всякаква локализация. Изписва се в началните стадии на образуване на хемороидите, при анални фисури, екземи на ануса и дерматити, при проктит и инфекции от всякакъв произход.

Маже се на тънък пласт, три пъти при обостряне и два пъти при стихване на възпалението (след интимна хигиена). Може да се въведе в ануса чрез апликатор.

Проктогливенол е от друга група мазила, но също предоставя комплексен ефект. Активното му вещество повишава тонуса на вените, стимулира премахването на застойни явления, купира възпалението на хемороидите и болката. Оказва местно обезболяващо действие.

Използва се във всички етапи от развитието на хемороидите, особено при образуване на възли.

Демир бозан билки против инсулт

Маже се само в областта на поражение, също след интимна хигиена. При остър процес се нанася 2 пъти, след стихване на възпалението – 1 път.

Изборът зависи от това какво безпокои пациента. При силно възпаление и кървене е за предпочитане Долопрокт, а при подуване и оток, както и при нуждата от стягане на съдовете за предпочитане е Проктогливенол.

Хеморрел или Цикатридина?

Хеморрел е натурален мехлем, чиято сила е във възстановяването на тъканите. Той предпазва от увреждания при преминаването на твърди изпражнения. Много помага на пациенти със запек.

Цикатридина също притежава силен възстановителен ефект благодарение на хиалуроновата киселина. Но действието й при хемороиди е по-ограничено в сравнение с Хеморрел. Показанията на мазане с Цикатрадина са рани и въобще нарушения на кожното покритие.

Хемороидал крем или Хемороидал паста се търси много заради ниската си цена. Тубичката струва под 2 лв. Точното наименование на мехлема е Хемороидал унгвент и към момента не се предлага.

Масту при кървящи хемороиди

Масту е мехлем със стягащо действие. Много полезен при мокрещи хемороиди. Успокоява обичайните симптоми на патологията като дразнението и сърбежът. Помага за по-бързо зарастване.

Хемороиди – крем Здраве

Познатият на поколения мехлем с цинков оксид има регенериращи свойства. Той е идеален за възпаления и раздразнения. Като всеки цинков мехлем, и Здраве се справя идеално с кървенето. Подсушава, стяга наранените тъкани, лекува раздразненията. Някои пациенти са доволни точно от този крем за 2.60 лв и твърдят, че той ги успокоява и лекува.

30+ средства за домашно лечение на хемороиди – възпалени, вътрешни, спукан хемороид

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Какво представляват хемороидите

Хемороидите с право са смятани за най-разпространената болест на правото черво. От деликатния проблем страдат еднакво често и жените, и мъжете. При нежния пол често се проявяват и в периода на бременността, най-вече през последните три месеца от нея.

Най-общо казано, заболяването се характеризира с разширение на намиращите се в аналния канал и ануса венозни тела (формации), които предпазват лигавицата, образувайки защитна възглавница, когато се напълнят с кръв. По този начин се подпомага изхождането. Сърбежът, кървенето и болката са най-обичайните симптоми за наличие на хемороиди.

Статистически погледнато около 12% от хората страдат от хемороиди. Според това дали са разположени под пектинеалната ивица (разделяща ануса от ректума), или над нея, хемороидите биват два вида – вътрешни и външни.

Кои са обичайните начини за лечение на хемороиди?

В зависимост от остротата на заболяването лечението им е консервативно или оперативно. Най-честата терапия включва употребата на т. нар. венотоници, както и някои кремове и свещички – медикаменти, които са налице в аптечната мрежа.

При някои потърпевши евентуална криза би могла да отшуми единствено с лекарства – това би бил най-добрият изход от деликатната и болезнена ситуация. При други пациенти обаче това не би било достатъчно. Ако проявите на хемороидите не отшумят за кратък период, тогава е наложително лечение, което трябва да бъде по-интензивно.

Консервативното медикаментозно лечение обаче не лекува самото заболяване, а само симптомите и обострянето им. Периодично следват нови и нови остри прояви. Трайното излекуване е възможно при някои от консервативните или оперативните варианти. Лечението трябва да бъде комплексно – включващо диетичен режим, неоперативни методи, медикаменти и само като краен вариант, при липса на други възможности или тяхното изчерпване – оперативно решение.

Операция се налага в по-напредналите 3-ти и 4-ти стадии на болестта, а също и при неконтролирано кръвотечение. Оперативните методики са различни, а най-подходящата от тях се избира след преценка на хирурга.

Вътрешни и външни хемороиди

Както написахме вече, обичайните прояви на хемороидите са болка, сърбеж и кървене и зависят от тяхното разположение, според което се разделят на външни и вътрешни.

Външните се наричат така, понеже се появяват от външната страна на ануса. Те могат да дразнят, когато се подуят и да са болезнени. Често срещаща се проява е сърбежът, причинен от дразнението на кожата. В случай на разкъсване на кръвоносния съд, хемороидът би могъл да тромбозира и да се получат т. нар. тромбозни хемороиди.

лечение на хемороиди д-р Матев

„Откраднахме“ си един коментар за лечение на хемороиди от Фейсбук в отговор на нашата публикация. Явно става дума за Медицински център „Матев“ в Стара Загора.

В самия ректум се разполагат вътрешните хемороиди. При тях характерна е липсата на  болка, понеже на това място няма болкови рецептори. Тази е и причината много от заболелите дори и да не подозират за тях и съответно да не вземат мерки за тяхното лечение. Бъдат ли раздразнени обаче, те биха могли да прокървят. При ненавременното лечение на вътрешни хемороиди може да се получат усложнения като пролапс и прищипване.

Пролапсът се получава, когато разширяването на вътрешния хемороид е толкова напреднало, че изпада извън ануса. В случай, че се получи спазъм на сфинктера (анален мускул) пролапсните хемороиди могат да бъдат затиснати извън аналното отверстие като по този начин би могъл да се прекъсне кръвопотокът. Тогава вече говорим за прищипан хемороид.

Лекарства (хапчета)

Отново трябва да се подчертае, че всяко медикаментозно решение при борбата с хемороидите в най-добрия случай може да постигне само облекчаване на симптомите. Тези лекарствата не лекуват първопричината за появата на проявите.

Изборът на лекарства за перорален прием на пазара е голям. Продават се във формата на таблетки и капсули. Предписват се както за вътрешни, така и за външни хемороиди.

По-голямата част от предлаганите продукти имат в състава си някакъв растителен извлек с укрепващо кръвоносните съдове действие. Тези съставки нямат голям потенциал за взаимодействие с други медикаменти и съответно не предизвикват странични ефекти. Това не важи обаче за противовъзпалителните и обезболяващите съставки, към които трябва да се подхожда с внимание, като се спазват някои правила.

За препарати, включващи в състава си нестероидни противовъзпалителни средства, е необходима допълнителна внимателна преценка, свързана с противопоказанията им. Повишено внимание се изисква при пациенти с проблеми с кръвосъсирването и предпоставка за кървене, боледуващите от язва, алергичните към аспирин и т.н.

Независимо дали болката и дискомфортът продължават, при прием на подобни продукти винаги трябва да се внимава за предозиране.

Медикаментите имат благоприятно влияние върху оплакванията в първите стадии на болестта. Но те не биха могли да спрат прогресирането й и в течение на времето губят ефекта си. Това е една от главните причини търсенето на лекарска помощ да става едва когато болестта е напреднала. Самите стадии на заболяването се определят от големината на хемороидите и от степента им на пролабиране.

По-известните медикаменти за перорално приложение са диокет, флебодия цикло 3 форте, детралекс и други.

Помага ли детралекс?
Детралекс - първата мисъл при хемороиди

Детралекс – първата мисъл при хемороиди

Детралекс е може би една от първите мисли на всеки, когато се стигне до лечение на хемороиди. Това е препарат, който съдържа флавонови фракции на диосмин и хеспердин, пречистени и микронизирани. Главното му предназначение е свързано с разширени вени, венозната недостатъчност, разширени хранопроводни вени, и, разбира се, хемороиди.

Медикамент от ново поколение, детралекс повлиява болезнените симптоми на хемороидите, тъй като въздейства ефективно върху малките кръвоносни съдове, тонизирайки стените на вените.

Стартовата доза на детралекс при хемороиди обикновено е 6 хапчета дневно в продължение на 4 дни. Следващите 3 дни приемът на детралекс се намалява на 4 таблетки дневно. Мнозинството от употребявалите детралекс се изказват положително за препарата. Единствените им забележки са свързани с високата му цена и възможни болки в стомаха.

Предимство при приема на детралекс е неговото действие, което в съчетание със здравословен начин на живот (физическа активност и рационално хранене) дава една отлична перспектива за пълно излекуване на хемороидите. Локалните средства за разлика от детралекс облекчават само временно симптомите.

А цитросепт?
Цитросепт укрепва кръвоносната система

Цитросепт укрепва кръвоносната система

Цитросепт е добавка към храната, която съдържа концентрат (течен) от пулпата на грейпфрута, от семената му и от неговата бяла част. Препаратът има в състава си важните биофлавоноиди и витамин C. Цитросепт подпомага цялата кръвоносна система, благодарение на което повлиява и хемороидите.

 Как действа калиев перманганат?

Калиевият перманганат е едно отлично средство за благоприятно въздействие на хемороиди и симптомите им.

За тонизиране на сфинктера са препоръчителни топлите седящи вани с калиев перманганат, смрадлика, лайка, отвара от дъбова кора.

Смрадликата и калиевият перманганат са подходящи и при силен сърбеж. Комбинацията се прилага посредством хладки бани. Банята се приготвя на два етапа. Прави се разтвор на щипка перманганат в малко шишенце с вода. Разтворът става тъмновиолетов. Няколко капки от него се капват внимателно във водата, приготвена за банята, до момента, в който течността добие бледорозов цвят.

Причината за всички тези етапи на приготовление се крие в предотвратяването на опасността от попадането на кристали калиев перманганат в съда, предназначен за седящата вана. Залепи ли се някой от кристалите върху кожата, това може да доведе до сериозно изгаряне.

Лечение на хемороиди с цикатридина
Цикатридина ефективно облекчава симптомите

Цикатридина ефективно облекчава симптомите

Цикатридина супозитории представлява ново поколение медикамент, предназначен за лечение на хемороиди и още много проктологични болести. Свещичките цикатридина ефективно облекчават оплакванията при хемороиди като парене, болка, кървене и сърбеж. Нещо повече – подпомагат тъканната регенерация и епителизация. Съответно рискът от рецидив намалява.

Цикатридина се отличава от останалите хемороидални продукти с това, че за разлика от повечето от тях, приложението й е един път на ден. Това прави терапията по-удобна за пациента.

Супозитории цикатридина са приложими за по-дълга и по-редовна употреба, понеже не съдържат в състава си кортикостероиди. Това редуцира риска от нежелани ефекти. Цикатридина подпомага и по-бързото заздравяване на раните след операция от хемороиди.

Изцеление с цикатридина: кога помага

С гентамицин

Противоречиво е мнението за приложението на гентамицин при хемороиди. Според специалисти гентамицинът е антибактериален медикамент и няма нищо общо с хемороидите и съответно няма да помогне.

Съществуват и привърженици на инфекциозния произход на хемороидите (бактерии и гъбички). Според тях най-доброто решение против хемороиди е смесването на няколко вида антибиотични мазила като нистатин, гентамицин, флуцинар и бацитрацин. Според тях ползването на тази смес води до великолепни резултати.

Употреба на свещички

Наличието на вътрешни хемороиди налага употребата на свещички (супозитории).

Третирането на вътрешни хемороиди предполага използването на супозитории (свещички) от рода на споменатата вече цикатридина, долопрокт, проктогливенол, гливекс или хемороидал. Най-добре действат в комбинация с детралекс или флебодия.

Операция на хемороиди

Оперативна намеса е препоръчителна, когато хемороидите са достигнали 3-ти и 4-ти стадий. Слабо ефективна е криотерапията, която отнема и повече време.

Напоследък е особено популярен е методът на Лонго. Започва да се прилага през 1997 г. Характерно за него е използването на стаплер (механичен съшивател), който изрязва засегнатата лигавица заедно с хемороидните възли, слагайки 2 реда скоби, които съединяват краищата на изрязаната лигавица.

Склеротерапията е друга форма на операция. При нея се използва инжектиране в основата на хемороидните възли на агенти като хинин-урея, фенол и подобни. Склерозиращите вещества прекъсват кръвния поток към засегнатите възли. Този метод постига временен ефект. След време могат да се появят нови симптоми, заради което може да се наложи повтаряне на процедурата.

Периодът на оздравяване след оперативна намеса може да продължи между 2 и 4 седмици.

Лазер

Лазерът се смята за един от най-резултатните методи

Лазерът се смята за един от най-резултатните методи

За по-резултатна се счита лазерната терапия. Тъй като засега процедурата е доста скъпа, успехът при нея е в по-дългосрочен план. Лазерното лечение си има както положителни, така и отрицателни страни. Голям плюс при него е бързото възстановяване и липсата на болка. Минусите са свързани с невъзможността изцяло да бъдат премахнати възлите, което води до възможността за поява на рецидиви в следващите три до пет години.

Диета при хемороиди

Подходящата диета е изключително важен фактор както при лечението на хемороидите, така и при превенцията на рецидивите. Храната трябва да бъде богата на фибри. Съществена е консумацията на множество пресни зеленчуци и плодове, кафяв ориз, пълнозърнест хляб. Приемането на течности – минимум литър и половина-два на ден е силно препоръчително. Подобна диета подпомага дефекацията, понеже изпражненията стават по-меки, без да дразнят хемороида.

Употребата на люти подправки и на алкохол е силно непрепоръчително при наличие на хемороиди.

Фибрите се доставят на организма от следните храни – плодове, броколи, бобови растения, овесени трици, пшеница, пълнозърнестите храни. Диетата с включване на фибри трябва да започне да се провежда с постепенно увеличение на количеството им. По този начин се избягват газовете и подуването на корема.

Киселото мляко, медът, варените плодове и зеленчуци също могат да се добавят към диетата. Приемайте и течности като чай, супи, изцедени сокове, а не само вода.

Елда

Несъдържащата глутен елда, семената на която имат в състава си полифенолни антиоксиданти, каквито са танините, рутинът и кахетин, притежава противоокисляващо и противовъзпаляващо действие. Рутинът не допуска появата на тромбоцитни съсирвания в кръвоносните съдове, като о този начин подпомага лечението на хемороиди.

Червено цвекло
Схема на хемороидите

Схема на хемороидите

Списъкът на воините срещу хемероидите може да бъде продължен с червеното цвекло. Източник е на множество важни за организма микроелементи, соли и витамини. При редовната консумация на цвекло проблемите, свързани със стомашно-чревния тракт, значително намаляват, а хемороидите си отиват.

Какво да правим при кървене

Хемороидалното кървене започва, когато заболяването достигне степента, в която са настъпили разкъсвания на стените на съдовете. Когато има кръв, това е сигнал за нуждата от незабавно лечение за започване на възстановяващи тъканите процедури.

Мерките, които трябва да се предприемат за стопиране на кръвотечението и последващите го усложнения, са съпротива на поривите за чесане, потапяне в топла вода във вана или седяща баня, приложение на локални медикаменти, замяна на тоалетната хартия с мокри кърпи, студени компреси и др.

Домашно лечение на хемороиди с билки

От край време се знае, че билките са доказано средство за лечение на болести и закрепване на тялото. Понеже биха могли да си взаимодействат с лекарства, други билки и храни, приемът им трябва да се осъществява само под лекарски или фармацевтичен контрол.

В някои случаи хемемелисът ефективно смалява външните хемороиди. Прилага се локално. Предлагат се мокри кърпи, които са напоени с извлек от билката, а също така и различни добавки за топли бани.

Установени са и други билки, които повлияват благоприятно хемороидите. Златната пръчица се използва локално и намалява възпалението при хемороиди.

Белият равнец е доста известен в Европа. Прилага се при лекуването на кървящи хемороиди.

Лечение на хемороиди с хвощ.
лечение на хемороиди с хвощ

Билката хвощ е една от най-силните за лечение на хемороиди

В предизвиканата от нас дискусия за дописване на този текст се получиха интересни препоръки на билки и домашни средства, които бяхме пропуснали в първоначалния вариант на този материал. За щастие в интернет нищо не е непоправимо, затова бързаме да наваксаме с някои от „новите“ данни.

Наш редовен читател лекува хемороидите си с чай от полски хвощ всеки път, когато се получи запек или възпаление. За 10 дни проблемът изчезва. А запекът е една от сериозните причини за нежеланото възникване на хемороидите.

Затова погледнете задължително и ТОЗИ ТЕКСТ: За билковото лечение на запека. Само действащи рецепти!

Мария Требен пък препоръчва полският хвощ да се стрива на фина каша, като преди това се измива хубавичко. Тя казва, че стриването трябва да се прави върху дървена дъска. Първо нарязвате на ситно, после смачквате до каша и налагате болното място с нея.

Хвощът е една от основните билки в комбинацията Демир бозан, благодарение на което се дължи неговото безупречно действие при хемороиди.

С алое вера.
Мария Требен хемороиди лечение

Мария Требен също лекува хемороидите с хвощ.

Понеже грижата за лесна и редовна дефекация е важна, когато се отнася до борбата с хемороидите, регулирането на храносмилателната дейност е съществена. Чаената терапия с алое вера в случая има чудесен ефект. От ⅓ сушени листа от билката, плодове от майчин лист и Orthosiphonis се приготвя смес. От лъжичка смес се прави чай за една чаша, която се пие вечер. Тази терапия е подкрепяща.

Терапията с алое вера предотвратява застоя на кръвта във вените. 1 мл. биостимулиран извлек от растението се инжектира веднъж седмично в продължение на три месеца в бедрото подкожно. Инжекционното лечение с алое вера трябва да се извършва само под контрола на лекар.

Със смрадлика.

Смрадликата (тетра) е отличен помощник в битката с хемороидите. Тя има антисептичен ефект.  Ежедневното подмиване с отвара от тетра е силно препоръчително. Освен това може да се прави седяща вана със смрадлика за 10 мин. по няколко пъти на ден.

С жълт кантарион.

Отличен ефект има прилагането на чай от жълт кантарион. Прави се като се залива с 250 мл. вряла вода една ч. лъжичка от билката. След 5-минутен престой и прецеждане чаят се пие. Може да бъде подсладен с мед. За чай може да се ползва и бял равнец.

Със змийска хурка.
лечение на хемороиди със змийска хурка

В предизвиканата от нас дискусия се намери потвърждение за действието на билката змийска хурка при лечение на хемороиди.

Макар да не е много популярно, напоследък това българско растение често намира приложение в медицината. Коренът на билката се използва при лечение на различни заболявания. Змийската хурка действа кръвоспиращо и противовъзпалително, регенерира и обезболява. Свойствата му са подходящи за лечение на хемороиди.

Предлагаме ви няколко рецепти със змийска хурка, подходящи за лечение на хемороиди:

 • Парченца от грудката, не по-големи от грахово зърно, се увиват в хляб или тесто и се поемат два пъти дневно по едно.
 • Билката се смесва с ракия. Колкото е по-висок градусът, толкова по-добре.
 • 1 ч.л. смелена грудка се накисва за седем-осем часа в 200 милилитра вода. Течността се прецежда и се съхранява в хладилник. 1 с.л. се пие между 3 и 5 пъти на ден след хранене.

Змийската хурка обаче е и силно отровна, затова употребата й трябва да става под контрола на специалист.

С чесън срещу хемороидите.
Рецептите с чесън водят до бързо облекчение при хемороиди

Рецептите с чесън водят до бързо облекчение при хемороиди

Чесънът и рецептите, свързани с него, са сред едни от най-популярните, когато става въпрос за лечение на хемороиди.

Терапията със сок от чесън е метод, радващ се на най-голяма известност. 2 скилидки чесън внимателно се счукват и се прецеждат през тензух. Към сока се прибавя кафена лъжичка сол. След престой от няколко часа в хладилника сместа се маже върху хемороидите. Обработените места се фиксират със свинска мас, за да може чесновият сок да действа. Изпълнява се всяка вечер до постигане на ефект.

При кървящи хемороиди обаче горната рецепта е неприложима. В случай на кървене по-добре е да се постави обелена скилидка чесън в ректума вечер преди лягане.

Още ценни съвети при хемороиди, пратени ни от читател:

хемороиди лечение с антифлегмин и кокосово масло

Пишете ни и вие по-долу за лечението на хемороиди!

Изключително полезна статия, браво! От личен опит мога да споделя следното и дано да съм полезна на всички:

 1. Антифлегминът, както е писал друг преди мен, е изключително ефикасен.
 2. Голям ефект се постига с риванол-мехлем (препоръча ми го преди време една възрастна съседка, опитах и установих ефекта) както и с компресче смрадлика на мястото.
 3. Това за масажа и упражненията за сфинктера е напълно вярно. Има специални упражнения при страдание от хемороиди. Помня, че такива има на български в една малка книжка „Интимна лечебна гимнастика за жената“ на изд. „Византион“ – има я в интернет. Тези упражнения засилват еластичността на всички мускули и тъкани, споменати в статията.
 4. И може би най-важно: прочетох го в един немски сайт – НИКОГА не позволявайте дразнене на хемороидните възелчета при ходене в тоалетната. Още преди да седнете, намажете лигавицата отвън и вътре – доколкото позволява, за да не ви боли – с коксово масло. То се продава в твърдо състояние, но от телесната топлина тутакси се втечнява. Старайте се да се удържите половин минута, като свивате и отпускате мускулите. Чак след това се облекчете. В статията пишеше, че всяко дразнене, всяко преминаване на фекалиите (независимо дали при запек, нормално или диарично изхождане) разранява хемороидния възел, не бива в никакъв случай да се допуска кървене. Здраве и успех на всички!
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

9 коментара по “Крем за прибиране на хемороиди. Долопрокт или Проктогливенол?

  • Благодарим ви, господин Кастелов! Дописваме постоянно статията за лечението на хемороиди, така че и вашата препоръка ще влезе в употреба. Сега добавихме разделите за билките хвощ и змийска хурка. Приемаме още идеи от читатели за дообогатяването на текста, за да стане той най-хубавият по темата. Пишете ни пак!

 1. Домашен мехлем за кървящи хемороиди приготвен от 1 бурканче домашна несолена свинска мас ,2 шепи цвят бял равнец,5-6 стръка бяло подъбиче,20 листа от малина и шепа цвят жълт кантарион.Билките се пържат в маста около 5 – 6 минути ,дърпат се от огъня и се оставят да престоят една нощ( около8-12 часа) На другия ден сместа се претопля ,прежежда се през марля и се налива в плитко стъклено бурканче или стари кутийки от крем.Като истине се прибира в хладилник.Прилага се сутрин ,след изхождане,измива се аналният отвор с хладка вода ,подсушава се и се намазва обилно вътре и отвън и вечер преди лягане ,след измиване.Действа безотказно.Прилага се минимум 40 дни( дори да е настъпило облекчението по- рано,се изкарва пълният курс)За по- голяма ефикасност,паралелно се пие чай от бял равнец 2-3 чаши дневно.Излекувала съм много мои близки и познати с този мехлем.

 2. При кървящи хемороиди: – промивки с тетра-“ телесна температура“- ползвайки дамски душ , продават ги в аптеките, като предварително намазвате с мехлем или свинска мас за по безболезнено проникване. За около ден – два кървенето спира и
  след това, след всяко ходене по голяма нужда- миене и промивки с топла вода ( не гореща или студена ) не използвайте в никакъв случай вестници и тоалетни хартии, само миене с вода. Купувате от ветеринарна аптека “ Антифлегмин “ и се
  мажете след всяко ходене по голяма нужда след като извършите горепосочената хигиенна процедура. След около седмица забравяте за всякакви хемороиди. След като се излекувате, задължително спазвате след всяко ходене по нужда горните процедури по хигиена тя е най важна при борбата с хемороидите. В последствие, ако има проблем и усетите че започват да се възпаляват продължете да мажете с антифлегмин. Успокоява моментално и спира възпалението.Аз съм на 54г. и имах големи проблеми, наясно съм за какво става въпрос но от 20г. съм се отървал от този проблем по гореописаният начин. Необходимо е да се знае че, тежкият физически труд , вдигането на тежести и напъването води до появата и обостряне на проблемите с хемороидите.

 3. Колко разбирам хемороидите представяват застояла кърв. Да подпомогнете кървобръщането приложете масаж. Най подходящо е да се прави с вибратор. Първоначално с по тънък, а след време с по дебел. Важното при избора на вибратор е да има мощни вибрации. Ползвате МНОГО лубрикант и не бързате с проникването. След проникването го оставяте да масажира 5-10 мин. Веднага след третмана ще усетите облекчение.

 4. След като ползвах дълго време цикатридина свещички преминах на антифлегмин. После ползвах флебодия. Мога да кажа че се спасих с хеморрел мехлем и тинктура. Четох коментари, звучаха ми като суперлативи – не са повярвайте! Много различни продукти, след като усетих ефикта попрочетох по-задълбочено. Препоръчвам ги горещо!Прибират хемороидите, а пише че помагат и за фисури.

 5. На мен ми помогна един хомеопатичен крем, не помня името. Дадоха ми го в женската консултация. Паренето и отока веднага се махнаха. Така че не е вярно, че хомеопатията не става за основно лечение. Опитайте няма да съжелявате.

 6. Хемороиди само с маз не минават. Трябва и храненето да се огледа, и физически натоварвания да се вкарат в режима. Най-важно е да се лекуват инфекциите в дебелото черво.

 7. Моят опит е, че трябват флеботоници, противовъзпалителни и такива неща. Аз пих Детралекс и Флебодия. Първото е ужасно скъпо, второто по-бива.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.