Кога не може да се забременее? Схема за забременяване, хитринки

Кога не може да се забременее и какво пречи? Алкохол. Може ли да се забременее след овулация? Схема за забременяване. Хитринки за сигурно забременяване. Преди цикъл. Колко дни след това има симптоми?

Немалко съвременни партньори не успяват да се сдобият с дете. В началото лекарите твърдят, че е нормално – при здрав мъж и здрава жена възможността за успешно зачатие се изчислява на 25%. Но след 12 месеца на безплодни опити двойките се насочват към лекар.

Нататък възможностите са две – да се открие или да не се открие физиологичен проблем. По-долу ще дадем подробно обективните причини.

zabremenyavane-06

Всички причини за безплодие: разказваме

Преди това да погледнем т. нар. психологическо безплодие: организмът функционира нормално, но бременност не настъпва. Официално такава диагноза няма, наричат го безплодие с неуточнен генезис.

В таблица даваме масовите причини за поставянето на психологическа бариера пред раждането на дете.

Причини за психологическо безплодие
страх, негативен опит какъв проблем поражда
страх от бременност и майчинство жената се бои, че ще бъде лоша майка, че няма да опази детето, че нещо ще стане… Случва се при жени, претърпели жестоко отношение или насилие в детството. Чрез безплодие те се защитават от повтаряне на историята
сложности в отношенията между съпрузите сдържани чувства, прикрита неприязън, потиснати конфликти минават на физиологично ниво. Женското тяло отказва да приеме клетки на съпруга
мястото на детето е заето например от съпруга, родителите й. Случва се, когато жената много се грижи за свои близки и им отделя голямо внимание. Всъщност, тя вече има „дете“ (грижа, отговорност)
детето като конкурент детето се възприема като конкурент за любовта, вниманието, грижата. Мъжът или жената се съпротивляват и зачатие не произтича
децата са тежка работа случва се при по-големи деца, които са били обременени с грижата за по-малките в семейството. В подсъзнанието остава негативен отпечатък
родов опит майката е главен транслатор на опит, който подсъзнателно се внушава на дъщерята. Влияе негативно, ако не е била щастлива в майчинството си, имала е тежка бременност и всякакъв тип проблеми. Влияят дори аборти на ниво баби
собствени неудачни бременности в съзнанието на родителите мястото на бъдещото дете вече е заето от загубено бебе в миналото. Те поддържат скръбта си към него, защото забравянето приемат като предателство

Причините за психологическо безплодие лежат дълбоко в подсъзнанието, посочват психолозите. Когато за първи път бъдат диагностицирани (ако въобще се стигне до психотерапия), пациентите бурно ги отричат. Но специалистите са на мнение, че психологическите причини са твърде широко разпространени (особено при 30 – 35-годишните).

Повечето хора обаче търсят физически причини и, разбира се, в много случаи се откриват такива.

Кога не може да се забременее (причини)

Ако в резултат от изследвания е поставена диагноза „безплодие“, не бързайте да се отчайвате. От всички безплодни двойки около 40-60% в бъдеще имат свои деца в резултат от проведено лечение.

Всички физически причини за безплодие условно се делят на три групи – при жената (обусловени от особеностите и функционирането на женския организъм), при мъжа и общи, без полова принадлежност.

Таблица 1: Женско безплодие

“Фигурин
Причини за женско безплодие
Причина Последствие
Непроходимост на маточните тръби обикновено е резултат от сраствания. Те пречат на сперматозоидите да се движат нагоре и на оплодената яйцеклетка да се спусне към матката
Сраствания в малкия таз те са следствие от операции, възпалителен процес, ендометриоза и др. Пречат на яйцеклетката да попадне в тръбата
Патологии на матката вродени аномалии и изменения като миома, ендометрит, аденомиоза, полипи, кисти, хиперплазия на ендометриума и др.
Дълго отлагана първа бременност при „неизползване“ на репродуктивните органи се нарушава микроциркулацията и хормоналната регулация

Таблица 2: Мъжко безплодие

Причини за мъжко безплодие
Причина Последствие
Еякулаторни разстройства отсъствие или недостатъчно количество сперма, недостиг на сперматозоиди в спермата, слаба подвижност на сперматозоидите, ретроградна еякулация
Еректилна дисфункция неспособност за устойчива ерекция, което затруднява осеменяването
Анатомични изменения хипоспадия (спермата не попада във влагалището), непроходимост или вродена липса на семепровод
Увреждане на сперматогенния епител прекратяване или намаляване на изработката на сперматозоиди в резултат от облъчване, химиотерапия, въздействие на токсични в-ва, висока Т°С, инфекции, травми и др.

