Трябва ли да ядем банани, когато сме на диета?

Плодовете са важна част от един здравословен начин на хранене, но някои от тях, като бананите например, често са игнорирани от нас по време на диета, когато желаем да отслабнем

Ето кои са и основните причини този любим на много хора плод да бъде отстраняван от хранителния режим, когато се пристъпва към спазване на конкретна диета.

1. Калории.

Именно калорийният баланс определя дали тялото ще отслабва или пък ще напълнява. За да се изгарят мазнини и да се губят килограми, трябва да се изгарят повече калории, отколкото се приемат. В една чаша нарязан банан съдържат 134 калории, което представлява 7% от препоръчителния ежедневен прием за жените и 5% за мъжете. Когато бананите се сравняват със същото количество ягодите, които съдържат едва 49 калории, и с динята – 46 калории, те наистина изглеждат като една абсолютна калорийна бомба, която е крайно неподходяща за диета.

2. Въглехидрати.

Голяма част от калориите, съдържащи се в бананите, всъщност са от въглехидратите (около 34 грама в една чаша). Популярни са диетите, които са с нисък прием на въглехидрати, чрез които по-лесно се губят килограми. Тези диети могат да помогнат за отслабване чрез намаляване на нивата на инсулин, което помага да се изгарят повече мазнини. Нисковъглехидратните диети не съдържат изобщо банани.

3. Фруктоза.

Съдържащата се в бананите естествена захар навлиза в кръвта по различен начин от останалите видове захари и може да се превърне бързо в мазнини, заявява д-р Елизабет Паркс, но диетологът Джони Боудън пък е на мнение, че това не е напълно вярно при плодовете. Отрицателните ефекти на фруктозата са много по-големи, когато тя е във вид на високофруктозен сироп от царевица, който се съдържа в сладките храни напитки и закуски.

банани, фруктоза, пълнее ли се от банан?

Какво става, ако ям само банани?

Приемът на малки количества плодова фруктоза не би трябвало да има някакви негативни последствия.

4. Съображенията.

Бананите могат да присъстват в конкретна диета само ако отговарят на индивидуалните изисквания за калории.

Демир бозан билки против инсулт

Те са много добър източник на фибри, калий, витамин С и витамин В6.

Най-добре е приемът на банани да бъде балансиран с други плодове, за да има най-много ползи за здравето.

Вижте и ТОВА:

Бременна жена яде САМО банани

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.