Плексит на гърба и болкоуспокояващо при болка в плешката

Кое е доброто болкоуспокояващо при плексит на гърба. Болка в плешката, лечение на възпален нерв. Топло или студена при плексит? Лекарства и на какъв лекар се ходи? Симптоми.

Обичайното лечение.

Ако и Вие сте един от страдалците, които  мъчителният плексит е сграбчил в “прегръдката” си, до болка са Ви познати симптомите, с които протича това заболяване. Тъй като те са сходни с тези на други заболявания и често ги бъркат, за успешното лечение на плексит е необходимо навременно диагностициране.

Възможно по-бързото започване на лечение минимизира рисковете от хронифициране на заболяването. Обикновено за туширане на болката лекарите изписват противовъзпалителни медикаменти, обогатени с витамини от групата В.

След потушаването на нетърпимите болки в помощта на противовъзпалителни лекарства, се пристъпва към същинската част от лечебния курс. Тя включва – масажи, гимнастика, физиотерапия (лечение с ултразвук и лазер).

Целебна и е минералната вода. На страдащите от плексит добре се отразяват процедурите с лековита вода в Павел баня, Велинград и Вършец.

Иглотерапията също е една от алтернативите за овладяване на състоянието при това мъчително заболяване.

Симптоми.

Симптомите, с които протича мъчителният плексит, са свързани с адски болки в областта на раменете. Болката се локализира в този участък  поради притиснат или възпален нерв. Боли заради започналия възпалителен процес.

Как да бъдете сигурни, че страдате именно от плексит? Болката от него Ви пронизва изведнъж. Възможно е тя да се пренесе по цялата ръка и да засегне дори пръстите на ръцете. Независимо от интензитета й, тя не води до загуба на чувствителността на поразения крайник.

Болката е силна и нетърпима, но това не пречи на движението на ръката. В такъв случай инстинктивно се свиваме и ограничаваме движението на болезнения крайник. Това води до обездвижване и влошаване на състоянието.

Болковите симптоми при плексит засягат рамото и плешката. При опит да се обърнете назад чувствате скованост и правите движения буквално като вдървен.

plexitis - 04Причина за това могат да бъдат шипове, травми, настинка или друга вирусна инфекция, както и растежа на тумор в белите дробове.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Често симптомите на плексит се бъркат с тези на цервикален радикулит. Причината за това е  сходната симптоматика, с която протичат. Второто заболяване се дължи на увреждане на нерви, които са пряко свързани прешлените на врата. И при него болката се изразява във вратната област. За това често плекситът се бърка с това заболяване.

Докато плекситът може да отшуми от само себе си и се лекува, то второто заболяване налага оперативна намеса. Операцията е единствената алтернатива за спасение от радикулит.

Лекарства, болкоуспокояващо.

Прилагат се лекарства, принадлеждащи към групата на НСПВ (нестероидните противовъзпалителни) – диклофенак, диклак, мовалис, милгама, мидокалм, индометацин.

С добра ефективност е невробекс, в чийто състав влизат и витамини от група В. Папарелно с тях е препоръчителен и прием на незаменимата за организма ни фолиева киселина.

Диклофенак.

Диклофенак е сред най-популярните медикаменти за облекчаване на плексит и ревматични болки. Удълженото освобождаване на неговата активна съставка го прави изключително ефективен.plexitis - 05

Диклак.

Диклак е другият нестероиден медикамент за потушаване на болката при плексит. Предлага се и като гел за локално третиране на болезнените участъци.

Невробекс.

Невробекс оказва благоприятно влияние не само върху засегнатите от плексита периферни нерви, но и върху кожата, тъй като съдържа вит. В.

Милгама.

Милгама редуцира болката при плексит заради въздействието си върху нервната система. Освен за редуциране на болки, причинени от притискане на нерви, медикаментът намира приложение и в терапията при дефицит на витамин В1 и усложнения в следствие от диабет.

Още в текста: Обичайното лечение на плексит на плешката, на врата, на рамото, възпален нерв на гърба. Симптоми. Болки. Лекарства, болкоуспокояващо. Как се лекува с народна медицина и масаж за възпален плексит. Упражнения. Мехлем

Мовалис.

Противовъзпалителното и болкоуспокояващото действие на мовалис се дължи на неговата активна съставка мелоксикам. Медикаментът потиска болката, предизвикана от притискането на периферните нерви при плексит.plexitis - 06

Перскиндол.

Перскиндол е гел за локално третиране при плексит. Специфичното за него е, че има двойно действие – загряващо и охлаждащо, което дължи на влизащите в неговия състав етерични масла.

Народна медицина.

Народната медицина предлага десетки начини за лечение на плексит, които са доказали своята ефективност. Мазането на плешката с ракия облекчава моментално болката. Благоприятно действа и мазането с мас.

Налагането върху болното място с тесто от вода и оцет, поръсено отгоре с нишадър, също е метод, доказал своята ефективност при плексит.

Компрес с газ и счукана морска сол, поставени върху превръзка от вълнен плат, мигновено стопира болката.

Благодарение на ревулсивното си действие билката брей облекчава при плексит. Пакет от нея, закупен от аптеката, се кисне три седмици в 200 грама спирт или ракия (70%), след което с тинктурата се мажат болезнените участъци.

Камфор.

Не случайно основната съставка във всички мазала за плексит е камфор. Той облекчава болката от отока. Стотици са тези, които са намерили изцеление с лекарството камфор салицикум, което се продава във ветеринарните аптеки.plexitis - 07

Магнезий и магнезиево олио.

Приемът на магнезий и масажи с магнезиево олио решат проблема с плексита. Този минерал има ключова роля за поддържане костната подвижност и тонуса на мускулите и сухожилията. Приемът му редуцира болковия симптом при ставни заболявания, запазва подвижността на ставата и тонизира мускулите.

Придобиващото все по-голяма популярност магнезиево олио, също е незаменимо при лечението на плексит. То се прилага при проблеми със ставите, сухожилията и мускулите.

Масажът с него атакува директно огнището на болката и води до незабавно облекчение. Този уникален продукт всъщност представлява смес от вода и сол.

Двете му съставки се добиват от дълбините на Мъртво море и от древно езеро в Холандия. И в двата водни басейна водата е с уникални качества, дължащи се на уникалния й химичен състав. Тя е богата на ценни вещества и минерали, поддържащи тонуса на целия организъм.

Компреси.

При плексит облекчение на болката се постига с компрес от ябълков оцет (два литра), сода бикарбонат (две пакетчета) и тамян (десет пакетчета тамян). Прави се компрес всяка вечер в продължение на месец. (lechenie.newage.bg).

Противоречиви са мненията на специалисти относно студените и топлите компреси при плексит. Някои пациенти изпитват облекчение от топло, а други от студено. Затова и някои от мазилата за плексит имат загряващ ефект, а други охлаждащ.

Върба.

плексит, симптоми и лечение с компреси

Чесънът облекчава болката при плексит

Свежи листове от върба (Cortex Salicis) облекчават мигновено болката при плексит. Необходимо е да си набавите листа, които предварително да смачкате. Налагат се върху болезнения участък и се престоява така час.

Мехлем на проф. Мермерски.

Проф. Мермерски предлага уникален мехлем, който стопира моментално неприятната болка при радикулит и плеврит. Активните съставки в него са салицилова киселина (20 гр) и камфор (необходимо е едно топче с кристалчета). Тези две съставки се сместват с чаша свинка мас. Разтапя се на водна баня. Съхранява се на хладно. С този мехлем може да се мажете при нужда.

Детелина, жълт кантарион и хмел.

Предлагаме Ви рецепта за чудотворен мехлем от детелина (Trofolium repens), жълт кантарион (Hypericum perforatum) и хмел (Humulus), който може да приготвите у дома. По десет грама от трите лековити растения се смесват с 50 грама вазелин. Съставките се разбъркват добре до пълно хомогенизиране на мехлема. Използва се разтривки на участъците с най-силна болка.

Може да си приготвите и мехлем от шишарки хмел, смесени с боров вазелин. Количественото съотношение на двете съставки в този мехлем е 1:4.

Чесън.

Друго средство, което народната медицина предлага за лечение на плексит, е традиционният за нашата кухня чесън.

Той действа общоукрепаващо  на целия организъм. Чесънът е ценен най-вече заради противовъзпалителните си качества и способността си да тушира възпаление от всякакъв произход.

Скилидките от 20 глави чесън се белят и счукват на кашичка. За да се получи кремообразна консистенция се прибавя и зехтин.

Върху вълнено парче плат се очертава стъпалото на крака очертаното се изрязва. Платът се намазва с кашичката от чесъна. Прикрепва се се към ходила и болният обува чорапи от вълнен материал. С кашичката се престоява два часа (не повече, тъй като може да изгори кожата на краката).

Въпреки, че сместа не се нанася директно върху мястото, където е болката, има ефект от приложението й. Чесънът влияе на всички нервни окончания независимо върху коя част на тялото се прилага.

Може да опитате и с директно нанасяне на кашичката върху мястото, което боли, но предварително трябва да намажете кожата със свинска мас, за да не изгори от чесъна. Кашичката (чесън и сол) се нанася първо върху вестник и едва след това върху кожата. Престоява се около час с нея.

Бял тамян.

Изключително ефективно средство за потушаване на болката при плексит е налагането  на болното място със смес от бял тамян и ябълков оцет. Тази рецепта на Ванга е помогнала да стотици да открият изцеление на болката си.

Взема се пакетче тамян. Към него се добавя малко ябълков оцет за получаването на кашичка. Сместа се изсипва върху вълнен плат и превръзката се налага върху болното място. Стои се така поне час.

Ябълков оцет.

plexitis - 03

Обикновеният ябълков оцет, който присъства във всяка кухня, е незаменимо средство за потушаване на болка от различен произход. Антиоксидантните и противовъзпалителните му свойства са причината той да толкова ценен от народните лечители.

Две чаени чаши ябълков оцет, изсипани във водата за вана, потушават болката. Необходимо е да се отпуснете във ваната за 20 минути, като раменете Ви трябва да са под водата.

Облекчаващо действат и компресите с оцет. Могат да се правят толкова често, колкото имате нужда.

Овесени ядки.

Към тридесет грама от изключително ценните за тонуса и здравето ни овесени ядки се доабвят две големи чаши вода. Вари в продължение на десет минути. След като се махне от котлона се изкачва малко да изстине и се нанася върху болното място. Престоява там половин час и след това се отмива.

Методът се прилага всеки ден като постепенно се увеличава  с по пет минути времето за престой на сместа върху кожата, докато се достигне един час.

Лют червен пипер.

Разтривки на болното място с настойка приготвена от 30 грама лют червен пипер и 200 грама ракия, помага изключително много. Преди да започнете да използвате тази смес е необходимо подправката да остане накисната в ракията поне две седмици, като всеки ден бутилката се разклаща.

Упражнения.

Серия от упражнения гарантира облекчаване на болката. Предлагаме Ви упражнения, които помагат при плексит. От първото се правят три серии по десет упражнения (с почивки между тях).

Опитайте се да свиете двете плешки една към друга като бавно обтягате ръце назад. Тялото трябва да се задържи в тази поза възможно по-дълго (ръцете са опънати назад), след това върнете плавно ръцете в изходната им позиция. Повтаря се общо 30 пъти.

Второто упражнение се прави първоначално половин минута и постепенно времето се увеличава до 3-5 минути. Легнете на леглото като засегнатата от плексит ръка трябва да виси от надолу, така че в легнало положение да виждате рамото си. Започнете да полюлявате ръката си напред и назад като постепенно увеличавате замаха. (Вижте и видеото с упражненията по-долу!!)

plexitis - 02

Масажите са част от лечението на плексит

Йога.

При плексит помага изпълнението на така нареченото йога упражнение усукване на гръбнака. Ето как се изпълнява то:

  • Застанете прави с крака и ръце, успоредни на тялото
  • Вдишайте и повдигнете ръцете си на нивото на раменете, изпънете ги напред една към друга и се протегнете, поставяйки дланите една върху друга
  • Завъртете тялото си от кръста нагоре заедно с ръцете надясно (запазвате същото им положение) и издишайте
  • Вдишвайки и издишвайки усучете последователно кръста, гърдите, раменете и шията без да се отпускате назад
  • Погледнете през дясното рамо без да завъртате бедрата си
  • Направете последователно няколко дълбоки вдишвания и издишвания
  • С бавни движения върнете двете си ръце в началната позиция и повторете на всички стъпки и за лявата страна.

Масаж.

Ако Вашият лекар Ви е препоръчал масажи, не се доверявайте на самозванци, а потърсете квалифициран специалист. Масажът, извършен от некомпетентно лице, често води до влошаване състоянието на пациента.

По Дънов.

Към една глава опечен лук се прибавя масло. С така приготвената кремообразна смес се намазват плешките, препоръчва Дънов.
Етерични масла.

Етеричните масла, които помагат при плексит са от билките лавандула, кипарис, мирта, чаено дърво и лайка. Добре действа и ароматното портокалово масло. Изберете си пет от тези масла и разтворете по пет капки от тях в 50 мл базово масло. Използва се за масаж. (aromarelax.eu)

Операция.

plexitis - 01

Когато болката не се повлиява от обичайното лечение и други методи, се прибягва до оперативно освобождаване на притиснатия нерв. Съществуват иновативни методи за извършване на тази манипулация, при които болката и периодът за възстановяване след процедурата са минимизирани.

Рехабилитация.

Провеждането на рехабилитационен курс е от изключителна важност да за въстановяване на пациента. При страдащите от плексит се препоръчват масажи, балнеопроцедури и специална гимнастика, с която вече Ви запознахме.

За лечение и възстановяване след операция добре действа минералната вода във Вършец, Велинград и Павел баня.

Усложнения.

Нелекуването на плексита често води до хронифициране на заболяването и усложнения като шипове и радикулит.

А Вие как лекувате плексита? Моля, споделете с нас!
Помогнете рецептите, които предлагаме за лечение на плексит с билки и народна медицина, да достигнат до по-широк кръг от потребители, споделяйки статията в социалните мрежи.

Непременно погледнете и ТОВА:

Болки в гърба и плешката. Вляво и отдясно. При вдишване. Какво да правим?

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Плексит на гърба и болкоуспокояващо при болка в плешката

  1. И какво според вас е Cortex Salicis? Cortex е кора, а Salicis е върбова. Вие листове от върбова кора ли имате предвид? Или листа от върба и коя върба? Salix alba, fragilis, babylonica или viminalis?

  2. Много съм впечатлена и доволна от публикуваната статия Имам диагноза – Ишиас,/дископатия – прищипан нерв, И още периферна невропатия. Какво ли не ми се преписва и аз с доверие приемам,но резултатите са минимални- Личният ми лекар е много добър диагностик и отлично познава мен и семейството ми, НО задължително трябва да се съобразява с заключенята на специалистите по дадено направление Какво ме тревожи и како бих искала да ми се помогне – Моля за помощ и съвет как да се справя с невъзможността на стъпя солидно,стабилно на левият сикрак и да ходя без страх,че ще падна /имам много добър рефлекс,но не ми помага/ Ходилото на кракът ми при стъпване все едно че на игли стъпвам В началото саво меката част под пръстите сега имам това усещане почти на цялото стъпало.Ортопедът смята,че това е вследствие на неудобни обувки /високи чокчета Да,но обувките ми винаги са били удобни/отлични/Имам и още един неясен за мен проблем: И двете ми ръце са чупени в китките Едната е без проблеми,но другата от дълго време еизтръпнала/ Ортопедът ми твърди,че това е внушение но не е и ме измъчва много Неочаквам пълно възстановяване,а малко облекчение Другите съпътстващи болки не описвам те са породени от неизбежната действителност и многото лишения за да постигнем цели които сега смятам за безсмислени,НО …Ако можите дайте ми съвет,напътствия – ще Ви бъда много благодарна Моята специалност е много далеч от медицината и едва като ме притиснаха болките започнах да търся съвети по интернет ЗАЩОТО здравната ни система е тотално объркана Благодаря предварително ако намерите време и прецените,че заслужават болежките ми внимание и получа съветите Ви

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *