Изопринозин на таблетки и сироп за деца и възрастни. Мнения, схема

Как действа Изопринозин сироп и таблетки? Може ли с алкохол? Кога може да причини вреда? Как се дава на деца? Схема на прием. За лечение на мононуклеоза.

Още в текста: При гнойна ангина. При хламидия. При кондиломи. При грип. При херпес. При гъбички. За имунна система. При уреаплазмоза. Странични ефекти. За черен дроб. При бременност. Алергия. Изопринозин и ацикловир. И биозин. Лечение на папилома вирус. Прием профилактично. Заместители. При варицела. При бронхит.

Как действа изопринозин?

Изопринозин се счита за един от най-ефективните лекарствени продукти, които повлияват успешно повечето вирусни инфекции.

Неговото широкоспектърно приложение се дължи на включените в състава му активни съставки, които убиват вирусите. Съединението изонин ацедобен димепранол се бори успешно с вирусните инфекции.

Изопринозин има и превантивна функция. Тя се изразява в предпазването на организма от развитието на повторни инфекции след прекарани тежки заболявания.

Медикаментът не само засилва дейността на имунната система, но и влияе на отговора й към вирусните инфекции. Изопринозин въздейства на клетъчно ниво, стимулирайки клетъчния имунитет.

Ако и Вие приемате изопринозин по препоръка на Вашия лекар, вероятно вашата имунна система трябва да се пребори със заболявания като:

 • Варицела
 • Рубеола
 • Морбили
 • Заушка
 • Различни видове хепатит
 • Инфекциозна мононуклеоза
 • Херпес зостер
 • Генитален херпес
 • Белодробни инфекции
 • Грип
 • Афти
 • Брадавици
 • Инфекции, причинени от човешки папилома вирус (подробности – по-долу!)
 • Паненцефалит

Варицела

Около 95% от пациентите до 25 годишна възраст са прекарали варицела. Тя е остро инфекциозно заболяване, което се изразява със специфичен кожен обрив. Въпреки твърдението, че веднъж прекарана варицела изгражда траен имунитет в организма, това не винаги е така.

изопринозин

Изопринозин се прилага при лечение на варицела

Не липсват случаи, при които пациентите карат повторно варицела. Заболяването се проявява повторно най-често в моменти на спад на имунната система – след тежко боледуване,  бременност, раждане.

Едрата шарка (Варицела или лещенка) понякога има неблагоприятни последици и води до развитието на белодробно възпаление (пневмония) или дори енцефалит (мозъчно възпаление).

“Фигурин

При лечение на варицела изопринозин се прилага в съчетание с ацикловир. Първият медикамент се използва като имуностимулатор в случая. Ефективността му се изразява в стимулиране на клетъчния имунитет в борбата му с възпалението (в случая варицела).

При бронхит

Бронхит е вид белодробно възпаление, което протича с дразнеща кашлица. Заболяването се изразява във възпаление лигавицата на бронхите – каналчетата, които отвеждат вдишания въздух от трахеята до белия дроб.

Изопринозин се използва при лечение на бронхит. Медикаментът убива причинителя на инфекцията и възпрепятства развитието на усложнения в резултат от възпалението на бронхите. Той се използва и имуномодулатор, който защитава бронхите от инфекции.

При гнойна ангина

Гнойна ангина е възпаление на сливиците, което протича с бели налепи по тях (гной). Неизлекувана гнойна ангина води до абсцес, сепсис, ревматизъм и отит.

При лечението на това заразно заболяване се използват антибиотици от рода на Пеницилин, Аугментин,  Амикацин, Оспен, Тобрамицин и др. Лечението може да бъде придружено с прием на изопринозин.

Медикаметът намира приложение и при профилактиране на заболяването. В тези случаи той се използва като имуномодулатор. Освен него за профилактика на гнойна ангина се препоръчват Бронховаксом, Респивакс, Ехинацея и др. Бронховаксом е добър като заместител (виж линка по-долу)!

При хламидия

Хламидия е вид инфекция, предавана чрез интимен контакт. Характерно за този микоорганизъм е, че живее в живите клетки като вирус, а всъщност функционира като бактерия. Тази двойнственост в същността на хламидия затруднява  значително поставянето на диагноза, а от там и лечението.

Заразата обикновено се предава по време на интимен контакт. Освен половите органи податливи на зараза са очите и лигавицата на устата.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Освен по полов път, хламидиите по могат да се предадат на новородено при преминаването му през родовите пътища. Това е възможно единствено при нормално раждане. При раждането със секцио тази опасност не съществува.

Изопринозин

Изопринозин се използва при лечение на хламидия

Лечението на този вид инфекция е антибиотично. Приложение в него намира и изопринозин, който обикновено е част от допълнителните медикаменти, предписвани при лечение на хламидии. Обикновено лекарите изписват Еритромицин.

Хламидия е опасно заболява и ако не се лекува навреме последствията най-често са извънматочна бременност, спонтанни аборти, преждевременно раждане.

Мъжете, носители на заразата, се оплакват от болезнено уриниране и парещо жълтеникаво течение.

При кондиломи (папилома вирус)

Кондиломи или полови брадавици, както ги е наричал Хипократ, са заболяване, предавано по полов път. Ако не се лекува на време, то се разпространява прогресивно и може да се засегне и областта около ануса.

Представляват бледорозови пъпчици със зърнеста структура, които растат на гнезда. Причиняват се от човешки папиломен вирус.

Изпопринозин се препоръчва при лечение на досадните кодиломи. Приема се в продължение на месец като част от назначената терапия.

След това приемът продължава още 5 месеца, като терапия, която се извършва след лечението.

Медикаментът е само част от лечението. Обикновено досадните брадавици по интимните части се отстраняват чрез лазерна терапия, криотерапия или обработка с азотна киселина.

Повече подробности ТУК:

Премахване на папиломи в домашни условия и при лекар. Как изглеждат? Лекарства

При грип

Изоприрозин намира приложение в превантивната терапия против грип. Ако сте в контакт с болен от грип, имате темепратура над 38 градуса, оплаквате се от вялост, силна болка в областта на главата, добре е да приемате изпопринозин профилактично.

Изопринозин

Изопринозин се използва за профилактика срещу грип

Разбира се, приемайте медикамента единствено, ако лекуващият лекар Ви е посъветвал да направите това. Изпопринозин убива вирусите, причиняващи грип и  помага на тялото да отблъсне последваща инфекция.

При мононуклеоза

Мононуклеоза е вид заразно заболяване, което наподобява на ангина. Протича след следната симптоматика – висока темепература, раздразнителност, отпадналост, липса на апетит, кашлица, подуване на лимфните възли.

Наблюдават се гнойни налепи по сливиците, както при гнойна ангина. Най-податливи на жлезна треска, както е известна мононуклеоза, са децата и младежите в юношеска възраст.

Заболяването протича с характерни за него промени в кръвната картина на пациента. Наблюдава се увеличение на моноцитите в сравнение с останалите кръвни телца. Причинител на заразата е вирусът Епщайн- Бар. Обикновено се предава чрез слюнка. Не случайно се нарича болестта на целувката.

Установена е връзката на този вирус с два вида рак – назофарингеален карцином и Бъркитова лимфома. Рискът при пациенти, носители на вируса Епщайн-Бар, да се разболеят от някой от тези два вида рак, е завишен.

Провеждат се научни проучвания, които имат за цел да изяснят връзката между хронична умора и този вирус.

Изопринозин се прилага при лечение на мононуклеоза. Симптомите обикновено отшумяват сами. Лечение за този вид оплакване не е специфично и то се назначава индивидуално на всеки пациент.

Симптоматиката, с която то протича, заглъхва след около 4 седмици. Симптомите са най-силно изразени през началния период на заболяването (обикновено 3-ти 4-ти ден). Ако не отшумят месец след това, незабавно потърсете помощ от специалист.

При херпес

Херпес е заболяване, от което се оплакват все повече пациенти. То се причинява от вируса Варицела Зостер. Докато при варицела вирусът засяга само определени участъци от повърхността на кожата, при херпес засегнати са и периферни нерви.

Обикновено това коварно заболяване поразява по-възрастни пациенти и/или такива, прекарали остри инфекции и интоксикации.

Изразява се като мехурчест обрив, засягащ определен участък от повърхността на кожата и нерва под него. При пукането на тези мехурчета се образуват язви.

Най-често засегнати са очен, ушен нерв и междуребрените нерви. Ненавременно лечение често води до парализи, парези и сериозни увреждания на зрението и слуха.

Лечението се прилага в зависимост от остротата на заболяването. При проява в неговите най-тежки форми се назначава антивирусна терапия, която обикновено се провежда с медикаментите – изопринозин, валтрекс и зовиракс.

При гъбички

Досадните гъбички, причинени от различни бактерии, са упорити и труднолечими. Лечението им е продължително, но не и невъзможно.

Изопринозин намира приложение при антигъбични терапии. Медикаментът действа като имуномодулатор и помага да се избавим завинаги от досадните гъбички. Всеизвестен е фактът, че именно слабият имунитет е отключва развитието на гъбични инфекции.

Изопринозин

Изопринозин намира приложение и при антигъбичната терапия

Често подобни инфекции се отключват след прием на антибиотични препарати. При по-продължително антибиотично лечение специалистите препоръчват изопринозин за стимулиране на имунната система.

За имунна система

Изопринозин повлиява благоприятно върху дейността на имунната система. Подпомага имунния отговор към различни видове инфекции и активизира дейността на имунната система.

Именно правилно функциониращата имунна система е предпоставка за убиването на вирусите и бактериите, с които всекидневно се сблъскваме.

При уреаплазмоза

Уреаплазмоза е опасно заболяване, предавано чрез интимен контакт. Уреаплазма са вид патогенни микроогранизми, които живеят в лигавиците на половите органи. Заболяването се развива при определени условия.

Наличието на тези микроорганизми е безобидно и не предизвиква неприятни симптоми, докато патогените не попаднат в определени условия.

Това заболяване е изключително коварно. Само при 10% от пациентките то не изисква лечение, тъй като уреаплазмата не създава проблеми и се счита като част от нормалната влагалищна микрофлора.

Но при останалите 90% е наложително лечение, тъй като е възможно уреаплазмозата да предизвика увреждания на фалопиевите тръби и яйчниците.

Изопринозин намира приложение в схемата за лечение на това коварно заболява. Курсът на лечение включва приема две таблетки дифлукан 150 – в първия и последния ден от лечебния курс.

В продължение на 5 дни се приема антибиотик диоксициклин по 1-2 пъти дневно, в зависимост от остротата,с която протича инфекцията.

Изпопринозин се приема в срок от 14 дни, по 2-3 пъти дневно. Следва лечение с вагинални свещички Генферон (10 дни), Пенофран форте (7 дни), Гинофлор (6 дни).

Странични ефекти

Не е изключено приемът на изопринозин да доведе до нежелани странични реакции. Възможно е появата на кожни обриви, зачервяване и подуване на кожата, затруднено дишане, съпроводено с хрипове. (Фрамар.бг)

Много често употребата на този лекарствен продукт води до повишаване нивата на пикочната киселина. Това става ясно от изследвания на кръв и урина на индивидите, приемащи този медикамент.

Често пациентите се оплакват от гадене, повръщане, главоболие и виене на свят. Макар и не често като нежелана реакция при някои от лекуващите се с това лекарство, се появява диария, запек, нарушения в съня и повишаване количеството на отделяната урина.

Не е известна честотата, с която се проявяват следните неблагоприятни симптоми – силна болка в корема, подуване на устните и клепачите, обща отпадналост, липса на тонус и замаяност.

Ако при Вас се появи някой от тези симптоми, незабавно се свържете лекуващия Ви лекар.

За черен дроб

Продължителният прием на изопринозин натоварва значително черния дроб. Наблюдава се натрупване на токсични ензими от черния дроб при продължителната употреба на лекарствения продукт.

Ако Ви е предписано по-дълго лечение с този медикамент, личният лекар ще Ви препоръча и друг медикамент, който да неутрализира вредното въздействие на изопринозин върху черния дроб.

При бременност

изопринозин

Изопринозин убива вируси и инфекции

Не приемайте този препарат ако сте бременна, кърмите или планирате бременност. Употребата му в подобни ситуации се допуска единствено, ако състоянието на болния налага това като единствен метод за лечение.

С алкохол

Не се допуска прием на алкохолни напитки, докато приемате този лекарствен продукт като част от терапевтично лечение. Ако приемът му е с профилактична цел, се допуска консумацията на минимално количество алкохол. Още по темата ТУК: Как да спрем алкохола по 15+ различни начина и да не ни пречи на изопринозина!

Алергия

Този лекарствен продукт съдържа димепранол и манитол, които не е изключено да отключат алергия. В състава му има и пшенични нишесте и затова не е препоръчително да се приема от хора, страдащи от алергия към пшеница, различна от цьолиакия. Медикаментът не е противопоказен за пациенти с цьолиакия.

Изопринозин и ацикловир

Ацикловир е антивирусен медикамент, който атакува ДНК-то на вирусите. Медикаментът е наличен във вид на таблетки за перорален прием и крем за мазане. В съчетание с изопринозин се използва при лечение на варицела.

И биозин

Биозин  е хранителна добавка, създадена на основата на  коластра и обогатена с цинк. Тази добавка има антивирусен, антибактериален и антиоксидантен ефект. Подпомага усвояването на желязото от организма.

Има силно изразено пробиотично действие, дължащо се на активната съставка лактоферин. Благодарение на нея се подобрява чревната микрофлора и се увеличава производството на бифидобактерии.

Биозин за имунна система. Топ 15 приложения

Коластрата осигурява важни микроелементи, необходими за развитието на имунната система. Съдържащата се в биозин ехинация намалява остротата на инфекциите.

Добавката на цинк подпомага процеса на синтез на имуноглобулините. Проучвания сочат, че биозин повишава защитните сили на организма и осигурява устойчивост срещу вируси и инфекции.

биозин

Биозин е хранителна добавка с коластра

Биозин може да съчетае с изопринозин. Тази хранителна добавка е препоръчително да се избягва от пациенти, които проявяват алергия към някоя от активните й съставки.

Добър заместител на Изопринозин ли е Бронховаксом?

Бронховаксом: Схема на прием, мнения и странични ефекти

Кога да вземем сироп и кога – таблетки?

Изопринозин сироп се изписва предимно на деца заради по-лесния начин на прием. В течния вариант лекарството има вкус на слива, което значително улеснява приема му от най-малките пациенти. Сиропът съдържа захароза, което го прави по-предпочитан вариант за прием от деца.

Изопринозин таблетки са дава на деца разтворен във вода, сок или друга течност.

Схема и дозировка

Изипринозин се прилага по схема определена индивидуално за всеки пациент от неговия лекуващ лекар. Количеството и честотата на приеманите количества се определя в зависимост от остротата на заболяването.

Обикновено препоръчителната доза е между 50 и 100 мг на всеки килограм телесно тегло на пациента.

Лица в напреднала възраст не трябва да приемат повече от 4 гр дневно.

Друг добър заместител в някои отношения е Ремантадин:

Ремантадин: как работи, схема, на прием, инструкция, мнения

За деца

Медикаментът може да се приема от деца на възраст над 1 годинка. Препоръчителната дневна доза за лица от тази възрастова група е 1-2 грама. Но принципно, ако искате да сте прецизни, е добре да смятате по 50 милиграма изопринозин на всеки килограм от вашето дете. Тоест на 20 кг от теглото се полага по един грам.

Добра хранителна добавка като заместител на Изопринозин в някои отношения е Есберитокс:

Есберитокс – ето защо можем да разчитаме на него

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Изопринозин на таблетки и сироп за деца и възрастни. Мнения, схема

 1. преди 4 години ми откриха папилома вирус и ми казаха всяка пролет и есен да пия изопринозин или биозин по 10 дни. Тези „прехвалени“ имуностимулатори ми отключиха ЗВЕРСКА АЛЕРГИЯ под всякакви форми… Говорих с моя позната имунолог в Германия и жената ми обясни, че тези препарати в САЩ и други държави са ЗАБРАНЕНИ за деца. Обясни ми, че вредата от тях е несравнимо по-голяма отколкото ползата. Аз никога не бях имала алергични прояви, а сега ще си ги имам доживот, благодарение на тези препарати които объркаха имунната ми система и тя сега ме съсипва с автоимунно заболяване!!!Имуноложката си ми го каза, Витамини, но не от аптеката, а от плодовете и зеленчуците, това са единствените не вредни имуностимулатори.

  • Ужасно! Това трябва да се знае от читателите, независимо за какво ползват изопринозин!

 2. Моля дайте повече гластност за използването на Izoprenozin, защото наблюдавам, че всички приятелки на дъщеря ми / млади жени в детеродна възраст/, използват този препарат превантивно и даже целогодишно, за подсилване на имунитета им !!!!!!! След поместения коментар по-горе, е задължително да има публикация от специалист на страницата Ви, нали ???

 3. Абсолютно сме съгласни! Търсим подобен специалист, който да се изкаже по-подробно за вредното въздействие на изопринозина и да направим отделна публикация по въпроса! Ако вие междувременно попаднете на такъв медик, молим ви, свържете ни с него, за да подготвим заедно нещо. В момента нямаме идея кой може да бъде той. Сега само добавихме един линк към графата „Изопринозин и алкохол“, който ще помогне на читателите, имащи проблем с алкохола, да го спрат. Но ако спрат и изопринозина, също няма да е зле!

 4. Не съм лекар, но ме впечатли вопиющата ви неграмотност. Според вас херпесът се предизвиква от бактерия. А по-долу твърдите, че срещу него се прави антивирусна терапия. не е ли малко нелогично? Как да ви повярваме на останалото, което пишете, щом лекувате бактериална инфекция с антивирусни препарати?

  • Нещо сте се объркали. За бактерия пише на други места в текста. Но ви благодарим за отзива! Тези неща са много полезни за нас! Ще внимаваме как пишем и в бъдеще!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.