Цветна бременност – кога се превръща в кошмар?

Какво да направим най-напред при съмнения за цветна бременност? Признаци. Съсиреци: За какво говорят. Болки в корема, гърдите и яйчниците. Базална температура. Менструация. Тест за бременност – отчита ли цветната? Извънматочна. При противозачатъчни и спирала. Процент. А кога няма симптоми? След аборт или ин витро. Истории. Продължителност. Как протича. Наследствена ли е?

Какво да правим най-напред при съмнения?

Въпреки, че звучи плашещо, понятието цветна бременност всъщност не е болестно състояние, а по-скоро физиологично състояние, през което преминават част от бременните жени.

Цветна бременност се свързва със смущения в хормоналната система, които се проявяват с нехарактерния симптом за бременността – менструален цикъл. В такъв случай бременната се заблуждава, че има цикъл.

След като жената забременее, тялото й започва да се подготвя да изпълни най-важно си предназначение, а именно да създаде подходяща среда за развитието на ембриона, да износи плода и да роди здраво бебе.

Началото на бременността е съпътствано със спирането на менструалния цикъл. Аменорея, както е медицинското наименование на липсата на менструален цикъл, е един от началните симптоми на настъпилата бременност.

Женското тяло е програмирано така, че след настъпването на бременност, менструацията спира, за да може да се създаде среда и условия, благоприятни за развитието на ембриона. Мозъкът изпраща сигнали до хормоналната система и менструацията спира след настъпване на оплождането.

Ако имате цикъл, но въпреки това се съмнявате, че сте бременна, незабавно прочетете ТАЗИ СТАТИЯ ==> Как да си направим тест за бременност.

Ако е положителен, бързо си запишете час при гинеколог, който ще диагностицира бременността и ще се заеме с нейното проследяване.

Тестът за бременност е единственият начин, благодарение на който бързо ще сложите край на съмненията  – Бременна ли съм, или не съм?

Признаци

Обикновено признаците, с които протича цветна бременност, са като тези при нормална бременност – гадене, повръщане, чувство за тежест в гърдите и корема. Единствената разлика е, че в първия случай пациентката има месечен цикъл или по-скоро си мисли, че има.

„Цикълът“ при цветна бременност се изразява в зацапване. Обикновено той се проявява в дните около датата на менструация.

Ако цикълът Ви е по-продължителен и обилен, при цветна бременност по-скоро той ще бъде зацапващо кафеникаво течение. Обикновено в такъв случай продължителността на менструацията е по-кратка от тази на нормалния цикъл.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ако сте бременна за пръв път, е възможно да объркате цветната бременност с настинка.

Съветваме Ви при наличието на промяна в цикъла относно времетраене, количество и цвят на течението, незабавно да Ви прегледа специалист.

бременност

Тестът за бременност е най-бързият начин да проверите дали сте бременна

Понякога кръвотечението в началото на бременността сигнализира, че нещо не е наред – извънматочна бременност, заплаха от аборт и дори  заплаха за живота на майката.

Ако плодът се е захванал за стената на матката, също е възможно зацапване, тъй като тя е силно кръвоснабден орган.

Съсиреци: За какво говорят?

Образуването на кръвни съсиреци през периода на бременността най-често е физиологичен процес. Отговорен за тях е процесът, който поддържа кръвта в течно състояние.

Този процес е известен в медицината с термина хемостаза, която представлява съсирване на кръвта чрез механизмите за поддържане на кръвната плазма в течно състояние.

Кръвотечение със съсиреци по време бременост има вероятност да е предупреждение за начилието на здравословен проблем – разширени вени, сърдечно заболяване, забавен кръвен оток, анемия, нарушения в дейността на кръвоносните съдове.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Съсиреците могат да бъдат и сигнал за различни патологии на бременността, за това е необходимо да потърсите помощ от специалист в случай, че кървенето Ви е съпроводено със съсиреци.

Понякога то се получава от наднормено тегло, обездвижване и прилагане на анестезия.

Болки в корема, гърдите и яйчниците

Протичането на бременността е съпътствано с с най-различни неразположения, които не се изчерпват до сутрешното гадене. Много често освен болки в кръста и краката, бременните имат оплаквания и от болки в коремната област, гърдите и яйчниците.

Виновни за тези неразположения са хормоналните промени, настъпващи в женски организъм непосредствено след оплождането на яйцеклетката.

Още в началото на бременността започва уголемяване на млечните жлези на гърдите, което всъщност е част от подготвителния етап за последващото след раждането кърмене. Бременните усещат гърдите си болезнени и подути. При тези, които страдат от предменструален синдром, болката е добре позната.

Възможна е и лека болка в яйчниците, която се определя като придърпване.

