Мнения за Третиноин крем. Приложение, действие, цена

Мнения за Третиноин крем и цена. Третиноин 0.025. Действие за стрии и против акне. Акнатак: Клиндамицин и Третиноин. На таблетки. Заместители: Роакутан, Доксициклин, Ретинол, Изотретионин

Да започнем с това, откъде може да се вземе добър Третиноин на добра цена. По-долу ще продължим с мненията и действието за стрии и против акне. Противопоказанията, страничните ефекти и др.

Откъде да купим Третиноин?
Третиноин крем против акне 0,025% Третиноин 0,1% крем
Obagi Третиноин крем против акне 0,025%, 20 гр Obagi Tretinoin 0,1% крем за лечение на акне, 20 g
Виж цена Виж цена

Третиноин е аналог на витамин А, ретиноид от първо поколение. Основното му приложение е против акне и фоликуларна кератоза. По-често се среща като козметичен продукт за мазане, има и лекарствена форма за вътрешен прием.

Приложения на третиноин/ изотретиноин
форма, приложение продукт, начин на продажба
капсули при левкемия Везаноид (рецептурно лекарство)
капсули при акне Роакутан (рецептурно лекарство)
гел при акне Акнатак (рецептурно лекарство)
крем / гел при акне, бръчки Менарини, Третиноин, Акнедерм (козметика)

Мнения за Третиноин от БГ Мама и др.

В БГ-мама третиноин и други ретиноиди са тема на обсъждане от около 10 години. В началото основно се търсят начини за доставка и закупуване, защото чист третиноин не се продава в България.

По-късно започват да се публикуват и конкретни отзиви. Дамите ползват тези средства заради акне, но и за подобряване на кожата и при други козметични дефекти.

Потребителите на смесеното лекарство с антибиотик Акнатак споделят за неприятни ефекти, влошаване на кожата и силно омазняване. След над месец употреба настъпват корекции в коментарите, като вече се споделят и положителни резултати.

По-късно се появяват и отзиви за Третиноин – кремове, закупувани онлайн от чужбина. Сравняват ги с Акнатак и изтъкват предимството, че няма излющване и зачервяване, нито други негативни ефекти.

Като цяло лечебното вещество няма широка известност в България и не е натрупан достатъчно опит с използването му.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Третиноин и оставете и своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Приложение на Третиноин крем 0.025 на Обаджи

tretinoin-0025-300

Obagi Medical Products от САЩ присъства на нашия пазар с три концентрации на третиноин, за да отговори на различните нужди. Тази е най-малката –  0.025% от лечебното вещество и с кремообразна форма.

Цялата линия Obagi Tretinoin се числи към дерматологичната козметика за лечение на акне вулгарис. Друго показание за прилагането му не се посочва от производителя. Мощната форма на вит. А действа дълбоко в кожата и дава категоричен резултат.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Третиноин за стрии

Клинични изследвания доказват, че третиноин на крем в дозировка 0,1% помага да се разгладят стрии и да се направят несъвършенствата на кожата по-слабо забележими. Лечебното вещество прониква дълбоко в кожата и стимулира производството на колаген. Увредените клетки се заместват със здрави.

Кремовете с третиноин са ефективни само върху прясно образувани стрии и разтегната кожа. Ако белезите вече са побледнели, използването на третиноин се лишава от смисъл.

 • Внимание! На бременните и кърмачките е строго забранено да използват кремове с третиноин.

Продукти, адресирани към бръчки, петна и акне едновременно:

 1. Крем Hedge USP с третиноин 0,05%, туба 30 g;
 2. Крем Менарини с третиноин 0,1%, туба 20 g;
 3. Гел Janssen Cosmetics с третиноин 0,04%, туба 15 g;
 4. Крем Retino-A на Johnson & Johnson с третиноин 0,05%, туба 20 g;
 5. Крем Retino-A на Johnson & Johnson с третиноин 0,025%, туба 20 g;
 6. Гел A-Ret USP с третиноин 0,05%, туба 20 g;
 7. Гел MacRet на Truworth Healthcare с третиноин 0,1%, туба 20 g;
 8. Крем Aknelyse на Abdiibrahim с третиноин 0,05%, туба 20 g.

Цитираните продукти са от листата на Емаг. В момента са изчерпани, но присъстват поради очакване на ново зареждане.

Два професионални продукти са налични. Това са:

TretiHeal, линия на Healing Pharma. Насочена е към лицето за премахване на бръчки, акне, белези на стареене, черни точки, петна. Препоръчва се за смесена, зряла, атопична кожа и такава с несъвършенства. Показан е от 18+ години. Подхранва, регенерира, придава здрав вид.

TretiHeal е в две концентрации:

 1. с третиноин 0.05% (туба от 20g за 44.89 лв)]
 2. с третиноин 0.1% (туба от 20g за 44.90 лв).
Третиноин за акне

Ретиноидите за лечение на пъпки и конкретно акне вулгарис са адапален, третиноин и изотретиноин. Първите два се отнасят към топичните ретиноиди, предназначени изключително за външно прилагане.

третиноин крем акне 02

Потребителка на третиноин показва как е подействал върху нея

Някои производители като Обаджи адресират продуктите си само и единствено за лечението на акне. Ефикасността е доказана, но мнозина пациенти свидетелстват във форумите, че началото на лечението е дискомфортно и наподобява влошаване на състоянието. Към подобрение се поема след минимум 1 месец от старта. Постепенно преминават раздразненията, излющването, хиперемията и др. явления.

Заради сериозните негативи лечението на акне с третиноин се провежда под контрола на специалист, а препаратите се отпускат срещу рецепта. Принципът, че третиноин трябва да е само под формата на лекарство, в последните години се нарушава. На пазара се появиха и козметични безрецептурни кремове, които също са адресирани към акнето. Въпреки това дерматолозите настоятелно предупреждават да не се самолекуваме с третиноин.

Третиноин таблетки: Везаноид

Третиноин може да се приема и вътрешно, но тогава той цели лечение на специален вид левкемия, не се прилага за акне. Везаноид е скъп препарат (100 капсули са 473.59 лв) с много тясно приложение. Той потиска раковите клетки в кръвта.

Третиноин и Клиндамицин за акне: Акнатак

Acnatac® е комбинация от антибиотик – клиндамицин в доза от 10 мг, и третиноин от 0.025% под формата на гел за намазване. Комбинацията е за третиране на акне.

Антибиотикът ликвидира бактериите, причинители на възпалението и гнойните процеси, а третиноин нормализира кератизацията на епителните клетки – те се отделят в нормален порядък, без да запушват порите и космените фоликули. Така Акнатак редуцира мастни отлагания, лезии и черни точки.

Според листовката на производителя, комбинирането на третиноин с антибиотик прави лекарството по-ефикасно, но и мощно – то е противопоказано за деца.

Третиноин гел за лице 0.05 за бръчки

Третиноин на гел се произвежда от Обаджи. Принципно компанията предлага третиноин на крем, но една от концентрациите  – тази от 0.05%, се дублира и с гел.

Към момента гелообразната форма не може да се закупи от България. В Емаг е описана ТУК, но както се вижда това е кремът от 0.05%, а не гелът. Очевидно има грешка в надписа.

Ето и още някои приложения на третиноин по принцип.

Против пигментация

Някои производители на кремове описват сред действията и пигментите петна. Общите ревюта на третиноин обаче опровергава подобни твърдения. Посочва се, че пигментирането на кожата под слънчевите лъчи е един от страничните ефекти на транс – ретиноевата киселина (третиноин). Затова препаратът не е препоръчителен за използване след 50 г., когато кожата става тънка и практически е беззащитна пред появата на пигментация.

Против белези

Третиноин се справя отлично с нови белези. Той намалява изразеността на ръбовете и съдейства за обновяване на част от клетките в дефектната зона.

Както при стриите, и при белезите третиноин действа само върху току що създаден дефект. След зарастване на нарушената повърхност създаването на нов колаген на практика няма как да помогне, поради което средствата с третиноин стават неефективни.

Третиноин от Турция

В турските аптеки се продава Третин (TRETIN). Туба от 30 г към май 2023 струва 172.85 TL. Концентрацията му е 0.05%.

третиноин крем акне 03

Турските кремове с третиноин

Друг препарат от Турция е ACNELYSE. Туба от 20 г струва 196.60 TL. Той също е рецептурен. Фармацевтът решава на момента дали да направи отстъпка и да продаде без рецепта. Подобни случаи има, но понякога настояват за рецепта от турски лекар.

