Кашлица. Как да я лекуваме със Синекод, Флудитек, билки и др.

За какво говорят различните видове кашлица. Прием на Синекод при бронхит. За каква кашлица е Флудитек? Как да ползваме Вентолин и много други подробности за лечението на кашлицата.

Още в текста: Суха. Алергична. С храчки. Упорита. Магарешка. Лаеща. Ларингитна. Обичайното лечение. Ципрофлоксацин. Цинабсин. Мукосолван. Ериус. Мукоплант. Фенистил. Ацц. Еуреспал. Флавамед. Флудитек. Геломиртол. Какъв сироп препоръчват. Билки. Джинджифил. Ленено семе. Клеева тинктура. Мащерка. Ехинацея. Райска ябълка.

Кашлицата представлява сложно рефлекторно действие, целта на което е да предпази горните дихателни пътища и гърлото и да ги остави свободни. Характеризира се с бързо и придружено със свойствен шум изваждане на въздуха от дихателните пътища.

Вижте и най-сериозния материал ТУК: За лечението на кашлица с билки и други средства!

Кашлицата е донякъде волево действие и може да бъде потискана или предизвиквана произволно. Тя би могла да бъде причинена от възпалителни, механични, топлинни и химични влияния над рецепторчетата на горните дихателни пътища – бронхите, трахеята и ларинкса.

За какво говорят различните видове кашлица.

Може да се каже, че кашлицата е главният и най-често срещащият се симптом на болестите на дихателната система. Възможно е обаче да бъде резултат и на други болести.

Кашлицата може да бъде влажна, наричана още секреторна и продуктивна, или суха. Влажната е съпътствана с отделянето на секрети, които най-често са слузести, гнойни или кървави храчки. При сухата кашлица такъв секрет липсва.

Според нейната продължителност кашлицата се разделя на остра, подостра и хронична. Продължителността на острата е до три седмици, на подострата – 3-8, а хроничната трае над осем седмици.

Начинът на протичане на кашлицата определя още няколко вида – пристъпна, характерна най-вече за астмата и коклюша; периодична – проявява се при хронични болести, за които е характерно обостряне; постоянна – този вид кашлица се среща при туберкулоза, хронични бронхити, трахеити и ларингити, както и при пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност.

Кашлицата може да бъде причинена от заболявания като грип и настинка, пушене, независимо дали активно или пасивно, синузит, астма, алергии, белодробни инфекции като бронхит и пневмония, хроничната обструктивна белодробна болест и др.

Суха кашлица.

Вече писахме, че сухата кашлица не е съпътствана с отделяне на секрети или те са много оскъдни и жилави. Обикновено се проявява сутринта или вечерта, при промяна на температурата на въздуха или при смяната на климата. Мъгливото и влажно време, както и пиенето на студени или газирани напитки също би могло да провокира поява на суха кашлица.

“Демир

Сухата кашлица е характерна и за началото на остри възпалителни заболявания на дихателните пътища, каквито са трахеитът, острият бронхит и пневмонията. Болестите на ларинкса могат да доведат до дрезгава или лаеща суха кашлица. Болестите на плеврата и медиастенума също се проявяват със суха кашлица. Суха кашлица имаме и при чуждо тяло в бронхите, рака на белия дроб или при счупване на ребро.

Алергична.

Кашлицата, която се базира на алергия, би могла да възникне по всяко време на годината. Не е особено различна от тази, предизвикана от простуда. Появата й е свързана със сенна хрема или алергичен ринит, заради влиянието на които в организма се произвежда повече секрет в синусите. Следват дразненията като секрети и храчки.

Кашлица, придружена от храчки.

При влажна кащлица може да се отдели голямо количество секрет

При влажна кашлица може да се отдели голямо количество секрет

С храчки се свързва влажната кашлица, с помощта на която организмът изхвърля от дихателните пътища секрецията, която се е събрала там. Наричана още продуктивна, влажната кашлица е присъща за някои заболявания на белия дроб и бронхите.

Сутрешната секреторна кашлица е наблюдавана при хроничните бронхити, при пушачите и тези, които работят в запрашена и неблагоприятна среда.

Влажната кашлица при бронхиектазии се свързва с отделянето на голямо количество секрет, който понякога достига литър на денонощие. Наричат тази кашлица кашлицата с пълна уста.

При белодробен оток секрецията е кървава и пенеста. Продуктивната кашлица може да е главен симптом при туберкулоза, бактериална пневмония, рак и абсцес на белия дроб.

Още за влажната кашлица:

Влажна кашлица, с храчки: сиропи, хапчета, антибиотик. Билки и подръчни средства

Упорита.

Когато кашлицата е упорита и продължителна, могат да бъдат отхвърлени заболявания като чуждо тяло в дихателната система, аденоидни вегетации и алергия.

Магарешка.

Т. нар. магарешка кашлица най-често говори за заболяването коклюш. Самата болест е известна като магарешка кашлица. Коклюшът представлява много заразно инфекциозно заболяване, което засяга дихателните пътища, най-често у децата.

Стадият на конвулсиите при коклюш обикновено продължава между 2 и 4 седмици, като през този период основният симптом е пристъпна кашлица, предшествана от гъделичкащо чувство в гърлото. После се проявяват кратки пристъпи на кашлица, продължаващи до изчерпване на въздуха, който е поет. Тези пристъпи често са съпътствани от цианоза.

Шумното поемане на въздух, което следва, се нарича реприз. То прилича на магарешки рев, заради което именно коклюшът е наричан магарешка кашлица. Следват нови пристъпи, достигащи до 50 дневно при по-тежките случаи.

У възрастните заболяването протича по различен, нетипичен начин, характеризиращ се липсата на обичайните пристъпи. В повечето случаи се наблюдава хронична кашлица.

Лаеща.

Лаещата кашлица е признак на инфектиран с вирус гръклян. Най-честата причина за нея е неспецифичното възпаление в областта на ларинкса, наричано псевдокруп. Освен лаеща кашлица, налице е и дрезгав глас, а при по-сложните случаи може да се стигне до дихателна недостатъчност.

Псевдокруп засяга най-вече кърмачета и деца до 6 години. Развива се вследствие на вирусна инфекция, причинителите на която могат да бъдат инфлуенца от типовете A или B, рино и аденовирусите, както и параинфлуенца 1-ви тип.

Резултатът е възпаление на лигавицата под гласните връзки и тази на ларинкса. Това довежда до оток на дихателните пътища и стеснението им. При малки деца стеснението е по-изразено заради по-тесните им по принцип пътища.

Ларингитна.

Лаещата кашлица е признак и на ларингит. Възпалението на лигавицата на ларинкса обикновено е част от една обща инфекция на дихателните пътища. Освен по спецфичната лаеща и суха кашлица, ларингитът се разпознава по дрезгавия или губещ се глас, чувството за сухо гърло, затруднено преглъщане, придружено от болка и др.

Кашлицата при ларингит се появява изведнъж, най-често нощем и е на пристъпи. Тя затруднява дишането като е възможен и пристъп на задух.

Обичайното лечение.

Преди всякакви опити за лечение на кашлицата трябва да се намери причината за появата й и да се диагностицира заболяването, което я провокира. Разбира се, разликата между лечение на бронхит и такова на чуждо тяло в дихателните пътища е огромна.

Причинената от вирусна инфекция на горните дихателни пътища остра, суха и почти без секрет кашлица се лекува със смучене на бонбони или специални таблетки. Те влияят добре на дразнещата кашлица. Малките деца трябва да консумират бонбоните с повишено внимание, заради риск от задавяне.

Добре е да се овлажни въздухът в помещението, за да се омекоти дразнението. Приемането на повече течности разреждат слузта и улесняват отхрачването.

Различните видове кашлици се повлияват, както от медикаментите, предназначени за терапия на основното заболяване, така и от допълнителните препарати за кашлица.

Ципрофлоксацин.

Това е препарат от флуорохинолоновата група и действа, убивайки определени типове микроби, причинители на инфекцията. Ципрофлоксацин лекува инфекции на дихателните пътища и повтарящите се и продължителни синусни инфекции, повлиявайки и симптомите, сред които кашлицата.

Цинабсин.

Цинабсин е хомеопатичен медикамент, чието предназначение е лечението на остър и хроничен синузит. Облекчава трайно проявите на околоносните синусни инфекции, подобрява дишането, намалява отоците на лигавицата, редуцира храчките и секретите, последвано от успокояване на кашлицата.

Мукосолван.

Използва се за секретолитична терапия на остри и хронични болести на белия дроб и бронхите, които протичат с нарушения на секретния транспорт, което води до затруднено отхрачване. Лечението с мукосолван улеснява отхрачването и облекчава изклашлянето. Среща се като сироп и таблетки.

Ериус.

Пероралният разтвор ериус е противоалергичен медикамент, подпомагащ контрола над алергичните реакции и техните симптоми. Лекарството действа облекчаващо върху алергичния ринит и неговите симптоми, като сърбеж, кихане и секреция от носа. Ериус облекчава и алергичната кашлица.

Как действа мукоплант.

Мукоплант представлява сироп за кашлица с растителен произход. Мукоплант от теснолист живовлек въздейства върху острите възпаления на дихателните пътища, които обикновено са съпътствани от кашлица. Мукоплант се предлага на пазара в опаковки от по 100 и 250 милилитра.

Фенистил.

Фенистил е медикамент, принадлежащ към групата лекарства, наречени антихистамини. Антихистамините се употребяват с цел облекчение на симптоми, предизвикани от алергия, каквито са сърбежът, обривите, сенната хрема и останалите типове алергичен ринит. Фенистил често се предписва за облекчаване и на алергична кашлица.

Ацц.

АЦЦ е лекарство, което има силно муколитично действие и стимулира моторната функция на дихателната система. Медикаментът притежава отхрачващо и противовъзпалително действие. Успокоява и кашлицата.

Лекарството е добър избор при бронхит, фарингит, трахеит, ларингит, синузит и като спомагателно средство при лечение на пневмония, обструктивен трахеобронхит и други хронични белодробни заболявания, каквито са астмата, туберкулозата и емфиземът.

Еуреспал.

Сиропът еуреспал е противовъзпалителен и антибронхоконстриктивен медикамент. Използва се за симптоматично лечение по време на бронхо-белодробните заболявания. Сред показанията му е и лечението на кашлица.

Флавамед.

Флавамед е лекарство против кашлица, което се среща във формата на сироп и таблетки. Прилага се при белодробни и бронхиални заболявания, които се съпровождат с образуването на мукус, наричан още гъст бронхиален секрет. Благодарение на муколитичното си действие, флавамед втечнява гъстия бронхиален секрет, позволявайки по-лесното му изхвърляне чрез кашлица.

Флудитек.

Флудитек също принадлежи към медикаментите от групата на муколитиците. Предназначен е за лечение на болести, които са съпроводени със затруднено отхрачване. Флудитек подпомага откашлянето на бронхиалната секреция. Предлага се под формата на сироп за деца 2% и сироп за възрастни 5%.

Геломиртол.

Стомашно устойчивите капсули геломиртол се прилагат за симптоматична терапия на хронични и остри бронхити и синузити. Медикаментът повлиява благоприятно кашлицата и секрецията при болести на дихателните пътища. Геломиртол успява да втечни гъстия секрет, като засилвайки отделянето му, прави отхрачването по-лесно. Не на последно място може да споменем неговия противовъзпалителен ефект.

Какъв сироп препоръчват.

За всяка кашлица си има сироп

За всяка кашлица си има сироп

Преди всичко трябва да споменем, че кашлицата е симптом, а не болест. Тя не бива да се пресича или лекува, а трябва да бъде облекчена. Всеки конкретен случай изисква приложение на различни сиропи. Някои от тях са отхрачващи. Такива например са солволан, мукосолван, бронхолитин, ацц и тези на билкова основа като хустажил и проспан.

Другите сиропи действат потискащо на кашлицата. Такъв пример е синекод. Когато имаме бронхит, е възможна комбинация на отхрачващи средства с бронхоразширяващи, като вентолин.

Примерна схема за лечение на кашлица може да бъде следната: когато имаме налице вирусна инфекция, започваща с пристъп на кашлица, причинена от дразнението на дихателните пътища, първият ден може да се даде сироп, който потиска кашлицата. След това до пълното излекуване се дава отхрачващ сироп. При тази схема кашлицата може да се изчисти напълно за 2 седмици.

Понякога се налага спешна консултация с лекар, когато кашлицата е влажна, дълбока, лаеща и протича на пристъпи. Лекарят ще прецени най-добре кой сироп е най-подходящият. За начало на лечение на кашлица би бил подходящ билков сироп, който притежава щадящо и успокояващо лигавицата действие. Едно навременно започнато лечение може да приключи с билков сироп, без да се налага употребата на по-силни отхрачващи средства. Ако с подходящ сироп се изчисти секретът навреме, ще се избегне развитието на бактерии и оттам на пневмония.

Още сиропи:

Сироп за кашлица: видове, продукти, цени. Как да изберем

Билки при кашлица.

Сега ще ви предложим някои билки и рецепти за лечение на кашлица. Когато имаме упорита кашлица, може да се направи гръден компрес. Вместо обикновен може да направите такъв с жилетка. Бархет или старо памучно платно се разкроява във формата на жилетка по мярка на пациента. Нужна е и фланела от вълна.

Жилетката от памук се напоява в отвара от трина, след което се изцежда добре. Облича се на голо, след което върху нея се облича вълнената фланела. Бинтова се добре, за да прилепне плътно към гръдния кош, но без да се нарушава дишането. Компресът е изключително полезен и при възрастни, и при деца, когато налице е бронхит, придружен от упорита кашлица. Компресът престоява цяла нощ.

За по-лесно отделяне на храчки може да използвате хрян, мента, жълт кантарион, червен лук, трицветна теменуга, иглика, лопен, майорана, подбел. Улесняващо отхрачването действие имат и лечебната ружа, исландският лишей, евкалиптът, лененото семе, липата, киселият трън, сладкият корен, боровите връхчета и др. Билките, които успокояват кашлицата, са черен оман, евкалипт, риган, медуница, медицинска ружа, мащерка.

Много билки успокояват кашлицата

Много билки успокояват кашлицата

Подходяща рецепта за кашлица е тази, при която сухи люспи от десетина глави лук се сваряват във вода, така, както се вари чай. Водата се прецежда като в нея се добавят половин килограм мед, една-две лъжички счукан синап и още една-две лъжички ленено семе. Една лъжичка от сместа се консумира 3 пъти на ден сутринта, на обяд и вечерта.

Следващата рецепта, която ще ви предложим, действа лечебно и е хранителна. Стиска от троскот се вари 15 минути. Една чаша от получената отвара се пие 3 пъти на ден. Това успокоява кашлицата. Паралелно може да се намаже гърлото със зехтин, който може да се приема и вътрешно.

За лечение на кашлица могат да се приготвят още чай от мащерка, чай от синя тинтява с мед, жълт и бял равнец, зелени листа от ягода и дребна лайкучка. Силна кашлица може да се успокои с настъргана черна ряпа. След като бъде изцедена хубаво, една кафена чашка от сока на ряпата се пие всяка вечер.

Пчелен мед, индийско орехче, ленено семе и черен пипер са съставките на друга рецепта, ефикасна против кашлица. Медът се стопява, а черният пипер, лененото семе и индийското орехче се счукват. Всичко се разбърква добре до получаването на еднородна смес. Слага се по малко в устата и се смуче.

Чаят от листата на див кестен помага при магарешка кашлица.

Джинджифил.

Освен в ястия, джинджифилът е изключително полезен под формата на чай и отвари, понеже влияе благоприятно върху кръвоснабдяването на белите дробове и мозъка. Освен това джинджифилът е много полезен при пневмония, бронхит и бронхиална астма. Чаят от джинджифил е прекрасно средство срещу простуда, придружена от хрема. Подправката стабилизира имунитета.

Чай от джинджифил се прави като една чаена лъжичка настъргана подправка се сипва в 200 милилитра кипнала вода за около половин час. Течността се прецежда и смесена с мед, се пие 3 пъти на ден.

Настърган пресен джинджифил може да се добави към горещ зелен чай. След 20-минутен престой се получава едно чудесно средство срещу простуда.

Съществува специална рецепта срещу кашлица, при която половин литър вода се кипва и в продължение на 5 минути в нея се слага и вари зелен чай. Прецедена, течността се излива в тенджера, след което добавят настърган джинджифил, кардамон, карамфил и канела. Отново се кипва, след което 20 минути се вари на слаб огън. Прибавя се мед и резенчета лимон. Вари се на слаб огън в продължение на още 5 минути. След 15-минутен престой отварата се прецежда и се прибавя прясна мента.

Ленено семе.

Лененото семе се използва в народната медицина като противокашлично и отхрачващо средство. 2 чаени лъжички ленено семе след счукване се заливат с чаша вряла вода. Около 150 милилитра се пият 2-3 пъти на ден.

Също така 2 чаени лъжици ленено семе може да се сварят в 300 милилитра вода и да престоят 10 минути. Следва интензивно разбъркване, течността се прецежда и 100 милилитра от нея се пият на гладно.

Клеева тинктура.

Преди няколко седмици написахме за вас пространна статия за прополиса и клеевата тинктура, където подробно описахме лечебните свойства на защитата на пчелния кошер.

30%-ят екстракт от пчелен клей се приема три пъти на ден, като 20 капки от тинктурата се разтварят във вода. По този начин клеевата тинктура действа срещу кашлица, при грип, настинка или ангина.

Мащерка.

Кашлица мори малки, големи, мъже и жени

Кашлица мори малки, големи, мъже и жени

Ефективно средство срещу кашлица може да бъде и чаят от мащерка. Мащерката е много разпространен лек срещу кашлица в Германия. Листата на растението намалява възпалението и успокоява кашлицата. Когато е съчетана с живовляк, мащерката влияе отлично върху кашлицата. Мащерката лекува бронхит, възпалението на лигавицата на горните дихателни пътища, както и магарешката кашлица. Екстрактът от тази билка подпомага лечението, втечнявайки секрета, който е полепнал по бронхите и гърлото, помагайки му да се отдели по-лесно.

Живовлякът е доказано антисептично, противовъзпалително и подпомагащо имунитета средство. Неговият екстракт потиска досадната кашлица, когато горните дихателни пътища са възпалени.

Когато двете билки се съчетаят в отвара, въздействат отлично на дихателната система. Този чай може да се пие по 2-3 пъти на ден, но трябва да се употребява топъл, а не горещ. Ефектът би бил много по-добър, ако в чашата се добави една лъжичка мед, който също доказано успокоява кашлицата.

Ехинацея.

Без значение от кой тип е кашлицата, от голямо значение е приемането на ехинацея и витамин C. Тази комбинация засилва имунитета, независимо от това дали произходът на кашлицата е бактериален или вирусен.

Райска ябълка.

Произходът на райската ябълка е от Япония и Китай. Райската ябълка цъфти през май. Дървото може да достигне около 10 метра височина. На третата или четвъртата година започва да ражда плодове.

При простуда и кашлица сокът от зряла райска ябълка е доста ефективен. С него се прави гаргара. От 3 до 5 супени лъжици сок от райска ябълка се смесват със същото количество топла вода.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *