Нормално е да се уринира до 7 пъти на денонощие

От 4 до 7 посещения на тоалетната по малка нужда се смятат за нормален брой уринирания, смятат специалисти.

Когато обаче човек уринира по 10, 20 или дори 30 пъти в рамките на 24 часа, то по всяка вероятност става дума за здравословен проблем.

Освен притеснения за здравето, подобни ситуации представляват и проблем, спъващ нормалното протичане на ежедневните занимания.

Най-често срещаните състояния, които водят до често уриниране, са две. За такива се смятатинтерстициален цистит, както и свръхактивността на пикочния мехур. Успокояващото е, че и двете болежки са лечими.

Други състояния, които имат като съпътстващ ефект често уриниране, са уголемяване на простата, бременност, диабет, различни възпаления, обхванали органите на отделителната система, приемът на определени медикаменти, както и стресът или емоционалната нестабилност.

Необходима обаче е оценка на здавословното състояние от страна на специалист, които да определи каква ще е подходящата терапия при конкретните ситуации.

колко пъти е нормално да се уринира на ден
Уринирането може да е причина за неудобство

Като най-лесно разпознаваеми сигнали за прекалено често уриниране се посочват посещението на тоалетната по повече от 8 пъти в рамките на 24 часа, както и ставането от сън, за да се уринира, когато тези будения са 2 или повече.

Необходимостта да се обърне особено внимание на този проблем произтича най-вече от факта, че честото уриниране може да бъде предпоставка за проблеми както от здравословен, така и от социален характер.

Оценка на читателите
[Гласували: 1 Средно: 5]
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.