Никорет или Табекс? На спрей, дъвки и лепенки. Цена, мнения

Никорет или Табекс? Кое е по-добро? Мнения, цена и препоръки. Отказване на цигарите чрез дъвки, спрей, лепенки или терапия. Хазартна зависимост

За отказване на цигарите не стига само желание. Трябват още воля, мотивация, поддръжка от околните. На повечето пушачи се налага да приемат медицински препарати, за да прекъснат никотиновата привързаност. Популярни средства са таблетките Табекс и линията Никорет с четири форми – спрей, таблетки, дъвки и пластири.

Не може еднозначно да се твърди кой от двата медикамента е по-ефикасен за отказване от табака. И двата работят на сходен принцип – заместват никотина с безвреден аналог, постепенно намалявайки потребността на тялото от цигари. Те обаче имат различен състав, различен набор от противопоказания и нежелателни явления, поради което действат по своему на различните пациенти.

cigari

Как да се избавим от вредният навик – цигарите

Какво се случва при липсата на цигара

В цигарите има никотин – наркотично в-во, стимулиращо изработката на допамин, хормон на удоволствието. Ако в организма на пушача не постъпи поредната доза, настъпва дефицит на допамин, което потиска ЦНС. Възниква градиращо във времето усещане за дискомфорт, тревожност, раздразнителност. Ако в тялото пак не постъпи никотин, започват физическите негативи, чийто пик настъпва около 3-4 дни от последната цигара.

За избягване на синдрома на абстиненция и за да удържи отказващият се да не запали, се използва никотинозаместителна терапия.

Средства за никотинозаместваща терапия
Вид Как работи
никотинови пластири подават на тялото никотин през кожата, който е по-„бавният“ път за постъпване на това вещество в кръвта
никотинови спрейове ефектът е като при пластирите, но с по-лесно използване и се избягват кожните раздразнения. Плюс е, че спреят освежава дъха
никотинови дъвки дъвка с неголяма доза никотин, предназначени да потиснат желанието за цигара в момента на възникването му. Разрешени са до 20 дъвки на ден, но идеята е броят им да се редуцира с времето
електронни цигари електронни устройства, генериращи аерозол. Работят с течност, съставена от ароматизатори и никотин. Има съмнения, че при нагряване отделя токсични за ЦНС вещества и дразни дихателния път
цигари без никотин представляват смес от различни растения, призвани да успокоят нервната с-ма на пушача, например валериана, мента, дяволска уста. Никотиновият глад остава, но дават психологическа подкрепа
таблетки със заместител на никотина подават химически съединения с аналогично на никотина въздействие. След приема на такава таблетка цигарата причинява гадене. Лекарствата не причиняват привикване и се смятат за максимално ефикасното средство срещу пушене

Какво е Никорет?

Препаратите НИКОРЕТ® са средства за никотинозаместителна терапия. Те подават никотин в терапевтични дози.

Облекчава желанието за пушене и смекчава негативите от спирането на цигарите като раздразнителност, разсеяност, изменения на сърдечния ритъм и др.

Продуктите Никорет водят до трайно излекуване от никотинова зависимост, само ако постепенно се намалява използването им, приучавайки тялото да живее без никотин.

Видове, приложение, цена

Никорет се произвежда в четири форми – пластир, спрей, дъвка и таблетки.

Демир бозан билки против инсулт
Никорет спрей

Производителят го окачествява като иновационно средство за борба с желанието за цигари. Представлява аерозол, който се впръсква в устата и се усвоява чрез лигавиците. Активира се за 60 сек. Ако не даде веднага ефект, се впръсква и втори път.

Предлага се в два вкуса – чист ментов (Фрешминт) и плодово-ментов, комбинация с червени горски плодове (Бериминт).

Разтворът от 13.2 мл е разчетен за 150 впръсквания. Цената е 30.50 лв за Фрешминт и 33.29 лв за Бериминт.

Видео-инструкция за използване на спрей Никорет.

Никорейт дъвки (хапчета)

Лечебната дъвка е в две дозировки – с 2 мг и с 4 мг никотин. Дъвче се бавно в течение на 20 минути, през които никотинът се освобождава постепенно в устната кухина и се всмуква през лигавицата. Това удовлетворява потребността на организма, намалява симптомите на отказването и дава сила за контрол върху желанието да се запали.