Към причините от общ характер се отнасят хормонални нарушения, възпалителни процеси и инфекции, които се решават със съответните терапии.

Може ли да се забременее след овулация

Знае се, че при незащитен интимен контакт няколко дни ПРЕДИ овулация зачеването е доста вероятно. Но дали е възможно СЛЕД овулация?

 • Яйцеклетката живее 24 – 36 часа, след което загива, спуска се към матката и заедно с излишната лигавица се изхвърля през поредната менструация. Шансът за зачеване е най-висок в деня на овулацията и в първото денонощие след него.
 • Сперматозоидът живее 4 – 5 дни. Той може да постъпи в половите пътища на жената 4 дни преди овулацията и там да дочака яйцеклетката.

Нататък шансовете намаляват непропорционално:

 • 2 дни след овулация те са 20 – 23%;
 • 3 дни след овулация вероятността е 1%;
 • 4 дни след овулация шансът е 0.1%.
 • 5 дни след овулация – 0%.

От 5-и ден нататък зачеване е невъзможно по биологични причини – или яйцеклетката е загинала, или вече е оплодена и пътува за имплантиране към ендометриума.

Вероятността от зачеване при контакт СЛЕД овулация се повишава при следните обстоятелства:

 • Контактът е до 2 дни след овулацията;
 • Влагалището е с ниска киселинност и нормална Т°С;
 • Еякулацията е пълноценна, налични са голямо количество живи и подвижни сперматозоиди.

В обобщение: възможно е забременяване при провеждане на полов акт до 2 дни след овулация. След това настъпване на бременност е физиологически невъзможно.

Забременяване преди цикъл

След обясненото дотук логично отговорът би бил: не, не е възможно забременяване точно преди менструация. Но въпросът възниква не напразно – има такива случаи. Те се появяват по следните причини:

 1. Удължаване на цикъла, късна овулация, хормонални нарушения;
 2. Повторна овулация – излизане на втора яйцеклетка от фоликула;
 3. Използване на хормонални контрацептиви.

Жените следят цикъла си по календар и очакват настъпването на следващата менструация на база опита си от предходните месеци. Но цикълът може неочаквано да се удължи. Тогава овулацията възниква по-късно от очакваното.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Удължаване на цикъла се получава при хормонални нарушения, стресови ситуации, преумора, нередовни интимни отношения, смяна на партньора, пътувания и др. В резултат овулацията се премества по-близо до датата на менструацията и при незащитен акт възниква бременност.

Повторна овулация е явление, за което се знае малко. В навечерието на менструацията от фоликула излиза втора яйцеклетка. Реакцията при жената е повишаване на либидото, вдигане на базалната Т°С, болки в малкия таз и подуване на млечн. жлези. Впрочем, повторната овулация може да доведе до бременност с близнаци – разнояйчни.

zabremenyavane-05

Двойна овулация: 1-доминантен фоликул, 2 – допълнителен фоликул

Повторна поява на яйцеклетка може да се случи 24 часа преди менструация.

Оралните контрацептиви поддържат определен хормонален фон, при който овулация не настъпва. Те се приемат 21 дни, след които се прекъсва за 7 дни. В първата седмица от следващия 21-дневен курс с таблетки възможността за оплождане е по-висока, защото овулацията е близка. Но това би се случило при пропускане на таблетка.

Схема за забременяване

Ако планирате забременяване, то опитите СЛЕД овулация не са ваш вариант. В тази част от цикъла вероятността е незначителна.

За повишаване на вероятността за зачеване половите сношения зачестяват 5 дни преди овулацията. Интимните актове се провеждат през 24 часа, за да се повиши качеството на спермата.

Задължително е да се проведе акт в деня на овулацията и един в първите 24 часа след нея. Не използвайте лубриканти, не правете промивки преди половия акт и след него.

Ако вашата цел е обратната – да предотвратите бременност, то постъпвайте обратно на описаното дотук. Не провеждайте незащитен акт от 5 дни преди овулация до 2 дни след нея и правете промивки преди и след интимността.

Календарният метод за определяне на овулацията не работи при удължаване на цикъла, при късна и двойна овулация. Ето защо се казва, че забременяването е осъществимо по всяко време. Физиологично не е възможно, но тук се има предвид, че има разнообразни вътрешни процеси, които жената не може да предвиди и изчисли.

Хитринки за забременяване

Какво да направим, за да забременеем бързо?

 • Изследване на жената за инфекции, включително предавани по полов път;
 • Приемане на фолиева киселина от 3 месеца преди предполагаемото зачеване;
 • Проверка на партньорите за хронични патологии;
 • Спиране на пушенето – то влошава спермата повече от алкохола.

Още няколко неща.

Приведете теглото си в норма

Излишното и недостатъчното тегло еднакво намаляват вероятността от зачеване. ИМТ > 35 удвоява времето до забременяване, а ИМТ < 19 го учетворява. Опростено казано, ако жена с нормално тегло стига до бременност средно за 3 месеца, то пълната жена ще „изхарчи“ 6 месеца, а кльощавата – 1 година.

Обяснението е, че мастната тъкан продуцира естрогени. Излишъкът им при пълнота нарушава хормоналния баланс и процеса на овулация. При ниско тегло пък на тялото не му достигат ресурси за нормално функциониране и то измества назад репродукцията. Заради липсата на мастни тъкани слабите жени често страдат от нарушения в цикъла или той напълно спира.

Не прекалявайте с опитите

Мнозина смятат, че ежедневният секс подобрява възможностите за забременяване. Но лекарите опонират – оптималната честота е веднъж на 2-3 дни, по-често в периода на овулация. При такава честота на интимна близост спермата се поддържа във фертилно състояние.

 • Ако интервалът между контактите е повече от 3 дни, то мъжът ще има много сперма, но в нея ще присъстват повече мъртви и неподвижни сперматозоиди.
 • Ако интимният живот е активен в размер на 1-2 акта на ден, то концентрацията на жизнеспособни сперматозоиди намалява. В спермата присъстват слаби, не докрай съзрели сперматозоиди.

По-добър живот

Условията на живот косвено се отразяват върху зачеването – организмът иска да се репродуцира. Тук се включва добра храна, с осигуряване на всичко необходимо. Определена диета няма, но храната трябва да задоволява напълно физически и психически.

zabremenyavane-04

Диета за забременяване: трябва да е вкусно

СЗО дава примерно хранене:

 • Растителна храна 5 приема на ден, общо минимум 400 г;
 • Месо и риба (немазни, без кожа);
 • Бобови, ядки, зехтин, млечни – източници на необходимите мазнини;
 • Пълнозърнести заради целулозата и полезните сложни въглехидрати.

500 мг кофеин намаляват женската фертилност. 1-2 чашки кафе съдържат около 200 мг.

Колкото и добре да се храните, добавяйте си витаминни комплекси. Те помагат за пълноценната работа на репродуктивната с-ма. Споменатата фолиева к-на нека бъде по 400 мкг на ден. Да се съчетава с витамини С и Е, йод и магнезий. Най-лесно е да се вземат готови витаминни съчетания за развитие на плода в ранните стадии (от първия месец на зачеването)

Не се нервирайте

Душевното равновесие е ключово за партньорите. Стресът разстройва овулацията и влияе върху създаването на спермата. Не е решение повърхностното намаляване на стреса с моментни разхлабителни като питиетата и цигарите. Нужни са по-дълбоки методи за продължителна релаксация като йога, медитация, музика, хоби, движение, разходки, туризъм, дихателна гимнастика.

Физическата активност е ключова и това не е клише. Редовната употреба на мускулите пряко подобрява настроението, енергизира, нормализира теглото. Натоварването да бъде умерено – ходене пеш, сутрешна гимнастика. В такъв момент не помагат изнурителни тренировки и гонене на спортни постижения – това също е форма на стрес за тялото и се отразява на овулацията.

Сигурно забременяване

Най-сигурният начин е да се улучи овулацията. С подаване на сперма в точния ден на овулацията вероятността за успешно оплождане надхвърля 30-40%. В този смисъл достатъчно е да се насочат усилия в установяване на правилния ден, вместо да се хабят сили в подпомагащи акции.

Изяснете кога е вашата овулация. Ясно е, че това е средата на цикъла – 14 дни преди следващата менструация. За да изброите тези 14 дни, е нужно да водите календар и да намерите с голяма вероятност деня на следващото кървене.

Внимание! Търси се прозорецът на фертилността. Той включва един ден преди овулацията, денят на овулацията и денят след него – общо три дни.

Опитайте с календара, но при нередовен цикъл календарният метод е доста неефикасен. Но спокойно. Има тестове за овулация. Календарният метод ще ви ориентира кога да приложите теста, за да не хабите пари и усилия.

Тест за овулация

Представляват тест ленти, които се потопяват в урината.

zabremenyavane-03

Тестове за овулация

В деня на овулацията в урината се отделя специален хормон, който тестът отчита. За удобство в кутията са дадени няколко лентички. Например Oview са 5 на брой за цената от 10 лв. Би следвало с тези 5 ленти да намерите точния ден на овулацията.

Как да се ориентирам по теста: 3 дни след като тестът даде положителен резултат, опитите за забременяване са най-резултативни.

Базална температура

Това е друг обективен начин да се идентифицира точният момент на овулацията. Базалната Т°С се мери в покой. В периода на овулация ще видите покачване с около 0.3°С. Това идва от повечето прогестерон, който пък говори, че моментът е настъпил. Отново имате 2-3 дни за реализиране на замисленото.

Цервикална слуз

Преди настъпване на овулация матката изработва повече цервикална слуз. Самият секрет също се променя – става по-течен, прозрачен и лек – за да облекчи сперматозоидите в пътя към нагоре към яйцеклетката.

Как се прилага този метод

Започнете ежедневната оценка на слузта от влагалището след приключване на менструацията. Правете го в един и същи час, записвайте свойствата на слузта, за да забележите изменението на нейното състояние.

Изтрийте половия орган със салфетка в посока отзад напред. Оценете свойствата на слузта, останала по салфетката по следната схема:

 • Цвят на слузта – бял или жълт;
 • Прозрачност – прозрачна или мътна;
 • Консистенция – плътна, мека, лепкава, гъста;
 • Състояние на вулвата – суха, умерена или съвсем влажна.

Изпишкайте се и повторете анализа. Обърнете внимание на периода, когато

 1. слузта е бяла, течна и позрачна или еластична и хлъзгава като суров белтък;
 2. вулвата е обилно овлажнена.

Това са два индикатора за скорошна овулация. В следващите 24 часа тя ще настъпи.

При възможност правете този анализ след дефекация, когато се отделя по-голямо количество слуз. В дните, когато оценявате цервикалната слуз, не правете промивки и без интимен акт. Това би могло да измени характера на слузта и да доведе до неправилни изводи.

Съобщете на специалист, ако забележите значително, неочаквано изменение на вида, консистенцията и миризмата на цервикалната слуз. Това би могло да показва инфекция.

Колко дни след забременяването има симптоми

Има жени, които усещат бременността от първата й седмица (трета акушерска). Лекарите го отдават на психологически фактори, но признават и ролята на хормона на бременността ЧХГ, който се изработва от оплодената яйцеклетка.zabremenyavane-02

Много чувствителните жени забелязват промени в настроението и във вкусовите пристрастия. Някои дори отбелязват признаци на токсикоза, която нормално се появява няколко седмици по-късно.

В първите дни коремът остава същия. Зародишът е прекалено малък и няма как да се отрази видимо. Все още се нарича ембрион, докато не навърши 6 седмици.

Ембрионът се намира в малка торбичка с течност и се храни от жълтото тяло, а не от мама. Размерът му е 0.1 – 0.2 мм.

Как се проверява бременност през първата седмица?

Обективното доказване практически е невъзможно. Измененията са достатъчно незначителни, така че нито тестове, нито ултразвук може да ги улови. За убедителни доказателства трябва да изчакате минимум до седмия, а най-добре десетия ден от зачеването. Тогава най-чувствителните тестове ще покажат двете чертички.

Същият е проблемът и с хормона ЧХГ. Колебанията му са дотолкова незначителни, че резултатите остават съмнителни. Достоверен анализ и тук се случва след 10-я ден.

Ултразвуковата диагностика преди 7-я ден също не е показателна. Самото оборудване не е в състояние да визуализира ембриона. Принципно толкова ранно образно изследване се прави само по съмнения за извънматочна бременност, само защото е особено опасна.

За първата снимка на бъдещото бебе се налага да почакаме до 2-3 седмица.

Да се върнем на усещанията. Те доста наподобяват усещанията при идване на менструация – характерно теглене долу в корема, набухване и чувствителност на гърдите, подчертаване на цвета на зърната.

Като цяло бременността в първата седмица е незабележима.

Какво да пия, за да забременея?

Лекарствата в помощ на забременяването са на 100% хормонални. Използват се три типа, насочени към различни хормони. Прилагат се в реда, в който ги описваме, на три етапа.

 1. Гонадотропните – FSH и LH. Започва се с тях, на първи етап. Усилват изработката на двата хормона и с това стимулират овулацията – ръста на фоликули в яйчниците. Лекарства с цел овулация са Клостилбегит, Пурегон, Меногон и др.;
 2. Човешкият хорион-гонадотропин – hCG. Той идва като втори етап. Помага на най-големия фоликул да остане достатъчно голям и да изпусне яйцеклетка, която да бъде оплодотворена. Назначава се, след като фоликула достигне размер от 20 – 25 мм. Инжекции с ЧХГ се въвеждат 24 часа след последния прием на лекарства от първата група – Меногон, Пурегон или друг. Лекарствата с ЧХГ се назначават еднодозово. 24 часа след инжектирането настъпва овулацията;
 3. Прогестерон. Препарати с прогестерон се приема в случай, че използването на първите две групи лекарства е било успешно. Прогестеронът се приема с цел подготвяне на вътрешния слой на матката за закрепването на зародиша и в помощ на износването на плода. Най-известният препарат от третата група е Дуфастон.
Дуфастон за забременяване

Лекарствата с прогестерон като Дуфастон се изписват за закрепване на бременността.zabremenyavane-01

Дуфастон е синтетичен прогестерон, произвеждан само на таблетки. Позволява да се разрешат разни патологични процеси в репродуктивната с-ма на жената. Най-често го назначават при планиране на бременност.

Лекарството е ефективно, но не дава 100% гаранция. То ще подейства, само ако причината за безплодието е ниското ниво на прогестерон.

Защо се пие Дуфастон при планиране на бременност

До 25% от жените губят детето още в първия триместър. В 40% от случаите това се случва на фона на хормонална недостатъчност на яйчниците – по-често заради дефицит на прогестерон в лутеиновата фаза на менструалния цикъл. Ситуацията се усложнява от нарушено съзряване на ендометриума – почти 80% от спонтанните аборти са по тази причина.

Прогестерон е хормон, който позволява естествено зачеване и нормално износване на дете. Той готви вътрешната обвивка на матката да приеме ембриона. Отпуска мускулатурата на матката и намалява тонуса й, за да може ембрионът да се развива.

Ако при жената има дефицит на прогестерон, неговата роля се взема от duphaston. Той се назначава на база кръвни изследвания. В проба от венозна кръв се определя нивото на прогестерон на пациентката.

Действащото в-во на Дуфастон е дидрогестерон. Той се усвоява по-добре от натуралния хормон. Приложим е преди зачеване и след оплождане. Дуфастон не потиска овулацията. Избирателно действа върху маточните тъкани, на влагалището и цервикалния канал.

Показания за прием на Дуфастон преди бременност:

 • При риск от аборт, риск от преждевременно раждане, при по-раншна гибел на плода в утробата;
 • При безплодие, свързано с недостатъчност на лутеиновата фаза;
 • Нарушение на менструалния цикъл, срив или отсъствие на овулация;
 • При ПМС, болезнен цикъл, вторична аменорея;
 • При кръвоизливи, несвързани с цикъла;
 • При патологии като ендометриоза, поликистоза;
 • В качеството на заместваща хормонотерапия в случай на ниско ниво на прогестерон в кръвта.

Как се приема: при прогестеронов недостиг Дуфастон се пие от 14-и до 25-и ден на цикъла. Когато жената забременее и хормонът както преди остава извън норма, тогава тя продължава да приема таблетките до 20-а седмица включително.

Още по темата за забременяване с Дуфастон ТУК: Дуфастон за забременяване и други приложения.

Алкохол и зачеване

Как алкохолът влияе на зачеването е въпрос, който си задават много от жените, които смятат, че им е дошло времето да станат майки.

Много от тях предполагат, че наравно с тютюнопушенето, консумацията на алкохол не се препоръчва, когато на дневен ред е въпросът за създаване на нов живот, но отлагат до последно момента, в който ще кажат „не” на любимото питие.

Според изследване, публикувано на страниците на списание British Medical Journal, алкохолът намалява значително шансовете за успешно забременяване, като в същото време увеличава риска от спонтанен аборт неколкократно.

При голяма част от жените, които консумират повече от 10 питиета седмично, се наблюдават редица понижени показатели или дори увреждания на възпроизводителната функция в сравнение с тези дами, които не са любителки на чашката. Това, от своя страна, е една от предпоставките за проблемно зачеване.

В същото време, публикацията разкрива и факта, че редовната консумация на алкохол оказва влияние върху нивата на естрогена и на другите хормони в женското тяло, които са пряко свързани с репродуктивните възможности.

В резултат на това овулацията става нередовна или се появяват така наречените ановулаторни цикли. Когато в подобни ситуации не настъпи овулация, шансовете за зачеване са нулеви.

Когато мъжете консумират алкохол по време на периода, през които се правят опити за зачеване, се забавя скоростта, с която се придвижват сперматозоидите, което отново е предпоставка за проблемно забременяване.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Кога не може да се забременее? Схема за забременяване, хитринки

 1. Едно време въпросните зачевания ставаха на пияна глава, пък сега сакън, не може алкохол! По-важно е да не се пие през бременността, така мисля!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.