Кръвен тест за бременност: стойности и значение. При инвитро и ДНК за бащинство

♠ ЧХГ ♠ Референтни стойности ♠ Първа и втора стойност ♠ Време между двата теста  ♠ Време на удвояване на ЧХГ ♠ Часове или дни на удвояване ♠ Как да пресметнем ♠ Ниски нива, значение ♠ Високи нива ♠ Бета ЧХГ

Още в текста: ♠ Къде се прави кръвен тест за ранна бременност ♠ Видове кръвни изследвания ♠ Описание, цена ♠ Тест за бременност след трансфер на бластоцист ♠ Уринен тест след ин витро ♠ ДНК тест за бащинство по време на бременност ♠ Изисквания преди теста

Човешкият хорионгонадотропен хормон е официалното изписване на хормона, който усилено се отделя в женското тяло след произведено зачеване на плод. Той дирижира промените, които се извършват, за да износи дете.

Повишаването на неговите стойности е маркер за настъпилата бременност и се ползва за ранно откриване. Наличието му обаче, както и екстремно високи стойности, може да сочат някои нередни изменения.

Поради дългото му и трудно име, той се съкращава на хорионгонадотропин, гонадотропин-хормон или просто ЧХГ, на английски е human chorionic gonadotropin, а в лабораторните бланки го виждаме и като hCG.

Защо кръвен тест?

Хорионгонадотропният хормон се отделя в кръв и урина. В урината го търсят бързите тестове за бременност, пригодени за самостоятелно провеждане, у дома. Целта на производителите е да правят тестови приспособления, които са достоверни и чувствителни, но в същото време и евтини (такива тествания се провеждат многократно, когато се очаква забременяване).

Човешки хорионгонадотропин хормон, ЧХГ, HCG
ЧХГ: какво значат цифрите?

Уринарните тестове показват само наличието на хормона, но не и неговите стойности. Единствено дигиталната разновидност дава известна информация, посочвайки вероятна седмица от бременността.

Показването на конкретните стойности на хормона е приоритет на кръвния тест. Той не е по-ранен от уринарните, но е с категорична точност. Провежда сеот 11-12 ден, отмерен от зачеване, докато с уринарните тестове някои нетърпеливи или притеснени жени се „напъват“ да познаят бременността още от 6-я й ден.

Първо приложение на кръвния тест за наличие и стойности на ЧХГ е доказване на бременност. Той проверява още моларна и извънматочна бременност, някои видове тумори. Хормонът е по-висок при многоплодна бременност. В комбинация с други методики той е приложим при търсене на ранни признаци за вродени дефекти на плода.

ЧХГ стойности (hCG)

Динамика на ЧХГ по дни от зачеването даваме в таблица:

Ден след зачеването (овулация)Диапазон в стойностите на ЧХГ
Седми2-11
Осми3-19
Девети5-22
Десети8-27
Единадесети10-46
Дванадесети16-66
Тринадесети21-106
Четиринадесети28-171
Петнадесети38-271

На 16-я ден стойността може да стигне до 400, на 17-я – до 580, на 20-я – до 2000. На 26-я ден максимумът вече е 15600.

Демир бозан билки против акне

От 30-я ден стойностите на хормона вече „скачат“ с много. Например на 30-я максимумът е 40000, а на следващия ден – 60000. На 42-я – 128001.

Тези числа са научни, докато лабораториите ползват референтни.

Стойностите варират в отделните лаборатории, защото се влияят от апаратурата. Затова в бланката с предоставяния на пациента резултат има две цифри – неговото количество хормон и за да сравни – стойностите без изменение.

ЧХГ референтни стойности

Те се посочват в IU/L или в mIU/mL. Дните се броят от последно случилата се менструация. При липса на бременност стойността е под 5 IU/L.

24-28 ден от последния цикъл стойността може да нарасне до 100 IU/L. Референтна стойност за 5-а седмица е 500 IU/L, за 6-а – 10000 IU/L.

Първа и втора стойност на ЧХГкръвен тест за бременност

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Целесъобразно е първият анализ на ЧХГ да се проведе 10-12 ден, отмерен от предполагаемото оплождане. Пада се 4-5 дни от деня на очаквана сл. менструация. Хормонът се идентифицира още 6-7 дни от акта на оплождане, но с по-малка точност.

Именно заради точността специалистите препоръчват да се направят три поредни изследвания, през два дни, за да се проследи динамиката в промяната на нивото на хормона. У нас е възприето тестът да се повтори веднъж, затова говорим за първа и втора стойност.

Време между двата теста

Първият се прави примерно седмица след овулирането и се повтаря 2 или 3 денонощия по-късно.

Време на удвояване на ЧХГ

При нормално състояние на жената, след зачеването концентрираността на ЧХГ в кръвта се удвоява през 48-72 часа, което съответства на 2 до 3 дни. Хормонът бележи подобна динамика до своя пик, който е някъде в 8 до 11 седмица.

Как да пресметнем?

Часове или дни на удвояване лесно се смятат чрез сравняване на стойностите от първия и втория кръвен. Например ако първият резултат от теста е със стойност 10, а вторият – със стойност 20, а между тях са минали 2 дни, значи с-стта се е удвоила за 2 дни/ 48 часа.

За по-лесно в интернет се намират автоматични калкулатори, само напишете в Гугъл „ЧХГ калкулатор“ и ще ги намерите.

Значение на резултата

от кръвен тест

Ниво на хормона под 5 mIU/ml се коментира като отрицателен тест, ниво над 25 е категорично положителен. Данни в диапазона 5-25 се нуждаят от потвърждение. Каквито и да са резултатите от кръвния тест, бременността задължително се потвърждава с ултразвуково изследване след 5-а гестационна седмица.

Стойността от кр. тест обаче може да е маркер за патологични промени.

 1. Ниски нива – те са сигнал за риск от аборт, наличието на „кухо“ яйце или извънматочно закрепване на яйцето. Но може да означават и просто грешка в изчислението;
 2. Високи нива – те могат да са сигнал за моларна или многоплодна бременност, но и също грешка в изчисляването на датата на зачеване.

При нормална бременност преди раждането стойността на ЧХГ вече е 6-10 mIU/mL.

Човешки хорионгонадотропин хормон, ЧХГ, HCG
Стойности на хормона през целия период на износване на плода

Какво е бета ЧХГ?

Кръвен тест за бременност извежда не единствено присъствие на ЧХГ, но и неговото количество. Но той не всякога се използва по този начин. Затова различаме две вида тест – качествен ЧХГ, който установява наличие на ЧХГ, подобно на уринарните домашни тестове, и бета ЧХГ, който показва количеството на хормона в кръвта.

Кръвен тест за бременност е достоверен и надежден, но се провежда в клин. лаборатория и при определени условия. Затова жените нерядко го комбинират с домашен уринарен или с подръчни, останали от времето на бабите ни. Въпреки че са отживелица, не всички са за изхвърляне.

Бабини тестове описваме ТУК: за домашен (бабин) тест

Къде се прави кръвен тест за ранна бременност

Такива тестове се извършват в клинични лаборатории – самостоятелни, към медико-диагностични звена и лечебни заведения. Те може да се проведат и с направление, а редовната цена е в диапазона 13 – 20 лева, най-често 15-17 лева. Стойността на изследването почти не зависи от града, в който се намира лабораторията.

Наименованието е тотал или общ хорионгонадотропин или ЧХГ, като меренето на стойността се бележи с „бета“.

Ето някои лаборатории, които го провеждат по градове:

 • София – Бодимед (20 лв), Цибалаб (18.30 лв), Липогард (16 лв), Токуда (17 лв), Рамус (16 лв), Зинвест (12.50 лв), Репробиомед, Шейново (17 лв), Д–р Ноневи (17 лв) и др.;
 • Пловдив – Медлайн (13 лв), Бодимед (20 лв), Писанец (13 лв), Зинвест (12.50 лв) и др.
 • Варна – Рамус (16 лв), Медлайн (13 лв), Кандиларов (17.50 лв) и др.
 • Бургас – Рамус (16 лв), Бодимед (20 лв), Лина (17 лв) и др.
 • Стара Загора – Зинвест (12.50 лв), НиаМед, Бодимед (20 лв) и др.

Видове кръвни изследвания

Описание, цена

кръвен тест за бременност
Кръвните тестове дават възможност за детайлни изследвания
 • Кръвен тест за ранна бременност – мери се hCG, тотал или бета hCG или изследването влиза в състава на пакет за установяване и пакет за проследяване на бременността. Цената варира от единичните стойности, посочени по-горе, до 60 – 80 лева при пакетни изследвания;
 • Тест за бременност след трансфер на бластоцист – той е за проследяване на резултатите от извършено инвитро, част от цялостната услуга. Извършва в самата инвитро-клиника;
 • Уринен тест след инвитро – домашните уринарни тестове се прилагат контролно и по  желание на жената. Те са стандартните за установяване на зачеване на с-ст от 0.80 лв най-евтиният лентов до 16.28 лв за дигитален;
 • ДНК тест за бащинство по време на бременност – той се прилага от 10-а гестационна докрая на износването. Представлява извличане на ДНК от плода, но не е инвазивен спрямо него. Изисква период от над 5 дни. Цената варира, като тя пряко зависи от целта на изискваните резултати и дали е необходимо те да имат юридическа стойност. Само за лично информиране стойността е ок. 600 лв.

При какви условия се провежда кръвен тест и други тествания за зачеване обясняваме ТУК: Кога и как се тества за бременност. Видове аптечни тестове, как работят + цена.

Изисквания преди кръвен тест

За разлика от уринарният тест, при кръвния няма специални изисквания. Той се провежда сутрин, както повечето кръвни анализи, като пациентът не изпълнява някакви предписания. Той не се влияе от това дали изследваният се е хранил или е пил вода.

Цените на уринарните тестове за домашно приложение сме описали най-детайлно ТУК:

Тест за бременност: как се прави, кога. Видове тестове, цена

За теста се разказва и във видеото:

Правили ли сте кръвен тест? Молим за отзиви!

Източник:

Оценка на читателите
[Гласували: 8 Средно: 1.6]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.