Пасифлора (страстниче): Изгонете безсънието, стреса и раздразнителността!

Лесната раздразнителност и безсънието са симптомите на тежкия стрес, на който сме подложени всеки ден, но това състояние може да бъде преборено с пасифлора.

Пасифлората, наричана още “часовниче“, “ страстниче“ е катерещо се растение, което предпочита южното изложение, защото е изключително светло и топлолюбива.

Смята се че името и и е дадено от монах, който видял в цветовете и символи на Страстите Христови, като всяка една част от растението е взела името на последните дни на Христос. Оприличават листата и на светото разпятие, нишковидната коронка на цвета – трънливия венец, десетте петали на светите апостоли и т.н.

Някои от плодовете на пасифлорите са ядливи- например маракуята. Но това растение може да се използва и като билка. в състава на пасифлората участват основни химикали като алкалоиди, гликозиди и флавоноиди -предимно хризин, на който се дължи и успокояващото й действие.

Благодарение на дългогодишните изследвания върху растението, са доказани седативните, аналгетичните и антиспазмените му действия върху тялото.

Препоръчва се билката да избягват единствено хора, които имат проблеми с отделителната система. Подходяща е при хора с емоционални проблеми, които са подложени на ежедневен стрес, като леко успокоително.

Използвайте отвара от изсушени или пресни листа на пасифлората за да преборите депресия, силно безпокойство и като средство за успокояване на нервите.

Препоръчителното количество за прием е между четири и осем грама на ден.

Чай или запарка от страстниче гони безсънието, раздразнителността и стреса. С пасифлората се постигат трайни резултати при преборването на психическата преумора, която неминуемо води до депресия и разстройство на съня.

Успокояващите й свойства спомагат за предпазване от тревожност и са много полезни при състояния като затруднено дишане, високо кръвно налягане, мускулни крампи, където тревожноста е един от главните виновници.

пасифлора раздразнителност страстниче

Ползвайте пасифлора при раздразнителност и безсъние!

В някои държави, чаят от пасифлора е много известен и разпространен именно заради това му действие и се пие предимно вечер за подобряване на съня и стимулиране на спокойствието.

“Фигурин

Тъй като растението действа на централната нервна система, чайовете и отварите от пасифлора не бива да използвате с други антидепресанти.

Бременни жени и кърмачки също трябва да избягват консумацията му.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.