бременност

Силна болка в корема е сигнал за патологична бременност

Болките в корема също в повечето случаи са нещо нормално.

Но ако болката е много силна, вероятно тялото Ви сигнализира за проблем. Независимо от интензитета и остротата на болката, бременната трябва да уведоми своя лекар за оплакванията си с цел да се избегнат усложнения.

Базална температура

Измерването на базална температура е надежден метод за определяне на деня на овулация за дамите, които планират бременност, както и за тези, които искат да се предпазят от нея.

Преди овулация базалната температура се повишава и е малко над 37 градуса. По време на овулация тя спада и след това следва отново дълъг период на по-висока температура, която се наблюдава до следващия цикъл.

Повишаванто на базалната температура е един от симптомите на ранна бременност. Обикновено в първите 3-4 месеца от бремеността температурата е по-висока от 37 градуса.

Повишение на базалната температура се наблюдава и при цветна бременност.

Менструация

Липсата на менструация, както и всяка една промяна в нея, е повод да си запишем час при гинеколог. Обикновено след първите 3-4 дни от закъснението на цикъла, при съмнения за евентуална бременност, е препоръчително да направите тест за бременност.

Много често жените отдават промяната в цвета на цикъла и неговата продължителност на странични фактори като стрес, диета или здравословен проблем. Но не винаги са прави.

В повечето случаи розовеещото или кафеникаво течение е признак цветна бременност. Това на практика заблуждава жената, че има цикъл и тя разбира, че е бременна едва в 3-4 месец, когато бебето започва да се движи в утробата й.

При около 2- 5% от жените, каращи цветна бременност, менструацията се появява през всичките 9 месеца.

Обикновено причина за менструация след оплождане на яйцеклетката е „чистенето“ на матката. Тя се прочиства, изхвърляйки излишното количество маточна лигавица, за да си осигури възпрепятствено закрепване на плацентата към плода.

Въпреки, че цветна бременност не е заболяване и не се различава от нормалната бременност, понякога и тя крие рискове за здравето на майката и бебето.

Тест за бременност – отчита ли цветната?

Появата на заветните две чертички в теста за бременност предизвиква различни емоции. За някои жени това е най-чаканата вест, но за други това може да се превърне в кошмар.

Тестовете за домашна употреба са най-бързият и достъпен начин да разберете дали сте бременна. Приложението им у дома ги прави предпочитан вариант пред изнервящото чакане пред кабинета на гинеколога.

Тестът отчита наличието на хормона хорионгонадотропин, който е характерен за бременността. Няколко дни след оплождането този хормон попада в кръвообръщението на жената и нивата му започват прогресивно да се увеличават всеки ден от напредването на бременността.

Тестовете „улавят“ този хормон и отчитат резултата. При наличието му в урината, това е знак, че е настъпило оплождане, т.е. жената е забременяла.

Тест за бременност може да бъде направен и на следващия ден след половия контакт, но не гарантира достоверност на резултата. Подобен е случаят и прилагането на теста непосредствено след раждане, аборт или прием на медикаменти, съдържащи хорионгонадотропин.

За максимална точност на резултата е препоръчително да прибегнем до теста две седмици след предполагаемата дата за евентуално зачеване.

 цветна бременност

Тестовете за бременност отчитат и цветна бременност

Въпреки, че всички тестове претендират със 100% достоверност на резултата, това не винаги е така. Грешките в резултата най-често се дължат на неправилната употреба.

На пазара се предлага 3 разновидности на тестове за бременност. Безспорно най-предпочитани са касетите, които имат две прозорчета. Едното е предназначено за контакт с урината, а другото отчита резултата.

Много често се случва втората черта да не е ясно изразена. В такъв случай тестът се счита за положителен. По-бледата втора черта се дължи на ниски количества на хормона, съдържащ се в урината, който определя наличието на бременност.

Тестовете с лентичка са с по-специфичен начин на приложение. За достоверен резултат е необходимо стриктно спазване на инструкциите, а именно лентичката да се потопи в урината точно до обозначението.

Третият вид тестове са под формата на писалка, която отчита резултата чрез директно поставяне под струята урина. (Розали.ком)

Съвременните тестове за бременност са надеждни. Те отчитат дори цветната бременност. Това се дължи на факта, че зацапването, с което протича бременността, няма отношение към хормона хорионгонадитропин.

Изънматочна

Извънматочна бременност е главната причина за все още високата смъртност сред бременните жени (9%  в световен аспект). Характерно за нея е развитието на оплодената яйцеклетка извън маточната кухина.

Обикновено извънматочната бременност протича с леко зацапване. Тя се характеризира като патология на цветна бременност. Ето защо не бива да пренебрегваме признаците на цветна бременност и при проявата им трябва незабавно да посетим гинеколога си.

При противозатъчни и спирали

 цветна бременност

Цветната бременност може да е сигнал за извънматочна бременност

Въпреки, че добре познатите ни противозачатъчни и спирали са един от най-ефективните контрацептиви, при неправилната им употреба също може да стигне до оплождане на яйцеклетката. В такива случаи бременността най-често е извънматочна и протича със симптоми на цветна бременност.

Процент

При извънматочната бременност, която протича със симптомите на цветна бременност, оплодената яйцеклетка се развива в извънматочното пространство. Най-често тя се локализира в маточната тръба. Това се наблюдава при 98% от случаите.

При 47% от случаите, развитието на оплодената яйцеклетка се локализира в разширената част на маточната тръба, а при 21,6% тя се локализира в стеснената част на матката.

Данни от статистиките сочат, че всяка четвърта жена кара цветна бременност.

А кога няма симптоми?

Дори и да не ви се вярва – бременност без симптоми е нормално явление. Има жени, при които почти цялата бременност премина без характерните симптоми гадене, повръщане и липса на цикъл.

Обикновено това се наблюдава при жени, които имат динамичноо ежедневие и не забелязват започващите в тялото им промени, както и че са станали по-раздразнителни в резултат от бушуващите хормони.

Протичането на бременност без характерните симптоми не е опасно нито за здравето на майката, нито за това на бебето, но все пак е препоръчително да не се отлага консултацията със специалист.

След аборт или ин витро

Установено е, че рискът от извънматочна бременност при жени, претърпели аборт или процедури за ин витро оплождане, е по-висок. Извънматочната бременност и в такива случаи често се маскира като цветна бременност и се проявява с цикъл, придружен с болков или неболков симптом.

Факт е, че 80% от спонтанните аборти се случват точно в датите около цикъл. Затова не пренебрегвайте симптомите на цветна бременност, особено ако имате аборт в миналото и ли сте забременяла чрез ин витро процедури.

Истории

Безспорно най-голямото щастие за една жена е да дари живот. Раждайки дете, жената изпълнява своята мисия, а именно да дари живот. Трепетното очакване на появата на малкото човече са мигове, които остават незабравими. Но не всяка майка е имала щастието да ги изпита.

Не са единици случаите, в които жената разбира, че ще става майка, непосредствено преди да роди. Такъв е случаят на 20-годишната Софи от Доувър Кент. Тя разбрала, че ще стане майка 30 минути преди синът й да се появи на бял свят, разказва jenite.bg.

Пълничката Софи дори не разбрала, че е бременна, Единствената промяна, която настъпила в тялото й, била лекото напълнява в резултат, от което започнала да носи дрехи с два номера по-големи.  Софи дори не се усъмнила, че е бременна, тъй като имала редовен месечен цикъл, който продължил и през 9-те месеца.

В края на деветия месец тя започнала да се оплаква от силни болка в областта на корема и гърба. Младата жена потърсила лекарска помощ. Специалистът й назначил лечение със силни обезболяващи медикаменти.

Обяснимо след приема им, Софи се влошила и се наложило да бъде приета в болница по спешност. Само половин час след постъпването си болницата, тя родила момченце.

Историята на Софи далеч не е единствената невероятна история на жени, прекарали цветна бременност, които описват преживяванията си в интернет форумите.

И въпреки, че в повечето случаи „цикълът“ спира след 3-4 месец и майката започва да усеща движенията на плода, не липсват и случаи, в които цялата бременност е „цветна“.

Как протича?

Цветна бременност протича с освен с характерното за нея зацапване  и с обичайните за бременността симптоми – гадене, повръщане, глад към определени храни и необяснима погнуса към други, раздразнителност, сънливост, чести позиви за уриниране. Възможно е оплакване от запек.

Когато се касае за извънматочна бременност, освен кръвотечение, не са изключени и остри болки в областта на корема. Те се проявяват в резултат на имплантация на зиготата в коремната кухина. Тъй като този процес е трябвало да се случи в маточната кухина, но не се е осъществил там, матката изхвърля задебелената маточна лигавица и се появява кръвотечение.

Наследствена ли е?

При цветна бременност не се наблюдава наследствена обусловеност. Всяка бременност е индивидуална. Бременностите протичат различно при всяка жена. Ако Вашата майка е имала цветна бременност, това не означава, че и Вие ще карате такава.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Цветна бременност – кога се превръща в кошмар?

  1. Знаете ли дали тестът за бременност със сода наистина е добър при цветна бременност? Бихте ли препоръчали нещо домашно? Благодаря!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.