За какво говорят симптомите пожълтели очи, червени капиляри в очите и др.?

Известно е, че нашите очи могат първи да сигнализират за някакъв здравословен проблем, който имаме, но за чието съществуване дори и не подозираме в този момент

Има няколко характерни състояния на очите, за които можем да следим, за да потърсим евентуално и медицинска помощ, ако забележим някое от тях.

Зачервени очи

Зачервените очи не са нещо много обичайно, но лекарите заявяват, че не винаги трябва да се притесняваме, ако се погледнем в огледалото и видим малки червени петънца в очите си. Това са спукани очни капиляри, които може да се появят под влияние на редица фактори – прах, излагане на слънце, алергии, настинки, сух въздух и дори най-обикновена кашлица. Ако не усещаме болка и нямаме някакви нарушения в зрението, не е нужно да се притесняваме излишно, но за собствено успокоение може да посетим и офталмолог.

Уморени очи

Ако след четене усещаме известна умора, за която нямаме обяснение, а под очите си забелязване тъмни кръгове, то най-вероятно това са знаци за умора на самите очни мускули и нарушена циркулация. В този случай добрата почивка е повече от наложителна, за да може организмът ни да се възстанови, както и подходящ хранителен режим, в който задължително да включим и витамин А, който е изключително полезен за очите.

Пожълтели очи

ochiИзвестно е, че пожълтяването на склерата (външната бяла обвивка на окото) може да е сигнал за хепатит или цироза. По-малко е известно обаче, че това може да е и признак на висок холестерол. Каквато и да е причината, консултацията с лекар в този случай е задължителна, за да бъде идентифициран точният проблем.

Изпъкнали очи

Ако това не е особеност, с която сме родени, изпъкналите очи може да сигнализират за хиперактивност на щитовидната жлеза. Обикновено това е само един от съпътстващите симптоми на това заболяване, за което трябва задължително да се обърнем за помощ към ендокринолог.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “За какво говорят симптомите пожълтели очи, червени капиляри в очите и др.?

  1. Винаги съм имал проблеми с очите.Зачервени,уморени…но с моята работа няма как.Единственото нещо което трайно ми помага е вода за очи-взимам си я от билкар!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.