Произвежда се в три вкуса – прясна мента (Фрешминт), замразена мента (Айсминт) и плодов. Към момента у нас e налична само Айсминт, цената е 21.68 лв. независимо от дозата, за 30 бройки.

Видео-инструкция за използване на дъвки Никорет.

Никорет хапчета

Таблетките са сублингвални – за разтваряне в устата (смучещи). Произвеждат се в две дозировки – по 2 мг и по 4 мг никотин. Намаляват острото желание да се запали и облекчават тревогата и стреса от въздържанието.

Продължават да действат и след пълното им разтваряне. Максималната концентрация на подадения от хапчето никотин в кръвта се достига средно след 40-50 минути.

Таблетките са алтернатива на дъвката за пациенти с пломби, кариес, брекети и др. стоматологични причини за избягване на дъвченето.

Таблетките се наричат Никорете Микротаб и са разработени в два варианта – с лимонов и с ментов вкус. Към момента не са в предлагане в България, но не са свалени от номенклатурата на аптечните сайнове.

Никорет лепенки

Трансдермалните пластири подават никотин през кожата. Веществото се усвоява бавно и постъпва постепенно в кръвта.

Изработват се в три дозировки – по 10, 15 и 25 мг. И в трите случая пластирът действа за 16 часа. Пластирите са с различна големина според съдържащата се в него доза. Площта им е съответно 9 см2, 13,5 см2 и 22,5 см2.

Пластирите от трите дозировки се използват един след друг с цел постепенно намаляване на дозата на подавания никотин.

Схема: първоначално се поставят тези с 25 мг, с тях лечението е 8 седмици. След това продуктът се замества от този с 15 мг никотин – за 2 седмици. Накрая за 2 седмици се прилепва най-малката дозировка от 10 мг. След изтичане на 12 седмици, пластирите трябва да се спрат.

Видео-ревю на трансдермалните пластири Никорет.

Сравнение между видовете Никорет по брой дози в една опаковка:

 1. Спрей Никорет – 150 използвания;
 2. Дъвки Никорет – 30 използвания;
 3. Таблетки Никорет – 20 използвания;
 4. Трансдермален пластир Никорет – 7 използвания.

Времето на действие е различно при различните форми Никорет. Например пластирът действа 16 часа, а лечебната дъвка – 30 минути.

Мнения

Отказването на цигарите се коментира активно във форумите и стотици хора са дали мнение и са разказали опита си. Едни казват, че са успели с Никорет, други – с Табекс, трети – с воля, четвърти – с някоя книга по темата.

За всеки продукт има доволни и недоволни, успели и неуспели. Някои се оплакват, че спреят Никорет им е силен и причинява замайване, други се жалват от обратното – че не действа достатъчно.

Една група пушачи успешно са спрели цигарите и след прекратяване на терапията отново са започнали.

Почти всички са единодушни, че лекарствата не са достатъчни за траен отказ, нужна е и подкрепа – от стана на волята или на квалифициран специалист.

Никорет или Табекс? Плюсове и минуси

Никорет и Табекс са различни препарати с еднаква цел. В Никорет има медицински никотин, в Табекс – растителен алкалоид цитизин. Цитизин е безвреден, активизира изработката на адреналин. От това нервната с-ма се възбужда, кръвното се вдига, нуждата от никотин спада.

Противопоказания

Никорет и Табекс имат много противопоказания. И двата препарата не се вземат при инфаркт, стенокардия, аритмия, високо кръвно, инсулт, атеросклероза, при бъбречни и чернодробни патологии, не стават за кърмачки.

Табекс не става за бременни, докато Никорет спрей е допустим след лекарска оценка. Табекс не се използва при дихателни патологии като астма, а Никорет – при храносмилателни патологии като язва.

Ако няма противопоказания, пациентът може да избере Табекс или Никорете според своите приоритети – да вземе по-евтиното или това, което му е по-удобно.

Ще отбележим три неща.

 1. Пълният курс с Табекс е 25 дни, лечението с Никорет пластири е 84 дни. При дъвките и спрея няма ограничение, употребата им може да продължи с месеци.
 2. Никорет има разнообразни форми, Табекс е само на таблетки.
 3. Липсата на вкус при Табекс се изтъква като негово предимство. Някои хора не могат постоянно да приемат дъвка или спрей Никорет, ако не им допада специфичния вкус.

Медиците са разединени в оценките си. Едни предпочитат Табекс и изтъкват, че с него се стига до пълен отказ, докато с Никорет се намалява количеството изпушвани цигари. Според други Никорет е по-добър при дългогодишни зависимости.

След опита си с лекарства някои пациенти установяват, че те не са им достатъчни и че няма да се справят сами.

Лечение на зависимости

Зависимост в психологията е обширно понятие. Включва уж различни явления като зависимост от цигари и от хазарт, но всички те имат еднакъв механизъм на образуване и се лекуват почти идентично.

Говори се за зависимо поведение. Условно то се дели на химическо и психическо.

 • Химическите са зависимости от алкохол, наркотици, цигари, лекарства;
 • Психическите са зависимости от хазарт, интернет, пазаруване, работа (работохолизъм), храна, любов, религия.
Мнение от специалистите по хазартна зависимост
hazart

Хазартната и никотиновата зависимост вървят ръка за ръка

Главна цел на зависимото поведение е да измени състоянието на съзнанието. Така човек забравя нерешените проблеми и тежките изисквания. Дълбоките личностни причини, които водят към зависимости, са строго индивидуални и е трудно се забелязват, преди всичко да излезе извън контрол.

Специалистите по хазартна зависимост отбелязват специфичната роля на цигарите. Те са единствената химическа зависимост, която с лекота се съчетава с психическите зависимости.

Казано просто, хазартните играчи играят и пушат, като двете зависимости са свързани и се индуцират едно-друго. Обрати в играта провокират запалването на поредната цигара, а запалването на цигара за почивка провокира желанието да се поиграе и да се удължи удоволствието.

При подобно съчетание на зависимости помага единствено комбинирано лечение с медикаменти и психотерапия, твърдят специалистите от https://betenemy.com/hazartna-zavisimost/.

Вижте още мнения и оставете и своето в нашия форум за Никорет ТУК!

Лечение на зависимости с психотерапия

Ефективното лечение на зависимости стъпва на:

 • Медикаментозно лечение за премахване на физическата зависимост от химически вещества;
 • Психотерапевтична помощ за борба с патологичните психически изменения;
 • Социална реинтеграция и усвояване на здрави форми на социално общуване;
 • Духовно развитие за приемане на морално-нравствени норми.

Психотерапията незаслужено стои на втори план, отстъпвайки място на медикаментите, защото психологическите проблеми са причината за създаването на зависимости като тези към цигарите и хазарта.

Главното в листовката

Ако решите да се лекувате с Никорет, изчетете подробно листовката. В нея са дадени примерни лечебни схеми. Показва се как да се намалява дозата никотин постепенно чрез редуциране на броя впръсквания, дъвки и таблетки и как да се минава към по-леки препарати от серията. Целта е пълно спиране на употребата.

Още инфо и източници на английски: Колко дълго трябва да се ползва Никорет? * Има ли вреда от употребата на Никорет?

Нежелани реакции

Препаратите с никотин причиняват същите нежелателни явления като всички останали форми на никотин. Изразеността им зависи от дозата.

Заедно с това се проявяват негативи от намаляването на дозата като раздразнителност, нетърпение, тревожност, невнимание, нощни събуждания и потиснато настроение.

Вижте непременно и ТОВА:

Билки и начини за отказване на цигарите от раз. Медикаменти

И едно видео на руски:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Никорет или Табекс? На спрей, дъвки и лепенки. Цена, мнения

 1. Пробвам Никорет на спрей и дъвки, само лепенки не съм слагал, не търпя да ми се лепят по кожата. За 2 месеца намалих до 1 кутия на ден и съм доволен, продължавам.

 2. За мен тези никотинови дъвки и хапчета, Никорет, Табекс, са пълна глупост!!!! Ако нямаш воля, нищо не помага. Спрях ги през голямата инфлация 98 г., оттогава не съм пипнал.

 3. Аз много лесно реших въпроса Никорет или Табекс като погледнах цената. Взех евтиното и да, гадно е, обаче поне бързо ще се свърши.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *