Лечение на рефлукс с билки, диета и лекарства. Орехи и мед при възпаление на хранопровода

Какво лечение с билки е удачно за рефлукс? Може ли да се ядат орехи? Как да действаме при възпаление на хранопровода? Примерна закуска при рефлукс. Как действа Зирид? Добре ли е да се яде мед?

Нека преди да минем към „трайната“ част от текста, да отговорим накратко на най-наболелите въпроси, които читателите задават:

 • Добре ли е да се ядат орехи при рефлукс? – Да, но зависи от орехите. Принципно мазнината на орехите е супер полезна при възпаление на хранопровода, освен при стотина случаи, когато не бива да се ядат. Примерно ако орехите са много твърди, ако са гранясали, ако са сухи, ако са от сорт, който не ви понася, ако са брани в Украйна в близост до Чернобил и така нататък. Така че пробвайте с едно малко парченце и наблюдавайте ефекта. Ако ви действат добре, смело продължавайте нататък. Ако ли пък не, потърсете нещо по-подходящо или пък купете от другаде.
 • Възпаление на хранопровода и рефлукс едно и също нещо ли са? – И да, и не. По-точният термин за възпалението е езофагит. Докато рефлуксът е нещо, което предшества езофагита. Така че ако имате ГЕРБ (рефлукс), не е задължително да имате и езофагит. Дано не се стигне до там, защото не е никак приятно. Вземете мерки отсега!
 • Какви билки са добри за лечение на рефлукс? – джинджифил, мента и жълт кантарион. По-подробно говорим за тях надолу в текста.
 • Препоръчайте добра закуска при рефлукс! – винаги е добре при рефлукс да се закуси с немазна извара или с овесена каша и чай, който не е силен. Също хубава идея е да си направите запеканка от извара със стафиди. Идеална закуска е грис с конфитюр. Потърсете също така рецепти за пудинг от оризово брашно с кайсии. Оризова каша с мляко – турците имат много силни рецепти и е много вкусно. Разбира се, не всичко изброено в една закуска. Това са много закуски! Закусвайте умно! Дайте и вие идеи в коментарите.
 • Как действа Зирид при рефлукс? – Зирид и Нексиум често се изписват от лекарите при киселини и рефлукс, но не винаги водят така бързо до желания ефект. На едни пациенти помагат идеално, на други – не толкова. Както си личи и от коментара на Незиха по-долу. Кажете вие как ви действат, споделете мнения и отзиви в коментарите! Лекарството е много хубаво, ако имате точните причини да го пиете. Ако не ви действа, сигурно ще се наложи изследване за хеликобактер пилори. Може да се окаже, че дозата е недостатъчна или че трябва да се подмени медикаментът с някой друг. Но споделете по-точно за какво става дума при вас, за да видим дали можем да ви бъдем от полза!

Още в текста: Първа помощ при киселини в стомаха. Лекарства. Ранитидин. Сироп. Симптоми на гастроезофагеален рефлукс. Лош дъх. Обложен език. Връзка с хиатална херния. С гастрит. Трайно лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). При бебета. Билки. Джинджифил. Мед. Клеева тинктура. Мента. Зехтин. Жълт кантарион. Диета. Рефлукс от нерви. Аптамил. Кога става на рак. Рефлукс на жлъчката.

Първа помощ при киселини в стомаха

Киселини в стомаха протичат с пареща болка в гръдната област и се изразяват като неприятен и горчив вкус в устата. Често пренебрегваме този проблем.

Всяка болка е признак за започването или протичането на заболяване. Не бива да омаловажаваме парещата болка под лъжичката, която често е свързана с киселините. Tези неприятни симптоми може би да са знак за сериозен здравословен проблем.

Стомашните киселини не могат да увредят стомаха поради защитната функция на неговата лигавица. Това не се отнася за хранопровода. Попадайки в него стомашната киселина може да предизвика сериозни възпаления на лигавицата, тъй като тя няма защитно покритие.

киселини, рефлукс

Досадните киселини увреждат лигавицата на стомаха

Най-често при оплакване от кисел вкус в устата посягаме към содата. Ефектът й при подобни случаи е спорен. Друга често срещана грешка е хаотичният прием на лекарства. Не забравяйте, че самолечението понякога води до неблагоприятни последици.

Атакувайки единствено киселините, често пренебрегваме техния причинител и затова лечението обикновено е без резултат. Най-често неприятният кисел вкус в устата се дължи на гастрит, язва или други стомашни проблеми.

Да не забравяме, че за тези заболявания в повечето случаи е виновна бактерия Хеликобактер пилори, чието нелекуване води до сериозни последствия и дори до рак на стомаха.

Но все пак какво да правим, ако киселините ни връхлетят внезапно. Предлагаме Ви няколко простички съвети, които ще облекчат значително състоянието Ви, докато се консултирате с лекар:

“Фигурин
 • Изпийте чаша топла вода, това значително ще облекчи състоянието Ви
 • Консумацията на хидрокарбонатна минерална вода се отразява добре на пациенти, страдащи от киселини
 • Консумирайте храни богати на магнезий, калций и фосфор
 • Изпийте чаша мляко, то има защитна функция за лигавицата на стомаха
 • Забравете за содата, кафето, алкохолните напитки и бързото хранене
 • Стойте с изправен гръб
 • В случай, че прекарвате по-голяма част от времето, стоейки на на едно място, периодично ставайте, за да се раздвижите.
 • Спете нависоко – повдигането на главата възпрепятства отичането на стомашен сок към хранопровода. Този съвет важи и за бременните, които често се оплакват от безсъние заради парещата болка в гърдите.
 • Забравете за аспирина.
 • Не се хранете непосредствено преди лягане. Добре е да минат поне 2-3 часа след последното хранене за деня преди да се запътите към леглото.
 • Следете редовно теглото си – наднорменото тегло също е причина за киселини в стомаха.

Проявата на повишена киселинност веднъж месечно или 2-3 пъти годишно е нещо нормално. Ако оплакването стане стане регулярно, не отлагайте посещението при лекар.

Лекарства

Най-често за потушаване на парещата болка и неприятни вкус в устата, причинени от киселини, се изписват ранитидин, фамотидин, талцид, омепразол, сопрал, стопацид, гастроцид, контролок контрол, нопаза контрол, панразол, пробитор нормацид, пулсет, рение (таблетки за дъвчене).

Не приемайте тези медикаменти без предварителна консултация със специалист.

Вижте и ТОВА:

Нервен стомах: Лечение с хапчета и хомеопатия. Рефлукс на нервна почва

Ранитидин

ранитидин при рефлукс

Ранитидин помага при киселини в стомаха

Ранитидин действа на принципа на „инхибитор на протонна помпа“ (това е медицински термин, отнасящ се до синтезирането на солната киселина). Благодарение на своята активна съставка ранитидин хидрохлорид намалява количеството  на солна киселина в стомаха, а от там редуцира и неприятните киселини. Тоест лекарството ликвидира киселините, които сами си създаваме, или по-точно потиска тяхното производство. Приема се от пациенти с язва, колит, гастрит и други стомашни проблеми.

Сироп

Ранитидин сироп се използва при краткосрочно лечение на язва, както и при поддържаща терапия след приключването на лечението на различни стомашни проблеми.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Той действа като блокатор на хистамина. Атакуването на този хормон води до намалена стомашна секреция и съответно редуциране на киселините.

Симптоми на гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеален рефлукс е неприятно състояние, което представлява връщане на съдържащото се в стомаха обратно към устата. Стомахът и устата са свързани чрез хранопровода. При рефлукс през него преминава стомашното съдържание, което се връща обратно към устата.

Попадайки в стомаха, храната се подготвя за последваща обработка от киселините, които се намират в него. Храносмилателният процес се улеснява и от жлъчни сокове, които попадат от жлъчката в стомаха.

В жлъчната течност се съдържат не само важни ензими за храносмилането, но и токсини, които черният дроб изхвърля.

Гастроезофагиалният рефлукс е възможно да предизвика сериозно увреждане на лигавицата от хранопровода, която няма защита от възпаления.

Увреждането се причинява от съдържащата се солна киселина и ензими в стомашно съдържимото, което се връща в хранопровода през стомаха.

На изхода на хранопровода се намира мускул, наречен горен сфинктер, който се затваря след преминаването на храната от хранопровода към стомаха. Той има пропускателна функция и спира връщането на съдържимото в стомаха обратно към устата.

При рефлукс се наблюдават аномалии във функцията на горния сфинктер и именно това води до връщането на стомашни сокове към хранопровода.

Неприятният рефлукс най-често се проявява със следните нежелани симптоми:

 • Гадене и повръщане
 • Нетърпима пареща болка около сърдечната област
 • Често уригване
 • Пристъпи на дразнеща кашлица, астматичен пристъп, възпаление на белите дробове

Болка и парене в областта на гърдите се появяват, когато стомашният сок попадне в хранопровода, тъй като дразни неговата лигавица.

Не е изключено болката да се усеща като сърдечна или в областта на гърба. Обикновено неприятните симптоми се засилват след консумацията на храна и в легнало положение на тялото.

Повръщане е рядко срещан симптом, с който протича заболяването, но въпреки това при някои пациенти, страдащи от рефлукс то може да бъде всекидневно. (Пулс.бг)

Лош дъх

лош дъх при рефлукс

Гастроезофагеалният рефлукс често е причина за лош дъх в устата

Неприятният лош дъх в устата създава дискомфорт. Често причина за него е не само храната и отлаганията й по зъбите и устата. Гастроезофагиалният рефлукс е една от възможните причини за убийствения лош дъх в устата рано сутрин.

Докато спим към устата ни се стичат не само стомашни сокове, но и секрети от носа, което допълнително усложнява положението.

Обложен език

Обложен език е симптом на редица заболявания от диспепсия до гъбички в устата, рефлукс и дори ХИВ. Ако забележите, че езикът ви е обложен, потърсете помощ от специалист.

Връзка с хиатална херния

Често причина за киселините е хиатална херния. Тя е характерна за пациенти над 60 години. Всеки втори от тях се оплаква от хиатална херния. Това неприятно заболяване се изразява във вмъкване на стомаха към горната част на диафрагмата.

Вмъкването на стомаха става причина за нахлуване на стомашни киселини в хранопровода.

С гастрит

Гастрит често става причината за отключването на рефлукс. Макар и в редки случаи, причината за рефлукс може да е понижена киселинност. Рефлукс също може да стане причината за гастрит.

Наблюдават се пациенти, които след лечение на рефлукс развиват гастрит поради намалена киселинност в стомаха, причинена от приема на лекарства за лечение на рефлуксната болест.

Трайно лечение на гастроезофагеална болест (ГЕРБ)

За да бъде лечението на гастроезофагеална болест (ГЕРБ) ефективно е необходимо то да бъде съчетано с подходящ за това заболяване хранителен режим.

Редовният прием на антициди потиска производството на киселини, но ефектът от тях е временен.

За траен ефект от лечението е необходимо, антицидите да се съчетаят с гастропротектори, които образуват защитен слой върху лигавицата на хранопровода и това възпрепятства нейното увреждане.

Хомеопатията също е алтернатива за лечение на ГЕРБ. Най-често използваният хомеопатичен медикамент е Нукс Вомика, потенция 9 или 12 СН. В продължение на една седмица се приема трикратно по 3 гранули преди ядене и 3 след това.

След една седмица се започва поддържаща терапия, която включва прием на 3 гранули след всяко ядене.

При бебета

рефлукс при бебета, орехи

Причина за рефлукс при бебетата е неразвитата храносмилателна система

Причината за поява на рефлукс при бебета е недоразвитата храносмилателна система. Симптомите обикновено отшумяват до 7 седмия месец и най-късно до годинка. Рефлукс при бебета протича с повръщане. Необходимо е да се направи разлика между връщане на храна и повръщане.

Обикновено повечето бебета връщат малко количество мляко след хранене. Повръщането е обезпокойтелно, когато е със силна струя и води до загуба на апетит и тегло.

В повечето случаи рефлукс при бебета не е опасен, а е по-скоро физиологичен процес, през който преминава храносмилателната им система в периода на своето развитие.

Билки

Природата предлага билки за лечението на рефлукс, чиито качества не са за пренебрегване. Лековитата лайка е взеизвестно природно средство, което облекчава всякакви възпалителни процеси от възпаления по кожата до възпаления на вътрешните органи.

Чаят от лайка успокоява раздразнената лигавица на хранопровода при рефлукс. Консумирането по няколко чаши дневно от тази чудотворна напитка не само предпазва лигавицата на хранопровода от възпаления, но и подпомага процеса на храносмилане.

В помощ при борбата с рефлуксна болест идва и женско биле. Чаят от тази билка стимулира производството на муцин, който предпазва лигавицата на хранопровода от увреждания. Бъдете внимателни при употребата на женско биле, ако страдате от хипертония или имате бъбречни проблеми.

Неприятните киселини се повлияват и от бял равнец, копър и кисел трън. (Лекува.нет)

Джиндифил

Джинджифил също е ефективно природно средство за борба с неприятните симптоми на рефлукс. Приемайте по няколко чаши дневно чай приготвен от половин лъжица настърган пресен или сушен джинджифил.

Може да опитате и тинктура от джинджифил на спиртна основа (25% съдържание на алкохол). Приемайте по 30 капки дневно от тинктурата, разтворени в чаша вода.

Клеева тинктура

Лечебният ефект на клеева тинктура се дължи на съдържащия се в нея прополис, който осигурява естествен защитен филм върху лигавицата на хранопровода. Препоръчва се прием от 20-30 капки, които се разреждат с вода или друга течност. Приемат се 30 минути преди хранене.

Клеевата тинктура можем да си направим и у дома. За целта е нужно да смесим 30 гр настърган пчелен клей, който се добавя към 100 мл 90-95% етилов спирт. Настойката престоява една седмица. Преди употреба е желателно настойката да се прецеди.

Препоръчително е да се прави и профилактичен курс особено при смяната на сезоните, когато хроничният рефлукс се обостря.

Мед

Консумацията на 1-2 лъжици мед облекчава незабавно киселините. Ефектът е осезаем след 10 минути. Това се дължи на ензимите, които се съдържат в меда. Те подпомага процеса на храносмилане и редуцират отделянето на солна киселина в стомаха.

Добра комбинация е лъжичка мед с настърган пресен джинджифил.

Мента

Чай от мента и индийско орехче облекчава симптомите на рефлукс. Лековитата мента намалява мигновено киселините.

Зехтин

Лечебните свойства на зехтина са безспорни. Това масло, извлечено от костилките на маслините, е убиец на всички бактерии. При рефлукс и киселини той действа много добре в комбинация с мед. Лъжичка мед и зехтин се добавят към чаша топла вода. Пие се няколко пъти дневно.

Жълт кантарион

жълт кантарион

Жълт кантарион облекчава симптомите на рефлукс

Чаят от жълт кантарион облекчава оплакванията от рефлуксна болест. За по-силен ефект към него може да се добави лъжица мед.

Следната лековита отвара също дава мигновен ефект – смесват се по 50 грама жълт кантарион, мащерка, риган, невен, слез, които се добавят към половин литър вряла вода. Настойката кисне четвърт час. Прецежда се и се приема няколко пъти на ден.

Диета

Лечението на рефлукс трябва да се съчетае с определен хранителен режим, който изключва консумацията на пикантни и пържени храни, кафе и цитрусови плодове.

Плодовете и млякото е задължително да се консумират половин час преди или след хранене, за да не дразнят лигавицата на хранопровода.

Добре действа закуска, приготвена от каша от елда, приема на прясно изцеден сок от моркови, както и на сок от картоф по 2-3 чаени лъжички дневно.

Не е препоръчително едновременното консумиране на белтъчини и киселини. Забравете за любимата си комбинация от баница и кисело мляко.

Рефлукс от нерви

Нервното напрежение често става причина за рефлукс. Не случайно ГЕРБ е една от модерните болести, тъй като тя се провокира именно от напрегнатия и забързан ритъм на живот на модерния човек.

Аптамил

Апатим се дава при рефлукс, но има и добро лечение с билки

Аптамил съдържа ензими, които улесняват храносмилането

Често педиатрите препоръчват адаптирано мляко Аптамил при бебата, при които рефлукс протича с обилно повръщане. Това адаптирано мляко е обогатено с ензими, които улесняват дейността на незрялата храносмилателна система при кърмачетата.

Кога става на рак?

Около 20% от случаите на рефлукс завършват с рак. Причина за това често става неадекватното и ненавременно лечение, което води до обостряне състоянието на пациента. Често причина за стомашните неразположения е бактерията Хеликобактер, която изисква антибиотично лечение.

Ако то не се предприеме и се лекуват само симптомите, с които протичат стомашните проблеми, това води до влошаване на проблема и развитието на рак.

Не пренебрегвайте стомашните проблеми и обръщайте внимание на всеки сигнал, който Ви дава вашето тяло.

Рефлукс на жлъчката

Течността отделяна от жлъчката се счита за един от причинителите на киселинен рефлукс. Рефлукс на жлъчката се наблюдава, когато произведената в черния дроб жлъчна течност, попадне от стомаха в хранопровода. Усещането и симптомите, с които протича са същите като тези при обикновения рефлукс.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Лечение на рефлукс с билки, диета и лекарства. Орехи и мед при възпаление на хранопровода

 1. здравеите аз нямам жлъчка от 6 години до сега съм нямала такъв проблем но то месец имам киселини болка в корема ходех на лекар казаха рефлукс пия нексиум зирид гавискон но не минават на пилно киселините не ям пиржено не пия кафе незнам на какво се дължи

 2. Като прочетох това, че ранитидин е инхибитор на протонната помпа, се чудя дали да чета нататък.

  • Опитахме се да изясним термина, защото той е важен за разбиране на евентуалното лечение на рефлукс.

 3. Здравейте. Преди 6 години ми поставиха диагноза Герб и открихаHelicobacter-антибиотично лечение и Нексиум. Нещата се стабилизираха и до миналия месец всичко беше наред. От 30 дена започнах да усещам тежест в стомаха и да се храня по малко. Докато в един момент при всяка хапка или глътка получавам много силна болка в гръдната област. Не усещам парене, а вакум. Направих си изследвания, бактерията я няма, но рефлукс 3 степен. Не мога да се храня изобщо. В момента пия Празолид, Но шпа и чакам ред за гастроскопия. Вече започнах да пия по малко вода и успявам да изям 1 ябълка на ден. Какво бихте могли да ми препоръчате за облекчаване на тази болка, освен лекарствата, които вземам.
  Благодаря ви предварително.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.