До какво води липсата на контрол при захарния диабет

Захарният диабет е заболяване, което изисква спазване на определени правила и изграждане на дадени навици, които да го държат под контрол. В противен случай настъпват хронични и остри усложнения, които при спазване на режим биха могли да се избегнат. Те могат да засегнат различни части от тялото – краката, бъбреците, сърцето и тн.

Лекарите определят диабета като едно от бедствията на съвремието. Според мнозина от тях, с дългогодишен опит в тази област, настоящето хилядолетие осъмва с една тревожна статистика. Според прогнозите на експерти се е очаквало броят на болните от диабет през 2030г да бъде 365 млн. души. Тази прогноза обаче се оказа невярна, защото според данните още през 2017г страдащите от диабет са били 416 млн. в световен мащаб.

Тези тревожни показатели са причина все повече да се говори за захарната болест. Лекарите все по-често коментират за т.нар. масова заболеваемост от диабет. Хората, които имат захарна болест, страдат също и от сърдечно-съдови заболявания. Пациентите изпитват трудности да контролират заболяването.

Това води до проблеми не само за болния, но и за неговото семейство. С времето това нараства до проблем, касаещ цялото общество.

За съжаление, има сериозни последици за страдащите от диабет, сред които – ниско качество на живот, понижени нива на трудоспособност, увеличаване на годините в стадия на инвалидизация и най-страшното – преждевременна смърт.

Последиците за обществото също не са незначителни. Усложненията, които могат да настъпят при диабета натоварват здравната система. Това е ресурс, който е скъпоструващ и би оказал влияние дори върху най-добре изградената икономика.

Целта на специалистите ендокринолози е да държат обществото осведомено и будно за заплахата от диабет. Технологиите напредват и медицината се развива, което води след себе си нови методи за справяне със захарната болест.

Колкото по-качествен е контрола върху заболяването, толкова по-добър ще е животът на хората, страдащи от него. Новите лекарства успешно помагат в постигането на метоболитен контрол, като главната цел е достоен живот на заболелите.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.