Алкохол и зачеване – съвместими ли са?

Как алкохолът влияе на зачеването е въпрос, който си задават много от жените, които смятат, че им е навремило да станат майки.

Много от тях предполагат, че наравно с тютюнопушенето, консумацията на алкохол не се препоръчва, когато на дневен ред е въпросът за създаване на нов живот, но отлагат до последно момента, в който ще кажат „не” на любимото питие.

Според изследване, публикувано на страниците на списание British Medical Journal, алкохолът намалява значително шансовете за успешно забременяване, като в същото време увеличава риска от спонтанен аборт неколкократно.

При голяма част от жените, които консумират повече от 10 питиета седмично, се наблюдават редица понижени показатели или дори увреждания на възпроизводителната функция в сравнение с тези дами, които не са любителки на чашката. Това, от своя страна, е една от предпоставките за проблемно зачеване.

В същото време, публикацията разкрива и факта, че редовната консумация на алкохол оказва влияние върху нивата на естрогена и на другите хормони в женското тяло, които са пряко свързани с репродуктивните възможности.

опити за забременяване - 01

Алкохолът възпрепятства зачеването

В резултат на това овулацията става нередовна или се появяват така наречените ановулаторни цикли. Когато в подобни ситуации не настъпи овулация, шансовете за зачеване са нулеви.

Когато мъжете консумират алкохол по време на периода, през които се правят опити за зачеване, се забавя скоростта, с която се придвижват сперматозоидите, което отново е предпоставка за приблемно забремяване.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.