Мнения за Гиназол крем. През колко дни и как се поставя?

Ефикасно лекарство за бяло течение. Мнения за Гиназол крем. Кои са прочутите 4 хапчета за бяло течение и глобули? През колко дни и как се ползва? Кога се ползва Гиназол еднократно? Микомакс, Клиндамицин, Полижинакс, Гинексид

Гъбичките от рода Кандида се откриват в сапрофитна форма при 10 – 30% от здравите жени, защото тези микроорганизми са естествена част от биоценозата на влагалището, червата и устната кухина.

Под въздействието на различни неблагоприятни фактори намалява секрецията на местни секреторни имуноглобулини, потиска се общата съпротивителна способност на организма и носителството се разгръща в инфекциозно заболяване. В изключителни случаи (и без лечение) се развива хронична млечница с периоди на ремисии и обостряния.

Лечението на гъбични поражения върху урогениталния тракт при жените се съпровожда с назначаването на различни форми на лекарствени средства с локален и перорален характер. Външната терапия се осъществява с противогъбични кремове, например Гиназол.

Месни препарати при гъбично инфектиране
Активен агент Конкретно наименование
миĸoнaзoл 2% Гино Дактарин + глобули и ваг. капсули, 2% Дaĸтaĸopт (за кожа), 100 мг Kлиoн-Д вaг. тaблeтĸи
бyтoĸoнaзoл 2% Гиназол
eĸoнaзoл 1% Гино Певарил, 50 мг и 100 мг глобули
ниcтaтин 100 000 IU Нистатин (външни пол. органи, кога) и Нистатишн АБР, 35 000 IU Πoлижинaĸc глобули, 200 000 IU Maĸмиpop глобули
циĸлoпиpoĸc 1% Бaтpaфeн
ĸлoтpимaзoл 1% Клотримазол, 1% Клотримазол АБР, 100 мг вагинални таблетки
cepтaĸoнaзoл 2% Зaлaин (за кожа), 300 мг песари

Какво е Гиназол? Действие

Лечебната съставка във вагиналния крем Gynazol® – бутоконазол нитрат, притежава противогъбична активност по отношение на гъбичките сandida, трихофити, mycosporum и епидермофитон. Производното на имидазола е действено също така и спрямо някои грамположителни бактерии.

Ефикасно лекарство за бяло течение

Крем Гиназол се прилага за лечение на остра млечница при жени, протичаща на фона на прием на антибиотици, противозачатъчни средства и други провокиращи фактори. Gynazol® е особено ефективен при вагинални инфекции, породени от Candida albicans (преимуществено вулвовагинални кандидози).

Лекарството се употребява като монотерапия, тоест лекува се само с крем. При обостряне или хронификация, Гиназол се допълва с противогъбични таблетки.

Като крем против гъбички на половите органи

Гъбичното инфектиране е чест провокатор на бяло течение, заедно с патогенните бактерии и хормоналните разстройства.

При микоза от кандида и други дрожди секретът става бял и плътен или жълтеникав и прави бял налеп по лигавиците. Съпровожда се с лоша миризма, сърбене и подуване. Именно в този случай е адекватно лечението с Гиназол.

Сив секрет с дъх на риба говори за бактериално инфектиране, а зеленият нюанс – за гной от трихомони. За такова бяло течение има по-целенасочени средства, макар че Гиназол е ефективен и срещу някои бактерии, и срещу trichomonas.

ginazol-01

Кутията и съдържанието й – апликатор с накрайник

“Демир
 • Като крем против гъбички на половите органи. Гиназол е създаден за интравагинално приложение – въвежда се във влагалището и действа върху лигавици. Външните огнища на засягане (кожа) той повлиява индиректно. Половите устни могат допълнително да се обработят с клотримазол, а ако няма ефект – да се назначат таблетки с флуконазол;
 • При сърбеж: Крем за гъбички по слабините, парене. Острата трихомониаза протича със сърбеж по външните полови органи, а кандидата причинява усещане за парене на това място. Лечението е комбинирано с Гиназол за влагалището и други средства за вулвата;
 • При болезнено уриниране и болка при полов акт. Тези симптоми насочват недвусмислено към трихомониаза или кандидоза. Инфекциозно-възпалителният процес нарушава уринирането, като поражда болезненост и увеличава честотата на повикванията за тоалетна. При трихомониаза има болезненост в ниската зона на корема, а при кандидоза болката е по време на интимен акт.

Мнения за Гиназол от БГ Мама и др.

Лекарството се ползва с висок рейтинг и с голям % положителни отзиви. Изписват го като най-безвредното лечение през бременността, когато жената е податлива на гъбично разрастване. Има случаи на лечение както в първите седмици от зачеването, така и в последните дни преди раждането. Някои потребителките на форума БГ-мама са го ползвали при рискова бременност, след като са били хоспитализирани за задържане. Изписван е на кърмачки.

Относно ефикасността, обикновено се посочва бързо отшумяване на симптомите, понякога от първата доза. Има съобщения за връщане на инфекцията след време, но това лекарите отдавали на податливост на пациентката към гъбички.

Намират се и отрицателни отзиви, макар че във форумите те са съвсем редки. Единични са случаите на липсата на ефект.

Активно се дискутира изтичането на крема при ставане сутрин. Някои пациентки се безпокоят, че са загубили лекарството и то няма да подейства. По-опитните ги успокояват, че кремът е действал цяла нощ, а изтича ненужният остатък. Няма нужда и от промивки на влагалището, ако кремът не изтече, съветват потребителки на БГ-мама.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Гиназол и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Как се поставя Гиназол?

В кутията, която вземаме от аптека, има само една доза крем. Той е зареден в апликатор.

Приспособлението се въвежда във влагалището и се изстисква цялото количество, което е в него. То е 5 г, в които има 100 мг butoconazole. Максималната му концентрация се достига след 24 часа.

Очаква се симптомите да изчезнат до няколко дни, без да се поставя втора доза. Ако все още има дискомфорт и прояви на гъбичната инфекция, производителят съветва пациентът да се обърне отново към лекаря си.

Възможно е да бъде назначена втора доза Гиназол, да се добави перорално лекарство или кремът да се смени.

Поставяне на апликатор, спринцовка

Апликаторът е готов за употреба, с поставен накрайник. Ако накрайникът не е на апликатора, продуктът не е редовен и не трябва да се употребява.

 1. Отстранява се опаковката. С една ръка се държи апликаторът, с другата се хваща пръстенът на буталото и се издърпва максимално назад.
 2. Накрайникът се въвежда максимално в дълбочина на влагалището. Буталото се натиска плавно и бавно, докато достигне до края. Празният апликатор се изважда и изхвърля.
Колко често, през колко дни се слага?
ginazol-03

Рис. 1 – нормална флора във влагалището, рис. 2 – кандидоза, рис. 3 – дисбактериоза

Гиназол се слага еднократно.

Достойнство на крема Гиназол е неговата способност за плътно сцепление с повърхностите. Кремът прилепва към лигавицата на влагалището и купира симптомите за един прием. Той разгражда мембраната на клетката на гъбичката и я унищожава.

Кога се слага Гиназол многократно?

При създаване на крема е приложена технология за бавно и продължително освобождаване на лекарственото вещество бутоконазол. Върху лигавицата се образува филм, който остава закрепен в течение на 4.2 дни и освобождава постепенно молекули на противогъбичния препарат в продължение на 6 дни. В това време бутоконазол съхранява своята активност.

Втора доза Гиназол не е предвидена, освен ако лекуващият специалист реши друго. Принципно препаратите с буконазол могат да се апликират 3 поредни дни по една доза. Но преди това е добре да се направи тест за резистентност на гъбичките спрямо това лекарство.

Цена и откъде се взема изгодно?

Гиназол е рецептурно лекарство. Някои пациентки при повторна необходимост спестяват посещението при лекар и го закупуват на своя глава, без рецепта. От отзиви във форумите съдим, че някои аптеки го предоставят по този начин, без да изискват назначение.

Гиназол се продава по един апликатор в кутия с максимална цена от 18.42 лв. По-изгодни предложения дават аптеки Феникс – 17.79 лв, веригата Софармаси – 17.21 лв, онлайн аптека Ремедиум – 16.90 лв.

Странични ефекти и противопоказания

Кремът е неприложим при:

 1. Силна чувствителност на пациента и предизвикване на тежък алергичен отпор;
 2. През началния треместър след зачеване;
 3. Възраст до 14 г. поради липса на данни за безопасност.

Регистрирани негативи:

 • Алергични реакции спрямо лечебния агент или помощните вещества. Сред тях са два вида парахидроксибензоат, които са способни да алергизират, като основната проява е дразнение. Съобщава се за оплаквания от парене и сърбене във влагалището, отичане и болки, както и за спазмиране на ниската зона на корема;
 • Реакции на свръхчувствителност: излющване на лигавици/ кожа, уртикария, обрив.

При подобни прояви прекратете лечението и се обърнете към лекуващия специалист.

Предупреждение: Гиназол намалява безопасността на интимния акт в течение на 72 часа от апликирането. Кремът размеква латексовите и гумените предпазни средства и нарушава тяхната защитна функция.

Гиназол по време на цикъл

Не се провежда противогъбично лечение по време на менструално кръвоизтичане. Причината е, че препаратът се измива от кръвта и не остава върху лигавиците необходимото време. Ефектът се намалява или въобще не се отбелязва такъв.

Изтичане на лекарството

Гиназол се оставя да действа 3 дни, без да се промива влагалището. Според производителя, кремът не изтича и не зацапва бельото, а според потребители, това се случва.

В тридневен срок от апликиране на Гиназол не вземайте вана, не посещавайте СПА центрове и особено басейни и бани, за да не се улесни излишното изтичане на лекарството.

 • Гиназол при бременнност. Официално Гиназол е забранен през първия триместър, а в следващите се употребява по специално назначение. На практика гинеколозите го изписват през целия срок, сочат отзиви във форумите. Производителят предупреждава да се внимава с въвеждането на апликатора, за да не се нанесе механична травма върху органите и евентуално плода;
 • При кърмене? Не е проучено преминаването на лекарството в кърмата, затова изписването на кърмачки се решава от специалист.
След лечение с Гиназол

След проведено лечение пациентката се наблюдава за прояви и симптоми на гъбична инфекция. Дори и да липсват такива, правилно е да се проведе контролно изследване. След пролекуване на всяка бактериална и гъбична инфекция се изпълняват контролни изследвания. В нашия случай подхожда посявка. Тя се провежда 2 – 3 седмици след приключване на терапията.

ginazol-02

След терапия изследването се повтаря и тази картина не трябва да се вижда

В случай за запазване на симптомите или повторната им поява също се провеждат изследвания. Те имат за цел да открият евентуални условия за рецидив на гъбичната инфекция. Трудно лечими инфектирания понякога са ранен симптом на имунна недостатъчност.

 • Кървене след Гиназол. Лечението с буконазол не се свързва с кървене и подобен ефект не е описан във фармацевтични или медицински текстове по темата. В наш форум е описан подобен случай и той е проследен до причината. Оказва се, че при честа поставяне на лекарства във влагалището лигавицата изтънява и лесно се разранява и кърви. Друга причина за кърваво секретиране може да е генитален херпес, който създава среда за гъбичките и има основание да се провери за наличието му;
 • Сърбеж след Гиназол. Подобна реакция, заедно с парене, дразнение, зачервяване и отичане представлява алергичен отпор на организма спрямо лекарството. Производителят препоръчва да се спре лечението и да се консултира със специалиста.

Заместители и аналози

Гиназол е единственото лекарство с бутоконазол, регистрирано на нашия пазар. Негови заместители се явяват другите противогъбични средства за местна обработка във влагалището. Може да ги видите накратко в таблицата в началото или да прочетете детайли за тях в края на материала.

Природно лечение на кандидоза за 24 часа?

Гъбичните инфекции са крайно упорити и често не се излекуват напълно дори със силни химически антимикотици. Не е сериозно да се очаква тази дейност да се извърши ефективно от домашни средства. Природно лечение на кандидоза не съществува, още по-малко за 24 часа. Това са само рекламни твърдения.

Природните, домашните и народните средства имат своето място като помощни средства, но внимание: НЕ трябва да се съвместяват с кремовете и глобулите за влагалищно въвеждане, защото намаляват ефекта им.

Някои домашни способи против гъбички накратко:

 • Промиване на влагалището с оцет, за по-голяма безвредност – ябълков. Облекчава възпалението и почиства;
 • Свещичка от чесън. Въвежда се във влагалището при съмнение за придружаваща бактериална инфекция (бяло течение със сив оттенък). Чесънът оказва противобактериална активност, ако остане в течение на 2 часа. Внимание, има риск от изгаряне;
 • Медени свещички. 1 лъжичка захаросан мед и 1 лъжичка сода се замесват с пръсти и се оформя топче. Въвежда се навътре във влагалището. Содата намалява pH на влагалището и влошава условията за развитие на гъбичките, а медът е обеззаразител;
 • Олио с невен. Сухи цветове се киснат 15 – 20 дни в зехтин или олио и после се отстраняват. Маслото се намазва на засегнатите участъци или се разрежда за промивки;
 • Антисептични промивки с тетра, бял равнец, лайка, жълт кантарион и други билки, ефикасни срещу възпаляване, зачервяване и подуване. Тетрата е най-ефикасна на баня – напълнете леген с топла вода, добавете отварката и седнете за 15 минути;
 • Бани с калиев перманганат – провеждат се по технологията, описана за тетрата. Разтворът трябва да е с най-блед оттенък на розовото;
 • Бани със сода – подходящи са след лечение за поддържане на неприятна за гъбичките среда и предотвратяване на рецидиви. Разтварят се 2-3 с.л. сода в леген и се сяда за 15-20 минути.
Микомакс и Гиназол

При липсата на достатъчен ефект от лечението с Гиназол специалистите добавят перорален антимикотик със системно действие. Един от възможните препарати е Микомакс, лекарство на капсули от 150 мг. Продава се в кутии по 1 бройка и по 3 бройки, защото също като Гиназол, и то се прилага еднократно или най-много до три пъти.

Микомакс е търговско име за най-разпространения антимикотик – флуконазол, чиято ефикасност е многократно доказана в клиничната практика. Той дава отличен ефект при гъбички по вътрешните органи – генерализирана инфекция в тялото. Отлично работи по отношение на кожа и лигавици.

ginazol-04

Микомакс в две опаковки

Една доза Микомакс струва 5.66 лв, три капсули са 16.02 лв. Лекарството е рецептурно. Негови точни аналози са други перорални средства с флуконазол като Флуконазол Актавис (18.44 лв за 4 броя), Дифлукан (7 лв за 1 брой),  Дифлазон (14.90 лв за 3 броя) и др. Дифлазон има капсули и с по-малка концентрация – по 50 мг.

Въпреки че Микомакс се продава по една или три капсули в опаковка, има ситуации на продължително лечение с флуконазол. При хронични инфекции терапията може да продължи до 4 – 12 месеца, като решенията се приемат според конкретната ситуация.

Клиндавазин крем и Клиндамицин

Клиндамицин е синтетичен антибиотик с локална и перорална употреба. Прави се на свещички и вагинален крем (Клиндавазин V), както и на таблетки (АБР, МИП), а може и да се инжектира.

Това не е противогъбично средство. Клиндамицин е ефикасен спрямо редица бактериални видове, вкл. стрепто и стафилококи, хламидия, пневмококи.

Клиндамицин има място при смесени гъбично-бактериални инфекции. Дори се произвеждат вагинални кремове с равни части бутоконазол и клиндамицин, които се прилагат в три дози, три поредни дни. У нас тези препарати не са регистрирани за употреба, но има други смесени препарати като Полижинакс.

Полижинакс

Полижинакс се наричан противоинфекциозно средство, защото работи едновременно срещу гъбички и бактерии. Тази негова полифункционалност е осигурена от смесения състав. В него има два антибиотика и един против гъбички (нистатин). Това прави Полижинакс по-силен спрямо смесени инфекции с бактериален превес, но има данни, че добре се справя и с микози. В листовката е указано използване при вагинални инфекции, без да се конкретизира. Лекарството е подходящ избор при липсата на изследване за вида на причинителя.

Полижинакс се произвежда на глобули за въвеждане във влагалището. Нормалният срок на терапията е 12 дни, като всяка нощ се спи с една глобула. За целта са нужни две опаковки, единичната цена на които е 7.92 лв.

Гинексид

Гинексид се прави на овули за въвеждане във влагалището. В него няма антибиотици и антимикотици, а само маслени екстракти и естествени антибактериални агенти. Затова препаратът е създаден не с цел лечение на инфекции, а за саниране и за поддържане на хигиена. Други продукти под същото име са хигиенни – вагинален душ и пяна за измиване.

Макмирор

Макмирор е антимикотик – нифурател, който ефективно унищожава някои бактерии , трихомони и гъбички. Показание за неговия избор е наличието на бяло течение. Работи и при уринарни инфектирания.

Лекарството се произвежда във всички необходими форми за осъществяване на цялостно лечение. За локална терапия го има на глобули и крем, а за перорална – на таблетки.

Кремът Макмирор е смес с нистатин за по-радикално ликвидиране на патогените от влагалището. Показан е срок на терапия от 7 – 10 дни, ако се нанася през 12 часа, и терапия от 20 дни, ако се нанася на 24 часа.

Гиназол или Ломексин?

Ломексин е лекарство с фентиконазол, произвеждано на 2% крем и на 600 мг вагинални глобули. Глобулата се поставя еднократно, а кремът е направен за втриване. Производителят указва нанасянето на тънък слой до 2 пъти дневно върху инфектирана кожа за срок от 2 до 4 седмици.

Гиназол и Ломексин са сродни лекарства, те са от една група – имидазоли. Но са разработени с различна схема на приложение. Гиназол е крем за лигавици, който се прилага еднократно, а Ломексин е крем за кожа, който се втрива продължително време.

ginazol-05

Гиназол се поставя точно като тампон – указанията са идентични

За гъбички във влагалището Ломексин предлага друга форма – глобули.

 1. Гино-Певарил е линия на Янсен за лечение на гъб. инфектирания във влагалището. Използва антимикотика еконазол. Продуктите са във формата на глобули в две концентрации, и като вагинален крем. По-рано се се предлагали депо глобули, но в момента продуктът не е наличен;
 2. Клотримазол и Канестен, противогъбичен интимен крем. Антимикотикът е сроден на Гиназол – и той е от групата на имидазолите. Правят го като вагинален крем и на таблетки за вагинално въвеждане. Дава отлични резултати при локално лечение. Едно от търговските му имена е Канестен;
 3. Клотримазол крем мнения. От форумите става ясно, че препаратът се изписва при кандидоза и показва висока ефективност. Почти няма оплаквания от него, а само „процедурни“ питания относно схемата на терапия.
 4. Залаин на глобули (овули) вместо Гиназол? Залаин се прави на песари и на крем от 2 %. Лечебното вещество в него е сертаконазол  – още един представител на семейството на имидазолите, които се прилагат само за локално лечение и никога перорално. Според производителя, Залаин е конкретно за инфекция от кандида. Препаратите дават сходни резултати и е трудно да се определи кой от тях е по-ефикасен.

Още информация и източници на английски: Как се поставя Гиназол и колко дълго трябва да се ползва? * През колко дни се прилага Гиназол? * Използване на Гиназол, странични ефекти и противопоказания.

Вагиналните препарати в аптечните вериги са стотици. Необходимо е да отличаваме лечебните от антисептичните и чисто хигиенните средства. Някои препарати са описани като противогъбични, но не са антимикотици, а имат само помощни функции.

 • Доволни ли сте от Интимо хелп? Той е медицинско безрецептурно изделие. Показания за избора му са възпаления и бяло течение, но целта на прилагането е профилактика. Интимо хелп ограничава разрастването на местната флора, но не е способно да излекува тежки инфекции. Поледен е за ограничаване на негативите от възпалението и течението като сърбене, изсъхване, лоша миризма, дразнене. Продуктът е полезен, защото го има на нетипични за сектора форми като спрей, емулсия и гел за кожата около влагалището. Има и интимни кърпички за хигиенна поддръжка. Затова Интимо хелп се харесва и получава отлични отзиви във форумите;
 • Свещички Вагизан (Вагисан). Вагизан е цяла линия от продукти за влагалището. Има песари с млечна киселина, приложими при вагинити – умерени от гарднерела и неспецифични, и бактериални вагинози. Cremolum са овули, които не лекуват, а хидратират, за да облекчат интимността. Срещу вагинална сухота е направен и крем, който се въвежда с апликатор. Има още комбинация от крем и свещички, измиващ лосион.

Ето и два препарата, които наподобяват по име разглежданите от нас антимикотици, но са различни средства.

 • Фунгозал или Фунгазол? Фунгозал е крем за гъбички по краката. Той се продава чрез сайтове за дистанционна доставка, не се внася в България. Потребителите по-скоро го търсят, бъркайки го с Фунгокап (флуконазол), Фунгостатин (нистатин), Фунголон (флуконазол) и други „фунго“ – препарати (фунго значи гъбички);
 • Фасижин е регистрирано и продавано у нас лекарство, но не е против гъбички. Това са таблетки с тинидазол, които се пият при заразяване с някои бактерии и протозои.

Вижте и ТОВА:

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Мнения за Гиназол крем. През колко дни и как се поставя?

 1. Една колежка как го сложи коя крем, много ме впечатли. Изцеди го в празна кутийка от крем и вечер се мажеше отвън и докъдето стига. Един шприц й стигна за цяло лечение, защото имаше кандина и отвън, нали. То като е скъпо, ще се правим на маймуни.

 2. Не съм особено доволна, наложи се втора доза, още 20 кинта, после и трета след месец, лечението ми излезе златно. Има и по-евтини варианти, аз вече на тоз – не!

 3. Фунголон или Фунгокап през устата, това е истината, мазането я помогне, а не.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *