Ериус. Топ 10 начини на употреба

За смучене. При уртикария (копривна треска) и други обриви. При запушен нос. Алергии. Слънчева алергия. За кашлица. При трета сливица. При варицела. При сърбеж. При сенна хрема. При кихане. Може ли алкохол? Ериус и алергозан. Ериус и вентолин. Преди ваксина. Странични действия и предозиране. Заместител. Зиртек или ериус. Ериус или фенистил. Или ксизал? Или кларитин. Или проспан? С флудитек.

За смучене.

Ако страдате от алергия, едно от възможните лекарства, които Вашия лекар ще Ви предпише, е ериус. Какво още трябва да знаете за този медикамент и при какъв вид алергия се приема?
Предпочитан вариант на това лекарство за хапчетата за смучене, които се приемат по една таблетка дневно.

Когато поставите хапчето в устата си, не се изисква да погълнете вода или друга течност, а просто да изчакате то да се разтвори напълно.

Ериус за смучене е един от малкото антихистаминови препарати, които не предизвикват сънливост. Въпреки това, е препоръчително да бъдете внимателни, когато приемате медикамента и се налага да шофирате или да работите със съоръжения, изискващи повишена концентрация.

Макар и рядко, регистрирани са случаи, в които това хапче води до сънливост и разконцентрираност зад волана.

При уртикария (копривна треска) и други обриви.

Ериус облекчава състоянието при алергични реакции и симптомите, с които те протичат. Той действа добре не само на пациенти с алергия към полени и акари, но и при такива, страдащи от копривна треска.

Приемът на ериус облекчава мъчителните сърбежи при уртикатия. Това неприятно заболяване се нарича копривна треска, тъй като зачервяванията по кожата в резултат от него, приличат на тези при парене с коприва.

ериус

Eриус помага при сенна хрема

Пристъпите (уртики) биват остри и хронични. Характерно за острите е, че отшумяват до месец-два.

Много по-тежко е положението с хроничните, които продължават с години. Дразнителите, причиняващи това неприятно състояние най-често са храна и лекарства.

Храните, които се оказват проблемни са яйцата, рибата, шоколада и някои ядки. От лекарствата – лечебни серуми, които се инжектират подкожно.

Ако не се започне лечение, има вероятност краят да е летален. (Как-да.ком)

Демир бозан билки против акне

При запушен нос.

Антиалергичното лекарство ериус облекчава ринита. Приемът му повлиява благоприятно състояния като течащ или запушен нос, кихане, сълзящи очи.

Това състояние се влошава вечер, когато пациентът е в легнало положение. Носът се запушва и дишането е затруднено. След ставане от сън обикновено от него потича бистър секрет.

Алергии.

Ериус е едно от лекарствените средства за облекчаване на симптомите, с които протичат различните видове алергии. Обикновено това са сърбежи и възпаления по кожата и лигавиците.

Страдащите от алергия се оплакват често от течащ или запушен нос (или и двете).

В зависимост от острота, с която се проявяват симптомите и тяхната честота, лекарят ще Ви изпише лечение с препарата по индивидуална схема. Не е изключено то да продължи няколко месеца. Това може да прецени единствено специалист.

Слънчева алергия.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Докато за много от нас лятото е най-очакваният сезон, то за други този период от годината е най-кошмарен заради тежката слънчева алергия, която ги измъчва.

Броят на тези хора расте прогресивно всеки ден. Причината за това трябва да търсим освен в генетичната предразположеност и във влошеното качество на живот и глобалното затопляне.

ериус

Ериус е антихистаминов блокатор

Кошмарната слънчева алергия протича с болезнен обрив. Най-тежко е положеното при децата, тъй като те трудно се контролират и несъзнателно дразнят обривите. Това често води до възпаление на обрива.

Ериус е медикаментът, който се изписва и в подобни случай. Не само приема му по схема, но и използването на крем с висок фактор, защитаващ от слънцето, е задължителен.

За кашлица.

За облекчаване на кашлица от алергичен произход добре действа ериус. Много често лекарите се затруднят при диагностициране на кашлица от този вид и в такъв случай изписват муколитици.

Лечението с тях не дава резултат, тъй като причината за кашлицата не е започнал възпалителен процес, а алергична реакция към даден дразнител. Най-често това е прах (живеещите в него акари), храна, полени, лекарства.

При трета сливица.

Наличието на трета сливица често води до събиране на течност в евстахиевите тръби. В такива случаи, един от възможните варианти е да се започне терапия с ериус, което е възможно да да редуцира размера на сливиците и да подпомогне дренирането на евстахиевите тръби.

Ако това се случи, отпада наложителността за оперативно премахване на третата сливица.

При варицела.

Досадните сърбежи, с които протича варицела, се облекчават с прием през устата на антихистаминов препарат, какъвто е ериус.

Приемът му (или на някой друг медикамент от групата като Зиртек, например) е наложителен, особено при децата. При тях рискът от получаване на инфекция е увеличен, тъй като им е трудно да се контролират и постоянно докосват пъпките си.

Зиртек

Зиртек предизивква сънливост

Освен със студени компреси и талк, възпалените участъци ще облекчите и с кремове с ментово масло и сулфатицол. Важно е да запомните, че мехурите не е желателно да се докосват, както и да се чешат с нокти.

Препоръчително е на децата, които са болни от лещенка (варицела), ноктите да бъдат дълбоко изрязани. Това възпрепятства инфектирането на раните.

Антиалергичните медикаменти облекчават сърбежа при шарка. Добре действат в такъв случай студените компреси и ръсенето на талк, сулфатиоцол и други противовъзпалителни пудри върху възпалените места по кожата.

Ако шарката протича и с висока температура може да се приемат средства за свалянето й като парацетамол, ибупрофен. Аспиринът задължително се избягва поради риска от синдром на рей.

При сърбеж.

Ериус и другите антихистаминови препарати облекчават сърбежи, които са причинени от алергичната реакция на организма към определен дразнител (прах, храна, слънце, лекарство).

Обикновено сърбежът е един от първите признаци за алергична реакция на организма към даден външен дразнител.

При сенна хрема.

Един от симптомите, с които протичат алергиите към полени, е сенна хрема. Това неприятно усещане се повлиява добре от ериус.

Мъчителното състояние се обостря обикновено през пролетта, но често продължава и до есенния сезон. Продължителността на този мъчителен период зависи от географската ширина и цъфтежа на някои алергизиращи растения, които продължава и тогава.

Пациентите, които живеят в места с по-влажен въздух ( в близост до морето), този период е по-кратък и симптомите не се проявяват със същата острота, както ако живеят на място с по-сух въздух.

Добре е преди настъпването на период на цъфтежи, който е най-тежък за пациента, организмът да се подготви предварително. Такава алтернатива е приемането на ериус заедно с имунистимулиращ медикамент.

Често ериус се предписва в съчетание с Фитолор имуно за прием две седмици преди очакваната проява на симптомите на сенна хрема.

Алетернатива е и поставянето на Алергопревент. Тези инжекции се назначават само по преценка на алерголог и схемата за лечение с тях, както и неговата продължителност, е индивидуално за всеки пациент.

При кихане.

Досадното кихане е един от симптомите на алергия. От него се оплакват пациенти, чиито организъм е чувствителен към акарите в домашния прах и полените от цъфтящите растения. Ериус се справя успешно и с оплакванията в този случай.

Приемът на една таблетка дневно от 5 милиграма е достатъчно, за да редуцира значително пристъпите на издайническото кихане.

Полезното действие на една таблетка от този антиалергичен медикамент продължава цял ден.

Обикновено кихането е съпроводено със сълзене и усещането за парене в очите. Пациентът с алергия не само усеща очите си парещи, но и те са видимо зачервени.

Може ли алкохол?

Въпреки, че в листовката на еруис липсват данни относно ефекта при паралелен прием на медикамента с алкохол, препоръчва се да се въздържате от такъв. Няма категорични данни, че това лекарство засилва негативните последици от консумация на алкохол като , обща отпадналост, позиви за повръщане и световъртежи.

Макар и в единични случаи в постмаркетинговия период се наблюдават случаи на алкохолна интоксикация и непоносимост. Именно поради този факт се препоръчва да приеме с повишено внимание ериус в случай, че пиете алкохол. (em-europa.eu)

Ериус и алергозан.

Възможно е лечението с ериус да се комбинира с един от първите антиалергични медикаменти – алергозан. В какви трябва да се приложи подобна комбинация, може да реши единствено специалист. Обикновено се предписва при форми на тежка уртикария.

Алергозан се предлага и под формата на гел за мазане, който е съвместим с всички антиалергични медикаменти.

Предлага се и под формата на инжекционен разтвор. До него се прибягва само в изключително тежки случаи. Възможно е поставен венозно, алергозан да доведе до понижаване на кръвното, виене на свят и дори припадъци.

Ериус и вентолин.

Кзизал

Ксизал също е един от заместителите на ериус

Комбинацията ериус с вентолин най-често се изписва на децата. Вторият медикамент е изключително ефективен при пристъпи на бронхиална астма. Ефектът от неговия прием продължава между 4 и 6 часа. Точно толкова е необходимо за пълното освобождаване на активната съставка салбутамол.

Когато кашлицата е причинена от алерген, тогава много добре действа на пациентите комбинацията от ериус и вентолин.

Преди да се пристъпи към приема му е задължителна консултацията с терапевт, тъй като съществува вероятност вентолин да не е подходящ за Вашия случай.

Често майките прибягват до него при проявата на кашлица заради препоръка от познат или положителните отзиви за него. Медикаментът няма да повлияе състоянието Ви, ако кашлицата не е породена от бронхиална астма.

Ефективността от приема му се дължи на факта, че той подпомага процеса на разширяване на бронхите и от там облекчава кашлицата, причинена от астматичен пристъп.

Преди ваксина

Някои лекари препоръчват подготовка преди ваксина с ериус при деца, които имат някаква алергия. Често се препоръчва прием на ериус няколко дни преди имунизация и още толкова след това.

Според д-р Бърди тази практика е напълно остаряла и погрешна. Той е на мнението и, че даването на антипиретици преди ваксина, също не е уместен вариант и може да подведе до намаляване на действието на ваксината.

Странични действия и предозиране.

Като всички анихистаминови медикаменти, така и ериус води понякога до нежелани реакции. Най-често пациентите се оплакват от главоболие, обща отпадналост и прекалена сухота в устата.

Макар в по-редки случаи се наблюдава разстроен стомах, смущения в сърдечната дейност, халюцинации, хрипове, засилване на симптомите на алергията.

Ако при Вас се проявят други странични реакции, различни от тези, уведомете лекаря си за това.

При приемане на по-големи дози от медикамента, не се наблюдават по-сериозни усложнения от обичайните странични ефекти в терапевтични дози.

Заместител.

Лечението с ериус може да бъде заместено с всеки антихистаминов медикамент. Това се налага при наличието на алергия към активните му съставки или неговите помощни вещества. В зависимост от конкретния случай ериус може да бъде заместен с зиртек, фенистил, ксизал, кларнитин.

Зиртек или ериус.

кларитин

Кларитин не предизвиква сънливост

Зиртек и ериус са антиалергични лекарства, които облекчават еднакви симптоми. Но въпреки, че двата медикамента са с едно и също действие, има случаи, в които за препоръчване да изберете еруис.

Той няма изразен седативен ефект, докато при неговия аналог сънливостта се наблюдава като честа странична реакция в резултат от приема му.

Докато при ериус рядко се наблюдава главоболие и умора в резултат от приема му, при зиртек тези симптоми са в графата на честите оплаквания.

И двата медикамента не се препоръчват за прием от хора с бъбречни проблеми, както и от жени в деликатно състояние като бременност. Активните вещества и на двата препарата преминават в кърмата. Не е установено какъв е ефектът им върху кърмачето, но с цел избягване на риска се препоръчва да не се прибягва до него в период на млечна секреция.

Ако все пак Ви се налага да приемате зиртек или ериус , докато кърмите, трябва да решите дали да отбиете бебето или да се откажете от лечението с медикамента.

И в двата случая трябва да се преценят позитивите и негативите и да се вземе най-разумното решение.

Ериус или фенистил.

Фенистил, също като ериус спада към групата на антиалергичните препарати, които действат като антихистаминови блокатори.

Тъй като при алергична реакция, организмът отделя големи количества хистамин, за да се редуцират неприятните усещания (сърбящи и парещи очи, запушен и течащ нос) е необходимо отделянето на хистамина да бъде блокирано.

Фенистил се предлага под формата за капки за вътрешен прием и гел за локална употреба. Той редуцира остротата на неприятните симптоми и значително облекчава състоянието на страдащите от алергия.

Единственият му недостатък е, че причинява сънливост.Ето защо приемът трябва да се избягва продължително шофиране и работа със съоръжения и машини, изискващи бодрост и повишена концентрация. В такива случаи се предпочита ериус.

Или ксизал?


Ксизал е антихистаминов блокатор, който се изписва при досаден алергичен ринит и мъчителните сърбежи, причинени от копривна треска.

Приема се от пациенти над шест годишна възраст. За по-малките е противопоказен.

Не е установено със сигурност дали причинява сънливост. Тъй като при някои от  лицата, участващи  в тестването му, тя  е на лице, препоръчва се преди дълго шофиране да се изчака да премине действието му.

Тази препоръка важи и в случай, че пациентът работи с големи машини.

Или кларитин.

Кларитин, подобно ериус, съдържа лоратадин. Двата медикамента се използват като заместители. Характерното за тях е, че не предизвикват сънливост. Подходящ е за пациенти, които са над две годишна възраст за облекчаване на уртикария, алергичен ринит и други неприятни симптоми, с които протича алергията.

Или проспан?

Проспан служи за лекуване на възпаления на каналчетата, които отвеждат въздуха до дробовете. Използва се и като разтвор за инхалиране, но този метод се прилага единствено след обстоен лекарски преглед. Възможно е съчетаването му с ериус, когато кашлицата е причинена от алергия.

С флудитек.

Флудитек е муколитик, предписван за провеждане на лечебен курс на бронхиални възпаления, протичащи със затруднено отделяне на секрет. В случаи, когато възпалението в бронхите, е в резултат от алергична реакция, ериус може да приема паралелно с флудитек.

Ако тази информация е била от ползва за Вас, моля споделете статията и я коментирайте, за да я допишем заедно и да бъдем полезни на читателите!

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ериус. Топ 10 начини на употреба

  1. Здравейте!След продължителен прием на ериус -5 месеца трябва ли да се спазва схема на спиране или може изведнъж.Приеман е за чести и трудно спиращи кашлици.Благодаря!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.