Гръцки Третиноин

В гръцките аптеки се продава Airol. Концентрацията на третиноин е 0.05%. Показан е за акне и белези. Преди години е внасят от Гърция, но към момента няма такива обяви. Според форумите, кремът се продава свободно и не изискват рецепта.

При бременност

Бременните, както и дамите, планиращи забременяване в следващите 6 месеца, да се въздържат от лечение с третиноин. Всички ретиноиди имат тератогенно свойство. Значи способстват за  развитие на аномалии при ембриона.

В случай на забременяване по време на курс с третиноин, незабавно прекратете и съобщете на гинеколог. Ситуацията не е фатална, защото при външно приложение малко от веществото попада в системния кръвен поток, но все пак не е нужно да се поема такъв риск.

Третиноин и пептиди?

За подмладяване, обновяване и стягане на кожата е необходимо да се произведат нов колаген и еластин, които да обновят структурата. Например с възрастта колагеновите влакна се отпускат, разтягат и кожата увисва, стават бръчки. Ако по някакъв начин се стимулира производството на колаген, отпуснатите влакна се заменят с нови и кожата се стяга.

Въпросът е как да се стимулира производството на колаген. Начинът е само един – да се повреди кожата, така че тя да бъде принудена да „кърпи“, произвеждайки за целта колаген. Ултразвуковите уреди Хайфу правят това – нанасят микроскопични рани в дълбочина.

Ретиноидите също увреждат кожата, провокирайки я да произвежда колаген. Само че на кремове тяхната ефективност е ниска. Затова е измислено комбинирането с пептиди.

Пептидите са протеинови частици, които имитират наличието на нарушени тъкани. Рецепторите ги засичан и смятат, че има нанесена рана. Процесът с производството на колаген се задвижва и започва обновяване на тъканите.

Схемата за съвместяване е следната: първо се нанася козметичен препарат с пептиди, за да достигнат рецепторите. На втори етап започва и възстановяването с третиноин или друг ретиноид.

Изгаряне с Третиноин

Изгаряне е образно казано. При локално приложение третиноин прониква през клетъчната мембрана, образува цитоплазмен комплекс, който постъпва в клетъчното ядро. Новообразуваната структура се свързва с ДНК и нарушава синтеза на протеини. По този начин клетката се руши и се стимулира създаването на нови епидермални клетки и еластични влакна в слоевете на кожата.

Колкото по-висока е концентрацията на третиноин, толкова по-изразен е описаният процес. За да не се случва радикално рушене на клетки, масовата козметична концентрация е 0.05 – 0.04 и 0.05%. Тя се препоръчва при нормална и мазна кожа, която не е склонна към алергии.

0.1% е максималната възможна концентрация на третиноин. В момента тя се предоставя от един продукт на Обаджи.

tretinoin-01-300

Двойната концентрация на Обаджи не е с двойна цена, макар да е по-скъпа от 0.05%. Това е максимално възможната концентрация на третиноин. Дава максимално ефективен и интензивен резултат. Предходните концентрации се явяват подготвителни за етапа на лечение с 0.1%. Обаджи Третиноин 0.1% е препарат за вече привикнала към третиноина кожа.

Аналози и заместители на Третиноин

Преки заместители на третиноин са другите ретиноиди, с които са от сроден клас. Третиноин е първо поколение ретиноид. Всички тези съединения за синтетични имитации на ретинола. Те имат собствена структура, но действат като витамина – контактуват с рецепторите и оттам управляват процесите на обновяване на клетките.

Ретиноидите се употребяват основно срещу акне, макар че има много козметика на тяхна основа. Но тя се различава от лекарствените средства. Лекарства ретиноиди са рецептурни препарати и влизат в схемите на специално лечение на рак, акне вулгарис и някои други кожни патологии.

Изотретиноин и Третиноин, разлики

Изотретиноин е изомер на третиноин. Те са силно подобни, неотличими от неспециалисти. Някои производители ползват изотретиноин, други – третиноин. И двата препарата са против акне и себорея и за премахване на витаминозен дефицит.

Имат перорални форми, но пероралния третиноин е против левкемия, а пероралният изотретиноин е против акне. Той предоставя вътрешно и външно лечение едновременно. Други показания за него са себореен дерматит, розацея и периорален дерматит

Роакутан

Той е перорален изопретиноин на капсули с цел лечение на акне.

 • Действие и мнения. Препаратът спира отделянето на себум от жлезите в кожата, с което лезиите спират да се подхранват и постепенно зарастват. Капсулите дават резултат до 2 месеца. Във форумите се дават отзиви за качествено и ефективно лечение с Роакутан. Доволните са много. Сроковете за видим резултат варират, според тежестта на акнето;
 • Лечение и странични ефекти. Роакутан не е безобиден препарат. Лечението с него поражда риск от нежелателни прояви и някои действително ги получават. Роакутан влияе върху психиката и поведението, дава неприятни реакции по кожата (възможни са язви в устата и носа), поражда чревни възпаления и нерядко причинява алергичен отпор.

Дерматолозите избягват назначаването на Роакутан, ако могат да решат проблема с други средства. Препаратът е показан само при най-тежки форми на акне и когато пациентите имат сериозни емоционални поражения от вида си.

Доксициклин Стада

Ниски дози от антибиотика са показани за лечението на акне от средства степен на тежест. Той, заедно с тетрациклин и макролидите, са първа линия на избор при тази патология.

 • Прием, дозировка и употреба. Обичайната дозировка на доксициклин е 200 мг дневно, взети наведнъж или 2 Х 100 мг. Продължителността на терапията зависи от формата и тежестта на инфекцията. При акне се дава в ниска доза за продължително време;
 • Мнения и добър пробиотик. Доксициклин се назначава за акне в рамките на един месец, сочат коментари във форумите. Средството дава видим резултат, но не нуждае от подкрепа от пробиотик, защото страда чревният тракт. При избор на пробиотици да се търсят такива за антибиотична терапия. Сред подходящите имена са ПроКомбо, Синкванон и др.

Вижте и ТОВА: Мнения за Доксициклин Стада. Доксициклин за зъб и при акне. Заместители, прием и дозировка.

Ретинол

Ретинол е мастноразтворим от семейството на вит. А, наричан витамин А1. Орално се прилага за попълване на дефицити, а локално – за кожно оздравяване.

 • Разлика между Третиноин и Ретинол. Като средство за кожата ретинол е предна стъпка преди третиноин. Ретинолът не се употребява директно от тялото. Той първо се преобразува в ретиноева киселина, което всъщност е третиноин. Значи ретинолът се превръща в третиноин, а третиноинът се използва директно. Третиноинът е по-ефикасен, защото голяма част от ретинола се губи при преобразуването, което намалява резултатите от него. Затова кремовете с ретинол са козметика с не особено ярък ефект, а кремовете с третиноин са лекарства с изразен ефект;
 • Кой е добрият български крем с Ретинол? Пазарът е наситен с козметика с ретинол, сред стотиците препарати трудно се намира родно производство. Дева на Рубела има крем с про ретинол за антиейдж ефект. Продуктът е за сухи кожи, за стягане и против пигментация. Цената му е 6.80 лв.

Още ТУК: Български крем в ретинол. Мнения за Ретинол за лице. Витамин А директно върху кожата.

Диферин гел (Адапален)

Диферин гел е лекарствено средство, но не се зарежда в аптеките ни. Намираме го в сайтове за онлайн продажби и се поръчва от чужбина. Активният агент в него е по-ново поколение след третиноин, казва се адапален. Ефикасността му не се различава от другите ретиноиди. Негов плюс е, че дава по-малко негативи от останалите сродни лекарствени вещества.

Диферин е препарат за кожа с акне и други болестни образувания, но не и за тежки форми на заболяването. Полага се през 24 ч.

Аналог на Диферин, регистриран като рецептурно лекарство, Епидуо. Препаратът е обогатен със санираща и излъщваща съставка.

Третиноин и Витамин С

Никой от ретиноидите не трябва да се съвместява с витамин С. Ретиноидите усилват изработката на колаген и възстановяват кожата. Витаминът защитава и предпазва от изменения. Процесите си противоречат. Освен това ретиноидите са препоръчителни нощем, а вит. С – денем. Отделното им използване носи повече ползи.

Видео: Терапия с третиноин от първо лице (на английски)

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Мнения за Третиноин крем. Приложение, действие, цена

 1. Колежката ми купува Акнелизе от Турция и е супер доволна. Видимо й се затварят пъпките и доста се изчисти. И там не е евтин, само да вметна!

 2. Скептична съм към лекарства, които хем са с рецепта, хем се продават без рецепта извън аптека. Ето, гледам третиноин на Обаджи е такъв случай.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *