Ухапване от куче? Направете тези 7 неща: Антибиотик, ваксина тетанус, компрес, мехлем…

Леко ухапване от домашно куче или тежко. Какъв антибиотик се пие? Как се лекува рана с компрес? Мехлем за ухапано. Ваксина против тетанус. Възпаление. Къде се подава жалба за ухапване от куче

Ухапало ви е куче? Веднага промийте разкъсаното с кислородна вода или обилен поток вода, наоколо намажете с йод и наложете чиста превръзка.

Изяснете със собственика има ли кучето ваксина против бяс. Обърнете се към най-близкото ДКЦ за квалифицирана медицинска помощ. Съобщете в полицията, като по възможност посочите точния адрес на собственика на кучето.

Това е кратката версия.

А сега, ако първият шоков момент е отминал, прочетете подробно за подходящите мехлеми, антибиотици и ваксини при ухапване от куче. Накрая ще видите какви са симптомите на бяс, защото някои собственици лъжат за ваксините.

7 стъпки за лечение на ухапване от куче

Какво правим след ухапване
Последователност Конкретни указания
1. Стискане на раната трябва да изтече навън събралата се кръв, с нея излизат попаднали при захапването вируси и бактерии
2. Измиване на раната раната се подлага под струя топла вода, кожата около раната се мие със сапун против евентуални инфекции. Промива се 10 – 15 минути, за да се премахне токсичната слюнка на животното
3. Превръзка обработваме краищата на раната с антисептично средство – кислородна вода 3%, йод, разтвор на хлорхексидин, риванол. Покриваме със стерилна салфетка и правим хлабава превръзка
4. Антибиотик при ухапване от куче при наличие на мехлем с антибиотик (Банеоцин, Гентамицин, Тетрациклин) намазваме зоната на поражение и тогава слагаме стерилната марля и превръзката. Но ако раната е обширна и ще се шие, не се слага антибиотик
5. Студен компрес слагаме върху превръзката лед, завит в плътна кърпа
6. При какъв лекар да отидем? в дежурна по спешност болница, спешен център или спешен кабинет, или при личния лекар
7. Последваща грижа Раната се наблюдава за появата на следи от възпаление, болният се грижи за смяна на превръзката

При леко ухапване от домашно куче

Домашните кучета са социализирани и рядко хапят „до кокал“. При заплаха първо опитайте да предотвратите инцидента. Не бягайте, не ускорявайте крачка, а спрете, обърнете се с лице към кучето и с твърд глас му дайте команда: Спри!, На място!, Стой!, Седни!

В някои случаи помагат серия от команди, които объркват животното и „бойното“ му настроение пада. Ако не стане така, омотайте дреха на ръката и я подайте, когато нападне. Някои специалисти препоръчват в този момент кучето да се удари по муцуната, защото там са неговите болеви точки.

Да се върнем към ухапването. От домашно куче то вероятно е леко. Раната се промива на място и веднага се комуникира със собственика относно ваксините на кучето. Дори при малка рана, не пропускайте посещение при лекар. Всяко куче грози ухапания с бяс и тетанус.

При ухапване от куче без кръв. Одраскване

При леко одраскване минималният „пакет“ от действия са промиване, обработване на краищата на раната (но само краищата) с антисептик и налагане на превръзка.

Мнозина ще кажат, че при леки травми няма смисъл от спешна помощ. Ние препоръчваме обработка против тетанус като минимум. Ако кучето не изглежда добре гледано, то вероятно не е и ваксинирано редовно. Това ни отпраща и към ваксина против бяс. За ваксините прочетете по-нататък.

При ухапване с кръв

Ако раната е дълбока, не се старайте веднага са спрете кървенето – заедно с кръвта раната се изчиства от слюнката на животното. Ако кръвоизтичането е масивно, а раната с равни краища, незабавно извикайте линейка – ще се наложи хирургична обработка.

“Демир
uhapvane ot kuche-01

При захапване не се дърпа, а се бута навътре в устата и се удря кучето по муцуната, за да пусне

Ухапване от ваксинирано куче

Ваксинациите на домашните кучета лесно се проверяват и доказват. Ваксина против бяс се слага ежегодно, но към края на срока действието й намалява. Ако кучето е получило ваксина в последните 9-10 месеца, може да не се тревожите за бяс.

Допълнителен фактор за оценка на риска служи поведението на кучето. Ако то е нападнало и ухапало в отговор на някаква провокация или в резултат от действия на човека, такова поведение се счита за нормално. Липсата на провокация от страна на ухапания е тревожен признак.

Ухапване от куче на дете

В повечето случаи децата ги хапят собствените им домашни кучета. Не говорим за реално нападение. Ухапванията се случват по време на игра или като предупреждение от страна на животното (децата нерядко тормозят домашните любимци).

uhapvane ot kuche-02

Децата неусетно минават границата и често страдат от собствените кучета

Родителите знаят дали са ваксинирали кучето и кога, така че въпросът с бяса не е актуален. Но рискът от тетанус остава. Затова покажете детето на лекар, дори и травмата да е малка драскотина.

Ваксина тетанус до 72 часа след ухапване?

Кучешките ухапвания пораждат риск от инфектиране с тетанус. Ухапаният на 99% процента е ваксиниран против тетанус (в България от десетилетия се провежда редовна ваксинация). Обаче при възникване на инцидент – убождане, разрязване, ухапване, се бие допълнителна ваксина в качеството й на първа помощ. Тя е още по-необходима, ако последната реваксинация е в края на своя срок.

Ваксината се казва Тетатокс (ТАП), представлява ампула за еднократно въвеждане. Цената й към момента е 1.42 лв. Бие се в мускул. Тя се ползва и като първична ваксина, и за реимунизации, и като спешна помощ при раняване. Тетатокс е доказал се с времето препарат. Той ефективно защитава от тетанус след първата реваксинация.

При травма от куче медикът ще провери кога ухапаният е ваксиниран последно против тетанус. И ще оцени раната – дали е чиста или инфектирана. Според риска, той ще прецени дали само да ваксинира с Тетатокс, дали да съчетае ваксината с противотетаничен имуноглобулин или да направи всички възможни профилактични стъпки, които включват хирургична обработка и антибиотично лечение.

Съществува едно заблуждаващо мнение, че препаратът против тетанус се бие до 72 часа от раняването.

Правилото е: максимално рано. Ако може – веднага. Добре е в първите 12 часа. Сравнително добре е в първото денонощие.

Подобни дълги срокове се допускат, само ако инцидентът е станал далеч от здравно заведение. Ако бактерията е проникнала в ухапания, тя веднага започва да отделя токсини. След 6 дни инфектираният ще види първите признаци.

Ваксина против бяс след ухапване. Кога?

Ваксинирането срещу тетанус е задължителна, а срещу бяс е по преценка – ако има индикации, че кучето е бясно или не е имунизирано. Задължително си поставете ваксина, ако нападателят е уличен или полудив, скитащ се извън населените места.

Има две схеми за ваксиниране – с 3 и с 6 дози. Първата схема е превантивна, а втората – за лечение.

Внимание! Първата доза против бяс се слага в деня на ухапването и нито ден по-късно! Това е ключово, за да се започне правилно изграждане на имунитет.

При риск от бяс втората ваксина е след 7 дни, а третата – след 21 – 28 дни. За лечение на бяс се слагат инжекции в деня на ухапването, на третия, седмия, четиринадесетия, тридесетия и деветдесетия ден.

Ваксината против бяс се казва Верораб. Тя се поставя в болница.

Компрес при ухапване от куче

Върху открити рани от ухапване не се налагат компреси. Единствено допустимо е раната да се охлади индиректно с помощта на лед или замразени храни от фризера. Непременно  увийте в дебела хавлия, за да не се мокри превръзката.

Хомеопатия при ухапване от куче

Разкъсни рани по-бързо заздравяват с помощта на Calendula локално, ако краищата са чисти. След хирургична обработка подхожда Staphysagria перорално. Ако пострадалият е в шок, ще се възстанови по-бързо с Arnica.

Какъв антибиотик се пие при ухапване от куче?

Дълбоките разкъсни рани подлежат на първична хирургична обработка под местна анестезия. Отделят се съсиреци кръв и попаднали чужди тела и замърсявания. Премахват се нежизнеспособните тъкани и се изравняват краищата на раната.

Не се зашива, заради риск от нагноение. Раната се почиства и се оставя да заздравее самостоятелно. Ако остане обширен дефект, е възможно вторично налагане на шевове или кожна пластика. В някои случаи се допуска първично зашиване с поставяне на дренаж.

След обработването от хирург пострадалият се подлага на общо лечение за борба с раневата инфекция. Антибактериалният курс е 5 – 7 дни.

uhapvane ot kuche-03

Животните оставят различни бактерии в раната. От вида на животното зависи конкретния антибиотик.

 • В рана от куче преобладават S. viridans, S. aureus, P. Multocida и бактероиди. Показани са Амоксиклав, Ципрофлоксацин и Линкомицин;
 • В рана от котка преобладават S. Aureus и P. Multocida. Назначават се Амоксиклав или Цефуроксим.

Ако в раната има богат микробен спектър, отново първи избор е Амоксиклав, възможно да се смени с Клиндамицин (Даклин, Далацин) или Ципрофлоксацин.

Амоксислав е амоксицилин със защитна против резистентност добавка. Стандартно се назначава по теглото на ухапания – по 90 мг на кг. Негови аналози са Аугментин, Форцид, Амоксигард, Климокс, , Медоклав.

При всички животни има висока вероятност от анаеробна инфекция, която изисква метронидазол или друг препарат, който потиска анаероби.

Локалната антибиотична терапия започва с йод – избор №1 при кръв, гной и некроза в раната. След хирургичната обработка се изписват антибиотици на мехлем.

Освен антибактериална терапия се назначават антихистаминни препарати (примерно Кларитин); имунокоректори; лекарства за по-бързо заздравяване (Актовегин, Солкосерил).

Как се лекува рана от ухапване от куче? Дезинфекция

Официалните указания за прочистването на рани съдържат винаги две точки:

 1. 10 – 15 минутно промиване под струя топличка а вода със сапун – антибактериален или домашен, защото и силно алкален и унищожава микробите;
 2. Обработка с кислородна вода.

Това е за първите минути след инцидента.

За последваща обработка са създадени други препарати, които имат по-широк спектър от ефекти – и обеззаразяват, и ускоряват регенерацията. Те са на разтвор и спрей, лесни за нанасяне без допълнително травмиране на раните. Тук ще визираме само някои от иначе огромният асортимент (над 150 вида средства в аптечните номенклатури).

 • Браунол – антисептик на основата на повидон йод, подходящ за наранени кожа и лигавици, включително инфектирани. 100 мл течност струва 6 лв;
 • Hyiodine – течен антисептик с натриев хиалуронат за дълбоки рани, трудно зарастващи и обширни ожулвания. Подходящ за инфектирани зони. С него превръзката не залепва в раната, създава условия за бързо затваряне. Течност 22 г струва 63.80 лв;
 • Физиодоуз – физиологичен серум за промиване на рани на еднократни дози, 40 бройки са 24 лв;
 • Цикатридина на спрей, показан за разкъсни рани и охлузвания, съдържа масла, хиалурон и вит. Е. Образува хидратиран слой върху раната за бърза регенерация. Флакон 125 мл струва 33 лв;
 • Акутол Стоп е препарат в спрей форма за спешна обработка на рани, които кървят слабо или големи ожулвания. Запечатва и предпазва от замърсяване раната, създава слой, който я пази от бактерии и вода. 60 мл струват 12.50 лв.
Мехлем за ухапано от куче
 • Брауновидон е бюджетно решение на основата на повидон йод. Тубичка от 20 г струва 3.61 лв. Представлява антисептик, който спокойно се прилага много пъти върху повърхностни рани – чисти или инфектирани;
 • Маз Вишневски обезболява и обеззаразява. Подпомага изхвърлянето на мъртва материя от раната и по-бързото гранулиране и епитализиране. Тубичка от 40 г струва 6.96 лв;
 • Дефламол  е силна комбинация от вит. А и ергокалциферол за стимулиране на епителизацията. Подхожда за повърхностни рани и охлузвания. Туба от 18 г струва 7.51 лв;
 • Ихтамолов балсам – той и другите препарати с ихтамол работят антибактериално и едновременно хидратират и овлажняват. Балсамът струва 5.27 лв;
 • Риванол маз се предпочита при съмнение за бактериално заразяване на раната, подозрение за стрептококи. Кутийка от 15 г. струва 6.22 лв.
Лечение с Йодасепт

Йодасепт е едно от наименованията на препарат с повидон йод. Има го на маз и като течност. Цената на разтвора е 3.85 лв, мехлемът от 40 г. е 5.33 лв.

uhapvane ot kuche-04

Йодасепт

Йодасепт разрешава да се положи вътре в раната, докато повечето препарати с йод са за обработка на краищата и околните тъкани. Премахва ефективно най-опасните бактерии като стафилококите. Справя се с резистентни към антибиотици щамове.

Как се полага:

 • За дезинфектиране на прясна рана се напоява памук в 1% разтвор и се обработва раната или раната се потопява във ваничка с разтвора или се промива с него за 2 минути;
 • За обработка на инфектирана рана се ползва разтвор 10%, за промивка 2 минути или обработка с тампон;
 • Мехлемът се разнася на тънко по раневата повърхност.

Йодасепт е подходящ не само за повърхностни, но и за открити рани, гнойни и чисти. Ограничава възпаляването. Премахва инфекцията, с което раната минава към етап заздравяване.

Къде се подава жалба за ухапване от куче?

Ухапаните от куче имат право да изискват обезщетение.

Претенцията се предявява към собственика или към общината, ако нападателят е безстопанствено куче.

Според Закона за защита на животните за уличните животни отговаря съответната община и тя е длъжна да полага грижа за тях.

Искът за обезщетение се предявява по чл. 50 от ЗЗД, когато е срещу собственик на домашно куче, и по чл. 49 от ЗЗД, когато е срещу общината, на чиято територия е станал инцидентът.

За да се подаде иск, пострадалият трябва да документира нанесените му вреди и да посочи ясно нападателят. Искът се подава до 5 години от датата на инцидента.

Сигнали за агресивни кучета се подават в общината по местообитание на животните, а за предявяване на иск е необходимо да се наеме адвокат, който да задвижи процедурата и да избере правилното правно основание.

Вадене на медицинско при ухапване

За предявяване на претенции е необходимо доказване на нанесените телесни и психически щети. Това става с т. нар. съдебно-медицинско удостоверение, което се изготвя от Клиниките по съдебна медицина. Услугата се нарича съдебно медицинско освидетелстване. Към момента тя струва от порядъка на 30 – 40 лв.

За подаване на иск са необходими всички документи от лечението – амбулаторни и болнични листове, рецепти и фактури за лекарства и терапии и др. документи, които показват какво лечение е назначено и колко е струвало то.

Ухапване от куче и МКБ 10

В международния регистър на болестите се предвиждат травми вследствие от удар и ухапване от куче. Те се завеждат с код W54.

Възможни последици и симптоми

Основният риск при ухапване е раната да се инфектира и да се стигне до локален гноен развой. Такъв процес се наблюдава при около 20% от всички ухапвания.

По-рядко, но възможно последствие е прехвърляне на инфекцията в кръвния поток и развитие на сепсис.

Инфектирането на раната се проява обикновено след 8 до 24 часа след травмирането.

Локални симптоми за инфекция:

 1. Възпаляване с неговите признаци като подпухване, червенина, болезненост;
 2. Гнойна секреция, обикновено с неприятен мирис на гнило;
 3. Увеличаване на близките възли от лимфната с-ма.

Системни симптоми на инфекция:

 1. Повишаване на телесната температура;
 2. Главоболие, лека отпадналост, слабост;
 3. Развитие на симптоми на бяс и тетанус.
uhapvane ot kuche-05

Ето какво е бяс!

Температура

Повишаването на показателя след ухапване е достатъчен повод за лекарска консултация. Необходимо е да се установи откъде идва тази реакция – дали раната е инфектирана, дали инфекцията се е разнесла из тялото.

Субфебрилна температура 37,1 – 38,0 °C е характерна за болестта бяс. При тетанус стойностите достигат до 41 — 42 °C.

Температурата се повишава и като реакция от ваксината против бяс.

Възпаление след ухапване от куче. Инфекция

Пряк причинител на възпалението е слюнката на кучето, с която попадат и разни микроорганизми, включително вирусът на бяса. Скоростта на разпространение на инфекцията зависи от разположението на раната. Колкото по-близо до главата е захапването, толкова по-бързо е заразяването.

Специално за бяса скоростта на инфектиране зависи още от дълбочината и размера на раната, както и от възприемчивостта на нервната с-ма на пострадалия към вируса на бяса.

Оток след ухапване от куче

Отичането на околните тъкани е белег на разпространяваща се инфекция. Ако забележите подуване, непременно се отнесете към специалист или спешен медик.

Още информация и източници на английски: Нуждая ли се от ваксина против тетанус след ухапване от куче? * Предотвратяване на възпаление и оток при инфекция от ухапване; * Какво да правя след леко ухапване от малко домашно куче?

Симптоми на бяс

Инкубационният период на бяса започва в мига, в който вирусът проникне в тялото. Той трае 1 – 3 месеца, зависи колко далече е мястото на заразяване от мозъка.

Има три стадия на болестта:

 1. Начален – до 3-о денонощие. Дори раната да зараства, пострадалият чувства болка, парене, сърбене. Възможно е подпухване на белега. Температурата се вдига до 37°С и държи на това ниво. Изменя се общото състояние – усеща се слабост, разстройство, повръщане. Започват халюцинации, депресия, безсъние или кошмари;
 2. Стадий на превъзбуда – 4 – 7 ден. Характеризира се със страх от вода. Дори звук на вода провокира спазми на гълтателните и дихателните мускули. Започват конвулсии, болният се фокусира в една точка;
 3. Стадий на парализа – продължава 24 часа. Външно човек се успокоява, защото угасват функциите за движение и чувстване. Температурата се повишава до 42°С, налягането пада, сърцебиенето се учестява. Сърцето си дихателните органи се парализират и болният загива.
Тетанус или бяс?

По някои от симптомите си тетанус и бяс си приличат и е необходимо да се диференцират, особено при инцидент с куче.

И при двете има съкращаване на мускулите – спазми. При тетанус те са продължителни и силни, при бяс са кратки, но чести.

И при двете заболявания могат да се парализират смъртоносно сърцето и дихателните мускули.

Затова при инцидент с риск от заразяване е важно бързо и без отлагане да се поставят съответните ваксини.

Вижте и ТОВА:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Ухапване от куче? Направете тези 7 неща: Антибиотик, ваксина тетанус, компрес, мехлем…

 1. Случвало ми се е даже няколко пъти. Посипвам раната със сулфатиацол и няма грижи.

 2. Много добро кремче е за незарастващи рани, така се казва. Специално е за секретиращи, гнойни и некротични. Препоръчвам!

 3. От куче не се бяга, това е елементарно познание. Едно време на село първо това ни учеха, преди да ни пуснат из улиците. Второ, днеска има много малтретирани животни, те са опасни, а също и някои ги обучават да са агресивни.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *